河北省昌黎汇文二中2022届高三上学期10月联考英语试卷 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省昌黎汇文二中2022届高三上学期10月联考英语试卷 WORD版含答案 河北省 昌黎 汇文二中 2022 届高三 上学 10 联考 英语 试卷 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、河北省昌黎汇文二中2022届高三上学期10月联考英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the woman ask the man
2、to remember to do?A. Phone her. B. Write to her. C. Go to see her.2. Where might the speakers be?A. At home. B. In a restaurant. C. At a stadium.3. What can we infer from the mans words?A. He will have his car repaired.B. He cant lend the woman his car.C. He will borrow the woman s car.4. What at ar
3、e the speakers mainly talking about?A. The market. B. The schedule. C. The job interview.5. Why does the woman want to be a chess player?A. She obeys her fathers plan.B. She follows the mans advice.C. Her coach thinks she might be a champion.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A
4、、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the relationship between Gary and the woman?A. Colleagues. B. Boss and staff. C. Husband and wife.7. Who lives in San Francisco?A. Tom. B. Jennifer. C. Gary.听第7段材料,回答第8、9题。8. How long does
5、the man work a day?A. Nine hours. B. Eight hours. C. Seven hours.9. What is the mans attitude towards his job?A. He is tired o of it. B. He is fond of it. C. He is curious about it.听第8段材料,回答第10至12题。10. How does the man feel when knowing the company has the study area?A Surprised. B. Embarrassed. C.
6、Proud.11. What is the woman studying?A. Clothes making. B. History. C. Design.12. Who pays for the womans study? A. Alice. B. David. C. The company.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the man look for a flat?A. To live near the university.B. To get out of his parents control.C. To live with someone learni
7、ng biology.14. Which of the following is Jacks major?A. Pop music. B. Biology. C. French.15. What does the man play in the band?A. The piano. B. The guitar. C. The violin.16. What does the woman mean at the end of the conversation?A. She advises the man to clean the flat.B. She invites Peter to live
8、 with her.C. She refuses the mans request.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why was the speakers father proud of him?A. He was the first university student in his family.B. He earned great amounts of money.C. He found a well-paid job.18. How many shops did the speaker have before selling his business?A. 120. B.
9、 250. C. 268.19. What did the speaker do in 2002?A. He first paid a visit to Africa.B. He spent much money on race cars.C. He lent lots of money to farmers.20. What was the speakers first project in Malawi?A. A school. B. A shoe shop. C. A hospital.第二部分 阅读(共两节满分50分)第一节(共15小题;每小题25分,满分37.5分)阅读下列短文,从每
10、题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项.ASkipping stones to Donate Books for Low-income Schools and LibrariesAre you working with students from low-income families or communities of color? Are you in a school or library that needs more books? We have many books that we wish to donate to schools and public libraries
11、serving low-income students or communities of color. We have nature books as well as books on cultural awareness and diversity. In terms of ages or readership levels, we have novels for teenagers, chapter books, picture books, and a few reference books.Skipping Stones invites you to write to us abou
12、t students you serve, as well as your needs and wants in terms of books. We want to donate these books to your public school or library but we request that you cover the shipping costs. We think $50 or $100 will adequately cover the shipping of about 50 to 100 books, respectively. $200 will bring yo
13、u four big boxes of about 200 to 250 books. This is just an estimate. We are happy to work with you.Please note that we are NOT able to fulfill donation requests from overseas schools or libraries because of the high cost of airmail postage. Within the USA, we can use the cheaper MEDIA MAIL or LIBRA
14、RY RATE. Send your requests to infoskippingstones. org or by snail mail to:EDITOR, Skipping Stones Magazine, P.O. Box 3939 Eugene, Oregon 97403-09391. Where will the books be donated to?A. Low-income students interested in reading books.B. Low-income families with middle school students.C. Schools o
15、r public libraries serving low-income students.D. Overseas low-income schools with communities of color.2. What does Skipping Stones require schools to do?A. Ship the books.B. Post the books.C. Cover all the costs.D. Cover the shipping cost.3. How can schools send their requests?A. By telephone.B. B
16、y fax.C. In person.D. By e-mail.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一篇广告,主要讲的是Skipping Stones Magazine正在征集需要书的学校和公共图书馆。【1题详解】细节理解题。根据第一段的“We have many books that we wish to donate to schools and public libraries serving low-income students or communities of color”(我们有很多书希望捐赠给学校和公共图书馆,为低收入学生或有色人种社区服务)可知,这些书
17、籍将被捐赠给为低收入学生服务的学校或公共图书馆,故选C。【2题详解】细节理解题。根据第二段的“We want to donate these books to your public school or library but we request that you cover the shipping costs”(我们想把这些书捐赠给你的公立学校或图书馆,但我们要求你支付运费)可知,Skipping Stones要求学校承担运费,故选D。【3题详解】细节理解题。由最后一段的“Send your requests to infoskippingstones. org”(将您的请求发送到inf
18、oskippingstones.org)可知,infoskippingstones. org是电子邮箱,因此学校可以通过电子邮件发送他们的要求,故选D。BIn Vietnamese, Ngans name means “star,” but she wasnt able to smile brightly because she was born with a cleft (兔唇) condition.Ngans family lives in a small, isolated village in southern Vietnam. Without help, her family wou
19、ld never have been able to afford the reconstructive surgery that would change Ngans lite and give her a brighter future. But when Ngans parents heard that Operation Smile was conducting a surgical mission in Danang, they did everything in their power to take Ngan there for medical mission. Ngan and
20、 her family travelled more than 200 miles for the chance to give her a new smile. Ngan received life-changing surgery on her cleft lip and palate and now, 10 years later, she is a happy, healthy, lively girl-with a smile that shows it.Before she had surgery, Ngans facial condition prevented her soci
21、al engagement and even her involvement in school. Now, with the confidence she gained from her new smile, Ngan can reach her full potential.Ngans parents say they had given up everything but hope before Operation Smile gave their daughter the chance to see her dreams become a reality. “Many families
22、 in our province will abandon their child if a baby is born with a cleft,” Ngans father said.He never wants this to happen, knowing how incredible the transformation is with a free surgery through Operation Smile. Ngans parents now actively refer to other families of children born with cleft conditi
23、ons to Operation Smile. They are determined to ensure that every child has the opportunity for a brighter future, regardless of their appearances.Operation Smile has provided hundreds of thousands of safe surgeries for those born with cleft conditions worldwide. If you would like additional informat
24、ion please visit www. operationsmile. org. uk/Star, call 020 3475 5126 or write to Operation Smile UK, Genos House, Juniper Drive, London SW18 1FY.4. What do we know about Ngan?A. She got seriously ill after she was born.B She was born physically-challenged.C. She was abandoned by her parents.D. She
25、 was always smiling brightly.5. What is Operation Smile?A. An organization aiming to help hopeless villagers.B. An organization aiming to help children with cleft.C. An organization aiming to make children educated.D An organization aiming to do surgeries for the poor.6. Which of the following words
26、 can be used to describe Ngans parents?A. Responsible.B. Conventional.C. Experienced.D. Passive.7. What is the main purpose of the text?A. To explain what is cleft.B. To promote Operation Smile.C. To introduce a girl with cleft.D. To call for donations for girls with cleft.【答案】4. B 5. B 6. A 7. B【解析
27、】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了越南一名叫Ngan的小女孩,因出生唇裂而不能微笑,在Operation Smile(微笑行动)组织的帮助下,成功修复并融入社会生活的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章首段“In Vietnamese, Ngans name means star, but she wasnt able to smile brightly because she was born with a cleft condition.”(在越南语中,Ngan的名字意思是“明星”,但她却无法有灿烂的笑容,因为她生来就有唇裂)可知,她有着唇裂的先天性身体疾病,这个疾病会导致她无法笑,
28、也就是说,她生来就有着生理缺陷(She was born physically-challenged.),B选项符合原文,故选B。【5题详解】细节理解题。根据全文对这一组织的介绍,尤其是最后一段“Operation Smile has provided hundreds of thousands of safe surgeries for those born with cleft conditions worldwide.”(“微笑行动”已经为全世界的唇腭裂患者提供了数十万次安全的手术)可知,这一组织旨在帮助有唇裂这一先天疾病的孩子(An organization aiming to hel
29、p children with cleft.),B符合原文,故选B。【6题详解】推理判断题。本题要求选用合适的词描述Ngan的父母,根据原文第二段的描述“they did everything in their power to take Ngan there for medical mission.”(他们尽一切可能把Ngan带到那里做医学治疗)以及第四段的对比“Many families in our province will abandon their child if a baby is born with a cleft,”(在我们这个省,如果孩子一出生就有唇裂,很多家庭都会抛弃他
30、们的孩子)可知,Ngan的父母想尽一切办法给女儿治疗,而不像该地区的其他父母,由这组对比可见Ngan的父母是极为负责的(Responsible)的人,故选A。【7题详解】推理判断题。本题要求推断文章的写作目的、意图,全文前几段讲述了小女孩Ngan在Operation Smile组织的帮助下重获笑容的故事,而倒数第二段则提及Ngan的父母积极向其他遭遇此类不幸的孩子父母推介这一组织,在文章最后一段,则直接对Operation Smile组织做了一句正式介绍,“Operation Smile has provided hundreds of thousands of safe surgeries
31、for those born with cleft conditions worldwide. If you would like additional information please visitcallor write to”(“微笑行动”已经为全世界的唇腭裂患者提供了数十万次安全的手术,如果您想要获得更多信息,请访问拨打或写信到),分别具体给出了网站、联系电话与写信邮箱,文章就此结束,上文也多次提及多亏了这个组织,改变了孩子的人生。显而易见,文章是为了推介这一组织(To promote Operation Smile.),B正确,故选B。COceans hold a lot of m
32、ystery, even for people who study them. But its no mystery why theyre in trouble. Weve been using them to hide our waste -such as pouring oil, plastic, and poisonous chemicals into them for decades. Weve over exploited (剥削) many fish stocks to levels so low that they can no longer be harvested.Ocean
33、s are also a primary source of protein for millions of people worldwide. If we want to continue to enjoy what oceans provide, we need to do everything we can to protect them and the life they support. We should ensure the seafood we eat is sustainable.Of course, not everyone is lucky enough to be ab
34、le to catch their own fish, which means having sustainable options at the store is critical. As public and companies awareness about the risks caused by overfishing and uncontrolled sea farming expansion have grown, food tradesmen in Canada have developed sustainable seafood policies and commitments
35、.Seafood Progress, an online resource, is designed to help provide rewards to tradesmen and information to seafood lovers. It makes it easier for consumers in Canada to find out tradesmens policies on sourcing sustainable seafood, whether theyre sticking to those policies and how theyre performing c
36、ompared to their peers.But tradesmen must do more to ensure their seafood products are environmentally sustainable and socially responsible. This means expanding the scope of their commitments to cover all seafood products they sell, in all their stores. It also requires continuing to work with supp
37、liers and producers to improve practices and make sure the sustainable seafood supply meets consumer demand.Its no mystery that if we want to continue to eat fish, we must do it responsibly. Seafood Progress has invited seafood tradesmen, suppliers and consumers to join in pushing to this goal.8. Wh
38、ats the cause of oceans being in trouble according to paragraph 1?A. The ever-changing of the global climate.B. The mystery that people havent studied.C. The over exploitation and use of the oceans.D. The continuous decrease of fish stocks.9. What can Seafood Progress do for consumers?A. Provide rew
39、ards to them.B. Urge them to stick to policies.C. Provide them with enough seafood.D. Let them know about tradesmens policies.10. What does the underlined word “scope” in paragraph 5 mean?A. RangeB. ChanceC. Risk.D. Rate.11. How can seafood be sustainable?A. Through expanding seafood production.B. B
40、y protecting all the tradesmens profit.C. By joint efforts of people involved in seafood.D. By making policies to control seafood consumers.【答案】8. C 9. D 10. A 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了在人类对海洋生物过度捕捞的大背景下,有关各方(包括捕捞者、供应商和消费者)尝试共同努力,促进海产品可持续供应的措施。【8题详解】细节理解题。根据原文第一段最后一句“Weve over exploited many fish s
41、tocks to levels so low that they can no longer be harvested.”(我们对许多鱼类资源的过度开采已经达到了无法再持续捕捞的水平)可知,对海洋资源的过度开采利用是导致海洋陷入严重问题的原因之一,C符合原文,故选C。【9题详解】细节理解题。根据原文第四段“Seafood ProgressIt makes it easier for consumers in Canada to find out tradesmens policies on sourcing sustainable seafood”(这一项目资源让加拿大的消费者更容易了解到在采
42、购可持续海鲜方面的商业贸易政策)可知,这一项目资源能够为消费者做的,就是让他们知道相应的商业政策(Let them know about tradesmens policies.),D符合原文,故选D。【10题详解】词义猜测题。定位到scope所在的段落,即第五段,结合其所在的语境“But tradesmen must do more to ensure their seafood products are environmentally sustainable and socially responsible. This means expanding the scope of their
43、commitments to cover all seafood products they sell, in all their stores.”(但商人们必须采取更多措施,确保他们的海鲜产品是具有环境可持续性的和履行社会责任的。这意味着扩大他们的承诺范围,涵盖他们在所有商店销售的所有海鲜产品),结合语境,并抓住关键词do more(做得更多),以及cover all seafood products they sell, in all their stores(涵盖他们在所有商店销售的所有海鲜产品)中出现两次的all,可推断这里expand(扩大)的是一个范围(scope),A. Rang
44、e范围;B. Chance机会,机遇;C. Risk风险;D. Rate比率,价格,等级。由以上分析可知,仅有range符合语境,故选A。【11题详解】细节理解题。根据原文最后一段内容“Its no mystery that if we want to continue to eat fish, we must do it responsibly. Seafood Progress has invited seafood tradesmen, suppliers and consumers to join in pushing to this goal.”(如果我们想继续吃鱼,就必须负责任地去
45、付诸行动,这一点毫无疑问。Seafood Progress已经诚邀海产商、供应商和消费者共同推动这一目标的实现)可知,如何我们要源源不断地吃到海产品,则需要所有相关人员的共同努力(By joint efforts of people involved in seafood.),故选C。DPlenty of harvests of corn and other major crops rely on a mysterious phenomenon known as hybrid vigor (杂交活力). When highly naturally-born varieties are cros
46、sed, their next generations are taller, hardier, and bear more grain, Researchers report that this vigor is somehow influenced by microbes (微生物) in the soil, perhaps through a plants immune system .Charles Darwin was one of the first researchers to describe hybrid vigor. In the early 20th century, b
47、iologists began to apply this effect to agriculture by creating naturally-born parent plants that produced hybrid seeds. By the 1940s, almost every farmer in the United States was planting hybrid corn, and the harvests multiplied.Biologists have proposed several theories about the cause of hybrid vi
48、gor, but no definitive explanation has emerged.Maggie Wagner, plant biologist at the University of Kansas, and her colleagues wondered whether microbes might be it involved. Last year, Wagner and her colleagues found an interesting clue in a field study. They discovered that the leaves and roots of
49、hybrid corn had microbial communities that are different from those living on naturally-born varieties of corn. “Something about being a hybrid makes a plant interact differently with microbes,” Wagner says. It could be that the naturally-born corns immune systems react more actively to beneficial m
50、icrobes, compromising their growth. Alternatively, hybrid plants may be better able to defend against weak pathogens (病原体) in the soil.Wagner says the finding highlights the need for plant growers to match the hybrid crops to the microbial communities with which they live. The findings help scientis
51、ts realize the importance of understanding the role of soil microbes in making agriculture more productive and sustainable, “This holds great promise.”12. How did people use the effect of hybrid vigor in agriculture?A. By producing naturally-born parent plants that bore hybrid seeds.B. By creating n
52、aturally-born parent lines that produced hybrid vigor.C By providing more microbes communities that could produce more seeds.D. By looking for hybrid parent plants in the field that produced hybrid seeds.13. What can we know from paragraph 4?A. Hybrid plants react worse to weak pathogens in the soil
53、.B. Wagner connected hybrid vigor with microbial communities.C. Being naturally-born makes a plant interact differently with microbes.D. Hybrid corn and naturally-born corn have similar microbial communities.14. What effect would Wagners finding have?A. Making farmers know what to grow to resist cer
54、tain diseasesB. Helping scientist realize the importance of spreading soil microbes.C. Showing the significance of associating soil microbes with specific crops.D. Highlighting the need for plant growers to find more microbial communities.15. What may be the best title for the text?A. Hybrid corn: a
55、 double-edged swordB. How can farmers grow hybrid crops?C. Hybrid vigor: a mysterious phenomenonD. What role do soil microbes play in the harvests of corn?【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文,文章由“杂交优势”说起,重点分析了农作物具有杂交优势的一个可能原因土壤微生物群落的作用,并就此介绍和强调了土壤微生物在农业生产中的巨大作用。【12题详解】细节理解题。本题要求选出人们在农业上是如何应用杂交
56、优势效应的(How did people use the effect of hybrid vigor in agriculture?),根据原文第二段“In the early 20th century, biologists began to apply this effect to agriculture by creating naturally-born parent plants that produced hybrid seeds.”(20世纪初,生物学家开始将这种效应应用到农业上,创造出能产生杂合种子的自然生长的母本植物)可知,人们通过创造能产生杂合种子的自然生长的母本植物(B
57、y producing naturally-born parent plants that bore hybrid seeds)来应用这一优势,故选A。【13题详解】细节理解题。定位至原文第四段,该段介绍的是植物学家Wagner对“杂合优势”的成因解释。本段第一句“Maggie Wagner, plant biologist at the University of Kansas, and her colleagues wondered whether microbes might be it involved.”(堪萨斯大学(University of Kansas)的植物生物学家玛吉瓦格纳
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
