江苏省前黄高级中学2021-2022学年高一上学期学情检测(一)英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省前黄高级中学2021-2022学年高一上学期学情检测一英语试卷 WORD版含解析 江苏省 高级中学 2021 2022 学年 上学 期学情 检测 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、省前中2024届高一第一学期学情检测(一)英 语 试 卷(试卷总分150分,考试时间120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers? A. At a shop. B. At a hotel. C. In a hospital.2. What do we know about the womans fathe
2、r?A. He never eats cookies. B. He loves his wifes food. C. He is a great cook.3. What would the man like to see?A. The western. B. The baseball game. C. The football game.4. What will the woman probably do?A. See the manager immediately. B. Wait for the manager to arrive.C. Make an appointment with
3、the manager.5. What is true about Mary and Jack?A. Their honeymoon lasted one week.B. They thought a honeymoon of one week was too short.C. They went on their honeymoon a week after their wedding.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各
4、个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6-8题6. Where will the speakers have coffee?A. In the dining hall. B. In their room. C. At a cafeteria.7. How will they go to the airport?A. The hotel will arrange a taxi for them. B. They will call a taxi themselves.C. Their friend will take them to
5、 the airport.8. When will they get up the next morning?A. At 6:00. B. At 6:30. C. At 8:00.听第7段材料,回答第9-11题9. What is the woman doing at the beginning of the conversation?A. Listening to the radio. B. Reading the newspaper. C. Watching TV.10. What should one do first when there is a gas leak in the ho
6、use?A. Check the stove. B. Call the Gas Company immediately. C. Leave the house at once.11. What do we know about the man?A. He just experienced a gas leak this morning.B. He knows more about the topic than the woman. C. He hasnt read todays paper.听第8段材料,回答第12-14题12. Why is the woman tired?A. She wo
7、rked the whole night. B. She has been working out. C. She didnt have a good sleep.13. Where is the health club mentioned by the man?A. On the other side of the street. B. On the next block. C. In his office building.14. What will the woman wear to the health club?A. Her uniform. B. A sweat suit. C.
8、Jeans.听第9段材料,回答第15-17题15. Where is the man from? A. Japan. B. America. C. Vietnam.16. How long did he study in Hong Kong?A. About six years. B. Less than three years. C. A year.17. Where do American teenagers like to hold parties?A. At their own homes. B. In pubs. C. In their classrooms.听第10段材料,回答第1
9、8-20题18. What is the talk mainly about?A. A new treatment for cancer. B. How to deal with stress. C. Why stress may cause cancer.19. What may make people feel stressed according to the talk?A. Imbalance of work and relaxation. B. Attitude toward money.C. Lack of friends.20. What does the speaker thi
10、nk we should do?A. Learn to keep our feelings inside. B. Work as hard as you can.C. Communicate more with people.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AA Lesson from the ElderGrandfather was an elder Cherokee Native American who had a wrinkled, nut brow
11、n face and kind dark eyes. His grandson often came in the evening to sit on his knee and ask the many questions that children ask.One day the grandson came to his grandfather with a look of anger on his face and the following story. “Father and I went to the store today and because I helped him, he
12、bought me a present a jack-knife. I went outside to wait for father and to admire my new knife in the sunlight. Some town boys came by and saw me. They surrounded me and started saying bad things. They called me dirty and stupid and said that I should not have such a fine knife. The largest of these
13、 boys pushed me back and I fell over one of the other boys. I dropped my knife and one of them picked it up and they all ran away laughing. I hate them. I hate them all.”The elder Cherokee, with eyes that had seen too much, lifted his grandsons face so his eyes looked into the boys face. Grandfather
14、 said, “Let me tell you a story. I, too, at times, have felt a great hate for those who have taken so much with no sorrow for what they do. But hate wears you down and does not hurt your enemy. It is like drinking poison and wishing your enemy would die. I have struggled with these feelings many tim
15、es. It is as if two wolves are inside me.It is a terrible fight.One wolf is good and does no harm. He lives in harmony with all around him and does not take offense when no offense is intended. It will only fight when it is right to do so and in the right way. This wolf stands for joy, peace, love,
16、hope, sharing, modesty, kindness, friendship, sympathy, generosity, truth, and faith.The other wolf is full of anger. The littlest thing will set off his fiercest temper. He fights everyone, all the time, for no reason. He cannot think because his anger and hate are so much.It is helpless anger, for
17、 his anger will change nothing. This wolf represents fear, envy, greed, self-pity, guilt, lies, false pride and superiority.Sometimes, it is hard to live with these two wolves inside me for both of them try to control my spirit. This same fight is going on inside you and inside every other person to
18、o.”The boy looked into his grandfathers eyes and asked, “Which wolf will win?” The old Cherokee simply replied .“The one you feed.”1. The boy was angry because _.A. he was not satisfied with his presentB. his back was badly injured in a fightC. he had waited for his father for too longD. his jack-kn
19、ife had been taken away by some boys2. We can learn from the third paragraph that _.A. “hate” is healthyB. “hate” hurts oneselfC. “hate” is complicatedD. “hate” harms ones enemies3. What did Grandfather mean by saying “The one you feed” in the last paragraph?A. We should feed the two wolves equally.
20、B. Living in harmony with others is important.C. Our feelings should be expressed at the right time.D. The choices we make determine who we will become.【答案】1. D 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章叙述了一个男孩因为他的小刀被其他一些男孩拿走了而生气并且满怀仇恨。他的爷爷通过一个故事说明了一个道理,仇恨没有伤到敌人,反而伤到了自己。1题详解】细节理解题。由第二段中的“I dropped my knife and one
21、 of them picked it up and they all ran away laughing. I hate them. I hate them all. (我把刀掉在地上,其中一个男孩捡起了刀,他们都笑着跑开了。我恨他们,我恨他们)”可知,这个男孩生气是因为他的小刀被一些男孩拿走了。故选D项。【2题详解】细节理解题。由第三段中的“But hate wears you down and does not hurt your enemy. (但是仇恨会让你消沉,也不会伤害你的敌人)”可知,仇恨不会伤害你的敌人,只会让你消沉,伤害的是自己。故选B项。【3题详解】词句猜测题。由第五段中的
22、“One wolf is good and does no harm. (一只狼是善良的,不会造成伤害)”,第六段中的“The other wolf is full of anger. (另一只狼充满了愤怒)”,第八段中的“Sometimes, it is hard to live with these two wolves inside me for both of them try to control my spirit. (有时候,我很难和这两只狼一起生活,因为它们都试图控制我的精神)”,第九段中的“The boy looked into his grandfathers eyes a
23、nd asked, “Which wolf will win?” The old Cherokee simply replied . (男孩看着祖父的眼睛问:“哪只狼会赢?”老切诺基人简单地回答说)”最后一段中的“The one you feed. (你喂的那个)”可知,每个人心中都有两只狼,一只好狼,一只坏狼,你喂养哪只狼,哪只狼就会赢,说明是由我们自己来决定哪只狼获胜,“The one you feed.”意为“我们所做的选择决定了我们将成为谁”。故选D项。BA bargain is something offered at a low and advantageous price. A
24、more recent definition is: a bargain is a dirty trick to force money out of the pockets of silly and innocent people.The cost of producing a new-for example - toothpaste would make 80p the proper price for it, so we will market it at 1.20. It is not a bad toothpaste, and as people like to try new th
25、ings it will sell well to start with; but the attraction of novelty soon fades, so sales will fall. When that happens we will reduce the price to 1.15. And we will turn it into a bargain by printing 5p OFF all over it.Sometimes it is not 5p OFF but 1p OFF. What breathtaking rudeness to advertise 1p
26、OFF your soap or washing powder or whatever! Even the poorest old-age pensioner ought to regard this as an insult(侮辱), but he doesnt. A bargain must not be missed. People say one has to have washing powder (or whatever) and one might as well buy it a penny cheaper.The real danger starts when unneces
27、sary things become bargains Many people just cannot resist bargains. Provided they think they are getting a bargain they will buy clothes they will never wear or furniture they have no space for. Once I heard of a man who bought an electric saw as a bargain and cut off two of his fingers the next da
28、y. But he had no regrets: the saw had been truly cheap.Quite a few people actually believe that they make money on such bargains. A lady once told me: “Ive had a lucky day today. I bought a dress for 120, reduced from 400; and l bought a beautiful Persian carpet for 600, reduced from 900.” It will n
29、ever occur to her that she has actually wasted 720. She feels as though she had made 580. She also feels, I am sure, that if she had more time for shopping, she could make a living out of it.Some people buy in large quantities because it is cheaper. Once a couple bought enough sugar for their lifeti
30、me and the lifetime of their children and grandchildren. They thought it a bargain not to be missed. When the sugar arrived they didnt know where to store it - until they realized that their toilet was a very spacious one. So that was where they piled up their sugar. Not only did their guests feel r
31、ather strange whenever they were offered sugar to put into their coffee, but the toilet became extremely sticky.To offer bargains is a commercial trick to make the poor poorer. When greedy fools fall for this trick, it serves them right.4. Which word best describes the language style of the passage?
32、A. Polite.B. Foolish.C. Humorous.D. Serious.5. What does the underlined word “novelty” in Paragraph 2 probably mean?A. Good quality.B. Low price.C. Curiosity.D. Newness.6. How does the author feel about 1p OFF a product?A. Its a gift for poor people.B. Its an offense to shoppers.C. Its a bargain wor
33、th trying.D. Its a real reduction in price.7. Which statement will the author probably agree with?A. Bargains are things people dont really need.B. Bargains are often real cheap products.C. Bargains help people make a living.D. Bargains play tricks on people.【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】本文为议论文。文章论
34、述了人们购物时盲目追求折扣却有可能造成不理性消费的问题。【4题详解】推理判断题。根据文章内容可知,作者从另外一个角度分析了廉价商品的本质,语言比较幽默,如第一段的句子a bargain is a dirty trick to force money out of the pockets of silly and innocent(涉世不深的)people.(讨价还价是把钱从愚蠢和无辜的人的口袋中压出的卑鄙伎俩)。故C选项正确。【5题详解】词义猜测题。根据文章第二段的句子as people like to try new things it will sell well to start wit
35、h(人们喜欢尝试新的东西,它一开始卖得很好),接下来说:but the attraction of novelty soon fades(的吸引力很快就消失了),可推知novelty意为“新奇的事物,好奇心”。故D选项正确。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段的句子Even the poorest old-age pensioner ought to regard this as an insult (侮辱), but he doesnt.可知,作者认为一折的产品对消费者是一种冒犯。故B选项正确。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段的句子To offer bargains is a co
36、mmercial(商业的)trick to make the poor poorer.可知,作者认为廉价商品是在愚弄人们。故D选项正确。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第2小题中,考生可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其指代对象。根据文章第二段的句子as people like to try new things it will sell well to start w
37、ith(因为人们喜欢尝试新的东西,它一开始卖得很好)可知,人们对新鲜事物有着很强的好奇心,接下来说:but the attraction of novelty soon fades(但是的吸引力很快就消失了),可推知novelty意为“新奇的事物,好奇心”。对比选项:A. Good quality高质量;B. Low price低价格;C. Curiosity好奇;D. Newness崭新。很明显,该画线词就是指“Curiosity”。由此可知,正确答案。CWe all know the feelingyou want to check what someone you care about
38、has been up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are refused. Its the start of mixed feelingswhen did this happen? Did I do anything wrong? What are they trying to hide from me?And thats what half of Chinese parents have to deal with when they try to browse (浏览) their childrens WeCha
39、t Moments, also known as “Friends Circle”. According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat users aged 18 to 29 block their parents on Moments. The young interviewees said that parents “are worried about everything”, along with reasons such as fear of parents disagreement, avoiding paren
40、ts nagging (唠叨), and protecting their private life. Xie Yun, a 26-year-old, said that while she didnt block her parents completely, they were in a specific group with which she only shared positive posts. “I dont want my parents to see failures in my life,” she said. Once her parents saw a Moments p
41、icture of her hand getting burned while cooking, and they traveled all the way to her city to make sure she was all right.The report also found that more than 49 percent of Chinese parents use WeChat as a main tool to communicate with their children. Roughly 36 percent of the parents who took the su
42、rvey said they checked every post made by their children. When asked how they would respond to being blocked, some parents said they would start a conversation with their children to find out the reason, while others said they wouldnt care. And some parents just were shrewder than their kids in this
43、 hide-and-seek game online. “I didnt realize I was blocked until I compared what I could see on my phone to what my sons aunt could see,” said Chen, a mother of a 27-year-old son. “I chose to remain silent on this and now Im following my sons posts through his aunt.”8. What causes mixed feelings acc
44、ording to Paragraph 1?A. Stress from being controlled.B. Being turned down on social media.C. Checking social media frequently.D. Anxiety about the safety on social media.9. What can we know about Xie Yuns WeChat Moments?A. It didnt have pictures.B. It only had positive posts.C. It was set to be see
45、n by herself.D. It was open to her parents partly.10. What does the underlined word “shrewder” mean?A. Calmer.B. Securer.C. Smarter.D. Tougher.11. What does the text mainly talk about?A. Tough parent-child communication on WeChat.B. Changes on the current parent-child relationship.C. Arguments about
46、 whether to block parents.D. Ways to avoid being blocked on WeChat.【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了微信上孩子们不想让父母看自己的朋友圈、屏蔽父母这一现象。【8题详解】细节理解题。由第一段中的“We all know the feelingyou want to check what someone you care about has been up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are re
47、fused. Its the start of mixed feelingswhen did this happen? (我们都知道这种感觉你想在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,突然你发现自己被拒绝了。这是复杂情绪的开始这是什么时候发生的?)”可知,被拒绝在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,导致了复杂的情绪。故选B项。【9题详解】推理判断题。由第二段中的“According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat users aged 18 to 29 block their parents on Moments. (根据腾讯
48、的一项调查,大约52%的18岁至29岁的微信用户屏蔽了父母的朋友圈)”和“Xie Yun, a 26-year-old, said that while she didnt block her parents completely, they were in a specific group with which she only shared positive posts. (26岁的谢云说,虽然她没有完全屏蔽父母,但他们属于一个特定的群体,她只与他们分享积极的观点)”可知,谢云与父母只分享积极的观点,可得出谢云的朋友圈对父母部分可见。故选D项。【10题详解】词句猜测题。由最后一段中的“An
49、d some parents just were shrewder than their kids in this hide-and-seek game online. “I didnt realize I was blocked until I compared what I could see on my phone to what my sons aunt could see,” said Chen, a mother of a 27-year-old son. “I chose to remain silent on this and now Im following my sons
50、posts through his aunt.”(有些家长在网上捉迷藏游戏中比他们的孩子shrewder。“直到我把我在手机上看到的东西和我儿子的阿姨看到的东西进行比较,我才意识到我被屏蔽了,”一个27岁的儿子的母亲Chen说)”可知,母亲Chen通过把自己的看到的东西和别人手机上看到的东西进行比较,发现自己被屏蔽了,这是一种聪明的做法,shrewder在此处意为“Smarter (更聪明的)”。故选C项。【11题详解】主旨大意题。由第一段中的“We all know the feelingyou want to check what someone you care about has be
51、en up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are refused. Its the start of mixed feelingswhen did this happen? (我们都知道这种感觉你想在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,突然你发现自己被拒绝了。这是复杂情绪的开始这是什么时候发生的?)”和第二段中的“And thats what half of Chinese parents have to deal with when they try to browse (浏览) their childrens We
52、Chat Moments, also known as “Friends Circle”. According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat users aged 18 to 29 block their parents on Moments. (这也是半数中国家长在浏览孩子的微信时刻(也称为“朋友圈”)时必须面对的问题。根据腾讯的一项调查,在18岁至29岁的微信用户中,约有52%的人会屏蔽父母的朋友圈)”可知,文章主要讲微信上孩子们不想让父母看自己的朋友圈、屏蔽父母这一现象,体现了微信上亲子沟通的艰难,A项“微信上艰难的
53、亲子沟通”符合句意。故选A项。DIn the ongoing battle between Tiger Moms, French Mamas, and everyone else who wants to know what is the best way to raise their kids, a new study adds evidence that the extreme Tiger-style may do more harm than good. Authoritarian parents are more likely to end up with disrespectful
54、children with violent behaviors, the study found, compared to parents who listen to their kids with the goal of gaining trust.It was the first study to look at how parenting styles affect the way teens view their parents and, in turn, how they behave. The study considered three general styles of par
55、enting. Authoritative parents are demanding and controlling while also being warm and sensitive to their childrens needs. Authoritarian parents, on the contrary, are demanding and controlling without the appearance of caring, attachment and receptiveness. They take a “my way or the highway” approach
56、 to their kids. Permissive parents, the third group, have warm and receptive qualities, but they set few boundaries and carry out few rules.Using data on early 600 kids from an ongoing study of middle school and high school students in New Hampshire, researchers from the University of New Hampshire
57、were able to find “my way or the highway” parenting with more violent behaviors like robbery, drug-taking, and attacking someone else with the intention of hurting or killing. Firm but loving parenting, on the other hand, led to fewer lawbreakers. Permissive parenting, surprisingly, didnt seem to ma
58、ke much of a difference either.To explain the link between parenting style and behavior in kids, the researchers suggested that what matters most is how reasonable kids think their parents power is. This sense comes when kids trust that their parents are making the best decisions for them and believ
59、e that they need to do what their parents say even if they dont always like how their parents are treating them. When kids respect the power of their parents, the researchers reported in the journal of Adolescence, their behavior is better. Previous research has also linked firm but caring parenting
60、 with kids who have more self-control and independence.“When children consider their parents to be the reliable figure, they trust the parents and feel that they have a duty to do what their parents tell them to do,” said lead researcher Pick Trinkner. “This is very important as the parent doesnt ha
61、ve to rely on a system of rewards and punishments to control behavior and the child is more likely to follow the rules when the parent is not physically present.”12. Tiger Moms and French Mamas are mentioned in the first paragraph to _.A. give an example of authoritarian parentingB. show the advanta
62、ge of parentingC. compare two types of parentingD. introduce the topic13. According to the research, what kind of parenting style is likely to cause childrens criminal behaviors?A. Caring parenting.B. Permissive parenting.C. Authoritarian parenting.D. Authoritative parenting.14. Which of the followi
63、ng probably belongs to the action of the permissive parents?A. Allowing the kids to stay up late at weekends as the kids like.B. Beating the kids if the kids dont follow their instructions.C. Refusing to listen to the kids requests and demands.D. Setting some rules and checking the kids behaviors.15
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-555446.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
