专题 02人与动物、人与植物 (读后续写人与自然)-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 02 人与动物、人与植物 读后续写人与自然-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力解析版 动物 植物 后续 人与自然 2024 新高 英语 一轮 复习 练小题刷大题提 能力 解析
- 资源描述:
-
1、专题 02 人与动物、人与植物 刷大题、提能力1(2023全国模拟预测)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The cottage was located near the forest and during the vacation, the Michaelis family always enjoyed breathing in the fresh smell of trees and listening to the beautiful singing of birds overhead. It was a pleasant Wednesday ev
2、ening when Crystal Michaelis was busy barbecuing with his family in their cottage backyard in Cedar Hills, Utah. The sausages, steak and burgers sizzled (咝咝作响) on the cooker while his wife, Anna, was making hot dogs and salad. The family was satisfied with the barbecue dinner and chatted in the yard
3、 till seven.Three kids started to play hide-and-seek after the dinner while the couple cleaned the table and backyard. Suddenly, their pet dog Ella, a Labrador Retriever, acted protectively, barking loudly and standing near the yards rock wall. At first, the Michaelis family didnt think much about E
4、llas behavior, but when the dog started looking back quickly at the kids and pushed one of them to get away, Crystal realized something went wrong and asked all the kids to go inside the room quickly with their mom.Ella appeared very cautious and continued to bark while circling around in the backya
5、rd. Crystal thought it was very concerning and picked up the stick beside the door. In the quiet night, he looked around and heard the sound of something stepping on leaves. “Who is that? Hello?” All of a sudden, Crystal almost froze upon seeing a huge shadow jumping down into the yard where the fam
6、ily was relaxing just moments ago.It was a mountain lion. Ella barked even louder and charged towards it. The mountain lion moved forwards suddenly and attacked Ella. “Come inside, Crystal!” shouted Anna desperately. The kids also saw the mountain lion and were frightened by the scene. Crystal felt
7、his heart seemed to stop. After throwing the stick at the mountain lion, he shouted and ran as quickly as possible to the room.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。While Ella and the mountain lion fought, Crystal called the police for help._Crystal quickly checked Ella and found over 20 bites on her body._
8、【答案】While Ella and the mountain lion fought. Crystal called the police far help. “We were attacked by a mountain lion in Cedar Hills. Please come and help!” The Michaelis family saw the fight from inside the room in tears and hoped that the police could come as soon as possible to rescue their belov
9、ed pet. Ella barked loudly and held stern eye contact, trying to appear stronger and bigger. However, face to face with the horrible beast, she came off worse. Minutes later, the police arrived and managed to capture the mountain lion.Crystal quickly checked Ella and found over 20 bites on her body.
10、 There was blood all over the backyard and on Ellas head, legs, along with her neck. The Michaelis family hurried to take her to the vet to have the wounds treated. The doctor examined Ella carefully, who was astonished to see the severe injuries. Fortunately, none of the bites would cause death. Wh
11、en asked what happened, Crystal was close to tears and said, “I believe wholeheartedly she was protecting us from a lion at the risk of losing her life. She is our hero!”【导语】文章以人物为线索展开,讲述了Michaelis一家在森林旁的小屋度假。一天晚上,Michaelis夫妇和三个孩子在院子里烧烤,其后孩子们开始玩捉迷藏。突然,宠物狗Ella表现得异常警惕,还推搡一个孩子离开,男主人意识到可能有危险来临,就让他的家人进屋。
12、随后,一只美洲狮翻墙进来。宠物狗Ella勇敢地与之搏斗。【详解】1.段落续写:由第一段首句“在Ella和美洲狮打斗时,Crystal给警察打电话求助”可知,第一段可描写Ella和美洲狮的打斗过程以及警察的救援。由第二段首句“Crystal赶紧查看Ella的状况,发现Ella身上有20多处咬伤”可知,第二段可描写警察抓走美洲狮后的场景,可重点描述Michaelis一家带Ella就医及他们对Ella的感激之情。2.续写线索:打电话求助希望警察尽快营救宠物警察到来,成功捕获美洲狮匆忙带Ella就医医生对伤情感到惊讶幸运的是,伤情不会致死表示感激3.词汇激活:行为类帮助:help/assist希望做某
13、事:hope to do/expect to do到达:arrive/get to成功做某事:manage to do sth./be succeeded in doing sth.情绪类惊讶的:astonished/amazed幸运的是:fortunately/luckily【点睛】高分句型1The Michaelis family saw the fight from inside the room in tears and hoped that the police could come as soon as possible to rescue their beloved pet.(运
14、用了that引导宾语从句)高分句型2The doctor examined Ella carefully, who was astonished to see the severe injuries.(运用了who引导非限制性定语从句)2(2023山东泰安统考一模)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Dora is a seven-year-old girl. One day, when she visited her friend Alice, she saw a beautiful bird in a cage on the balcony of th
15、e house. Alice told her it was her new pet. “How beautiful it is!” said Dora. “I also want to have such a bird as my pet.”That day when Dora returned home, she told her mother about Alices bird. Then she asked, “Mom, can I also get a bird?” “Of course, you can,” said her mother. “But you need to wai
16、t because Ive no time to visit a pet store these days.” Dora agreed. One day, when Dora was back home from school, she saw a cage in the living room. In the cage was a beautiful blue bird. Her mother was standing next to the cage, smiling. “Oh, a bird!” Dora shouted happily. She ran to it and looked
17、 at it happily. “Its a birthday gift for you,” said her mother “Thank you, Mom. I love it so much!” said Dora excitedly.The following day, Dora invited her friends to come over to see her bird. All of her friends said it was a really beautiful bird and Dora was very glad to hear that. She and her fr
18、iends played with the bird for a long time that day. Her friends all wished they could have such a bird as their pet.Sadly, a few weeks later, Dora became sick. The doctor told her parents that she got the flu and had to say at home. In order not to make her friends sick, her parents asked her frien
19、ds not to come to play with her. Dora felt very sad. How she wished her friends would come and visit her! But she knew her parents were right. Shed better stay alone. Since Dora had no one to play with, she could only play with her bird. However, she felt that her bird didnt seem to be happy either.
20、Paragraph 1:Dora watched her bird in silence._Paragraph 2:When her mother came inside, Dora told her mother about her decision._【答案】Paragraph 1:Dora watched her bird in silence. She found her bird kept looking out of the window. In the trees outside, many birds were playing gladly. She thought that
21、perhaps her bird didnt like kept in the cage at all. Just as she missed staying with her friends, it also wanted to go out to play like other birds. But before she got sick, she didnt think a lot about her bird. Now Dora realized she shouldnt selfishly take away its freedom for her own enjoyment.Par
22、agraph 2:When her mother came inside, Dora told her mother about her decision. She said, “Mom, can you set my bird free?” Her mother was surprised and asked why. “Im sure it also wants friends,” said Dora. Her mother agreed. She opened the cage and the bird cheerfully flew out of the window and disa
23、ppeared soon. A few days later, Dora could play with her friends again. How excited she was! And when she looked out at the birds in the trees, she knew her bird must be very happy at that moment.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了七岁女孩Dora收到了一只鸟作为生日礼物,她邀请朋友来看这只鸟,所有的朋友都说很漂亮,Dora非常开心,不幸的是,几周后Dora生病了,为了不传染给朋友,父母要求她在家待着
24、,Dora感到很难过,只能和小鸟玩,但她发现小鸟似乎也不快乐。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Dora默默地看着她的小鸟。”可知,第一段可描写Dora看到鸟玩耍的场景意识到小鸟也需要自由。由第二段首句内容“妈妈进来后,Dora把自己的决定告诉了妈妈。”可知,第二段可描写Dora将小鸟放生及再次看到树上的小鸟时的感悟。2.续写线索:发现小鸟往窗外看意识到小鸟需要自由告诉妈妈自己的决定放生感悟3.词汇激活行为类生病:get sick/fall ill询问:ask/inquire同意:agree/approve情绪类高兴:gladly/delightedly惊讶:surprised/asto
25、nished【点睛】高分句型1 She thought that perhaps her bird didnt like kept in the cage at all.(由连接词that引导的宾语从句)高分句型2 And when she looked out at the birds in the trees, she knew her bird must be very happy at that moment. (由从属连词when引导的时间状语从句)3(2023全国高三专题练习)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。ALEX pedaled his
26、 bike along the country lane that led to his house. As he rounded a bend, the tips of the cattails that grew around Johnsons Pond came into view. His dad took him canoeing there sometimes, and Alex loved it. The pond was always so alive with activity. Frogs croaked along the shore, dragonflies hunte
27、d among the cattails, and sometimes Alex discovered turtles(乌龟) basking(晒太阳) on sunny rocks.Alex was curious about the turtles he saw. One week, when it was too rainy to go canoeing, he and his dad went to the library to check out books on turtles. Alex learned that turtles dont have warm blood like
28、 people do. Thats why they have to sit in the sun to warm themselves. Now it looked like tomorrow might be another sunny day. He decided he would ask Dad if they could go canoeing and look for turtles again.Just then Alex saw something in the road up ahead. It looked like a big gray rock. But it was
29、 a funny place for a rock to be.And then, as Alex watched, the rock started to move.When he rode his bike up to get a closer look, he saw that it wasnt a rock at all. It was a large turtle crawled its way across the road. It had a bony, beak-shaped mouth and a long, jagged tail. Alex knew right away
30、 it was a snapping turtle.He also knew not to get too close. He had read that a snapping turtle has a powerful bite even though it doesnt have teeth. It could even bite off someones finger. He stood at a distance and watched the turtle move slowly over the road.Out of the corner of his eye, he saw a
31、 car approaching. The turtle was still only halfway across the road. Alex knew he couldnt pick it up to move it safely to the grass. What could he do?注意:1.续写词数应为150词左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Thinking fast, he started jumping up and down and waving both hands wildly._To make the warning sign, Alex hurri
32、ed back home and started his work with some leftover wood and paint._【答案】Thinking fast, he started jumping up and down and waving both hands wildly. “Stop! Stop!” he cried. The car slowed to a stop, and the driver stuck his head out of the window with a puzzled look. Alex darted forward and pointed
33、at the moving turtle. “Im just trying to save it.” he explained. With an understanding smile, the driver applauded his efforts. Seeing the car pulling away, Alex was lost in deep thoughts. “Maybe I could put up a sign to warn people there were turtles crossing the road,” he said to himself. To make
34、the sign, Alex hurried back home and found some leftover wood and paint. He hammered nails into the wood to make a flat board, after which he painted a vivid picture of a turtle in the middle and added “Slow! Turtles Crossing” at the bottom. He had completed all his work when Dad arrived home, who o
35、ffered to carry the sign to the spot. Together they fixed the sign into the ground by the side of the road. With their work done, they both breathed a sigh of relief and headed home with great satisfaction.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Alex沿着乡间小路骑自行车回家时,看到有一只啮龟在路上慢慢移动,他在书上读到过,啮龟的咬合力很强,甚至能咬掉人的手指,所以他不能把它捡起来安全地转移,
36、这时一辆汽车驶来,啮龟还在半路上,他能怎么办呢?【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“他快速地思考着,开始上蹿下跳,疯狂地挥舞着双手。”可知,第一段可描写Alex示意司机停车,并想出立牌子提醒人们的办法。由第二段首句内容“为了制作标牌,Alex匆忙赶回家,找到了一些剩余的木头和油漆。”可知,第二段可描写Alex回家制作牌子并和爸爸一起钉在路边的地上。2.续写线索:司机停车解释原因想出办法回家制作牌子把牌子钉在路边满足3.词汇激活行为类呼喊:cry/shout称赞:applaud/praise陷入沉思:be lost in deep thoughts/fall deep into though
37、t情绪类困惑:puzzled/confused心满意足:with great satisfaction /feel very satisfied【点睛】高分句型1. He hammered nails into the wood to make a flat board, after which he painted a vivid picture of a turtle in the middle and added “Slow! Turtles Crossing” at the bottom.(由“介词after+关系代词which”引导的非限制性定语从句)高分句型2. He had co
38、mpleted all his work when Dad arrived home, who offered to carry the sign to the spot. (由从属连词when引导的时间状语从句和关系代词who引导的非限制性定语从句)4(2023全国高三专题练习)阅读下而材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The Biggest Dog on the MountainWe liked hiking together. Today, we were looking for a trail over Wallace Mountain.”Its bee
39、n over an hour,” said Jessc, my nineteen-year-old son. “Do you think the trail still exists?” We had explored several paths but with no luck. We pushed through weeds mid-calf high for us, but neck-high for our rusty-brown dog, Shadow. Once in a while, we would call Shadow back when she was attracted
40、 by the pleasant smell of flowers. No longer slim and bouncing with energy, Shadow was the size of a large house cat, and always content to curl up on the couch beside one of us.Suddenly, we heard what sounded like many dogs barking in the distance, an unusual sound in the wilderness around us. Curi
41、ous, we climbed the ridge (山脉), only to find what seemed like a dog factory. Small dogs, big dogs, brown dogs, and dogs I cant even describe poured out. The hounds (猎狗) hit the ground, sniffing the air and turning to face us. Before long, they went down from their side of the mountain. Jesse shot an
42、 alarmed glance at me before turning to call in a firm voice, “Shadow, come here, stay.”I patted my pockets, feeling for the pepper spray (防狼喷雾), so small it would never work against so many animals. I turned, surveying the nearby brush for a potential weapon. With the help of adrenaline (肾上腺素), I b
43、roke off two thick branches from a tree and rushed to Jesses side, “Here you are!” “OK,” he said, “Dad, they are coming to us.” My-mouth went dry. I glanced over at Jesse, his lips pinched (夹紧) tight.The pack emerged from the valley, marching straight toward us. The dogs in the lead were now close e
44、nough for us to see that most of them were three times larger than Shadow. With deep growls (怒吼声),they ran straight for us. Jesse swallowed hard and looked at me.注意:1续写词数应为150左右;2请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Shadows back fur rose._Surprisingly, the entire mass of dogs turned tail and fled._【答案】Shadows back fur
45、 rose. Down came the group of dogs towards us, roaring angrily. Just as one of them approached us, I raised the pepper spray and spray the liquid to it. Luckily it jumped aside. However, more dogs charged at me, which made the pepper spray useless. Just then, Jesse went up bravely and threw the thic
46、k branches around us, making it difficult for the dogs to move near. Meanwhile, Shadow shouted at the dogs aggressively in an attempt to scare them away. Surprisingly, the entire mass of dogs turned tail and fled. I was glad to see them disappear. I thanked Jesse for her bravery and I patted Shadow
47、on his back. While he was bigger than those dogs, he was not afraid in face of the mass of dogs. We continued to set off to search for our trail.This time, with Shadow leading the way, we would not get lost and soon we found the right trail. After the adventure, we returned home safe and sound thank
48、s to my brave son and the biggest dog.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者,他的儿子和狗一起探险的故事。他们一起徒步旅行,在华莱士山寻找一条小径。因为迷路,遇到一群狗攻击,在危机时刻,他们的狗Shadow勇敢吓退一群狗,而保护他们的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Shadow的背部毛发立了起来。”可知,第一段可描写他们和Shadow在遇到这一群狗之后的表现。由第二段首句内容“令人惊讶的是,整群狗都掉头逃跑了。”可知,第二段可描写那群狗退去,他们脱险后的回家以及他们的心理活动。2.续写线索:徒步旅行探索发现一群狗遭攻击Shadow吓退狗回家
49、3.词汇激活行为类寻找:look for /search/seek回家:go back home/return home爬:climb /ascend/mount情绪类感谢:thank/show our appreciation/show our gratitude/be grateful害怕的:afraid /dreadful/horrible【点睛】高分句型1 Just as one of them approached us, I raised the pepper spray and spray the liquid to it.(由连接词as引导的时间状语从句)高分句型2 Howev
50、er,more dogs charged at me, which made the pepper spray useless.(由关系代词which引导非限制性定语从句)高分句型3 I thanked Jesse for her bravery and I patted Shadow on his back.(由省略that引导的宾语从句)5(2023全国高三专题练习)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。My husband, Donald, took our daughter Sarah out for some ice cr
51、eam the night before driving her to college. As they were walking back to the car, they saw a young man sitting on the ground and giving his puppy a cone. “A cute dog,” Donald said as they walked by. “A free dog,” the young man replied. Donald asked him what he meant by that and the man explained. H
52、e was moving away from Vermont and did not think the travel would be good for the dog. He had raised her from a small puppy. The man said she was a 6-month-old cross between the Doberman and the Labrador named Rhubarb. Donald took his phone number. The rest, as they say, is history. Rhubarb was a sw
53、eet dog and very friendly and loved everyone. Whenever someone came to the house, she was always happy. She also got along with Willie, an older Samoyed we had. Willie was not well and died about a year later, but, fortunately, Rhubarbs company helped him keep going for longer than that if he had be
54、en alone. But the interesting thing about Rhubarb was that she never barked. She would sometimes get excited when she saw a chipmunk (花栗鼠) and make a little crying sound. One hot night when she was about 4 years old, we went to bed with the windows open and the doors unlocked. At about 3 a.m., I wok
55、e up to the sound of Rhubarb barking. I woke Donald and we got out of bed. Rhubarb was coming toward us. We turned on the lights and noticed the door to the kitchen was open. Then we saw the door leading into the house from the garage was also open. We quickly locked all the doors, and we did not ge
56、t any sleep that night. It was deep into the night, so we didnt call the police. Paragraph 1:The next day we noticed there was cigarette ash on the floor._Paragraph 2:My purse was right next to the door. _【答案】The next day we noticed there was cigarette ash on the floor. Actually, it was a thief who
57、entered our kitchen and garage. Much to our relief, thanks to Rhubarb, the thief stole nothing. I called the police to report the break-in. I also told them nothing had been taken, but they sent a police officer over to talk with us anyway. In fact, recently many local homes had been broken in on th
58、e weekend. Most peoples wallets and purses had been stolen. My purse was right next to the door. However, Rhubarb had scared the thief away before he or she could steal it. When the police officer left, he said we should reward Rhubarb with a big steak dinner. Rhubarb lived to be almost 12 years old
59、, but that night was the only time she barked in her entire life. Fortunately, she never saw the need to warn us of any other danger. We were very thankful to Rhubarb. We loved her like a member of the family.【导语】本文以作者家里的一条狗为线索展开,讲述了作者收养了一条名叫大黄的拉布拉多杂交犬。这条狗和家人相处愉快,在她大约4岁的时候,她成功吓跑了小偷,保护了作者一家的财物的故事。【详解
60、】1.段落续写:由第一段首句内容“第二天,我们注意到地板上有烟灰。”可知,第一段可描写作者一家发现晚上有人闯入,随后报警的过程。由第二段首句内容“我的钱包就在门边。”可知,第二段可描写作者一家发现并没有丢失财物,更加感激狗狗大黄。2.续写线索:发现有人闯入报警警员查看财物没有丢失对大黄充满感激3.词汇激活行为类进入:enter/break into打电话:call/ring up/phone把吓跑:scare away/scare off情绪类感激的:thankful / grateful幸运地:fortunately/luckily【点睛】高分句型1 Actually, it was a t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-826931.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
