山东省济南市莱芜一中2021届高三第一次考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市莱芜一中2021届高三第一次考试英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市 莱芜 一中 2021 届高三 第一次 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、莱芜一中20-21学年度上学期高三第一次质量检测英语试题本试卷共11页。总分150分。考试时间120分钟。注意事项:考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求:1. 答卷前,考生务必将自己的级部、班级、姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选择题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用0.5mm中性笔将答案写在答题卡对应题目的规定区域。答在答题卡的规定区域之外或本试卷上无效。3. 考试结束后只需将答题卡交回。第I 卷第一部分 听力(共两节,每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,
2、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标注在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man always do on Saturday?A. See a film.B. Have a class.C. Review his notes.【答案】C【解析】【原文】W: How about seeing the new film at the theater tomorrow?M: Sorry. I have a GRE class every Friday,
3、 and the next day I always have to look over my notes at home.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman deal with difficult lectures?A. By recording them.B. By talking with lecturers.C. By attending them again.【答案】A【解析】【原文】M: Hey, Katherine. Do you know any special ways to listen to lectures better?W:
4、 Well, I like to take notes. But if the topic is difficult, I often record the whole thing. That way, I can listen to the lecture all over again and take really good notes.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where will the man fetch his notebook?A. In the library.B. In the classroom.C. In the teachers office.【答案】C
5、【解析】【原文】W: Hi, Thomas. This is Katie. I found your notebook in the library. Please come to get it back in the classroom. Or I just leave it in the teachers office in Room 201, if you dont have time now.M: Oh. Thats great, Katie! I have been looking for it all day long. Ill go to get it tomorrow morn
6、ing.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What kind of music does the man often listen to?A. Jazz music.B. Classical music.C. Rock music.【答案】B【解析】【原文】M: I find there are plenty of classical music CDs on the Internet. You can buy them very cheaply if you like them.W: Great. I know you very often listen to them. You c
7、an try some rock music, which can make you energetic and powerful. And jazz music also makes people feel relaxed.M: Mm I sometimes listen to them.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Sarahs happy retirement.B. The mans art classes.C. Their hobbies.【答案】A【解析】【原文】M: You re
8、ally have a lot of hobbies, Sarah. How do you find time to keep up with all of them?W: Thats the nice thing about being retired. I have always had a desire to do more in the field of art, and now that I have time, I really enjoy taking art classes at the community college.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听
9、下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the man apologize to the woman?A. He lost her dictionary.B. He made her desk dirty.C. He damaged her glasses.7. What does the woman ask
10、the man to do?A. Buy her an ice cream.B. Look up some new words.C. Tidy up her desk carefully.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Im terribly sorry, Tina. Ive broken your glasses. I was looking for the dictionary you borrowed from me yesterday on the desk while you were out for a break.W: Well, it doesnt matter
11、. Its my fault. I forgot to return it to you on time after I used it to look up some words in it. I should say sorry to you first.M: I need it badly now, so I began to search for it on your desk. I should have been careful. Ill pay for it.W: No, there is no need to pay. You treat me an ice cream aft
12、er class. Thats enough.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What makes the man change his appointment?A. An unexpected visitor.B. His urgent problem at work.C. The traffic due to the bad weather.9. When will the man meet Dr. Martin?A. On Wednesday.B. On Thursday.C. On Friday.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W:
13、 Good morning. Harwich Hospital. How may I help you?M: Hello, I made an appointment with Dr. Martin, but I have to make a change now.W: Oh, whos calling, please?M: Its Adam Welsh.W: Ah yes, Mr. Welsh. Your appointment is at 11:00 am on Wednesday. Is there a problem?M: Well, unfortunately I wont be a
14、ble to come tomorrow as I live out of town and Ive been cut off by last nights sudden snowstorm. Could I possibly have another appointment for the same time the day after tomorrow when the weather will hopefully be better?W: Wait a moment, please. Ill just check. Yes, thatll be fine.M: Thank you ver
15、y much.W: Youre welcome. Ill inform Dr. Martin of the change. Thank you for calling.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What can people enjoy in Richmond?A. Local foods.B. Local artworks.C. Local shopping centers.11. How far away is Sun Valley from Richmond?A. 5 minutes walk.B. 10 minutes walk.C.
16、 15 minutes bike ride.12. Where do the speakers decide to stay?A. In a tent.B. In a hotel.C. In a villagers house.【答案】10. B 11. B 12. A【解析】【原文】M: Lets plan a trip for the summer break.W: All right. I heard there are some little villages with beautiful scenery and interesting shops.M: Oh no. We dont
17、have that much money to do some shopping.W: Youre right. Anyway, Id like to have a look. I just heard there are some really nice arts in the villages. The best place to find a good variety of local artworks such as paintings and handmade jewelry is Richmond. The only trouble is that there arent any
18、places to eat. Luckily, there are some great restaurants and cafs in Rosemount 15 minutes by bike away from it. And Sun Valley, which is a ten-minute walk from Richmond is also famous for its local foods.M: Great! Are there any youth hotels around there?W: Yes, theres one in Richmond. But what about
19、 sleeping in a tent? We havent done that for ages and we dont have much money to stay in a hotel.M: Sounds fun.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Journalist and sportsman.C. Interviewer and job applicant.14. What does the ma
20、n think of a teachers work?A. Easy.B. Boring.C. Challenging.15. What does the man like doing best?A. Playing sports.B. Watching sports.C. Teaching sports.16. What does the man value most about doing sports?A. Teach the young important life lessons.B. Try to maintain mental well-being.C. Make efforts
21、 to keep physically fit.【答案】13. C 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】W: Nice to meet you, Jack. Im Mrs. Spence. Please take a seat.M: Thank you, Mrs. Spence. Nice to meet you, too.W: So, youve applied to do a teaching course here.M: Yes, thats right.W: Id like you to tell me, first of all, why you want to be
22、a teacher.M: OK. Well, Ive always loved explaining things and helping people. Im not looking for an easy jobI like a challenge! I also want to work with young people.W: And why have you decided to become a PE teacher?M: OK, playing sports is my favorite. I really believe its important for young peop
23、le to do sports at school.W: Oh, mine is watching sports. Well, why is it so important, do you think?M: OK. Well, first of all, we all know its important for our health to keep physically fit. Secondly, physical exercise is good for our mental well-being.W: HmmmM: Finally, playing sports teaches you
24、ng people important life lessons, like the teamwork, which values most.W: OK. Jack. Lets stop here. Ill let you know the result soon.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What does Voltermans Smart Wallet focus on?A. The function.B. The design.C. The security.18. What will inform you of your phone an
25、d wallet being apart?A. The alarm.B. The camera.C. The GPS tracker.19. What can you receive if someone opens your wallet secretly?A. A picture of him.B. A voice from the phone.C. A message from the wallet.20. Why is Voltermans Smart Wallet suitable for travel?A. It doesnt need to recharge.B. It is l
26、ight and easy to carry.C. It has a large capacity for pictures.【答案】17. C 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】M: In the age of mobile payments, what we really need to survive is a smartphone. But one company in the US is going to make your traditional wallets cool again, by bringing them into the digital age.Ar
27、menian firm Voltermans Smart Wallet takes security to a new level. Its fitted with different technology. In a smart wallet, there is an alarm, a GPS tracker, and even a camera.If your phone and wallet become separated, the alarm will warn you so that you dont leave it behind. And if your wallet is l
28、ost or stolen, the GPS tracker can help you reach it.But perhaps the most unusual feature of the Volterman Smart Wallet is the built-in front-facing camera. “If someone dares to open your wallet without your permission, the little camera will take a picture and send it to your mobile phone,” the fou
29、nder said. Once your wallet is stolen, you will find it easily by receiving the picture of the thief.The Volterman is really the worlds most powerful smart wallet. Its also lightweight and thin, making it perfect for travel. No more international roaming charges(漫游费). Also, it works wirelessly. The
30、high-tech wallet comes in three models, with the cheapest cost expected to be $169.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASuppose youre in a rush, feeling tired, not paying attention to your screen, and you send an email that could get you in trouble.Realisati
31、on will probably set in seconds after youve clicked “send”. You freeze in horror and burn with shame.What to do? Here are four common email accidents, and how to recover.Clicking “send” too soonDont waste your time trying to find out if the receiver has read it yet. Write another email as swiftly as
32、 you can and send it with a brief title explaining that this is the correct version and the previous version should be ignored.Writing the wrong timeThe sooner you notice, the better. Respond quickly and briefly, apologising for your mistake. Keep the tone measured: dont handle it too lightly, as pe
33、ople can be offended, especially if your error suggests a misunderstanding of their culture(i.e. incorrect ordering of Chinese names).Clicking “reply all” unintentionallyYou accidentally reveal(透露)to the entire company what menu choices you would prefer at the staff Christmas dinner, or what holiday
34、 youd like to take. In this instance, the best solution is to send a quick, light-hearted apology to explain your awkwardness. But it can quickly rise to something worse, when everyone starts hitting “reply all” to join in a long and unpleasant conversation. In this instance, step away from your key
35、board to allow everyone to calm down.Sending an offensive message to its subjectThe most awkward email mistake is usually committed in anger. You write an unkind message about someone, intending to send it to a friend, but accidentally send it to the person youre discussing. In that case, ask to spe
36、ak in person as soon as possible and say sorry. Explain your frustrations calmly and sensiblysee it as an opportunity to clear up any difficulties you may have with this person.21. If you have written the wrong name in an email, it is best to _.A. apologise in a serious mannerB. tell the receiver to
37、 ignore the errorC. learn to write the name correctlyD. send a short notice to everyone22. What should you do when an unpleasant conversation is started by your “reply all” email?A. Try offering other choices.B. Avoid further involvement.C. Meet other staff members.D. Make a light-hearted apology.23
38、. How should you deal with the problem caused by an offensive email?A. By promising not to offend the receiver again.B. By seeking support from the receivers friends.C. By asking the receiver to control his anger.D. By talking to the receiver face to face.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】本文是一篇说明文,人们在发送邮件的时候
39、经常会出现一些错误,作者详细说明了四个处理邮件事故的方法。【21题详解】细节理解题。由Writing the wrong time中的 “The sooner you notice, the better. Respond quickly and briefly, apologising for your mistake. ”可知,你越早发现越好。迅速而简短地回应,为你的错误道歉。 所以如果邮件上写错了名词,最好的方式是道歉。故选A。【22题详解】细节理解题。由Clicking “reply all” unintentionally中的“ In this instance, step away
40、 from your keyboard to allow everyone to calm down”可知,当你的“回复全部”邮件引发不愉快的对话时,你应该避免进一步介入,远离键盘,让每个人都冷静下来。故选B。【23题详解】细节理解题。根据最后一个标题句下面内容“In that case, ask to speak in person as soon as possible and say sorry”在这种情况下尽快的去当面说声和道歉,故选D。BIm going through it right now. Last night one of our three family dogs was
41、 hit and killed by a car in front of my mothers house. The dogs became, more or less, my mothers surrogate children after her human children grew up and moved out and my father ran with a midlife crisis and left her. The one that was killed had bonded with my mother far more than the others.She is e
42、xtremely shocked. I loved the dog, but my true sadness currently results from having to watch my mother bear another tragedy after everything she has been through in her life. In the midst of all of this, I have to sincerely applaud the driver of the vehicle, which feels wrong, but its not.Ill start
43、 by stating it was not his fault. The dog ran after a deer into the road at night. In an effort not to hit the deer with his car, he changed direction, not seeing the dog, resulting in its death. He could have very easily continued on his way, but he did something that I hope I never forget.In my ey
44、es, he did the right thing. The driver pulled over, carefully wrapped our dog in a blanket he got from his car to preserve its dignity, and carried it up to my mothers front door.He was visibly shaking and very upset. He informed my mother of what happened and she broke down immediately. He comforte
45、d her the best a stranger could and waited with her while my sister rushed to her house. He left his information and offered assistance in any way he could.Yes, he is the man who hit and killed our dog accidentally. What he really did was spare my mother, and potentially my sister, from coming acros
46、s a horrible scene themselves while searching for the dog. He had so many choices that were far easier to make than what he chose. He did the right thing and for that, thank you, Stranger. You restored my faith in humanity.24. What do we know about the dog killed by the driver?A. It was killed by th
47、e driver on purpose.B. It lost its life during a fight against a deer.C. It was a particular favorite of the authors mother.D. It got killed by hitting the deer while running after it.25. What does the underlined part “feels wrong, but its not” in Paragraph 2 probably mean?A. The driver ought to ans
48、wer for the dogs death.B. The author thought it sensible to praise the driver.C. The author believed it was not the drivers fault to kill the dog.D. The driver should not take responsibility for the dogs death at a11.26. Which of the following can best describe the driver?A. Self-condemned and consi
49、derate.B. Calm and far-sighted.C. Reliable and generous.D. Irresponsible and unreasonable.27. What may the author agree with?A. Still waters have deep bottoms.B. Those who are ready to believe are easy to cheat.C. When the wound is healed,the pain is forgotten.D. Taking responsibility is the best po
50、licy.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者妈妈最喜爱的一只狗被一名司机撞死了,但事故之后司机并没有逃掉,而是将死去的狗包裹好送到作者妈妈的家里的事。当时司机很伤心并向作者的家人解释了事情的经过。司机的这一做法得到了作者的充分谅解。作者也从这件事中恢复了对人性的信心。【24题详解】细节理解题。根据第一段中The one that was killed had bonded with my mother far more than the others.可知死去的那只小狗和我妈妈的关系比其他的狗更加亲密。由此可知,这只小狗应该是妈妈
51、最喜欢的一只。故选C。【25题详解】句意猜测题。根据上文She is extremely shocked. I loved the dog, but my true sadness currently results from having to watch my mother bear another tragedy after everything she has been through in her life. In the midst of all of this, I have to sincerely applaud the driver of the vehicle,可知她震惊
52、了。我爱这只狗,但现在我真正的悲伤是看到我的母亲在经历了生命中的一切之后又承受了另一场悲剧。由此可知,“我”爱这只狗,但“我”真正的悲伤却是源于不得不看着母亲在经历了生活中的一切之后,还要忍受另一场悲剧。在这一切之中,“我”又不得不真诚地为司机鼓掌,虽然“我”认为这种感觉不对,但事实并非如此。即划线句子的意思是“作者认为赞扬司机是明智的”。故选B。【26题详解】推理判断题。根据倒数第二段He was visibly shaking and very upset. He informed my mother of what happened and she broke down immediat
53、ely. He comforted her the best a stranger could and waited with her while my sister rushed to her house. He left his information and offered assistance in any way he could.可知他显然在发抖,非常不安。他把发生的事告诉了我母亲,她立刻崩溃了。他以一个陌生人所能做的最好的方式安慰她,和她一起等着,而我姐姐则跑回了家。他留下了他的信息,并表示要尽他所能提供帮助。由此可推知,那位司机一直对于小狗的死亡感到伤心,同时他又安慰作者的家人
54、,司机既为小狗的死亡感到自责,但同时又体贴作者的家人。故选A。【27题详解】推理判断题。根据第三段中He could have very easily continued on his way, but he did something that I hope I never forget.可知他本可以轻松地继续他的旅程,但他做了一件事,我希望我永远不会忘记。以及第四段In my eyes, he did the right thing. The driver pulled over, carefully wrapped our dog in a blanket he got from his
55、 car to preserve its dignity, and carried it up to my mothers front door.可知在我看来,他做得对。司机把车停在路边,小心翼翼地用毯子把我们的狗裹了起来,这是他从车里拿出来的,以保护它的尊严,然后把它带到我母亲的前门。由此可推知,虽然司机导致了小狗死亡,但是司机的表现却让作者感到他是一位勇于承担责任的人。故D项“承担责任是最好的策略”的观点作者会认同。故选D。CRed pandas are native to the high forests of Asia. They are only a little bigger th
56、an a house cat and considered to be endangered. Scientists reported last month that not all red pandas belong to the same species. There are two different species of this animal,not just one,a study found. The scientists reported finding major differences in three genetic markers between Chinese red
57、 pandas and Himalayan red pandas. Scientists identified the markers after studying DNA from 65 of the creatures. DNA carries genetic information for the development,growth and reproduction of living things. Documenting the existence of two separate species could help guide efforts for protecting red
58、 pandas,scientists added.Chinese red pandas live in northern Myanmar,as well as southeastern Tibet,Sichuan and Yunnan provinces in China. Himalayan red pandas are native to Nepal,India,Bhutan and southern Tibet in China,the researchers said.Conservation biologists Yibo Hu and Fuwen Wei 1ed the study
59、. “To conserve the genetic uniqueness of the two species,we should avoid their interbreeding(杂交繁殖)in captivity,”Hu said. “Interbreeding between species may harm the genetic adaptations already established for their local habitat environment. ”Scientists had earlier suggested there were two species o
60、f red panda. But the new study was the first to provide the genetic information necessary to permit such a judgment. International experts estimate a total population of around 10,000 red pandas in the wild. The two species differ in coloration and skull shape. The Himalayan red panda is the rarer o
61、f the two.Major dangers to red pandas include deforestation and habitat loss. While they have similar names,red pandas and giant pandas are not closely related. Giant pandas are one of the worlds eight bear species. Red pandas are sometimes called living fossils because they have no close living rel
62、atives. They are the only remaining member of their mammalian family.28. What is the purpose of recording the existence of the two different species of red panda?A. To direct efforts for the protection of them.B. To better distinguish red pandas and giant pandas.C. To inform people there exist two s
63、pecies of red panda.D. To confirm there are major differences between them.29. In which place can we spot Himalayan red pandas?A. Southeastern Tibet.B. Yunnan Province.C. Southern Tibet.D. Northern Myanmar.30. What can we know about the two species of red panda?A They belong to the same animal famil
64、y as giant pandas.B. Their existence has been known already.C. They differ mainly in size and shape of skull.D. To protect them,we should interbreed them.31. In which section of a newspaper may this text appear?A. Lifestyle.B. Culture.C. Entertainment.D. Science.【答案】28. A 29. C 30. B 31. D【解析】本文是一篇说
65、明文,介绍了科学家们最近发现有两种小熊猫并声称这两种小熊猫的存在对我们保护它们具有一定的指导意义。【28题详解】细节理解题。根据第一段中的“Documenting the existence of two separate species could help guide efforts for protecting red pandas,scientists added.”可知,这两种小熊猫的存在对我们保护它们具有一定的指导意义,故A项正确。【29题详解】细节理解题。根据第二段中的“Himalayan red pandas are native to Nepal,India,Bhutan a
66、nd southern Tibet in China”可知,喜马拉雅山小熊猫原产于尼泊尔、印度、不丹和中国西藏南部,由此可知,在西藏南部可以看到马拉雅山小熊猫,故C项正确。【30题详解】细节理解题。根据第四段中的“Scientists had earlier suggested there were two species of red panda.”可知,科学家早些时候曾提出过有两种小熊猫,也就是说这两种小熊猫的存在早已为人所知,故B项正确。【31题详解】推理判断题。通读全文,特别是根据第一段内容可知,本文主要介绍的是科学家们最近发现有两种小熊猫并声称这两种小熊猫的存在对我们保护它们具有一定
67、的指导意义,这属于自然科学范畴,因此文章最有可能出现在报纸的科学版面上,故D项正确。DEuropean researchers say they have created a process that can produce oxygen from moon dust. The process could provide a major source of oxygen for humans taking part in moon exploration activities in the future. Researchers from the European Space Agency,o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022九年级语文周末作业(一)课件 新人教版.ppt
