山西省怀仁市2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省怀仁市2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析 山西省 怀仁 2021 届高三 下学 期一模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、怀仁市20202021学年度下学期一模高三教学质量调研测试英语(考试时间120分钟,满分150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does Jim do?A. A teacher. B. An officer. C. A student.2. What
2、 time did Suzy leave home?A. 4:30. B. 5:00. C. 5:15.3. What is the mans suggestion?A. Going to the concert. B. Going to see a show. C. Just walking around.4. How long has the rain lasted?A. 5 days. B. 6 days. C. 7 days.5. What opinion do they hold on their chemistry course?A. Its well organized. B.
3、It is satisfactory. C. It is unsatisfactory.第二节(共15小题)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个 小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段材料,回答6、7题。6. Where does this conversation take place?A. In a library . B. In a school. C. In a bookstore.7. Why is William
4、 Shakespeare mentioned (提及)in the conversation?A. He gave gifts to millions of people.B. He was a very wealthy man in his times.C. His signature(签名)is worth a lot of money.听第7段材料,回答第8至11题。8. What are the man and woman looking for?A. A comfortable hotel. B. A modem hotel. C. An inexpensive hotel.9. W
5、hom did the man and woman ask for help?A. A policewoman. B. A waitress. C. A passer-by.10. Where could the man and woman find a hotel they needed?A. In the next street. B. Next to a bank. C. Two-minute drive to the west.11. Where did the conversation most likely take place?A. In a street. B. In a re
6、staurant. C. In a hotel.听第8段材料,回答第12至14题。12. What would the woman like to do this weekend?A. Go climbing. B. Go shopping. C. Go fishing.13. What does the man plan to do on Saturday ?A. Check his schedule. B. Stay at home. C. Help his sister move.14. How will the man get in touch with the woman?A. By
7、 making a phone call to the womans house.B. By making a phone call to the womans mothers house.C. By making a call to her cell phone.听第9段材料,回答第15至17题。15. What is the woman doing?A. Listening to music. B. Seeing a film. C. Writing a letter.16. How long will the woman stay in Japan?A. For a year. B. F
8、or a month. C. For two years.17. What will the woman do before she leaves for Japan?A. Read more Japanese novels.B. Attend a language class.C. Apply for a new program.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is the cause of the explosion?A. It is unknown.B. Their trucks were attacked.C. A tour bus slid off a high
9、way.19. What happened early on Saturday morning?A. A Russian rocket was sent up.B. A tour bus slid off a highway.C. Three aid workers were killed.20. How many people were killed in the gas explosion?A. At least 4. B. About 30. C. Over 40.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D
10、四个选项中,选出最佳选项。AUncover secrets of the worlds oldest civilizations and see natural wonders that will take your breath away. Through our tours you11 encounter wild animals,see unbelievable landmarks and experience the local traditions of native tribes(部落). Grand MoroccoFrom $2599 13 daysUniting North A
11、frican culture and French flavor in harmony,Morocco attracts tourists with its old-world traditions and splendid landscapes. Our Morocco tour from the U. S. contains must-see destinations. And,if you like,a noble camel will take you on an unforgettable ride during a full-day Sahara Desert trip. Youl
12、l also have time to experience the countrys delightful customs. Deluxe DubaiAbu DhabiFrom $2299 9 daysIf you appreciate big and striking,consider this Dubai and Abu Dhabi tour package from the U. S. Thanks to enormous wealth due to its oil reserves,the UAEs largest emirate(酋长国) has transformed into
13、an impressive destination you have to see to believe. Dramatic Dubai is developing rapidly too. Its become a truly global,open society where visitors are absorbed in exciting possibilities. Experience all of the must-sees,as your guide provides context,dining ideas and personalized tips on maximizin
14、g your free time. Cape Town & Safari ExpressFrom $1 999 9 daysIf South Africa is one of the many destinations on your wish list,our Cape Town and Safari package from New York City is a very smart choice. The tour includes three full days in this port city,where you can book extraordinary optional to
15、urs that show south Africas incredible diversity. Discover the long-lasting legacy(遗产)of Nelson Mandela,explore the scenic Winelands or even go shark cage diving. if you dare!1. What will you do on Grand Morocco tour?A. Have delicious French food.B. Experience mixed cultures.C. Walk across Sahara De
16、sert.D. Enjoy the modern civilization.2. Why is Abu Dhabi so wealthy?A. For the amount of oil.B. For its special location.C. For the tourist destinations.D. For its personalized services.3. On which tour can you experience all adventurous activity?A. Sahara Desert.B. Grand Morocco.C. Deluxe Dubai &
17、Abu Dhabi.D. Cape Town & Safari Express.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】本文是应用文。文章介绍了可以揭开世界上最古老文明的秘密,观赏自然奇观的大摩洛哥、迪拜和开普敦和野生动物园快车三处旅行的具体活动内容和收费。【1题详解】细节理解题。根据Grand MoroccoUniting North African culture and French flavor in harmony,Morocco attracts tourists with its old-world traditions and splendid landscapes. 大摩
18、洛哥融合了北非文化和法国风味,得知你可以在大摩洛哥体验到混合的文化。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Deluxe DubaiAbu DhabiThanks to enormous wealth due to its oil reserves,the UAEs largest emirate(酋长国) has transformed into an impressive destination you have to see to believe.可知迪拜以丰富的石油而富裕。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Cape Town & Safari Express中Discover the l
19、ong-lasting legacy(遗产)of Nelson Mandela,explore the scenic Winelands or even go shark cage diving. if you dare! 可知Cape Town & Safari Express你可以体验到冒险的经历,和装在笼子里的鲨鱼一起潜水。故选D。BGrowing up in one of the poorest communities with most crimes in Los Angeles, US, being raised by a poorly-educated single mother
20、 and attending the worst-quality public school, not many people expected much of me, so I chose to expect something of myself.On my 12th birthday, I bought a poster of Harvard University to hang in my room. Being at Harvard became my dream: I saw myself attending class in Sanders Theater, studying i
21、n Widener Library and eating in Annenberg Hall. Driven by this dream, I kept studying hard. Id begin my day by asking myself these two questions: “What do I want in my life?” and “Are the things I am doing today going to get me closer to that life?”Asking myself the questions gave me the courage to
22、ask over 50 Harvard, students for advice on my application essays; it gave me the energy to study just one more hour on my SATs when others were asleep; and it gave me the determination to apply for just one more scholarship when already refused many times. Moreover, reminding myself of my goal each
23、 day made it easy to say no to the same choices my friends made, because they would never get me closer to my goal. I found that even being poor could not take away my power to decide what I choose to do with my life.Every day I could feel myself getting closer and closer to my goal as my writing go
24、t better, my SAT score increased, and my scholarship offers started coming in. On March 31st, 2011, an email arrived from Harvard. The first word was “Congratulations!”. Tears of joy filled my eyes.Who you are today is the result of the decisions you made yesterday, and who you will be tomorrow will
25、 be the result of the choices you make today. Who do you want to be tomorrow?4. What does the first paragraph mainly tell us?A. It describes the authors early living conditions.B. It proves that the author once lived an unhappy life.C. It shows how many people treated the author badly.D. It shares t
26、he authors dreams with readers.5. How did the author push himself to get closer to his goal?A. By hanging a poster of Harvard in his room.B. By making the same choices with his friends.C. By asking himself the questions each day.D. By increasing his scores and getting scholarships.6. What is the aut
27、hors attitude to the hardship?A. Disappointed.B. Positive.C. Thankful.D. Sorrowful.7. What did the author want to tell us most?A. A famous university, a successful life.B. The earlier you set yourself a goal, the better.C. What doesnt kill you makes you stronger.D. Your choices determine who you are
28、.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】本文是夹叙夹议文。作者虽早年生活于一个很差的环境,在12岁时有了一个哈佛梦。从此在这个梦的驱使下,一直不断地努力学习,最终达到了自己的目标。作者要告诉我们的是即使贫穷也无法剥夺我们决定人一生选择的权力。你的选择决定了你是谁。【4题详解】主旨大意题。根据第一段的介绍“Growing up in one of the poorest communities with most crimes in Los Angeles, US, being raised by a poorly-educated single mother and atten
29、ding the worst-quality public school, not many people expected much of me, so I chose to expect something of myself.(我生长在美国洛杉矶最贫困、犯罪率最高的社区之一,由一个教育程度较低的单身母亲抚养长大,就读于质量最差的公立学校,没有多少人对我有过高的期望,所以我选择对自己有所期望。)”可推断,第一段主要描述了自己从小生活的环境,故即早年的生活状况,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段中的“Being at Harvard became my dream:Driven by
30、 this dream, I kept studying hard. Id begin my day by asking myself these two questions:(到哈佛读书成了我的梦想在这个梦想的驱使下,我继续努力学习。我每天都会问自己这两个问题)”由此可知作者是通过每天问自己的两个问题来鼓励自己不断努力实现自己的目标的,故选C。【6题详解】推理判断题。通读全文可知,作者虽早年生活于一个很差的环境,在12岁时有了一个哈佛梦。从此在这个梦的驱使下,一直不断地努力学习,最终达到了自己的目标。故是一种积极的态度对待困难。因此B符合本题。故选B。【7题详解】推理判断题。作者虽早年生活于
31、一个很差的环境,在12岁时有了一个哈佛梦。从此在这个梦的驱使下,一直不断地努力学习,最终达到了自己的目标。作者要告诉我们的是即使贫穷也无法剥夺我们决定人一生选择的权力。以及最后一段中的 “Who you are today is the result of the decisions you made yesterday, and who you will be tomorrow will be the result of the choices you make today.”(你今天是谁,是你昨天做出的决定的结果,明天你将是谁,这将是你今天做出的选择的结果。)通过分析可知D你的决定了你是谁
32、是最想告诉读者的。故选D。CWorlds loneliest marathonMany of us know about Russias Lake Baikal from our textbooks, or by listening to Chinese singer Li Jians hit song, Lake Baikal. But over the past decade, the worlds deepest freshwater lake has been in the spotlight for an extreme sport.Each March since 2005, ab
33、out 150 people from around the world sign up for the Baikal Ice Marathon. They come to explore the lakes breathtaking beauty and challenge themselves in unpredictable conditions.The 26-mile (41.84-kilometers) journey starts on the lakes eastern shore. In March, the ice is a meter thick and iron-hard
34、. Runners cross this frozen surface, finishing on the western side of the lake.Known as the “blue eye of Siberia”, Lake Baikal has exceptionally clear waters. This means its ice is almost perfectly transparent. “Seen from above, a runner on the ice looks as if he or she is jogging through space,” Th
35、e New York Times noted.The landscape might be beautiful but its also harsh. Strong winds blast across the lake and frostbite can occur within half an hour. Runners say the cold climate is what draws them. They want to test their limits.“When you are in such an environment, you dont have cars around
36、you, you dont have the noise around. I think these extreme races allow you to be alone with nature,” Alicja Barahona, a 64-year-old runner from the US, told ABC News.The location offers some strange and unique characteristics for this marathon. The finish line is visible from the start, but the endl
37、ess white offers no progress markers. The race also ends with little fanfare (喧闹). Tourists crowding the ice are mostly addicted to snapping selfies (自拍) and just ignore the runners.For some runners, the absence of spectators (观众) makes the race more challenging, because its lonely. They must fight
38、with themselves. “You are alone on Baikal. It is your race. You are alone with yourself. All you need to do is to defeat yourself,” Veronique Messina, a French runner, told the Telegraph.8. What can we know about the Baikal Ice Marathon from the article?A It takes runners from the northern end to th
39、e southern end of the lake.B. It involves extreme weather and beautiful scenery.C. It attracts more and more participants each year.D. It is about 26 kilometers in length.9. In Paragraph 5, the underlined word “harsh” probably means _.A. interestingB. mysteriousC. severeD. safe10. How does the Baika
40、l Ice Marathon differ from other marathons?A. Only men are allowed to run in this race.B. The runners can see the finish line from the start.C. The runners are often distracted by tourists.D. There are many progress markers on the ice.11. What is the most challenging part of the race for Messina?A.
41、Loneliness.B. The long distance.C. The cold climate.D. Noisy surroundings.【答案】8. B 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界上最孤独的马拉松是在贝加尔湖畔。自2005年以来,每年3月,来自世界各地的人报名参加贝加尔湖冰马拉松。他们来这里探索湖泊的美丽,并在不可预知的条件下挑战自己,测试自己的极限。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“Each March since 2005, about 150 people from around the world sign u
42、p for the Baikal Ice Marathon. They come to explore the lakes breathtaking beauty and challenge themselves in unpredictable conditions. ” 自2005年以来,每年三月都会有来自世界各地的150人报名参加贝加尔湖冰上马拉松。他们来这里是为了探索湖的美,在不可预知的条件下挑战自己。由此可知冰马拉松涉及极端的天气和美丽的风景,故选B。【9题详解】词句猜测题。根据下文“Strong winds blast across the lake and frostbite c
43、an occur within half an hour.” 强风吹过湖面,半小时内就会冻伤,由此可推断上文的转折应该是天气也是残酷的,由此可知,harsh同severe同义,意为“残酷的,恶劣的”,故选C。【10题详解】细节理解题。根据文章第七段“The location offers some strange and unique characteristics for this marathon. The finish line is visible from the start, but the endless white offers no progress markers.” 这个
44、地点为这次马拉松比赛提供了一些奇怪而独特的特点。从一开始就可以看到终点线,但无尽的白色没有任何进展标记。由此可知从一开始就看到终点线成为冰马拉松的独特特点,故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“For some runners, the absence of spectators (观众) makes the race more challenging, because its lonely.” 对于一些赛跑者来说,缺少观众使得比赛更具挑战性,因为比赛很孤单。因此孤单是比赛最具挑战的那部分。故选A。【点睛】词义猜测题,要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些
45、猜词技巧是做好这类题的关键。1.根据定义或上下文解释进行猜测。有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。2.根据同位关系进行猜测。阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测。在英语中,有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。4.根据因果关系进行猜测。在一篇阅读文章中,根据原因可以预测结果,根据结果也可以找出原因。5. 根据上下
46、文的指代关系进行猜测。文章中的代词it, that, he, him 或them可以指上文提到的人或物,其中it和that还可以指一件事。有时代词指代的对象相隔较远,要认真查找;也有时需要对前面提到的内容进行总结,才能得出代词所指代的事。6.根据同义关系进行猜测。当词或短语之间有并列连词and 或or时,其连接的两项内容在含义上是接近的或递进的,由此确定同等关系中的某个生词所属的义域,由此可推知其大致意思。7.根据转折或对比关系进行猜测.根据上下句的连接词,如but, however, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可
47、以表示转折、对比或不相干的意义。例如小题2就是通过上下文解释来进行猜测的,故选C。DHundreds of people die at sea every year due to ship and airplane accidents. Emergency teams have little time to rescue those in the water because the probability of finding a person alive fall dramatically after six hours. Beyond tides and challenging weath
48、er conditions, unsteady coastal currents often make search and rescue operations extremely difficult.New insight into coastal flows gained by an international research team led by George Haller, Professor of Nonlinear Dynamics at ETH Zurich, promises to enhance the search and rescue techniques curre
49、ntly in use. Using tools from dynamical systems theory and ocean data, the team has developed an algorithm (算法) to predict where objects and people floating in water will go. “Our work has a clear potential to save lives,” says Mattia Serra, the first author of a study recently published in Nature C
50、ommunications.In todays rescue operations at sea, complicated models of ocean dynamics and weather forecasting are used to predict the path of floating objects. For fast-changing coastal waters, however, such predictions are often inaccurate due to uncertain boundaries and missing data. As a result,
51、 a search may be launched in the wrong location, causing a loss of precious time.Hallers research team obtained mathematical results predicting that objects floating on the oceans surface should gather along a few special curves (曲线) which they call TRansient Attracting Profiles (TRAPs). These curve
52、s cant be seen with our eyes but can be tracked from instant ocean surface current data using recent mathematical methods developed by the ETH team. This enables quick and precise planning of search paths that are less sensitive to uncertainties in the time and place of the accident.In cooperation w
53、ith a team from MIT, the ETH team tested their new, TRAP-based search algorithm in two separate ocean experiments near Marthas Vineyard, which is on the northeastern coast of the United States. Working from the same real-time data available to the Coast Guard, the team successfully identified TRAPs
54、in the region in real time. They found that buoys and manikins (浮标和人体模型) thrown in the water indeed quickly gathered along these emerging curves. “Of several competing approaches tested in this project, this was the only algorithm that consistently found the right location,” says Haller.“Our results
55、 are rapidly obtained, easy to interpret and cheap to perform,” points out Serra. Haller stresses: “Our hope is that this method will become a standard part of the tool kit of coast guards everywhere.”12. In a search and rescue operation, .A. the survival rate drops to almost zero after six hoursB.
56、the use of dynamics leads to the wrong locationC. weather conditions are a determining factorD. changing currents present a challenge13. What is the distinct feature of the new algorithm?A. It relies on ocean dynamics.B. It tracks the path of the curves.C. It stops the uncertainties of the accident.
57、D. It figures out how tides change over time.14. Paragraph 5 mainly talks about .A. the collection of dataB. the testing of the algorithmC. the identification of the TRAPsD. the cooperation of two research teams15. What is the best title for the passage?A. Why Success Rates of Rescue Operations have
58、 FallenB. Why Algorithms are Popular in Rescue OperationsC. How Mathematics Can Save Lives at SeaD. How Coastal Waters Affect Saving Lives【答案】12. D 13. B 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述通过使用数学方法在海上挽救生命。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Beyond tides and challenging weather conditions, unsteady coastal currents often m
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
