江苏省高邮中学2021-2022学年高三上学期期初10月学情调研英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省高邮中学2021-2022学年高三上学期期初10月学情调研英语试题 WORD版含解析 江苏省 高邮 中学 2021 2022 学年 上学 期期 10 情调 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021 - 2022学年高三上学期期初学情调研英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分; 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有15秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What do we learn from the conversation?A. The man hates to lend his tools to other people.B. The man hasnt finished working on the
2、bookshelf.C. The man lost those tools.2. What do we know about the man?A. He will not give up his job.B. He doesnt like his job.C. He has a large family to support.3. Whats the relationship between the two speakers?A. Classmates.B. Headmaster and teacher.C. Teacher and student4. Who is worried about
3、 gaining weight?A. The son. B. The mother. C. Aunt Louise.5. Why doesnt the woman buy the coat?A. There isnt her size.B. It is expensive.C. She doesnt like the color.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或
4、独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman probably?A. A house agent. B. A hotel clerk. C. A shop assistant.7. What is the pillow filled with?A. Cotton. B. Dried flowers. C. A special material.听第7段材料,回答第8、9题。8. What kind of skills does the woman not have?A. Doing business. B. Typing. C. Operating com
5、puters.9. Which company did the woman work in?A. A trading company. B. A trust company. C. A trading company and a trust company.听第8段材料,回答第10至12题。I0. Whats wrong with the womans mother?A. She misses her family and friends.B. She has been sick.C. She cant earn enough to support her family.11. Where d
6、oes the woman live?A. In India. B. In America. C. In Britain.12. What docs the woman plan to do next year?A. Study a new language.B. Visit her fathers native country.C. Travel to India.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many Economics lectures will the man attend every week?A. Five times, from Monday to Frida
7、y.B. Two times, on Tuesday and Thursday.C. Two times, on Thursday and Friday.14. Why did the man miss the meeting for the new students yesterday?A. Because he hadnt received any notice about that meeting.B. Because he had to attend the group discussion.C. Because he had to do some part time jobs yes
8、terday.15. If a student wants to earn the scholarship, what is the required attendance rate?A. 100% B. 80% C. 90%16. Which of the following statements is not true according to the conversation?A. The man thinks the time of the lecture is too early.B. The man has to work after school. C. The man is a
9、 grade one student in the university.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long has the speaker lived in a big city?A. One year. B. Eighteen years. C. Ten years.18. What is the speakers opinion on public transport?A. Its cheap. B. Its time-saving. C. Its comfortable.19. What is good about living in a small town
10、? A. Its healthier. B. Its safer. C. Its more convenient.20. What kind of life do the speakers seem to like most?A. Busy. B. Quiet. C. Colorful.第二部分 阅读理解(共二节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下而短文,从短文后所给各题的四个选项A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAmazing landscapes of Chinas XinjiangXinjiang Uygur A
11、utonomous Region is located in the central part of the Eurasian Continent, on the northwest border of China. It covers about one-sixth of Chinas total territory. Xinjiang was a key link on the Silk Road and a hub for east-west cultural exchanges in ancient times.Attractions in XinjiangKarakul LakeTh
12、e Karakul is a lake in Akto County along the highway, located 196 km from Kashgar City. Karakul is a very unusual plateau(高原) lake. In fact, it is the highest lake of the Pamir Plateau, at an altitude of 3,600 m. The view is stunning, thanks to the surrounding, snow-covered mountains and beautiful r
13、eflections in the crystal-clear water. Tianchi LakeTianchi Lake also known as Heavenly Lake, is located on the northern side of the Bogeda Peak in the Tianshan mountains. It is 120 km from Urumqi City and only a 90-minute drive, and the center of the Tianchi scenic area of startling contrasts an alp
14、ine drift lake at an altitude of 1,980 m (6,496 ft) with glistening glaciers on the mountain peaks nearby when the sun is shining.Kanas LakeKanas Lake is in the Kanas Geopark and is mainly made up of Crouching Dragon Bay, Moon Bay, Immortal Bay and the interesting mystery of the legendary big red mo
15、nster fish! The water, surrounded by snow-covered mountains, decorates the world like a diamond.Delicious food in XinjiangXinjiang boasts a rich and unique food culture. Breakfast here includes melons, jam and milk tea while lunch is often served with flour-based delicacies featuring beef and mutton
16、. Dinner usually entails Nang, tea or noodles.Various products of XinjiangXinjiang specialties include lavender, cotton, tomato, mutton, beef, jujube, and various fruits.In addition, Xinjiang has the richest mineral resources in China, with 138 different types. Those resources discovered in other pa
17、rts of our country accounts for less than a quarter. Nephrite is one of Chinas top five famous jades and most of it is found in Hetian, Xinjiang.1. Which is the best choice for those near Urumqi City who prefer a challenge of plateau?A. Kanas LakeB. Karakul LakeC. Heavenly LakeD. the Pamir Plateau2.
18、 If you are invited to a meal in Xinjiang at noon, what main course may probably be served?A. Milk teaB. Baked NangC. Pulled noodlesD. Roasted whole lamb3. What percentage of the minerals is discovered in Xinjiang?A. More than 75 %B. Less than 25%C. Around 25%D. Around 50%【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这
19、是一篇应用文。文章从旅游景点、地理位置、美食、物产等方面介绍了中国新疆维吾尔自治区。【1题详解】细节理解题。根据“Tianchi Lake”部分第一句“Tianchi Lake, also known as Heavenly Lake, is located on the northern side of the Bogeda Peak in the Tianshan mountains.”(天池,又名天池,位于天山博格达峰北侧。)和第二句“It is 120 km from Urumqi City and only a 90-minute drive, and the center of t
20、he Tianchi scenic area of startling contrasts an alpine drift lake at an altitude of 1,980 m (6,496 ft) with glistening glaciers on the mountain peaks nearby when the sun is shining.”(它距离乌鲁木齐120公里,只有90分钟的车程,与天池风景名胜区的中心形成了惊人的对比一个海拔1980米(6496英尺)的高山漂流湖,太阳照耀时附近山峰上闪闪发光的冰川。)可知,天池是乌鲁木齐附近喜欢高原挑战的人的最佳选择。故选C。【
21、2题详解】细节理解题。根据“Delicious food in Xinjiang”部分第二句“Breakfast here includes melons, jam and milk tea while lunch is often served with flour-based delicacies featuring beef and mutton.”(早餐有甜瓜、果酱和奶茶,午餐则是牛羊肉面食。)可知,如果你被邀请中午在新疆吃饭,很有可能会有烤全羊。故选D。【3题详解】推理判断题。根据“Various products of Xinjiang”部分第三句“Those resources
22、discovered in other parts of our country accounts for less than a quarter.”(在我国其他地区发现的资源还不到四分之一。)可知,在新疆发现的矿产资源的比例超过75%。故选A。BThe health benefits of staying active are already well-known. It can help you manage weight, keep blood sugar levels down and reduce risk factors for heart disease.Now, a new s
23、tudy suggests that regularly playing sports, especially badminton or tennis, is not only healthy but also reduces your risk of death, at any age, by approximately 50%. This is a big scale population study to explore the health benefits of sports in terms of death rate. The study evaluated responses
24、from 80, 306 adults aged 30 and above in England and Scotland, who were surveyed about their health, lifestyle and exercise patterns.After adjusting factors such as age, sex, weight, smoking habits, alcohol use, education and other forms of exercise besides the named sports, the researchers compared
25、 the risk of death among people who took part in a sport to those who didnt. The percentage of reduced risk of death was found to be: 47% for racket(球拍)sports, 28% for swimming and 15% for cycling.In addition to this, the study didnt find any significant reduction in the risk for sports like running
26、 and football. The findings also exposed that over 44% of the participants met the guidelines for the recommended exercise levels to stay fit and healthy, which amounts to 150 minutes of moderate(适度的) physical activity in a week.Does this mean you stop running or playing football and switch to tenni
27、s instead? Every kind of sport and physical activity has different physical, social and mental benefits attached to it. The apparent lack of benefits of running and football could result from several variables that were not taken into account.Being active helps you feel happier and live longer. So,
28、the most important step is to take part in any kind of sport that you are likely to enjoy and follow in the long term.4. How is the study conducted?A. By doing comparative experiments.B. By analyzing previous data.C. By evaluating survey information.D. By tracking participants for a long time.5. Wha
29、t does the underlined part “the named sports” refer to?A. Ball sports.B. Racket sports.C. Individual sports.D. Traditional sports.6. What can we infer from paragraph 5?A. Few people will play football.B. Tennis will become more popular.C. The result of this study is wrong.D. The study needs to be fu
30、rther improved.7. What does the author advise people to do?A. Stick to any sport that you like.B. Play badminton and tennis only.C. Stop running and playing football.D. Do any sport according to guidelines.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】本文为说明文。研究表明,羽毛球和网球这样的球拍类运动最有助于减少死亡率,只要长期坚持喜欢的运动,保持积极心态,都会使你感到幸福
31、。 【4题详解】推理判断题。根据第二段中“The study evaluated responses from 80,306 adults aged 30 and above in England and Scotland, who were surveyed about their health, lifestyle and exercise patterns.”(这项研究评估了英格兰和苏格兰80306名30岁及以上成年人关于他们的健康,生活方式和运动模式的调查反馈。)由此可知,这个研究是通过评估调查问卷来进行的。故选C。【5题详解】词义猜测题。第二段开头提到打羽毛球和网球对减少死亡率的巨大
32、作用,接下来的介绍用调查研究来证明这个结论。根据“ After adjusting factors such as age, sex, weight, smoking habits, alcohol use, education and other forms of exercise ”可知,研究中评估了参与实验人员的年龄、性别、体重、吸烟习惯、饮酒、受教育程度以及包括指定运动在内的其他运动形式等因素。由此可知指的是段首提到的羽毛球和网球,再根据下文“47% for racket sports,”可知,the named sports指的就是羽毛球和网球。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第
33、五段中“The apparent lack of benefits of running and football could result from several variables that were not taken into account.”(跑步和足球明显缺乏益处可能是由于没有考虑到几个变量造成的。)可知,这个研究没有发现跑步和足球明显的好处,可能是由于几个没有考虑到的变量造成的。这说明,这个研究还是有不足之处的地方,研究需要进一步改善。故选D。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“the most important step is to take part in any
34、kind of sport that you are likely to enjoy and follow in the long term”(最重要的一步是参加任何一种你可能喜欢并长期追随的运动。)可知,作者建议人们喜欢什么运动项目就参与什么项目,只要长期坚持就好。故选A。【点睛】CDiscoveries in science and technology are thought by “untaught minds” to come in blinding flashes or as the result of dramatic accidents. Sir Alexander Flemi
35、ng did not, as legend would have it, look at the mold (霉) on a piece of cheese and get the idea for penicillin there and then. He experimented with antibacterial substances for nine years before he made his discovery. Inventions and innovations almost always come out of tough trial and error. Innova
36、tion is like soccer; even the best players miss the goal and have their shots blocked much more frequently than they score.The point is that the players who score most are the ones who take most shots at the goaland so it goes with innovation in any field of activity. The prime difference between in
37、novation and others is one of approach. Everybody gets ideas, but innovators work consciously on theirs, and they follow them through until they prove practicable or otherwise. What ordinary people see as fanciful abstractions, professional innovators see as solid possibilities.“Creative thinking ma
38、y mean simply the realization that theres no particular goodness in doing things the way they have always been done.” Wrote Rudolph Flesch, a language authority. This accounts for our reaction to seemingly simple innovations like plastic garbage bags and suitcases on wheels that make life more conve
39、nient: “How come nobody thought of that before?”The creative approach begins with the proposal that nothing be as it appears. Innovators will not accept that there is only one way to do anything. Faced with getting from A to B, the average person will automatically set out on the best-known and appa
40、rently simplest route. The innovator will search for alternate courses, which may prove easier in the long run and are sure to be more interesting and challenging even if they lead to dead ends. Highly creative individuals really do march to a different drummer.8. What does the author probably mean
41、by “untaught mind” in the first paragraph?A. An individual who often comes up with new ideas by accident.B. A person who has had no education.C. A citizen of a society that restricts personal creativity.D. A person ignorant of the hard work involved in experimentation.9. According to the author, wha
42、t differs innovators from non-innovators?A. The way they present their findings.B. The way they deal with problems.C. The intelligence they possess.D. The variety of ideas they have.10. The phrase “march to a different drummer” (the last line of the passage) suggests that highly creative individuals
43、 are _.A. unwilling to follow common ways of doing thingsB. diligent in pursuing their goalsC. concerned about the advance of societyD. devoted to the progress of science11. The most suitable title for this passage might be _.A. The Relation Between Creation and DiligenceB. To Be a Creative Expert i
44、n the Study of Human CreativityC. What Are So Special about Creative IndividualsD. Discoveries and Innovation【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。科学技术上的发现被“未受教育的头脑”认为是一眨眼的功夫或戏剧性事故的结果。发明和创新几乎总是来自于艰难的尝试和错误。创新就像足球;即使是最优秀的球员也会失球,他们的射门被阻挡的次数比得分的次数多得多。【8题详解】词义猜测题。根据第一段中Discoveries in science and tech
45、nology are thought by “untaught minds” to come in blinding flashes or as the result of dramatic accidents. 科学技术上的发现被“未受教育的头脑”认为是一眨眼的功夫或戏剧性事故的结果。由此可知划线词的意思是“一个对实验中涉及的艰苦工作一无所知的人”,故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段中The prime difference between innovation and others is one of approach. Everybody gets ideas, but inno
46、vators work consciously on theirs, and they follow them through until they prove practicable or otherwise. What ordinary people see as fanciful abstractions, professional innovators see as solid possibilities.可知,根据作者的观点,创新者和非创新者处理问题的方式。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段中The innovator will search for alternate c
47、ourses, which may prove easier in the long run and are sure to be more interesting and challenging even if they lead to dead ends. Highly creative individuals really do march to a different drummer.可知,短语“march to a different drummer”(这是文章的最后一行)表明极具创造力的人不愿意遵循通常的做事方式。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中Inventions
48、and innovations almost always come out of tough trial and error. Innovation is like soccer; even the best players miss the goal and have their shots blocked much more frequently than they score.和第四段最后一句Highly creative individuals really do march to a different drummer.可知,这篇文章最适合的题目可能是“创造力的个体有什么特别之处”
49、,故选C。DNot all animal rights activists love animals. Some respect them because they understand animals have a place in the world. Zoos, especially the ones that are doing everything right, present a special challenge to the animal-loving advocates because they would like to see and interact with the
50、animals.Zoo advocates argue that they save endangered species and educate the public, but many animal rights activists believe the costs outweigh the benefits, and the violation(违反) of the rights of the individual animals is unreasonable. Roadside zoos, petting zoos, and smaller animal exhibitors te
51、nd to offer inadequate space for the animals, keeping them in pens or cages. Sometimes cold concrete and metal bars arc all a tiger or bear will know for their entire lives. Larger, trusted zoos try to distance themselves from these operations by selling how well the animals arc treated, but to anim
52、al rights activists, the problem is not how well the animals are treated, but whether we have a right to limit them for our amusement or “education”.By bringing people and animals together, zoos educate the public and promote an appreciation of the animals. This exposure and education motivate peopl
53、e to protect the animals. Zoos save endangered species by bringing them into a safe environment, where they are protected from poachers(偷猎者), habitat loss, starvation, and predators(捕食者). Many zoos also have multiplying programs for endangered species. In the wild, these individuals might have troub
54、le finding mates and multiplying. A good zoo provides an enriched habitat in which the animals are never bored, are well cared for, and have plenty of space. Zoos are a tradition, and a visit to a zoo is a healthy, family activity.In the case of zoos, both sides will argue that their side saves anim
55、als. Whether, or not zoos benefit the animal community, they certainly do make money. As long as there is demand for zoos, they will continue to exist. We can start by making sure that zoo conditions arc the best possible for the animals who are limited to them.12. What do we know about Zoos advanta
56、ges? _A. It can protect animals and provide room for communicating.B. It gives people more chances to get in touch with animals.C. It can offer foods that all the animals need while animals in trouble.D. It makes animals live longer there without any sickness.13. Who are for Zoos? _A. Animal rights
57、activists.B. Zoo advocates.C. Animal-loving advocates.D. All the poachers activists.14. What will happen to Zoos in the future? _A. Zoos will be cancelled.B. Zoos will be combined with aquariums(水族馆;水族箱).C. Zoos will be limited.D. Zoos will become better and better.15. What is the text mainly about?
58、 _A. Endangered species in zoos.B. Zoos advantages and disadvantages.C. People and animals in zoos.D. Arguments for and against zoos.【答案】12. A 13. B 14. D 15. D【解析】【分析】这是一篇议论文。人们对动物园的看法不一,作者分别阐述了赞同者和反对者的看法以及最后的结论。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“Zoos, especially the ones that are doing everything right, present
59、 a special challenge to the animal-loving advocates because they would like to see and interact with the animals.(动物园,尤其是那些一切都做得很好的动物园,对热爱动物的倡导者来说是一个特殊的挑战,因为他们希望看到动物,并与它们互动。)”和文章第三段“By bringing people and animals together, zoos educate the public and promote an appreciation of the animals. This expo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341288.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018年秋人教版九年级语文上册作业课件:13诗词三首 (共16张PPT).ppt
