江苏省丹阳高级中学(重点班)2021-2022学年高二10月英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省丹阳高级中学重点班2021-2022学年高二10月英语试题 WORD版含解析 江苏省 丹阳 高级中学 重点 2021 2022 学年 10 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年江苏省丹阳高级中学(重点班)高二10月英语试题第一部分:听力(共20题,每题1.5分,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want the woman to do?A. Ring off. B. Wash her hair. C. Answer the phone.2. What is the relationship between the two speak
2、ers?A. Friends. B. Strangers. C. Waiter and customer.3. How does the man feel?A. Grateful. B. Generous. C. Troublesome.4. What does the man probably do?A. A policeman. B. A journalist. C. A gardener.5. Where does the conversation probably take place?A. In a post office. B. In a company. C. At a stor
3、e.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Where are the speakers?A. In a bank. B. In a hotel. C. In a restaurant.7. How much does the man need to pay? ?A. $68. B. $136. C. $204.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is t
4、he man doing?A. Looking for Stan Bailey.B. Looking into the matter.C. Planning for his vacation.9 What is the mans altitude to asking Stan for help at first?A. Uncertain. B. Positive. C. Unlikely.听第8段材料,回答第10至12题。10. Which company does the woman work for?A. Customer Service. B. Smiths Retailers. C.
5、Benson Software.11. What are the speakers talking about?A. The wrong order. B. The impolite service. C. The delayed delivery.12. How many CD players will the woman send afterwards?A. 150. B. 100. C. 50.听第9段材料,回答第13至16题。13. What did the woman do before ?A. A manager. B. A sales clerk. C. An accountan
6、t.14. What was the most difficult part of the womans previous job?A. Managing employees.B. Keeping track of the spending.C. Dealing with angry customers.15. Why is the woman looking for a job in Boston?A. To get better paid.B. To stay with her husband.C. To spend time with her parents.16. What attra
7、cts the woman to the company?A. Its good name. B. Its high productivity. C. Its relaxed atmosphere.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the speaker ask the runners to do?A. Sign up. B. Follow a volunteer. C. Stand in line.18. What will be available at the stations every two miles?A. Drinks. B. Reporters.
8、 C. Medical assistance.19. What is forbidden in this race?A. Food. B. Photos. C. Headphones.20. When will the running course be taken down?A. In the mid-morning. B. At midday. C. In the afternoon.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共11小题;每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ARecently, as the British
9、 doctor Robert Winston took a train from London to Manchester, he found himself having to listen to a loud conversation of a fellow passenger woman. Boiling with anger, Winston took her picture and sent it to his more than 40,000 followers on the Tweet. By the time the train reached the station in M
10、anchester, some journalists were waiting for the woman. And when they showed her the doctors messages, she used just one word to describe Winstons actions: rude.Winstons tale is a good example of increasing rudeness, fueled by social media in our age. Studies show that rudeness spreads quickly and v
11、irally, almost like the common cold. Just witnessing rudeness makes it far more likely that we, in turn, will be rude later on. Once infected, we are more aggressive, less creative and worse at our jobs. The only way out is to make a conscious decision to do so. We must have the courage to call it o
12、ut, face to face. We must say, “Just stop.” For Winston, that would have meant approaching the woman, telling her that her conversation was frustrating other passengers and politely asking her to speak more quietly or make the call at another time.The anger we feel at the rude behavior of a stranger
13、 can drive us to do out-of-place things. Research discovered that the acts of revenge(报复)people had taken ranged from the ridiculous to the disturbing. Winston did shine a spotlight on the womans behavior but in a way that shamed her.When we see rudeness occur in public places, we must step up and s
14、ay something. And we can do it grace, by handling it without a bit of aggression and without being rude ourselves. Because once rude people can see their actions through the eyes of others, they are far more likely to end the rudeness themselves. As this wave of rudeness rises, civilization needs ci
15、vility(举止文明).1. Robert Winstons reaction to the womans behavior at the.train can be described as _.A. a way of returning good for evilB. an act of answering rudeness with rudenessC. a good example of stopping rudenessD. an answer to the call of the journalists2. Being infected with rudeness can poss
16、ibly lead to _.A. poorer work performanceB. more frustrated passengersC. wiser decisionsD. more face-to-face communication3. What can be a suitable title for the text?A. How to Fix Rudeness Spread OnlineB. Civilization Calls for Civility.C. What to say to a rude person.D. Rude Behavior Makes a Rude
17、Man【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讨论了当我们看到在公共场所发生粗鲁行为时,我们该说些什么。【1题详解】推理判断题。根据文章第一段Boiling with anger, Winston took her picture and sent it to his more than 40,000 followers on the Tweet.(温斯顿怒火中烧,拍下了她的照片,并发送给他在推特上的4万多名粉丝。)和And when they showed her the doctors messages, she used just one wor
18、d to describe Winstons actions: rude.(当他们给她看医生的留言时,她只用一个词来形容温斯顿的行为:粗鲁。)可推断,罗伯特温斯顿对这名女子在火车上的行为的反应,可以说是以粗鲁回应粗鲁。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章第二段Once infected, we are more aggressive, less creative and worse at our jobs.(一旦被感染,我们会变得更有攻击性,创造力更差,工作表现也更差。)可知,被无礼行为感染可能会导致工作表现不佳。故选A。【3题详解】主旨大意题。根据文章最后一段When we see ru
19、deness occur in public places, we must step up and say something. And we can do it with grace, by handling it without a bit of aggression and without being rude ourselves.(当我们看到在公共场所发生粗鲁行为时,我们必须站出来说点什么。我们可以优雅地处理它,不带一点攻击性,也不粗鲁地对待自己。)是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了当我们看到在公共场所发生粗鲁行为时,我们该说些什么。所以“What to say to
20、 a rude person.(对粗鲁的人说什么) ”作为文章标题最为合适。故选C。BThe joy of giving is real, according to a study. Research presented in the Journal of the Association for Psychological Science shows that those who give gifts are happier and happier for longer than those who receive gifts.Researchers conducted two studies
21、 last year. In one,participants were given $5 every day for five days and were required to spend the money on the same thing each day. Some participants were required to spend the money on themselves, while others were required to give to make a donation to charity. In a second experiment that was d
22、one online, participants played 10 rounds of a word puzzle game and each won 5 cents per round, which they could keep or donate.In both experiments, participants reported their overall happiness. Those who donated their money showed that their happiness declined at a much slower rate than those who
23、kept the money or spent it on themselves.The researchers note that when people focus on an outcome, they can easily compare outcomes, which may diminish their sensitivity to each experience. When people focus on an action, they may focus less on comparison and instead experience each act of giving a
24、s a unique happiness-inducing event. Further analyses ruled out some potential alternative explanations, such as the possibility that participants who gave to others had to think longer and harder about what to give, which could promote higher happiness.The results are especially interesting because
25、 according to one of the researchers, Ed OBrien of the University of Chicago Booth School of Business, they conflict with past research. “If you want to sustain happiness over time, past research tells us that we need to take a break from what were currently consuming and experience something new. O
26、ur research reveals that the kind of thing may matter more than assumed: Repeated giving, even in identical ways to identical other,may continue to feel relatively fresh and relatively pleasurable the more we do it,” OBrien said.So for all the holiday gifts you give this season, expect to feel happy
27、 and know that feeling is going to stick around for a while.4. Whats the function of the first paragraph?A. To lead to the topic.B To highlight the importance of the study.C. To recommend a journal.D. To persuade people to give gifts regularly.5. Why did the researchers do two experiments?A. To chal
28、lenge the past research.B. To rule out different experimental data.C. To show the benefits of donation.D. To make the conclusion more convincing.6. What does the underlined word “diminish” probably mean in the fourth paragraph?A. Develop.B. Show.C. Reduce.D. Lack.7. Whats the main finding of the new
29、 study?A. Gift giving will result in longer happiness than receiving.B. Thinking longer and harder on giving will promote higher happiness.C. The feeling of happiness will disappear soon if people just give holiday gifts.D. Taking a break from what were currently consuming will sustain happiness.【答案
30、】4. A 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文的一项研究表明,给予礼物比接受礼物的人更快乐,快乐的时间更长,并且用实验证明了这一研究结果。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段“The joy of giving is real, according to a study. Research presented in the Journal of the Association for Psychological Science shows that those who give gifts are happier and happier for longer
31、than those who receive gifts. ”( 一项研究表明,给予的快乐是真实的。发表在心理科学协会杂志上的一项研究表明,那些送礼物的人比那些收礼物的人更快乐,而且更快乐的时间更长。)以及下文的实验研究结果都表明送礼物的人比收礼物的人更快乐,而且更快乐的时间更长可推知,第一段的作用是引出主题。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第一段“In both experiments, participants reported their overall happiness. Those who donated their money showed that their happ
32、iness declined at a much slower rate than those who kept the money or spent it on themselves.”(在两个实验中,参与者报告了他们的总体幸福感。那些捐了钱的人比那些把钱留着或花在自己身上的人幸福感下降的速度要慢得多。)可知,这两个实验的结果也表明送礼物的人比那些收礼物的人更快乐,故推断这两个实验就是让我们对这个研究结果更信服,故选D。【6题详解】词义猜测题。根据下文“When people focus on an action, they may focus less on comparison and
33、instead experience each act of giving as a unique happiness-inducing event.” 当人们关注行为时,他们可能较少关注比较,而是将每一个给予行为作为一个独特的快乐诱导事件来体验。由此可推断上文当人们关注结果的时候,他们可以很容易地比较结果,这可能会降低他们对每种经历的敏感性。由此猜测“diminish”,意为“降低”,和reduce同义,故选C【7题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“Our research reveals that the kind of thing may matter more than assum
34、ed: Repeated giving, even in identical ways to identical other, may continue to feel relatively fresh and relatively pleasurable the more we do it” (我们的研究表明,这类事情可能比我们想象的更重要:不断给予,甚至以相同的方式给予相同的人,我们做得越多,可能会持续感到相对新鲜和相对愉悦。)可知,新研究的结论就是给予礼物比接受礼物的人更快乐,故选A。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的
35、题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全文所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题1,根据文章第一段“The joy of giving is real, according to a study. Research presented in the Jo
36、urnal of the Association for Psychological Science shows that those who give gifts are happier and happier for longer than those who receive gifts. ”( 一项研究表明,给予的快乐是真实的。发表在心理科学协会杂志上的一项研究表明,那些送礼物的人比那些收礼物的人更快乐,而且更快乐的时间更长。)以及下文的实验研究结果都表明那些送礼物的人比那些收礼物的人更快乐,而且更快乐的时间更长,可知文章主题就是此研究结果,故选A。CErnest Miller Hemi
37、ngway was an American author and journalist. His unique writing style greatly influenced 20th-century fiction, as did his life of adventure and public image. He won the Nobel Prize in Literature in 1954. Many of his works are classics of American literature. He published seven novels, six short stor
38、y collections, and two non-fiction works during his lifetime; a further three novels, a further three novels, four collections of short stories, and three non-fiction works were published posthumously. Hemingway was born and raised in Oak Park, Illinois. After leaving high school he worked for a few
39、 months as a reporter for The Kansas City Star, before leaving for the Italian front to become an ambulance driver during World War I, which became the basis for his novel A farewell to Arms.In 1922 Hemingway married Hadley Richardson, the first of his four wives, and the couple moved to Paris, wher
40、e he worked as a foreign correspondent. During his time there he met and was influenced by modernist writers and artists of the 1920s expatriate(侨居海外的) community known as the “Lost Generation”. His first novel, The Sun Also Rises, was published in 1926.After divorcing Hadley Richardson in 1927 Hemin
41、gway married Pauline Pfeiffer: they divorced following Hemingways return from covering the Spanish Civil War, after which he wrote For Whom the Bell Tolls. Martha Gellhorn became his third wife in1940, but he left her for Mary Welsh after World War II.Shortly after the publication of The Old Man and
42、 the Sea in 1952, Hemingway went on safari to Africa, where he was almost killed in a plane crash that left him in pain or ill-health for much of the rest of his life. Hemingway had permanent residences in Key West, Florida, and Cuba during the 1930s and 1940s, but in 1959 he moved from Cuba to Ketc
43、hum, Idaho, where he committed suicide in the summer of 1961.8. Hemingways unique writing style has the most influence on_.A. his life of adventureB. his public imageC. 20th-century fictionD. American lifestyle9. The underlined word “posthumously” in the first paragraph is closest in meaning to_.A.
44、during ones lifeB. after ones deathC. during ones absenceD. at ones presence10. The novel A Farewell to Arms is set in _.A. Oak Park, IllinoisB. his high schoolC. The Kansas City StarD. the Italian front11. How are Hemingways novels introduced to readers in the text?A. By popularity.B. By time.C. By
45、 importance.D. By subject.【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】【分析】本文是记叙文。文章介绍了海明威是一位兴趣广泛的精力充沛的作者,一生写了很多名著,他的冒险生活和公共形象也对后代有很大影响。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“His unique writing style greatly influenced 20th-century fiction,”可知海明威独特的写作风格对20世纪的小说影响最大,故选C。【9题详解】词句猜测题。划线句上文“ He published seven novels, six short story coll
46、ections, and two non-fiction works during his lifetime(他一生出版了七部小说,六部短篇故事集和两部非小说作品)”中的during his lifetime和划线句中的“further”表明,划线句中的作品“ a further three novels, four collections of short stories, and three non-fiction works (后来的三部小说,四部短篇小说集,还有三部非小说作品)”是在去世以后出版的,可知“posthumously”意思是“在某人死后”,故选B。【10题详解】细节理解题。
47、根据第二段的“After leaving high school he worked for a few months as a reporter for The Kansas City Star, before leaving for the Italian front to become an ambulance driver during World War I, which became the basis for his novel A farewell to Arms.(高中毕业后,他在堪萨斯城星报(Kansas City Star)做了几个月的记者,然后在第一次世界大战期间奔赴意
48、大利前线,成为一名救护车司机,这也成为了他的小说永别了,武器(a farewell to Arms)的基础。)”可知小说A Farewell to Arms是以意大利前线为背景的,故选D。【11题详解】推理判断题。根据第二段的“After leaving high school he worked for a few months as a reporter for The Kansas City Star, before leaving for the Italian front to become an ambulance driver during World War I, which
49、became the basis for his novel A farewell to Arms.(高中毕业后,他在堪萨斯城星报(Kansas City Star)做了几个月的记者,然后在第一次世界大战期间奔赴意大利前线,成为一名救护车司机,这也成为了他的小说永别了,武器(a farewell to Arms)的基础。)”和第三段的“His first novel, The Sun Also Rises, was published in 1926.(他的第一部小说太阳照常升起出版于1926年)”和“Shortly after the publication of The Old Man a
50、nd the Sea in 1952(1952年老人与海出版后不久)”可推断本文是通过时间顺序,把海明威的小说介绍给读者的,故选B。第二节:七选五(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Changing Landscape of the Music BusinessThe music industry is in the process of a great change. In the past decades, artists made money through physical sales o
51、f records, CDs, and cassettes. While in recent years, downloading songs from services such as Amazon or iTunes has become the most common way for people to purchase music, and the whole idea of buying music to own may be falling. To take its place are Internet apps that stream music directly to list
52、eners on their smartphones, tablets, or computers._12_While this is great for fans, who now have access to millions of songs at the flick of a touchscreen, it has shattered the traditional model of how an artist manages his or her career.With music lovers increasingly moving away from making one-tim
53、e purchases towards an all-you-can-listen-to service, what is a hard-working artist to do? The main problem facing many musicians is that payments-per-stream of a song are much lower than what an artist would receive from a download. _13_In November of 2014, award-winning musician Taylor Swift pulle
54、d her entire music catalog from Spotify, a popular streaming app, claiming that their business model suggests that music does not hold much worth._14_They claim that it offers smaller artists a chance for their music to get heard by a wider audience. Brian Message, manager of the band Radiohead, has
55、 come out in support of streaming services. He sees them as a way for musicians and fans to interact.Regardless of what artists may think about this change in the music industry, theres no arguing that they need to adapt in order to make money._15_Corporate sponsorship can be a risky option for musi
56、cians. A band can make much money by agreeing to promote a product or license its music for use in advertisements, but there are many ways that this can backfire. When bands work with businesses, they may lose the image they have worked to create._16_Artists must develop an image that appeals to the
57、ir fans in order to remain unique and authentic, or they risk striking .the wrong chord, which could leave them struggling to sustain careers in this new business landscape.A Others have welcomed the idea of streaming music.B. However, those forms of media are quickly fading away.C. Some big-name ar
58、tists have called attention to the issue.D. The rules could be different for smaller bands just starting out.E. Maintaining a fine image while working on a career is certainly tricky.F. One major shift is the growth in partnership between artists and businesses.G. These apps are available either as
59、free versions or as monthly subscription services.【答案】12. G 13. C 14. A 15. F 16. E【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章描写了流媒体的发展对于现如今音乐人的影响。【12题详解】根据后文“While this is great for fans, who now have access to millions of songs at the flick of a touchscreen, it has shattered the traditional model of how an artist manages
60、 his or her career.(虽然这对歌迷来说是件好事,他们现在只需轻触触摸屏就可以访问数百万首歌曲,但它打破了艺术家管理自己职业生涯的传统模式。)”可猜测,划线句可描写这些应用程序的功能特点是如何打破艺术家管理自己职业生涯的传统模式的。G选项“These apps are available either as free versions or as monthly subscription services.”(这些应用程序要么提供免费版本,要么提供月度订阅服务。)符合题意,且选项中的these apps呼应上文的Internet apps。故选G项。【13题详解】根据前文“Th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-345756.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
贵州专版2018年九年级语文下册1祖国啊我亲爱的祖国课件新人教版20180613283.ppt
