山东省泰安市2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省泰安市2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 山东省 泰安市 2021 届高三上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高三年级考试英语试题注意事项:1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 阅读 (共两节,满分50 分)第一节 (共15 小题;每小题2.5 分,满分37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AHave you always wanted to make your lifestyle more sustainable? Here are a few
2、 tips that community activists, zero-waste experts and eco-friendly shop owners recommend specifically for the pandemic (疫情) .Start with your own maskStill using disposable (一次性的) masks or N95s? Hoiyin Ip, an environmental activist in Orange County, suggests you transition to a cloth mask that you c
3、an wash along with the rest of your laundry. They are reusable, sustainable and generally more comfortable too.Eat smartYou may be tired of your own cooking and eating at home. When ordering takeout, Ip suggests asking the restaurant to keep its plastic cutlery (餐具).“Before you walk away with your t
4、o-go bag, check, look into your bag to see if you have this stuff, and give it back to the restaurant,”Ip said.Electronic wasteOnce your electronic device has worn out, recycle it. Battery collections in California are down a third compared to last year, he said, because many collection spots have c
5、losed or reduced hours. He advises collecting old batteries in a bag and recycling them at a drop-off location near you.Buy in bulkEnvironmental advocate Monica Campagna is creatively adapting by purchasing large quantities of her essentials like rice, pasta and cereal and refilling a reusable conta
6、iner at home. While she doesnt get rid of disposables altogether, buying in bulk avoids lots of small plastic bags, and the bigger bags can be reused.1. Why does Hoiyin Ip suggest using cloth masks?A. Generally, there is no need to wash.B. You can spend little money on them.C. They are sustainable a
7、nd more comfortable.D. Theyre strong enough to reuse for a long time.2. Which is true about“eating smart”?A. Walk away with your to-go bag.B. Dont take away the restaurants cutlery.C. Do your best to cook and eat at home.D. Order takeout to avoid waste.3. In order to make your lifestyle more sustain
8、able, you should _.A. still use disposable masks or N95sB. usually go to the restaurant to eatC. throw old batteries into dustbinsD. purchase large quantities of your essentials【答案】1. C 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了一些由社区活动家、零废物专家和环保商店老板针对疫情特别推荐的能够让生活方式更加可持续的建议。【1题详解】细节理解题。根据第二段“They are reusable, susta
9、inable and generally more comfortable too.(它们是可重复使用的,可持续的,而且通常也更舒适。)”可知,Hoiyin Ip认为布口罩可持续利用并且更舒适,所以建议使用这种口罩。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第三段“Before you walk away with your to-go bag, check, look into your bag to see if you have this stuff, and give it back to the restaurant.(在你带着你的打包袋离开之前,检查你的包里是否有这些东西,并把它交还给
10、餐厅。)”可知,eating smart也是一种可持续的生活方式,意味着打包食物的时候不带走餐馆的餐具。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段小标题“Buy in bulk(大量购买)”以及“While she doesnt get rid of disposables altogether, buying in bulk avoids lots of small plastic bags, and the bigger bags can be reused.(虽然她并没有完全抛弃一次性用品,但批量购买可以避免大量的小塑料袋,而且大塑料袋可以重复使用。)”可知,购买大包装的生活必需品是
11、一种环保可持续的生活方式,D项正确。A、B、C项都不符合可持续的生活理念。故选D项。BBrave heart is a historical film released in 1995. It was directed by and starred Mel Gibson and was loosely based on the story of 13th-century Scottish leader William Wallace. The movie was a surprise winner of the Academy Award for Best Picture.After Will
12、iam Wallaces father and brother are killed in the battle against the English, Wallace is sent to continental Europe to be educated. He returns to Scotland as an adult (played by Gibson) and marries his childhood sweetheart, Murron. When English soldiers try to hurt Murron, Wallace saves her but the
13、soldiers make a second attempt and she is caught and killed. Wallace then leads his family to fight the English troops. He continues to fight to force the English to leave Scotland, gaining increasing numbers of followers as stories of his brave acts spread. English King Edward I sends Princess Isab
14、ella, his sons wife, to negotiate with Wallace for peace, but she is charmed by him and becomes his supporter. She warns Wallace of an upcoming attack from the English.Wallace seeks the support of the Scottish nobles in the fight against the English, but the nobles are hesitating. Robert the Bruce i
15、s particularly torn. The Scottish fighters are defeated by an army led by King Edward I in the Battle of Falkirk. Wallace tries to kill Edward I himself but is stopped by a soldier, who proves to be Robert the Bruce. Robert then saves Wallace from being caught by the English. Later Wallace agrees to
16、 meet with Robert in Edinburgh, but Roberts father and other nobles set a trap and catch Wallace. They hand over Wallace to the English. Wallace refuses to give in and before being killed, he courageously cries out, “Freedom!”The movie was inspired by a lengthy poem about William Wallace by Blind Ha
17、rry. It led to an increase of interest in Scottish history, although it contained numerous historical inaccuracies.4. What can we know from Paragraph 1?A. The film is made by a Scottish leader.B. The film is a true story about Mel Gibson.C. The film is about a war breaking out in 1995.D. The film is
18、 adapted from a real historical story.5. Which of the following starts Wallaces fighting against the English?A. The English troops landing in Scotland.B. His wifes being killed by the English soldiers.C. The failure of negotiation with Princess Isabella.D. His father and brothers being caught in the
19、 battle.6. What happens to Wallace in the end?A. He becomes the leader of the Scottish nobles.B. He drives the English out of Scotland.C. He dies for Scotlands independence.D. He gives in to the English King.7 What is this text mainly about?A. A war movie.B. A Scottish historical hero.C. A famous ba
20、ttle in history.D. The independence of Scotland.【答案】4. D 5. B 6. C 7. A【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一部历史战争片勇敢的心。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“ It was directed by and starred Mel Gibson and was loosely based on the story of 13th-century Scottish leader William Wallace.(这部电影由梅尔吉布森执导并主演,根据13世纪苏格兰领袖威廉华莱士的故事改编)”可知,勇敢的心这部电影
21、是根据一个真实的历史故事改编的。故填D项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“He returns to Scotland as an adult (played by Gibson) and marries his childhood sweetheart, Murron. When English soldiers try to hurt Murron, Wallace saves her but the soldiers make a second attempt and she is caught and killed.(成年后,他回到苏格兰(吉布森饰演),并与青梅竹马的恋人默伦结
22、婚。当英国士兵试图伤害默伦时,华莱士救了她,但士兵们再次尝试,她被抓住并被杀死。然后华莱士带领他的家人与英国军队作战)”可知,妻子被英国士兵杀死引发了华莱士与英格兰人的战争。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段“Wallace refuses to give in and before being killed, he courageously cries out, “Freedom!”(他们把华莱士交给了英国人。华莱士拒绝屈服,在被杀前,他勇敢地呼喊“自由!”)”可知,华莱士最后为了苏格兰独立而死。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Brave heart is a
23、 historical film released in 1995. It was directed by and starred Mel Gibson and was loosely based on the story of 13th-century Scottish leader William Wallace.(勇敢的心是一部1995年上映的历史片,它由梅尔吉布森执导并主演,根据13世纪苏格兰领袖威廉华莱士的故事改编)”及全文内容可知,文章主要介绍了一部历史战争片勇敢的心。故选A项。CA robotics team in Dublin High School, California,
24、US, has come up with a creative solution to help clean parts of the school during the pandemic a sanitizing drone. It was designed by the Gael Force Robotics Team, and the project has 10 students working to design, construct and eventually fly it.Before the drone, it took five to six hours to disinf
25、ect (将 消毒) the bleachers (露天看台) at the football stadium, according to Vice Principal Paul Faris. One of the students then suggested making a sanitizing drone to help. “ We decided to challenge ourselves to build the drone to not only keep our students safe, but try to find a cost-effective way to do
26、 it,”said Niharika Suravarjjala, who is a senior and also the teams president and project manager. The drone will have the ability to spray a disinfectant to clean the schools 6, 200-square-foot football stadium.The drone will at first have the ability to be manually flown by an operator on the grou
27、nd using a phone application, which the students will also develop. Then, the students plan on making upgrades that will include the ability for autonomous flying and even artificial intelligence (AI) so that the drone will have depth perception ( 感 知 ) and can detect objects on its own, Niharika sa
28、id. The team researched similar industrial drone models, such as the ones the Atlanta Falcons use for their football stadium. The students found those models can cost up to $15,000. Niharika said:“We can do a little better than this.”They started a GoFundMe page with a goal of $4,000 to raise funds
29、for parts and equipment to build the drone. The money they got have already surpassed their goal.”When built, their drone will also have twice the amount of flight time of other industrial models, at 22 minutes without needing to be recharged, she said.The Gael Force Robotics Team is one of the larg
30、est clubs at Dublin High, with 180 members. Named after the schools mascot ( 吉 祥 物 ), the student-run robotics club has six teams that take part in competitions held by VEX, an educational robotics company that holds state and national championship games.8. Why did the team decide to build the drone
31、?A. To get rid of rubbish around the school.B. To solve the problem of lacking staff.C. To make disinfecting cheaper and more efficient.D. To protect students from the disinfectants.9. What will the first version of the sanitizing drone be able to do?A. Fly with an operator aboard to control it.B. F
32、ly according to orders given via an app.C. Perceive depth on its own while flying.D. Detect things autonomously when flying.10. Compared with similar industrial drones, the sanitizing drone _.A. will be funded by the schoolB. will be named after the schools mascotC. can be recharged more quicklyD. w
33、ill cost less to make and will be able to fly longer11. What is the purpose of the text?A. To introduce a sanitizing drone.B. To praise a successful robotics team.C. To explain the importance of sanitizing.D. To look forward to the future of the drones.【答案】8. C 9. B 10. D 11. A【解析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了国
34、加利福尼亚州都柏林高中一个机器人团队设计了一款能够在疫情期间用于校园清洁的消毒无人机。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“Before the drone, it took five to six hours to disinfect the bleachers at the football stadium, according to Vice Principal Paul Faris(据副校长保罗法瑞斯说,在有无人机之前,他们花了五到六个小时为足球场的露天看台消毒)”以及“ We decided to challenge ourselves to build the drone to
35、not only keep our students safe, but try to find a cost-effective way to do it,”said Niharika Suravarjjala, who is a senior and also the teams president and project manager.(“我们决定挑战自我,制造这架无人机不仅是为了保护学生的安全,还试图找到一种经济有效的方法,”Niharika Suravarjjala说,他是一名大四学生,也是该团队的主席和项目经理)”可知,这个团队决定制造无人机是为了使消毒更经济更有效。故选C项。【
36、9题详解】细节理解题。根据文章第三段“The drone will at first have the ability to be manually flown by an operator on the ground using a phone application, which the students will also develop.(无人机首先能够由地面上的操作员通过手机应用程序手动飞行,学生们也将开发这一应用程序)”可知,第一个版本的消毒无人机可以根据应用程序下达的命令飞行。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段“The students found those m
37、odels can cost up to $15,000. Niharika said:“We can do a little better than this.”They started a GoFundMe page with a goal of $4,000 to raise funds for parts and equipment to build the drone. The money they got have already surpassed their goal.”(学生们发现,这些模型的价格高达1.5万美元。Niharika说:“我们可以做得更好一点。他们在GoFund
38、Me上创建了一个页面,目标是筹集4000美元,购买制造无人机的零部件和设备。他们得到的资金已经超过了他们的目标”)”以及文章第四段“When built, their drone will also have twice the amount of flight time of other industrial models, at 22 minutes without needing to be recharged, she said.(她说,一旦建成,他们的无人机的飞行时间将是其他工业型号的两倍,22分钟不需要充电)”可知,与同类工业无人机相比,消毒无人机制造成本更低,飞行时间更长。故选D
39、项。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段“A robotics team in Dublin High School, California, US, has come up with a creative solution to help clean parts of the school during the pandemic a sanitizing drone. It was designed by the Gael Force Robotics Team, and the project has 10 students working to design, construct a
40、nd eventually fly it.(美国加州都柏林高中的一个机器人团队想出了一个创造性的解决方案,帮助在疫情期间清洁学校的部分区域消毒无人机。它是由Gael Force机器人团队设计的,该项目由10名学生设计、建造并最终试飞)”及全文内容可知,本文的目的是介绍一款消毒无人机。故选A项。DThinking of getting your child to take up a sport that involves a coach or instructor? There is a piece of good news. A new study finds that children wh
41、o join in organized physical activities at a young age are less likely to have emotional difficulties by the time they turn 12.“The primary school years are a critical time in child development,” said Frdric N. Brire, a professor of psycho-education who led the study“. And every parent wants to rais
42、e a well-adjusted child.” Besides keeping children from sitting for long, physical activities, such as structured sports, have the potential physical and mental benefits, Brire believes, something parents seem to know instinctively (直觉地) .“We followed a large representative population of typically d
43、eveloping Canadian children over time to examine whether consistent participation in organized sports from ages 6 to 10 would lessen risks associated with emotional distress, anxiety, shyness, social withdrawal at age12,”said Brire.“Our goal was to test this question as critically as possible by exc
44、luding pre-existing child or family conditions that could offer a different explanation.” To do this, Brire and his team examined data from children born in 1997 or 1998. From ages 6 to 10, mothers reported whether their child participated in organized physical activities. At age 12, teachers report
45、ed on the childs levels of emotional distress, anxiety, shyness, and social withdrawal at school.“ The results revealed that children who participated in sports consistently from ages 6 to 10 showed fewer cases of those factors at age 12 than their peers who did not engage in physical activities in
46、a consistent way,” said Brire.“ We found these benefits above and beyond pre-existing individual and family characteristic.”Brire concluded, “Getting kids actively involved in organized sports seems to promote global development. This involvement appears to be good on a socio-emotional level apart f
47、rom the physical benefits it brings. Being less emotionally troubled between primary and high school is a priceless benefit for children, as they are about to enter a much larger universe with bigger academic challenges.”12. What does Brires study show about doing organized sports?A. It helps childr
48、en improve study efficiency.B. It improves childrens personality development.C. It strengthens childrens relationship with their parents.D. It helps prevent children from having emotional problems.13. What can we know about the study process?A. It investigates children from similar backgrounds.B. It
49、 requires cooperation from childrens parents and teachers.C. It focuses on how children fit in with the environment.D. It takes childrens personal habits into consideration.14. What does the underlined phrase “those factors” in Paragraph 4 refer to?A. Childrens personal characteristics.B. Childrens
50、performances in the study.C. Childrens emotional problems.D. Childrens daily activities.15. Why is emotional health important to children between age 6 and 12?A. They will soon face great academic stress.B. They go through a quick development.C. They are too busy to participate in sports.D. They are
51、 more likely to have mental problems.【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了Brire主持的一项研究结果在很小的时候就参加有组织的体育活动的孩子在他们12岁时出现情绪问题的可能性更小。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“A new study finds that children who join in organized physical activities at a young age are less likely to have emotional difficulties by th
52、e time they turn 12.(一项新的研究发现,在很小的时候就参加有组织的体育活动的孩子在他们12岁时出现情绪问题的可能性更小。)”可知,在Brire主持的研究中表示有组织的体育活动有助于防止孩子有情绪问题。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段“From ages 6 to 10, mothers reported whether their child participated in organized physical activities. At age 12, teachers reported on the childs levels of emotiona
53、l distress, anxiety, shyness, and social withdrawal at school.(从6岁到10岁,母亲们报告她们的孩子是否参加有组织的体育活动。12岁时,老师报告了孩子在学校的情绪困扰、焦虑、害羞和社交退缩的程度。)”说明Brire主持的研究需要孩子的家长和老师的合作。故选B项。【14题详解】词义猜测题。根据文章第一段“A new study finds that children who join in organized physical activities at a young age are less likely to have emot
54、ional difficulties by the time they turn 12.(一项新的研究发现,在很小的时候就参加有组织的体育活动的孩子在他们12岁时出现情绪问题的可能性更小。)”以及第四段“The results revealed that children who participated in sports consistently from ages 6 to 10 showed fewer cases of those factors at age 12 than their peers who did not engage in physical activities
55、in a consistent way,” said Brire.(Brire称:“研究结果显示,与那些不经常参加体育活动的同龄人相比,那些6岁至10岁经常参加体育活动的孩子在12岁时出现这些因素的情况要少一些。”)”可知,经常参加体育活动的人出现情绪问题的可能性更小,因此推断those factors指的是情绪问题。故选C项。【15题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Being less emotionally troubled between primary and high school is a priceless benefit for children, as they are
56、about to enter a much larger universe with bigger academic challenges.(对孩子们来说,在小学和高中期间少一些情感困扰是一个无价的好处,因为他们即将进入一个更广阔的世界,面临更大的学业挑战。)”可知,情绪健康对于孩子很重要的原因在于他们很快就会面临巨大的学业压力。故选A项。第二节 (共5 小题;每小题2.5 分,满分12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项 为多余选项。The pay-what-you-want pricing system is a model used by s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
