2021届高考英语二轮复习 强化专练 考点12 书面表达读后续写(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习 强化专练 考点12 书面表达读后续写含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 强化 考点 12 书面 表达 后续 解析
- 资源描述:
-
1、考点12 书面表达读后续写Writing 1(2020河北高三月考)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。A few seconds remained and the score was tied. Players gathered near the goal. Suddenly Devin saw a clear opening to the goal. He struck the ball hard and held his breath as it flew toward the upper corner of the net
2、.Goal!Three seconds later, the judge blew the whistle. Game over.Championship game, here we come! said Tara, slapping hands with Devin. Cant wait till Thursday.Devin grinned. Thursday would be hugethe big soccer game in the afternoon, and the schools autumn concert in the evening. Ms. Poltis had cho
3、sen Devin to sing a song alone.Great work, Coach said as the team gathered. Be here by 6:30 on Thursday to warm up. Its a night game, Coach explained. Under the lights.Devins heart sank. The concert was at 7:00. Same time as the game. He couldnt possibly do both. His teammates were super excited. Th
4、ey were on the edge of a title. He couldnt disappoint his team by skipping the game.That night, Devin lay in bed, staring at the ceiling. The lyrics struck him and he began to sing:No matter how hard the struggle, I will never let you down.He liked the song, and he appreciated how kind Ms. Poltis al
5、ways was. Devin knew the words by heart, but the thought of singing alone made him tremble. Sometimes he was nervous about participating in sports, too, but that always went away as soon as a game started. Hed never sung a solo before. It was a relief to know he didnt have to now. The soccer game wa
6、s a perfect excuse. But so was Ms. Poltis. It was long time before he fell asleep.注意:(1)所续写短文的词数应为150左右;(2)续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1The next morning, Devin went straight to the music room._Paragraph 2On Thursday evening, Devin felt a little nervous to see so many people in the concert hall._【
7、答案】The next morning, Devin went straight to the music room. I am not the best singer and I have to. Devin hesitated with his eyes fixed on the floor. Ms. Poltis smiled warmly, I choose you because you work hard, like the person in the song. So dont be nervous! Devin raised his head and looked at her
8、, tears welling up in his eyes. It was at that moment that Devin made his final decision. Later that day, Devin went to his coach and teammates. Unexpectedly, they welcomed him and promised that they would spare no effort to win the title.On Thursday evening, Devin felt a little nervous to see so ma
9、ny people in the concert hall. Devin took a deep breath and stepped onto the stage. The bright light coming on, Devin calmed down and sang with confidence. Devin handled the solo perfectly. Hardly had he finished the last word of the song when a wave of applause erupted from the audience. Devin smil
10、ed at Ms. Poltis and felt proud of the choice he had made. No matter how hard the struggle, you have to make a decision and never let yourself down.【分析】本文以人物的心理活动为主要线索展开。Devin所在的足球队周四晚上有一场比赛,他们有望获得冠军。同时,周四晚上学校举行秋季运动会,Devin有独唱节目。Devin面临着艰难的选择。最终,Ms. Poltis的话让Devin做出了选择:他参加了秋季音乐会,并成功地进行了独唱。通过这件事,Devin
11、明白了一个道理:无论多么艰难的挣扎,你都要做出决定,永远不要让自己失望。【详解】1. 段落续写:由第一段首句内容“第二天早晨,Devin直接去了音乐教室”可知,第一段可描写在音乐教室里发生的事情。同时结合第二段首句“星期四晚上,看到这么多人在音乐厅里,德文有点紧张。”可知,第一段还要叙述Devin下定决心参加音乐会的内容。由第二段首句内容“星期四晚上,看到这么多人在音乐厅里,德文有点紧张。”可知,第二段可描写Devin在音乐会上的表现和他的心理活动等方面的内容。2. 续写线索:面临选择去音乐教室下决心参加音乐会登上舞台表演成功感悟3. 词汇激活行为类抬头:raise ones head/loo
12、k up下决心:make the final decision/make up ones mind/determine to do 欢迎、迎接某人:welcome sb./give sb. a warm welcome情绪类紧张:feel nervous/feel stressed out/be nervous骄傲:feel proud of/take pride in【点睛】高分句型1 Devin raised his head and looked at her, tears welling up in his eyes.(tears+现在分词构成独立主格结构)高分句型2 It was a
13、t that moment that Devin made his final decision.(强调句型It is +被强调部分+that+其余部分)高分句型3 Hardly had he finished the last word of the song when a wave of applause erupted from the audience.(hardlywhen一就。hardly否定词置于句首,主句部分倒装。)Writing2(2020浙江杭州市学军中学高三月考)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。It was 7 a.m. on 12 May 1
14、998.Mohr had already scanned several packages listing dangerous materials aboard the train. The presence of gas would mean taking extra precaution when braking the 6,200-ton train. With explosive gas on board, it would be disastrous if the train came off the track. After a final inspection, Mohr jum
15、ped aboard. He was heading east, into a sun that promised a beautiful day for their 276-km run to Peru, Indiana.At around noon that day, Marshall prepared to tackle some yardwork. It was a beautiful day for it, she thought, gazing past the houses across the street. Some 45 meters away, railroad trac
16、ks shone in the sun.Marshall began working in a patch (地块) of soil. Sitting next to her, cheerfully running her hands through dirt, was her 19-month-old daughter, Emily. For a while, she kept turning to check on Emily, who played close at hand. Eventually, though, Marshalls absorption in her work be
17、came total.Mohr approached the town where Marshall lived at about 1:45 p.m. and slowed the train to the 40-kmph speed limit. He activated the flashing lights and warning bell. Mohr had been through the town hundreds of times, but he grew extra cautious rounding the first curve.As the train came out
18、of the curve, Mohr noticed a small dot on the track about 200 meters ahead. He thought it might be a dog. Although it was against the rules to do so in the town, he began lightly tapping his horn. Come on, puppy, move, he urged.The toots (嘟嘟响) of a train whistle startled (使受惊吓) Marshall from her yar
19、dwork. Thats odd, she thought. They dont usually blow the whistle through town. She glanced over to check her daughter, and her heart skipped. Emily was nowhere in sight.Now, as the train approached within 100 meters of the object on the rail, Mohr narrowed his eyes, trying to make out what exactly
20、was lying ahead. Then shock ran through him like electric current.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语:3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Para 1 My God! he yelled as a tiny face turned towards him. “Its a baby!_Para 2 The child was now just 36 meters ahead._【答案】Para 1My God! he y
21、elled as a tiny face turned towards him. “Its a baby!Mohr had an instant decision to make, applying full emergency brakes with half the train still wrapped around a curve. He had to risk an emergency stop. Hard as he try, the train kept moving just as a cat saw a fish, whose enticing smell attracted
22、 the cat to approach the baby.Meanwhile, Marshall rushed towards her daughter, nervous but desperate, fearing the train would run into her beloved.Para 2The child was now just 36 meters ahead.Mohr pulled the brake with his whole efforts.The sound of wheels grinding against the rails rang through the
23、 sky. The situation was quite dangerous.As the train was almost stopped, he immediately opened the left door of the engine cab quickly and swiftly jumped from the moving train and ran back to the child. She lay crying by the tracks.A great relief sweeping over Mohr, he lifted her from the dirt hurri
24、edly. It was only then that Mohr noticed the train had stopped and Marshall was just coming to her baby.With the baby in his arms,Mohr began to walk towards the mother.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了火车司机Mohr,在一次驾驶火车全速前进时,他注意到远处的铁轨上有个黑点,他以为是一条狗,后来证实这个黑点是一个婴儿。他要在保证火车安全的情况下,救下这个婴儿。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我的上帝! ”当一张小脸转向
25、他时,他大叫起来。“是个婴儿!”,可知,第一段可描写火车司机Mohr的心理感受及其采取的措施,同时可以描写婴儿妈妈Mashall的现场反应。由第二段首句内容“这时火车距离婴儿只有36米了。”可知,第二段可描写火车司机Mohr努力减速火车直至火车停下,然后救婴儿,最终婴儿平安得救。2.续写线索:看见婴儿决定刹车跳车救孩子孩子得救3.词汇激活行为类.做决定:make a decision/make up his mind/keep in mind that.刹车:pull the brake/stop the train with effort.救孩子:save the child/ rescue
26、 the child/save the babys life情绪类焦急:anxious/have ones heart in ones mouth【点睛】高分句型1. Mohr had an instant decision to make, applying full emergency brakes with half the train still wrapped around a curve. (applying.为现在分词作状语)高分句型2. Hard as he try, the train kept moving just as a cat saw a fish, whose e
27、nticing smell attracted the cat to approach the baby.(as引导的让步状语从句,whose之后为非限制性定语从句)Writing3(2020江苏南京市高三月考)阅读下面短文,根据其内容和所给段落首句进行续写,使之构成一个完整的故事。I grew up in a small town where elementary school was a ten-minute walk from my house and in an age, not so long ago, when we children could go home for lunch
28、 and find our mothers waiting. At the time, I didnt consider this to be so important, although today it certainly would be. Actually, our lunch time together in the past years had had a great influence on my life before I realized it.Our lunch time when I was in the third grade will stay with me alw
29、ays. I had been picked to be the princess in the school play, and for weeks my mother had painstakingly practised my lines with me. But no matter how easily I delivered them at home, as soon as I stepped onstage, every word disappeared from my head. Finally, my teacher took me aside. She explained p
30、atiently that she needed a narrator and had written a narrators part to the play, and asked me to switch roles. Her words, kindly delivered, still hurt me, especially when I saw my part go to another girl.I didnt tell my mother what had happened when I went home for lunch that day. But she sensed my
31、 unease, and instead of suggesting we practice my lines, she asked if I wanted to walk in the yard. It was a lovely spring day and the rose vine(藤) was turning green. Under the huge trees, we could see yellow dandelions(蒲公英) appearing unexpectedly through the grass in bunches, as if a painter had to
32、uched our landscape with small amounts of gold. I watched my mother casually bend down by one of the bushes. “I think Im going to dig up all these weeds,” she said, pulling a blossom up by all its roots. “From now on, well have roses in this garden.” I immediately protested, “But I like dandelions.
33、All flowers are beautiful even dandelions.”注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:“Do you mean that every flower has its own beauty?” asked my mother thoughtfully._Paragraph 2:“But you will be a beautiful narrator,” Mom said._【答案】Paragraph 1:“Do you mean that every flower has its
34、own beauty?” asked my mother thoughtfully. I nodded without hesitation, as if a second wasted could deprive the dandelions of their life. “The same to you,” she added, her voice soft. “Not everyone can be a rose, and it is also an honour to be a dandelion.” Knowing that my mother had realized my pai
35、n, I took off the mask that I had worn for the whole lunch time and poured out my unease heartily. She listened to me patiently and patted me on the back tenderly. Suddenly she stopped, as if to say something.Paragraph 2:“But you will be a beautiful narrator,” Mom said. She reminded me of how fluent
36、ly I could deliver my part at home. It was at that time that I understood that maybe I was more suitable for a role back stage like a narrator. From then on, I practiced my lines heart and soul with my mother at lunch time for weeks. And the performance approached ultimately. Standing backstage, ner
37、vousness came flooding in me. What encouraged me to overcome it was the inspiration from the beautiful yellow dandelions. The performance that night was eventually a big success. Hearing the thunderous applause, I took pride in my role and firmly believed that even a dandelion had its own beauty.【分析
38、】本文以人物为线索展开,讲述了作者被选为学校话剧中的公主,但一上台,作者就忘词,老师就让作者做一名叙述者,回家后,作者妈妈看出作者的不安,妈妈提议把杂草挖掉,种蒲公英。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“你是说每朵花都有它自己的美丽吗?”母亲若有所思地问。”可知,第一段可描写妈妈举蒲公英的例子来安慰作者,作者敞开心扉告诉妈妈学校里发生的事。由第二段首句内容“但你会成为一名出色的叙述者,”妈妈说。”可知,第二段可描写经过妈妈的鼓励,作者受到了蒲公英也有自己的美这一事实的激发,成功地作为一位叙述者完成了幕后解说任务。2.续写线索:陪走路帮助感谢陪回家拒绝感悟3.词汇激活行为类意识到:reali
39、ze/ recognize失去:deprive / lose鼓励:encourage / pull for情绪类成功:a big success / successful耐心:patiently / with patience【点睛】高分句型1 Knowing that my mother had realized my pain, I took off the mask that I had worn for the whole lunch time and poured out my unease heartily. (运用了现在分词作状语和第二个that引导定语从句)高分句型2 What
40、 encouraged me to overcome it was the inspiration from the beautiful yellow dandelions. (运用了what引导主语从句)Writing 4(2020江苏高三月考)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Natalie was eleven years old. She lived with her family in a village in Kerala. Her family did not live right in the village, but on the ou
41、tskirts of the village. This was because her father was a mahout.One of the first commands an elephant learns is to kneel down and allow the mahout to sit atop it. From that moment on, the elephant obeys every command its master will give it. The mahout commands the animal with gentle prods and with
42、 words of encouragement. Natalie never stopped being amazed at how such a huge animal would obey a man who was physically so much smaller than it.Natalie loved going with her father into the jungle. Here,huge trees were cut down and transported to sawmills. But it was not easy for vehicles to move a
43、bout in the thick forests. This was where the elephants came in handy. They were so strong that they could move many tree trunks at a time.Natalie wished she didnt have to go to school every day. She was happiest when there was a holiday. Then she would help to bathe and feed the elephant. She would
44、 sit atop with her father, and, in her childish but firm voice, she would give commands to the elephant like her father. But no elephant obeyed her.Her father often encouraged her,What you need is patience!”One day,after Natalie had finished her homework and put books into her backpack, she noticed
45、that her father had not yet returned from the forest with the elephant. He was usually coming back before sunset. Natalie was so worried that she went in search of her father.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。After a while, she elephant in the middle of the forest without her father._Finally, the ele
46、phant led Natalie to her father with her atop._【答案】After a while, she saw the elephant in the middle of the forest without her father. Her heart pounding rapidly, Natalie dashed to the elephant, hoping that it could lead her to her father.Hard as she tried several times, she still couldnt make the e
47、lephant obey her command. As the sky gradually darkened, she was getting impatient and feeling at a loss. However, at the thought of her father,she decided to try again with more patience, giving the elephant more gentle prods and words of encouragement. Through her constant efforts, the elephant ul
48、timately knelt down and allowed her to sit atop it.Finally, the elephant led Natalie to her father with her atop. Seeing her father safe and sound, she was wild with joy. Hardly had she jumped down when she hugged her father tightly and she couldnt wait to tell him what had happened.After hearing th
49、e whole story,her father patted her on the back and beamed,My girl,you finally made it! Youll definitely turn good mahout. It was not until then that Natalie realized her father arranged everything.A sense of pride swept over Natalie.I remember what you told me-Be patient. said Natalie,smiles flicke
50、ring on her face.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了娜塔丽的父亲是驯象员,娜塔丽喜欢和父亲一起去丛林,一天,当娜塔莉完成作业,把书放进背包后,她注意到她的父亲还没有带着大象从森林里回来。他通常在日落前回来。娜塔丽非常担心,她去找她的父亲。最后在大象的带领下娜塔丽找到了父亲,发现这一切都是父亲的安排,为的是让娜塔丽骑上大象。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“过了一会儿,她看到大象在森林中,没有她的父亲。”可知,第一段可描写娜塔丽是如何训练大象听从自己的命令的,经过不断的努力,大象最终跪了下来,让她坐在上面。由第二段首句内容“最后,大象把骑在它背上的娜塔丽她带到她父亲那里。
51、”可知,第二段可描写娜塔丽如何在大象的带领下找到父亲的。2.续写线索:发现大象尝试驯服大象大象跪下让娜塔丽坐在上面找到父亲了解真相感到自豪3.词汇激活行为类看见:see/ spot跑:dash to/ rush to决定:decide to/ determine to情绪类耐心:with more patience / patient高兴:wild with joy / pleased【点睛】高分句型1 Hard as she tried several times, she still couldnt make the elephant obey her command. (运用了部分倒装)
52、高分句型2 Hardly had she jumped down when she hugged her father tightly and she couldnt wait to tell him what had happened. (运用了what引导宾语从句)Writing5(2020江苏南通市高三月考)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。There was a young man born in a poor family. As a result, his school career was continually interrupted.
53、Once he was asked to write a paper about what he wanted to be and do when he grew up. That night he wrote a seven-page paper describing his goal of someday owning a horse ranch. He wrote about his dream in great detail and he even drew a diagram of a 200-acre ranch.Then he drew a detailed floor plan
54、 for a 4,000-square-foot house that would sit on a 200-acre dream ranch. He put a great deal of his heart into the project and the next day he handed it in to his teacher.Two days later, he received his paper back. On the front page was a large red F with a note that read, See me after class.” The b
55、oy with the dream went to see the teacher after class and asked, “Why did I receive an F? The teacher said, This is an unrealistic dream for a young boy like you. You have no money. You have no resources from your family. There s no way you could ever do it.” Then the teacher added, If you will rewr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-613499.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2020版译林版高中英语选修六培优新方案课件:UNIT 3 UNDERSTANDING EACH OTHER SECTION Ⅲ .ppt
