专题14 科技故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写”.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题14 科技故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写” 专题 14 科技 故事 直击 2022 高考 英语 专项 突破 后续
- 资源描述:
-
1、专题14直击2022高考英语 专项突破“读后续写”科技故事科技改变生活,可以改变世界01阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A woman who had a stroke (中风) while on a Face Time video call with her sister, said the technology saved her life. Esmee Russell, head of the Stroke Association, said, “A stroke can happen to anyone, at any age, at any
2、time. Thats why its so important that people know how to act fast: it could save a life.” Strokes happen when the blood supply to part of the brain is cut off by a clot (凝块), or damaged by bleeding that causes brain cells in the affected area to die.Opokua Kwapong, who lives alone in New York, was o
3、n a call with her sister, Adumea Sapong, in Manchester, when Mrs Sapong noticed that her elder sister “didnt look right”. And she also noticed her sisters voice was slurred (口齿不清). Ms Kwapong said she had not realised how serious the situation was.The 58-year-old Kwapong had woken from an afternoon
4、sleep when Mrs Sapong called her on Face Time. Ms Kwapong said “My sister looked at me and said she could see that my face didnt look right. She also said that I was slurring my words, but I thought she was making a fuss (大惊小怪) and I didnt believe her.”Mrs Sapong said When I called Kwapong, she said
5、 that shed not been feeling well and had been feeling tired and was also having some difficulty walking. I said, Perhaps you need to take some medicine. She tried to pick up a glass of water and wasnt able to. Then I noticed on the Face Time video call that her face was drooping. I told her she need
6、ed to hang up and immediately see a doctor. She thought I was making a fuss so I then called one of my other sisters, who is a doctor, and she could hear her speaking and could also tell that her speech was slurred. We both told her to call for help at once.”注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Pa
7、ra. 1: Ms Kuapong hung up the call and then dialed the emergency services._Para. 2:Ms Kwapong said: “There is no doubt that the internet and technology saved my life._【答案】Ms Kwapong hung up the call and then dialed the emergency services. The ambulance rushed to her house and nurses sent her to hosp
8、ital. In hospital, Ms Kwapong was diagnosed with stroke and should stay at hospital for at least one week, Her sister Adumea Sapong looked after her. Her doctor said she was lucky to receive treatment quickly or she could have had much trouble.Ms Kwapong said: “There is no doubt that the Internet an
9、d technology saved my life. If my sister had not noticed that something was not right, then things could have been so different. Not only did technology save my life, it now also allows me to live my life. I rely a lot on FaceTime as Im not able to travel as much as I did previously. You hear a lot
10、of negative stories about the Internet and technology, but I think this is an example of how technology can help us in daily life.”【解析】本文以人物为线索,讲述了一对老年姐妹在视频的过程中,妹妹发现姐姐的脸色不太好,说话也变得口齿不清,便建议姐姐立即联系医院。凭借着互联网和科技的优势,老人被及时送到了医院得到救治。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Kuapong女士挂断了电话,然后拨打了急救服务。”可知,第一段可描写Kuapong女士得到了及时的救治。由第二
11、段首句内容“Kwapong女士说:毫无疑问,互联网和科技救了我的命。”可知,第二段可描写Kuapong女士对互联网和科技的看法。2.续写线索:联系急救服务得到救治感叹网络和科技的帮助3.词汇激活行为类.照料:look after/take care of.接受:receive/get.注意:notice/note情绪类.幸运的:lucky/fortunate.负面的:negative/minus【点睛】高分句型1Her doctor said she was lucky to receive treatment quickly or she could have had much troubl
12、e.(运用了省略连接词that的宾语从句)高分句型2Not only did technology save my life,it now also allows me to live my life.(运用了not only位于句首的部分倒装句式)02Back in the early 1980s, the idea of home computers was catching on. I wasnt keen on getting one. Somehow, I evolved and have owned several computers over the years. Some da
13、ys, I loved my computer, but more often than not, I hated it. I didnt grow up with them, and they were a challenge to my mental health. Dealing with modern technology was my introduction to stress, and I know who to blame: my children.They werent satisfied that their dad and I finally bought a compu
14、ter and learned to send e-mails. We were quite happy with that, but next came a cellphone. Then just talking on the phone was not acceptable; they insisted we learn to text as well. We couldnt get a break.I remember well the night that Facebook became a household word around here. Those kids of ours
15、 were determined to set up a joint account for us. It took some convincing. We felt no guilt for grating on (激怒) their nerves considering the drama theyd sometimes created for us during their teenage years. A little payback wouldnt hurt those two.More recently, my husband and I were forced into gett
16、ing rid of our flip phones and getting smartphones. I will admit that I progressed into appreciating mine. I liked speaking to Siri and finding out what I needed to know in an instant. I enjoyed having Internet access everywhere I went. I felt a sense of accomplishment; my husband-not so much. To th
17、is day, he would happily take back his flip phone.Last Christmas, our children surprised us with yet another popular form of technology-Alexa. The girls took our smartphones in hand and got us programmed. Before we fully understood what was happening, we could tell Alexa to turn our lamp on or off,
18、and she would. To be honest, we were a bit annoyed at having to learn how to use yet another device, but we decided to keep it. We mastered turning the lamp on and off, and once again I got the hang of it sooner than my husband did. I became his Alexa coach.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。One n
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
