江苏省如皋市2021届高三上学期期末教学质量调研英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省如皋市2021届高三上学期期末教学质量调研英语试题 WORD版含解析 江苏省 如皋市 2021 届高三上 学期 期末 教学质量 调研 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年度高三年级第一学期期末教学质量调研英语试题第一部分听力(共两节20 题,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 每段对话仅读一遍。1.When will the taxi arrive?A. Right now. B. In 10 minutes. C. In half an hour.2.Where does the conversation take place?A. In a caf. B. In
2、the library. C. In the computer room.3. Why does Mr. Porter need help?A. He got hurt. B. He is too old. C. He had a cold.4. What do we know about the speakers?A. They are on the way home. B. They are going to book a hotel. C. They are traveling somewhere.5.What are the speakers mainly talking about?
3、A. Toms work. B. Toms health. C. Toms fashion.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man think of the womans new clothes?A. They are too expensive.B. They are a great deal.C
4、. They could look better.7.What did the woman buy yesterdayA. A hat. B. Some shorts. C. Some shoes.听第7段材料,回答第8、9题。8.What is wrong with the womans computer?A. The screen is broken.B. The keyboard is no longer reliable.C. The screen isnt as bright as it used to be.9. What does the man offer to do for
5、the woman?A. Lend her a computer.B. Buy her a new computer.C. Repair her computer.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Parent and child. C. Friends.11. What does the man think of working for his uncle?A. It is beneficial. B. It is int
6、eresting. C. It is of no importance.12. What does the woman tell the man to do with his decision?A. Practice more.B. Talk to his family later.C. Imagine how each choice feels.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the woman?A. A novelist. B. A publisher. C. An editor.14. What kind of book is the woman working
7、 on?A. A biography. B. A mystery novel. C. Science fiction.15. Where does the emperor in the book come from?A. Asia. B. Europe. C. North America.16. How long has the woman been working on the book?A. Around one month.B. About four months.C. At least eight months.听第10段材料,回答第17至20题。17. What happened t
8、o boats and ships in the Bermuda Triangle?A. They disappeared.B. They crashed into each other.C. They caught fire without reason.18.Who mentioned the Bermuda Triangle for the first time?A. A popular writer.B. A famous explorer.C. A well-known reporter.19.When did the Bermuda Triangle become a well-k
9、nown story?A. In the 15th century.B. In the 17th century.C. In the 20th century.20.What does the speaker say about the Bermuda Triangle?A. Al1 of the reports on it are not true.B. It is a dangerous area in the ocean.C. It is completely safe now.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题
10、所给的A、B、 C和D四个选项中,选出最佳选项。ADebbie Parker Solo Recent Work at Latrobe ArtspaceTalented and award-winning artist Debbie Parker is excited to be one of the first artists exhibit in the ALL NEW Latrobe Artspace in October!This exhibition features paintings inspired by Debbies leisurely walks in Mount Coot
11、-Tha National Park. Each painting offers a different way of looking at a familiar Australian landscape.Debbie never gets tired of developing new ideas from the pictures she takes of the local area and the result is a collection of expressive paintings celebrating the unique Australian landscape and
12、local birds and flowers.With over 25 years of experience as an artist. Debbie developed her expressionist style in the early 1990s. Since then, she has competed and exhibited around Australia. She has also completed workshops with well-known artists in Queensland. Her work has been recognized in nat
13、ional and local competitions.Usually, Debbie would have been exhibiting in competitions around Australia throughout this year but COVID-19 has set new challenges for artists.However. Debbie is looking ahead and cant wait to meet you at her latest exhibition! She will be on-site from 6th to 11th Octo
14、ber 2020Tuesdav to Saturday 10 am to 5 pm and Sunday 10 am to 3 pm at the ALL NEW Latrobe Artspace. 134 Latrobe Terrace, Paddington Queensland 4064.As we spend more time in our homes, consider buying a unique, affordable piece of art. Debbies unique drawing skills are sure to remain a talking point
15、in your home for many years to come! Got a question? Email Debbie on Debbie parker or contact 040351 1268 to learn more about her artwork.1. The exhibits are about _.A. Australian landscapeB. The relaxed life of localsC. Unique Australian animalsD. Familiar items for daily use2. What do we know abou
16、t Debbie Parker?A. She has won some international prizes.B. She holds a private exhibition each year.C. She earns national awards through her work.D. She has run workshops in Queensland herself.3. Which of the following should visitors know about the exhibition?A. The exhibition lasts 7 hours each d
17、ay.B. They can meet some other artists there.C. The exhibition takes place in Queensland.D. Debbie and other artists artworks are for sale.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了艺术家Debbie Parker将在10月份在全新的Latrobe艺术空间出展自己的艺术作品。1题详解】细节理解题。根据文章第二段“This exhibition features paintings inspired by Debbies le
18、isurely walks in Mount Coot-Tha National Park. Each painting offers a different way of looking at a familiar Australian landscape.(本次展览以黛比在库特山国家公园悠闲漫步为灵感,展出绘画作品。每幅画都提供了一种不同的方式来观察熟悉的澳大利亚风景)”可知,展品是关于澳大利亚的风景。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据文章第四段“She has also completed workshops with well-known artists in Queensland
19、. Her work has been recognized in national and local competitions.(她还与昆士兰的知名艺术家一起完成了工作坊。她的作品在国家和地方比赛中得到了认可)”可推断,通过她的作品 Debbie获得了国家奖项。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文章倒数第三段“She will be on-site from 6th to 11th October 2020Tuesdav to Saturday 10 am to 5 pm and Sunday 10 am to 3 pm at the ALL NEW Latrobe Artspace.
20、 134 Latrobe Terrace, Paddington Queensland 4064.(她将于2020年10月6日至11日(星期六上午10点至下午5点,星期日上午10点至下午3点)在全新的Latrobe艺术空间现场。昆士兰州帕丁顿市拉特罗布台134号,邮编:4064)”可知,参观者应该知道展览在昆士兰举行。故选C项。BAbout 12 years ago I was living in New York City and pursuing an MFA in creative writing. For years Id been experiencing trouble with
21、a binocular vision disorder (双眼皮视力障碍),but in New York my symptoms worsened. I became unable t1o read or write. 1 tried vision therapy, an overhead projector, a special pair of prism gases-all failed.Eventually, I discovered a computer program for the visually impaired. . As I typed, my words were re
22、ad aloud by one of those automated voices. With my screen turned black, 1 relied on audio feedback to know what I had written. Facing the blank page is terrible, but facing the black page worse. The dark screen is a sinkhole that swallows creative hope. Sentences disappear into it like an astronaut
23、into a black hole.I managed to complete my MFA degree, but it took me years to adapt to my new reality. Writing had always been a visual process for me. The greatest difficulty seemed to be the automated voice at the center of my writing process. It was like a parrot placed on my shoulder, and I wan
24、ted nothing more than to hit it away. I worried that its droning intonation(嗡嗡的声调) might change me as a writer. If a pianist was forced to practice on an untuned piano, would it damage his ear over time? As I sat at my desk, my face and neck would itch. Of course, I could have quit writing. But it h
25、onestly never happened to me and Im glad it didnt.Last year, after I told my story on the radio, I was contacted by VocaliD, a Massachusetts-based company. They offered to design a voice modeled on my own. I was not sure whether it would be helpful but sent the recordings they requested. The first t
26、ime I heard the voice they created, I felt the hair on the back of my neck rise. It was so close to my own that the two were nearly indistinguishable. Ive only just begun using this new voice. Already my brain is registering the computer s speech as my own monologue. My hope is that this will restor
27、e a sense of self to my writing process, allowing me easier access to that inner space where the imagination can take over, and the real work can begin.4. What happened to the author in New York?A. He gave up his dream of writing.B. He failed to finish his MFA degree.C. He was faced with worsening d
28、isease.D. He helped the visually impaired a lot.5. Why did the author say the dark screen was like a black hole?A. It destroyed all his inspiration.B. It took away his worries and nerves.C. It pushed him to use paper to write.D. It reminded him of his interest in astronomy.6. The author used “a parr
29、ot placed on my shoulder in paragraph3 to describe .A. the unpleasant automated voiceB. the long- time writing processC. the noise of his computerD. the untuned piano7. How did the author feel when VocaliD got in touch with him?A. Upset.B. Concerned.C. Grateful.D. Doubtful.【答案】4. C 5. A 6. A 7. D【解析
30、】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者因为视力障碍,而担心自己不得不放弃当作家的理想时,在VocaliD公司的帮助下,成功的制定出用自己的语音来进行写作的方法。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段第二句“For years Id been experiencing trouble with a binocular vision disorder (双眼皮视力障碍),but in New York my symptoms worsened.”(多年来经历了双眼皮视力障碍,但在纽约我的症状恶化。)可知,在纽约作者面临着日益恶化的疾病。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段最后一句“Sen
31、tences disappear into it like an astronaut into a black hole.”(句子消失在里面,就像宇航员消失在黑洞里一样。)可知,作者面对黑屏会失去灵感。故选A项。【6题详解】词句猜测题。根据上句“The greatest difficulty seemed to be the automated voice at the center of my writing process.”(最大的困难似乎是在我写作过程的中间,机械的声音。)可知,作者用“a parrot placed on my shoulder”来形容这种令人不快的机械声音。故选A项
32、。【7题详解】推理判断题。根据文章中最后一段第三句“I was not sure whether it would be helpful but sent the recordings they requested.”(我不确定这是否有帮助,但还是把他们要求的录音寄了过去。)可知,作者起初对VocaliD公司是持怀疑态度的。故选D。【点睛】阅读理解题的解题方法,首先,宏观浏览,掌握大意。不要困扰在个别词汇的翻译上,偶有生词,走为上计。其次,读懂题干,带着问题再去微观细读。最后,分析句子,慎思明辨。阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有
33、关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将注意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确答案。CAcross the world language and history are closely connected. Languages are borrowed and changed. and as society changes, new words or phrases are created to show the current cultural understanding. Some phrases and wo
34、rds simply develop accepted usage, their origin forgotten.One such phrase grandfathered in has become common, meaning someone is free from following new rules or regulations. While it often makes us think of the image of a gray-haired, older gentleman who gets out of trouble. the intention behind th
35、e term arose from something bad. Today. the term is widely used, most notably in real estate and health insurance.But when the term was first coined in the 1890s, it referred to only one thing: voting rights. After the 15th Amendment (修正案) was carried by the US Constitution in 1870 banning taking wa
36、y peoples right to vote on account of race, color or previous condition of servitude(奴役),some southern states did not readily accept the ruling. Instead, they carefully made amendments at the state level that avoided the federal law to try to keep African Americans from accessing polling stations. S
37、ince the basis of race could no longer be used, the state amendments introduced poll taxes as well as literacy tests. These limits were powerful; close to 30 percent of all voting-age males couldnt read or write, most of whom were poor black men. But those taxes and tests would also affect poor unle
38、arned white voters. Thus, a grandfather clause was added to allow an unlearned man to vote as long as he or his lineal ancestor (i.e., grandfather) had been a registered voter before 1867-three years before the passage of the 15th Amendment. The clauses no doubt influenced the vote along racial line
39、s, but party lines were at play too. At the time, most African Americans were Republicans (the party of Abraham Lincoln) and most whites were Democrats. The influence served to keep power in the hands of the Democrats.The phrase “grandfathered in is of course still widely used today without the mean
40、ing of taking away ones voting rights. But even as culture develops, whether were aware of it or not, language has the power to hold our history.8. In which condition is someone considered to be “grandfathered in?A. When he looks like an old man.B. When he disagrees with new rules.C. When he is not
41、limited by new rules.D. When he succeeds in making big money.9. What was some southern states purpose in making state amendments?A. To stop black people from voting.B. To make black people work for them.C. To save face before the northern states.D. To reduce the number of polling stations.10. Why wa
42、s the grandfather clause added to the state amendments?A. To cut poll taxes for poor white men.B. To make sure uneducated whites could vote.C. To allow more white men t0 be educated.D. To fee old white men tom taking literacy tests.11. What does paragraph 5 focus on?A. The fights caused by the claus
43、es.B. The composition of the two parties.C. The effects the clauses brought about.D. The protest African America staged.【答案】8. C 9. A 10. B 11. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了“grandfathered in”这个词的起源与其带来的影响。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“One such phrase grandfathered in has become common, meaning someone is free from fo
44、llowing new rules or regulations.(一个这样的短语“祖父级”已经变得很常见,意思是某人不受新规定或规定的约束。)”可知,当一个人不受新规则的限制时将被认为是祖父级的。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据文章第三段“Instead, they carefully made amendments at the state level that avoided the federal law to try to keep African Americans from accessing polling stations.(相反,他们小心翼翼地在州一级做出了避开联邦法
45、律的修正案,试图阻止非裔美国人进入投票站。)”可推断,一些南方州制定州宪法修正案是为了阻止黑人投票。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段“Thus, a grandfather clause was added to allow an unlearned man to vote as long as he or his lineal ancestor (i.e., grandfather) had been a registered voter before 1867-three years before the passage of the 15th Amendment.(因此
46、,添加了一个祖父条款,允许一个没有知识的人投票,只要他或他的直系祖先(即祖父)在1867年之前即第15修正案通过的三年前是注册选民。)”可知,在州宪法修正案中加入祖父条款可以确保未受教育的白人也能投票。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据文章第五段“But even as culture develops, whether were aware of it or not, language has the power to hold our history.(但是,即使随着文化的发展,不管我们是否意识到,语言也有能力保存我们的历史。)”以及整段内容可知,文章第五段的重点为条款带来的影响。故
47、选C项。DBoredom has, surprisingly, become quite interesting to academics lately. In early May, Londons Boring Conference celebrated seven years of delighting in dullness. At this event, people flocked to talks about weather traffic jams. and vending-machine sounds, among other sleep-inducing topics.Wha
48、t, exactly, is everyone studying? One widely accepted psychological definition of boredom is the unpleasant experience of wanting, but being unable, to engage in satisfying activities. But how can you measure a persons boredom level and compare it with someone elses?In 1986, psychologists introduced
49、 the Boredom Proneness Scale, designed to measure an individuals overall tendency to feel bored. By contrast, the Multidimensional State Boredom scale, developed in 2008, measures a persons feelings of boredom in a given situation.Boredom has been linked to behavior issues including inattentive driv
50、ing, mindless snacking excessive drinking, and addictive gambling. In fact, many of us would choose pain over boredom.One team of psychologists discovered that two-thirds of men and a quarter of women would rather have electric shocks than sit alone with their thought for 15 minutes. Researching thi
51、s phenomenon, another team asked volunteers to watch boring, sad, or neutral films, during which they could have electric shocks. The bored volunteers shocked themselves more and harder than the sad or neutral one did.But boredom isnt all bad. By encouraging self-reflection and daydreaming, it can e
52、ncourage activity. An early study gave participants abundant time to complete problem-solving and word-association exercises. Once all the obvious answers were exhausted, participants gave more and more inventive answers to fight boredom. A British study took these findings one step further, asking
53、subjects to complete a creative challenge (coming up with a list of alternative uses for a household item). One group of subjects did a boring activity first, while the others went straight to the creative task. Those whose boredom pumps had been prepared were more productive.In our always-connected
54、 world, boredom may be a hard-to-define state, but it is a fertile one. Watch paint dry or water boil, or at least put away your smartphone for a while, and you might unlock your next big idea.12. When are people likely to experience boredom, according to an accepted psychological definition?A. When
55、 they cant do what they want.B. When they experience unpleasant things.C. When they are engaged in some routines.D. When they dont enjoy what they are studying.13. What does the author say boredom can lead to?A. Great determination.B. Mental health.C. Huge pain.D. Harmful conduct.14. What is the fin
56、dings of one team of psychologists in their experiment?A. Volunteers prefer watching a boring movie to sitting alone deliberating.B. Many volunteers are unable to resist boredom longer than fifteen minutes.C. Male volunteers are more immune to the effects of boredom than females.D. Many volunteers c
57、hoose to hurt themselves rather than endure boredom.15. What does the author suggest one do when faced with a challenging problem?A. Unlock ones smartphone.B. Stop worrying and think big.C. Spare some time to be bored.D. Look around oneself for inspiration【答案】12. A 13. D 14. D 15. C【解析】本文是一篇说明文,介绍了无
58、聊的衡量标准、无聊产生的原因以及无聊会带来哪些好处。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段“One widely accepted psychological definition of boredom is the unpleasant experience of wanting, but being unable, to engage in satisfying activities.(一个关于无聊的被广泛接受的心理学定义无聊是一种不愉快的经历,想要做但又不能从事令人满意的活动)”可知,无聊就是想做但是却不能做的不愉快经历。故选A。【13题详解】细节理解题。根据文章第四段“Boredom
59、 has been linked to behavior issues including inattentive driving, mindless snacking excessive drinking, and addictive gambling.(无聊与行为问题有关,包括粗心驾驶、无意识吃零食、过度饮酒和上瘾赌博)”可知,无聊会带来粗心驾驶、无意识吃零食、过度饮酒和上瘾赌博一系列有害的行为。故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章第五段“One team of psychologists discovered that two-thirds of men and a quarter
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级下册语文课件-2匆匆|人教新课标.pptx
