广西南宁市第三中学2020-2021学年高二下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西南宁市第三中学2020-2021学年高二下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 广西 南宁市 第三中学 2020 2021 学年 下学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南宁三中20202021学年度下学期高二月考(一)英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5 分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man probably do next?A. Fix the walls. B. Call the repairman. C. Ask the woman for help.2. Where does the conversation take pla
2、ce probably?A. In a stadium. B. In a concert hall. C. In a ticket office.3. How did the woman know her husband?A. With the help of a friend. B. Through the newspaper. C. On the Internet.4. What does the man mean?A. He has bought everything.B. Hes in a hurry to go shopping.C. Hell finish his shopping
3、 before Christmas.5. What are the speakers talking about?A. A piece of music. B. A book. C. A movie.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. Why does the man like to run?A. To ke
4、ep a good mood. B. To stay fit. C. To lose weight.7. What does the woman think of running?A. Tiring but good. B. Easy and good. C. Relaxing but boring.听下面一段对话,回答第8和第9题。8. Who cannot the woman get along with?A. Her colleagues. B. Her boss. C. Her friends.9. What does the man suggest the woman do?A. E
5、xplain her problems first.B. Try to ask others opinions.C. Look for a job online.听下面一段对话,回答第10至第12题。10. Whats the relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Teacher and student. C. Friends.11. Whats the mans attitude towards home schooling?A. Positive. B. Doubtful. C. Negative.12. Wha
6、t does the woman plan to do on Sunday?A. Visit a public school. B. Have a family meeting. C. Try a one-on-one class.听下面一段对话,回答第13至第16题。13. Why did George come back late?A. He hurt his hands and knees.B. He went to a pub with Linda.C. He waited a long time for the bus.14. What was the old lady doing
7、in the middle of the road?A. Looking for something. B. Struggling to stand up. C. Watching the busy traffic.15. What happened to Linda?A. She was fined. B. She got injured. C. She had an accident.16. What can we know about the witness?A. He was driving home after work.B. He was crossing the road.C.
8、He was at a bus stop.听下面一段独白,回答第17至第20题。17. What is the talk?A. A telephone message. B. A radio advertisement. C. A TV hostess speech.18. How much should people pay for admission on Monday night?A. $16. B. $10. C. $5.19. At what time do the Jazz Nights doors open?A. 7:00. B. 8:00. C. 10:00.20. What
9、can people do on Saturday night?A. Listen to the violin.B. Show their talents on the stage.C. Dance with the latest beats.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABeautiful Libraries Around the WorldThere are plenty of breathtaking places to visit in
10、 the world. There are natural wonders like the Grand Canyon or ancient ruins like the Colosseum(罗马斗兽场), or fantastic buildings with sky-high observation decks. But there are a few places, pretty much in every city, that you might not expect to take your breath away: libraries.George Peabody Library,
11、 Baltimore, MarylandPart of Johns Hopkins University, this simple, five story library holds 300,000 volumes. Though its technically part of the college, any member of the public in Baltimore is free to use the library, since its namesake, George Peabody, was a famous philanthropist. The library is a
12、lso located near the Baltimore Washington Monument in the Mount Vernon-Belvedere neighborhood.Central Library of Vancouver, CanadaThis famous library is actually modeled after the Roman Colosseum. It has nine floors and takes up an entire city block, so its not only a library with nine and a half mi
13、llion items (including books, e-books, CDs, DVDs, newspapers and magazines), but is also a complex with shops, cafs and offices. Theres even a rooftop garden thats open to the public.National Library of Brazil Rio de Janeiro, BrazilApproximately nine million items are contained in the National Libra
14、ry of Brazil in Rio de Janeiro. Ranking seventh in size amongst all other libraries around the world, it features a 19th-century collection of tens of thousands of photographs that, due to their significance, are on the register of the UNESCO.Joe and Rika Mansueto Library, University of Chicago Chic
15、ago, Illinois, USAThe University of Chicagos Joe and Rika Mansueto Library has been given the nickname “The Egg,” owing in part to its distinctive oval shape. Local architectural firm Murphy/Jahn came up with an innovative solution to fitting the library into an already crowded campus: it plunges 55
16、 feet underground. Meanwhile, thanks to the domed transparent glass roof, light streams through to the reading room, yet solar heat and excessive UV rays are kept largely at bay.1. Why is the George Peabody Library free to the public?A. Because it is part of Johns Hopkins University.B. Because it ho
17、lds a large volume of books.C. Because its founder is a philanthropist.D. Because it is located near the Baltimore Washington Monument.2. Which library features a large number of pictures?A. George Peabody LibraryB. Central Library of VancouverC. National Library of BrazilD. Joe and Rika Mansueto Li
18、brary3. How did the architect fit a library into a crowded campus?A. Set up a new library in the old buildings.B. Build the library underground.C. Build a library that only needs to accommodate a few people.D. Add floors above the existing building.【答案】1. C 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一片应用文,介绍了世界上四个独特的图书馆。【
19、1题详解】细节理解题。根据文章第二段“Though its technically part of the college, any member of the public in Baltimore is free to use the library, since its namesake, George Peabody, was a famous philanthropist.(虽然从技术上讲,这是学院的一部分,但Baltimore的任何公众都可以免费使用这座图书馆,因为它的同名者George Peabody是一位著名的慈善家)”可知,George Peabody可以免费使用的原因是它的
20、同名建立者George Peabody是一个慈善家。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章第四段“Ranking seventh in size amongst all other libraries around the world, it features a 19th-century collection of tens of thousands of photographs that, due to their significance, are on the register of the UNESCO.(在世界上所有其他图书馆中,它的规模排名第七,以19世纪的数万张照片为特色,由
21、于其重要性,这些照片已被联合国教科文组织收录)”可知,National Library of Brazil是以19世纪的数万张照片为特色。故选C。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Local architectural firm Murphy/Jahn came up with an innovative solution to fitting the library into an already crowded campus: it plunges 55 feet underground.(当地建筑公司Murphy/Jahn提出了一个创新的解决方案,将图书馆安置在已经拥挤的校园中:
22、它深入地下55英尺)”可知,在拥挤的校园里建一座图书馆的方法就是修建在地下。故选B。BA while back I caught a news report on something called couch surfing and the network of trusting souls who make this phenomenon possible. They offer to put up travelers free of charge and help them on their ways. At first, it sounded unbelievable. I mean,
23、inviting strangers into ones home for one or two nights? Give me a break.However, I was intrigued. I decided to find it out. The only way to truly learn about this phenomenon was to dive in. So I planned a trip to Finland, a country Ive always wanted to explore. I would couch surf at every stop ther
24、e.If ever any anxiety existed when stepping into the unknown, it disappeared when my first host met me at the train station. Ari looked like my idea of a typical Finn: tall and blue-eyed. Finns were also supposed to be famously reserved (寡言少语的). Ari was anything but. He was a live wire, giving me a
25、warm welcome and walking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.If this was what couch surfing was all abouttrust and friendshipthen I had gotten off to a good start. As I
26、 boarded my next train to continue my journey, I began to think about this couch-surfing idea. What encouraged these people to open their homes to strangers? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.Seven cities in 14 days. Seven hosts.
27、 Seven new friends. If couch surfing taught me anything, its this: Most people are good and generous. Where will couch surfing take me next? Who knows? But I cant wait to find out.4. Which of the following best explains the underlined word in the second paragraph?A. relaxed.B. bored.C. interested.D.
28、 pleased.5. What can we know about Ari?A. He was reserved like most Finns.B. He talked less but he was friendly.C. He treated the author as a friend.D. He saw off the author at the train station.6. Why did people offer couch surfing to strangers?A. To take an adventure with strangers.B. To exchange
29、houses for a short time.C. To learn more about others family lives.D. To enrich their own lives by helping others.7. What can be the best title for the text?A. Travel on Trust and CouchesB. A Free Travel in FinlandC. Experiences in Strangers HousesD. A Plan for Couch Surfing【答案】4. C 5. C 6. D 7. A【解
30、析】【分析】本文为一篇记叙文。记叙了我在探索“沙发冲浪”时获得了友情和信任。【4题详解】词义猜测题。根据 “However, I was intrigued.I decided to find it out.”,推断此处我应该对沙发冲浪很感兴趣,故推断“intrigued”与“interested”具有相同含义。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第四段“If this was what couch surfing was all abouttrust and friendshipthen I had gotten off to a good start.”,作者认为作者和Ari已经有了信任
31、与友谊,Ari把作者当作朋友。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.”作者得出结论向陌生人提供沙发冲浪是为了通过帮助别人来丰富自己的生活。故选D项。【7题详解】主旨大意题。结合全文,文章记叙了我因为对沙发冲浪感兴趣,在探索中收获了信任与友谊。A项“靠信任与沙发进行旅行”符合文章主旨。故选A项。CWhales are big, but why arent they even b
32、igger? A new study says the key factor is how many calories they can take in. Researchers came to this conclusion after using small boats to chase down 300 whales of various species around the world. They reached out with long poles to attach sensors (传感器) to the creatures, allowing them to record w
33、hat whales were doing as they dived for food.The study included 90 blue whales the biggest animals ever to live. Size estimates vary, but they can grow to about 100 feet long and weigh more than 100 tons, according to the American Cetacean Society. The research also included sperm whales, the bigges
34、t whales with teeth; they can grow to about 60 feet in length.Toothed whales hunt their prey (猎物) one at a time, seeking them out in the dark depths with a sonar-like detection. But as their body size increases, their hunting style becomes progressively less efficient they take in fewer calories fro
35、m their meals than the number they burn in each dive. Thats a result of the limited availability of prey.Blue whales grow bigger because they feed in a much different and more efficient way, the researchers reported. They open their mouths wide to take in an enormous volume of water even bigger than
36、 their body size as they swim along. They then close their mouths and strain the water out through a sieve-like filter (过滤器), trapping huge numbers of tiny shrimp-like creatures called krill. That allows them to take advantage of a very large prey resource thats very rich in a small amount of time,
37、said Jeremy Goldbogen of Stanford University, another member of the research team. They get a huge bang for the buck.So why arent they even bigger than they are? Perhaps blue whales are limited by the seasonal nature of the most nutritious krill patches, which grow huge and dense in the summer, Gold
38、bogen said. And calculations indicate that to sustain a blue whale thats 115 feet long, youd need a density of prey that is just not seen anywhere in the world.8. How did researchers conduct the study?A. By detecting whales with poles.B. By tracking whales with devices.C. By filming whales preying o
39、n boats.D. By recording whales sound from sensors.9. What do we know about toothed whales?A. They can grow to about 100 feet long.B. They seek prey in the shallow waters.C. They hunt less efficiently as they grow older.D. They dive consuming more calories as they grow bigger.10. What makes blue whal
40、es different from toothed whales in size?A. Blue whales have big mouths.B. Blue whales hunt in the deep sea.C. Blue whales eat more varieties of foods.D. Blue whales hunt for food more efficiently.11. What does the underlined sentence in paragraph 4 refer to?A. Preying takes more time than before.B.
41、 Preying becomes easier than expected.C. Whales get a greater harvest from preying.D. Whales consume more calories than they obtain.【答案】8. B 9. D 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。鲸鱼很大,但为什么它们不更大呢?一项新的研究表明,关键因素是他们能摄入多少卡路里。文章介绍了蓝鲸和齿鲸的差别。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Researchers came to this conclusion after using smal
42、l boats to chase down 300 whales of various species around the world. They reached out with long poles to attach sensors (传感器) to the creatures , allowing them to record what whales were doing as they dived for food.(研究人员在使用小船追捕了世界各地300头不同种类的鲸鱼后得出了这一结论。他们伸出长杆,在鲸鱼身上安装传感器,以便记录鲸鱼潜入水中觅食时的动作)”可知,研究人员是通过设
43、备追踪鲸鱼来进行这项研究的。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“But as their body size increases, their hunting style becomes progressively less efficient they take in fewer calories from their meals than the number they burn in each dive.(但随着体型的增长,它们的捕猎方式逐渐变得不那么有效它们从食物中摄取的卡路里少于每次潜水消耗的卡路里)”可知,齿鲸随着体型的增长,它们会潜到水下消耗更多的热量。故选D。【10题
44、详解】推理判断题。根据第四段中“Blue whales grow bigger because they feed in a much different and more efficient way, the researchers reported. They open their mouths wide to take in an enormous volume of water even bigger than their body size as they swim along. They then close their mouths and strain the water ou
45、t through a sieve-like filter (过滤器), trapping huge numbers of tiny shrimp-like creatures called krill.(研究人员称,蓝鲸之所以变大,是因为它们以一种截然不同且更有效的方式进食。它们在游动时张大嘴巴以吸收大量的水甚至比它们的身体还大。然后它们闭上嘴巴,用一个像筛子一样的过滤器将水过滤出来,捕获大量的像虾一样的叫做磷虾的小生物)”可知,蓝鲸和齿鲸在体型上的区别是蓝鲸捕食效率更高。故选D。【11题详解】句意猜测题。根据第四段中“hat allows them to take advantage of
46、 a very large prey resource thats very rich in a small amount of time, said Jeremy Goldbogen of Stanford University, another member of the research team.(那“让它们能够在短时间内利用非常丰富大型猎物资源,” 研究小组的另一名成员、斯坦福大学的杰里米戈尔德博根说)”可知,划线句子的意思是“鲸鱼从捕食中获得更大的收获。”故选C。DFrom talking robots and video phones to rovers on Mars, tec
47、hnology has become so advanced that the previously impossible seems to occur on a daily basis. And yet - we still have no cure for the common cold.Why cant we stop the common cold? According to Peter Barlow, a scientist at Edinburgh Napier University in the UK, the main challenge lies in the many di
48、fferent types of cold viruses that are produced by the rhinoviruses (鼻病毒). There are at least 160 types. They mutate (突变) so easily that they quickly become resistant to drugs, or learn to hide from our immune systems. In other words, a single cure isnt likely to work on every type of cold.However,
49、researchers from Stanford University and the University of California, San Francisco, have found a possible answer. They discovered a protein that the viruses need. Without it, they cant spread inside your body.To identify the gene which produces the specific protein needed by the viruses, researche
50、rs used a gene-editing technique to test all genes in the human genome one by one for thousands of cells. These modified (改变的) cells were then exposed to a range of enteroviruses, including the rhinoviruses which cause the common cold. All the viruses were unable to replicate (复制) inside cells witho
51、ut a gene that produces a specific protein, called methyltransferase SETD3.Then, they tested genetically modified mice, which were completely unable to produce the protein. The mice were able to live healthy, normal lives without the protein. “Lacking that gene protected the mice completely from vir
52、al infection.” associate professor Jan Carette, from Stanford, told the BBC. “These mice would always die, but they survived and we saw a very strong reduction in viral replication and very strong protection.”Carette said the plan is to find a drug which can temporarily suppress (抑制) the protein, in
53、stead of producing genetically modified humans. “We have identified a fantastic target that all enteroviruses and rhinoviruses require and depend on. Take that away and the virus really has no chance.” said Carette. “This is a really good first step the second step is to have a chemical that mimics
54、(模拟) this genetic deletion.” he added.12. What does Peter Barlow think is the main problem for prevention of the common cold?A. The slow mutation of some genes.B. The fast speed at which rhinoviruses spread.C. The harm rhinoviruses do to the immune system.D. The wide variety of cold viruses created
55、by rhinoviruses.13. What can we learn about the protein needed by the viruses?A. It helps the viruses replicate inside our bodies.B. It allows the viruses to mutate easily.C. It helps the viruses become resistant to drugs.D. It accelerates the speed at which the viruses spread.14. What did the resea
56、rchers discover in their gene-editing study?A. Genetically modified mice died because they lacked the protein.B. The modified cells seemed to protect the mice against viral infections.C. More methyltransferase SETD3 was produced after the cells were modified.D. The gene-editing technique was more ef
57、fective against enteroviruses than rhinoviruses.15. What do the researchers most probably do next, according to Carette?A. Conduct experiments on genetically modified humans.B. Identify a drug that can help reduce the protein.C. Apply this gene-editing technique to control other viruses.D. Find a ch
58、emical that can cure all enteroviruses and rhinoviruses.【答案】12. D 13. A 14. B 15. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。本文主要讲了为什么普通感冒没有很好的治愈方法是因为鼻病毒产生的许多不同类型的感冒病毒,而病毒的传播需要蛋白质,为了确定产生病毒所需特定蛋白质的基因,研究人员使用基因编辑技术,对人类基因组中的数千个细胞逐一进行基因测试。由此提出了一种新型的防普通感冒的方法。【12题详解】细节理解题。根据第二段中According to Peter Barlow, a scientist at Edinburgh N
59、apier University in the UK, the main challenge lies in the many different types of cold viruses that are produced by the rhinoviruses. There are at least 160 types. They mutate so easily that they quickly become resistant to drugs, or learn to hide from our immune systems. In other words, a single c
60、ure isnt likely to work on every type of cold.可知据英国爱丁堡纳皮尔大学的科学家Peter Barlow称,主要的挑战在于由鼻病毒产生的许多不同类型的感冒病毒。至少有160种。它们很容易变异,很快就会对药物产生抗药性,或者学会躲避我们的免疫系统。换句话说,单一的治疗方法不可能对所有类型的感冒都有效。由此可知,Peter Barlow认为预防普通感冒的主要问题是由鼻病毒产生的各种各样的感冒病毒。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中They discovered a protein that the viruses need. Without
61、 it, they cant spread inside your body.可知他们发现了病毒需要的一种蛋白质。没有它,它们就不能在你体内扩散。由此可知,病毒所需的蛋白质帮助病毒在我们体内复制。故选A。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Lacking that gene protected the mice completely from viral infection.” associate professor Jan Carette, from Stanford, told the BBC.可知“缺乏这种基因保护小鼠完全免受病毒感染。”斯坦福大学副教授Jan Carette告诉
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372250.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
