2022版高考英语大二轮复习第二部分阅读理解专题十五生态环保类阅读 社会文化类阅读 语篇填空 短文改错优选习题.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高考英语大二轮复习第二部分阅读理解专题十五生态环保类阅读 社会文化类阅读 语篇填空 短文改错优选
- 资源描述:
-
1、专题十五生态环保类阅读+社会文化类阅读+语篇填空+短文改错.阅读理解A(2022四川绵阳三模)On a cool morning,Wilson Kasaine heads out along a dirt path in southern Kenya.His calmness makes it easy to forget that hes tracking one of the most dangerous animals in the world.Kasaine is tracking lionsespecially one lion called Marti,who is the rea
2、l-life Lion King of Selenkay Conservancy.Tracking lions on foot may sound like a death wish,but Kasaine has been doing it for most of his life.Born into a traditional Maasai family he quickly grew to understand the beauty and danger of wildlife.Living with big wild animals forces him to develop a go
3、od sense of where they have been and where they may be going.During his 12-kilometer walks to and from school,he learned how to tell the paw prints (爪印)of a lion from those of other animals.Growing up,Kasaine knew that improving his tracking abilities would help him avoid surprise meetings with dang
4、erous animals.For many Maasai,tracking is mainly a matter of self-protection.But Kasaine is tracking lions to meet them and to protect them.He leads a small group of wide-eyed tourists over the red sandy path,searching for the lion that has left upon it his prints.Each year,thousands of tourists cro
5、wd Kenyas national parks to try to have a look at the “big five”:elephants,rhinoceros,leopards,buffaloes and lions.The international draw of these animals matters a lot because the nations economy is tied to the protection of its wildlife.If Kenyas wildlife disappears,so does its second-largest sour
6、ce of income.Wildlife protection efforts in Kenya meant marking off land exclusively(专门地)for animals.But it also meant that the people who had originally lived in the area were forced to leave their land and into smaller surrounding areas.They are also finding it increasingly hard to keep a traditio
7、nal Maasai lifestyle.But people are glad that it really makes a difference to wildlife protection.【语篇解读】本文是一篇说明文。这篇文章通过讲述Kasaine通过狮子的脚印追踪狮子、保护狮子的故事,说明了肯尼亚从它的野生动植物保护中受益很多。即使人们离开他们最初的家,人们也非常高兴,并且支持野生动植物保护。1.How did Kasaine track lions?A.By working together with tourists.B.By running after them all the
8、 time.C.By going to school every day.D.By studying their paw prints.答案D解析推理判断题。由第二段中的“During his 12-kilometer walks to and from school,he learned how to tell the paw prints(爪印) of a lion from those of other animals.”可推知Kasaine通过研究狮子的脚印追踪狮子,选D项。2.What can we learn from Paragraph 4?A.Maasai people are
9、 born animal lovers.B.Tourism is a big threat to Kenyas wildlife.C.Kenya benefits a lot from its wildlife protection.D.Small animals are not included in their protection policy.答案C解析细节理解题。由第四段中的“The international draw of these animals matters a lot because the nations economy is tied to the protecti
10、on of its wildlife.If Kenyas wildlife disappears,so does its second-largest source of income.”可知肯尼亚从它的野生动植物保护中受益很多,选C项。3.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?A.Kenyas economic development.B.Peoples leaving their original homes.C.Kenyas second-largest income source.D.Keny
11、an peoples traditional Maasai lifestyle.答案B解析推理判断题。由最后一段中的“But it also meant that the people who had originally lived in the area were forced to leave their land and into smaller surrounding areas.”可推知“it”指的是人们离开他们最初的家,选B项。4.What is the best title for the text?A.Wildlife Protection in KenyaB.Meeting
12、 a Dangerous AnimalC.Wilson Kasaines Wise ChoiceD.Learning to Live With Lions答案A解析主旨大意题。这篇文章通过讲述Kasaine通过狮子的脚印追踪狮子、保护狮子的故事说明了肯尼亚从它的野生动植物保护中受益很多。即使人们离开他们最初的家,人们也非常高兴,并且支持野生动植物保护,选A项。B(2022山东潍坊二模)In the basement of a landmark 27-story tower in Stockholm,Petterson is hoping to sow the seeds of an indoo
13、r urban farming revolution.He is the chief executive of Plantagon,a new urban farming factory set to kick off operations in the basement of an office block in the Swedish capital.He is by no means the first enthusiast for indoor farming,which has become increasingly fashionable in recent years.Claim
14、s for the practice of growing food in basements range from feeding people in desert environments to transforming the negative environmental effects of monoculture farming.Plantagons early promises reflect this new optimism.Petterson calls the farms approach “agritechture”:the combination of agricult
15、ure,technology and architecture hoping to revolutionize how we live and eat.The term may be new,but the concept isnt.Indoor farming is made possible by agricultural technologies such as hydroponics(growing plants without soil) and aeroponics(in which plants are grown in air over containers).Food can
16、 be produced without direct sunlight or soil.Plantagon plans to grow high-value foods in a pumice-like material rather than soil.Water for the plants is measured precisely.It will also dehumidify(除湿) the air and reuse any extra water to ensure zero waste.Compared with conventional agriculture,it wil
17、l need much less water to produce the same amount of crops.Energy is also a key issue for indoor urban farms,which have to create artificial sunlight.Although advances in the efficiency of LED lights have helped bring down energy consumption in recent years,plants use only about 1 percent of the art
18、ificial light produced.This leads to a great waste of energy,most of which disappears as heat.The basement farm will capture around 70 percent of this wasted heat and pipe it into the heating system of the office block above.Oxygen produced by the plants will be sent to office workers via the buildi
19、ngs air conditioners.【语篇解读】本文是一篇说明文。作者通过讲述瑞典斯德哥尔摩的Plantagon总裁Petterson如何在摩天大楼地下室中进行都市室内农业革命的事例,介绍了室内农业在世界范围内的普及并分析了室内农业在环保节能方面的积极作用。5.What does Plantagon plan to do in the basement?A.Grow crops.B.Do operations.C.Open a seed company.D.Give lectures about farming.答案A解析细节理解题。根据第一段中的“.Petterson is hopin
20、g to sow the seeds of an indoor urban farming revolution.”可知,而Petterson是Plantagon公司的总裁,而他打算在地下室中种植农作物。6.What does the underlined phrase“The term”in Paragraph 4 refer to?A.Aeroponics.B.Hydroponics.C.Monoculture.D.Agritechture.答案D解析词义猜测题。该词在段首,它指代的应该是上一段中的内容。上一段中主要介绍了名词“agritechture”的含义。7.What do indo
21、or farms do with energy waste?A.Produce oxygen.B.Run air conditioners.C.Heat offices.D.Create artificial sunlight.答案C解析细节理解题。根据最后一段中的“The basement farm will capture around 70 percent of this wasted heat and pipe it into the heating system of the office block above.”可知,地下室的农业设施会把这些浪费了的热量输入到上面办公楼的供暖系统
22、中。8.What is the text mainly about?A.A farming revolution.B.Pettersons achievement.C.A water-saving farming project.D.An environment-friendly system.答案A解析主旨大意题。整篇文章作者的写作脉络是:Petterson的室内农业革命的事例室内农业方式普及Petterson公司室内农业的独特方式室内农业方式的可能性Petterson公司的打算室内农业的环保和节能。贯穿于文脉中的三个关键词:indoor farming revolution。所以A项最符合
23、这三个关键词表达的意义。C(2022黑龙江齐齐哈尔一模)83-year-old Antonio Vicente has spent the last four decades of his life fighting against the trend.As Brazilian landowners cut down rainforests to make room for profitable plantations(种植园) and cattle grounds,he struggled to bring the jungles of his childhood back to life.
24、“When I was a child,the peasants cut down the trees to make grasslands and charcoal,and the water dried up and did not come back,” he told the reporters.“I thought:Water is valuable,no one makes water and the population will not stop growing.What is going to happen?We are going to run out of water.”
25、With only some donkeys and a small team of hired workers,Antonio Vicente set about bringing back the forest to his land.What started out as a weekend hobby soon became a permanent way of life,and Antonio recalls often spending whole days and nights in his young jungle,surrounded by rats and foxes,an
26、d eating banana sandwiches for breakfast,lunch and dinner.Over the last 40 years,he has planted an estimated 50,000 trees on his 31-hectare land,which now makes up a small but unique area of rainforest,and a haven for wildlife.As the forest grew,the water returned,and Antonio says that there are now
27、 over 20 water sources on his land that were no longer there when he bought it.Then the animals started making a home there.Today,the forest is alive with the sounds of birds and insects living there,and more species are settling in every year.“There are toucans(巨嘴鸟),all kinds of birds,squirrels,liz
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-735755.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
