广东省佛山市南海执信中学2022届高三9月英语月考试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市南海执信中学2022届高三9月英语月考试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 南海 中学 2022 届高三 英语 月考 试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、佛山市南海执信中学2022届高三九月质量检测英语科试卷本试卷分选择题和非选择题两部分。共8页,满分150分。考试用时135分钟。 注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填涂在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分阅读理解(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe holiday season is
2、upon us and though they may feel a bit different this year without large get-togethers, the holidays themselves are certainly not canceled. December is filled with celebrations. Here are some of the most unusual ways people bring the festivities home all around the world.Kentucky Fried ChristmasJapa
3、nKentucky Fried chicken might not be the first thing that comes to mind when you think of Christmas, but over the years, it has become quite the holiday tradition in Japan. In order to ensure you get your hands in a holiday bucket, it is suggested that you order in advance, as nearly 4 million peopl
4、e choose KFC as their Christmas dinner.Throwing of the ShoeCzech RepublicThis Christians tradition has nothing to do with trimming trees or singing carols. Rather, young women step outside their homes on Christmas Eve and instead of waiting for Santa, they throw a shoe over their shoulders. How it l
5、and is said to predict if the woman will marry next year.Burning EffigiesEcuadorNew years Eve comes with a whole set of traditions and customers to symbolically leave the previous year behind. Here, “monigotes” figures that represent what went wrong in the last year, sometimes politicians are then b
6、urned into the night.Sauna VisitEstoniaThis is a holiday tradition most people would happily get behind. On Christmas Eve, after spending the day setting up for the following days festivities, it is traditional to sweat it out in sauna with your family.1. Which holiday tradition do you need to book
7、in advance?A. Sauna Visit.B. Burning Effigies.C. Throwing of the Shoe.D. Kentucky Fried Christmas.2. If a young woman throws a shoe over her shoulder on Christmas Eve, she wants to know_ A. whether she will get promoted.B. how much money she will make.C. whether she will get married or not.D. how ma
8、ny new friends she will make.3. Where is the text probably from?A A science fiction.B. A news magazine.C. A travel brochure.D. A government report.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要介绍了疫情之下,世界各地人们把节日带回家的几种不寻常的方式。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“In order to ensure you get your hands in a holiday bucket, it is s
9、uggested that you order in advance, as nearly 4 million people choose KFC as their Christmas dinner.(为了确保你能买到假日桶,建议你提前订购,因为近400万人选择肯德基作为他们的圣诞晚餐)”可知,在日本要在圣诞节吃肯德基需要提前预定。故此题选D。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段“Rather, young women step outside their homes on Christmas Eve and instead of waiting for Santa, they throw
10、a shoe over their shoulders. How it land is said to predict if the woman will marry next year.(相反,年轻女性在平安夜走出家门,而不是等待圣诞老人,她们把鞋子扔在肩上。据说这样做可以预测这个女人明年是否结婚)”可知,年轻女性在平安夜将鞋子扔在肩上是想看看她明年是否会结婚。故此题选C。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段“The holiday season is upon us and though they may feel a bit different this year without la
11、rge get-togethers, the holidays themselves are certainly not canceled. ”(假期就要到了,尽管今年它们可能会感觉有些不同没有大型聚会,但假期本身肯定不会取消)以及“Here are some of the most unusual ways people bring the festivities home all around the world.(以下是世界各地人们庆祝节日的一些最不寻常的方式)”可知,介绍了疫情之下,世界各地人们把节日带回家的几种不寻常的方式,属于新闻范畴。由此推断出,本文应该出自一本新闻杂志。故此题选
12、B。BCharvi Goyal is a high school student from Dallas, Texas, who helps out other classmates by tutoring them between classes.When Goyals high school moved online last spring because of COVID-19, she decided to also take her teaching online. The 17-year-old junior and three of her fellow students cre
13、ated TutorScope, a program that offers free tutoring services to other children, including younger ones. It started with a small number of tutors who helped young people in their city. But it has grown into a group of 22 tutors from Texas, Arizona and Ohio. They have helped more than 300 students, s
14、ome from as far away as South Korea.TutorScope aims to give the one-on-one help that teachers have traditionally given while walking around their classrooms. But now, many teachers cannot provide that one-on-one support because they lack time or have issues with technology.Sarah Newman said her chil
15、dren, 7-year-old twins, have had helpful TutorScope experiences. The service has freed up her and her 17 year old son. “With these tutors, I realize they have time,” she said. “I think they are very patient with these younger kids. I have patience with other things, but I dont have patience to teach
16、.”What makes the TutorScope effort special is the connection between the teenage volunteers and the other students they are helping. Although the pandemic (传染病) has forced many students to look inward, Goyal said that working with others on a big project has permitted her to look outward. “My confid
17、ence level has increased,” Goyal said. She added that she has made friends with other students from her school. She said one of the best things about running a growing non-profit program is fliat it does help with the boredom of being stuck at home.4. What did Goyal do last spring?A. She helped her
18、classmates at school.B. She got active in fighting COVID-19.C. She offered online tutoring to other students.D. She went to South Korea to help.5. Whats the purpose of TutorScope?A. To give online help.B. To make profits.C. To make friends.D. To choose volunteers.6. Whats Sarah Newmans attitude towa
19、rds the program?A. Favorable.B. Tolerant.C. Doubtful.D. Critical.7. What can we learn from Goyals success?A. Put the cart before the horse.B. A friend in need is a friend indeed.C. No man can do two things at once.D. Helping others will benefit oneself.【答案】4. C 5. A 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了高中生
20、Charvi Goyal在COVID-19爆发时和她的三个同学创建了TutorScope,进行网络教学,帮助其他年幼的学生,也提高了自己的自信心。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“When Goyals high school moved online last spring because of COVID-19, she decided to also take her teaching online. (去年春天,戈亚尔的高中因为COVID-19的爆发而转移到了网上,她决定也进行在线教学)”可知,去年春天戈亚尔为其他学生提供在线辅导。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中“T
21、he 17-year-old junior and three of her fellow students created TutorScope, a program that offers free tutoring services to other children, including younger ones. (这位17岁的高三学生和她的三个同学创建了TutorScope,这是一个为其他孩子(包括更小的孩子)提供免费辅导服务的项目)”可知,TutorScope的目的是提供在线帮助。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“With these tutors, I reali
22、ze they have time,” she said. “I think they are very patient with these younger kids. I have patience with other things, but I dont have patience to teach.”(“有了这些辅导老师,我意识到他们有时间,”她说。“我认为他们对年幼的孩子非常有耐心。我对其他事情有耐心,但我没有耐心去教学。”)”可知,莎拉纽曼对这个项目持支持的态度。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“My confidence level has increased,
23、” Goyal said. She added that she has made friends with other students from her school. She said one of the best things about running a growing non-profit program is fliat it does help with the boredom of being stuck at home. (戈亚尔说:“我的信心增强了。”她补充说,她已经和学校的其他学生成为了朋友。她说,经营一个不断发展的非营利项目最好的一点就是它确实能帮助人们摆脱困在家
24、里的无聊)”可知,她帮助别人也是帮助了自己。故选D项。CWhen Alok and I met in 1984, he was attracted by my passionate love of children, dogs, and poetry I was drawn to his intelligence and his broad, comforting shoulders Our marriage was very happy, and our sons, Viraj, an accountant, and Anurag, a lawyer, were warm, loving,
25、and blessed with both a high level of integrity (正直) and a wicked sense of humour It was as if I had everything I had wished for When people said, Life is not perfect, I used to think, Oh, but it very nearly isBut one Saturday night everything became different Alok and I were about to leave our flat
26、 in Delhi for a party when all of a sudden he just passed away It was a fatal cerebral stroke (脑中风) without warningI was terrified, but felt I owed it to myself, to Alok, and to the boys to rise above the loss and use the strength our love had given me to go forward I also had to deal with some pres
27、sing problems Where would I live? Our home was a company-owned flat, and most of the facilities wed enjoyed, like the club, medical coverage, and even the phone, came with his jobI made the decision to try and do as much as I could on my own, without asking, or expecting, other people to help me As
28、a journalist, I had been privileged to share some truly exceptional life stories I now had to handle my own life story, and accept change with as much courage as I could musterThe journey ahead needed new skills I finally found the right job, and today I am working in corporate communications My lif
29、e now is very different from what it was earlier I understand that we are all given an inner strength, and that we truly grow up, regardless of age, when we learn to stand alone8. What changed everything for the author? _A. The birth of her childrenB. Moving to a new homeC. Her happy marriageD. The
30、sudden death of her husband9. We can infer from the passage that _ A. Aloks job provided him with housing and medical insuranceB. the author didnt work when her husband was aliveC. Viraj and Anurag engaged in the same occupationD. the authors current living situation is bad10. What does the underlin
31、ed word muster in the fourth paragraph probably mean? _A. AdmireB. LearnC. GatherD. Wander11. What does the author want to tell us? _A. Society should give support to single womenB. Faced with a sudden change, we should be braveC. We should receive necessary support as we ageD. Instead of staying at
32、 home, women should work, regardless of age【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】【分析】这一篇人物故事类阅读。文章主要讲了作者的丈夫突然离世,使她近乎完美的生活发生了翻天覆地的变化。作者没有消沉,勇敢地接受生活的挑战,最终适应了新的生活。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段But one Saturday night everything became differentall of a sudden he just passed away 可知作者丈夫的突然离世改变了一切,故选D。【9题详解】推理判断题。根据文章最后一段 I
33、finally found the right job, and today I am working in corporate communications 说明作者现在的生活很好,故选A。【10题详解】词义猜测题根据文章第四段I made the decision to try and do as much asother people to help me可知作者下决心尽自己最大的努力渡过难关,因此要聚集尽可能多的勇气,故选C。【11题详解】推理判断题。根据全文可知,随着丈夫的突然离世,作者曾经认为近乎完美的生活发生了翻天覆地的变化。作者没有消沉,勇敢地接受生活的挑战,最终适应了新的生活
34、,故选B。【点睛】细节理解题的解题思路:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题1,根据文章第二段But one Saturday night everything became differentall of
35、 a sudden he just passed away 可知作者丈夫的突然离世改变了一切,故选D。DAre you at least 17 years old? Do you weigh more than 110 pounds? Do you consider yourself fairly healthy?If you answered yes to all of these questions, you should be donating blood every two months. In my survey of my schoolmates, I found that onl
36、y 50 percent of them have ever donated blood and that only 1 out of 13 of them donate regularly. The lack of blood donors is a serious problem that requires immediate action.According to the American Red Cross Web pages, in the United States alone someone receives a blood transfusion once every thre
37、e seconds. People who benefit from donations includecancer patients as well as babies.The need for blood never takes a vacation and neither should donors.Let me tell you about Brooke, a three-year-old girl with cancer. Brooke has spent about half of her life in the hospital receiving treatments. Her
38、 treatment will require about 500 units of blood in total, of which only 250 units have been replaced. She still needs the other half of the total amount to continue her treatment. If she doesnt receive this blood, she will not live to start kindergarten.Examples like Brookes are becoming all too co
39、mmon these days, with only 1 in 20 Americans donating blood and this number keeps dropping each year. These facts are extremely worrying considering that nearly half of us here will need blood sometime in our lives.You can now see the seriousness of the problem with the lack of blood donations.Fortu
40、nately, it is a problem that can be easily solved. Each and every one of you can be part of the solution. All you have to do is go to the nearest Red Cross and donate your blood.12. How does the author explain the problem mentioned in Paragraph 2?A. By answering questions.B. By making comparisons.C.
41、 By presenting research findings.D. By describing his own experiences.13. What can we learn from the American Red Cross Web pages?A. The suffering of patients.B. The strong need for blood.C. The efforts of the Red Cross.D. The benefits of taking vacations.14. The three-year-old girl Brooke _.A. does
42、nt get fair treatment in the hospitalB. will need another 250 units of bloodC. stays alive by receiving blood dailyD cant wait to start kindergarten15. What is the purpose of the text?A. To persuade people to donate blood.B. To present some new medical results.C. To call on people to save a little g
43、irl.D. To explain the risks of blood donation.【答案】12. C 13. B 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了对血液强烈的需求,劝说人们去义务献血。【12题详解】推理判断题。根据第二段中“In my survey of my schoolmates, I found that only 50 percent of them have ever donated blood and that only 1 out of 13 of them donate regularly. (在我对同学的调查中,我发现只有50%的同学
44、曾经献血,13人中只有1人经常献血)”可知,作者在第二段通过陈述自己的研究发现来解释说明献血者少这一问题。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“According to the American Red Cross Web pages, in the United States alone someone receives a blood transfusion once every three seconds. (根据美国红十字会的网页,仅在美国,每三秒钟就有一人接受一次输血)”可知,从美国红十字会的网页中可知对血液有强烈的需求。 故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中
45、“Her treatment will require about 500 units of blood in total, of which only 250 units have been replaced. She still needs the other half of the total amount to continue her treatment. (她的治疗总共需要大约500单位的血液,其中只有250单位已经被替换。她还需要剩下的一半来继续治疗)”可知,三岁的Brooke还需要250单位的血液。故选B项。【15题详解】推理判断题。根据第二段中“If you answered
46、 yes to all of these questions, you should be donating blood every two months. (如果你对以上所有问题的回答都是肯定的,那么你应该每两个月献血一次)”和最后一段中“Each and every one of you can be part of the solution. All you have to do is go to the nearest Red Cross and donate your blood. (你们每一个人都可以成为解决方案的一部分。你所要做的就是去最近的红十字会捐血)”可知,本文的目的是劝说
47、人们献血。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When we meet someone for the first time, we usually get an uncertain sense of what kind of person they are by the way they shake hands, talk, or walk. In the age of social networking, however, first impressions are sometimes
48、 made even before we actually meet someone in person - that is, by looking at their profile photos(头像). _16_In the study, a group of researchers from the University of Pennsylvania in the US used software to analyze the profile photos of 66,000 users of US social platform Twitter and 3,200 of their
49、tweets._17_The researchers wanted to find out if there was a relation between a persons profile photo and personality. According to the results, open people are more likely to pose in an unusual way and use objects such as glasses or a guitar in their profile photo because they enjoy new and excitin
50、g experiences. Meanwhile, sensitive people often hide their negative emotions. _18_Instead, they use an image of something like a pet, a car or a building. Thats because sensitive people are strongly influenced by the strong social standard. _19_For example, outgoing people are found to have the mos
51、t colorful profile images, as they want to emphasize their personality and show themselves off, the researchers wrote. Although social media photos usually represent oneself, they also allow a user to shape his or her own personality, according to the researchers. _20_After all, first impressions al
52、ways last.A. They want to show themselves off.B. They try to avoid showing their faces.C. We should make our profile photos available to others.D. Some users were asked to complete a survey about their personality types.E. According to a recent study, these social images say a lot about our personal
53、ity.F. When choosing a profile photo, we should think about what image wed like to convey.G. The colors used in profile photos also give us some information about the photos owner.【答案】16. E 17. D 18. B 19. G 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了当我们和某人初次见面时,我们通常会从握手、谈话或者走路的方式,对这个人形成一些初步印象。然而,在社交媒体时代,第一印象有时甚至在人
54、们见面之前就形成了 通过看他们的个人头像。【16题详解】根据后文In the study, a group of researchers from the University of Pennsylvania in the US used software to analyze the profile photos of 66,000 users of US social platform Twitter and 3,200 of their tweets可知国际人工智能协会网络与社交媒体大会上的一篇报告对该研究进行了陈述。研究中,一组来自美国宾夕法尼亚大学的研究人员用软件分析了美国社交平台推
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
