山东省济南市莱芜一中2021届高三英语1月份月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济南市 莱芜 一中 2021 届高三 英语 月份 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市莱芜一中2021届高三英语1月份月考试题(含解析)注意事项:考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求:1.答卷前,考生务必将自己的级部、班级、姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选择题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用0.5mm中性笔将答案写在答题卡对应题目的规定区域。答在答题卡的规定区域之外或本试卷上无效。3.考试结束后只需将答题卡交回。第I 卷第一部分 听力(共两节,每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标
2、注在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Roommates.B. Boss and secretary.C. Husband and wife.【答案】B【解析】【原文】W: Your meeting is at 2:00 p.m. this afternoon.M: OK, thanks. Well, did anyone call while I was out?W: O
3、nly your wife. She wants you to pick up some wine on your way home.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans problem?A. He needs a ride.B. He wants a new job.C. He doesnt have insurance now.【答案】C【解析】【原文】W: If you still cant sleep well, you should go to the hospital. I can give you a ride.M: I just start
4、ed a new job. My insurance doesnt cover me until next month.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers doing?A. Biking in the city.B. Hiking in the mountains.C. Driving in the countryside.【答案】C【解析】【原文】W: Where are we? I havent seen any road signs for miles, and there arent any houses, either. I thin
5、k we took a wrong turn back there.M: Yeah, I think youre right. Pull over to the side of the road, and Ill take a closer look at the map.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much did the ice cream cost?A. $5.B. $9.C. $10.【答案】B【解析】【原文】M: That was expensive. I only got one dollar change. When I was young, even fi
6、ve dollars would have been a crazy price for an ice cream.W: You gave him ten dollars? Surely, he has made a mistake. Go back and ask.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does this conversation take place?A. At a laundry.B. At a restaurant.C. At a shopping mall.【答案】A【解析】【原文】M: Good morning, maam. Can I help y
7、ou?W: Yes. I need this dress by Friday. It has a small stain on it, but Im hoping you can get it out.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man think of the girls qu
8、estion?A. It isnt important.B. Its difficult to answer.C. It is easy to understand.7. What does the man say about the ocean and the sky?A. They are related.B. They look exactly the same.C. They have nothing to do with each other.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Daddy, why is the sky blue?M: Oh, honeyits a li
9、ttle hard to explain. There are things you dont understand about science yet.W: Oh. I thought it was because the ocean is blue. The sky is always looking at the ocean, so it should be blue, too.M: Thats a very good idea, Ruby! That is very close to the real reason, too. The sky has a lot to do with
10、the ocean. Theyre related, in a way. Did you ever notice that theyre never exactly the same color? Its just like you and your brother Peter. You look alike because youre related, but you dont look exactly the same.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is the man at the university?A. Hes taking c
11、lasses.B. Hes checking it out.C. He just graduated from there.9. What do we know about the man?A. He is good at baseball.B. His grades are very high.C. The college wants him to play on its sports team.10. What happened when the woman went to a game last time?A. She was hit by a ball.B. A player was
12、sent to hospital.C. Her face got scratched by a fan.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: Hi, Im Alice. Is this your first day of college?M: Im Chris. Im actually just visiting the campus. This is my last year of high school, and Im trying to choose a university. I got an offer from this school. My school f
13、ees will be paid if I come hereW: You must be really smart, then! Not a lot of people get full scholarships.M: Im OK in school. The reason why I got the offer is that Im a basketball player.W: I might have guessed that. Youre very tall!M: You should come to one of my games. Our first one is in two w
14、eeks.W: Thanks. Ill think about it. The last time I went to a game, I got hit in the face with a ball.M: Was it a basketball game?W: No, it was a baseball game. I had to go to the hospital.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the man suggest the woman do about her book?A. Call a publishe
15、r.B. Advertise it herself.C. Ask their teacher for advice.12. How many pages does the womans book have?A. About 200.B. About 350.C. About 700.13. What will the woman give the man to read?A. A digital copy.B. A printed copy.C. A handwritten copy.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】W: Im trying to get a book
16、 published, but I dont know how to begin. Should I call a publisher or try to advertise it myself?M: Maybe you should ask Mr Wyatt. He knows a lot about the book industry.W: Good idea! I always loved his English classes. Hes the reason that I started writing!M: Id like to read your book sometime tho
17、ugh. How long is it? I usually just read books that are less than 200 pages. Remember that book Ulysses which we read in Mr. Wyatts class? That was over 700 pages!W: Oh yeah, that took forever to read. My book is not as thick as that. Its probably about half that long. I wont have an actually printe
18、d book to give you, at least for a few more months. The only others I have are computer files and my handwritten copies.M: Can you just give me a computer file?W: Yes. Ill do that right away. If you are going to read it, I need your honest opinion though. It is the only way I can get better.听下面一段较长对
19、话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How do most people in the United States get their news?A. From TV.B. From the network.C. From the newspaper.15. Which country has the largest group of newspaper readers?A. France.B. Italy.C. Japan.16. How does the man sound?A. A little bored.B. Very interested.C. Quite
20、 indifferent.17. What are the speakers mainly talking about?A. Types of news media.B. Types of news reporters.C. Types of news shows.【答案】14. B 15. C 16. B 17. A【解析】【原文】W: I read an interesting article the other day. It had a lot of data on how people get their news. Did you know that in the United S
21、tates, only 5% of people get their news from the radio?M: That makes sense. I only listen to music on the radio. Are most people getting their news from the newspaper or television instead?W: Only 1% more people get it from newspapers, but most people get it from the Internet actually.M: Wow really?
22、 I would have thought that people preferred getting news from the television. What about other countries? Are they the same?W: Well, the article spoke about a few countries. France, Germany and Italy actually have the highest rates of television news watchers. Of those in the study, Japan had the mo
23、st newspaper readers.M: That is really interesting. I dont think I know a single person our age who listens to radio news either. My grandparents and their generation are the ones who grew up with that.W: Its amazing how our technology has changed many things about day to day life. I bet in one hund
24、red years, people will get their news from something we cant even dream of.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. When will the math exams be held this year?A. On Wednesday.B. On Thursday.C. On Friday.19. Who will give an introduction on Tuesday?A. An athlete.B. A headmaster.C. The P.E. teacher.20. Wh
25、y are parents reminded to arrive early to the concert?A. To find a place to park.B. To get a place to sit.C. To take pictures.【答案】18. C 19. C 20. A【解析】【原文】W: Good morning, students. These are your morning announcements for Monday, December 10th.The last of our midterm tests will be held this week fr
26、om the 12th to the 14th. However, there has been a slight change to the dates and the places of the exams. Last year, the English exams were on Wednesday, the math exams on Thursday, and the history exams were held on Friday. This year the teachers have agreed, after listening to students suggestion
27、s, to switch the dates of the math and history exams. As for the places, please check the message board in the main hall, or ask your teachers for a schedule. Tomorrow, we will have a special guest coming to visit us just before our Christmas concert. As you know, one of our previous graduates won a
28、 gold medal in the last Olympics. He will be here to sign shirts and take pictures with students after an introduction by our P.E. teacher. Finally, the headmaster asks you to remind your parents to get here early for the concert. Although there will be enough seating in the gym, the parking lot get
29、s full very quickly. Thats all for the announcements. Have a good week, everyone!第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThursday October 4BIRD FEEDING BASICS 10:00 am-11:30 amJoin an environmental educator to learn about winter bird identification, types of bi
30、rd feeders and the different birdseed available at Kettle Creek.Stroudsburg-8050 Running Valley Road(570) 629-3061$ 6 Outdoors Registration requiredSaturday October 6CREATING NATURE BOOKS 10:00 am-NoonJoin local childrens artist and author Barrett George for a hands-on bookmaking workshop. No previo
31、us drawing experience necessary. Then enjoy a meet and greet book signing with the author. Gather at the Pocono Environmental Education Center.Dingmans Ferry-538 Emery Road(570) 828-2319$ 5 Registration requiredSaturday October 13FALL FOLIAGE HIKE 10:00 am-NoonAll ages are welcome to enjoy the fall
32、foliage (树叶) and learn a little about why fall is such a special time of the year. Wear comfortable footwear.Lake Ariel-94 Sanctuary Road(570) 689-9494Free Registration requiredSunday October 14INTRO TO ORIENTEERING 10:00 am-NoonOrienteering (越野识途比赛) is easy to learn but difficult to master. Its alw
33、ays challenging. It is often called the “thinking sport” because it involves map reading and decision-making in addition to a great workout. Learn the basics of how to use a map and compass on an orienteering course and see if you can locate all the markers.Lake Ariel-1475 Ledgedale Road(570) 698-61
34、54$ 7 Outdoors Registration required21. Who will most probably come to the event on October 4?A. Gardeners.B. Businessmen.C. Bird lovers.D. Art collectors.22. What can you learn from Barrett George?A. Social manners.B. Bookmaking skills.C. Drawing lessons.D. Environmental protection.23. What is spec
35、ial about FALL FOLIAGE HIKE?A. Its free of charge.B. It lasts the longest time.C. It takes place in the open air.D. Its intended for local children.24. Which number should you call if you are interested in sports?A. (570) 629-3061.B. (570) 828-2319.C (570) 689-9494.D. (570) 698-6154.【答案】21. C 22. B
36、23. A 24. D【解析】这是一篇应用文。主要介绍了四项课外活动,分别介绍了它们的内容、时间、地点、联系方式和收费情况。【21题详解】推理判断题。BIRD FEEDING BASICS的活动时间是10月4日,根据BIRD FEEDING BASICS部分关键句“Join an environmental educator to learn about winter bird identification, types of bird feeders and the different birdseed available at Kettle Creek.”(加入一个环境教育活动,了解冬季鸟
37、类的辨别,鸟类喂食器的类型,了解可以在Kettle Creek找到的不同的鸟食。)可知,在这个活动中可以了解到很多关于鸟类的知识。由此可知,最有可能参加10月4日的活动的是鸟类爱好者。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据CREATING NATURE BOOKS部分关键句“Join local childrens artist and author Barrett George for a hands-on bookmaking workshop.”(加入当地的儿童艺术家和作家Barrett George的一个用手工制书的工作坊。)可知,在Barrett George的工作坊中,可以学到关
38、于手工制书的方法。由此可知,你能从Barrett George身上学到制书的技巧。故选B项。【23题详解】细节理解题。根据FALL FOLIAGE HIKE部分关键句“Free Registration required”(需要免费注册)可知,参加FALL FOLIAGE HIKE注册是免费的,而文中其他三个活动的注册都是需要费用的。由此可知,FALL FOLIAGE HIKE的特别之处在于它是免费的。故选A项。【24题详解】细节理解题。根据INTRO TO ORIENTEERING部分关键句“Orienteering (越野识途比赛) is easy to learn but difficu
39、lt to master.”(越野识途比赛很容易学但很难掌握)和“Learn the basics of how to use a map and compass on an orienteering course and see if you can locate all the markers.”(学习如何在越野识途比赛过程中使用地图和指南针的基础知识,看看你是否能找到所有的标记。)可知,在这个活动中我们能学到在越野识途比赛过程中使用地图和指南针的基础知识,由此可知,这项活动学到的知识与运动有关,所以如果你对体育感兴趣,可以来参加这个活动,活动介绍中提到电话号码是(570) 698-615
40、4。故选D项。BA cup of coffee is a good way for many people to start their day. But, it can also do much greater good.Manyang Kher is one of the so-called Lost Boys of Sudan-the 20, 000 young Sudanese who escaped from their villages and made the 1, 600-kilometer walk to Ethiopia. Kher lived in a refugee c
41、amp in Ethiopias Gambella region for 13 years. When he was 16, Kher came to America: While he was in college in Virginia, he started Humanity Helping Sudan to raise awareness of the refugees. Today, Kher is the owner and founder of a coffee company called 734. It is part of his larger Humanity Helpi
42、ng Sudan project. The coffee companys name is meaningful. It comes from the geographical coordinates(坐标) of the Gambella area: 7 degrees north and 34 degrees east.Eighty percent of Khers profits from 734 go towards the refugees. Profits go towards buying school supplies and sending more of the child
43、ren to school. And, as Kher explains, the money helps refugees help themselves. A cup of the coffee, for example, can buy one fishing net for a refugee. They can come to the river and fish for themselves.Kher operates 734 Coffee from two warehouses in Virginia. But the coffee beans come from African
44、 farms in Gambella. The beans are roasted by local coffee roasters in the US. Kher sells the coffee online and to coffee stores. Megan Murphy owns a bakery near Washington. She serves the coffee to her customers. The customers love it, she says. Whenever they find out about the project, they connect
45、 right with it. The coffee tastes delicious, so its a win-win for both sides. You get to enjoy coffee and at the same time be part of the bigger project.25. What does 734 Coffees name reflect?A. The companys coffee sales.B. The coffees reasonable price.C. The process of making coffee.D. Gambellas ge
46、ographical location.26. What do we know about 734 Coffee?A. It hires a lot of refugees.B. It provides refugees with help.C. Its coffee is not available online.D. Its working conditions are terrible.27. What can be a suitable title for the text?A. A new way to start a dayB. Humanity Helping SudanC. 7
47、34 Coffee: a win-win choiceD. Manyang Kher: a Sudanese Lost Boy【答案】25. D 26. B 27. C【解析】本文为记叙文。主要讲述了一个咖啡店的老板Manyang Kher以前是难民,现在用挣到的钱服务于难民的故事。【25题详解】细节理解题。根据第二段“The coffee companys name is meaningful. It comes from the geographical coordinates(坐标) of the Gambella area: 7 degrees north and 34 degrees
48、 east.( 这家咖啡公司的名字很有意义。它来自甘贝拉地区的地理坐标:北纬7度,东经34度。)”可知,734Coffee的名字反映咖啡的名字反映了甘贝拉的地理位置,故选D。【26题详解】细节理解题。根据第三段“Eighty percent of Khers profits from 734 go towards the refugees.( Kher从734 Coffee中获得的利润有80%都捐给了难民。)”可知,734 Coffee为难民提供帮,故选B。【27题详解】标题判断题。通读全文可知,本文讲述了出身难民的咖啡店老板挣钱回馈难民的故事,根据第四段“ the coffee beans
49、come from African farms in Gambella. The beans are roasted by local coffee roasters in the US. Kher sells the coffee online and to coffee stores.(这些咖啡豆来自甘贝拉的非洲农场。这些咖啡豆由美国当地的咖啡烘焙师烘焙。凯尔在网上和咖啡店销售咖啡。)”可知,无论对于咖啡店本身和盛产咖啡豆的甘贝拉的非洲农场来说, 734 Coffee都是一个双赢的生意,选项C. 734 Coffee: a win-win choice(734 Coffee:一个双赢的选择
50、)为最佳标题,故选C。CKamikatsu, a small town in Japan, has shown the world that our garbage has far-reaching effects, and not just on our environment.The experiment in going zero waste started when the town built a new incinerator 20 years ago. But almost immediately, the incinerator was determined to be a h
51、ealth risk due to the poisonous gases when garbage was burned in it. It was too expensive to send waste to other towns, so locals had to come up with a new plan. Then the Zero Waste Academy was born, which helped perform this plan.Now Kamikatsu people separate their waste into 45 different categorie
52、s. But in the beginning, it wasnt easy to convince local people to do all this work, and there was some pushback. Only after that initial education period did most residents come on board.This is all great news for waste reduction of course, but it has also had some unexpected social benefits as wel
53、l. Like much of Japan, Kamikatsus population is aging, and about 50 percent of the locals are elderly. The fact that the whole community takes their trash in to be recycled has created a local action and interaction between generations.That idea has been purposefully expanded to include a circular s
54、hop where household goods are dropped off and others can take them, and a tableware library where people can borrow extra cups, glasses, silverware and plates for celebrations.The elderly see this not as a waste-collection service, but an opportunity to socialize with the younger generation and to c
55、hat. When we visit them, they prepare lots of food and we stay with them for a while, we ask how they are, Sakano, the founder of the Zero Waste Academy, said.Sakanos ideas are truly revolutionary if you think about it. Shes proving that community can be found through handling the stuff we no longer
56、 want and need.28. What is mainly talked about in paragraph 2?A. What harmful effects garbage burning has.B. Why garbage sorting is necessary in Japan.C. How the idea of zero waste was put forward.D. What the Zero Waste Academy functions as.29. What does the underlined word pushback probably mean?A.
57、 Inactive response.B. Generous reward.C. Bitter suffering.D. Beneficial guidance.30. What is a bonus of the zero waste project?A. Reducing waste.B. Creating community.C. Increasing peoples income.D. Developing a new technology.31. Which part of a newspaper is this text most likely from?A. Technology
58、.B. Health.C. Workplace.D. Lifestyle.【答案】28. C 29. A 30. B 31. D【解析】本文为说明文。本文主要讲述“Zero Waste Academy”项目的由来和实施,这个项目不仅仅是一个垃圾收集项目,还为人们创造了一个交流和沟通的机会。【28题详解】主旨大意题。根据第2段“The experiment in going zero waste started when the town built a new incinerator 20 years ago. But almost immediately, the incinerator w
59、as determined to be a health risk due to the poisonous gases when garbage was burned in it. It was too expensive to send waste to other towns, so locals had to come up with a new plan(20年前,该镇建了一座新的焚化炉,从此开始了零废物的试验。但几乎立即,焚烧炉被认定为健康风险,因为垃圾在里面燃烧时产生有毒气体。把垃圾送到其他城镇太贵了,所以当地人不得不想出一个新计划。).”可知,20年前开始的垃圾焚化实验 证明是
60、危害健康的,并且是昂贵的,于是“Zero Waste Academy”的概念就此提出。所以第二段主要关于零浪费的理念是如何提出的。故选C。【29题详解】词义猜测题。根据第三段“But in the beginning, it wasnt easy to convince local people to do all this work, and. (但一开始,说服当地人做这些工作并不容易,而且。)”可知一开始受到了一些阻力,人们并没有对这个项目产生积极的兴趣,而是在初步教育之后人们才开始实施,所以, 得到的是消极的反应。选项A. Inactive response (消极回应)符合题意,故选A
61、。【30题详解】推理判断题。根据第四段“This is all great news for waste reduction of course, but it has also had some unexpected social benefits as well.( 当然,这对于减少浪费来说是一个好消息,但它也带来了一些意想不到的社会效益。)”和倒数第二段“The elderly see this not as a waste-collection service, but an opportunity to socialize with the younger generation an
62、d to chat.( 老年人并不认为这是一项垃圾收集服务,而是一个与年轻一代交流和聊天的机会。)”可知,这个项目不仅仅是一个垃圾收集项目,还为人们创造了一个社区交流的机会,因此选项B. Creating community.符合语境,故选B。【31题详解】推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述“Zero Waste Academy”项目的由来和实施,这个项目不仅仅是一个垃圾收集项目,还为人们创造了一个交流机会,改善了环境和人们的生活,这篇文章很可能来自报纸的“生活方式”板块,故选D。DSalad plants have already been grown in old shelters a
63、nd tunnels. Urban farming is a regular topic of interest at places like the World Economic Forum (WEF) in Davos, where leaders consider whether the worlds food system, blamed for causing both obesity and malnutrition, can be fixed. There are already plenty of urban farming projects around the world,
64、 particularly in the US, Japan and the Netherlands, from urban fish and plant farms to vertical farming.“Its becoming an expanding industry,” said Richard Ballard, one of the founders of the farm Growing Underground. “Therere several other businesses starting up in London in containers, and there ar
65、e other vertical farms around the country now.”Growing Underground is not a standard farm. The rows of crops could be in almost any tunnel, but these plants are 100 feet below Clapham High Street and show that urban agriculture is, in some cases at least, not a fad. The underground farm has occupied
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
