24脑岛的新角色、智能窗户清洁机器人Ozmo、海边的“教室”(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 24 脑岛的新角色、智能窗户清洁机器人Ozmo、海边的“教室”解析版 角色 智能 窗户 清洁 机器人 Ozmo 海边 教室 解析
- 资源描述:
-
1、中考时文阅读练习24中考时文阅读练习-脑岛的新角色题型:阅读理解主题语境:卫生与健康语篇类型:说明文词数:268难度:建议用时:8分钟 A woman who couldnt feel hungry after a stroke(中风) may help us improve our understanding of one area of the brain.The 28-year-old Canadian was hospitalized after feeling weak on one side of her body and having trouble speaking. The
2、examination result showed that she had a stroke in a brain area called the insula(脑岛).Soon after the stroke.the woman noticed that she never felt hungry any more, even when she hadnt eaten for a long time. She often forgot to eat and lost more than 10 kilograms.The woman could still taste and smell
3、the food, but often ate about half as much as usual because she no longer enjoyed eating. Even chocolate,her favorite food,gave her no pleasure. The womans hunger finally came back about 12 months after the stroke.The insula is one of the least understood parts of the brain. It works with other part
4、s of the brain to make a feeling of hunger that encourages eating.“This womans brain would still have been receiving signals(信号)that she was missing calories, but because of the damage(损伤) to her insula, she wouldnt have been aware of them, says Yoav Livneh at the Weizmann Institute of Science in Is
5、rael.This finding could help to find new ways to treat obesity(肥胖).For example, it may be possible to use some ways to send signals to the insula to prevent overeating,Livneh says. He agrees that this is a possibility,but says it will be more important not to damage the insulas other functions(功能).1
6、.Why did the woman eat less just after the stroke?A. She was in a bad mood.B.She was trying to lose weight.C. She was advised to eat less.D. She lost the ability to feel hungry.2.What happened to the woman a year after the stroke?A.She often forgot something.B.She couldnt taste the food.C. She lost
7、interest in chocolate.D. She could feel hungry again.3.What can we know about the insula?A. It is easy to be damaged after a stroke.B. It is the most important part of the brain.C. It tells us when we should eat something.D.It makes stroke patients difficult to smell.4.What will the new finding prob
8、ably help us to do?A. Fight against the stroke.B. Make our brain stronger.C. Go on a healthy diet.D. Deal with the obesity problem.5.Whats the best title for the passage?A. New Treatment on StrokeB. Insulas Newly-Found RoleC. Secrets to Fight ObesityD. Some Research on the Brain【译文】 一位女子在中风后感觉不到饥饿,这
9、种现象或许可以增进我们对大脑中的一个区域的了解。 这位28岁的加拿大女子在感觉一侧身体无力和说话困难后,被送进了医院。检查结果显示,她大脑中一个叫脑岛的区域发生了中风。 中风后不久,这名女子注意到,她再也不觉得饿了,即使她很久不吃东西,也是如此。她经常忘记吃饭,体重下降了10多公斤。她仍然能够尝到和闻到食物的味道,但通常只吃以往一半的量,因为她不再享受吃饭的过程了。即使是巧克力她最喜欢的食物,也不能让她快乐。这名女子的饥饿感在她中风约12个月后,终于回来了。脑岛是大脑中最不为人知的部分之一,它与大脑的其他部分一起工作,制造刺激进食的饥饿感。“这位女士的大脑应该仍然在接收她正在失去卡路里的信号,
10、但由于脑岛受损,她意识不到这些信号。”以色列魏茨曼科学研究所的YoavLivneh说。这一发现可能有助于找到治疗肥胖的新方法。Livneh说,例如,我们或许可以用一些方法向脑岛发送信号,以防止暴饮暴食。他认为这是一种可能的选择,但他说,更重要的是不要损害脑岛的其他功能。【语篇解读】一位女士在中风后一年的时间里都没有饥饿感,这是因为她大脑中的脑岛遭到了破坏。这起病例或许可以帮助我们找到治疗肥胖的新方法。【答案详析】1.D细节理解题。根据第一段中的“A woman who couldnt feel hungry after a stroke”以及第三段中的“Soon after the strok
11、e, the woman noticed that she never felt hungry any more even when she hadnt eaten for a long time.可知,这位女十吃的比原来少了。是因为她中风后无法感觉到饥饿。2.D细节理解题。根据第四段最后一句“The womans hunger finally came back about 12 months after the stroke.”可知.在中风12个月之后,她的饥饿感又恢复了。3.C推理判断题。根据倒数第二段第二句“It works with other parts of the brain
12、to make a feeling of hunger that encourages eating.可知,脑岛与大脑的其他部分一起工作来产生饥饿感,从而刺激人们去吃东西。4.D细节理解题。根据最后一段第一句“This finding could help to find new ways to treat obesity.”可知,这个新发现可能会帮助我们找到治疗肥胖的新方法,故D项正确。5.B主旨大意题。通读全文可知,一位女士在中风后失去了饥饿感,检查结果显示这是因为她大脑中的脑岛受到了损伤。研究人员认为这一发现可能有助于找到治疗肥胖的新方法。故B项“脑岛的新角色”最适合作文章标题。中考时文
13、阅读练习-智能窗户清洁机器人Ozmo题型:阅读理解主题语境:发明与技术语篇类型:说明文词数:295难度:建议用时:9分钟The growth in skyscrapers(摩天大楼)worldwide,most of which have large glass windows,has led to a great need for window washers. Though the job, which Cleaner offers workers as much as $35 an hour, can belucrative,many people are afraid to take
14、it,as accidents are quite common. Now, the dangerous chore may soon be done by Ozmo,a smart window cleaning robot,with humans supervising(监督)on the ground.Much like humans, Ozmo,hanging off the sides of the building,uses its arms and brushes to clean the dust on the glass.A 3D map of the building pr
15、ogrammed into its system allows the robot to skillfully move up and down. Computer vision and touch sensors(传感器) enable it to move out of the way in case of unexpected events, such as the sudden opening of a window. And the robot will self-correct and move around in order not to break a window.Unlik
16、e other window washers,the robot cleaner does not require soap to clean the glass. Instead,it uses purified water(纯净水) and a process called reverse osmosis(逆渗透)to do the job. It is environmentally friendly.While it takes three human cleaners 480 hours to clean the windows of a 40-story glass buildin
17、g,the robot will complete the task in just 80 hours. However,Ozmo will not take the place of human workers,only making their jobs safer.Human workers will control the robot from below.Whether Ozmo,which is still being tested,does as good a job as humans remains to be seen. Past efforts to use a robo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
