江西省南昌市第十中学2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省南昌市第十中学2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 江西省 南昌市 第十 中学 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南昌十中20202021学年上学期期末考试高一英语试题说明:本试卷分选择题和非选择题四部分,全卷满分150分。考试用时120分钟。注意事项:考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求。1答题前,请您务必将自己的姓名、准考证号或IS号用书写黑色字迹的05毫米签字笔填写在答题卡和答题纸上。2作答非选择题必须用书写黑色字迹的05毫米签字笔写在答题纸上的指定位置,在其它位置作答一律无效。作答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,请保持卡面清洁和答题纸清洁,不折叠、不破损。3考试结束后,请将答题纸交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第
2、一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman suggest?A. Watching TV. B. Seeing an art exhibition. C. Doing homework.2. Where is the man going?A. To the classroom. B. To the library. C. To the movies.3. Wh
3、at does the woman think of the new shopping center?A. Unnecessary. B. Disappointing. C. Wonderful.4. What will Peter do this evening?A. See a film. B. Visit his aunt. C. Stay at home.5. What do we know about the girl?A. She was asked to give up science.B. She can do what she likes to.C. She will be
4、a successful manager.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When was the womans purse stolen?A. At 2:00. B. At 2:30. C. At 3:00.7. Where does the talk probably take place?A. In the market.
5、 B. In the Chinese Embassy. C. At the police station.听第7段材料,回答第8至10题。8.What will the woman do in London?A. Visit her parent. B. Go sightseeing. C. Attend a conference.9. Which kind of ticket will the woman mostly probably buy?A. A first-class ticket. B. A business class ticket. C. An economy class t
6、icket.10. Where can the woman get a ticket?A. From the machine. B. From the man. C. From a gate keeper.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman want to do?A. Ask for some information. B. Join the club. C. See Miss Green.12. Whats the womans phone number?A. 818-4901771. B. 818-4907117. C. 818-4901717
7、.13. What does the woman think of her health?A. Excellent. B. Average. C. Poor.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why doesnt the man want to reserve the suite?A. He wants a room with a garden view.B. It doesnt have a bathroom.C. Its a little expensive.15. What kind of room does the man decided to book in the end?
8、A. A single room with a garden view.B. A single room with a lake view.C. A double room with a lake view.16. How much will the man pay for the room in total?A. 79.5 dollars. B. 127.5 dollars. C. 75 dollars.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the pajama party usually take place?A. In a hotel. B. At a fri
9、ends house. C. In a school.18. What does the host usually do?A. Shoot some video films. B. Prepare a lot of pajamas. C. Plan some interesting activities.19. What can they do if guests forget something?A. Go back home to get what they need.B. Ask the host to get what they need.C. Go to the market to
10、buy what they need.20. When is prom usually held?A. After graduation from high school.B. In the last year of high school.C. In the first year of high school.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AVolunteer OpportunitiesRing the bellsThe Salvation
11、Army needs bell ringers for its annual Red Kettle Christmas Campaign. Two hour shifts begin on Nov.12 and run Mondays through Saturdays. Volunteers can contact Jim Evers at jimeversusc.salvationarmy.org or at 764-0962, or sign up online at ringbells.org.Read to childrenJoin the United Way and Child
12、Care Aware in supporting the development and learning of young children. Volunteers are needed to spend 30 minutes a week reading to children and guiding related activities using literacy kits (识字工具包) provided by Childcare Aware of Eastern Kansas. A two-hour literacy training will be provided. To en
13、sure continuity for the children in the program, we are asking that volunteers make a six-month commitment. Please contact Shelly at 865-5030, ext. 301 or at volunteer unitedwaydgco.org.Garden with a neighborDouglas Country Housing Inc. is looking for volunteers to assist a senior man in need of hel
14、p with an overgrown garden before winter arrives. One to two hours of your time will make a huge difference in someones quality of life. No previous gardening experience is required. Please e-mail rsovistaldcha.org or call 842-1533.Feed your friendsJust Food fights hunger in our community. Help Just
15、 Food kick off the holiday season by packing Thanksgiving meal boxes for families in need. Every year Just Food provides Thanksgiving meals to families in Douglas Country that will otherwise go without. Your help is needed for distributing these meals in advance of Thanksgiving. Help is needed on th
16、e following days and times:9 a. m. 7 p. m. Monday, Nov. 21.9 a. m. 7 p. m. Tuesday, Nov. 22.The maximum number of volunteers is 15 at a time. To sign up, click here.1. What should people do if they choose to read to children?A. Make a plan.B. Phone 764-0962.C. Get trained.D. Work 30 minutes a day.2.
17、 If you like to help with gardening, you can get in touch with _.A. Just FoodB. Douglas Country Housing Inc.C. The Salvation ArmyD. The United Way and Child Care Aware3. What do the four activities have in common?A. They need some experience.B. They take place on holiday.C. They can be reached by ph
18、oneD. They are seeking volunteers.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。本文主要介绍了四个志愿者的工作机会。并且详细的介绍了每项工作的具体内容,工作时间,联系方式等。【1题详解】细节理解题。由文中Read to children部分中的“A two-hour literacy training will be provided”(将提供两小时的读写训练)可知,如果选择给孩子们读书就要接受两小时的培训。故选C。【2题详解】细节理解题。由文Garden with a neighbor部分中的“Douglas Country Housing I
19、nc. is looking for volunteers to assist a senior man in need of help with an overgrown garden before winter arrives.”(Douglas Country Housing Inc.正在寻找志愿者,在冬天来临之前帮一位老人打理杂草丛生的花园)可知,如果你想在园艺方面做志愿者,可以联系Douglas Country Housing Inc.。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Ring the bells部分的“Volunteers can contact Jim Evers at ji
20、meversusc.salvationarmy.org or at 764-0962, or sign up online at ringbells.org.”(志愿者可以通过usc.salvationarmy.org或拨打746-0962和Jim Evers取得联系,或者在ringbells.org上在线报名),Read to children部分的“Volunteers are needed to spend 30 minutes a week reading to children ”(需要志愿者每周花30分钟给孩子阅读),Garden with a neighbor部分中的“Dougl
21、as Country Housing Inc. is looking for volunteers to assist a senior man in need of help with an overgrown garden before winter arrives.”(Douglas Country Housing Inc.正在寻找志愿者,在冬天来临之前帮一位老人打理杂草丛生的花园)和Feed your friends部分的“The maximum number of volunteers is 15 at a time. ”(每次最多需要15名志愿者)可知,这四个活动的共同之处是都在招
22、募志愿者。故选D。BIf theres one place outside Argentina that can match its sadness over Diego Maradonas death, its in the Italian city Naples. While Maradona, who was born in Lanus, Argentina, but raised in Villa Fiorito, a poor town to the south of Buenos Aires, was respected around the world as perhaps th
23、e greatest football player ever, in Naples he was more than that.“Maradona wasnt just a player. He represented the spirit of Naples for years, said president Corrado Ferlaino, who owned Napoli club when Maradona played there.Upon hearing the news of his death, thousands of people in Naples poured ou
24、t into the citys streets to honor Maradona and light candles in his memory. Many of them stood below huge pictures of their hero that cover the whole sides of buildings in the center of the city.Naples official Luigi De Magistris immediately suggested that the citys San Paolo Stadium be renamed for
25、Maradonaand ordered the stadiums lights be turned on all night even though there was no game being played there.“Maradona is Naples. The passion for him here is known to everyone, De Magistris wrote on Twitter. Because it was real love. A great love. Naples lost part of its soul today. You were, and
26、 will always be, an inspiration to all of us. Naples cries tonight.Maradona, of course, already made Naples cry when his Argentina team defeated Italy in Naples in the 1990 World Cup semifinals. However, many Naples fans cheered for Maradona and Argentinanot their own countryduring that game, becaus
27、e he was treated as God in Naples.Maradona led Naples to a number of successes that have raised the spirits of the southern Italian city, which was left far behind by the countrys football capitals of Milan and Turin. In 1987 , he led Naples to its first Italian Championship and repeated it in 1990.
28、 In 1989, he helped Naples win the UEFA Cup by beating VfB Stuttgart in the final with 2 to 1, Maradona scoring one of the goals.4. Where did Maradona grow up?A. In Lanus.B. In Villa Fiorito.C. In Naples.D. In Buenos Aires.5. What did Luigi De Magistris do on hearing Maradonas death?A. He made a pub
29、lic speech to honor the citys hero.B. He joined the people to light candles in his memory.C. He immediately changed the name of the citys stadium.D. He had the lights turned on all night in San Paolo Stadium.6. Which of the following best explains “passion underlined in paragraph 5?A. Love.B. Loss.C
30、. Success.D. Spirit.7. What is the last paragraph mainly about?A. The scoring records in Maradonas career.B. The peoples sadness over Maradonas death.C. Maradonas contributions to Naples football games.D. The Italians anger over their defeat in the 1990 World Cup.【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记
31、叙文。主要介绍了公众对于球星马拉多纳的逝世的反响。【详解】1.细节理解题。结合题干关键词“Maradona grow up”,定位到文章第一段中“While Maradona, who was born in Lanus, Argentina, but raised in Villa Fiorito, ”可知,马拉多纳出生在阿根廷的拉努斯,但在维拉菲奥里托长大。所以马拉多纳的成长地是在维拉菲奥里托。选项B符合文意。故选B。2.细节理解题。根据文章第四段“Naples official Luigi De Magistris immediately suggested that the citys
32、 San Paolo Stadium be renamed for Maradonaand ordered the stadiums lights be turned on all night even though there was no game being played there.”(那不勒斯官员 Luigi De Magistris立即建议为马拉多纳把圣保罗体育场重新命名,并下令整个体育场的灯彻夜都要亮着,即使那里没有比赛。)可知,在听到马拉多纳去世的消息后,Luigi De Magistris下令整个体育场的灯彻夜都要亮着,即使那里没有比赛。选项D符合文意。故选D。3.词句猜测题
33、。根据第五段中“Because it was real love. A great love. Naples lost part of its soul today. You were, and will always be, an inspiration to all of us. ”(因为那是真爱。伟大的爱。那不勒斯今天失去了一部分灵魂。你曾经是,也将永远是,我们所有人的灵感来源。)可知,此处“passion”指人们对马拉多纳的爱。故选A。4.主旨大意题。根据最后用一段首句“Maradona led Naples to a number of successes that have rai
34、sed the spirits of the southern Italian city, which was left far behind by the countrys football capitals of Milan and Turin.”(马拉多纳带领那不勒斯取得了一系列的成功,提升了这座意大利南部城市的精神,这座城市远远落后于意大利的足球之都米兰和都灵。)可知,本段主要介绍了马拉多纳对那不勒斯这座城市的贡献。选项C符合文意。故选C。CWould it surprise you to learn that, like animals, trees communicate with
35、 each other and pass on their wealth to the next generation?UBC Professor Simard explains how trees are much more complex than most of us ever imagined. Although Charles Darwin thought that trees are competing for survival of the fittest, Simard shows just how wrong he was. In fact, the opposite is
36、true: trees survive through their cooperation and support, passing around necessary nutrition “depending on who needs it”.Nitrogen (氮) and carbon are shared through miles of underground fungi (真菌) networks, making sure that all trees in the forest ecological system give and receive just the right am
37、ount to keep them all healthy. This hidden system works in a very similar way to the networks of neurons (神经元) in our brains, and when one tree is destroyed, it affects all. Simard talks about “mother trees”, usually the largest and oldest plants on which all other trees depend. She explains how dyi
38、ng trees pass on the wealth to the next generation, transporting important minerals to young trees so they may continue to grow. When humans cut down “mother trees” with no awareness of these highly complex “tree societies” or the networks on which they feed, we are reducing the chances of survival
39、for the entire forest “We didnt take any notice of it.” Simard says sadly. “Dying trees move nutrition into the young trees before dying, but we never give them chance.” If we could put across the message to the forestry industry, we could make a huge difference towards our environmental protection
40、efforts for the future.8. The underlined sentence “the opposite is true” in Paragraph 2 probably means that trees _.A. compete for survivalB. protect their own wealthC. depend on each otherD. provide support for dying trees9. “Mother trees” are extremely important because they _.A. look the largest
41、in size in the forestB. pass on nutrition to young treesC. seem more likely to be cut down by humansD. know more about the complex “tree societies”10. The underlined word “it” in the last paragraph refers to _.A. how “tree societies” workB. how trees grow oldC. how forestry industry developsD. how y
42、oung trees survive11. What would be the best title for the passage?A. Old Trees Communicate Like HumansB. Young Trees are In Need Of ProtectionC. Trees Are More Awesome Than You ThinkD. Trees Contribute To Our Society【答案】8. C 9. B 10. A 11. C【解析】本文是说明文。本文主要讲述了森立的树木会通过“tree societies”把自己的财富交给下一代。并详细说
43、明了这一发现的具体内容。 【8题详解】词义猜测题。根据第二段“Although Charles Darwin thought that trees arc competing for survival of the fittest, Simard shows just how wrong he was. In fact, the opposite is true: ”(虽然达尔文认为树是相互竞争以获得生存。但是Simard的实验发现达尔文是错误的。实际上:与达尔文的理论相反的观点是正确的。)也就是说树不是竞争生存,而是考相互合作,相互依靠生存下来的。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第四段“
44、Simard talks about “mother trees”, usually the largest and oldest plants on which all other trees depend.”(Simard谈到母树,通常是所有其他树木所依赖的最大和最古老的植物。)可知“mother trees”通常都是其他的树依赖的大树,它承担这向小树输送养料的作用。ACD三项都是片面的理解。故选B。【10题详解】词义猜测题。根据第四段“When humans cut down “mother trees” with no awareness of these highly complex
45、 “tree societies” or the networks on which they feed, we are reducing the chances of survival for the entire forest. “We didnt take any notice of it.”(当人类在没有意识到这些高度复杂的树木社会或它们赖以生存的网络的情况下砍伐母树时,我们正在减少整个森林的生存机会。我们没有注意到它。)当人们意识不到这种复杂的“tree societies”情况下砍倒了mother trees,我们就减少了整个森林幸存的机会。最后一段第一句中的it就是指comple
46、x “tree societies”。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Would it surprise you to learn that, like animals, trees communicate with each other and pass on their wealth to the next generation?”(如果你知道树和动物一样会互相交流,并把它们的财富传给下一代,你会感到惊讶吗)可知树和动物一样,能够把自己的财富交个下一代。这比人们原来的看法完全不一样,树比我们认为地更聪明。故选C。DElephant Transit HomeIn both
47、Africa and Asia elephants are being threatened by changes in their natural habitats. People are moving into the elephants habitats and endangering their survival. In the country of Sri Lanka, there is one place where elephants are not only protected but also respected. It is called the Elephant Tran
48、sit Home (ETH).Set up in 1995, the ETH aims to protect and nurture baby elephants that are found injured or living without their mothers in the wild. Every year about 30 baby elephants in Sri Lanka need help. As many as possible are brought to the ETH. There they are given food, shelter, and medical
49、 care. Most importantly, they are given the chance to be with other elephants and become part of a herd (象群).A day at the ETH begins early in the morning when the baby elephants are given their first feeding of milk. During the day, each baby will drink an average of 13 gallons of milk. Older elepha
50、nts are fed mostly coconut leaves and other native plants. Then the elephants are allowed to walk around, eating the grass and forming a herd. The cost of caring for the baby elephants is high. The ETH spends about $125,000 each year on powdered milk for the baby elephants.At the ETH, workers try to
51、 reduce human connection with the elephants. They also try to increase bonds (联系) between the elephants. It usually takes three years for a baby elephant to be set free into its natural habitat. The elephants are sent back to the wild together with other orphans with whom they have bonded. This prog
52、ram helps them return to the wild as members of a herd that will communicate with each other and take care of each other.The ETH is considered one of the best animal protection sites in the world. Not only are the elephants cared for, they are treated with respect. Most importantly, they go back to
53、live in the wild, where they belong.12. What does the underlined word “nurture” in Paragraph 2 mean?A. Set free.B. Care for.C. Focus on.D. Relate to.13. What do we know about the ETH?A. It receives about $125,000 each year.B. It is the largest animal protection site.C. It helps to keep baby elephant
54、s safe.D. It changes elephants habitats for the better.14. The workers reduce human connection with the elephants to _.A. train them to stay away from huntersB. provide them with more living spaceC. study them better in a natural environmentD. help them make it in the wild as a herd15. Whats the pur
55、pose of the passage?A. To show the ways of wildlife protection.B. To explain the threat baby elephants face.C. To introduce an animal protection project.D. To persuade the readers to protect elephants.【答案】12. B 13. C 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一个名为“大象中转之家(ETH)”的组织,旨在保护和培育那些在野外受伤或失去母亲的小象。介绍了项目对小
56、象的照顾过程等情况。ETH被认为是世界上最好的动物保护基地之一。大象不仅受到照顾,而且受到尊重。最重要的是,他们回到野外生活,他们属于那里。【12题详解】词义猜测题。根据后文baby elephants that are found injured or living without their mothers in the wild.可知那些在野外受伤或失去母亲的小象需要ETH组织的保护和照顾,故划线单词意思为“照顾”。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第二段中Every year about 30 baby elephants in Sri Lanka need help. As ma
57、ny as possible are brought to the ETH. There they are given food, shelter, and medical care.可知在斯里兰卡,每年大约有30头小象需要帮助。尽可能多的小象被送到ETH。在那里,他们得到食物、住所和医疗照顾。由此可知,ETH有助于保护小象的安全。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第四段中This program helps them return to the wild as members of a herd that will communicate with each other and take
58、 care of each other.可知这个项目帮助他们回到野外,作为一个群体的成员,互相交流,互相照顾。由此可知,工作人员减少了与大象之间的联系,以帮助它们作为一个群体在野外生存。故选D。【15题详解】推理判断题。根据第一段中In the country of Sri Lanka, there is one place where elephants are not only protected but also respected. It is called the Elephant Transit Home (ETH).可知在斯里兰卡,有一个地方不仅保护大象,而且尊重大象。它被称为大
59、象中转之家(ETH)。结合文章主要介绍了主要介绍了一个名为“大象中转之家(ETH)”的组织,旨在保护和培育那些在野外受伤或失去母亲的小象。介绍了项目对小象的照顾过程等情况。ETH被认为是世界上最好的动物保护基地之一。大象不仅受到照顾,而且受到尊重。最重要的是,他们回到野外生活,他们属于那里。由此可推知,这篇文章的目的是介绍一个动物保护项目。故选C。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测
60、词义,例如,similarly, the same as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,
61、确定意思最接近的选项。如第一小题,根据后文baby elephants that are found injured or living without their mothers in the wild.可知那些在野外受伤或失去母亲的小象需要ETH组织的保护和照顾,故划线单词意思为“照顾”。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Your values are your beliefs about whats right and wrong and whats important in life.
62、_16_Also, they can be learned through watching your family and hearing their discussions about things theyre interested in. _17_ When you know your values and make choices that are in agreement with them, life suddenly becomes easier. After all, discovering your values can make important decisions,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343933.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
六年级下册语文课件-《闻官军收河南河北》|鄂教版(共22张PPT).ppt
