《全国市级联考》山西省运城市2017届高三上学期期末考试英语试题解析(解析版)WORD版含解斩.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国市级联考
- 资源描述:
-
1、本试卷分第I 卷(选择题)和第II 卷(非选择题)两部分,共150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,认真核对条形码上的姓名、准考证号,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置上。2.答题时使用0.5毫米的黑色中性(签字)笔或碳素笔书写,字体工整、笔记清楚。3.请按照题号在各题的答题区域(黑色线框)内作答,超出答题区域书写的答案无效。4.保持卡面清洁,不折叠,不破损。5. 第I卷听力满分30分,不计入总分。第I 卷(选择题,共100分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对
2、话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What happened to the man?A. He was pushed down. B. He knocked into a door. C. He knocked someone down.2. How old is the man now?A. 12. B. 20. C. 22.3. What are the speakers talking about?A. Job hunting. B. An onli
3、ne course. C. Summer vacation plans.4. What advice does the woman give to the man?A. To stay at home all day to write. B. To spend some time in the park. C. To attend a speech contest.5. What is the man probably doing?A. Offering help. B. Demanding an apology. C. Making a complaint.第二节 (共15小题;每小题1.5
4、分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中做给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. On which channel is there a new situation comedy?A. Channel 2. B. Channel 4. C. Channel 7.7. What do the speakers probably watch in the end?A. Dr. Goodbody
5、. B. Pittsburgy police. C. Million Dollar Jackpot.听第7段材料,回答第8、9题。8. What has the mans family started to do?A. Use cars that run on natural gas. B. Recycle plastic bottles and metal cans.C. Bring shopping bags to the supermarket.9. Who uses a solar heating system?A. The mans aunt. B. The mans uncle.
6、C. The mans cousin.听第8段材料,回答第10至12小题。10. When did the man have the horse-riding lessons?A. Last Friday. B. Last Saturday. C. Last Sunday.11. Who played golf?A. Sam. B. Paul. C. Jane.12. Which sport did Anne play?A. Skiing. B. Tennis. C. Table tennis.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where is the mans wallet most
7、 probably?A. In his car. B. In the bookstore. C. In his jacket pocket.14. What will the man probably do afterwards?A. Get ready to go camping. B. Call the campus office.C. Go to a lecture.15. Where are the speakers now?A. In Los Angeles. B. In Chicago. C. In New York.16. What will professor Smith ta
8、lk about?A. How to find jobs. B. How to choose a university. C. How to graduate successfully.听第10段材料,回答第17至20题。17.What did Henry Hudson do after running into ice in 1607?A. He kept going north. B. He tried for over two months.111.ComC. He headed to Spitsbergen instead.18. When did Henry Hudson reach
9、 North America by accident?A. In 1608. B. In 1609. C. In 1610.19. When did Henry Hudson reach North America by accident?A. During the first journey. B. During the second journey. C. During the third journey.20. On which ship did Henry Hudson make his last known journey?A. Hopewell. B. Half Moon. C.
10、Discovery.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AOne Day Fly-Fly Rock Art TourOperator: Adventure North Australia Destination: Cooktown Departing: CairnsPrices(AUD): Adults: $ 549.00 Child: $ 390.00Family(2 adults and 2 children): $ 1,669.00Tour De
11、scriptionA truly unique experience, voted as one of Australias Must-Do-Experiences. Treat yourself to an amazing day out with Aboriginal Elder Willie Gordon.Depart Cairns Domestic Airport for the Skytrain Flight to Cooktown. Flight departs Cairns at 6:45 a.m.Enjoy a 45-minute flight with wonderful v
12、iews from Cairns to Cooktown as you fly along the coast between the World Heritage rainforest and the Great Barrier Reef. On arrival in Cooktown youll be met by Willie Gordon, the traditional storyteller of the Nugal-warra trible.Willie Gordon takes guests to his ancestral rock art sites, set high i
13、n the hills above Hope Vale, outside Cooktown. Here he shares the stories behind the art. Hell explain how the paintings speak of the most basic and important quality of life and the knowledge of his people.The tour takes you through an impressive view of six rock art sites, including an ancestral B
14、irth Cave and the Reconciliation Cave. It includes a 30-minute bush walk on generally easy terrian(地形). (PS: Covered closed-on shoes must be worn.)Return to Cooktown at 1:15 p.m. where Willie will take you to the Nature Power House Museum, Cooktowns Visitor Information Centre. Lunch is included at t
15、he Verhandah Cafe.The rest of the afternoon is free to explore historical Cooktown before your transfer to Cooktown airport and return flight to Cairns. Flight arrives at Cairns Domestic Airport at 6:40 p.m. Own arrangements on arrival in Cairns.21.Tourists will go to_ after viewing the rock art.A.
16、the World Heritage Rain-forest B. the Great Barrier ReefC. the Nature Power House Museum D. the Reconciliation Cave22. From the passage, we know that Willie Gordon_.A. acts as the guide of the tour.B. is the owner of the Verhandah Cafe.C. works in the Nature Power House Museum.D. is the manager of A
17、dventure North Australia.23. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?A. Tourists arrive in Cooktown by air B.The whole tour lasts about twelve hours.C. Tourists can visit historicalCooktown free of charge in the afternoon.D.A couple taking the tour with their three childr
18、en will pay at least $2,059.24. The tour is designed to let the tourists_.A. learn about the custom B. involve themselves in rock musicC. experience the local lifestyle D.enjoy the ancient art【答案】21.C22.A23.C24.D【解析】试题分析:文章讲述了一次旅行的详细按排。121.C 细节推测题,根据rock art之后的Return to Cooktown at 1:15 p.m. where W
19、illie will take you to the Nature Power House Museum,可知答案为C。22.A 细节理解题。根据On arrival in Cooktown youll be met by Willie Gordon, the traditional storyteller of the Nugal-warra trible.可知Willie Gordon是给我们讲述旅游景点典故的人,即我们的导游,故选A。【名师点睛】推理判断题的解题方法 :推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,
20、理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。考点:考查文化旅游类文章阅读BHe met her at a party. She was outstanding; many guys were after her, but nobody paid any attention to him. After the party, he invited her for coffee. She was surprised, so as not to appear rude, she went along.As they sat in a nice coffee shop, he was too nervo
21、us to say anything and she felt uncomfortable. Suddenly, he asked the waiter, “Could you please give me some salt? Id like to put it in my coffee.”They stared at him. He turned red, but when the salt came, he put it in his coffee and drank. Curious, she asked, Why salt with coffee? He explained, “Wh
22、en I was a little boy, I lived near the sea. I liked playing on the sea. I could feel it salty, like salty coffee. Now every time I drink it, I think of my childhood and my hometown. I miss it and my parents, who are still there.”111She was deeply moved. A man who can admit that hes homesick must lo
23、ve his home and care about his family. He must be responsible. She talked too, about her faraway hometown, her childhood, her family. That was the start to their love story.They continued to date. She found that he met all her requirements. He was tolerant, kind, warm and careful. And to think she w
24、ould have missed the catch if not for the salty coffee! So they married and lived happily together. And every time she made coffee for him, she put in some salt, the way he liked it.After 40 years, he passed away and left her a letter which said: My dearest, please forgive my life-long lie. Remember
25、 the first time we dated? I was so nervous that I asked for salt instead of sugar. It was hard for me to ask for a change, so I just went ahead. I never thought that we would hit it off. Many times, I tried to tell you the truth, but I was afraid that it would ruin everything.Sweetheart, I dont exac
26、tly like salty coffee. But as it mattered so much to you, Ive learnt to enjoy it. Having you with me was my greatest happiness. If I could live a second time, I hope we can be together again, even if it means that I have to drink salty coffee for the rest of my life.Her tears made the letter totally
27、 wet. Someday, someone asked her, “Whats the taste of salty coffee?” “Its sweet,” she replied.25. What does the writer mean by saying “she would have missed the catch”?A. She meant to leave him on their first date. B. She thought of him every now and then.C. She nearly misunderstood his explanation.
28、 D. She could hardly believe this simple fact.26. Why did the man have salty coffee all his life?A. To change lifestyle. B. To please his wife.C. To keep his word. D. To remember the past.27. The best title for the passage might be _.A. A Well-kept Secret B. Salty CoffeeC. A mistake for love D. A Ho
29、mesick Man【答案】25.A26.C27.B【解析】试题分析:这是一个感人的爱情故事,男主人公因为喜欢女主人公,请她喝咖啡,不料因为紧张把糖说成盐,而且又感到不好意思纠正,只好说自己喜欢喝咸咖啡,结婚之后,女主人公给自己的丈夫泡咖啡时总会加点盐,这样男主人公喝了40年的咖啡,最终男主人公去世后留给女主人公一封信才揭开这个善意的谎言。1111.Com25.A 细节理解题。根据As they sat in a nice coffee shop, he was too nervous to say anything and she felt uncomfortable. 和And to th
30、ink she would have missed the catch if not for the salty coffee!女主人公本来准备离开,却因这个加盐举动好奇而留下来,故选A。【名师点睛】在细节考查题中有一类事实细节题 。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。考点:考查故事类阅读CBeavers(河狸) are a v
31、ery unique species in the world of nature and wildlife-they are architects. Their dams are fine examples of engineering.A pair of beavers will build a dam, using branches, mud and stones, across a river. The water held back by the dam flows over the bank on either side of the river, flooding the nea
32、rby ground and forming a pond. At some point in the pond the beavers then build their home, which is called a lodge. This consists of a cone-shaped(锥状的)pipe of branches and sticks of two to six feet in length held together with mud and stones, the top of which projects above the waterline. It serves
33、 as a shelter from the bad weather, a safety from enemies and a base for food supplies to be drawn upon in winter.From an engineering point of view the lodge could hardly be improved. Not only does it contain a central room just above water level, which is accessible only through underwater tunnels,
34、 but it also has “walls”, one or more escape tunnels and an air hole at the top, which controls the temperature inside and gives air-conditioning. It is altogether a clever piece of construction, with all modern conveniences. It is ,in fact, better protected against the effects of flooding than many
35、 human houses.Trees are essential to beavers. They eat the bark on the upper branches. But they must first fell the trees, using their four front teeth. With these sharp tools, it takes only a few minutes to cut down a tree.The engineering skill of beavers is to a large extent a result of their abil
36、ity to use their front paws as hands. A female will carry her young held under her chin(下巴) with her front paws, walking on her hind legs. A similar method is used by all beavers when transporting stones or mud, although they also carry such materials on their broad flat trails. The fore-paws are al
37、so used for digging and for dragging heavier pieces of wood.28. Which of the following pictures best illustrates the beavers lodge?A. B. C. D. 29. Which of the following sentences is Not the reason why trees are important to beavers?A. They live on the barks on the upper branches of trees.B. They us
38、e trees branches to build dams.C. They build their lodge with the branches.D. They us branches to transport mud and stones.30. The underlined word “fell” in Paragraph 4 probably means .A. move away B. cut down C. cut up D. move about31. This text is mainly about .A. the beavers lodge B. the beavers
39、engineering skillsC. the beavers dam D. the beavers intelligence【答案】28.C29.D30.B31.B【解析】试题分析:文章介绍了大自然的建筑师河狸和人类的启示。128.C推理判断题。根据which is called a lodge. This consists of a cone-shaped(锥状的)pipe of branches and sticks of two to six feet in length held together with mud and stones, the top of which proj
40、ects above the waterline.可知这小坝是锥形的,且高出水平线,只有C。31.B 主旨大意题。根据The engineering skill of beavers is to a large extent a result of their ability to use their front paws as hands.和整篇文章可知,全文主要讲述了河狸的建筑技巧,故答案为B。【名师点睛】主旨大意题主要考查学生对所读材料(或所读材料片断)中心思想的概括。做这类题时,考生应通读全文,把握文章大意或中心思想,同时注意文章的主题句,因为主题句表达中心思想,其他句子均围绕主题句进
41、行展开。主题句通常位于文章第一段首句、第一段末句或全文末句等地方,但位于段落中间(通常是第一段或最后一段的中间)也是完全可能的。同时,主题词关键词也是非常重要的,有时候可以直接看出答案。主旨大意题的考查形式很多,如概括标题、主题、段意、中心思想等。1【考点】考查说明文阅读DCancer is a terrible disease. Every year in the UK, more than 330,000 people get cancer, and doctors usually use a kind of therapy called radiotherapy to treat peo
42、ple. This treatment uses high energy X-rays to destroy the disease, but the effects of treatment can be nearly as bad as the cancer. As the X-rays destroy the cancer cells, they also damage healthy cells that are next to them. Its like using a shotgun to kill an insect. When really important parts o
43、f a persons body are hurt by the X-ray energy, it can have very bad results. It can also make more cancer grow in the damaged places in the future.A new therapy that uses protons(质子) instead of X-ray energy could be the answer to the problem. In a project called PRaVDA, scientists from the UK and So
44、uth Africa are working to this. If X-ray energy is like a shotgun, then protons can work more like a laser. Scientists can make protons travel through someones body without hurting them, and only damage the cancer.The PRaVDA scientists use computers to make a 3-D model of the cancer cells to make su
45、re the protons go to the right places. “Its more accurate,” said Michaela Esposito, PhD, from the University of Lincoln.Building this technology was very difficult, though. Professor Nigel Allinson from the University of Lincoln, the project leader, has put together a team of many different kinds of
46、 scientists with different skills. Those skills were all needed to make what he calls “one of the most complex” medical machines ever. Its also 10 times more expensive than X-ray radiotherapy. Even so, Allinson believes that most cancer treatment will be done by protons in the future. “I think it wi
47、ll improve the quality of life of many cancer patients,” he says.32. What point does the first paragraph make?A. Cancer is a really terrible disease.B. Lots of people get cancer every year in the UK.C. Radiotherapy isnt a perfect way to cure cancer.D. Radiotherapy is a commonly used therapy against
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370474.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
