广东省江门市第二中学2019-2020学年高二英语下学期第二次考试(期中)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 江门市 第二 中学 2019 2020 学年 英语 下学 第二次 考试 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省江门市第二中学2019-2020学年高二英语下学期第二次考试(期中)试题(含解析)注意事项:1、全卷共九大题,96小题。满分共150分,测试时间120分钟。2、答题前,务必将自己的班级、姓名、考号填写在答题卡规定的位置上。3、答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如果改动,用橡皮擦擦干净后,再选择其它答案标号。4、答非选择题时,用圆珠笔或黑色签字笔将答案书写在答题卡规定的位置上。5、所有题目必须在规定的答题卡上作答,在试卷上作答无效。一、 听力理解 (本题共15小题,每小题1分,共计15分)第一节:听下面4段对话,每段对话后面有一个小题,从题中所给的A/B/C 三
2、个选项中选出最佳选项,每段对话仅读一遍。1. What color does the woman like best?A Red B. Black C. Blue2. Why did the man give the woman the concert ticket?A. He dislikes pop music.B Its a birthday gift for her.C. He had no time to attend the concert.3. What is the woman doing there?A Exchanging a productB. Having a prod
3、uct returnedC. Complaining about a problem.4. What does the man think of the school newspaper?A. Disappointing. B. Interesting C Helpful第二节: 听下面5段对话或独白,每段对话或独白后面有几个小题,从听到的内容获取信息,回答相应小题。每段对话或独白读两遍。5. What is Mary doing?A Doing her homework. B Reading news C. Feeding fishes.6. What caused the fish to
4、be named after the Greek god-dess?A. Their importance B. Their location C. Their looks7. Whats the mans favorite meat?A. Pork B. Mutton C. Beef.8. Why does the man eat less meat now?A. To avoid gaining weight.B. To treat his physical diseasesC. To follow his mother s advice.9. What is most probably
5、the mans uncle?A. A doctor. B. A cook. C. A cleaner.10. What did the woman plan to do tomorrow evening?A. To visit Lydia. B. To buy a camera. C. To watch a movie.11. Where will the speakers eat tomorrow night?A. At the womans homeB At a French restaurantC At the mans uncle s home.12. When will the w
6、oman leave home tomorrow evening?A. Around 6: 00 pm. B Around 6: 30 pm C. Around 7:00pm.13. Why did Mark go to Switzerland?A .To find a job. B. To go for a travel C. To received education.14. What could Mark do in Switzerland?A .Talk with his host family in English.B. Practice French every day.C. Sp
7、eak the local dialect.15.What does Lisa think is important in learning a language?A .Using the language quite often.B. Learning to express oneself well.C. Travelling to different countries.二、 单项选择(本题共20小题,每小题1分,共计20分)1. They will fly to South Africa, _ they plan to stay for half a month.A. whenB. wh
8、ereC. thereD. which【答案】B【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:他们将飞往南非,计划在那里停留半个月。分析句子可知,空后面的句子为非限定性定语从句,修饰先行词South Africa,关系词在从句中作地点状语。故选B。2. _ is often the case with children, Tom was better by the time the doctor arrived.A. ItB. ThatC. WhatD. As【答案】D【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:汤姆在医生赶到前已经完全没事了,这种事经常发生在孩子身上。as 引导非限制定语从句,
9、先行词是整个句子,as在从句中作主语,意为“正如,像一样”。故选D。【点睛】as可以引导非限制性定语从句,可以放在句首或句末,意为“正如”,指代主句的内容,在从句中可做主语,宾语和表语。有些固定搭配可记忆,如:as is often the case;as is know to all等。3. The reason _ he explained was_ he was ill and unable to go to school.A. which; thatB. why; becauseC. which; becauseD. why; that【答案】A【解析】【详解】考查定语从句和表语从句。
10、句意:他解释的原因是他生病了,不能去上学。第一空为限定性定语从句,修饰先行词reason,且先行词在从句中作宾语,指物,应用关系代词which/that;第二空为表语从句,从句中不缺少成分,句意完整,应用只起连接作用的that。故选A。4. He asked a lot of questions, most of _ had nothing to do with his study.A. thatB. whichC. themD. what【答案】B【解析】【分析】【详解】考查定语从句连接词。句意:他问了很多问题,其中大部分与他的学习无关。本句为“介词+关系代词”结构定语从句修饰先行词ques
11、tions,且先行词在从句中做介词of的宾语,指物,故用关系代词which。故选B。5. Jane had many new friends in the school, _ she shared her feelings.A. with whomB. with whichC. to whomD. for which【答案】A【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:Jane在学校里有许多可以分享自己感受的新朋友。分析句子可知,先行词是friends,指人,从句中固定短语share sth. with sb.,这里把介词with放在关系词之前,因此with whom在定语从句中充当宾语成分。
12、故选A项。【点睛】“介词+关系代词”引导的定语从句,是定语从句介词前置的句型,介词与关系代词之间存在介宾关系。关系代词指物时,只能用which,关系代词指人时,只能用whom。关系代词前介词选择三原则:一先,二动,三意义。一先,即根据定语从句中介词与先行词的搭配关系。二动,根据定语从句中谓语动词与介词的搭配关系。三意义,根据定语从句的意义来确定介词。如本题中,就是根据定语从句中谓语动词与介词的搭配关系,所以选择with whom。6. One of the men holds the view _ the book said was right.A. thatB. whetherC. what
13、 thatD. that what【答案】D【解析】【分析】【详解】考查同位语从句及主语从句。句意:其中一个人认为这本书说的是对的。分析句子可知,the view后面接了一个同位语从句(_ the book said was right),从句句子成分齐全,应使用that引导,连接词在从句中不做成分,无意义;在同位语从句中又有一个主语从句(_ the book said),在主语从句中said缺少宾语,应用what引导,指代“的(事情、东西)”。故选D项。7. _ matters most in learning languages is enough practice.A. WhatB. W
14、hyC. AsD. Which【答案】A【解析】【分析】【详解】考查主语从句。句意:学习语言最重要的是足够的练习。_ matters most in learning languages是一个主语从句,缺乏主语,用what引导,指代“的(事情、东西)”。故选A项。8. It is obvious to the students _ they should get well prepared for their future.A. asB. whichC. whetherD. that【答案】D【解析】【分析】【详解】考查名词性从句。句意:对学生们来说很明显,他们应该为将来做好充分的准备。本题中
15、的it是形式主语,真正的主语是后面的they should get well prepared for their future句子成分齐全,所以使用只起连接作用、无实意的that引导。故D正确。【点睛】名词性从句的考查集中在引导词的选择上,连接词that只起连接作用;连接代词who(ever),which(ever),whom(ever),whose(ever),what(ever)在句中做主语,宾语,表语和定语;连接副词when, why, where, how,在句中做状语。应从上下句的句法关系着手分析,切不可“望句形生答案”。总的来说,考生在解答此类型时,可用排除法或造句法,造句法就是
16、仿造原句的语法功能仿造出一个易懂易理解的句子,帮助判断。9. If you are passionate about something, pursue it no matter what anyone else thinks. Thats _ dreams are achieved.A. whatB. whereC. whyD. how【答案】D【解析】【分析】【详解】考查表语从句。句意:如果你对某件事充满热情,那么不管其他人怎么想,你都应坚持下去。那是使梦想成为现实的做法。A. what什么;B. where哪里;C. why为什么;D. how如何,怎样。空格后的从句缺少状语,应使用连接
17、副词。第一句话是使梦想成真的做法,即“怎样”做才能实现梦想。故选D。10. Although repetition helps memory, psychologists doubt _ it helps long-term memory.A. whyB. howC. whetherD. what【答案】C【解析】【分析】【详解】考查whether引导的宾语从句。句意:虽然重复有助于记忆,但心理学家怀疑它是否有助于长期记忆。A. why为什么;B. how如何,怎么样;C. whether是否,不论;D. what什么,多么。根据psychologists doubt可知动词doubt后接宾语
18、从句的肯定句,因此此处要用whether引导宾语从句。故选C项。【点睛】在肯定句中,动词doubt后一般接whether或if引导宾语从句。如:I doubt whether they can swim across the river.我怀疑他们是否能游过河去。He doubts if she will keep her word.他不敢肯定她会遵守诺信。11. He decided to have a look at the house and see if it might be worth _.A. to buyB. to be boughtC. buyingD. being boug
19、ht【答案】C【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:他决定看一看房子,看看是否值得买。固定短语:be worth doing意为“某事值得做”,后接动名词用来表被动含义。故选C。12. _ with his _ problem, we feel _.A. Facing, puzzled, puzzlingB. Faced, puzzled, puzzlingC. Faced, puzzling, puzzledD. Facing, puzzled, puzzled【答案】C【解析】【分析】【详解】考查过去分词与-ed和-ing形容词辨析。句意:面对他令人费解的问题,我们感到困惑。修饰人
20、的感情或人做主语时,常用-ed形容词;修饰物或物做主语时,常用-ing形容词;第一空是短语be faced with(面临,面对),省去be动词,使用过去分词作状语,第二空形容词要修饰problem(物),所以用puzzling(令人困惑的);第三空人做主语we(人),所以用puzzled(感到困惑的)。故选C项。13. He dyed his beard to avoid_ .A. to be recognizedB. being recognizedC. recognitionD. recognize【答案】B【解析】【分析】【详解】考查非谓语动物。句意:他把胡子染了,以免被认出来。分析可
21、知,avoid doing sth, 避免做某事,所选动词与主语之间为被动关系,应用动名词的被动结构,即:avoid being done。故选B项。14. _ diverse Chinese culture and customs, Albert returned to Britain last week, excited and pleased.A. ExperiencedB. Having experiencedC. To experienceD. Experiencing【答案】B【解析】【分析】【详解】考查现在分词的完成式。句意:阿尔伯特经历了多元的中国文化和习俗,上周回到英国,既兴
22、奋又快乐。分析句子可知,Albert 和experience是主谓关系,先确定用非谓语中的现在分词,同时experience这个动作又发生在主句谓语动词returned之前,所以最后要用having done现在分词完成式,故用having experienced。故选B项。【点睛】分析现在分词的完成式关键抓住两点:辨别非谓语动词的使用条件。一个句子中,已经存在一个主句(谓语动词),又没有连词,还有别的动词出现时,这个动词用非谓语形式。主动进行-ing,被动完成用-ed,将来目的用to do。having done的用法。非谓语中的having done是现在分词完成式,表示主动的动作,且动作
23、发生在谓语动词之前。如本题中,Albert是experience的逻辑主语,是主动关系,先确定用-ing形式,同时experience这个动作又发生在主句谓语动词returned之前,所以最后要用having done现在分词完成式,故用having experienced。15. He used to _ up late, but now has got used to _ early since he entered the high school.A. get; getB. get; gettingC. getting; getD. getting; getting【答案】B【解析】【分
24、析】【详解】考查固定短语及非谓语动词。句意:他过去常常起得晚,但自从上了高中后,现在已经习惯早起了。第一空:短语used to意思为“过去常常”,后面接动词原形,因此填get;第二空:短语be used to意思为“习惯于”,后面接动名词做宾语,因此填getting。故选B项。16. Once you are the trick used in advertisements, you, I think, wont spend money at your own will.A. anxious aboutB. aware ofC. concerned aboutD. worried about【
25、答案】B【解析】【分析】【详解】考查形容词短语辨析。句意:一旦你意识到广告上所使用的计谋后,我认为,你就不会再随心所欲地花钱了。表示“意识到”用be aware of;而be anxious about为忧虑;be concerned about关心;be worried about为担心,都不符合句意。故选B。17. Out of for the homeless children he gave them shelter for the night.A. pityB. sympathyC. shameD. mercy【答案】B【解析】【详解】考查介词短语。句意:处于对无家可归的孩子的同情,
26、他给他们提供了过夜的地方。out of sympathy出于同情,这是个固定短语。故选B。18. In the future, bacteria will be to cancer patients and could even feed on dirt. That sounds really good news.A. beneficialB. dangerousC. familiarD. powerful【答案】A【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:将来,细菌对癌症患者有益,甚至可能以污垢为食。听起来真是个好消息。A.beneficial有益的;B.dangerous危险的;C.fam
27、iliar熟悉的;D.powerful强大的。根据后面说听起来是个好消息,可知前面意思应该是有益的,故选A。19. She got so angry that she ran after them.She was soon_,but she continued to run.A. out of sightB. out of breathC. in sightD. in breath【答案】B【解析】【分析】【详解】考查短语辨析。句意:她很生气地追赶他们,她很快上气不及下气,但她继续跑。out of sight看不见;out of breath上气不及下气;气喘吁吁;in sight看的见;in
28、 breath吸气。根据句意,她在追赶他们,因此是尽力在跑,很快会上气不接下气,气喘吁吁。故选B。【点睛】20. Today the Red Cross provides a number of services for the public, such as helping people , teaching first aid and providing blood.A. in needB. in returnC. in preparationD. in anger【答案】A【解析】【详解】考查介词短语辨析。句意:今天,红十字会为公众提供许多服务,如帮助有需要的人,教急救和提供血液。A.i
29、n need需要帮助的;B.in return作为回报;C.in preparation在准备中;D.in anger生气地。根据上文说帮助人,所以应该是有需要帮助的人,根据句意,故选A。三、 阅读理解(本题共15小题,每小题2分,共计30分)第一节:阅读理解AHow intelligent can a computer be? May be you can get the answer after reading the following passage about a newly-developed US computer program called Smarter Child and
30、 the Internet.If you ran into Smarter Child online, you would be surprised at this kids huge memory. It can recite many facts. For example, Smarter Child knows every baseball player in every team this season.He knows every word in the dictionary and the weather in every major city areas across the U
31、S. However, if you ask Smarter Child other questions, you get strange answers. A question about Smarter Childs age returns, “One year, 11 days, 16 hours, 7 minutes, and 47 seconds!” Asking where he lives, “In a clean room in a high-tech building in California.”Smarter Child uses the huge information
32、 on the World Wide Web as his memory bank. To answer questions about spelling, for instance, Smarter Child goes to American Heritage Dictionary online. For the weather, he visits .Some scientists believe that by joining the many systems of the Internet, an artificial being with the combined knowledg
33、e of, say, Albert Einstein, Richard Nixon and Britney Spears could be born. However, if Smarter Child wants to think and learn on his own like the boy-computer David in the movie A. I. Artificial Intelligence, he must solve two problems.The first is that computers find it difficult to read web pages
34、 because the files are sorted in different ways. Thats why programmers need to tell Smarter Child where to look for the weather. It would be a much more difficult task to let him find it himself.Another problem is that while Smarter Child can deal with information more exactly and faster than any hu
35、man, he lacks(缺少) common sensea basic grounding of knowledge that is obvious(明显的) to any young child.21. From the text we can infer that is a website _.A. which is specially designed to help Smarter ChildB. which is about artificial intelligenceC. where people can find Smarter ChildD. where weather
36、forecasts are made22. It is probably most difficult for Smarter Child to _.A. learn the ability to tell right behaviors from wrong ones.B. tell us how the American government is runC. provide us with a famous poem by ShakespeareD. tell us how to spell a difficult word23. Which of the following is TR
37、UE according to the text?A. Smart Child has his own memory bank big enough for all kinds of information.B. A. I. Artificial Intelligence is probably the name of a film about a boy-computer.C. Smart Child can recognize different files and find information needed on his own.D. We have similar product
38、now which has the knowledge of Einstein, Nixon and Spears.【答案】21. D 22. A 23. B【解析】本文是说明文,主要介绍了美国新开发的电脑程序,名为“Smarter Child”的优点,它的技术支持以及它要独立思考和学习,必须解决的两个问题。【21题详解】推理判断题。根据第四段“For the weather, he visits .” 关于天气,他访问了。由此判断出是天气播报网站,故选D项。【22题详解】推理判断题。根据最后一段“he lacks(缺少) common sensea basic grounding of kn
39、owledge that is obvious(明显的) to any young child.”他缺乏常识对任何小孩子来说,常识都是显而易见的知识基础。由此判断出,对Smarter Child来说,学习辨别正确行为和错误行为的能力可能是最困难的。故选A项。【23题详解】细节理解题,根据倒数第三段“if Smarter Child wants to think and learn on his own like the boy-computer David in the movie A. I. Artificial Intelligence, he must solve two problem
40、s.” 如果Smarter Child 想要像电影人工智能里的小电脑大卫那样独立思考和学习,他必须解决两个问题。故选B项。BWith the Internet, people can send and receive e-mails. On the Internet, people can skim over news. Using the Telnet, the user anywhere on the Internet can log into any other machine on which he has an account. It is possible to use the F
41、TP program to copy files from one machine on the Internet to another.But the Internet also brings us troubles.Internet use seems to cause a fall in psychological health, according to research at Carnegie Mellon University. Even people(who spent just a few hours a week on the Internet) experienced mo
42、re depression and loneliness than those who logged on less often, the two-year study showed. And it wasnt that people who were already feeling bad spent more time on the Internet, but that using the Net actually seemed to cause the bad feelings.Researchers are puzzled about the results, which were c
43、ompletely opposite to what they had expected. They expected that the Net would prove socially healthier than television, since the Net allows users to choose their information and to communicate with others.The fact that Internet use reduces time that was used for family and friends may be the reaso
44、n for the drop in health, researchers said. Faceless, bodiless “virtual” (communication may be less psychologically satisfying than actual conversations, and the relationships formed through it may not be so deep. Another possibility is that exposure to the wider world through the Net makes users le
45、ss satisfied with their lives.“But its important to remember this is not about the technology; its about how it is used,” said one of the researchers. “It really points to the need for considering social factors when you design new inventions.”24. The writer mainly wants to tell us that _.A. the Int
46、ernet can bring people many advantagesB. the Internet use may cause psychological problemsC. the Internet users are not satisfied with their livesD. we shouldnt use the Internet25. Why are the researchers puzzling over the results?A. Because the results were completely different from what they had t
47、hought.B. Because the Net proved socially healthier than television.C. Because the Internet users were all healthier.D. Because the Internet users experienced less depression and loneliness.26. What does the underlined part in the last paragraph mean?A. What matters is not the technology but how it
48、is used.B. This passage is not about the technology but about how it is used.C. We should remember to learn about the technology.D. We should remember to learn how to use computers.【答案】24. B 25. A 26. A【解析】这是一篇说明文。本文主要说明了网络给人们的生活带来的各种便利的同时也给我们带来了负面影响。研究发现使用网络可能有损心理健康,指出人们应该正确使用网络。【24题详解】推理判断题。根据第三段中
49、“Internet use seems to cause a fall in psychological health, according to research at Carnegie Mellon University.”可知根据卡内基梅隆大学的研究,使用因特网可能会导致心理健康水平下降。结合本文主要说明了网络给人们的生活带来的各种便利的同时也给我们带来了负面影响。研究发现使用网络可能有损心理健康,指出人们应该正确使用网络。由此可知,作者主要想告诉我们,使用网络可能会导致心理问题。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第四段中“Researchers are puzzled about
50、the results, which were completely opposite to what they had expected.”可知研究人员对结果感到困惑,这与他们的预期完全相反。由此可知,研究人员对这些结果感到困惑因为结果和他们想象的完全不同。故选A。【26题详解】句意猜测题。根据划线部分的句意:但重要的是要记住这不是关于技术,是关于它是如何使用的。通过这句话,作者想表明这一切与科技本身无关,而是看我们是怎样使用网络的。可知由此可知,划线部分意思为“重要的不是技术,而是如何使用它”。故选A。CWhat are your retirement plans? Keep workin
51、g? Get more exercise? Or learn something new? You may put them on hold. Theres a chance that, sooner or later, you might have to move further than you were thinking, as far as mars.On Thursday, National Geographic will show the first-ever Mars show home, giving earthlings (地球人) an idea of what their
52、 life could look like on the Red Planet. In the not-so-distant year of 2037, the igloo-shaped structure could be the home of your future.It shows a house built using recycled spacecraft (航天器) parts and Martian soil, called regolith, which has been microwaved into bricks. Some parts of the home are r
53、ecognizablea kitchen, a bedroombut there are fundamental differences that are important to human survival.As the Martian atmosphere is around one hundredth as thick as the Earths, people will need permanent (永久的) shelter from the sun; society will move largely indoors. Most buildings will be connect
54、ed by underground passages and the houses wont have windows. The homes will have simulated solar lighting, or natural light that has been bent several times.Walls will need to be 10 to 12 feet thick to protect people from dangerous rays (光线) that can pass through six feet of steel, and a double air-
55、locked entrance to keep the home under proper pressure.“We dont think of our houses as things that keep us alive, but on Mars your house will be a survival centre,” says Stephen Petranek, author of How Well Live on Mars. This is not just the stuff of sci-fi. “10 to 20 years from now there will certa
56、inly be people, on Mars.” Petranek says.“Weve had the technology for 30 years to land people on Mars, but we havent had the will,” Petranek says. But two main factors have “completely swung public attitudes”.The private companies participation has forced government agencies to speed up their game, a
57、nd influential films such as Gravity and The Martian have caught societys eye.27. What can we know about the show home from the text?A. It has no windows or doors due to security concern.B. Its design presents the idea of environmental protection.C. It has thick walls keeping the home under proper p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-348906.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
