宁夏吴忠中学2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 吴忠 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏吴忠中学2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析)第I卷(选择题)第一部分 听力理解(共两节,每小题1分,满分 20 分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does this conversation probably take place?A. In a library. B. In a classroom. C. In a bookstore.2. At what time will the
2、 film begin?A.7:00 B. 7:15 C. 7:203. What are the two speakers mainly talking about?A. Their friend Jane B. A weekend trip. C. A radio programme.4. What will the woman probably do?A. Go shopping. B. See the man off C. Catch a train.5. why did the woman apologize?A. She couldnt take the cake back B.
3、She went to the wrong placeC. She made a late delivery第二节 听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听下面一段材料,回答第6和第7两个小题。6. Whose CD is broken?A. Kathys B. Mums C. Jacks7. What does the boy promise to do for the girl?A. Buy her a new CD.
4、 B. Do some cleaning. C. Give her 10 dollars.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What did the man think of the meal?A. Just so-so. B. Quite satisfactory C. A bit disappointing.9. What was the 15% on the bill paid for?A. The food. B. The drinks C. The service.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Why is the man at the shop?A
5、. To order a camera for his wife B. To have a camera repairedC. To get a camera changed11. What colour does the man want?A. Pink. B. Black. C. Orange.12. What will the man do afterwards?A. Make a phone call B. Wait until further notice C. Come again the next day.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What would
6、Joe probably do during the Thanksgiving holiday?A. Go to a play. B. Stay at home. C. Visit Kingston.14. What is Ariel going to do in Toronto?A. Attend a party. B. Meet her aunt. C. See a car show.15. Why is Ariel in a hurry to leave?A. To call up Betty B. To buy some DVD s. C. To pick up Daniel16. W
7、hat might be the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Fellow workers C. Guide and tourist听下面一段对话,回答第17至第20四个小题。17. Where does Thomas Manning work?A. In the Guinness Company B. At a radio station. C. In a museum.18. Where did the idea of a book of records come from?A. A bird-shooting t
8、rip B. A visit to Europe C. A television talk show.19. When did Sir Hughs first book of records appear?A. In 1875 B. In 1950 C. In 195520. What are the two speakers going to talk about next?A. More records of unusual facts B. The founder of the companyC. The oldest person in the world.第二部分 阅读理解(共两节,
9、每小题2分,满分40分)AFairbanks, AlaskaFor winter fun,head to Fairbanks,where you can stay at a lodge with glass-ceiling domes for northern lights viewing in comfort Want even more adventures? Consider a guided adventure that combines cross-country skiing and dog mushing(狗拉雪橇).St. Moritz, SwitzerlandNight sk
10、iing in this Swiss town is some of the best in the world: full moon,inky quiet,and a clear sky full of stars. If you need energy for skiing, you can always refuel with pizza from the wood-fired oven at Murtel middle station. You can keep skiing until the last cable car at 1:40 a. m.Quebec City, Cana
11、daIn winter, Quebec City comes alive as the cold freezes ponds into glittering skating paths. Dont miss the largest winter carnival in the world, which offers more than 200 activities and welcomes nearly 500,000 people. And if you are lucky enough, you may see the green dancing lights.Rovaniemi,Finl
12、andWelcome to the home of Santa Claus, where you can watch ice sculpting,take a dog sled ride,and even get a reindeer sleigh ride. There are plenty of Christmas-themed restaurants here,too. Since youre nearly at the North Pole, you can catch the northern lights. Book a stay at the local ice hotel, a
13、s well.1. Who might be interested in this text?A. People who like skiing.B. People who like beaches.C. People who like going hiking.D. People who like delicious food,2. If one wants to experience the atmosphere of carnival, what is the best choice?A. Rovaniemi.B. Quebec City.C. St. Moritz.D. Fairban
14、ks.3. What makes Rovaniemi different from the other three?A. Guided adventures.B. Northern lights.C. Christmas-themed restaurants.D. Delicious food.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇广告布告类阅读。文章为旅游爱好者介绍了四个旅游胜地。【1题详解】细节理解题。这四个地方都提到了滑雪运动,所以喜欢滑雪的人对这篇文章感兴趣,故选A。【2题详解】细节理解题。答案定位在Quebec City, Canada部分Dont miss t
15、he largest winter carnival in the world, which offers more than 200 activities and welcomes nearly 500,000 people.可知如果想体验一下狂欢节的气氛,Quebec City是最好的选择,故选B。【3题详解】细节理解题。答案定位在Rovaniemi,Finland部分There are plenty of Christmas-themed restaurants here,too.可知Rovaniemi与其他三个地点的不同之处在于圣诞主题的餐馆,故选C。【点睛】细节理解题的解题思路:细节
16、理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题2,答案定位在Quebec City, Canada部分Dont miss the largest winter carnival in the world, which o
17、ffers more than 200 activities and welcomes nearly 500,000 people.可知如果想体验一下狂欢节的气氛,Quebec City是最好的选择,故选B。BHow many people have I met who have told me about the book that they have been planning to write but have never yet found the time? Far too many.This is Life, all right, but we do treat it like a
18、 rehearsal (排演) and, unhappily, we do miss so many of its best moments.We take jobs to stay alive and provide homes for our families, always making ourselves believe that this style of life is merely a temporary state of affairs along the road to what we really want to do. Then, at 60 or 65, we are
19、suddenly presented with a clock and several grandchildren and we look back and realize that all those years waiting for Real Life to come along were in fact real life. In America they have a saying much laughed at by the English:“Have a nice day!” They speak slowly and seriously in their shops, hote
20、ls and sandwich bars. I think it is a wonderful phrase, reminding us, in effect, to enjoy the moment: to value this very day.How often do we say to ourselves, Ill take up horse-riding (or golf, or sailing) as soon as I get a higher position, only to do none of those things when I do get the higher p
21、osition. When I first became a reporter, I knew a man who gave up a very well paid respectable job at the Daily Telegraph to go and edit a small weekly newspaper. At the time I was astonished by what appeared to me to be his completely abnormal (反常的) mental state. How could anyone turn his back on F
22、leet Street in central London for a small local area?I wanted to know.Now I am a little older and possibly wiser, I see the sense in it. In Fleet Street the man was under continual pressure. He lived in an unattractive London suburb and he spent much of his life sitting on Southern Region trains.4.
23、The first paragraph of the passage tells us that_.A. we always try to find some time to write a bookB. we always make plans but seldom fulfill themC. we always enjoy many of lifes best momentsD. we always do what we really want to do5. The underlined phrase turn his back on (paragraph 6) most probab
24、ly means_.A. leave forB. return toC. give upD. rely on6. The man ( paragraph 6) left his first job partly because he was_.A. in an abnormal stateB. under too much pressureC. not well paidD. not respected7. What probably the best title for the passage?A. Provide Homes For Our FamilyB. Take Up Horse-r
25、idingC. Value This Very DayD. Stay Alive【答案】4. B 5. C 6. B 7. C【解析】本文是夹叙夹议文。文章主要告诉我们在生活中要珍惜每一天,享受每一天。要去做自己想做的事情。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“How many people have I met who have told me about the book that they have been planning to write but have never yet found the time? Far too many”(我遇到过多少人,他们告诉我他们正在计划写一本
26、书,但一直没有时间写?太多。)说明很多人有计划没有行动,故选B。【5题详解】猜测词义题:从倒数的二段的“When I first became a reporter I knew a man who gave up a very well paid respectable job at the Daily Telegraph to go and edit a small weekly newspaper. ”(当我刚成为一名记者的时候,我认识一个人,他放弃了在每日电讯报(Daily Telegraph)的高薪体面工作,去编辑一家小型周报。)可知这个人放弃了Daily Telegraph 的工作
27、,故选C。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段“In Fleet Street the man was under continual pressure .He lived in an unattractive London suburb and he spent much of his life sitting on Southern Region trains .”(在弗利特街,这个人承受着持续不断的压力。他住在伦敦一个没有吸引力的郊区,一生中大部分时间都是坐在南部地区的火车上度过的)说明这个人在伦敦的工作的压力太大,所以他选择离开。故选B。【7题详解】主旨大意题。在文章第二段“Thi
28、s is Life, all right, but we do treat it like a rehearsal (排演) and, unhappily, we do miss so many of its best moments.”(这就是生活,好吧,但是我们把它像一个彩排(排演),不幸的是,我们错过很多最好的时刻)告诉我们要珍惜生活中的每一天,要享受每一天。 “珍惜每一天”是最佳标题。故选C。 CI am a mother of three children and have recently completed my college degree. The last class I
29、had to take was social study. The last class was asked to go out and smile at three people and document their reactions.Soon after we were given the project, my husband, my youngest son, and I went out to McDonalds one cold March morning. It was just our way of sharing special playtime with our son.
30、We were standing in line, waiting to be served, when all of a sudden everyone around us began to back way. I turned around and found there standing behind me were two poor homeless men with a horrible “dirty body” smell. The short gentleman, close to me, was “smiling”. His beautiful sky-blue eyes we
31、re full of light as he searched for acceptance. The second man played with his hands uneasily as he stood behind his friend. I realized the second man was mentally challenged and the blue-eyed gentleman was his salvation(救赎). The short man just asked for a coffee because that was all they could affo
32、rd.I smiled and asked the young lady behind the counter to give me two more breakfast meals on a separate tray(餐盘).I then walked around the corner to the mens table. I put the tray on the table and laid my hand on the blue-eyed gentlemans cold hand. He looked up at me with tears in his eyes and said
33、 “Thank you”.I started to cry as I walked away to join my husband and son. When I sat down, my husband smiled at me and said, “Thats why God gave you to me, Honey. To give me hope.”On the last evening of class, I turned in “my project” and the instructor read it. Then she looked up at me and said, “
34、Can I share this?” I slowly nodded as she got the attention of the class. She began to read and we all knew that we need to heal people and to be healed.I graduated with one of the biggest lessons I would ever learn: UNCONDITIONAL ACCEPTANCE “LOVE PEOPLE AND USE THINGS-NOT LOVE THINGS AND USE PEOPLE
35、.”8. Why did the people around the author back away?A. Because the second man stood playing with his hands.B. Because the two homeless men were also waiting in line, with a bad smell.C. Because the short gentleman was smiling to everyone around.D. Because both men were poorly dressed and mentally il
36、l.9. After the author handed the meals to the homeless men, she _.A. regretted and criedB. turned in her projectC. went back to her husband and sonD. talked with them for a while10. What kind of woman do you think the author is?A. Lovely.B. Mature.C. Over-curious.D. Caring.11. According to the passa
37、ge, which of the following is NOT true?A. Poor as the homeless men were, they had their dignity.B. The author felt we should know how to heal people.C. The authors husband was very proud of her.D. What the author did to the men touched many people.【答案】8. B 9. C 10. D 11. B【解析】本文为夹叙夹议文。文章主要介绍作者是一位给予人
38、关爱的女性。告诉我们不仅要知道去救助需要帮助的人们,同时我们也需要被别人救助。【8题详解】细节理解题。根据第三段中We were standing in line, waiting to be served, when all of a sudden everyone around us began to back way. I turned around and found there standing behind me were two poor homeless men with a horrible “dirty body” smell. 我们正排着队等着上菜,突然周围的人都开始往后
39、退。我转过身,发现站在我身后的是两个可怜的流浪汉,身上有一股可怕的“肮脏”气味。由此可知,作者后面站着两个可怜的无家可归的人而且身上还散发出一阵阵臭味,让周围的人都后退了。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第五段第一句I started to cry as I walked away to join my husband and son.可知,作者把餐盘递给两个年轻人后加入了丈夫与儿子的行列中。故选C。【10题详解】推理判断题。根据作者给穷人赠餐及最后两个段落的描述可知,作者是一位很有爱心的女性,懂得关爱他人。故选D。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段中.we all knew tha
40、t we need to heal people and to be healed.可知,我们不仅要知道去救助需要帮助的人们,同时我们也需要被别人救助。故B选项“作者认为我们应该知道如何救助人”表述不正确。故选B。DIts common for children to grow up being told to minimize daydreaming, and instead to focus on lessons and class work. Historically, daydreaming students who go off on their own thoughts, rath
41、er than focusing on the teachers, the blackboard, or their class work, are often encouraged to stop allowing their attention to wander and to bring themselves back into the present moment. Theyre described as uninterested in school work and their future. Traditionally, daydreaming is seen as a pract
42、ice that results in bad consequences.But recent studies are beginning to renounce those common beliefs by pointing out the potential benefits that daydreaming may provide. PsychCentral reports that Mary Smith, a psychological scientist and researcher, recently examined scientific writings and studie
43、s to gain a better understanding of the role of a reflective brain. These studies have shown that the brain has a network that is active when a person is daydreaming and that brain network can help memory and learning.Though paying attention in school is important, these results suggest that there s
44、hould be time for students to daydream, too. Giving them the chance to reflect and daydream can help improve learning and development. Research also indicates that when students are permitted to daydream, they experience less anxiety and become more motivated. On the other hand, if students are warn
45、ed against daydreaming, their knowledge of themselves and the world around them may suffer.As a result educators are encouraged to promote a balance between outward and inward attention. A little bit of daydreaming to break up the hard focus on school activities can be beneficial, and it may help st
46、udents become better, active learners.As for students, the lesson here is not to be afraid of doing some daydreaming. Sure, you want to pay attention to the vital information conveyed to you during your classes, but dont get discouraged if your mind wanders. A little bit of daydreaming is healthy.12
47、. What do people usually think of daydreaming students?A. They live in the future instead of in the moment.B. They pay too much attention to their own thoughts.C. They care about neither their studies nor their future.D. They go off on their own thoughts to avoid bad results.13. What does the underl
48、ined word “renounce” in Paragraph 2 most probably mean?A. Disapprove.B. Encourage.C. Promote.D. Inspire.14. What can we infer from the text?A. The more we daydream, the better.B. Students should stay fully focused in class.C. Daydreaming reduces students motivation.D. We shouldnt always say no to mi
49、nd-wandering.15. What is the best title for the text?A. Causes of DaydreamingB. Benefits of DaydreamingC. Ways to Reduce DaydreamingD. Attitudes towards Daydreaming【答案】12. C 13. A 14. D 15. B【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述了以前认为白日梦对学生的学习有不好的影响,最新的研究显示白日梦可以促进学生的记忆并改善学习。【12题详解】细节理解题。根据第一段倒数第二句“Theyre described as
50、uninterested in school work and their future.”(他们被描述为对学习和未来不感兴趣的学生。)可知,这些做白日梦的学生既不关心学习也不关心未来。故选C。【13题详解】猜测词义题。根据第一段“Theyre described as uninterested in school work and their future.”(他们被描述为对学习和未来不感兴趣的学生。)可知这些做白日梦的学生以前被描述为对学习和未来不感兴趣的学生。本句中表示转折关系的连词but说明现在的观点和以前不一样了,认为白日梦可以给学生带来好处。故“renounce”意为“Disapp
51、rove”。故选A。【14题详解】推理判断题。根据第三段第二句“Giving them the chance to reflect and daydream can help improve learning and development.”(给他们思考和做白日梦的机会有助于提高学习和发展。)可知,白日梦可以改善学生的学习情况并让学生得到发展。也就是说我们不能总是拒绝白日梦。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据以前的观点,白日梦对学生的学习有不好的影响,最新的研究显示白日梦可以促进学生的记忆并改善学习。文章中对白日梦的好处进行了详细说明。故B项“白日梦的好处”能够说明文章的中心思想。故选B
52、。【点睛】二、七选五Nowadays, travelling has been a trend. Many people often dream of a perfect holiday with white sands, blue beaches and so on. _16_ Here are some tips to make your holiday a enjoyable and memorable one. Set a budget. Before making a plan for the holiday, the most important thing is to plan
53、how money will be spent._17_ Plan ahead._18_ Do you want to experience the local culture or just have fun on those sandy beaches? You can plan your trip according to your needs and likes. _19_ You had better look for information before visiting an unknown holiday place. Buy a good guidebook and read
54、 up on the culture, history, local attractions of the place. You can also surf the internet for more information. The more you know, the better you can enjoy the place and its traditions. Pack light and right. Pack only the important things. Avoid carrying unnecessary things around._20_ Carry clothe
55、s that are suitable and right for the season. Try to put everything you need in a single carry-on bag. Have realistic expectations. Unreasonable expectations can lead to a lot of stress. So enjoy each moment, whether good or bad. If you bear these suggestions in mind, planning a perfect holiday isnt
56、 just a dream.A. Read up before you go.B. But sometimes planning a trip can be difficult.C. Buy as many books as possible for your holiday.D. A heavy luggage may sometimes influence your holiday spirit.E. It helps you to plan and enjoy the trip within your limits of money.F. The first thing you need
57、 to do is to be sure of what you need from this trip.G. Its vital for you to make a list of things you need to buy during your coming holiday.【答案】16. B 17. E 18. F 19. A 20. D【解析】本文是一篇说明文。旅行现在成为一种流行趋势,在本文中作者就旅行前的准备工作提出了5条小建议。【16题详解】根据横线前句“Many people often dream of a perfect holiday with white sands
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
