分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型河北省衡水中学2020届高三英语第二次联合考试试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:347921
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOC
  • 页数:25
  • 大小:109.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河北省 衡水 中学 2020 届高三 英语 第二次 联合 考试 试题 解析
    资源描述:

    1、河北省衡水中学2020届高三英语第二次联合考试试题(含解析)本试卷8页。总分150分。考试时间120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上相应的位置。2.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5 mm黑色笔 迹签字笔写在答题卡上。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(

    2、共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.Why was the girl late for school?A. She fell ill. B. She overslept. C. She forgot the time.2.What was the weather like in London last Wed

    3、nesday?A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.3.How much will the man pay at least?A.$35. B. $50. C. $65,4Where docs the conversation most probably take place?A. In a hotel. B. In a supermarket. C. In a restaurant5.How was the woman travelling in London?A, Not so good. B. Just so-so. C. pretty good.第二节(共15小题

    4、每小题1.5分,满分22.5分听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小題,从題中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时问阅读各个小題,每个题5秒钟;听完后,各小題给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What does the man probably do at the festival?A. Sell tickets. B. play the violin, C. Work as a volunteer.7.Why will the music festival be held?A. To c

    5、elebrate the Spring Festival.B. To raise money for homeless kids.C. To show students good talents.听第7段材料,回答第8至10题。8.Whats the man doing?A. Asking for details. B. Seeking suggestions. C. Making a complaint.9.When will the man register?A. By 9:00. B. At 10:00. C. Before 9: 30.10.What chance does each

    6、member have?A. To spend a holiday.B. To get a dragon boat model.C. To visit Brighton Marina.听第8段材料,回答第11至13题。11.What does the woman do?A. A physician. B. A drug-store clerk. C. A receptionist.12.What can we know about the man?A. He has trouble falling asleep.B. He has enough sleep.C. He goes to bed

    7、early.13.What is the man required to do first?A. Change his medicine.B. Have his eyes examined.C. Adjust his schedule.听第9段材料,回答第14至17题。14.What does the woman major in at university?A. Art. B. Science. C. English.15.Why does the woman give up History?A. Its not easy to learn.B. She never enjoys it.C.

    8、 It is unpractical to get jobs.16.What does the woman think of the lectures?A. Helpful. B. Challenging. C. Boring.17.What is the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Schoolmates. C. Roommates.听第10段材料,回答第18至20题。18.What do people benefit from the fitness classes in Italy?A. Los

    9、ing weight. B. Reducing stress. C. Improving social status.19.What makes the fitness holiday in Greece most popular?A. The location. B. The time length. C. The diet.20.What can we know about the mountain biking holiday in Morocco?A. You need to rent a bike.B. You can cycle along the bench.C. You can

    10、 choose different biking routes.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分肩分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AA Calendar Listing of Cultural EventsTHURSDAYGypsy Caravan With 30 musicians and dancers, this show traces the Roma (or gypsy) migration from India to Western Europe. Representing dance traditio

    11、ns from India, Spain, Romania, and Macedonia. 7:30 P. M. Sanders Theatre, Cambridge. $20, $30, and $37.Gal Costa World Music presents the Boston debut (首演)of Brazils tropicalismo superstar, backed by Dari Caymmi and his Quintet.8 P.M. Berklee Performance Centre, Boston. $30, $35, and $40.FRIDAYHarve

    12、st Ball Get out the black suit or fancy cocktail dress for a night of dancing to Mark Morris and the Catunes. The dance is a benefit for the Dana Farber Cancer Institute.8 P.M. Back Bay Hilton, Boston.$ 40 in advance, $ 50 at door.Noche Flamenca Spains flamboyant flamenco dance company returns to Bo

    13、ston.8:00 P.M.$20. $30, and $40.SATURDAYBerlin Phiharmonic Orchestra The Celebrity Series opens its season with an all-Beethoven program.8 P.M. Symphony Hall, Boston.$ 45 - $ 95.MUSEUMSGeometric Abstraction: Latin American Art 60 paintings, drawings, and sculptures, Fogg Art Museum, Cambridge.Sixth

    14、Annual Outdoor Sculpture Exhibition DeCordova Museum , Lincoln.A Studio of Her Own: Women Artists in Boston 1870-1940 Museum of Fine Arts, Boston.Open every day except Monday.Admission free1. Where will you go if you want to dance?A. Gypsy Caravan.B. Noche Flamenca.C. Harvest Ball.D. Gal Costa.2. Wh

    15、at do Gypsy Caravan and Noche Flamenca have in common?A. The show time.B. Spanish dance.C. Music styles.D. The ticket prices.3. You dont have to pay if you .A. go to see Latin American paintingsB. hear Berlin Phiharmonic OrchestraC. watch the performance by the Brazilian singerD. learn fine arts fro

    16、m the women artists in Boston【答案】1. C 2. B 3. A【解析】这是一篇应用文。主要介绍了美国波士顿周四至周六的文娱活动。分别介绍其活动内容,时间,地点及价格。【1题详解】细节理解题。根据Harvest Ball后面介绍的第一句话Get out the black suit or fancy cocktail dress for a night of dancing to Mark Morris and the Catunes(穿上黑色西装或华丽的鸡尾酒会礼服,与马克莫里斯和卡通斯一家共舞一晚)可知如果你想去跳舞,可以去Harvest Ball。故选C项。

    17、【2题详解】推理判断题。根据文章关于周四的第一个活动Gypsy Caravan介绍中的Representing dance traditions from India, Spain, Romania, and Macedonia.(代表来自印度、西班牙、罗马尼亚和马其顿的舞蹈传统。)以及关于Noche Flamenca介绍中的Spains flamboyant flamenco dance company returns to Boston.(西班牙华丽的弗拉门戈舞团返回波士顿)可知这两项活动里面都有西班牙舞。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一部分对MUSEUMS的介绍中的Adm

    18、ission free.(免费入场)可知参观博物馆是免费的,所以如果你去看拉丁美洲的绘画,你不必付钱。故选A项。BChess is one of the oldest board games in the world. A version of the game was first played in India in the sixth century. Throughout time, the game has been played by kings, knights, and generals who warned to prove their military skills and

    19、practice war strategies.Today,the game is played by millions of ordinary people as well. Most play for fun,but there are players who compete seriously and have gone on to gain the rank of grandmaster -the highest rank a player can achieve.In 1991, when Hungarian Judit Polgar achieve the rank of gran

    20、dmaster, it caused quite an uproar (骚动). First of all, Polgar is a female playing in a sport traditionally dominated by men. Also, Polgar was only 15 years old, making her the youngest in history at the time. In 1993, she defeated former world champion Boris Spassky in Budapest, Hungary. In 1998, sh

    21、e became the first woman in history to win the U. S, Open Chess Championship, which was held in Kailua-Kona,Hawaii.Like her two older sisters Polgar was strictly trained to be a master chess player as a young girl. She was homeschooled in all her subjects and played chess several hours every day. At

    22、 the age of five, she was beating her father at the game. At eight years old,she was competing internationally. At the age of nine,she competed in and won the New York Open Chess tournament,placing first among unranked players. The young Polgar was just getting started.Known for her fiercely competi

    23、tive nature and ability to understand her opponents strategy early in a game, Polgar quickly won the respect of both fans and fellow chess players. Despite her achievements and clear talent, she often had trouble getting into top competitive situations because many of them didnt include women. Polga

    24、r wanted to compete with the best一to be a world champion and not just a female champion. For this reason, she absolutely refused to play in women-only competitions. Her refusal paved the way for the next generation of female chess players.4. What is the purpose of Paragraph 1?A. To call on people to

    25、 play chess.B. To introduce chess briefly.C. To explain how to play chess.D. To show the popularity of chess.5. What made Polgar a master chess player at such an early age?A. Her strict chess training.B. Her international travel.C. Her two older sisters help.D. Her being homeschooled.6. Why did Polg

    26、ar have difficulty entering top competitions?A. She lacked enough confidenceB. She was too young to enter tournaments.C. There were no tournaments in her country.D. Many of them did not admit female players.7. Which of the following can best describe Polgar?A. Proud but warm-hearted.B. Fierce but co

    27、nsiderate.C. Serious and cautious.D. Talented and ambitious.【答案】4. B 5. A 6. D 7. D【解析】这是一篇记叙文,介绍了国际象棋大师Judit Polgar的成长历程。Polga之所以能够成为国际象棋大师,得益于严格的训练。虽然很多竞争激烈的比赛把女性参赛者排除在外,但是她还是想和世界顶尖的选手对决,想成为世界冠军,而不仅仅是女性冠军。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的Chess is one of the oldest board games in the world. A version of the game

    28、 was first played in India in the sixth century. Throughout time, the game has been played by kings, knights, and generals who warnedtoprove their military skills and practice war strategies(国际象棋是世界上最古老的棋类游戏之一。这个游戏的一个版本是在六世纪的印度首次被玩的。一直以来,国王、骑士和将军都在玩这个游戏,他们警告要证明自己的军事技能,并练习战争策略。)可知这段的主要介绍国际象棋的地位,历史,游戏

    29、对象。因此可推理知这段的目的是介绍国际象棋的相关情况。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第三段的第一句Like her two older sisters, Polgar was strictly trained to be a master chess player as a young girl.(波尔加和她的两个姐姐一样,从小就被严格训练成为象棋大师。)可知,Polga之所以能够成为国际象棋大师,得益于严格的训练,故选A项。【6题详解】细节理解题。由第四段中的 Despite her achievements and clear talent, she often had troubl

    30、e getting into top competitive situations because many of them didnt include women(尽管她取得了成就,天赋出众,但她常常很难进入竞争最激烈的环境,因为其中很多都不包括女性。)可知,在Polgar时代,很多顶级赛事都不允许女性参加,这是她很难进入顶级赛事的原因。故选D项。【7题详解】推理判断题。由第三段中的Also, Polgar was only 15 years old, making her the youngest in history at the time.(另外,波尔加当时只有15岁,是当时历史上最年

    31、轻的。)可知,Polgar在15岁时就获得象棋大师的称号,可见其才华横溢;根据文章最后一段Polgar wanted to compete with the bestto be a world champion and not just a female champion.(Polgar想和世界顶尖的选手对决,想成为世界冠军,而不仅仅是女性冠军),由此可见其雄心壮志。由此可推断出她是一名既有天赋又有志向的人,故选D项。CMadagascar lies in the Indian Ocean off the east coast of Africa. The island is perhaps

    32、best known as the unique home of the lemur (狐猴). But those lemurs live among some of the most rich and varied flora (植物群)in the world. And so threatened is that flora that British and Malagasy scientists were involved in a project to collect seeds from the island to be stored in a British seed bank.

    33、 The project is being done by the Royal Botanic Garden in London. The botanist Steward Cable is head of the conservation center there and a frequent visitor of the island.I mean Madagascar is well known as one of the top biodiversity hot spots in the world. It has perhaps 13,000 plant species. 90% o

    34、f those are unique to the country, i.e. found nowhere else in the world. But also many species, many of those species are only found in small areas. And I would say that probably about 80% of the population are dependent on farming. And a lot of their farming is slash and burn,shifting cultivation (

    35、耕作)where farmers have to move to a new patch of forest every year. They cut it and they burn it and they can grow dry rice or cassava for a year or so or two years at most.And the nutrients are gone and they have to move to a new patch of forest .And for centuries that would not have been a problem

    36、with the low population and with long periods of no farming but people returning after three or five years something like that ,then the forest became grassland. So we are losing many of those species in Madagascar, those unique species.8. which of the following is the habitat of the lemur?A. Madaga

    37、scarB. BritainC. An Indian island.D. The coast9. Why do scientists collect seeds from Madagascar?A. The lemur will die out without them.B. The flora on Madagascar is in great danger.C. The island will sink to the bottom of the ocean.D. The British seed bank wants to make money from them.10. What is

    38、the result of the way people farm?A. Many farmers have lost their homes.B. The population is becoming smaller.C. Some rare species are gone.D. The crops are poor in nutrition.11. How does the author sound?A. Hopeless.B. Enthusiastic.C. Optimistic.D. Worried.【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了人

    39、类的农业活动对马达加斯加岛上的生物多样性造成了极大的破坏。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“Madagascar lies in the Indian Ocean off the east coast of Africa. The island is perhaps best known as the unique home of the lemur”可知,马达加斯加岛位于非洲东海岸外的印度洋上,它是狐猴的独特家园,故A项正确。【9题详解】细节理解题。根据第一段中的“And so threatened is that flora that British and Malagasy sci

    40、entists were involved in a project to collect seeds from the island to be stored in a British seed bank.”可知,科学家之所以从马达加斯加岛上收集种子存到英国的种子库是因为岛上的植物群受到严重威胁(处于极度危险之中),故B项正确。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中的“So we are losing many of those species in Madagascar, those unique species.”可知,(毁林种田的后果是)我们正在失去马达加斯加岛上的一些独有物种,故C

    41、项正确。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,文章一开始就说马达加斯加岛上植物群受到严重威胁并引起了科学家们重视,后文又介绍了人们毁林种田导致一些独有物种正在消失(生物多样性受到破坏),作者对此表现出了极大的担忧,故D项正确。DScientists who study the Sun watch for sunspotsviolent storms that can affect communications,navigation systems and even electric power stations on the Earth.Sunspots are a product of h

    42、uge electromagnetic storms on the Sun. Scientists on the Earth are able to observe sunspots eight minutes after they happen. That is how long it takes for the Suns light to reach us.The first electrically charged particles (颗粒)from a sunspot enter the Earths atmosphere about 20 to 30 minutes after t

    43、he storm happens. These particles can harm human beings. So before they arrive, astronauts on the International Space Station move into special areas designed to protect them from their effects.About a day or two later, the biggest part of the storm arrives. It is called a coronal mass ejection. “Th

    44、at is billions of tons of solar material thats blown away from the Sun. Its traveling millions of kilometers an hour, but that is relatively slow.” says Alex Young, the Associate Director for Science at NASAs Heliophysics Science Division.Several civilian government agencies and the U.S. Air Force w

    45、atch weather conditions in space 24 hours a day. NASA does so because it must protect its astronauts and the electronic devices on its spacecraft.Scientists are also trying to understand why the number of sunspots rises and falls at almost regular intervals every 11 years. In other words, scientists

    46、 can almost predict the amount of solar activity. Sometimes the intensity (强度)is higher,sometimes lower,For example, the current solar cycle, as it is called, is much lower than the previous one.Several satellites watch the Sun and the environment between the Sun and tho Earth Pictures and other inf

    47、ormation from the satellites tell scientists what is happening on and near the Sun.Alex Young says we have only been looking at the Sun with powerful instruments for about 30 to 40 years. Thai is a very short time compared to llo four billion years that tho star has been shining.12. Why do astronaut

    48、s on International Space Station move into special area?A. To avoid being harmed.B. To charge the battery.C. To watch the Sun closelyD. To protect devices on the spacecraft.13. How long does a solar cycle last?A. About 8 minutes.B. About 20 to 30 minutesC. About 11 years.D. About 30 to 40 minutes14.

    49、 What enables scientists to watch the Sun?A. Environmental changes.B. Good weather conditionsC. Advanced instruments.D. Government agencies15. What does the passage mainly talk about?A. The role of satellites.B. findings about sunpotsC. Observation of space.D. Communication on the earth.【答案】12. A 13

    50、. C 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文,介绍了太阳黑子活动及其对地球的影响。【12题详解】细节理解题。由第三段可知,太阳黑子活动时发出的带电顆粒,对人类有危害,由本段中的“So before they arrive, astronauts on the International Space Station move into special areas designed to protect them from their effects. 所以在他们到达之前,国际空间站的宇航员会进入特殊区域,以保护他们免受影响。可知,为了让宇航员免受带电粒子之苦,国际空间站的宇航员会进入特

    51、殊区域。选项A符合题意。故选A项。【13题详解】细节理解题。由文中倒数第三段第一句Scientists are also trying to understand why the number of sunspots rises and falls at almost regular intervals every 11 years.科学家们也在试图了解为什么太阳黑子的数量几乎每11年会有定期的升降。可知,太阳黑子的活动周期是11年,选项C符合题意。故选C项。【14题详解】细节理解题。由最后一段中的第一句Alex Young says we have only been looking at

    52、the Sun with powerful instruments for about 30 to 40 years.Alex Young 说我们用强大的仪器,观测太阳已经有30到40年了。可知,科学家们利用功能强大的仪器设备观测太阳,选项C符合题意。故选C项。【15题详解】主旨大意题。根据完整第一段“Scientists who study the Sun watch for sunspotsviolent storms that can affect communications, navigation systems and even electric power stations on

    53、 the Earth.”及全文内容可知,本文主要介绍的有关太阳黑子活动的一些发现,选项B符合题意。故选B项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。When youre on a journey to improve health and fitness,surely following the exercise and nutrition advice of a hot model is the way to go, right? Wrong! _16_ The first step to longterm

    54、 fitness success is to be honest with yourself. _17_Begin to become aware of the language you use. When you say you dont have enough time to exercise, check in with yourself to make sure youre being honest. Could you be using your time better? Do you really have absolutely no free time at all?Too ti

    55、red to exercise?Unless youre a professional athlete its unlikely that your body is ever too tired to train. However, it could be neurological (神经的)tiredness thats talking you out of it. _18_You need to battle this type of tiredness head on. The secret is to give your brain a break and let your body

    56、have a workout. When youre feeling mentally tired,walking can help you absorb the fresh air and feel grounded yet disconnected from all the pressures.Routine or no routine?So regular walking is good. But is fixing a regular exercise routine necessary too? The trick is to find out what works best for

    57、 you. If routine makes you feel balanced, then by all accounts create a workout plan. _19_Set goals.Be honest with yourself and realistic about where you are and where you expect to be. If youre just starting out, set short-term goals (every few days) so you can experience success sooner and more of

    58、ten. _20_ All too often people quit too quickly when the journey is too long.A. Identify your free time.B. Listen to your body or not?C. But be prepared to continue to set new goals regularly.D. Its called the brain drain, coming from mentalE. If you hate routine then do naturally with your exercise

    59、 plans.F. Following in the footstep of others can lead you totally off track.G. If youre gelling bored of exercise ,youre probably doing too much.【答案】16. F 17. A 18. D 19. E 20. C【解析】这是一篇议论文。文章作者针对人们对健身存在的误区,介绍了几个合理的健身建议。【16题详解】由前两句“When youre on a journey to improve health and fitness,surely follow

    60、ing the exercise and nutrition advice of a hot model is the way to go, right? Wrong!”可知,当你在提升健康和健身的路上时,采用的方式是无疑地跟随热门模特的锻炼和营养建议,对吗?错误!由此知前文表达的是盲目跟随他人健身方式是错误的。选项F表达的是“跟随其他人的方式会导致你完全脱离轨道”,是对前文表达的“盲目跟随他人健身方式是错误的”进一步解释。故选F。【17题详解】由第二段中的第三句“Could you be using your time better?”和第四句“ Do you really have abs

    61、olutely no free time at all?”可知, 你能更好地使用你的时间吗?你真的一点空闲时间都没有吗?由此可见,本段涉及的核心对象为time,即时间问题。选项A表达的是 “确定你的空闲时间”,和本段的核心对象time相呼应。故选A。【18题详解】由前一句“However, it could be neurological (神经的)tiredness thats talking you out of it.”可知,但是它可能是神经疲惫正在说服你不要锻炼。选项D表达的是“它被称之为来自精神上的大脑疲惫”。选项D中的It是对前一句中的“neurological (神经的)tire

    62、dness”的指代,表达的都是大脑疲惫。故选D。【19题详解】由前一句“If routine makes you feel balanced, then by all accounts create a workout plan.”可知,如果常规训练让你觉得均衡的,那么从方方面面地去制定一个锻炼计划。选项E表达的是“如果你讨厌常规训练,那么自然而然地会去处理你的训练计划。”,和前一句形成对比关系。故选E。【20题详解】前一句“If youre just starting out, set short-term goals (every few days) so you can experien

    63、ce success sooner and more often.”表达的是如果你刚好正在开始健身,每几天设置短期目标,这样你能更快更多地经历成功。后一句“All too often people quit too quickly when the journey is too long.”表达的是当健身路太长的时候,经常短暂目标训练的人们很快就放弃了。选项C表达的是“但是准备好继续定期地设置新的目标”,和后一句“短暂目标训练的人容易放弃”存在因果关系,和前一句“短期目标的优势”形成转折关系。故选C。第三部分语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读

    64、下面短文,从短文后各题给的A、B、C和D四个細中,选出可填人空的佳选项。I work as a waiter at a restaurant. Last night an elderly and seemingly_21_couple came into the restaurant and my co-worker seated them. We usually _22_ our own tables. At one point the elderly couple signaled to me that they were ready to _23_ . I was super busy

    65、so I found myself a bit _24_ ,but out of politeness I went to them and_25_ their order.The _26_began ordering and started stammering(口吃)to an extent Id never heard before. It was very _27_ that he had a speech disorder. I could _28_ the wife had told her husband a great range of things that she want

    66、ed, as a way for him to _29_ ordering. It took a while for him to order, and in the meantime, she looked so proud and content _30_ her husbands severe stammering.Honestly the whole thing just brought me to _31_. It was touching and just made me realize that a huge part of _32_ is acceptance, toleran

    67、ce and support. She could have made the order and made things a lot _33_ for her husband and _34_ the stares from other tables,but she didnt. _35_ she supported him and was proud to see him complete the order. I _36_ took their gesture of wanting to order as being rude, but I think they _37_ it beca

    68、use he really wanted to get the order right.This whole thing also reminded me that life is _38_ for all of us. I assumed this wealthy couple had everything going for them, but it just _39_ me that all of us have our problems. Anyway, as long as we hold a positive attitude towards life, things will _

    69、40_well.21. A. anxiousB. troublesomeC. wealthyD. talkative22. A. take care ofB. take part inC. take possession ofD. take interest23. A. eatB. orderC. payD. leave24. A. helpfulB. luckyC. awkwardD. unwilling25. A. refusedB. tookC. deliveredD. received26. A. waiterB. managerC. wifeD. husband27. A. comm

    70、onB. ridiculousC. apparentD. annoying28. A. tellB. agreeC. proveD. accept29. A. allowB. suggestC. practiceD. enjoy30. A. because ofB. in spite ofC. in addition toD. as well as31. A. angerB. laughterC. confusionD. tears32. A. lifeB. careerC. loveD. kindness33. A. cheaperB. earlierC. easierD. slower34

    71、. A. avoidedB. ignoredC. returnedD. respected35. A. LuckilyB. InsteadC. ThereforeD. Otherwise36. A. initiallyB. deliberatelyC. eventuallyD. frequently37. A. permittedB. regrettedC. signaledD. admitted38. A. worthwhileB. meaninglessC. rewardingD. challenging39. A. remindedB. inspiredC. disappointedD.

    72、 promised40. A. Act outB. work outC. break outD. pull out【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. B 26. D 27. C 28. A 29. C 30. B 31. D 32. C 33. C 34. A 35. B 36. A 37. C 38. D 39. A 40. B【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章,主要讲述了一对老年夫妇之间感人至深的爱的故事,妻子对丈夫的爱感动了作者,并引发了作者的思考。作者从这件事中认识到对任何人来说,生活都不总是一帆风顺的,但如果用积极的态度面都它,总会有好的结果。【21

    73、题详解】考查形容词词义辨析。句意:昨晚一对看起来有钱的老年夫妇进到餐厅里,我的同事安排他们坐下。A. anxious焦虑的;B. troublesome麻烦的;C. wealthy富裕的;D. talkative爱说话的。根据下文的I assumed this wealthy couple had everything going for them可知此处用“富裕的”符合语境,wealthy是原词复现,故选C项。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:我们通常负责我们自己桌子的客人。A. take care of负责;B. take part in参加;C. take possession of

    74、拥有;D. take interest感兴趣。结合常识可知,服务员一般只负责自己所分配桌子的客人,故选A项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:一会儿,这对夫妇示意我他们准备好点餐。A. eat吃;B. order点餐;C. pay支付;D. leave离开。根据下文的I went to them and_5_ their order.可知此处用“点餐”符合语境,order是原词复现,故选B项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:我那时候超级忙,所以不太愿意去帮忙,但出于礼貌我去到他们跟前,接受他们的点餐。A. helpful有帮助的;B. lucky幸运的;C. awkward尴尬的;

    75、D. unwilling不乐意的。根据上文的We usually _2_ our own tables和I was super busy可知这对夫妇不是作者负责的客人,而且作者当时也很忙,由此推测他不太愿意去接受他们的点餐,故选D项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我那时候超级忙,所以不太愿意去帮忙,但出于礼貌我去到他们跟前接受他们的点餐。A. refused拒绝;B. took接受;C. delivered投递;D. received接收。结合句意可知,此处考查固定搭配take ones order“接受某人的点餐”,故选B项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:丈夫开始点餐,但他的

    76、口吃是我从来没有见过的。A. waiter服务员;B. manager经理;C. wife妻子;D. husband丈夫。根据下文的the wife had told her husband a great range of things that she wanted可知妻子在和“丈夫”交流,丈夫在点餐。故选D项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:很明显他有语言障碍。A. common常见的;B. ridiculous荒谬的;C. apparent明显的;D. annoying令人生气的。根据上文的The _6_began ordering and started stammering

    77、(口吃)to an extent Id never heard before.可知丈夫说话结结巴巴,由此可见他的语言障碍很明显,故选C项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:句意:我敢断定妻子已经详细地告诉了丈夫自己想要吃什么,她想以这种方式锻炼他点餐。A. tell断定;B. agree同意;C. prove证明;D. accept接受。根据上下文可知,此处是指作者根据自己的观察判断出事情的真相,故选A项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我敢断定妻子已经详细地告诉了丈夫自己想要吃什么,她想以这种方式锻炼他点餐。A. allow允许;B. suggest建议;C. practice锻炼

    78、;D. enjoy享受。根据上文的the wife had told her husband a great range of things that she wanted可推测妻子告诉丈夫想吃的东西的目的是锻炼他点餐,故选C项。【30题详解】考查介词短语辨析。句意:与此同时,她一直坐在他身旁,尽管她丈夫口吃不断,但她看起来很自豪,也很满足。A. because of由于;B. in spite of尽管;C. in addition to除了;D. as well as和。根据句意可知,上下文是转折关系,故选B项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:老实说,整件事把我感动哭了。A. ang

    79、er愤怒;B. laughter笑;C. confusion困惑;D. tears眼泪。根据下文的It was touching可推测作者被这件事情感动哭了,故选D项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:它很感人,让我意识到爱是接纳、耐心和支持。A. life生活;B. career职业;C. love爱;D. kindness善良。根据下文的she supported him and was proud to see him complete the order可知妻子对丈夫充满了爱意,故此处用“爱”符合语境,故选C项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:她本可以点菜,让她丈夫轻松一些

    80、(不那么吃力),还能避免让其他桌子上的客人投来异样的目光,但她没有。A. cheaper更便宜;B. earlier更早;C. easier更容易;D. slower更慢。根据上文内容可知,她丈夫有严重的语言障碍,点菜很费劲,她本可以自己点菜让丈夫轻松一些(不那么吃力),故选C项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:她本可以点菜,让她丈夫轻松一些(不那么吃力),还能避免让其他桌子上的客人投来异样的目光,但她没有。A. avoided避免;B. ignored忽略;C. returned返回,归还;D. respected尊敬。根据上文的It was very _7_ that he had

    81、a speech disorder.和下文的the stares from other tables可知,如果妻子自己点餐就可以避免其他客人异样的眼光,故选A项。【35题详解】考查副词词义辨析。句意:相反,她支持他,并为他完成点菜这项工作而感到骄傲。A. Luckily幸运地;B. Instead相反;C. Therefore因此;D. Otherwise否则。根据上文的but she didnt. 和下文的she supported him and was proud to see him complete the order可知此处用“相反”符合语境,故选B项。【36题详解】考查副词词义辨

    82、析。句意:最初,我认为他们点餐的行为是粗鲁的,但现在我知道了因为他真的非常想把餐点正确,才向我示意的。A. initially最初;B. deliberately故意地;C. eventually最终;D. frequently频繁地。根据上文的I was super busy so I found myself a bit _4_ ,but out of politeness I went to them and_5_ their order.可知作者认为这对夫妻点餐的行为很粗鲁发生在故事的开始,故此处用“最初”符合语境,故选A项。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:最初,我认为他们点餐的

    83、行为是粗鲁的,但现在我知道了因为他真的非常想把餐点正确,才向我示意的。A. permitted允许;B. regretted后悔;C. signaled示意;D. admitted承认。根据上文的At one point the elderly couple signaled to me that they were ready to _3_ .可知此处用“示意”符合语境,signal是原词复现,故选C项。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:整件事也提醒我,生活总是充满挑战的。A. worthwhile值得的;B. meaningless没有意义的;C. rewarding有回报的;D.

    84、challenging有挑战的。根据下文的all of us have our problems可知每个人的生活都会有挑战,故选D项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:我认为这对有钱夫妇似乎什么都有了,但它提醒我,我们所有人都会有自己的问题。A. reminded提醒;B. inspired启发;C. disappointed使失望;D. promised承诺。根据上文的This whole thing also reminded me that life is _18_ for all of us.可知此处用“提醒”符合语境,remind是原词复现,故选A项。【40题详解】考查动词短语辨

    85、析。句意:我们只要对生活有一个积极的心态,一切都会好的。 A. act out表演出来;B. work out进展;C. break out爆发;D. pull out开出,拔出。根据句意可知,此处是指只要有积极的态度,事情就会顺利进展,故选B项。【点睛】第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式I have made all my final preparations for my first solo concert tour in China. It will be an incredible honor spreadi

    86、ng my love for Hawaiian music and culture to new audiences in Shanghai. I will be performing solo concerts at symphony halls in _41_ city.I have an _42_ (extreme) interesting family connection to Shanghai. My grandfather _43_(raise) there because his great grandfather moved to China in the mid-19th

    87、century _44_ (establish) the first hospital and university of Western medicine in China. It was called Saint Lukes. The campus _45_ (be) still there in Shanghai and has been preserved from the time it was built in the 1880s. My grandfather moved back _46_ the U. S. after high school and made his way

    88、 to Harvard. He and his brother moved to Hawaii and both were _47_ (doctor) on Oahu Maui and the Big Island. This tour will be very _48_ (mean) for my family.I will visit the university campus while in Shanghai. I feel like a family history detective” _49_ (explore) my family roots. The concerts wil

    89、l be a great way for me to share my “hello” with the people of China and introduce Hawaiian music to many _50_ have not heard it. I will be doing TV and radio interviews and performances along the way. Let the adventure begin!【答案】41. the/that 42. extremely 43. was raised 44. to establish 45. is 46.

    90、to 47. doctors 48. meaningful 49. exploring 50. who/that【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者来中国上海演出之前的所思所想由于与这座城市之间特殊的家庭渊源,这次演出更像是一次寻根之旅。【41题详解】考查冠词/代词。句意:我将在那个城市的交响乐厅举行独奏音乐会。此处用定冠词the特指前面提到的“Shanghai”,也可用指示代词that表示“那个”,故填the/that。【42题详解】考查副词。句意:我和上海有一个非常有趣的家庭渊源。修饰形容词interesting用副词,故填extremely。【43题详解】考查时态语态。句意:我祖父是在那

    91、里长大的,因为他的曾祖父在19世纪中叶移居中国,为的是在那里建立第一所医院和西医大学。讲述的是过去的事情,主语My grandfather与raise之间是被动关系,所以用一般过去时的被动语态,且谓语动词用单数,故填was raised。【44题详解】考查不定式。句意同上,根据句意可知此处表示目的,用不定式作目的状语,故填to establish。【45题详解】考查时态和主谓一致。句意:这所大学的校园至今仍在上海,从19世纪80年代建成时就保存下来了。陈述的是现在的事情,用一般现在时,主语是The campus,谓语动词用第三人称单数形式,故填is。【46题详解】考查固定短语。句意:我祖父高中

    92、毕业后搬回了美国,并进入了哈佛大学。move back to表示“搬回到、重返”,故填to。【47题详解】考查名词的数。句意:他和哥哥搬到了夏威夷,两人是瓦胡毛伊岛和大岛的医生。doctor是可数名词,此处表示两位医生,应该用复数形式,故填doctors。【48题详解】考查形容词。句意:这次旅行对我们家意义重大。分析句子结构并结合句意可知,此处缺少形容词作表语,故填meaningful。【49题详解】考查非谓语动词。句意:我感觉自己像个家族史侦探,在探询自己的家族根源。分析句子结构可知此处使用非谓语动词,detective与explore之间是逻辑上的主谓关系,表示主动,用现在分词作后置定语,

    93、故填exploring。【50题详解】考查定语从句。句意:这几场音乐会将是我向中国人民问好以及把夏威夷音乐介绍给许多没有听过它的人的很好的方式。此处为定语从句,关系词指代先行词many(指人),并在从句中作主语,故填who/that。第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课,老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词.删除:把多余词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在

    94、该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。During the recent harvest festival, my parents and I visited the Pear Village , where was a great destination for photographers. The plot was filled with green pear trees and many kinds of flowers. The three of them were very excited. On arrivi

    95、ng here,we were warmly welcome by the local people. Then, we picked pears, had a picnic and shared photos took in and around the orchards (果园). After that,we talked with the working farmers happily. They were simply and kind. They said the harvests benefited all the residents, so they recently hoste

    96、d at the festival. They were looking forward to welcoming more visitor to their village. The time passes quickly. We were lost in enjoying ourselves before we realized we had to say goodbye to the villagers. It was really unforgettable visit.【答案】1. wherewhich2. themus3.herethere4.welcomewelcomed5.to

    97、oktaken6.simplysimple7.删掉at8.visitorvisitors9.passespassed10.unforgettable前加冠词an【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了我和父母去参加收获节的故事。【详解】1.考查定语从句。分析句子可知,本句为带有非限制性定语从句的复合句,其中my parents and I visited the Pear Village为主句,句中the Pear Village为先行词,在其后的定语从句中作主语,根据定语从句关系代词的用法,先行词指物,在从句中作主语时,关系代词用which ,that不能引导非限制性定语从句。故where

    98、改为which。2.考查代词。结合上文可知,我和父母一起去the Pear Village,所以,此处表示我们三人都非常兴奋。所以them改为us。3.考查副词。句意:一到那里,我们就受到当地人热烈的欢迎。结合句意,此处要用副词there,表示the Pear Village,故here改为there。4.考查被动语态。句意同上。根据句意,我们是被欢迎,所以语态用被动语态,动词要用过去分词。故welcome改为welcomed。5.考查非谓语动词。句意:之后,我们摘了梨,野餐,分享了在果园里和周围拍的照片。take photos拍照片,本句中,share为谓语动词,所以take为非谓语动词,因

    99、为photos和take为动宾关系,take要用过去分词作定语,表示被动含义。故took改为taken。6.考查形容词。句意:他们简朴而善良。分析句子可知,本句为主系表结构,所以表语要用形容词。故simply改为simple。7.考查介词。本句中host the festival举办节日,节日前不用介词。故删去at。8.考查名词。visitor游客,可数名词。句中提到更多的游客,所以visitor要用复数。故visitor改为visitors。9.考查时态。结合全文,讲述我和父母去参加收获节,表示过去的事实,所以时态要用一般过去时。故passes改为passed。10.考查冠词。句意:那真是一

    100、次难忘的拜访。泛指“一次难忘的拜访”。unforgettable为元音音素开头,所以前面要用不定冠词an。故unforgettable前加冠词an。第二节书面表达(满分25分)52.假如你是李华,你的外教Peter对中国饮食文化非常感兴趣,他想请你推荐一款中国传统餐饮,请给他写一封信,内容包括:1.餐饮名称;2.简要描述;3.推荐理由。注意:1.字数100左右2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Peter,You have a preference for Chinese food and drink, so Im writing to recommend a popula

    101、r drink for breakfast the soybean milk. Just like tofu, soybean milk can also date back to Han Dynasty. Its white color makes it look like a cup of milk, but it is actually made from beans and when heated, it gives off a refreshing smell. Additionally, it is delicious as well as nutritious since its

    102、 rich in plant protein. As the research shows soybean milk can help control blood pressure and keep the skin younger. If you are interested, why not have a try? Im sure youll fall in love with it.YoursLi Hua【解析】【分析】这是一篇提纲类写作。【详解】第1步:根据提示可知,假如你是李华,你的外教Peter对中国饮食文化非常感兴趣,他想请你推荐一款中国传统餐饮,请给他写一封信,内容包括:1.餐

    103、饮名称;2.简要描述;3.推荐理由。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):have a preference for (喜欢);recommend (推荐);soybean milk (豆浆);date back to (追溯到);give off (发出)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Its white color makes it look like a cup of milk, but it is actually made from beans and when heated, it gives off a refreshing smell.运用了省略句;If you are interested, why not have a try?运用条件状语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河北省衡水中学2020届高三英语第二次联合考试试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-347921.html
    相关资源 更多
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测二必修2含解析20210325196.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测二必修2含解析20210325196.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮学案:必修5 MODULE 4 CARNIVAL WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮学案:必修5 MODULE 4 CARNIVAL WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测三必修3含解析20210325199.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测三必修3含解析20210325199.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮学案:必修3 MODULE 1 EUROPE WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮学案:必修3 MODULE 1 EUROPE WORD版含解析.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮学案:必修2 MODULE 4 FINE ARTS-WESTERNCHINESE AND POP ARTS WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮学案:必修2 MODULE 4 FINE ARTS-WESTERNCHINESE AND POP ARTS WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测一必修1含解析202103251102.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测一必修1含解析202103251102.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修9Units12课时作业含解析202103251115.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修9Units12课时作业含解析202103251115.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮学案:必修1 MODULE 1 MY FIRST DAY AT SENIOR HIGH WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮学案:必修1 MODULE 1 MY FIRST DAY AT SENIOR HIGH WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修8Unit4Filmsandfilmevents课时作业含解析202103251114.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修8Unit4Filmsandfilmevents课时作业含解析202103251114.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修8Unit3Theworldofcoloursandlight课时作业含解析202103251113.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修8Unit3Theworldofcoloursandlight课时作业含解析202103251113.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:选修8 MODULE 4 WHICH ENGLISH? WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:选修8 MODULE 4 WHICH ENGLISH? WORD版含解析.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:选修8 MODULE 3 FOREIGN FOOD WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:选修8 MODULE 3 FOREIGN FOOD WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit4Publictransport课时作业含解析202103251110.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit4Publictransport课时作业含解析202103251110.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:选修7 MODULE 4 MUSIC BORN IN AMERICA WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:选修7 MODULE 4 MUSIC BORN IN AMERICA WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit3Theworldonline课时作业含解析202103251109.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit3Theworldonline课时作业含解析202103251109.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:选修6 MODULE 3 INTERPERSONAL RELATIONSHIPS—FRIENDSHIP WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:选修6 MODULE 3 INTERPERSONAL RELATIONSHIPS—FRIENDSHIP WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit2Fitforlife课时作业含解析202103251108.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit2Fitforlife课时作业含解析202103251108.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit1Livingwithtechnology课时作业含解析202103251107.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修7Unit1Livingwithtechnology课时作业含解析202103251107.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 4 CARNIVAL WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 4 CARNIVAL WORD版含解析.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit4Helpingpeoplearoundtheworld课时作业含解析202103251106.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit4Helpingpeoplearoundtheworld课时作业含解析202103251106.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit3Understandingeachother课时作业含解析202103251105.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit3Understandingeachother课时作业含解析202103251105.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 2 A JOB WORTH DOING WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 2 A JOB WORTH DOING WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit2Whatishappinesstoyou课时作业含解析202103251104.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习选修6Unit2Whatishappinesstoyou课时作业含解析202103251104.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 1 BRITISH AND AMERICAN ENGLISH WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修5 MODULE 1 BRITISH AND AMERICAN ENGLISH WORD版含解析.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修4 MODULE 6 UNEXPLAINED MYSTERIES OF THE NATURAL WORLD WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修4 MODULE 6 UNEXPLAINED MYSTERIES OF THE NATURAL WORLD WORD版含解析.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修3 MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修3 MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA WORD版含解析.doc
  • 全国统考2022届高考英语一轮复习练习必修5Unit3Scienceandnature课时作业含解析20210325183.doc全国统考2022届高考英语一轮复习练习必修5Unit3Scienceandnature课时作业含解析20210325183.doc
  • 2022版高考外研版英语一轮作业:必修3 MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA WORD版含解析.doc2022版高考外研版英语一轮作业:必修3 MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA WORD版含解析.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1