2021届高考英语一轮复习 考点31 阅读理解推理判断题考点归纳.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语一轮复习 考点31 阅读理解推理判断题考点归纳 2021 高考 英语 一轮 复习 考点 31 阅读 理解 推理 判断 归纳
- 资源描述:
-
1、考点31 阅读理解推理判断题高考频度:题主要考查学生根据文章的字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓意等。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题。做这类题时,考生应在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,同时借助一定的常识进行分析、推理、判断。提问整篇文章或某句某段的含蓄意思时,问句中都含有infer, imply, indicate, suggest (推断,暗指)等词。对付这类题时我们不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义,和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论。关键是:意思要靠推断得
2、出,而不是原文照搬。这就要把握住文章的主题思想和每段的内容;明确作者的观点及其写作该文的目的;分析文章里所给的有关信息;注意词汇在词典的定义和词典以外的含义;最后运用自己的知识进行由表及里的逻辑推理,挖出文章的伏笔,得出正确的推论。这种问题的提问方式通常有:1.From paragraph 4 we can infer that. / What can be inferred from the passage? / From the last paragraph we can infer that .2.We can infer from the text that/ What can we
3、learn from? / We can conclude from thepassage that3.The last sentence of the first paragraph most probably implies that.4.The author implies that by the year 2080, .5.To solve the present social problems the author suggests that we should.6.The author mentions the fact thatto show.7. This passage wo
4、uld most likely be found in _?8.The authors attitude toward is _?9. The tone of the passage can best be described as _?这些提问方式的答案一般在短文中不可能直接找到,必须根据提问中的某些关键字眼与短文中相应的有关内容加以逻辑推理或演算,从而得出某些作者并未说明却已在字里行间所暗含的意思及观点。具体的说,考生应当注意以下几点:1.首先要注意一定要忠实于原文,以文章提供的事实和线索为依据。立足已知,推断未知,遵循“词不离句,句不离段,段不离篇”的原则。千万不能主观臆想,凭空想象,随
5、意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。2.要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。有的推断,考生完全可以根据文章中所阐述的细节,再结合自己所掌握的基础知识、有关背景知识或常识来帮助进行分析、推敲,从而得出符合文章原意的结论。3.要对文字的表面信息进行挖掘加工,由表及里,由浅入深,从具体到抽象,从特殊到一般,通过分析、综合、判断等,进行深层处理,合乎逻辑地推理。不能就事论事,断章取义,以偏概全。4. 要把握句、段之间的逻辑关系,了解语篇的结构,同时还要体会文章的基调,揣摩作者的态度,摸准逻辑发展方向,悟出作者的言外之意。5.在解答推理性问题时,一定要注意确
6、定推理依据的位置或范围。应清楚所要解答的问题需要针对某个细节进行推断,还是针对主题思想、作者的意图进行推断。针对细节的推断可运用scanning的方法,迅速在材料中确定推理依据的位置或范围,然后再进行推理判断。针对主题思想作推断时,则常常要纵览全篇文章。推理判断题常见有以下形式:1细节推断题要求考生根据语篇关系,推断具体细节,如时间、地点、人物关系、人物身份、事件、具体信息等。考生要从文章本身所提供的信息出发,抓住关键的信息词,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理、判断。 2020年全国统一高考英语试卷(新课标B) Returning to a book youve read many
7、 times can feel like drinks with an old friend. Theres a welcome familiarity - but also sometimes a slight suspicion that time has changed you both, and thus the relationship. But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.The beauty of rereadi
8、ng lies in the idea that our bond with the work is based on our present mental register. Its true, the older I get, the more I feel time has wings. But with reading, its all about the present. Its about the now and what one contributes to the now, because reading is a give and take between author an
9、d reader. Each has to pull their own weight.There are three books I reread annually .The first, which I take to reading every spring is Emest Hemningways A Moveable Feast. Published in 1964, its his classic memoir of 1920s Paris. The language is almost intoxicating (令人陶醉的),an aging writer looking ba
10、ck on an ambitious yet simpler time. Another is Annie Dillards Holy the Firm, her poetic 1975 ramble (随笔) about everything and nothing. The third book is Julio Cortazars Save Twilight: Selected Poems, because poetry. And because Cortazar.While I tend to buy a lot of books, these three were given to
11、me as gifs, which might add to the meaning I attach to them. But I imagine that, while money is indeed wonderful and necessary, rereading an authors work is the highest currency a reader can pay them. The best books are the ones that open further as time passes. But remember, its you that has to gro
12、w and read and reread in order to better understand your friends.24Why does the author like rereading?AIt evaluates the writer-reader relationship.BIts a window to a whole new world.CIts a substitute for drinking with a friend.DIt extends the understanding of oneself.25What do we know about the book
13、 A Moveable Feast?AIts a brief account of a trip.BIts about Hemingways life as a young man.CIts a record of a historic event.DIts about Hemingways friends in Paris.27What can we infer about the author from the text?AHe loves poetry.BHes an editor.CHes very ambitious.DHe teaches reading.【答案】24D25B27A
14、【解析】这是一篇说明文。短文介绍了重新阅读的意义和益处并向读者介绍了作者每年重读的三本书。作者鼓励读者去重新阅读书籍。24推理判断题。根据第一段最后两句“But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.(但是书没变,人变了。那就是使重新阅读行为如此丰富和富于变化之处)”和第二段“The beauty of rereading lies in that our bond with the work is based on our prese
15、nt register. It is true, the older I get, the more I feel time has wings.(重新阅读的美妙之处在于我们与作品的联系是基于我们现在的心理状态。真的,我年纪越大,就越觉得时光飞逝。)”可推知,作者喜欢重新阅读是因为重新阅读可以扩展对自己的理解。故选D项。25推理判断题。根据倒数第二段“Published in 1964, its his classic memoir of 1920s Paris.”及“an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time”可
16、知,这本书出版于1964年,这是他关于20世纪20年代在巴黎的经典回忆录,是他老年时对那些野心勃勃却更简单的日子的回顾。由此可判断出A Movable Feast是关于海明威年轻时的生活。故选B项。27推理判断题。根据倒数第二段“The third book is Julio Cortzars Save Twilight: selected poems, because poetry.(第三本书是胡里奥科塔扎的拯救暮光之城: 诗歌精选,因为诗歌)”可知,作者是由于喜欢诗歌而喜欢这本书。故选A项。2因果推断题要求考生根据已知结果推测导致结果的可能原因或根据已有的原因推断可能的结果。考生要准确掌握
17、文章的内涵,理解文章的真正含义。最关键的是要找准事物间存在的因果关系信息,根据已有信息,进行分析判断推理,从而推出最符合逻辑的原因或判断出最可能导致的结果。2020年全国统一高考英语试卷(新课标C)When you were trying to figure out what to buy for the environmentalist on your holiday list, fur probably didnt cross your mind. But some ecologists and fashion (时装)enthusiasts are trying to bring bac
18、k the market for fur made from nutria(海狸鼠).Unusual fashion shows in New Orleans and Brooklyn have showcased nutria fur made into clothes in different styles. “It sounds crazy to talk about guilt-free fur-unless you understand that the nutria are destroying vast wetlands every year”, says Cree McCree
19、, project director of Righteous Fur.Scientists in Louisiana were so concerned that they decided to pay hunters $5 a tail. Some of the fur ends up in the fashion shows like the one in Brooklyn last month.Nutria were brought there from Argentina by fur farmers and let go into the wild. “The ecosystem
20、down there cant handle this non-native species(物种).Its destroying the environment. Its them or us.” says Michael Massimi, an expert in this field.The fur trade kept nutria in check for decades,but when the market for nutria collapsed in the late 1980s,the cat-sized animals multiplied like crazy.Biol
21、ogist Edmond Mouton runs the nutria control program for Louisiana. He says its not easy to convince people that nutria fur is green, but he has no doubt about it. Hunters bring in more than 300,000 nutria tails a year, so part of Moutons job these days is trying to promote fur.Then theres Righteous
22、Fur and its unusual fashion. Model Paige Morgan says,”To give people a guilt-free option that they can wear without someone throwing paint on them-1 think thats going to be a massive thing, at least here in New York.” Designer Jennifer Anderson admits it took her a while to come around to the opinio
23、n that using nutria fur for her creations is morally acceptable. She trying to come up with a lable to attach to nutria fashions to show it is eco-friendly.28What is the purpose of the fashion shows in New Orleans and Brooklyn?ATo promote guilt-free fur.BTo expand the fashion market.CTo introduce a
24、new brand.DTo celebrate a winter holiday.29Why are scientists concerned about nutria?ANutria damage the ecosystem seriously.BNutria are an endangered species.CNutria hurt local cat-sized animals.DNutria are illegally hunted.31What can we infer abouf wearing fur in New York according to Morgan?AIts f
25、ormal.BIts risky.CIts harmful.DIts traditional.【答案】28A 29A 31B【解析】本文是说明文。介绍了美国新奥良和布鲁克林举办了不同寻常的时装秀。展出海狸鼠制成的皮衣。海狸鼠们每年都在破坏大片的湿地,因此设计师称这是一种环保的举措,科学家们也对海狸鼠损坏生态平衡表示了担忧。28推理判断题。根据第二段Unusual fashion shows in New Orleans and Brooklyn have showcased nutria fur made into clothes in different styles. “It sounds
26、 crazy to talk about guilt-free fur-unless you understand that the nutria are destroying vast wetlands every year,”says Cree McCree, project director of Righteous Fur.得知,美国新奥尔良和布鲁克林举办了不同寻常的时装秀,时装秀上展出海狸鼠皮制成的不同风格的衣服,项目总监Cree McCree说:“除非了解海狸鼠正每年破坏大片湿地,否则谈论无罪感皮衣是很疯狂的事情”,可以判断出由于海狸鼠对生态造成了巨大的破坏,这场海狸鼠皮衣时装秀销
27、售的是无罪恶感皮衣。故选A。29推理判断题。根据第三段Scientists in Louisiana were so concerned that they decided to pay hunters $5 a tail.得知,科学家们如此担心以至于他们决定按照一条海狸鼠尾巴付给猎人们5美元,可以推断出科学家们担忧海狸鼠们严重破坏生态平衡,。故选A。31推理判断题。根据第二段Model Paige Morgan says, “To give people a guilt free option that they can wear without someone throwing paint
28、 on them-I think thats going to be a massive thing, at least in New York. ” 得知,为了给人们一种无罪的选择,人们可以穿皮衣而不被人们泼油漆,我认为在纽约将是一件巨大的事情,根据模特摩根所说得知,在纽约穿皮质衣服是有风险的。故选B。3人物性格、心情处境、态度及观点等推断题高考阅读测试中有些题目考查学生对文章作者的主导思想、被描写人物语气、言谈话语中流露的情绪、性格倾向和作用或文中人物的态度、观点等方面的理解。做这一类题时一定注意:(1)由表及里地准确把握字里行间的意思,切勿用自己的主观想法或观点代替作者的思想观点。(2)
29、特别注意那些描写环境气氛的语言,以及表达感情,态度观点的词语。要特别注意作者在文章中的措辞,尤其是感情色彩的形容词。(3)能结合自己平时积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来识别评价。2020年全国统一高考英语试卷(新课标C)Race walking shares many fitness benefits with running, research shows, while most likely contributing to fewer injuries. It does, however, have its own problem.Race walkers are con
30、ditioned athletes. The longest track and field event at the Summer Olympics is the 50-kilometer race walk, which is about five miles longer than the marathon. But the sports rules require that a race walkers knees stay straight through most of the leg swing and one foot remain in contact (接触) with t
31、he ground at all times. Its this strange form that makes race walking such an attractive activity, however, says Jaclyn Norberg, an assistant professor of exercise science at Salem State University in Salem, Mass.Like running, race walking is physically demanding, she says, According to most calcula
32、tions, race walkers moving at a pace of six miles per hour would burn about 800 calories(卡路里) per hour, which is approximately twice as many as they would burn walking, although fewer than running, which would probably burn about 1,000 or more calories per hour.However, race walking does not pound t
33、he body as much as running does, Dr. Norberg says. According to her research, runners hit the ground with as much as four times their body weight per step, while race walkers, who do not leave the ground, create only about 1.4 times their body weight with each step.As a result, she says, some of the
34、 injuries associated with running, such as runners knee, are uncommon among race walkers. But the sports strange form does place considerable stress on the ankles and hips, so people with a history of such injuries might want to be cautious in adopting the sport. In fact, anyone wishing to try race
35、walking should probably first consult a coach or experienced racer to learn proper technique, she says. It takes some practice.31Which word best describes the authors attitude to race walking?ASkeptical.BObjective.CTolerant.DConservative.【答案】31B【解析】31推理判断题。根据第一段“Race walking shares many fitness bene
36、fits with running, research shows, while most likely contributing to fewer injuries. It does, however, have its own problem.”可知,研究表明,竞走和跑步一样有很多健身益处,而且它还很少导致受伤。不过,它也有自己的问题。由此判断出作者对于竞走的态度是客观的。故选B项。 2020年全国统一高考英语试卷(新课标 C) With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独
37、), more families are choosing to live together.The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law, she lives on the ground floor, while he lives upstairs with his wife and their two daughters.Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house
38、 in Bristol - one of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roof. They share a front door and a washing machine, but Rita Whitehead has her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.“We floated the idea to my mum of sharing at
39、 a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: “We spoke more with Nick because I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”And what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”Its hard to tell exactly how m
40、any people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2001to 419,000 in 2013.Other varieties of multigenerational family are more commo
41、n. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to
42、be about 1.8 million.Stories like that are more common in parts of the world where multigenerational living is more firmly rooted. In India, particularly outside cities, young women are expected to move in with their husbands family when they get married.29What is Nicks attitude towards sharing the
43、house with his mother-in -law?APositive.BCarefree.CTolerant.DUnwilling.【答案】29A29推理判断题。根据第五段“And what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”可知,尼克是怎么想的?“从我的角度来看,一切都很顺利。我推荐它吗?是的,我想我会推荐在一起居住的。”由此判断出,尼克对和和岳母合住房子的态度是积极的。故选A项。4篇章结构
44、推断题根据不同文章的内容和写作目的,作者会采取记叙、描写、议论、说明或应用文体。作者也会采用叙述、例证、比较对照等不同的组织结构。不同文体的阅读难度、要求和任务不同,阅读方法也应不同。增强对篇章结构的理解能力有助于提高阅读质量。Have you ever wondered why birds sing? Maybe you thought that they were just happy. After all, you probably sing or whistle when you are happy.Some scientists believe that birds do sing
45、some of the time just because they are happy. However, they sing most of the time for a very different reason. Their singing is actually a warning to other birds to stay out of their territory.1. How does the writer explain birds singing?A. By comparing birds with human beings.B. By reporting experi
46、ment results.C. By describing birds daily life.D. By telling a birds story.【答案】A【解析】由文章第一、二两段可知作者是把鸟儿和人类进行对比。5文章结论推断题由具体到一般,对已知的事实进行归纳总结性推断称为结论。2020年山东省高考英语试卷(新高考全国卷B)In the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having l
47、ost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which
48、 talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his c
49、olorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way t
50、o Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organize
51、s historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of re
52、portage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.10Which of the following best describes Mr Bissells road trip in Uzbekistan?ARomantic.BEventful.CPleasant.DDangerous.11What is the purpose of this text?ATo introduce a book.BTo explain a cul
53、tural phenomenon.CTo remember a writer.DTo recommend a travel destination.【答案】10B 11A【解析】10推理判断题。根据第三段”This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Buk
54、hara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.”可知,在乌兹别克斯坦的旅途中,Mr Bissell既体会到了友善和温
55、暖,也看到了社会的黑暗面。在撒马尔罕,Mr Bissell欣赏到了的建筑奇观。在前往布哈拉的路上,他因为被怀疑进行毒品交易,他尝到了警察的伎俩。在费尔干纳,他参加了一个山区葬礼,然后参加了一个奇怪的酒会。在卡拉卡尔帕克斯坦,他为沙尘暴、疾病和被困在数英里外的渔船而难过。由此可知,在旅途中,他经历了很多事情。结合选项,B选项(充满事件的,多事的)可以表达此意。故选B。11推理判断题。文章第一段提到书的作者的乌兹别克斯坦之行,引出他写的书,接下来三段讲述了他的书追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵的故事内容,是乌兹别克斯坦生活的一个快速观察。因此推断本文的写作目的是介绍一本书。故选A。2020年普通高等
56、学校招生全国统一考试(天津卷 A)(7月第二次)How to Use a Modern Public LibraryHas it been a while since your last visit to a public library? If so, you may be surprised to learn that libraries have changed for the better. Its been years since they were dusty little rooms with books. They have transformed themselves int
57、o places where you can develop your love of knowledge meet interesting people, or find out how to start a business.Check out a book. While libraries still loan out(出借)books, youll find it easier to get a copy of whatever youre looking for, thanks to a cooperative network of area libraries. Via such
58、networks, libraries share their books with each other through the use of delivery vehicles. Once the book youve requested is delivered to the nearest branch, they will inform you by e-mail, so you can pick it up.Check out other items. The library is now a multimedia zone, loaded with information in
59、many formats(载体形式). You can borrow movies on DVDs, music on CDs, and popular magazines. Some libraries even loan out toys and games. If a popular magazine you want isnt offered and the library keeps a list of such requests, they may bring it in when enough interest is shown.Join targeted reading gro
60、ups. Libraries will often hold reading-group sessions targeted to various age groups. Perhaps youd like to learn a language or improve your English. The library may sponsor a language group you could join. If you have difficulties reading, ask about special reading opportunities. Your library might
61、be able to accommodate you. And you might find it relaxing to bring your small kid to a half-hour Story Time while you sit quietly in a corner with a good book.Start a business using the help of your local library. If you want to have a business of your own, your local library can become a launch sp
62、ace for it. In library books and computers, you can find information on starting a business. Many libraries will help you with locally supplied information about business management shared through chambers of commerce(商会)and government agencies, and they will offer printing, faxing and database serv
63、ices you need.40. What is the purpose of the passage?A. To point out the importance of public libraries.B. To encourage people to work in public libraries.C. To introduce the improved services of public libraries.D. To call for the modernization of public library systems.【答案】40. C【解析】40. 推理判断题。根据文章标
64、题How to Use a Modern Public Library(如何使用一个现代公共图书馆)和第一段中的“you may be surprised to learn that libraries have changed for the better. They have transformed themselves into places where you can develop your love of knowledge meet interesting people, or find out how to start a business.(你可能会惊讶地发现图书馆已经变得更
65、好了。他们已经把自己变成了一个地方,在那里你可以发展你对知识的热爱,遇见有趣的人,或者发现如何创业)”。再结合几个小标题:Check out a book(借一本书); Check out other items(借其他物品);Join targeted reading groups(加入有针对性的阅读小组);Start a business using the help of your local library(在当地图书馆的帮助下创业)可知,本文主要介绍了在经过改善后的图书馆里,人们可以做些什么,即:经过改善后的图书馆可以给人们提供什么服务。故选C。题组一(2020年高考真题)Passa
66、ge1(2020年全国统一高考英语试卷(新课标)C) I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out a
67、dventures through the books I checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother, the library took on a new place
68、 and an added meaning in my life. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read ,using different voices ,as
69、though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books .Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form gener
70、ation to generation.As a novelist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, i
71、n their own way, help fight book piracy(盗版行为) and 1 think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.32Which word best describes the au
72、thors relationship with books as a child?ACooperative.BUneasy.CInseparable.DCasual.33What does the underlined phrase “an added meaning” in paragraph 3 refer to?APleasure from working in the library.BJoy of reading passed on in the family.CWonderment from acting out the stories.DA closer bond develop
73、ed with the readers.34What does the author call on other writers to do?ASponsor book fairs.BWrite for social media.CSupport libraries.DPurchase her novels.35Which can be a suitable title for the text?AReading: A Source of KnowledgeBMy Idea about writingCLibrary: A Haven for the YoungDMy Love of the
74、LibraryPassage2(2020年全国统一高考英语试卷(新课标),A)Journey Back in Time with ScholarsClassical Provence(13days)Journey through the beautiful countryside of Provence,France,with Prof. Ori Z. Soltes. We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. Our tour also includes a chance to walk in
75、the footsteps of Van Gogh and Gauguin. Fields of flowers, tile-roofed(瓦屋顶)villages and tasty meals enrich this wonderful experience.Southern Spain(15days)Spain has lovely white towns and the scent(芳香)of oranges,but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks,Roma
76、ns and Arabs. As we travel south from Madrid with Prof. Ronald Messier to historic Toledo,Roman Merida and into Andalucia, we explore historical monuments and architecture.Chinas Sacred Landscapes(21days)Discover the China of “past ages,” its walled cities,temples and mountain scenery with Prof. Rob
77、ert Thorp. Highlights(精彩之处)include Chinas most sacred peaks at Mount Tai and Hangzbous rolling hills,waterways and peaceful temples. We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.Tunisia(17days)Join Prof. Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour. T
78、our highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,uique for underground cities. Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.21What can visitors see in both Classi
79、cal Provence and Southern Spain?AHistorical monuments.BFields of flowers.CVan Goghs paintings.DGreek buildings.22Which country is Prof. Thorp most knowledgeable about?AFrance.BSpain.CChina.DTunisia.23Which of the following highlight the Tunisian tour?AWhite towns.BUnderground cities.CTile-roofed vil
80、lages.DRolling hills.Passage3(2020年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷 D)(第一次)) Studying a subject that you feel pointless is never a fun or easy task. If youre studying history, asking yourself the question why is history important is a very good first step. History is an essential part of human civilization. You w
81、ill find something here that will arouse your interest, or get you thinking about the significance of history. History grounds us in our roots. History is an important and interesting field of study, and learning the history of our home country can give us a deeper, more meaningful glimpse(一瞥)into o
82、ur ancestral pasts, and how we got to where we are today. Many people feel like they need a sense of cultural belonging, which is something that studying your roots and being open-minded to the evolution of your culture can provide. History enriches our experience. Reading history is an amazing expe
83、rience because it enables us to reflect on the social and economic life of the people living long time ago According to the experts, problems faced by people regardless of the past and present are the same. With the information about the ancestors, one can become more experienced in handling challen
84、ges of life.History makes us more empathetic(具有共情能力的), Studying history can give us insight (洞察力)into why our culture does certain things, and how the past has shaped it into what we know now. It also provides a rather strong foundation for empathy across cultures. Fear and hate for others is usuall
85、y caused by ignorance (无知). Were scared of the things that we dont understand. History has the potential to break down those boundaries by offering us insight into entire worlds that would otherwise be foreign to us.History can inspire us to learn more. whats fantastic about history is the way it br
86、oadens our horizons. Its almost impossible to learn about one historical period without having dozens of questions about related concepts. Study the 19th century England, and you might catch a glimpse of Charles Dickens Oliver Twist. Look up Charles Dickens, and you might learn a thing or two about
87、realism. Or maybe you end up switching your attention away from novels, and discover the history of romantic poets in England. It can go anywhere, and there is something in there for absolutely anybody. The value of history cannot be underestimated. We dont have to live in the past, but we can defin
88、itely do better by learning from it and using the lessons learnt to lead more meaningful lives.51The underlined part where we are today in Para. 2 probably means _.Athe turning point in our historyBthe present state of our nationCthe location of our homelandDthe total area of our country52According
89、to the experts, why is history useful for people to handle challenges of life?AThe problems at present are similar to those in the past.BAncient people laid economic foundations for people today.CThe current challenges of life were predicted by the ancestors.DPeople living long time ago knew more ab
90、out how to solve problems.53What can be concluded from Para.4?AIt is difficult to get rid of cultural barriers.BPeople are willing to accept foreign cultures.CCultural conflicts in history are difficult to ignore.DHistory helps us improve our cross-cultural awareness.54With the example in Para.5, th
91、e writer intends to show that_.ACharles Dickens contributes much to British literature.BOliver Twist can satisfy our curiosity for romantic poets.Creading novels is a way to learn about a historical period.Dstudying history can arouse peoples interest in other fields.55What could be the best title f
92、or the passage?AHow to Build Cultural IdentityBWhy Studying History MattersCKnow the Past, Know the PresentDHistory: a Way to Broaden HorizonsPassage4(2020年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷 A)(7月第二次) “They tell me that youd like to make a statue(塑像) of me-is that correct, Miss Vinnie Ream?”The deep, gentle voice h
93、elped calm the nervous girl. Asking a favor of the President of the United States was no casual matter, especially for a seventeen-year-old girl.“Yes, sir,” she replied, her dark eyes meeting his. “I wouldnt have duo ask you, but my teacher, Mr. Mills, says I am ready. I plan to make it in an admira
94、ble manner. “President Lincoln smiled. “Painters, sculptors-theyve all tried to make the best of this ordinary face, but Im afraid theres not much hope. What did you have in mind, Miss Ream? A bust(半身像)?”Before Vinnie could say yes, the President hurried on, a shade of apology in his voice.“Of cours
95、e-I shouldnt have asked. A full-length pose would be much too big a project for a young woman your size. “Vinnies face turned red. She realized she looked like a child, with her tiny figure. “Small does not mean weak, sir,” she defended herself. “I was born in the country of Wisconsin. Ive driven te
96、ams of horses and carried water. Making a full-length clay(粘土) figure would not exhaust my strength-and that is what I intend to do!”The Presidents eyes, brightened at her show of spirit. “Sorry, madam, I have underestimated you as I didnt know your background.”But his smile faded as he rubbed his b
97、eard with bony fingers, in thought. “Miss Ream,” he sighed, “Id like to let you do it, but as you know, we are in the middle of a war. How could I possibly take the time to pose for a sculpture now? I hardly have a minute to myself.”Vinnie glanced around and noted the size of his office. “I work qui
98、ckly,” she said. Her voice was soft but confident as she pointed to the corner near the windows. “If I were to bring my clay here and work for three hours every afternoon, I could complete most of the project while you are at your desk.”The President seemed to consider her idea seriously. He got up
99、and shook Vinnies hand warmly, “Ive heard that you are a talented young woman, and I have found you charming and intelligent as well. I cannot make my decision immediately, but you will hear from me soon.”The very next day, Vinnie received an invitation from the President.41. What gave Vinnie confid
100、ence to make her request of President Lincoln?A. Her aggressive personality.B. Mr. Millss encouraging remark.C. President Lincolns gentle voice.D. Her interest in a challenging job.42. How did President Lincoln first respond to Vinnies request?A. Pleased.B. Thrilled.C. Regretful.D. Doubtful.43. Vinn
101、ie confirmed her ability to make a full-length statue by highlighting _.A. her experience from other projectsB. her innocent childhood in the countryC. the heavy labor she had done beforeD. the skill she picked up in Wisconsin44. Vinnie wanted to choose the corner near the windows to _.A. achieve ef
102、fects of natural lightingB. keep all her tools within easy reachC. observe the President at a right angleD. avoid disturbing the presidents work45. What message does the story convey?A. A strong-willed soul can reach his goal.B. Experience helps to promote excellence.C. Ups and downs make one strong
103、.D. Devotion requires enthusiasm.题组二(2019年高考真题)Passage1(2019江苏卷,D)The 65-year-old Steve Goodwin was found suffering from early Alzheimers(阿尔楚海默症). He was losing his memory.A software engineer by profession, Steve was a keen lover of the piano, and the only musician in his family. Music was his true
104、passion, though he had never performed outside the family.Melissa, his daughter, felt it more than worthwhile to save his music, to which she fell asleep catch night when she was young. She thought about hiring a professional pianist to work with her father.Naomi, Melissas best friend and a talented
105、 pianist, got to know about this and showed willingness to help.“Why do this?” Steve wondered.“Because she cares.” Melissa said.Steve nodded, tears in eye.Naomi drove to the Goodwin home. She told Steve shed love to hear him play. Steve moved to the piano and sat at the bench, hands trembling as he
106、gently placed his fingers on the keys.Naomi put a small recorder near the piano, Starts and stops and mistakes. Long pauses, heart sinking. But Steve pressed on, playing for the first time in his life for a stranger.“It was beautiful. Naomi said after listening to the recording. “The music was worth
107、 saving.”Her responsibility, her privilege, would be to rescue it. The music was still in Steve Goodwin. It was bidden in rooms with doors about to be locked.Naomi and Steve met every other week and spent hours together. Hed move his fingers clumsily on the piano, and then shed take his place. He st
108、ruggled to explain what he heard in his head. He stood by the piano, eyes closed, listening for the first time to his own work being played by someone else.Steve and Naomi spoke in musical code lines, beats, intervals, moving from the root to end a song in a new key. Steve heard it. All of it. He ju
109、st couldnt play it.Working with Naomi did wonders for Steve. It had excited within him the belief he could write one last song. One day, Naomi received an email. Attached was a recording, a recording of loss and love, of the fight. Steve called it “Melancholy Flower”.Naomi heard multiple stops and s
110、tarts, Steve struggling, searching while his wife Joni called him “honey” and encouraged him. The task was so hard, and Steve, angry and upset, said he was quitting. Joni praised him, telling her husband this could be his signature piece.Naomi managed to figure out 16 of Steves favorite, and most pe
111、rsonal songs. With Naomis help, the Goodwin family found a sound engineer to record Naomi playing Steves songs. Joni thought that would be the end. But it wasnt.In the months leading up to the 2016 Oregon Repertory Singers Christmas concert, Naomi told the director she had a special one in mind: “Me
112、lancholy Flower”She told the director about her project with Steve. The director agreed to add it to the playing list. But Naomi would have to ask Steves permission. He considered it an honor.After the concert, Naomi told the family that Steves music was beautiful and professional. It needed to be s
113、hared in public.The family rented a former church in downtown Portland and scheduled a concert. By the day of the show, more than 300 people had said they would attend.By then, Steve was having a hard time remembering the names of some of his friends. He knew the path his life was now taking. He tol
114、d his family he was at peace.Steve arrived and sat in the front row, surrounded by his family. The house lights faded. Naomi took the stage. Her fingers. His heart.65. Why did Melissa want to save her fathers music?A. His music could stop his disease from worsening.B. She wanted to please her dying
115、old father.C. His music deserved to be preserved in the family.D. She wanted to make her father a professional.66. After hearing Steves playing, Naomi _.A. refused to make a comment on itB. was deeply impressed by his musicC. decided to free Steve from sufferingD. regretted offering help to her frie
116、nd67. How can the process of Steves recording be described?A. It was slow but productive.B. It was beneficial to his health.C. It was tiresome for Naomi.D. It was vital for Naomis career.68. Before Steve finished “Melancholy Flower, his wife Joni _.A. thought the music talent of Steve was exhaustedB
117、. didnt expect the damage the disease brought aboutC. didnt fully realize the value of her husbands musicD. brought her husbands music career to perfection69. How did Steve feel at the concert held in downtown Portland?A. He felt concerned about his illness.B. He sensed a responsibility for music.C.
118、 He regained his faith in music.D. He got into a state of quiet.70. What can be a suitable title for the passage?A. The Kindness of FriendsB. The Power of MusicC. The Making of a MusicianD. The Value of DeterminationPassage2(2019浙江卷,A)Zachariah Fike has an unusual hobby. He finds old military(军队的)me
119、dals for sale in antique stores and on the Internet.But unlike most collectors, Zac tracks down the medals rightful owners, and returns them.His effort to reunite families with lost medals began with a Christmas gift from his mother, a Purple Heart with the name Corrado A. G. Piccoli, found in an an
120、tique shop. Zac knows the meaning of a Purple Heart-he earned one himself in a war as a soldier. So when his mother gave him the medal, he knew right away what he had to do.Through the Internet, Zac tracked down Corrados sister Adeline Rockko. But when he finally reached her, the woman flooded him w
121、ith questions: Who are you?What antique shop? However, when she hung up, she regretted the way she had handled the call. So she called Zac back and apologized. Soon she drove to meet Zac in Watertown, N.Y. At that point, I knew she meant business, Zac says. To drive eight hours to come to see me.The
122、 Piccolis grew up the children of Italian immigrants in Watertown. Corrado, a translator for the Army during WWII, was killed in action in Europe.Before hearing from Zac, Adeline hadnt realized the medal was missing. Like many military medals, the one Zacs mother had found was a family treasure. Thi
123、s medal was very precious to my parents. Only on special occasions(场合)would they take it out and let us hold it in our hands, Adeline says.As a child, Adeline couldnt understand why the medal was so significant. “But as I grew older,” Adeline says, and missed my brother more and more, I realized tha
124、t was the only thing we had left. Corrado Piccolis Purple Heart medal now hangs at the Italian American Civic Association in Watertown.Zac recently returned another lost medal to a family in Alabama. Since he first reunited Corrados medal, Zac says his record is now 5 for 5.21. Where did Zac get a P
125、urple Heart medal for himself?A. In the army.B. In an antique shop.C. From his mother.D. From Adeline Rockko.22. What did Zac realize when Adeline drove to meet him?A. She was very impolite.B. She was serious about the medal.C. She suspected his honesty.D. She came from a wealthy family.23. What mad
126、e Adeline treasure the Purple Heart?A. Her parents advice.B. Her knowledge of antiques.C. Her childhood dream.D. Her memory of her brother.Passage3(2019全国II卷,C)Marian Bechtel sits at West Palm Beachs Bar Louie counter by herself, quietly reading her e-book as she waits for her salad. What is she rea
127、ding? None of your business! Lunch is Bechtels “me” time. And like more Americans, shes not alone.A new report found 46 percent of meals are eaten alone in America. More than half(53 percent)have breakfast alone and nearly half(46 percent)have lunch by themselves. Only at dinnertime are we eating to
128、gether anymore,74 percent,according to statistics from the report.“I prefer to go out and be out. Alone,but together,you know?”Bechtel said,looking up from her book. Bechtel,who works in downtown West Palm Beach,has lunch with coworkers sometimes,but like many of us,too often works through lunch at
129、her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling energized. “Today,I just wanted some time to myself,”she said.Just two seats over,Andrew Mazoleny,a local videographer,is finishing his lunch at the bar. He likes that he can sit and
130、check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom hes on a first-name basis if he wants to have a little interaction(交流). “I reflect on how my days gone and think about the rest of the week,” he said. “Its a chance for self-reflection, You return to work recharged and with a plan.”That fre
131、edom to choose is one reason more people like to eat alone. There was a time when people may have felt awkward about asking for a table for one,but those days are over. Now,we have our smartphones to keep us company at the table. “It doesnt feel as alone as it may have before al the advances in tech
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
辽宁省沈阳市翔宇中学外研版高中英语必修5 MODULE 2 A JOB WORTH DOING(课件) (共18张PPT).ppt
