Unit 2 单元话题读后续写专项练习-2022-2023学年高二英语选择性必修第二册单元重难点易错题精练(牛津译林版2020).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- Unit 单元话题读后续写专项练习-2022-2023学年高二英语选择性必修第二册单元重难点易错题精练牛津译林版2020 单元 话题 后续 专项 练习 2022 2023 学年 英语 选择性 必修
- 资源描述:
-
1、Unit 2单元话题读后续写专项练习(名校最新真题)1(2022江苏省天一中学高二期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Mom!” 11-year-old Mark cried to his mom, Cindy. “I dont want to wear the sweater!”“Please, honey, put it on! Were already running late!” Cindy said as she packed their suitcases. “But Mom! Its not even my size. Can I p
2、lease get something else to Wear?”“Dont trouble your mom, Mark,” his dad, Luke, said. “We have to leave now.”Cindy and Luke took out their suitcases and put them into the car. The family were taking a skiing trip to the mountains. Mark sat in the back seat, angry, because he hated the sweater!It was
3、 a red sweater, a bit too big for him, and its sleeves were not even the same size. It was Marks birthday gift. Grandma Sandy promised him a video game, but gave him a sweater instead! Mark didnt like it. He told Grandma by phone that he would never wear it. He didnt know how hard it had been for he
4、r to make the sweater by hand.Because it was snowing heavily, Luke drove slowly. By the time they arrived at the holiday center, it was late in the evening.Mark was quite excited about going skiing for the first time. He asked his parents to let him go look around, and they agreed. Mark raced off to
5、 a nearby spot and Cindy kept an eye on him. When Luke removed their suitcases, Cindy helped him. Then she noticed Mark was nowhere to be seen.Worried, Luke and Cindy tried to find him, but failed. They told the manager about the situation. He sent out a few staff members to help look for Mark.Almos
6、t half an hour later, two of the staff observed a hand sticking out behind a tree. They discovered Mark, who was unconscious. He was brought to the hospital soon, but he didnt wake up until a few hours later.“Its a good thing the boy was wearing a large sweater that kept most of his body covered and
7、 warm due to its large size. It was a typical case of hypothermia (体温过低),” the doctor said. “Do you remember what happened, Mark?” the doctor asked him.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在相应位置作答。The little boy nodded and then told them the whole story. _Mark now realized it was all due to his grandma that h
8、e was saved. _【答案】The little boy nodded and then told them the whole story. At that time, he said he saw the snow and felt so excited, so he ran to play with snow immediately. He made a big snowball and tried to throw it far away. But suddenly he slipped and lost his balance, falling down on the gro
9、und, then he tried to call for help, but there was no response. He felt scared and cold, so he stayed where he was and pulled the oversized sweater over him waiting for rescue.Mark now realized it was all due to his grandma that he was saved. He was wearing this oversized sweater, which kept him war
10、m even though it was snowing and getting cold. He realized that its not just a sweater, it means grandmas love for him. Then he was filled with gratitude and felt he was so lucky.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一个小男孩跟父母外出滑雪度假,开始时觉得毛衣太大,非常不喜欢,不情愿穿上它。小男孩独自外出游玩时滑倒,因此被困在寒冷的户外,于是把这件大号毛衣盖在自己身上,等待救援。后来作者被救之后,才得知,正是因为这件他
11、不喜欢的大号毛衣,才使得他没有被冻死。这时他意识到,这不仅仅是一件毛衣,还包含这奶奶对他的爱。因此心里充满了感恩的故事。【详解】1. 段落续写由第一段句首内容“小男孩点点头并告诉了他们整个故事”可知,第一段描述小男孩讲述自己被救之前发生的事情经过。由第二段句首内容“Mark意识到正是由于奶奶,他才得救”可知,第二段描述小男孩理解了奶奶这件大号毛衣不仅能为他保暖,还意味着奶奶对他浓浓的爱意。他对此感到感恩及幸运。2. 续写线索:跑去玩雪不小心摔倒求救等待救援被救感恩3. 词汇激活行为类:看见:seecatch sight of停留:stayremain充满:be filled withbe fu
12、ll of情绪类:开心的:excitedhappy害怕的:scaredfrightened幸运的:luckyfortunate【点睛】【高分句型1】He felt scared and cold, so he stayed where he was and pulled the oversized sweater over him waiting for rescue.(运用了where引导地点状语从句,运用了非谓语动词作状语)【高分句型2】He was wearing this oversized sweater, which kept him warm even though it was
13、 snowing and getting cold.(运用了which引导非限制性定语从句,运用了even though引导让步状语从句)2(2022江苏海安县实验中学高二期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Viewed from dry land, the river looked beautiful. The fast-flowing waters of the Snake River were crisp and clear as they crashed over the rocks below. I was 16 and my parent
14、s had hired a car to drive us children around North America and Canada in the summer holidays.Upon our arrival, lost in the beautiful scenery, we couldnt wait to start our tour. Dad got a dinghy(橡皮艇)from somewhere. It looked a bit small for the six of us, and we didnt have safety helmets, and were w
15、earing adult-sized life jackets. I dont think any of us had even seen rapids(急流)until we went down them that day, otherwise wed have realized how foolhardy(莽撞的)our plan was.The first part of the ride was pretty hair-raising and it was apparent that we had no idea what we were doing. After 20 minutes
16、 we hit a rapid and got stuck: there was a huge rock under the surface and our boat was letting in water. The bottom got stuck and we were trapped in the middle of a wide, fast-moving river. Wall after wall of freezing water hit me and the iciness took my breath away. My brother, sisters and I were
17、screaming, Dad was shouting at us that it would all be OK, while Mum yelled at us to hold on. We had no time to come up with any plan other than to hold tight.It felt as if we were stuck for hours, unable to think or breathe, but it was probably only a few minutes. Then, suddenly I was swept out of
18、the dinghy. I felt a sense of horror, which was replaced by an even greater terror when I realized I was going down the rapids without a boat. I was spun around, bounced off rocks and fell into water: its what I imagine being trapped in a washing machine is like. Theres no sense of up or down; you j
19、ust gasp(喘气)for air when you can. I remember thinking, This is it. I am going to die.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。But suddenly I felt a determination to live._When my family eventually found me, I was hugely emotional to realize that wed all survived._【答案】But suddenly I felt a determination to live
20、. It was raining harder and harder, and the river was rushing towards us. I firmly said to my parents , “dont give up”. We must carry on. Just then, I held on to the rubber boat and tried to get it to shore. It took all my strength, which made me so exhausted, and fortunately, I made it. A feeling o
21、f excitement arose, but at that moment, the powerful impact of the current, threw me into the distant pool. My vision grew dim and everything in front of me disappeared.When my family finally found me, I was thrilled to realize that we had all survived. I gradually came to and found that my parents
22、eyes were full of tears. We hugged each other tightly and asked each other whether we were hurt. To our great comfort, none of us were hurt. Finally we worked together and landed safely. At this time, what really let me deeply understand was that no matter when you meet difficulties, or what kind of
23、 difficulties, we must stick to it and never give up.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和家人外出,在斯内克河湍急的河水上漂流遇到危险的经历,但是在作者和家人的努力坚持下,终于幸存下来。让作者明白的是:只要坚持到底,不放弃,就能获得成功。【详解】1.段落续写:第一段首句内容“但我突然有了活下去的决心。”可知,第一段可描写作者和家人之间互相鼓励,没有放弃而是尽最大努力求生的过程。由第二段首句内容“当我的家人最终找到我时,我非常激动地意识到我们都活了下来。”可知,第二段可描写作者和家人最终安全地到达岸边。互相询问彼此的身体情况。同时还要交代
24、作者此时的心理感受和感悟。2.续写线索:漂流遇险挣扎放弃重拾信心安全到岸感悟3.词汇激活行为类.拥抱:hug/embrace.视线模糊: vision grew dim/eyes blurred.拖拽:drag/pull/haul情绪类.激动:excited/thrilled.宽慰:get great relief/feel great comfort【点睛】高分句型1. It took all my strength, which made me so exhausted. (由which引导的定语从句)高分句型2. At this time, what really let me deep
25、ly understand was that no matter when you meet difficulties (由what引导主语从句,同时that引导表语从句)3(2022江苏宿迁高二期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I always remember the quote, “when you are facing a challenge, no matter how hard it is, just bite the bullet, and you will get it over”, which was passed down fr
26、om my great grandmother in my family. During my first year of middle school, I left my parents to live with my grandparents who were in another city. I can still remember the day when my mothers eyes turned red when I was about to enter the airport. Father tried to hug me but I refused, because I wa
27、nted them to know that I was mature enough to handle this myself. Soon, I regretted my decision. Although it was early in the morning, the airport seemed to be already filled with people. After I settled down, I still had some time left. I tried to read a book that I thought was interesting; however
28、, no matter how hard I tried, I could not focus my attention on the book. As I looked around, there were children about my age with their parents. I seemed to be the only kid sitting on the chair alone. It was only 40 minutes before I entered the plane, but I felt I had sat there alone for years whe
29、n I heard the flight attendant announced that we could board the plane. I had several experiences of taking a plane before, and I thought I could get it over with ease. But I was wrong. Sitting beside me was a middle-aged man, who looked like a businessman. After the plane took off, looking at the c
30、louds outside the window, I started to think about the things that happened in the morning, my dads voice, my moms red eyes. I felt my eyes stinging, and when I rubbed them, a warm liquid washed my fingers-tears. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Then came a clear and gentle voice, “First time
31、travelling alone?”_Encouraged and relieved, I decided to enjoy the rest of the journey. _【答案】Then came a clear and gentle voice, “First time travelling alone?” I looked up, trying not to let my voice break, “Yes, sir”. The businessman leaned towards me, patted me gently on my shoulder and patiently
32、shared his first travelling experience with me. Teenager as he was,confused and alarmed just like me, he managed it eventually. His warm smile flooded my heart, making me somehow forget about the unpleasant feeling.Encouraged and relieved, I decided to enjoy the rest of the journey. So we kept talki
33、ng happily throughout the whole flight until our conversation was interrupted by the announcement of the flight attendant, which reminded us that the plane was about to land. On going out of the plane, I was welcomed by my grandparents warm smiles and high praise. I suddenly realized the meaning of
34、the quote passed down in my family and this precious quote always jumps into my head every time I have a new challenge.【导语】本文为一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一次乘坐飞机的经历,多亏了陌生人的陪伴和鼓励,作者才成功做到了,也最终明白了“当你面临挑战的时候,不管有多困难,只要咬紧牙关,你就会克服它”。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“这时传来一个清晰而温柔的声音:第一次独自旅行?”以及第二段首句“受到鼓舞和宽慰后,我决定享受余下的旅程。”可知,第一段可描写陌生人是如
35、何鼓舞和给作者带来宽慰。由第二段首句“受到鼓舞和宽慰后,我决定享受余下的旅程。”可知,第二段可描写作者如何度过接下来的时光并回到本文第一段的主题“当你面临挑战的时候,不管有多困难,只要咬紧牙关,你就会克服它”。2.续写线索:决定一个人坐飞机情绪低落遇到陌生人陌生人鼓励作者开始享受旅程3.词汇激活行为类抬头:look up/raise ones head充满:flood/fill 情绪类困惑的:confused/bewildered不开心:unpleasant/unhappy【点睛】【高分句型1】Teenager as he was, confused and alarmed just like
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-780797.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
天津市第一中学2022-2023学年高三下学期第四次月考历史试卷(1).pdf
