东北三省三校(哈尔滨师大附中、东北师大附中、辽宁省实验中学)2020届高三英语第三次联合模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 东北三省 哈尔滨 师大附中 东北师大 附中 辽宁省 实验 中学 2020 届高三 英语 第三次 联合 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、东北三省三校(哈尔滨师大附中、东北师大附中、辽宁省实验中学)2020届高三英语第三次联合模拟考试试题(含解析)考生注意:1.本试卷由四个部分组成。满分150分,考试时间120分钟。2. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区城内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3. 本卷命题范围:高考范围。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)装 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、
2、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C.1. What sport did the man use to love?A. Tennis. B. Football. C. Basketball.2. How can people travel safely today?A. By air. B. By ship. C. By train.3. Who will take the man t
3、o a film?A. His sister. B. His friends. C. His parents.4. How is the shirt?A. Expensive. B. Nice. C. White.5. What are they mainly talking about?A. A film. B. A meal. C. A shop.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
4、给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When is the report due?A. Tonight. B. Tomorrow. C. Next week.7. How does the man find VR technology?A. Difficult. B. Interesting. C. Ridiculous.听第7段材料,回答第8、9题。8. What means of transportation did the woman just take?A. A plane. B. A train. C. A taxi.9. How long
5、does the man suggest the woman rent the car?A. For four days. B. For five days. C. For seven days.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman call the man to do?A. Borrow his car. B. Ask for directions. C. Borrow some money.11. What was the man doing before the call?A. Watching TV. B. Reading a book. C
6、. Playing games.12. What happened to Bob?A. He lost his way. B. He hurt somebody. C. He had a car accident.听第9段材料,回答第13至16题。13.What does the woman dislike doing?A. Phoning others. B. Making friends. C. Answering questions.14, Why would the woman talk to her friend in a shopping center?A. Her friend
7、enjoys shopping very much.B. She prefers talking with people in public.C. They can talk and shop at the same time.15. What will the woman probably do?A. Get in touch with her friends more.B. Study hard to achieve higher grades.C. Be independent of her friends and parents.16. What is the relationship
8、 between the speakers?A. Mother and son. B. Father and daughter. C. Teacher and student.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker?A. Ellen. B. Maria. C. Jenny.18. When is the rain expected to stop?A. After Wednesday afternoon. B. After Friday night. C. After Sunday afternoon.19. What was todays tempe
9、rature?A. Around six degrees. B. Around ten degrees. C. Around sixteen degrees.20. What will the listeners hear next?A. Traffic report. B. Weather report. C. Political news report.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ABest musicals and shows in Londons West En
10、dThe Book of Mormon This comedy musical follows the plight of a pair of teenage Mormon missionaries sent to convert a village in a dangerous part of Uganda. The brainchild of South Park creators Trey Parker and Matt Stone, The Book of Mormon has won nine Tony Awards, including Best Musical. Prices:
11、from 24. 60The Phantom of the OperaAndrew Lloyd Webbers famous musical, The Phantom of the Opera, tells the tale of a shadowy character who attempts to make Christina the leading lady of the Paris Opera. With a fantastic plot and breathtaking scene, this long-running show is one of the must-see musi
12、cals in London. Prices: from 30.75School of Rock Rock out at this award-winning new musical. Based on the 2003 movie, School of Rock follows the story of Dewey Finn and his discovery to transform a class of A-grade students into a real rock group. But will they make it to the Battle of the Bands? Bo
13、oking until Feb. Prices: from 18.00Matilda The Musical Be wowed by the Royal Shakespeare Companys multi-award-winning production of Matilda The Musical. Roald Dahls celebrated story bursts into life in this West End musical by Dennis Kelly and Tim Minchin. Children and adults alike will be delighted
14、 by the little girl with an extraordinary imagination. Prices: from 24.001. What is The Phantom of the Opera special for?A. Its attractive story.B. Its beautiful songs.C. Its excellent costumes.D. Its experienced actors2. Both kids and adults are most likely to enjoyA. School of RockB. Matilda The M
15、usicalC. The Book of MormonD. The Phantom of the Opera3. What does the text mainly aim to do?A. Evaluate musicals.B. Criticize musicals.C. Analyze musicals.D. Advertise musicals.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了伦敦西区最好的四部音乐剧的情况。【1题详解】细节理解题。根据第二段中With a fantastic plot and breathtaking scene, t
16、his long-running show is one of the must-see musicals in London.可知剧情奇幻,场面惊险,是伦敦必看的音乐剧之一。由此可知,歌剧魅影的特别之处是它的故事很吸引人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据最后一段中Children and adults alike will be delighted by the little girl with an extraordinary imagination.可知孩子们和大人都会为这个有着非凡想象力的小女孩感到高兴。由此可知,孩子和大人都最喜欢看的是Matilda The Musical。故选
17、B。【3题详解】推理判断题。根据标题Best musicals and shows in Londons West End(伦敦西区最好的音乐剧和表演)以及文章主要介绍了四部音乐剧的情况。由此可推知,这篇文章的主要目的是给音乐剧打广告。故选D。【点睛】写作意图推理判断题。作者一般不直接表明自己的意图,而是通过文章所提供的事实和理论依据,客观地使读者信服某种想法和观点。这种题型要求我们不仅要理解文章的内容,同时还要具备对作者阐述问题的写作手法进行归纳、总结和分析的能力。推测作者的写作意图时,不同体裁的文章有不同的写作目的。故事类记叙文的写作目的通常是娱乐读者(to entertain);广告类应
18、用文的写作目的是推销产品或服务人们(to persuade);议论文的写作目的是阐述论点(to argue);科普文化类说明文的写作目的是介绍知识,帮助大家广闻博见(to inform)。如第三小题,根据标题Best musicals and shows in Londons West End(伦敦西区最好的音乐剧和表演)以及文章主要介绍了四部音乐剧的情况。由此可推知,这篇文章的主要目的是给音乐剧打广告。故选D。BI am in my 40s,but today I look more like a teenage girl. Not because Im wearing the latest
19、 fashion or having a wild hair day. Its because I have a pimple(青春痘) that looks like a volcano getting ready to erupt on my chin. “Mom, what is that?” my 8-year-old daughter Lucy exclaimed, pointing at the ugly bump on my face.My in-laws were visiting and brought me a box of chocolates-one of my fav
20、orite foods. Eating properly seemed like a good idea until I was alone with that box of chocolates! I enjoyed them greatly, and my pimple proved my enthusiasm clearly.Food can be a large block for me. Broccoli(西蓝花)seldom appeals to me, but baked goods with sugar or crispy chips certainly do. I have
21、no problem dipping a large spoon into a jar of peanut butter or frosting to satisfy my desires. But you wont catch me tasting a spoonful of cottage cheese for a late-night snack.Please dont misunderstand me. There is certainly a place for celebration foods such as cake and ice cream. But a regular s
22、erving of daily junk food robs me of the nutrition offered in the foods I eat. I know I feel better after eating an apple than I do after eating a candy bar. Its so easy in our society to eat processed food out of boxes, bags, and at the drive-thru. But that ease comes at a cost: We suffer physicall
23、y. Our taste buds may be very, lack nutrition, which opens the door to diseases, Im trying to ask myself a few questions before reaching for a snack or making a meal: Is this really food? Is there something God made in it? Am I really hungry? Will I feel satisfied, but our bodies better after eating
24、 this?4. What made the author feel she looked like a teenage girl?A. Her wild hair.B. Her ugly face.C. Her facial features.D. Her fashionable clothes.5. What can be inferred from Paragraph 3?A. The author eats chocolates as food.B. Chocolates may cause her pimples.C. The authors parents-in-law often
25、 visit her.D. The author eats chocolates to cure pimples.6. What do you think of the authors eating habit?A. It lacks protein.B. It isnt delicious.C. It makes her healthy.D. It isnt a balanced diet.7. What is the authors attitude towards processed food?A. Favorable.B. Optimistic.C. Positive.D. Criti
26、cal.【答案】4. C 5. B 6. D 7. D【解析】这是一篇说明文。本文由巧克力导致的痘痘展开,主要讲述了作者的饮食习惯。【4题详解】细节理解题。根据第一段中Its because I have a pimple(青春痘) that looks like a volcano getting ready to erupt on my chin.可知那是因为我的下巴上长了个青春痘,看起来就像一座即将喷发的火山。由此可知,作者的下巴上长了青春痘,这种面部特征使她看上去像十几岁的小姑娘。故选C。【5题详解】推理判断题。根据每三段中I enjoyed them greatly, and my
27、pimple proved my enthusiasm clearly.可知我非常喜欢它们,我的痘痘清楚地证明了我的热情。由此可推知,巧克力会引起青春痘。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第五段中But a regular serving of daily junk food robs me of the nutrition offered in the foods I eat.可知但是每天定期吃垃圾食品会使我失去我所吃的食物所提供的营养。由此可知,作者吃的垃圾食品没有营养, 其饮食习惯不是一个均衡的饮食。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第六段中But that ease comes a
28、t a cost: We suffer physically. Our taste buds may be very, lack nutrition, which opens the door to diseases.可知但这种放松是有代价的:我们身体上承受着痛苦。我们的味蕾可能非常缺乏营养,这为疾病打开了大门。由此可推知,作者对加工过的食品持批评态度。故选D。CGenerations of people in the United States have seen higher education as the best path towards a well-paying and sati
29、sfying job. But the cost of attending colleges and universities in the country has increased greatly over the last 30 years. And there is no guarantee that earning a degree will lead to a job that pays a person enough to support a family.So, some people turn to other forms of education and training.
30、 These include programs that lead to credentials(证书) that prove a persons abilities in a given field, from construction to healthcare. These kinds of programs often cost less than traditional degree programs. And they usually take less time to complete. New research, however, suggests that these pro
31、grams are not helping women as much as they are helping men. It is found that about 27 percent of adults in the country hold at least one of these credentials. Adults who had one of these non-degree credentials made more money and were more likely to be employed than those who did not.Yet the public
32、 policy research group New America found some troubling information within that data. Experts there found that men and women earn these credentials at about the same rate. But men who have the same credentials as women are more likely to be employed. They also make more money. For example, 74 percen
33、t of men with a certificate but no four-year college degree were employed. By comparison, 67 percent of women with a certificate but no four-year degree were employed.In terms of pay, 46 percent of women with a credential but no four-year degree made less than $30,000 a year. The same was true for 2
34、5 percent of men. Seventeen percent of men with only a non-degree credential earned more than$75,000. Just five percent of women with similar credentials earned that much.8. What is the advantage of nontraditional degree programs?A. Free of charge.B. Less expensive.C. Interesting to attend.D. Popula
35、r with employers.9. What information upset New America in the study?A. Women lost interest in non-degree programs.B. Men looked down upon women.C. Men and women are not equal.D. Women are unwilling to work.10. How many women with non-degree credentials earned more than$75, 000?A. 46%,B. 25%.C. 17%.D
36、. 5%.11. What can be a suitable title for the text?A. Non-degree Programs Benefit Men and Women UnequallyB. Non-Degree Programs Replace the Traditional UniversitiesC. Its Unfair That Men and Women Get Paid DifferentlyD. College Costs Are Becoming Higher and Higher【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】这是一篇说明文
37、。文章通过传统的教育模式要花费很多钱,引出有些人转向其他形式的教育和培训,然后在这种非传统的模式下对男女收入、找工作待遇的不公平现象展开说明。【8题详解】细节理解题。根据第二段中These kinds of programs often cost less than traditional degree programs.可知这类课程的费用通常比传统的学位课程要便宜。由此可知,非传统学位项目的优势是更便宜。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第四段中But men who have the same credentials as women are more likely to be empl
38、oyed. They also make more money.可知但是拥有相同学历的男性更有可能被雇佣。他们也赚更多的钱。由此可知,调查发现了一些令人不安的信息:男女不平等。故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中Seventeen percent of men with only a non-degree credential earned more than$75, 000. Just five percent of women with similar credentials earned that much.可知17%没有学位证书的男性收入超过75000美元。只有5%有类似资
39、历的女性收入达到这个水平。由此可知,持这类证书的女性中只有5%年薪超过75000美元。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第三段的第一句New research, however, suggests that these programs are not helping women as much as they are helping men.可知然而,新的研究表明,这些项目对女性的帮助并不像对男性那么大。结合文章讨论的是一项新的研究结论:非学位课程对男女学生的益处是不平等的。这类课程对女性的帮助不及对男性的帮助。故A选项“非学位课程对男性和女性的益处是不平等的”符合文章标题。故选A。DL
40、ight pollution is blocking a starry view of the night sky for more than half of people across England, a research has found. Fifty-seven percent of stargazers(观星者) struggled to see more than 10 stars, while just 2% of participants said they experienced a truly dark sky making them be able to count m
41、ore than 30 according to the research by the Campaign to Protect Rural England(CPRE). People in the countryside were encouraged to count how many stars they could see with eyes within the constellation(星座) of Orion, which is visible only in the winter months.Campaigners said the results of the star
42、count, supported by the British Astronomical Association ,showed the problem of light pollution and how it affected one of the countrysides most magical sights-a dark, starry night sky. They said the results of the research to map Englands night skies suggested more could be done by the government,
43、local councils and the general public to reduce the negative effects of artificial light from streets and buildings.Emma Marrington, dark skies campaigner at the CPRE, said “Were hugely grateful to the people who took the time to get out and take part in our star count. But its deeply disappointing
44、that the vast majority were unable to experience the natural wonder of a truly dark sky blanketed with stars. Without any action, our night sky will continue to be lost under a covering of artificial light, ruining the health of the natural world.”She added: “The star count results show just how far
45、-reaching the light from street lights and buildings can be seen. Light doesnt respect boundaries, and careless use can see it spread for miles from cities.”She suggested better-designed lighting, street light dimming systems and part-night lighting where some street lights are turned off during the
46、 small hours should provide an opportunity to limit the damage caused by light pollution, reduce carbon emissions and save money.12. What is the effect of the light pollution in England?A. Leading the stars to disappear.B. Making the countryside dark.C. Making the environment terrible.D. Preventing
47、the people seeing stars.13. What does the light pollution result from?A. More and more buildings.B. The overuse of artificial light.C. Less and less outdoor activities.D. The spread of light in the countryside.14. What does the underlined word “dimming” in the last paragraph mean?A. falling suddenly
48、B. strengthening slowlyC. becoming less brightD. getting weak and disappearing finally15. How does Emma feel about the stargazers efforts?A. Appreciative.B. Surprised.C. Disappointed.D. Regretful.【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。本文是一篇关于光污染的文章,一项研究发现,光污染阻碍了英国一半以上的人观赏星空。介绍了光污染是如何产生的、它的危害,以及减
49、轻光污染的一些措施。【12题详解】细节理解题。根据第一段Light pollution is blocking a starry view of the night sky for more than half of people across England, a research has found.可知一项研究发现,光污染阻碍了英国一半以上的人观赏星空。由此可知,英国的光污染让人们无法看到星星。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第四段最后一句Without any action, our night sky will continue to be lost under a cover
50、ing of artificial light, ruining the health of the natural world.可知如果不采取任何行动,我们的夜空将继续消失在人造光的覆盖下,破坏自然世界的健康。由此可推知,光污染是由过度使用人工光源引起的。故选B。【14题详解】词义猜测题。后文part-night lighting where some street lights are turned off during the small hours should provide an opportunity to limit the damage caused by light pol
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-342359.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
