广西玉林市五校2020-2021学年高一英语上学期期中教学质量评价试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 玉林市 2020 2021 学年 英语 学期 期中 教学质量 评价 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西玉林市五校2020-2021学年高一英语上学期期中教学质量评价试题(含解析)第一部分听力 (共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want the woman to do?A. Send for a doctor for him.B. Ask for sick l
2、eave for him.C. Buy some medicine for him.2.How is the man planning to go to New York?A. By bus. B. By plane. C. By train.3.What does the man think of the city?A. Quite good. B. Not good enough. C. Just OK.4.What program will be on at half past nine tonight?A .English Learning for Children.B. Scienc
3、e and Health.C. Womens Football Match.5.Where are the two speakers?A. At home. B. At a shop. C. At school.第二节(共15小题; 每小题1.5分。满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6.Which of the following does the man phone?A
4、. A post office. B. A newspaper office. C. A repair office.7.What is the mans telephone number?A. 8741-71847. B. 8714-71847. C. 8714-71487.8.Why does the man call the woman?A. To check the telephone.B. To change a new phone number.C. To repair the line.听第7段材料,回答第9至11题。9.Why did Bob give Nancy a call
5、?A. To ask her to buy some tennis tickets.B. To invite her to go to a concert.C. To invite her to watch a tennis match.10.What is Nancy going to do tomorrow evening?A. Go to a concert. B. Clean up her flat. C. Go to a theater.11.When will the concert on next Saturday evening be over?A. At 5:30. B. A
6、t 7:30. C. At 10:30.听第8段材料,回答第12至14题。12. What are the speakers talking about?A. The mans trip to New York.B. The ladys trip to New York.C. The ladys physics class.13.What did the lady see in New York?A. The New York library.B. The New York City Park.C. The Statue of Liberty.14. What did the lady sug
7、gest the man do?A. Visit New York in spring or fall.B. Visit New York when it is hot.C. Visit the Statue of Liberty.听第9段材料,回答第15至17题。15. Whom is the woman buying the gift for?A. Her cousin. B. Her nephew. C. Her brother.16. How much does the woman want to spend on the gift?A. Twenty dollars. B. Thir
8、ty dollars. C. Fifty dollars.17. What is most likely to happen next?A. The woman will buy nothing.B. The woman will buy a desk lamp.C. The man will give another suggestion.听第10段材料,回答第18至20题。18. Where can the listeners buy Beginning English?A. In the bookshop. B. In the classroom. C. In the main offi
9、ce.19 .What can the listeners do during the break?A .Go online. B. Walk around. C. Eat in the classroom.20.What class is on Tuesday?A. Maths. B. Typing. C. English.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhats On?Electric Underground7.30pm1.00am Free
10、 at the Cyclops TheatreDo you know whos playing in your area? Were bringing you an exciting evening of live rock and pop music from the best local bands. Are you interested in becoming a musician and getting a recording contract(合同)? If so, come early to the talk at 7:30pm by Jules Skye, a successfu
11、l record producer. Hes going to talk about how you can find the right person to produce you music.Gee Whizz8.30pm-10.30pm Comedy at KaleidoscopeCome and see Gee Whizz perform. Hes the funniest stand-up comedian on the comedy scene. This joyful show will please everyone, from the youngest to the olde
12、st. Gee Whizz really knows how to make you laugh! Our bar is open from 7.00pm with drinks and snacks.Simons Workshop5.00pm-7.30pm Wednesdays at Victoria StageThis is a good chance for anyone who wants to learn how to do comedy. The workshop looks at every kind of comedy, and practices many different
13、 ways of making people laugh. Simon is a comedian and actor who has 10 years experience of teaching comedy. His workshops are exciting and fun. An evening with Simon will give you the confidence to be funny.Charlotte Stone8.00pm-11.00pm Pizza WorldFine food with beautiful jazz music; this is a great
14、 evening out. Charlotte Stone will perform songs from her new best-selling CD, with James Pickering on the piano. The menu is Italian, with excellent meat and fresh fish, pizzas and pasta(面食). Book early to get a table. Our bar is open all day, and serves cocktails, coffee, beer, and white wine.1. W
15、ho can help you if you want to have your music produced?A. Jules Skye.B. Gee Whizz.C. Charlotte Stone.D. James Pickering.2. At which place can people of different ages enjoy a good laugh?A. The Cyclops Theatre.B. Victoria Stage.C. Kaleidoscope.D. Pizza World.3. What do we know about Simons Workshop?
16、A. It teaches comedy writing.B. It lasts three hours each time.C. It is run by a comedy club.D. It is held every Wednesday.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要介绍几个晚间上演的节目或活动的时间,地点及特点等。【1题详解】细节理解题。“Are you interested in becoming a musician and getting a recording contract(合同)? If so, come early to t
17、he talk at 7:30pm by Jules Skye, a successful record producer. Hes going to talk about how you can find the right person to produce you music. ”你有兴趣成为一个音乐家和获得唱片合同吗?如果是这样, 那就早点来参加成功的唱片制作人Jules Skye晚上7:30的演讲吧。他将谈论如何找到合适的人为你创作音乐。可知,Jules Skye可以帮助进行音乐制作,故选A。【2题详解】细节理解题。“Come and see Gee Whizz perform. H
18、es the funniest stand-up comedian on the comedy scene. This joyful show will please everyone, from the youngest to the oldest.” 来看看Gee Whizz的表演吧。他是喜剧界最滑稽的单口相声演员。这场欢乐的演出将使每个人都感到高兴,从年轻到年长的。 因此,看Gee Whizz的表演可以使不同年龄的人欢笑,Gee Whizz 表演的地点在Kaleidoscope,故选C。【3题详解】细节理解题。Simons Workshop是学习如何做喜剧的, A选项不正确;Simons
19、 Workshop每次的时间是2个半小时,B选项不正确;C选项文中没有提及;Wednesdays at Victoria Stage, Simons Workshop每周三在Victoria舞台进行,D选项正确,故选D。【点睛】应用文中题目多为细节理解题,定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组划记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题1题干中的各个选项,再如小题3中的Simons Workshop,可以帮助快速找出答案。BWe know the mosquito very well. Mosquitoes fl
20、y everywhere. They can be found almost all over the world, and there are more than 2,500 kinds of them.No one likes the mosquito. But the mosquito may decide that she loves you. She? Yes, she. Its true that male mosquito doesnt bite(咬) and only the female mosquito bites because she needs blood to la
21、y eggs. She is always looking for things or people she wants to bite. If she likes what she finds, she bites. But if she doesnt like your blood, she will turn to someone else for more delicious blood. Next time a mosquito bites you, just remember you are chosen. Youre different from the others!If th
22、e mosquito likes you, she lands on your body without letting you know. She bites you so quickly and quietly that you may not feel anything different. After she bites, you will have an itch(痒) on your body because she puts something from her mouth together with your blood. By the time the itching beg
23、ins, and she has flown away. And then what happens? Well, after her delicious dinner, the mosquito feels tired. She just wants to find a place to have a good rest. There, on a leaf or a wall, she begins to lay eggs, hundreds of eggs.4. We know mosquitoes very well because _.A. they can be found easi
24、lyB. they fly here and thereC. there are many kinds of themD. they can fly5. If the mosquito doesnt bite you, it will _.A. get angry with youB. be afraid of youC. make a lot of noiseD. choose another one6. The mosquito bites you _.A. when youre asleepB. because you have chosen itC. too quickly to le
25、t you knowD. but doesnt like you7. Which of the following sentences is wrong?A The itching begins after the mosquito bites you.B. You feel terrible when the mosquito bites you.C. Mosquitoes use blood to lay eggs.D. All the mosquitoes dont like to bite people for blood.【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】
26、本文是说明文。文章介绍了关于蚊子咬人的有关事情。【4题详解】细节理解题。根据第一段第一、二句“We know the mosquito very well. Mosquitoes fly everywhere.”(我们很了解蚊子,蚊子到处飞。)可知,我们之所以对蚊子很熟悉是因为它们到处飞。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“But if she doesnt like your blood, she will turn to someone else for more delicious blood.”(但是如果蚊子不喜欢你的血,她将会为了吸食更美味的血而转向别人)可知,如果蚊子不要
27、你,它会选择另一个人。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第三段第一句“.she lands on your body without letting you know. She bites you so quickly and quietly that you may not feel anything different.”(她落在你身上,不让你知道。她咬你又快又安静,你可能感觉不到有什么不同。)可知,蚊子咬你太快而不让你知道。故选C。【7题详解】细节理解题。其余三项在文中都有明确的说明。B项说“在蚊子咬你的时候你感觉很糟糕”明显是错误的,根据第三段“She bites you so qu
28、ickly and quietly that you may not feel anything different. ”(她咬你又快又安静,你可能感觉不到有什么不同。)你是在被蚊子咬后才感觉得到。故选B。【点睛】在细节考查题中有一类事实细节题。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。【小题3】细节理解题。根据第三段第一句“she
29、lands on your body without letting you know. She bites you so quickly and quietly that you may not feel anything different.”可知,蚊子咬你太快而不让你知道。故选C。CWhen my family moved to America in 2010 from a small village in Guang Dong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and
30、 culture. One of the rules is that young people should always respect elders. Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple, the wife asked me how the f
31、ood could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long lecture about how sensitive (敏感)
32、 Americans are and how they dislike the description (描述) “old”. I then walked back to the table and apologized to the wife. After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.In my village in China, people a
33、re proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.However, in the United States, people think “growing o
34、ld” is a problem since “old” shows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many people try to keep themselves away from growing old by doing exercises or jogging, and women put on makeup, hoping to look young. When I told the couple in the restaurant that I respec
35、t the elderly, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didnt want to hear.After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I dont respect them any more; I still respect them, but now I dont show my feelin
36、gs through words.By Jack8. Jack brought the couple their food very fast because _.A. the manager asked him to do soB. he respected the elderlyC. the couple wanted him to do soD. he wanted more pay9. In Jacks hometown, _.A. people dislike being called “old”B. people are proud of being oldC. many peop
37、le reach the age of seventy or eightyD. the elderly are the first to get food in restaurants10. After this experience, Jack _.A. lost his job in the restaurantB. made friends with the coupleC. no longer respected the elderlyD. changed his way with older people11. Which of the following is TRUE?A. Th
38、e more Jack explained the angrier the couple got.B. Jack wanted to show his feelings through words after his experience.C. The manager went back to the table and apologized to the couple.D. From this experience, Jack learned more about American culture.【答案】8. B 9. B 10. D 11. D【解析】这是一篇记叙文。文章通过作者在餐厅做
39、兼职工作时服务一对老人的故事,讲述了东西方文化差异,东方人尊敬老人,西方人不喜欢别人说自己老。【8题详解】细节理解题。由第二段中的“I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly.”(我告诉她,我确保他们很快得到食物,因为我总是尊重老人。),可知杰克很快就把食物带到了这对夫妇身边,是因为他尊重老人。故选B项。【9题详解】细节理解题。由第三段中的“In my village in China, people are proud of being old
40、.”(在我们中国的村子里,人们都以年老为荣。),可知在杰克的家乡,人们以老为荣。故选B项。【10题详解】细节理解题。由最后一段中的“After that, I changed the way I had been with older people.”(从那以后,我改变了以前和老年人相处的方式。),可知杰克改变了和老年人相处的方式。故选D项。【11题详解】细节理解题。由第二段中的“My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long lecture about how sensitive (
41、敏感) Americans are and how they dislike the description (描述) “old”.”(我的经理碰巧听到了我的话,他把我拉到一边,给我讲了很长一段时间,说美国人是多么敏感,他们多么讨厌“老”这个词。),可知通过这件事,杰克了解到美国人不喜欢谈老,他对美国文化有了更多的了解。故选D项。DCan you imagine a world without music? Studies show that public schools across the country are cutting back on music classes to save
42、money. Worse, some schools have never had music classes to begin with. But without them,students academic growth and emotional health could suffer. In fact, music classes are necessary for all students in schools.Recent studies by Brown University have shown that students who received music educatio
43、n classes were better in maths and reading skills than those without music classes. Another study by the College Board found that students taking music and art classes got higher points. Students academic success seems to depend on their taking part in music education.Music programmes in public scho
44、ols also help to add to a students sense of pride and self-confidence. Teens today have too many learning tasks. Besides, they have family problems, self-confidence problems, relationship troubles, and other troubles. All of these can stop academic success, but music education can help. A study by t
45、he Texas Commission on Alcohol and Drug Abuse found that students who took part in school music programmes were less likely to turn to drugs. Music programmes encourage students to work together to produce an excellent performance.Music crosses language, class, cultural and political boundaries. Mus
46、ic allows students from different countries to connect. For example, at a school talent show, a new Japanese student played a piano duet with an American classmate. Although they could not communicate verbally, they were able to read the music in order to play the duet. Two students from different c
47、ultures worked as a team with self-confidence and common purpose through music.The gift of music is priceless. We need to be sure to have necessary music classes for all students. The world is losing its music, and putting music into schools is the first step to get it back.12. What can we learn abo
48、ut education with music classes?A. It allows schools to make more profits.B. It leads to a lot of emotional problems easily.C. It helps students to improve their schoolwork.D. It has a great influence on the culture of the country.13. What do the two studies seem to show?A. Not all students take par
49、t in music lessons.B. Students with great success like to attend music lessons.C. Music plays an important role in students success.D. Students having music classes are better in all lessons.14. The example in Paragraph 4 mainly suggests that _.A. different cultures have different styles of musicB.
50、music makes cross-country communication possibleC. Japan has a good international relationship with AmericaD. Japanese and American students are good at playing the piano15. What is the best title for the text?A. How to Get Music BackB. Music Education in SchoolsC. Musica Bridge to UnderstandingD. T
51、he Importance of Listening to Music【答案】12. C 13. C 14. B 15. B【解析】这是一篇说明文。介绍了研究表明音乐课有助于提高学生的学业,此外音乐课也有助于增强学生的自豪感和自信心,音乐跨越语言、阶级和文化,使来自不同国家的学生相互联系。作者提出需要确保所有学生都参加必要的音乐课。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Recent studies by Brown University have shown that students who received music education classes were better in m
52、aths and reading skills than those without music classes.(布朗大学最近的研究表明,接受过音乐教育的学生在数学和阅读能力上比没有上过音乐课程的学生要好)”可知,音乐课能够帮助学生提高他们的学业。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Recent studies by Brown University have shown that students who received music education classes were better in maths and reading skills than those with
53、out music classes. Another study by the College Board found that students taking music and art classes got higher points. Students academic success seems to depend on their taking part in music education.(布朗大学最近的研究表明,接受过音乐教育的学生在数学和阅读能力上比没有上过音乐课程的学生要好。大学理事会的另一项研究发现,上音乐和艺术课的学生得分更高。学生的学业成功似乎取决于他们是否参加了音
54、乐教育)”可知,这两项研究表明音乐在学生的成功中起着重要的作用。故选C。【14题详解】推理判断题。根据第四段中“Music crosses language, class, cultural and political boundaries. Music allows students from different countries to connect. For example, at a school talent show, a new Japanese student played a piano duet with an American classmate. Although t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377016.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
