吉林省长春市第二中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市第二中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 第二 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高二年级第一学程考试英语科试卷本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。第I卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers doing?A. Having lunch. B. Shopping. C. Cooking dishes.2. When does the performance start?A. At
2、 6 oclock. B. At 7 oclock. C. At 8 oclock.3. Where are the speakers?A. At a hospital. B. At a gym. C. At a school.4. What hasnt been prepared for the emergencies?A. A flashlight. B. Towels. C. Water.5. What can be inferred about the woman?A. She doesnt know the man.B. She made a huge mistake.C. She
3、is from New York.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. How did the man travel around the world?A. By car. B. By motorbike. C. By train.7. What did the man think of cycling
4、?A. A bit boring. B. Not adventurous. C. Impractical sometimes.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Which country won the fewest medals?A. Great Britain. B. Japan. C. Spain.9. How many athletes has France sent?A.158 B.135. C.133.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Where does the conversation take place?A. Over the phone. B
5、. In a pizza house. C. A home.11. What ingredient does the woman dislike?A. Garlic. B. Pepper. C. Onions.12. Which pizzas will be ordered?A Sausage Deluxe and Seasonal Vegetable.B. Meat Lovers and Seasonal Vegetable.C. Grilled Vegetable and Spicy Chicken.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Whats the relations
6、hip between the speakers?A Grandma and grandson. B. A couple. C. Mother and son.14. What is Paul watching?A. A movie. B. A concert. C. Music videos.15. What does the woman think of todays music?A. Pleasant. B. Noisy. C. Inspiring.16. What is the guy doing?A. Holding a stick. B. Driving a car. C. Pla
7、ying his guitar.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Who is childrens favourite storyteller according to the study?A. Dad. B. Mom. C. Celebrities.18. What happens when children grow older?A. They are less thirsty for bedtime stories.B. They depend more on stories from parents.C. They become storytellers to oth
8、er children.19. How can parents become good storytellers?A. By making faces. B. By using funny voices. C. By telling their own stories.20. Whats Woolfsons opinion about parents reading with children?A. Its beneficial. B. Its quite common C. Its not difficult.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
9、阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AConsistently voted the “Best Museum” by area media, the Bruce Museum in Greenwich is an educational institution which, through its varied exhibitions and collections in the arts and sciences, provides programs for audiences.Bruce BeginningsThe Bruce B
10、eginnings program is designed for children aged 2.5 5 and their adult caregivers, who will explore the museums collections and exhibitions through picture books and hands-on activities. Topics rotate (轮换)between art and science. Space for this program is limited; participants must see the Visitor Se
11、rvice desk upon arrival at the museum.Time: Tuesdays 11:00 to 11:45 am and 1:00 to 1:45 pmScience Solvers and Art AdventuresThe drop-in monthly program is designed for children aged 4 and up and their families to explore simple science and art concepts while they take part in kid-friendly experiment
12、s inspired by the museums exhibitions and collections.Time:Alternating Saturdays and Sundays, 1:00 to 3:00 pmFamily Studio WorkshopsIts a program fit for children aged 4 and up with their families. Participants will create a work of art inspired by the museums collections and exhibitions! This progr
13、am is $7 per person for members and $15 for non-members, plus the cost of museum admission.Time: Select Sundays, 1:00 to 2:30 pmAfternoons at the BruceSpend the afternoon off from school discovering, learning and creating something! Workshops are designed for Grades K-5 to explore the museums collec
14、tions and exhibitions.The program charges members $15 and non-members $25, including snacks. Advanced registration is required online.Time: Select school vacation days, 2:00 to 4:30 pm1. What is special about Bruce Beginnings?A. The members are offered a discount.B. The number of visitors is control
15、led.C. The topics are various including science.D. The activities are aimed at adult art lovers.2. What can visitors do in Science Solvers and Art Adventures?A. Create a work of artB. Read science books.C. Join in experiments.D. Design collection displays.3. Which of the following requires early reg
16、istration?A Brace Beginnings.B. Science Solvers and Art Adventures.C. Family Studio Workshops.D. Afternoons it the Bruce.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【分析】本文是应用文。文章介绍了布鲁斯博物馆的几项活动。【1题详解】细节理解题。根据Bruce Beginnings部分中的“Space for this program is limited” (这个项目的空间有限)可知,该活动会限制参与人数,故选B。【2题详解】细节理解题。根据Science Solvers
17、and Art Adventures部分中的“while they take part in kid-friendly experiments inspired by the museums exhibitions and collections” (同时他们参加受博物馆展览和收藏启发的适合儿童的实验)可知,参观者可以参加实验,故选C。【3题详解】细节理解题。根据Afternoons at the Bruce部分中的“Advanced registration is required online.” ( 需要在线提前注册)可知,活动参加者需要提前注册。故选D。BWhen Liberia wa
18、s my home, they called it sweet. Sweet was the word I remembered the most during the war. When I was five, my father, two sisters and I fled from Monrovia, the capital city of Liberia, and headed north on foot among panicked masses of criers - a journey that ended in a village where we hid from flyi
19、ng bullets (子弹). Every dawn, my sisters and I joined my father and covered the pages of his small journal with words. My favorite word to write was “sweet,” one that had the power to numb the reality of our 6-month abandonment by peace and civilization.Eventually, we were considered the lucky ones:
20、part of the wave of refugees who left Liberia in 1990 to settle in America. My mother studied at Columbia University at the time, and we made our new home in her dormitory while awaiting her graduation. My father who left early in the mornings looked for work or news of a possible return to Liberia,
21、 only to return home with nothing to give us but new words to write in notebooks. He quickly found that the education he received in Liberia was not good enough for an engineering job in the United States. So he took whatever job he could find to make sure we always had food on the table - and books
22、.In 2011, I founded a childrens book publishing company: One Moore Book. It provides childrens literature for the children of countries with low literacy (识字) rates and underrepresented cultures by publishing culturally relevant books that have something meaningful to say to them. My hope is to give
23、 children the peace I was given through the words of my father, by allowing them to see themselves in literature. I also think it is important to provide books about foreign countries to children in the United States, to increase the overall awareness of the world outside them.I will never be able t
24、o give my father back the twenty years he spent working to educate us, or the home and life in Liberia he lost. I repay his sacrifice (牺牲) by honoring the education he fought for and offering my art to the world, with stories that make the histories of my people come alive, and with words to live by
25、.4. What was the authors familys life like in Liberia?A. Sweet and peaceful.B. Frightening but positive.C. Comfortable but boring.D. Adventurous and exciting.5. What can we infer from Paragraph 2 about the authors father?A. He was crazy about reading.B. He regretted moving to America.C. He worked ha
26、rd to raise his family.D. He tried to receive a higher education.6. Why did the author found One Moore Book?A. To meet poor childrens growing demands.B. To provide multicultural books for children.C. To support her fathers books about Liberia.D. To help immigrants understand American culture.7 What
27、does the author want to express in the last paragraph?A. Her pity for her fathers suffering.B. Her thanks to her fathers devotion.C. Her pride in working for her people.D. Her disappointment over the life in Liberia.【答案】4. B 5. C 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了从利比里亚战争期间离开的作者一家,跟随父亲到美国哥伦比亚等待母亲毕业,父亲在美国不辞
28、辛苦养家,作者也在2011年创立了一家儿童图书出版公司,作者想要以父亲为之奋斗的教育为荣,以此来报答父亲为他们所作出的牺牲。【4题详解】推理判断题。根据第一段中When Liberia was my home, they called it sweet.(当利比里亚还是我的家时,他们说它很温馨)以及后文When I was five, my father, two sisters and I fled from Monrovia, the capital city of Liberia, and headed north on foot among panicked masses of cri
29、ers - a journey that ended in a village where we hid from flying bullets.可知五岁时,我和父亲、两个姐妹从利比里亚首都蒙罗维亚逃出来,在惊慌失措的哭喊人群中徒步向北行进旅程的终点是一个村庄,我们躲在那里躲避飞来的子弹。由此可推知,作者在利比里亚的家庭生活令人害怕但积极。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段中So he took whatever job he could find to make sure we always had food on the table - and books.可知父亲从事他能找到的任
30、何工作,以确保一家人有足够的食物和书籍。由此可推知,作者的父亲努力工作来养家。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第三段中It provides childrens literature for the children of countries with low literacy rates and underrepresented cultures by publishing culturally relevant books that have something meaningful to say to them.可知它通过出版有意义的文化相关书籍,为识字率低和文化代表性不足的国家的儿
31、童提供儿童文学。由此可知,作者创立One Moore Book是为了给孩子们提供多元文化的书籍。故选B。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中I repay his sacrifice by honoring the education he fought for and offering my art to the world, with stories that make the histories of my people come alive, and with words to live by.可知作者为之奋斗的教育为荣,以让自己的人民的历史鲜活起来的故事和赖以生存的文字为全世界奉献
32、艺术,以此来报答父亲做出的奉献。由此可推知,作者在最后一段想表达她感谢她父亲的奉献。故选B。CIn the nearly two centuries since German physician Carl Wunderlich established 98.6 as the standard“normal” body temperature, it has been used by parents and doctors alike as the measure by which fevers and often the severity of illness have been assess
33、ed.In more recent years, however, lower body temperatures have been widely reported in healthy adults. A 2019study showed that the normal body temperature in Americans is about 97.5. A multinational team led by Michael Gurven and Thomas Kraft have found a similar decrease among the Tsimane, a native
34、 population in the Bolivian Amazon.A key question, then, is why body temperatures have declined over time both for Americans and Tsimane. Extensive data available from the teams long-term research in Bolivia addresses some possibilities.Declines might be due to the rise of modern healthcare and lowe
35、r rates of lingering mild infections now as compared to the past. But while health has generally improved over the past two decades, infections are still widespread in rural Bolivia. Therefore the results suggest that reduced infection alone cant explain the observed body temperature declines.It cou
36、ld be that people are in better condition, so their bodies might be working less to fight infection. Or greater access to antibiotics(抗生素) and other treatments means the duration of infection is shorter now than in the past.Another possibility is that our bodies dont have to work as hard to regulate
37、(调节) internal temperature because of air conditioning in the summer and heating in the winter. While Tsimane body temperatures do change with time of year and weather patterns, the Tsimane still do not use any advanced technology for helping to regulate their body temperature. They do, however, have
38、 more access to clothes and blankets.The researchers were initially surprised to find no single “magic bullet” that could explain the decline in body temperature. Its likely a combination of factorsall pointing to improved conditions.8. What role has 98.6 been playing?A. It can show an illness is in
39、curable.B. It can help doctors determine a fever.C. It can arouse peoples attention to health.D. It can indicate an abnormal body temperature.9. Why rural Bolivia is mentioned in the text?A. To arouse readers sympathy.B. To imply other existing factors.C. To call for improved medical access.D. To di
40、scuss methods to reduce infections.10. What contributes to the decline in body temperature?A. The growing adaptability.B. The international policies.C. The improved conditions.D. The worsening environment.11. Whats the main idea of the passage?A. Modern life improves the general health.B. Living con
41、ditions greatly affect mankind.C. The normal body temperature is declining.D. Various factors influence the body temperature.【答案】8. B 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要分析了人类体温呈下降趋势这一现象背后的原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“ it has been used by parents and doctors alike as the measure by which fevers and often t
42、he severity of illness have been assessed.”(父母和医生都用它来衡量发烧和疾病的严重程度。)可知,长期以来,父母和医生利用98.6华氏度这一标准体温来判断病人(是否)发烧和疾病的严重程度。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第四段最后两句“infections are still widespread in rural Bolivia. Therefore the results suggest that reduced infection alone cant explain the observed body temperature decline
43、s.”(玻利维亚农村地区的感染仍然很普遍。因此,结果表明,仅仅减少感染并不能解释观察到的体温下降。)可知,虽然感染率的降低会让人们体温下降,但在玻利维亚的农村地区感染现象仍然普遍存在。因此,感染率的降低并不足以解释人们体温为什么会下降。由此可推知,作者在文中提及玻利维亚农村地区的例子是为了说明影响人类平均体温降低的因素不止一个。故选B。【10题详解】细节理解题。通读全文尤其是最后一段最后一句“Its likely a combination of factorsall pointing to improved conditions.”(这很可能是一系列因素的组合,所有这些因素都表明情况有所改善
44、。)可知,人们体温下降是多种因素共同作用的结果,而所有因素都指向条件的改善。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章第三段“A key question, then, is why body temperatures have declined over time both for Americans and Tsimane. Extensive data available from the teams long-term research in Bolivia addresses some possibilities.”( 那么,一个关键问题就是为什么美国人和齐曼的体温都随着时间的推移而
45、下降。从该团队在玻利维亚的长期研究中获得的大量数据说明了一些可能性。)通读全文可知,文章主要分析了人类体温呈下降趋势这一现象背后的原因。故选C。【点睛】细节理解题此题型是对文章具体细节的考查。通读全文或者部分段落,了解文中的重要事实或细节,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文-段落-词语的步骤来解题。写作意图题针对作者态度、语气、风格、倾向的推断。文章中一般都会暗含着作者的观点和态度,在文章的首段或尾段一般表现最为明显,故考生要重点理解首尾段,提炼作者的观点。主旨(段落)大意题要求考生在阅读和理解全文的基础上对文章或段落进行归纳、概括或评价。解答这类题时,不能只凭文中的只言片语而
46、断章取义。在涉及文章的主题(main idea)、结论(conclusion)、结局(ending)等有关问题时,需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识等进行逻辑推理和判断,从而挖掘出文章中隐含的信息。DThe idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children, concluded as a “lying down” lifestyle, recently struck a chord with many young Chinese who
47、are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society.Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”. They said they hate the
48、“involution (内卷),” joking that they would rather give up some of what they have than get trapped in an endless competition against peers.“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustmen
49、t,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage (按揭) today, would try to live in a simple way and leave the worries behind.”Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who claim
50、to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest. It is true that with the great improvement of living conditions, some Chinese youth have partially lost the spirit of hardship and are not willing to bear too much hard work. But i
51、n fact, lying down is not entirely comfortable. Young people who lie down always feel guilty about their constant loss of morale (士气) far beyond their reach.“Young people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to
52、waste opportunities and challenges,” a postgraduate student told the Global Times. “Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later.”12. What does the underlined phrase in paragraph 1 mean?A. Warned.B. Criticized.C. Touched.D. Amused.13. What might have caused the “l
53、ying down” lifestyle among the young?A. Improvements in living conditions.B. Growing pressure from family and social life.C. Increasing material possessions from families.D. Temporary adjustment to failure in competitions.14. Whats the scholars attitude toward the “lying down” group?A. Understanding
54、.B. Intolerant.C. Supportive.D. Unclear.15. What can be inferred about the young generation from the text?A. They never really drop their responsibilities.B. They really enjoy the “lying down” lifestyle.C. They find their dreams far beyond their reach.D. They would rather escape than take challenges
55、.【答案】12. C 13. B 14. A 15. A【解析】【分析】这是一篇议论文。在这个快节奏、竞争激烈的社会中,许多年轻人渴望暂时停下来喘口气,因此他们选择“躺平”,他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力。但他们大多数人都不想浪费了机会和挑战,也不会真正放下自己的责任。【12题详解】词句猜测题。根据第一段“The idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children(低物质欲望,低消费,拒绝工作,结婚和生育的观念)”对这种生活方式和“many you
56、ng Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society(在这个快节奏、竞争激烈的社会中,渴望停下来喘口气的许多年轻人)”年轻一代的生存状态的描述,可知,年轻人对这种观念是认同并受其影响的,划线词意为“触动,影响”,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including w
57、ork stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”(许多千禧一代和z一代向环球时报抱怨,工作压力、家庭纠纷和经济压力等负担把他们逼到了绝境。).”可知,来自家庭和社会生活的日益增长的压力可能是致使年轻人“躺平”的生活方式的原因,故选B。【14题详解】推理判断题。根据第三段“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, t
58、hey prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,(他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力,他们宁愿暂时躺下,作为宣泄和调整)”和“It is no wonder that some young people, would try to live in a simple way and leave the worries behind.(难怪一些年轻人,会努力过一种简单的生活方式,把烦恼抛在脑后。)”可知,学者对“躺平”群体的态度是理解的,故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Young p
59、eople on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges(校园里的年轻人既有抱负,也对自己的未来感到困惑,但我们大多数人都拒绝了,把自己束之高悬,浪费了机会和挑战 )”和“Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449707.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
河北省新乐市第一中学高中英语必修1课件:UNIT 5 NELSON MANDELA-READING.ppt
