吉林省长春市第二十九中学2021届高三英语期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 第二 十九 中学 2021 届高三 英语 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市第二十九中学2021届高三英语期末考试试题(含解析)答题时间: 120分钟 满分: 150 分I.单项选择:(每小题1.5分,共30分)。1. _ in the old style, the house looks wonderful.A. ConstructingB. ConstructedC. To constructD. Construction【答案】B【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:这房子是用旧风格建造的,看起来棒极了。A. Constructing建造(现在分词);B. Constructed建造(过去分词);C. To construct建造(不定式);
2、D. Construction建造(名词)。分析句子成分可知,设空处需填入非谓语动词作原因状语,该句主语the house与动词construct之间是被动关系,且“建造”这一动作已经完成,所以应用过去分词形式表被动和完成,故选B项。2. Last year our school had our canteen _in red.A. paintB. paintingC. to paintD. painted【答案】D【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:去年我们学校让人把食堂漆成红色。A. paint油漆(动词);B. painting油漆(现在分词);C. to paint油漆(不定
3、式);D. painted油漆(过去分词)。分析句子成分可知,设空处应填入非谓语动词形式作had的宾补,因为canteen与paint是被动关系,所以应用过去分词形式,表被动。故选D项。3. Having given up medicine, he _ writing.A. took placeB. took upC. looked inD. broke up【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:他放弃了医学,开始写作。A. took place发生;B. took up开始从事;C .looked in往里看,顺便拜访;D. broke up拆分,分解。根据前半句“H
4、aving given up medicine”可知,因为放弃了学医,所以空处需用动词短语took up,表示开始写作。故选B。4. Before driving, please _ your safety belt.A. fastB. fasterC. to fastenD. fasten【答案】D【解析】【分析】【详解】考查祈使句。句意:开车前请系好安全带。A. fast快速的;B. faster更快的;C. to fasten使固定,扎牢(不定式)D. fasten使固定,扎牢。分析句子成分可知,该句是一个祈使句,设空处需填入动词原形。故选D项。5. Nothing is wasted,
5、 and everything , even plastic bags is_.A. recyclingB. recycledC. to recycleD. recycle【答案】B【解析】【分析】【详解】考查过去分词。句意:没有任何东西被浪费,所有的东西,甚至塑料袋都被回收利用。A. recycling回收(现在分词);B. recycled回收(过去分词);C. to recycle回收(不定式);D. recycle回收(动词原形)。根据句意,“plastic bags(塑料袋)”与“回收”之间是被动关系,所以设空处应用过去分词形式表被动,构成被动语态。故选B项。6. _ I saw m
6、y father ,I burst into tears.A. The instantB. both A and DC. At the instantD. Instantly【答案】B【解析】【分析】【详解】考查连词。句意:我一看见我父亲,我就哭了。分析句子结构可知,设空处引导时间状语从句;再根据所给选项,A项the instant和D项instantly为连词,意为“一.(就)”,符合语境,所以两个选项都可以。故选B。【点睛】7. I can still remember the moment_ I was admitted to our school.A. whereB. thatC. w
7、henD. what【答案】C【解析】【分析】【详解】考查定语从句的关系副词。句意:我仍然记得我被我们学校录取的那一刻。分析句子成分可知,设空处引导定语从句,修饰the moment,先行词表时间,在定语从句中作时间状语,故应用when引导定语从句,故选C项。8. It will make you _ much _.A. feel;goodB. feel;betterC. to feel; goodD. to feel;better【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定搭配和形容词比较级。句意:这会让你感觉好多了。make sb. do sth.让某人做某事,固定搭配,所以第一空处需用动词
8、feel作宾语补足语,排除选项C和D,much修饰形容词比较级,所以第二空处需用better。故选B。9. _this, he spread some food on the table, and produced a bed from the floor.A. SaidB. SayingC. SayD. Having said【答案】D【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:说完这个,他就把一些吃的摆在桌上,然后打了个地铺。分析句子结构可知,本句已有谓语动词spread,空处没有连词,所以空处需用非谓语动词作状语,动词say与主语he之间属于主动关系,所以空处需用现在分词作状语,此处表
9、示该动作发生在谓语动作之前,应用现在分词的完成式:having done。故选D。10. At first my new surroundings were difficult_.A. tolerateB. toleratedC. to tolerateD. tolerating【答案】C【解析】【分析】【详解】考查不定式。句意:起初,我的新环境难以忍受。A. tolerate忍受(动词原形);B. tolerated忍受(过去分词);C. to tolerate忍受(不定式);D. tolerating忍受(现在分词)。该句中difficult后面省略了“for sb.”,固定句型sth.+
10、be动词+形容词+(for sb.)+to do意为“某事物对于某人来说是的”,故选C项。11. I could fly _ as him.A. as fasterB. so fastC. so fasterD. as fast【答案】D【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:我能飞得和他一样快。A. as faster更快;B. so fast如此快;C. so faster如此更快;D. as fast一样快。根据句意和空后的“as him”可推断,设空处需填入as+adj.形式构成“as as”短语,意为“像一样”,该短语中第一个as是副词,后面接形容词或副词的原级。故选D项。12.
11、 Their leaves _ the room with muchneeded oxygen.A. gaveB. offeredC. providedD. supplied【答案】C【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:它们的叶子为房间提供了急需的氧气。A .gave给,常用搭配为give sb. sth.=give sth. to sb.;B. offered提供,常用搭配为:offer sb. sth.=offer sth. to sb.;C. provided提供,常用搭配为:providewith sth.=providefor sb.;D. supplied提供,常用搭配
12、为:supply sth. to sb.和supply sb. with sth.。 由空后“the room with”可知,此处需用动词provide/supply,provide重点在于“提供别人所需要的东西”,而supply主要是按照周期,或者是长时间的补给品;再结合空后“muchneeded oxygen”可知,这是必须之物,所以空处需用动词provide。故选C。13. There is no waste, no _and no environmental damage.A. polluteB. pollutingC. pollutedD. pollution【答案】D【解析】【详
13、解】考查名词。句意:没有浪费,没有污染,没有环境破坏。A. pollute污染;B. polluting污染;C. polluted污染;D. pollution污染。空处作主语,表示“污染”应用pollution。故选D项。14. As a young man, we should be optimistic _ our duties.A. ofB. aboutC. withD. at【答案】B【解析】【分析】【详解】考查介词。句意:作为一个年轻人,我们应该对自己的职责保持乐观。A. of的;B. about关于;C. with和;用;D. at在。固定短语be optimistic abo
14、ut sth.意为:对某事物保持乐观,故选B项。15. Much to my _, she still remember my name!A. astonishedB. astonishingC. astonishmentD. astonish【答案】C【解析】【分析】【详解】考查固定搭配。句意:令我大吃一惊的是,她还记得我的名字!much to ones+情感类抽象名词,表示“令某人大为”,固定搭配。故选C。16. I would rather she _ at home next week.A. stayB. have stayedC. stayedD. had stayed【答案】C【解
15、析】【详解】考查虚拟语气。句意:我宁愿她下星期呆在家里。would rather之后的宾语从句常表示与客观事实不相符的一种愿望,故使用虚拟语气。根据后文next week可知表示现在不能实现的愿望,从句谓语动词用过去式。故选C。17. The book is intended _ the old.A. toB. atC. withD. for【答案】D【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:这本书是为老年人准备的。A. to朝,向;不定式符号;B. at在;C. with和,用;D. for为了。be intended for sb.意为:打算为某人所用;专门为某人设计,符合句意。故选D项
16、。18. We should _ our attention on protecting nature.A. payB. spendC. focusD. cost【答案】C【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:我们应该集中精力保护自然。A. pay支付;B. spend度过,消磨(时光);C. focus集中;D. cost花费。根据后文“our attention on protecting nature”可知短语focus ones attention on,表示“把注意力集中在”。故选C。19. His dream was that the Olympic Games woul
17、d make_ possible for countries to live peacefully.A. thatB. itC. whichD. what【答案】B【解析】【分析】【详解】考查it作形式宾语。句意:他的梦想是奥运会使各国和平共处成为可能。分析句子结构可知, make it possible to do sth.使做某事成为可能,固定搭配,此处it作形式宾语,真正的宾语是动词不定式短语,此处形容词possible作宾语补足语。故选B。20. To tell you the _. Im truly grateful for your helping me make my dream
18、 come _.A. true; trueB. true; truthC. truth; trulyD. truth; true【答案】D【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:跟你说实话吧,我非常感谢你帮助我实现我的梦想。true(形容词)真的,真实的;truly(副词)真实地,真诚地;truth(名词)真理,事实。分析句子成分可知,第一空需填入名词形式作tell的宾语,固定短语to tell you the truth意为:实话告诉你;come是半系动词,所以第二空应填入形容词形式作表语,固定短语come true意为:实现,成为现实。故选D项。II阅读理解 (每题2分,共40分).A
19、Obviously television has both advantages and disadvantages.In the first place, television is not only a convenient source of entertainment, but also a comparatively cheap one. With a TV set in the family people dont have to pay for expensive seats at the theatre, the cinema, or the opera .All they h
20、ave to do is to push a button or turn a knob, and they can see plays, films, operas and shows of every kind. Some people, however, think that this is where the danger lies. The television viewers need do nothing. He does not even have to use his legs if the has a remote control. He makes no choice a
21、nd exercises, no judgment. He is completely passive and has everything presented to him without any effort in his part.Television, it is often said, keeps one informed about current events and the latest developments in science and politics. The most distant countries and the strangest customs are b
22、rought right into ones sitting room. It could be argued that the radio performs this service as well; but on television everything is much more living, much more real. Yet here again there is a danger. The television screen itself has a terrible, almost physical charm for us. We get so used to looki
23、ng at the movements on it, so dependent on its pictures, that it begins to control our lives. People are often heard to say that their television sets have broken down and that they have suddenly found that they have far more time to do things and the they have actually begin to talk to each other a
24、gain. It makes one think, doesnt it?There are many other arguments for and against television. We must realize that television itself is neither good nor bad. It is the uses that it is put to that determine its value to society.21. Television, as a source of entertainment, is _.A. not very convenien
25、tB. very expensiveC. quite dangerousD. relatively cheap22. Why are some people against TV?A. Because TV programs are not interestingB. Because TV viewers are totally passiveC. Because TV prices are very high.D. Because TV has both advantages and disadvantages23. One of the most obvious advantages of
26、 TV is that _.A. it keeps us informedB. it is very cheapC. it enables us to have a restD. it controls our lives24. According to the passage, whether TV is good or not depends on _ .A. its qualityB. people s attitude towards itC. how we use itD. when we use it【答案】21. D 22. B 23. A 24. C【解析】这是一篇议论文。文章
27、主要讨论了电视的优点和缺点,最后指出电视对人的好坏取决于人们如何使用它。【21题详解】细节理解题。根据第二段中“In the first place, television is not only a convenient source of entertainment, but also a comparatively cheap one.(首先,电视不仅是一种方便的娱乐方式,也是一种相对便宜的娱乐方式)”可知,电视作为一种娱乐方式,相对便宜。故选D。【22题详解】推理判断题。根据第二段中“He is completely passive and has everything present
28、ed to him without any effort in his part.(他是完全被动的,不用付出任何努力一切就呈现在他面前了)”以及第三段中“The television screen itself has a terrible, almost physical charm for us. We get so used to looking at the movements on it, so dependent on its pictures, that it begins to control our lives.(电视屏幕本身对我们有一种可怕的、几乎是有形的魅力。我们如此习惯
29、于看电视里人物的移动,如此依赖它的画面,以至于它开始控制我们的生活)”可推知,有些人反对看电视,是因为电视观众完全被动。故选B。【23题详解】细节理解题。根据第三段中“Television, it is often said, keeps one informed about current events and the latest developments in science and politics.(人们常说,电视使人了解时事和科学政治的最新发展)”可知,电视最明显的优点之一是它能让我们得到消息。故选A。【24题详解】细节理解题。根据最后一段中“We must realize tha
30、t television itself is neither good nor bad. It is the uses that it is put to that determine its value to society.(我们必须认识到电视本身并无好坏之分。它的用途决定了它对社会的价值)”可知,电视是好还是坏取决于我们如何使用它。故选C。BOn the evening of June 21, 1992, a tall man with brown hair and blue eyes entered the beautiful hall of the Bell Tower Hotel
31、in Xian with his bicycle. The hotel workers received him and telephoned the manager, for they had never seen a bicycle in the hotel ball before though they lived in “the kingdom of bicycles.”Robert Friedlander, an American, arrived in Xian on his bicycle trip across Asia which started last December
32、in New Delhi, India.When he was 11, he read the book Marco Polo and made up his mind to visit the Silk Road. Now, after 44 years , he was on the Silk Road in Xian and his early dreams were coming true.Robert Friedlanders next destinations (目的地) were Lanzhou, Dunhuang, Urumqi, etc. He will complete h
33、is trip in Pakistan.25. The best headline for this newspaper article would be _.A. The Kingdom of BicyclesB. A Beautiful Hotel in XianC. Marco Polo and the Silk RoadD. An American Achieving His Aims26. Friedlander is visiting the three countries in the following order, _.A. China India, and Pakistan
34、B. India, China, and PakistanC. Pakistan, China, and IndiaD. China, Pakistan, and India27. What made Friedlander want to come to China?A. The stories about Marco Polo.B. The famous sights in Xian.C. His interest in Chinese silk.D. His childhood dreams about bicycles.28. Friedlander can be said to be
35、 _ .A. cleverB. friendlyC. hardworkingD. strong-minded【答案】25. D 26. B 27. A 28. D【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了一个美国人Robert Friedlander为了儿时的梦想而骑自行车游览丝绸之路的故事。【25题详解】主旨大意题。文章第一段介绍了Robert Friedlander到达中国西安时遇到的情况,第二、三段介绍他的国籍和出发地;第四段介绍他产生骑自行车游览丝绸之路这一梦想的缘由;最后一段讲述了他西安之后的其它目的地。所以全文都在讲一个美国人实现自己目标的过程。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据第二
36、段中“Robert Friedlander, an American, arrived in Xian on his bicycle trip across Asia which started last December in New Delhi, India.(美国人Robert Friedlander去年12月从印度新德里开始了他的亚洲自行车之旅,他来到了西安)”和文章最后一句“He will complete his trip in Pakistan.(他的行程将在巴基斯坦结束)”可知,Friedlander的旅程从印度开始,经过中国,最后在巴基斯坦结束。故选B项。27题详解】推理判断
37、题。根据第三段中“When he was 11, he read the book Marco Polo and made up his mind to visit the Silk Road. Now, after 44 years, he was on the Silk Road in Xian.(11岁时,他读了马可波罗一书,并下定决心要去丝绸之路。44年后的今天,他在西安的丝绸之路上)”可知,他是受了马可波罗一书的启发才想要看一看丝绸之路,因此来到了丝绸之路的中国部分。故选A项。【28题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段内容可知,Friedlander从11岁时受到马可波罗一书的启发
38、,决心要看一看丝绸之路,多年之后直到44岁还在坚持为自己的梦想付出努力。由此可判断,他是一个意志坚定,有主见的人。故选D项。CSixteen years ago I learned this lesson in the back of a New York City taxi cab. Heres what happened. I hopped in a taxi, and we took off for Grand Central Station .We were driving in the right lane when, all of a sudden, a black car jum
39、ped out of a parking space right in front of us. My taxi driver slammed on his brakes, skidded, and missed the other cars back end by just inches!The driver of the other car, who almost caused a big accident, started yelling bad words at us. My taxi driver just smiled and waved at the guy. And I mea
40、n he was friendly. So, I said, Why did you just do that? This guy almost ruined your car and sent us to the hospital! And this is when my taxi driver told me what I now call The Law of the Garbage Truck.Many people are like garbage (rubbish) trucks. They run around full of garbage, full of frustrati
41、on, full of anger, and full of disappointment. As their garbage piles up, they need a place to dump it. And if you let them, theyll dump it on you. When someone wants to dump on you, dont take it personally. You just smile, wave, wish them well, and move on. Youll be happy with what you did.I starte
42、d thinking, how often do I let Garbage Trucks run right over me? And how often do I take their garbage and spread it to other people at work, at home, or on the streets? It was that day I said, Im not going to do anymore.Successful people do not let Garbage Trucks take over their day. What about you
43、? If you let more garbage trucks pass you by, youll be happier. Lifes too short to wake up in the morning with regrets. So, Love the people who treat you right. Forget about the ones who dont.29. What happened one day when the author was taking a taxi?A. The taxi almost hit another car.B. The taxi d
44、river was injured.C. The author scolded the driver of the other car.D. The author learned a lesson from the driver of the garbage truck.30. How did the taxi driver respond to the behavior of the driver of the black car?A. He yelled back at the driver.B. He sent the driver to the hospital.C. He was f
45、riendly towards the driver.D. He dumped some garbage in front of his car.31. What can we infer from Paragraph 4?A. The author used to have a lot of garbage trucks.B. The author used to complain a lot.C. The author used to have a lot of money.D. The author used to be a good manager32. According to th
46、e passage, what should you do if people dump garbage on you?A. Ignore them and go on with our own work.B. Try our best to persuade them not to do that again.C. Tell them to dump the garbage in the right place.D. Take over their work and carry the garbage to somewhere else.【答案】29. A 30. C 31. B 32. A
47、【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。作者在一次乘坐出租车时遇到突发情况,险些导致事故的司机对作者的出租车司机非常不礼貌,而出租车司机却很礼貌地回应了他。作者由此反思自己在日常生活中抱怨太多并决定从此以后不再抱怨,珍惜对自己好的人,忽略对自己不好的人。【29题详解】细节理解题。根据第一段中“We were driving in the right lane when, all of a sudden, a black car jumped out of a parking space right in front of us. My taxi driver slammed on his brakes
48、, skidded, and missed the other cars back end by just inches!(我们正开在右车道上,突然,一辆黑色轿车从我们正前方的停车位里跳了出来。我的出租车司机猛踩刹车,车子打滑,与另一辆车的车尾仅差几英寸就相撞了)”可知,作者乘坐出租车的时候,出租车险些撞到另外一辆车。故选A项。【30题详解】细节理解题。根据第二段中“My taxi driver just smiled and waved at the guy. And I mean he was friendly.(我的出租车司机只是微笑着向那个人挥手。我是说他很友好)”可知,作者的出租车司
49、机对于黑色轿车司机的行为做出了很友好的回应。故选C项。【31题详解】推理判断题。根据第四段中作者反思的几个问题“how often do I let Garbage Trucks run right over me? And how often do I take their garbage and spread it to other people at work, at home, or on the streets?(我有多少次让垃圾车从我身上碾过?我有多少次会把他们的垃圾带到工作单位、家里或街上的其他人那里?)”可推断,作者曾经在平时的生活中经常会抱怨,才会让负能量的垃圾情绪影响自己和
50、他人。故选B项。【32题详解】推理判断题。根据文章最后一段中“If you let more garbage trucks pass you by, youll be happier.(如果你让更多的垃圾车与你擦肩而过,你会更快乐)”和“So, Love the people who treat you right. Forget about the ones who dont.(所以,去爱那些对你好的人。忘掉那些对你不好的人吧)”可推断,如果有人对我们不好,就相当于把垃圾倾倒在我们身上,而我们应该做的就是忽略他们,而去关注那些真正对我们好的人。故选A项。DFor the past 40 ye
51、ars Ive done the same thing-teaching. We know why kids drop out from school. Its poverty, low attendance, or bad classmate influences. But above all is the value and importance of human connection, relationships.A colleague said to me one time, “They dont pay me to like the kids. They pay me to teac
52、h a lesson. Thats all Well, I said to her, “You know, kids dont learn from people they dont like. Your year is going to be long and boring, dear.”I have had classes that were so low that I cried. I wondered, “how am I going to take this group in nine months from where they are to where they need to
53、be?”And it was difficult. And so I gave a quiz, 20 questions. A student missed 18. I put a “+2”on his paper and a big smiley face. He said, “Ms. Pierson, is this an F?” I said, “Because you got two right. You didnt miss them all. And when we review this, wont you do better?” He said, “Yes, madam, I
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
六年级上册语文课件-25课 伯牙绝弦 (共18张PPT).ppt
