山东省滨州市2020届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省滨州市2020届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 山东省 滨州市 2020 届高三 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东省滨州市高三上学期期中考试英语试题第卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When is the man checking in?A.On Tuesday. B.On Wednesday. C.On Friday.2.Where is the womans mobile phone?A.In the bedroom. B.In the sitting
2、room. C.In the kitchen.3.Why do the speakers get sleepy in the first class?A.They dont like the class. B.They get up too early. C.They have milk for their breakfast.4.What does the woman probably want to be in the future?A.A doctor. B.A reporter. C.A teacher.5.How does the woman lose weight?A.By sta
3、rving herself. B.By exercising. C.By eating a balanced meal.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When is the man planning to book his flight?A.In three weeks. B.In two weeks. C.
4、In one week.7.Why does the woman advise the man to book his flight soon?A.The price will be higher. B.There may be no tickets left then. C.There are only a few days left.听第7段材料,回答第8、9题。8.What drink does the man order?A.Orange juice. B.Grape juice. C.Coke.9.How much should the man pay in total?A.$10.
5、50. B.$11.50. C.$12.50.听第8段材料,回答第10至12题。10.Who is the man?A.Stranger. B.The womans friend. C.A taxi driver.11.What time is it now?A.3:00. B.3:10. C.3:30.12.How much tip does the man get?A.2 dollars. B.8 dollars. C.10 dollars.听第9段材料,回答第13至16题。13.Where is the woman?A.At a hotel. B.At an airport. C.At
6、a store.14.What color are the womans suitcases?A.Yellow. B.Red. C.Blue.15.What terrible thing happened to the woman at last?AShe took the wrong suitcase. B.She forgot her room number. C.She left her room card in the hall.16.What can be known from the conversation?A.The woman gave wrong direction to
7、the man.B.The womans suitcases were on the left.C.The womans two suitcases were the same in size.听第10段材料,回答第17至20题。17.What do people call our society?A.A throwaway society. B.A crowded society. C.An unfair society.18.What is mentioned when talking about electronic toys?A.Buying them.n the supermarke
8、t. B.Buying cheaper ones. C.Using rechargeable batteries.19.What is not mentioned as a thing for people to exchange?A.Clothes. B.Books. C.Cameras.20.What does the speaker recommend to do?A.Drink bottled water. B.Take shopping bags. C.Use disposable cups.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列
9、短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AChristmas events in Los AngelesYou wont find snow-covered trees and below-zero temperatures in LA,but there are still plenty of Christmas events and holiday activities to get you involved.Beverly Hills Holiday Lighting CeremonyRodeo Drive,Beverly Hills Sunday December
10、 17,2017During Christmas,you can see the twinkling lights anywhere along Rodeo Drive between Santa Monica and Wilshire Boulevards.On weekends throughout the holiday season,you can swing by the Paley Center to meet Santa or board a trolleybus with Mrs.Claus.Hollywood Christmas ParadeVarious locations
11、 in LA Sunday December 17,2017Now in its 84th year,the annual Hollywood Christmas Parade will feature floats,balloons,bands and Hollywood stars as they ride in a U-shaped route that begins at Hollywood and Orange and ends up at Sunset and Orange. Reserved seats can be purchased,but free side seating
12、 is also available.Culver City Downtown Holiday Tree Lighting CelebrationMusic Center,Downtown Monday December 18,2017Downtown Culver City lights up the holiday season at Town Square.The city opens the switch on its respectable green tree: a 22-foot Rocky Mountain pine with over 7,500 LED lights.Sti
13、ck around for hot cocoa and cookies,along with a special visit from Santa.Park free for two hours in the nearby parking spaces.Angel City Band Holiday Concert and Sing-AlongPomona Friday December 22,2017Sunday December 24,2017Head over to the Methodist Church to listen and sing along to Christmas cl
14、assics.The 160-member Angel City Band,famous for its classical,pop,world and contemporary,is putting on “Bring on the Joy” its annual holiday concert.So join in on the holiday tradition.1. Where should you go to have a bus ride with Mrs.Claus?A. Methodist Church,Pomona.B. Town Square,Culver City.C.
15、Rodeo Drive,Beverly Hills.D. Hollywood and Orange.2. What do you know about the Christmas tree at Town Square?A. Its the tallest Christmas tree in the US.B. Its collected from Rocky Mountain.C. It offers free drinks and food to visitors.D. It has the most Christmas lights in the city.3. If you are a
16、 traveler in Los Angeles,you can .A. meet Santa and Mrs.Claus throughout the weekB. reserve seats to view the Hollywood Christmas paradeC. switch on the green tree by yourselfD. sing and dance along with the band【答案】1 C 2. B 3. B【解析】 本文属于广告布告类。主要介绍美国圣诞节的几个庆祝活动。【1题详解】C【名师点睛】文章细节理解题。文章细节的理解可以细化为:(1)一一
17、对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。 (2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另一种表达。 (3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。 (4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题 。(5)事实排序型。 【解题剖析】此题属于细节理解中的(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。【答案定位】根据Rodeo Drive,Beverly
18、 Hills Sunday December部分中的最后一句“you can swing by the Paley Center to meet Santa or board a trolleybus with Mrs.Claus.”。【推理关系】题干Where should you go to have a bus ride with Mrs.Claus? 文章内容Santa or board a trolleybus with Mrs.Claus.【答案】Santa or board a trolleybus with Mrs.Claus.C选项Rodeo Drive,Beverly Hi
19、lls.【2题详解】B细节题解题。根据“Culver City Downtown Holiday Tree Lighting Celebration”中的第一句“ respectable green tree: a 22-foot Rocky Mountain pine with over 7,500 LED lights.”一棵绿色的树,它是一座22英尺高的落基山松树,有7500多个LED灯。分析本句可知这是一棵来自落基山的圣诞树。故选B.【3题详解】B推理判断题。根据Hollywood Christmas Parade一段中“.the annual Hollywood Christmas
20、Parade will feature Reserved seats can be purchased,but free side seating is also available.”分析本段可知在游行期间可花钱预订座位观看大游行的,故选B。BNeil Jordan,a conservation biologist,has come up with a novel method for protecting cattle from African lions: paint eyes on their behinds.The lions will think their intended pr
21、ey(猎物)has seen them and will give up,since theyve lost the element of surprise.This psychological trickery has been called iCow,which is actually not as strange as it sounds.The eye-like patterns on butterfly wings are known to prevent preying birds and woodcutters in Indian forests wear masks on th
22、e backs of their heads when working to discourage hungry tigers.The inspiration for the iCow strategy came while Jordan was based in a village in Botswana,when two lionesses were killed by local farmers to revenge their cattles death.The African lion is a vulnerable species,with numbers dropping fro
23、m over 100,000 in the 1990s to about 30,000 today.Much of that decline is due to these kinds of revengeful killings because farmers have no effective strategies for protecting their herds.Lions are hunters that like to attack by surprise.They move slowly,quietly,and carefully to their prey,get close
24、,and jump on them unseen,he said.When Jordan was watching a lion follow an antelope one day,he noticed the lion gave up the hunt once the antelope spotted it.So he joined one of the local farmers on a 10-week trial study,painting eyes on one-third of a herd of 62 cattle. When the cattle returned eac
25、h night,they took a head count to see how many had survived.Only three cows were killed by lions during this period-all without the painted eyes on their behinds.And all the painted cows survived. However,Jordan warned that so far this is just a promising idea.He is now back in Botswana for a more a
26、mbitious study,equipped with GPS devices to better monitor the movement of predators(捕食者)and prey.4. The iCow strategy is designed to .A. kill the lionsB. scare off PredatorsC. identify cattleD. have fun5. When hunting,lions like to .A. give up halfwayB. hesitate to take actionC. chase their prey st
27、eadilyD. launch surprising attacks6. What does the underlined word vulnerable mean in the third paragraph?A. badly behavedB. likely to attackC. easily cheatedD. easily damaged7. What can be inferred from the passage?A. Neil Jordan got the inspiration from the patterns on butterfly wings.B. In the 10
28、-week trial study,more cattle were killed.C. The iCow strategy is likely to bring great benefit.D. The farmers will continue to take their revenge on the lions.【答案】4. B 5. D 6. D 7. C【解析】 本文属于科技类文章。本文主要介绍了一种叫icow的策略,让非洲狮子失去捕杀动物的兴趣,进而保护了他们。【4题详解】B推理判断题。根据第一段、二段可知是尼尔乔丹,想出了一个保护牲畜不被非洲狮捕猎的新方法:在它们的后面画上眼睛。
29、狮子会认为他们的猎物已经看到他们而会放弃捕杀,这就是the iCow,故选B。5题详解】D细节理解题。根据第四段第一句“Lions are hunters that like to attack by surprise.”可知狮子是喜欢突然袭击的猎人。故选D。【6题详解】D名师点睛】词义猜测型-依据逻辑推理猜测词义 在阅读理解题中,所考查的词或短语的意义往往不停留在字面上,要根据短文提供的语境,通过阅读上下文,根据已知的信息或常识来推测尚不熟悉的词或词组的含义。 运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具
30、体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。常见的逻辑关系有:因果关系,同位关系,对比关系,转折关系等。【解题剖析】此题属于猜测词义中的(4):依据逻辑推理猜测词义。答案需要推断a vulnerable species和decline因果关系。【答案定位】根据文章第三段根据“The African lion is a vulnerable species,with numbers dropping from over 100,000 in the 1990s to about 30,000 today.Much of that decline i
31、s due to these kinds of revengeful killings”可推知:此处a vulnerable species和decline因果关系。【推理关系】题干What does the underlined word vulnerable mean in the third paragraph?文章内容with numbers dropping from over 100,000 in the 1990s to about 30,000 today.Much of that decline is due to these kinds of revengeful kill
32、ings非洲狮数字下降从100000年代到今天的30000。下跌很大程度上是由于这类报复性被杀,可知是因为人类捕杀,即很容易被杀【答案】easily damaged和droppingMuch of that decline is due to these kinds of revengeful killings因果关系AD.选项easily damaged.【7题详解】C 主旨大意题。根据最后一段中讲到一个为期10周的试验 “Only three cows were killed by lions during this period-all without the painted eyes
33、on their behinds.And all the painted cows survived. However,Jordan warned that so far this is just a promising idea” ,被画了眼睛的牛没有被狮子杀死,然而,Jordan提醒说,到目前为止,这只是一个很有希望的想法。分析此段可知这个策略可能是带来很大益处的。故选C。CThe shower,I find,is the best place to cry.The water covers the sound of my sadness,while washing away any ev
34、idence of my pain.I shower after the kids have gone to bed;its the only time I can be alone.I always did my best to protect my two children from my tears.If I needed to cry,I cried by myself.Yet,I encourage my two boys to cry.My 7-year-old prides himself on never crying at school.Oh,but you must cry
35、,I insist. Crying is good.It gets the sadness out.Never hold back your tears.But then I did just that.What might it do to them to see their mother upset? Then my father died,and there was no way I could schedule my grief and keep my feelings inside.I tried to get on with things,but the sadness still
36、 came. The realization that my dad was actually gone hit me with an intensity(紧张)that was impossible to cover up.To my surprise,my boys didnt seem too alarmed.Later,they found me hiding in the bedroom one afternoon,weeping.Its OK,mommies get sad too,I told them,smiling through my tears.“Dont be sad,
37、Mommy.Granddad is coming back as a baby,”my 7-year-old said,his tiny arm stretched across my shoulders.Think about love,he went on.Think about all the people who love you.I realized that in hiding my pain,I was only denying what it means to be human,I felt as if I had led my sons to believe that neg
38、ative emotions are only a concept,and not something they should possess.Its one thing to tell my children its OK to cry.Its another to show them how its done.We owe that to our children,according to social researcher and author Brene Brown.During her TED talk,Brown said,Its necessary we be seendeepl
39、y seen.Our job is not to protect our children,to keep them perfect,said Brown.Our job is to look and say,youre imperfect,and youre made for struggles,but you are worthy of love and belonging.8. According to the passage,the author .A. seldom schedules her griefB. believes boys should be toughC. finds
40、 inspiration when she showersD. often gets her sadness out9. Where was the author when she was found crying by her son?A. In the bathroom.B. In the authors bedroom.C. In her fathers house.D. In the kitchen.10. What did the author realize after she failed to hide her pain?A. His sons words were movin
41、g and comforting.B. Her son completely understood her sadness.C. The way she handled sadness had misled her children.D. Her children didnt worry about her sadness at all.11. The article is meant to tell parents that they should .A. tell kids its not all right to cryB. get any of their emotions outC.
42、 push children to work toward perfectionD. teach their children how to deal with grief【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】本文是记叙文。主要讲述了作者常在孩子睡觉时自己躲在卫生间哭泣,由此让孩子们误认为哭泣是不好的。这让作者反思,认识到应该教会孩子知道如何正确处理自己的悲伤。【8题详解】细节理解题。根据第一段“The shower,I find,is the best place to cry.”(我发现淋浴是最好的哭泣的地方)可知作者尽力不让孩子知道自己哭,但却鼓励孩子们该哭时要哭,故
43、B是错误的。根据第一段中作者如果要哭的话是在孩子睡觉后在浴室哭,可知C是错误的,根据前三段尤其是第三段第一句可知作者平时不会让自己哭的,是怕孩子无所适从,故D是错误的。但在她父亲死后无法控制自己的情绪,故A是正确的。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的“.Later,they found me hiding in the bedroom one afternoon,weeping.” (后来,他们发现我在一个下午躲在卧室里哭泣。)可知当儿子发现她哭时,她正在自己的卧室,由此可知选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段前两句“.I realized that in hiding my pai
44、n,I was only denying what it means to be human,I felt as if I had led my sons to believe that negative emotions are only a concept,and not something they should possess.”(我意识到,隐藏我的痛苦时,我只是否定了哭泣对人类意味着什么,我觉得我好像让我的儿子相信“负面”情绪只是一个概念,而不是他们应该拥有的东西。)以及在第二段中的“My 7-year-old prides himself on never crying at sc
45、hool.”(7岁的儿子自豪自己从不在学校哭。)分析这两句可知孩子觉得我躲在卧室哭好像误导了儿子相信我不应该哭,故选C。【11题详解】主旨大意题。通读本文可知作者为了保护孩子,从不在儿子面前哭泣,从而让孩子误认为哭泣是不对,“Our job is to look and say,youre imperfect,and youre made for struggles,but you are worthy of love and belonging.”(“我们的工作就是看着他们,告诉他们:你并不完美,你注定要奋斗,但你值得被爱,值得拥有归属感。”)因此作者最后认识到应该教会孩子知道如何正确处理自
46、己的悲伤。故选D。DVinegar makes salad,fries and dumplings taste better, and you can even use it to clean your windows And now, according to scientists, it may even the planets population survive climate changeResearchers from the RIKEN Center for Sustainable Resource Science (CSRS) in Japan found that growi
47、ng plants in vinegar makes them more resistant to droughts This could mean that in the future, worries about climate change affecting the worlds supply of food will be much lower The discovery was made after the researchers studied the Arabidopsis, a plant known for its ability to survive in dry wea
48、ther It was found that when the plant was placed in droughtlike conditions, it produced a chemical called acetate(醋酸盐)the main component of vinegarAfter discovering this, the scientists experimented further by adding acetate to the soil of other plants, before they stopped giving them water complete
49、ly After leaving the plants for 14days, they found that the ones treated with acetate had survived, while the untreated plants had dried up and diedIts hoped that this simple method of survival could soon be used to help farmers in dry countries keep their crops alive In the experiment, we targeted
50、the staple foods of the worldrice, wheat and maizeand the basic plant of breeding species, rapeseed(油菜籽), Jong Myong Kim, coauthor of the study, told Popular Science magazineKim also told the magazine hes already been in touch with people all over the world who are interested in trying this simple a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
