山东省青岛市2015年初中英语学业水平考试试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 2015 年初 英语 学业 水平 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、2015五年青岛市初中学业水平考英语试卷(考试时间100分钟,满分100分) .单项选择 从每小题所给的四个选项中选出能够完成或回答这一小题的最佳答案。(共20道小题,每小题1分,共20分) 1. Jacks hobby is to play _chessA. a B. an C. the D. /【答案】D【解析】 试题分析:句意:杰克的兴趣爱好是下棋。本题考查的是play的用法。表示“玩”,后接“牌、游戏、棋类”等名词。此时这些名词前不用冠词。表示“打(踢)球”、“参加(体育活动、比赛)”等。此时表示球类名词前不加冠词。表示“吹、拉、弹、演奏”,此时乐器名词前要加定冠词。2. Robert
2、 Hunt sometimes advises the students _common problems.A. in B. about C. with D. for【答案】B【解析】 试题分析:句意:罗伯特亨特有时就学生的常见问题提出建议。本题考查的是advise的用法,advise sb about/on sth. 向某人就某事提出建议3. Yesterday Lucy told us such good _that we are all amazed at it.A. news B. ideas C. suggestion D. answer【答案】A【解析】 试题分析:昨天露西告诉我们
3、如此好的消息以至于我们都惊呆了。本题考查的是such that 的用法。选项A(news)是不可数名词,因此在good前面不能加不定冠词a,而且符合句意,故正确。选项B (ideas)与后面的it矛盾,故错误。选项C (suggestion)是可数名词,因此要在good前面加不定冠词a,故错误。选项D (answer)是可数名词,因此要在good前面加不定冠词a,而且与句意不符,故错误。4. Im waiting for the mail. Do you know _it will arrive?Usually it comes by 4:00 p.m.A. how B. where C. w
4、hen D. what【答案】C【解析】 试题分析:句意:我正在等邮件,你知道它什么时间发过来?通常在下午4点前会收到。本题考查的是宾语从句的用法,根据答语Usually it comes by 4:00 p.m.可以判断使用when作引导词。5. How is Susan?Oh, I _see her because she lives abroad. A. always B. often C. almost D. hardly【答案】D【解析】 试题分析:句意:苏珊怎么样?奥!我几乎见不着她因为她在国外居住。本题考查的是单词辨析,Always 一直;often经常;almost几乎;Har
5、dly几乎不。根据答语because she lives abroad.可知用hardly。6. This camera is too expensive. Id like a_one.A. cheap B. cheaper C. cheapest D. more expensive【答案】B【解析】 试题分析:句意:这部相机太贵了,我想要一部便宜些的相机。本题考查的是形容词比较级的用法。根据题意可以判断:后面的one是与前面的camera比较,因此用cheaper。7. The meat on the plate _so delicious. Lets try it together.A.
6、smells B. sounds C. sees D. feels【答案】A【解析】 试题分析:句意:盘中的肉闻起来香气四溢,让我们一起来品尝吧!本题考查的是感官动词做系动词的用法。smell闻起来;sound听起来;look看起来;feel感觉起来;taste尝起来。see看,后面不能直接跟形容词。根据句意可知用smells。8. You _return the book now. You can keep it until next week if you like.A. have to B. cant C. mustnt D. neednt【答案】D【解析】 试题分析:句意:你不必现在归
7、还这本书,如果你喜欢,你可以到下周再还。本题考查的是单词辨析,have to必须;cant不能;mustnt一定不要;neednt不必。根据You can keep it until next week if you like可知用neednt。9. They heard the party was _because of exam.A. put on B. put up C. put off D. put down【答案】C【解析】 试题分析:句意:他们听说晚会因为考试推迟了。本题考查的是短语辨析。put on穿上;put up张贴;put off推迟;put down放下。根据句意可知用p
8、ut off。10. A smile _ nothing, but gives much. A. costs B. spends C. cost D. spend【答案】A【解析】 试题分析:句意:微笑无需付出,却给予很多。本题考查的是单词辨析。spend花费,主语是人,经常与on连用;cost花费,主语是物; 主语A smile是单数名词,因此谓语动词要使用第三人称单数形式; 故本题选costs.11The traffic signs warn people _after drinking. A. to drive B. not to drive C. driving D. dont dri
9、ve【答案】B【解析】 试题分析:句意:交通标志警示人们不要酒后驾车。本题考查的是不定式的否定形式。warn sb. to do sth警告某人干某事;warn sb. not to do sth警告某人不要干某事,故选B。12. How many times _Carl _to the Great Wall?Only once. A. does ;go B. did; go C. has; gone D. has; been【答案】D【解析】 试题分析:句意:卡尔去过长城多少次了?只有一次。本题考查的是现在完成时。现在完成时常与表示次数的单词(once, twice, three times
10、,etc.)连用。通过问答,可知:去了长城回来了,因此用has been.13. We _to start at once, or we will miss the train. A. tell B. have told C. are told D. told【答案】C【解析】 试题分析:我们被告知立刻出发,否则将赶不上火车。本题考查的是被动语态。根据句意可知,主语We不是动作的执行者,而是动作的承受者,因此要使用被动语态。14. The movie is so interesting that I dont _ seeing it again tomorrow. A. enjoy B. mi
11、nd C. keep D. finish【答案】B【解析】 试题分析:句意:这部电影是如此有趣以至于我不介意明天再看一次。本题考查的是mind doing sth的结构。dont mind doing sth.不介意干某事。15. Listen! There _someone _at the door.It must be your sister. A. is; knocking B. is; knock C. are; knocking D. are; knock【答案】A【解析】 试题分析:句意:听!有人正在敲门。肯定是你的妹妹。本题考查的是现在分词。不定代词someone是单数,因此要用
12、there is; Listen!提示下面的动作正在发生;现在分词knocking做定语修饰someone。16. At school, we are taught _ knowledge _how to behave well. A. neither; nor B. either; or C. not only; but also D. not; but【答案】C【解析】 试题分析:句意:在学校,我们不仅被传授知识,而且被传授如何做到行为得体。本题考查的是关联词的辨析。neithernor既不也不; eitheror要么要么;not onlybut also不但而且; notbut不是而是1
13、7. My parents are always worried about what will happen if I _ . A. succeeded B. wont succeed C. will fail D. fail【答案】D【解析】 试题分析:句意:我父母一直担心如果我失败了,将会发生什么。本题考查的是条件状语从句。If 引导的条件状语从句的谓语动词使用一般现在时,主句的谓语动词使用一般将来时。18. Im going to graduate from my school soon, but Ill _ it forever. A. be friends with B. be t
14、hankful to C. keep away from D. fall in love with【答案】B【解析】 试题分析:句意:我将不久从学校毕业,但我会永远感激母校。本题考查的是短语辨析。Be friends with与交朋友;be thankful to感激;keep away from远离,回避;fall in love with爱上19. I wonder _ . A. how will you celebrate Thanksgiving B. that the Water Festival is really fun. C. what do people eat on the
15、 Mid-Autumn Festival D. whether you will make resolution on New Years Day【答案】D【解析】 试题分析:我想知道你是否将在新年做决定。本题考查的是宾语从句。宾语从句要用陈述语序。wonder后面可以连接20. My cousin has a sore throat.Shed better _.A. drink water with honey B. see a dentist C. take a shower D. get an X-ray【答案】A【解析】 试题分析:句意:我表姐嗓子痛,她最好喝加蜂蜜的水。本题考查的是日
16、常交际用语。drink water with honey喝加蜂蜜的水 ;see a dentist看牙医;take a shower冲澡;get an X-ray拍X光。.阅读理解 阅读下面短文,作出正确判断或选出最佳答案。A篇为判断正(A)误(B)题,B、C篇为选择题(共15道小题,每小题2分,共30分) AAn important part of learning something is making sure you plan your time and use it well. If you want to remember things well, you need to revi
17、ew information youve learned. Try to follow the advice:DODONTMake a study timetable at least three weeks before your exams and follow time to relax and have fun.Review little and often.While youre studying, have short regular breaks. A short break every 45 minutes is good idea. Stand up and walk aro
18、und you will feel more awake.Try making a weekly plan showing what you do every day(school, travel, meals, etc). You might see where youre wasting time that you could use to study or read.Study for hours every night a week before your exam! Studying for hours the night before will make you tired and
19、 your brain wont work well.Study for a long period of time without a break. You probably wont remember information very well if you do thisWorry too much. If you feel nervous, you wont learn as well as if youre relaxed.21. When learning something, youd better make a plan first.22. Make sure to revie
20、w as much as possible every time.23. Youll feel more awake after a 45-minute break while studying. 【句意】学习中间休息45分钟,你会感到更加清醒。24. If you worry too much, you cant learn well.25. You should stay up late the night before exams. 【答案】21. A22. B23. B24. A25. B【解析】 试题分析:参考译文:学习中重要的一环是保证你安排好时间而且利用好时间。如果你想牢牢记住事
21、情,你需要复习你所学习过的知识。试着遵循以下建议做不做至少在考试三周以前做一个学习时间表,并且按照时间来放松和玩耍。复习要精,经常复习。当你在学习的时候,要有一个定时的短暂休息。每45分钟休息小憩是一个好主意。站起来并来回走动你会感到更加清醒。尽量制定一个周计划来显示你每天做什么(学校、交通、就餐等)你可能会看到你在哪儿浪费了时间,这样你就可以利用这段时间来学习或阅读。在考试前一周每天晚上学习好几个小时!夜晚的数小时学习会让你第二天感到疲劳而且大脑不灵光。学习很长一段时间而中间不休息。假如这样做,你可能记不牢所学知识。不要太焦虑。假如你紧张,你不会像放松时学习那么高效。 21. 句意:学习知识
22、时,你最好先制定一份学习计划。由第一句:An important part of learning something is making sure you plan your time and use it well.可知是正确的22. 句意:保证每次复习的知识多多益善。由左栏第二句:Review little and often. 可知是错误的。23. 句意:学习中间休息45分钟,你会感到更加清醒。由左栏第三句:A short break every 45 minutes is good idea. Stand up and walk around you will feel more a
23、wake.可知是错误的。24. 句意:如果太过焦虑,你不可能学好。由右栏第三句:If you feel nervous, you wont learn as well as if youre relaxed.可知是正确的。25. 句意:考前的晚上,你应该开夜车。由右栏第一句:Studying for hours the night before will make you tired and your brain wont work well.可知是错误的。BDear Alan,Guess what? I have a chance to choose my new place to live
24、 in! Im excited and a little nervous. Could you please give me some help?Im not sure whether I will live in a house or in an apartment. On the one hand, a house will be too big for just one person, so maybe I should rent an apartment. On the other hand, if I rent a house, I could find someone else t
25、o share with me. The only problem is that a house full of people might be too noisy for me. I prefer to have my own space. The city has some nice apartments, but they are also too expensive. However, if I could find a two-bedroom apartment and get a roommate, that would make it more affordable. I ju
26、st need to search for a roommate who is neat and quiet. You know I cant live with someone who is loud and messy. I dont have a car, so I also need to think carefully about the location. I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station. That way I will have more time to
27、 study and spend less time travelling.Im looking forward to your reply. Love, Victor26. Victor feels excited because _ .A. he has a new house to live in B. he can decide where to liveC. he is going to see Alan D. Alan helped him out with his problem27. Victor wants to share the house with a(an) _per
28、son.A. neat and quiet B. outgoing and messy C. neat and loud D. quiet and messy28. If Victor finds a roommate, he will_.A. waste money B. buy a car C. save money D. have more time to study29. Victor doesnt have a car, so he wants _.A. a two bed-room apartment B. to ask Alan for helpC. to have his ow
29、n space D. a place with convenient traffic30. According to the passage, the underlined word “travelling” means _in Chinese.A. 观光旅行 B. 路途奔波 C. 广为流传 D. 跋山涉水【答案】26. B27. A28. C29. D30. B【解析】 试题分析:参考译文: 亲爱的艾伦:猜猜看?我有一个机会要选择新居。我既兴奋又有点紧张,你能给我一些帮助吗?是单住还是住公寓,我犹豫不决。一方面,一个人住,房子太空,因此也许我应该租住公寓。另一方面,假如租房,我得找人同住。唯
30、一问题是:房子里人太多,我可能会觉得太过吵闹。我更喜欢有自己的独立空间。这个城市虽然有一些漂亮的公寓,但是租金高的离谱。无论如何,假如我能找到一套二居室的公寓,而且能找到一个室友,那样可以能更负担得起。我只需要寻找一个喜爱干净、性格文静的室友。你知道,我无法与一个杂乱邋遢、性格张扬的人同住。我没有汽车,因此我需要认真考虑房子的位置。我可能需要寻找一个靠近公交站或地铁站的地方。这样我将有更多的时间学习和少一些路途奔波。翘盼复信! 爱你的维克多 26. 句意:维克多感到兴奋是因为他能决定住哪里。由第一段第二、三句: I have a chance to choose my new place to
31、 live in! Im excited and a little nervous.可知选项B是正确的。27. 句意:维克多想和一个喜爱干净、性格文静的人同住。由第二段第八句: I just need to search for a roommate who is neat and quiet.可知选项A是正确的。28. 句意:维克多想和一个喜爱干净、性格文静的人同住。由第二段第八句: I just need to search for a roommate who is neat and quiet.可知选项A是正确的。29. 句意:维克多没有车,因此他想找一个交通方便的地方。由第二段第十一
32、句: I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station.可知选项D是正确的。30. 句意:根据课文,划线单词“travelling”的中文意思是路途奔波。由第二段最后一、二句: I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station. That way I will have more time to study and spend less time travelling.可知选项
33、B是正确的。CWhen he was a teenager, Hunter Adam was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental(心理的) health problems.When he left the hospital, Adam decided to become a doctor, so he went to a medical school in Virginia, USA. But when he was there, he did things in a
34、 different way. For example, he didnt like the doctors white coats, so he wore shirts with flowers on them when he visited his patients and he tried to make them laugh. The doctors at the medical school didnt like Adams because he was too different.But Adams believed that people in hospital need mor
35、e than medicine. He saw unhappy and lonely people, and he tried to help them as patients, but as people too. He spent a lot of time with children in the hospital and often dressed up like a clown to make the children laughWhen he finished medical school and become a doctor, Adams opened his own hosp
36、ital, called “the Gusundheit Institute”,together with some other doctors. They wanted it to be a place with a different way of working with sick people.Hunter Adams became famous during the 1980s, and in 1988, Universal Pictures made a film about his life. It was very successful. In the film, Robin
37、Williams played Adams. Williams said,:”hunter is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend. I enjoyed playing him.”31. When did Adams have mental health problems? A. after he left medical school B. during the 1980sC. When he was a teenager boy D. after the film c
38、ame out32. Why did the doctors at the medical school dislike Adams? A. because he was a warm person B. because he had mental health problemC. because he was a clown D. because he wasnt the same as others33. The Gusundheit Institute _.A. was a hospital B. belonged to Universal PicturesC. could make f
39、ilms D. was a medical school34. According to the passage, which statement is NOT true? A. Adams wore shirts instead of white uniforms when visiting patientsB. Robin Williams believed that patients need a doctor who is a friend.C. In Adams opinion, not only medicine was needed for patientsD. Robin Wi
40、lliams was an actor35. The passage mainly tells us about _.A. how to cheer up patients B. people with mental health problemsC. a film about Adams D. a doctor named Hunter Adams【答案】31. C32. D33. A34. B35. D【解析】 试题分析:参考译文: 青少年时的享特亚当斯很不幸,他在一家心理疾病康复医院里过了很多年。当他离开医院时,亚当斯决定成为一名医生,因此他去了美国弗吉尼亚州的一所医学院学医。但是,在医
41、学院,他用与众不同的方式做事。比如,他不喜欢医生的白大褂。因此当他去看诊病人时,他穿的衬衣上面带着花,而且他会尽量让他们笑。医学院的医生不喜欢亚当斯,因为他的做法标新立异。但是亚当斯相信医院的病人不只需要药物。他看到不幸的和孤独的人,他尽量把他们既当病人又当普通人来帮助他们。他陪医院里的孩子们渡过了许多时光,并且经常打扮的象一个小丑来逗孩子们笑。医学院毕业后,他成了一名医生。亚当斯与其他医生开办了一家自己的医院名叫the Gusundheit Institute。他们想把医院办成一个采用不同方式与病人一道战胜病魔的地方。在20世纪80年代,享特亚当斯声名远扬。在1998年,环球影业拍了一部介绍
42、他生平的电影。电影大获成功。在电影里,罗宾威廉斯扮演亚当斯。威廉斯说:“享特是一个真正的热心人,他相信病人需要一个能和自己做朋友的医生。我喜欢扮演他。“31. 句意:亚当斯什么时候患有心理疾病?由第一段: When he was a teenager, Hunter Adam was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental health problems.可知选项C是正确的。32. 句意:为什么医学院的医生不喜欢亚当斯?由第一段: When he was a teenag
43、er, Hunter Adam was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental health problems.可知选项D是正确的。33. 句意:The Gusundheit Institute是一家医院。由第四段:Adams opened his own hospital, called “the Gusundheit Institute”,可知选项A是正确的。34. 句意:根据文章,哪句话不正确?罗宾威廉斯相信病人需要一个能和自己做朋友的医生。由最后一段:hunter
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
[转载]2011届高考语文第二轮文言文专题复习课件2.ppt
