湖北省孝感市普通高中2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 孝感市 普通高中 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省孝感市普通高中2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷满分150分,考试时间120分钟祝考试顺利注意事项:1答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4考试结束后,请将本试卷和答题卡一并上交。第一部分 听力 ( 共两节, 满分30分 )做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后,
2、你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C.9.15.答案是C1 What does the woman want to do?A. Take a week off. B. Apply for a job. C. Cancel a holiday pl
3、an.2. How much does the man need to pay?A. $ 4. B.$ 8. C. $ 12.3. Where does the conversation probably take place?A. In a clinic. B. At home. C. In a store.4. What is the man doing?A. Looking for a car. B. Visiting a company. C. Picking up the woman.5. Whom has the man sent an invitation to?A. Rosa.
4、 B. Laura. C. Maria.第二节 (共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题6. What will the man do for the woman?A. Pay for her gloves. B. Bring her some ink. C. Give her a new book.7. Where are
5、 the two speakers now?A. In a book store. B. In a classroom. C. At home.听第7段材料,回答第8、9题。8. What are the speakers going to do after lunch?A. See a film. B. Go shopping. C. Attend a meeting.9. Which restaurant will the speakers go to?A. Rose Restaurant. B. Jims Caf. C. Seafood Palace.听第8段材料, 回答第10至12题1
6、0. What is the relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Doctor and patient. C. Teacher and student.11. What day is it today?A. Monday. B. Friday. C. Sunday.12. What does the man suggest the woman do?A. Look for a new job. B. Do physical tests regularly. C. Change her breakfast habits.听第9段
7、材料,回答第13至16题。13. Which movie will the man watch this evening?A. Spies in Disguise. B. Men in Black. C. Spider-Man: Homecoming.14. What do we know about Lance Sterling?A. He is voiced by Tom Holland.B. He is handsome and skilled.C. He isnt good at socializing.15. Who is intelligent?A. Will Smith. B.
8、Tom Holland. C. Walter.16. What time is it now?A. 4:00 pm. B. 6:00 pm. C. 8:00 pm.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the speaker usually do first after getting up?A. Do physical exercise. B. Prepare his breakfast. C. Read morning papers.18. What subject does the speaker like best?A. Science. B. Maths.
9、C. Physics.19. Why does the speaker not go back home right after school?A. To play sports with others. B. To watch a football game. C. To do his homework.20. What is the speaker mainly talking about?A. His weekly plan.B. His extra-curricular activities.C. His daily life as a student.第二部分 阅读(共两小节,满分5
10、0分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出最佳选项。AEach year, the Las Vegas consumer electronics show, or CES, presents the latest developments in many areas of technology. The newest products are designed to make our lives easier, fun and more productive.A car with legsOne of this year
11、s presentations was by South Korean carmaker Hyun-dai. The company introduced a small model of a “ walking car,” which is called Elevate. It has four movable legs that can raise the main part of the vehicle high off the ground. The electric-powered vehicle is designed to be used in search-and-rescue
12、 operations during emergencies or natural disasters.Changeable people moverGermanys Mercedes presented an experimental self-driving vehicle that it claims can revolutionize transportation for people and goods. The company says the vehicle, called Vision Urbanetic, will be able lo easily change bodie
13、s depending on its desired use. Mercedes says as a ride-sharing vehicle , the futuristic-looking car can seat 12 people.Fully electric HarleyAmerican manufacturer Harley-Davidson showed off its first fully electric motorcycle, called LiveWire. The company says the bike will be able to go 177 kilomet
14、ers between charges. It can reach 96 kilometers per hour in under3.5 seconds. Although Harley is known for building powerful bikes with huge, loud motors, the LiveWire will be unusually quiet.Personal robotsOne of the new robots, called Temi, is really just a computer tablet on wheels. It is designe
15、d to be a personal electronic assistant. It moves around the home and performs commands when spoken to. It can link users to friends through voice or video, connect to video or place orders for food or goods.1. Which do you probably use to search for the injured in an earthquake?A. Elevate.B. Vision
16、 Urbanetic.C. LiveWire.D. Temi.2. What is the first fully electric motorcycle produced by Harley-Davidson?A. ElevateB. Hyun-daiC. LiveWire .D. Temi .3. Why are the four products designed?A. To ease traffic jam.B. To help us socialize.C. To improve our life.D. To protect the environment.【答案】1. A 2. C
17、 3. C【解析】【分析】本文是应用文。介绍了在拉斯维加斯消费电子展上推出的技术领域的四种新产品,它们旨在使我们的生活更轻松、更有趣和更有成效。【1题详解】推理判断题。根据“A car with legs”部分内容“a “ walking car,” which is called Elevate”(一款小型的“步行车”,名为Elevate)以及“The electric-powered vehicle is designed to be used in search-and-rescue operations during emergencies or natural disasters(这
18、个电动车辆设计用于紧急情况或自然灾害时的搜救行动)”可知,这款小型“步行车”用于紧急情况或自然灾害期间的搜救行动。因此可以用于地震中搜救受伤的人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据“Fully electric Harley”部分的“American manufacturer Harley-Davidson showed off its first fully electric motorcycle, called LiveWire.”可知,Livewire是哈利-戴维森生产的第一辆全电动摩托车。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“The newest products ar
19、e designed to make our lives easier, fun and more productive. ( 最新的产品是为了使我们的生活更容易,更有趣和更有生产力。)可知,这四款最新的产品旨在使我们的生活更轻松、更有趣和更有成效,改善我们的生活。故选C。【点睛】BMy mother is a teacher. I often asked her, “ Why do you teach? What keeps you teaching?” The answer was always the same. “There is always that one child, that
20、 one moment that is worth it.”Now, I am a teacher, too. But different from my mother, I teach students challenging activities outdoors. And when my mother asked me the similar questions, my answer was, “Its that one child, that one special moment.”One of those moments happened recently. I was workin
21、g with a group of girls in a four-week programme. Everything went on well through the “Team” events and we were moving on to a“High” one called the Wire Walk.In the Wire Walk, each girl had to climb up the pegs in a tree to a wire, 8 meters high, and then walk across it. Of course, everything was sa
22、fe for sure.When it was Susies turn, it seemed that she didnt really want to. I asked Susie if she was ready. She answered softly, “I suppose.”Now, Susie was at the foot of the tree. She started to make the long reach. Then I found Susie was becoming nervous with every step. I realized she would not
23、 go much further.Susie was halfway up. Then she stopped and held the tree tight, looking very afraid. Her eyes were closed. With her face against the tree, she cried, “I cant.”The other girls sat in silence. I talked quietly to Susie, trying to relax her. I talked for a long time till I ran out of w
24、ords.“I will still be your friend no matter what, Susie!” Mary broke the silence.To my surprise, Susie lifted her head and looked up to the wire. Then she turned to look down at Mary and smiled. Mary smiled back.Finally, Susie made it all the way across that wire. When she returned to the ground, th
25、e first hug she looked for was from Mary. We all cheered. Moments like this keep me doing what I do.4. Why did Susie stop halfway up to the wire?A. It was too high for her to reachB. She was too afraid to move on.C. Something was wrong with it.D. The teacher asked her to do it.5. Why did Mary break
26、the silence?A. To try again herself.B. To relax the writer.C. To encourage Susie.D. To draw Susies attention.6. What can we learn from the story of Susie?A. Helping others is helping ourselves.B. A word of encouragement matters a lot.C. Outdoor activities bring people closer than ever.D. A good meth
27、od plays an important role in teaching.7. Which of the following can be the best title for the passage?A. The Wire WalkB. That One MomentC. Fear and CourageD. The Young Hearts【答案】4. B 5. C 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在进行一个走钢丝的项目时,一个名叫Susie的女孩走到一半因为害怕停了下来,最后在Mary的鼓励下才成功走完全程的故事。【4题详解】细节理解题。根据倒数第
28、五段“Susie was halfway up. Then she stopped and held the tree tight, looking very afraid. Her eyes were closed. With her face against the tree, she cried, “I cant.”(Susie走了一半。然后她停了下来,紧紧地抱着树,看上去非常害怕。她的眼睛闭着。她把脸贴在树上,叫道:“我做不到。”)”可知,Susie走钢丝到一半就停下来了因为她太害怕了,不敢继续前进。故选B。【5题详解】细节理解题。根据倒数第三段“I will still be you
29、r friend no matter what, Susie!” Mary broke the silence.(“无论发生什么,我都将是你的朋友,Susie!”Mary打破了沉默)”以及最后一段中“Finally, Susie made it all the way across that wire. When she returned to the ground, the first hug she looked for was from Mary.(最后,Susie成功地穿过了钢丝。当她回到地面时,她第一个想要拥抱的人是Mary)”可知,Mary打破沉默是为了鼓励Susie。故选C。【6
30、题详解】推理判断题。根据文章主要讲述了作者在进行一个走钢丝的项目时,一个名叫Susie的女孩走到一半因为害怕停了下来,最后在Mary的鼓励下才成功走完全程的故事。可知,Susie的故事告诉我们一句鼓励的话很重要。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段中“There is always that one child, that one moment that is worth it.(总有那么一个孩子,那么一个时刻是值得的)”以及最后一段中“Moments like this keep me doing what I do. (这样的时刻让我一直在做我所做的事)”结合文章主要讲述了作者在进行
31、一个走钢丝的项目时,一个名叫Susie的女孩走到一半因为害怕停了下来,最后在Mary的鼓励下才成功走完全程的故事。可知,B选项“那么一个时刻”最符合文章标题。故选B。CBarred owls(大林鸮猫头鹰) are a large species native to eastern North America, but they began moving west at the start of the 20th century. By 1973, large numbers of barred owls had arrived in the western state of Washingt
32、on. Later they moved south into Oregon and California.In parts of the Pacific Northwest, the owls are now believed to be causing a drop in the population of a smaller, less aggressive bird: the northern spotted owl. In many ways, the barred owl is the spotted owls worst enemy. The barred owl has mor
33、e babies per year and eats the same animals, like squirrels and wood rats. And their numbers are now larger in many parts of the spotted owls traditional territory.David Wiens is a biologist with the U.S. Geological Survey, a federal agency that studies the Earth and its natural resources. He and ot
34、her officials are doing something unusual to protect spotted owls: killing barred owls. It is a controversial, experimental program. More than 2,400 barred owls have already been shot.Wiens is the son of a well-known bird expert and grew up with the fascination for birds. He has mixed feelings about
35、 the program. Its a little distasteful, I think, to go out killing barred owls to save another owl species, he says. But he adds, “We knew that barred owls were out competing spotted owls and their numbers were growing too fast.To catch barred owls, officials put digital bird callers on the ground.
36、Then they step back and wait as several sounds from the devices fill the air. All of this happens in the dark of night. Barred owls dislike other birds in their territory, so they will fly down and chase other owls out. That is when Wiens and his team try to shoot them.8. Whats the main problem with
37、 spotted owls?A. They are being starved to death.B. They have more babies each year.C. They are invaded by another bird.D. They are hunted by man.9. Why are barred owls being killed?A. They are eating the spotted owls.B. They are killing each other to survive.C. They are putting the spotted owls in
38、danger.D. They are destroying large areas of forests.10. Why did the officials release the bird sounds?A. To kill barred owls.B. To puzzle barred owls.C. To protect barred owls.D. To frighten barred owls.11. What can be the best title for the text?A. Killing One Animal to Save Another.B. Keeping the
39、 Balance of Nature.C. Protecting Birds in Danger.D. Preventing Birds from Playing Fair.【答案】8. C 9. C 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了因为大林鸮猫头鹰入侵了斑点猫头鹰的生活领地,导致斑点猫头鹰数量下降,于是政府官员决定杀死大林鸮猫头鹰来拯救斑点猫头鹰。文章介绍了他们所采取的措施等情况。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“In parts of the Pacific Northwest, the owls are now believed to be cau
40、sing a drop in the population of a smaller, less aggressive bird: the northern spotted owl. In many ways, the barred owl is the spotted owls worst enemy.(据信,在太平洋西北部的部分地区,这种猫头鹰导致了一种较小的、攻击性较弱的鸟类北方斑点猫头鹰的数量下降。在很多方面,大林鸮猫头鹰是斑点猫头鹰最大的敌人)”可知,斑点猫头鹰的主要问题是它们被另一种猫头鹰入侵了。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段“In parts of the Pacif
41、ic Northwest, the owls are now believed to be causing a drop in the population of a smaller, less aggressive bird: the northern spotted owl. In many ways, the barred owl is the spotted owls worst enemy. The barred owl has more babies per year and eats the same animals, like squirrels and wood rats.
42、And their numbers are now larger in many parts of the spotted owls traditional territory.(据信,在太平洋西北部的部分地区,这种猫头鹰导致了一种较小的、攻击性较弱的鸟类北方斑点猫头鹰的数量下降。在很多方面,大林鸮猫头鹰是斑点猫头鹰最大的敌人。大林鸮猫头鹰每年生更多的孩子,并且吃同样的动物,比如松鼠和木鼠。在斑点猫头鹰传统领地的许多地方,它们的数量现在都增加了)”以及第三段中“He and other officials are doing something unusual to protect spott
43、ed owls: killing barred owls.(他和其他官员正在采取不同寻常的措施来保护斑点猫头鹰:杀死大林鸮猫头鹰)”可知,大林鸮猫头鹰被杀死是因为他们把斑点猫头鹰置于危险之中。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第三段中“He and other officials are doing something unusual to protect spotted owls: killing barred owls.(他和其他官员正在采取不同寻常的措施来保护斑点猫头鹰:杀死大林鸮猫头鹰)”以及最后一段“To catch barred owls, officials put digi
44、tal bird callers on the ground. Then they step back and wait as several sounds from the devices fill the air. All of this happens in the dark of night. Barred owls dislike other birds in their territory, so they will fly down and chase other owls out. That is when Wiens and his team try to shoot the
45、m.(为了捕捉大林鸮的猫头鹰,官员们在地面上放置了数字鸟类呼叫器。然后,他们退后一步,等待着这些设备发出的声音充满空气。这一切都发生在黑夜里。大林鸮猫头鹰不喜欢自己领地内的其他鸟类,所以它们会飞下来把其他猫头鹰赶走。这时,Wiens和他的团队试着把他们射下来)”可知,官员们放出这种鸟的声音是为了杀死大林鸮猫头鹰。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第三段中“He and other officials are doing something unusual to protect spotted owls: killing barred owls.(他和其他官员正在采取不同寻常的措施来保护斑点
46、猫头鹰:杀死大林鸮猫头鹰)”结合文章主要介绍了因为大林鸮猫头鹰入侵了斑点猫头鹰的生活领地,导致斑点猫头鹰数量下降,于是政府官员决定杀死大林鸮猫头鹰来拯救斑点猫头鹰。文章介绍了他们所采取的措施等情况。可知,A选项“杀死一种动物来拯救另一种”最符合文章标题。故选A。DBecause of COVID-19, in many places, large gatherings of people arent allowed. In some areas, the rules are more strict, and people arent allowed to leave their homes u
47、nless going out is absolutely necessary.These steps are very important for slowing the disease down. By doing this, governments can make sure doctors and hospitals are better able to deal with all the sick people, and that fewer people suffer in all. Usually, its called “flattening the curve”.But if
48、 no one can go out, that means businesses which depend on visitors struggle. Many singers, bands, and other musicians would normally be giving concerts now. Instead, they have to find new ways to share their music and connect with their audiences. The Metropolitan Opera in New York has canceled(取消)
49、its season, but it is showing a special live stream of a different opera each day on its website. Other opera companies have made similar moves. Several theater companies are either offering recorded versions of their plays online or posting videos of their actors performing.Nick Green wrote a music
50、al play that was canceled because of the virus. He set up a website with links that allow people to enjoy the work of artists around the world who have had their projects canceled. He called his project the Social Distancing Festival. He sad it was a time when he should be doing something new, rathe
51、r than feeling disappointed.Even TV shows have to find new ways to film their shows. Some late night TV shows have continued, but without audiences. Others are showing reruns.While their shows are on pause, some TV stars like Conan OBrien and Jimmy Fallon have been filming short videos at home. Mr.
52、O Brien plans to bring his show back on the air soon by filming with his own phone and talking with guests over the Internet.12. What does the underlined phrase in Paragraph 2 refer to?A. Keeping patients staying at home anytime.B. Speed up the spread of disease.C. Stopping people from often gatheri
53、ng up.D. Slowing down the spread of the disease.13. What are opera companies new ways?A. Stopping sharing music with audience.B. Providing live stream services.C. Trying to attract live audiences.D. Sharing their operas with each other14. What did the cancellation of Nick Greens play bring him?A. Di
54、sappointment.B. Annoyance .C. Creativity.D. Anxiety.15. What is the text mainly about?A. People staying at home .B. The absence of audiences.C. The efforts of Nick Green .D. Entertainment going online .【答案】12. D 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述由于新冠疫情,人们不得不待在家里。失去现场观众的歌手、乐队、歌剧以及电视节目等纷纷转战网上,提供网上直播
55、。【12题详解】词义猜测题。上文“These steps are very important for slowing the disease down. By doing this, governments can make sure doctors and hospitals are better able to deal with all the sick people, and that fewer people suffer in all.”(这些限制措施对于延缓疾病的发展非常重要。通过这样做,政府可以确保医生和医院能够更好地应对所有病人,确保更少的人一起遭受痛苦)。因此推断划线句说
56、得是“通常,它被称为“减缓疾病的传播”,划线部分知“flattening thecurve”指的就是“减缓疾病的传播”。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段的“The Metropolitan Opera in New York has canceled(取消) its season, but it is showing a special live stream of a different opera each day on its website. Other opera companies have made similar moves.(纽约大都会歌剧院已经取消了这一季的演出
57、,但它每天都在网站上播放一场特别的现场直播歌剧。其他歌剧公司也采取了类似的举措。)”说明歌剧院的新办法是提供网上现场直播。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第四段“Nick Green wrote a musical play that was canceled because of the virus. He set up a website with links that allow people to enjoy the work of artists around the world who have had their projects canceled. He called h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-342853.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
