河南省许昌市2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 许昌市 2020 2021 学年 英语 学期 期末 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省许昌市2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写 在本试卷上无效。3-考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项
2、中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。1. What fruit docs the woman suggest?A. Oranges. B. Bananas. C. Apples.2. How will the speakers go to the park?A. By bike. B. By bus. C. On foot.3. How docs the girl usually go to school?A. By car. B. On foot. C. By bike.4. How far away is the near
3、est hospital?A. Three kilometers. B. Four kilometers. C. Five kilometers.5. Which part of the womans body is in pain?A. Her head. B. Her arm. C. Her foot.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、
4、7题。6. When did the woman get an email from Mary?A. Yesterday. B. Last week. C. Last year.7. What does Mary do now?A. Shes a reporter. B. Shes a lawyer. C. Shes a teacher.听第7段材料,回答第8至10题。8. Whats the mans trouble?A. He cant fall asleep at night.B. He is tired of his work.C. He coughs a lot at night.9
5、, How long has the man been feeling bad?A. For one day. B. For two days. C. For three days.10. What does the woman tell the man to do?A. Change his job. B. Get more exercise. C. Drink some milk at night.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where are the speakers probably?A, At a restaurant. B. At the mans house. C.
6、 At the womans home.12. What does the woman ask the man to start with?A. Some tea. B. French toast. C. A cup of coffee.13. How often does the man usually have coffee?A. Never. B. Once a day. C. Twice a day.听第9段材料,回答第14至17题。14. Who did the boy go to the zoo with?A. His mother. B. His teacher. C. His
7、friends family.15. What did the boy do on the bus?A. He played games.B. He listened to the radio.C. He watched videos of animals.16. What did the boy see first?A. Monkeys. B. Giraffes. C. Lions.17. How many lions were there?A. Five. B. Three. C. Two.听第10段材料,回答第18至20题。18. Where did the story happen?A
8、. In a cinema. B. In a library. C. In a shop.19. Why was the woman angry?A. The man was talking loudly.B. She lost a piece of chocolate.C. The man was making noise.20. What did the man really want to find?A. His glasses. B. His teeth. C. His seat.第二部分 阅读理解:共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题
9、所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ACharlie Thorne and the Last Equationby Stuart GibbsThe CIA is on a task to find an equation (方程式) called Pandora, which could destroy the world if the wrong people get it. For help, they turn to Charlie, a 12-year-old girl whos as smart as Albert Einstein. People who like act
10、ion-packed mysteries will enjoy reading this exciting book.AstroNutsby Jon Scieszka and Steven WeinbergIn AstroNuts, the Earth has been destroyed by humans for thousands of years. Four animals set out from Mount Rushmore, the headquarters (总部) of NNASA. Their task is to find a new planet fit for hum
11、an life. Finally, they discover one: Plant Planet. The storys theme (主题) is simple: Dont harm the planet. Readers who love fantasy will enjoy AstroNuts.Stargazingby Jen WangChristine hears that Moon, whos new in town, is the kind of kid who beats people up for fun. But Moon and her mum come to live
12、with Christines family, and the two kids become best friends. Moon even shares a big secret with Christine. Stargazing is based on author Jen Wangs experiences as a child. The story is about the power of friendship and how people are able to change.Roll with Itby Jamie SumnerRoll with It is a story
13、about a 12-year-old girl named Ellie. She has difficulty walking on her own and uses a wheelchair. When Ellie and her mum move to another state to take care of Ellies grandpa, she must learn to navigate (处理) a new school and new friendships. This page-turner is a must-read for everyone. Its a heartw
14、arming story that really shows the value of family and how being different is special.1. Which book tells readers to protect the place we live in?A. AstroNutsB. Stargazing.C. Roll with It.D. Charlie Thorne and the Last Equation.2. What makes Stargazing different from the other three books?A. It talk
15、s about friendship.B. It tells stories about animals.C. It contains lots of scientific knowledge.D. It was written according to the authors experiences.3. What happened to Ellie?A. She had difficulty in making friends.B. She had an accident which left her in a wheelchair.C. She went to a new school
16、and had to start all over again.D. She lost her mum and was taken care of by her grandpa.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四本书以供读者阅读。【1题详解】细节理解题。根据AstroNuts中“The storys theme (主题) is simple: Dont harm the planet.(这个故事的主题很简单:不要伤害地球)”可知,AstroNuts这本书告诉读者要保护我们居住的地方。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Stargazing中“St
17、argazing is based on author Jen Wangs experiences as a child.(Stargazing是根据作者王珍小时候的经历写成的)”可知,Stargazing和其他三本书的不同在于它是根据作者的经历写的。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据Roll with It中“When Ellie and her mum move to another state to take care of Ellies grandpa, she must learn to navigate (处理) a new school and new friendships
18、. (当Ellie和她妈妈搬到另一个州去照顾她的爷爷时,她必须学会适应新学校和新的友谊)”可知,Ellie去了一所新学校,不得不重新开始一切。故选C项。BYou must have read The Tortoise and the Hare(龟兔赛跑) when you were younger. So which animal are you? The tortoise or the hare? Do you rush around trying to do things as quickly as possible? Or do you deal your work at a slow
19、, but steady(稳定的)pace? Whether you approach life like the tortoise or the hare can make a difference in the results youll see.Some will say that you should avoid being like the hare. After all. he was overconfident and finally lost the race. You may also have heard teachers say from time to time tha
20、t haste makes waste”. But what does that mean? Most people think it meant that the faster you do something the more likely it is that youll make mistakes. Many teaches want you to approach your schoolwork thoughtfully and carefully.But does haste always make waste? Not necessarily ! Some people are
21、able to work quickly while also maintaining(保持)a high level of quality in all that they do. Recent research, however, is making the idea of haste making waste seem more believableResearchers found that the brain changes into a special mode(模式)when forced to make rapid decisions. Overall, there appea
22、rs to be a trade-off between speed and correctness. As the brain makes decisions more quickly, those decisions are usually built on less information, which often leads to a greater likelihood of mistakes.When you approach things like the tortoise. you methodically and steadily work towards your goal
23、. You might not arrive there first, but then again you might! In any case, youre likely to make fewer mistakes and you might just enjoy the journey more than the bare.Goals are great to work towards, but often the achievements arent what we remember. In the end, the most meaningful and important par
24、ts of our lives are the journeys we went on , not the destination we reached. So be the hare when you have to, but always remember that the slow and steady journey is what youll remember and treasure the most.4. Why does the author mention the story in the first paragraph?A. To introduce the topic.B
25、. To show its popularity.C. To suggest its importance.D. To advise readers to read it.5. For what purpose do teachers often say “haste makes waste to students?A. To ask them not to waste their time.B. To tell them it is OK to make mistakes.C. To ask them to avoid making silly mistakes.D. To tell the
26、m they should check their schoolwork.6. What is Paragraph 4 mainly about?A. How the brain collects the information it needs.B. When the decision made by the brain is correct.C. Why the quickly-made decision is often unwise.D. What the relationship between lime and results is.7. Which of the followin
27、g may the author agree with?A. Finishing the race is often a victory for everyone.B. Joy is found not in finishing an activity but in doing it.C. The journey to every destination starts with a small step.D. A destination is important because it guides us on the journey.【答案】4. A 5. C 6. C 7. B【解析】【分析
28、】这是一篇议论文。全文以龟兔赛跑故事开篇,进而引发读者关于度过人生的两种方法的思考:是快速地做出行动,还是有条不紊地朝目标久久为功。作者在文章结尾处希望我们不仅只想着实现目标,更应学会享受过程中的美好。【4题详解】推理判断题。根据第一自然段“Whether you approach life like the tortoise or the hare can make a difference in the results youll see.(无论你是像乌龟还是野兔那样对待生活,你都会看到不同的结果)”和最后自然段“So be the hare when you have to, but a
29、lways remember that a slow and steady journey is what youll remember and treasure the most.(所以,在必要的时候做那只兔子,但请一直记得,一次慢节奏的从容的旅行才是你最铭记并珍惜的)”可知,第一自然段提到龟兔赛跑的故事是为了引出“度过人生的两种方式”这一话题。故选A项。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第二自然段“But what does that mean? Most people think it meant that the faster you do something, the more
30、likely it is that youll make mistakes. Many teaches want you to approach your schoolwork thoughtfully and carefully.(但这意味着什么呢?大多数人认为这意味着你做某事速度越快,你就越有可能犯错。许多老师希望你认真认真地对待功课。)”可知,老师那样说的原因是他们认为做事的速度越快,就越有可能犯错,所以要求学生避免犯低级错误。故选C项。【6题详解】段落大意题。根据第四自然段段“As the brain makes decisions more quickly, those decisi
31、ons are usually built on less information, which often leads to a greater likelihood of mistakes.(大脑越快做出决定,那些决定就越有可能是基于碎片化的信息,这通常会更有可能导致犯错)”可知,第四段主要介绍了大脑做出的快速决定为何往往是不明智的原因。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Goals are great to work towards, but often the achievements arent what we remember. The end, the most
32、meaningful and important parts of our lives are the journeys we went on, in the destination we reached.(目标实现对于工作很重要,但是我们所取得的成就往往不是最让我们铭记的。最终,我们人生最重要、最有意义的部分是我们经历的旅程和抵达的目的地)”可知,作者认为达成目标固然重要,但是真正让我们感到快乐的是朝着目标不断前进努力的这段经历,快乐不在于结果,而在于做的过程。故选B项。CIs homeschooling good or bad? That is a question that many p
33、arents ask themselves. In my opinion, homeschooled kids can give reliable answers.Kayla Murray, who lives in Greensboro North Carolina, started homeschooling almost eight years ago, after attending two local schools. “Homeschooling is school at home,” like the name says, but its not just that/ she s
34、ays. “Youre able to learn more and do more.”Having experienced learning at both school and home, Kayla says that she prefers the latter. “With homeschooling, I can do schoolwork in my pajamas, and no one cares,” she says, “you also have more chances. Earlier this year, my family and I were able to t
35、ake a short vacation and go to an air show. My siblings and I get to take the day off for our birthdays. This year, I spent that time reading and playing the piano and guitar.”There are, however, drawbacks of being homeschooled, Kayla says, especially “the lack of people”. While she doesnt miss home
36、work, al school, she did enjoy getting to see my friends every day.”Matthew Dimmette, also from Greensboro, used to be a homeschooler. He now attends public high school. He says being homeschooled is quite different from going to public school. The differences depend on how you arc homeschooled and
37、the things you do. “For me, it wasnt really different in terms of the classes but the school environment was a big change atter hearting at home. says Matthew.Talking about his homeschooling experience, Matthew says the best part of it was being able to learn what he wanted to. Yet the main disadvan
38、tage was that he couldnt do many experiments in homeschooling unless taking classes at different places. “My interest in science has been growing quickly in recent years, so I chose to go to public school,” he says.8. What does Kayla like about learning at home?A. She can spend her time more freely.
39、B. She can always stay with her siblings.C. She can play the instruments she likes.D. She can celebrate her birthday at home.9. What does the underlined word “drawbacks” in Paragraph 4 probably mean?A. Concerns.B. Reasons.C. Changes.D. Problem.10. Why did Matthew choose to go to public school?A. He
40、wanted to make more friends.B. He wanted to do experiments in labs.C. He wanted to take all kinds of classesD. He wanted to experience the school environment11. What in the authors attitude cowards homeschooling?A. Supportive.B. Doubtful.C. Uninterested.D. Unclear.【答案】8. A 9. D 10. B 11. D【解析】【分析】这是
41、一篇议论文。文章主要通过Kayla Murray和Matthew Dimmette两名学生论述了他们对于在家接受教育的看法,以及在家接受教育的优缺点。【8题详解】细节理解题。根据第三段中“With homeschooling, I can do schoolwork in my pajamas, and no one cares,” she says, “you also have more chances. Earlier this year, my family and I were able to take a short vacation and go to an air show.
42、My siblings and I get to take the day off for our birthdays. This year, I spent that time reading and playing the piano and guitar.”(“在家上学,我可以穿着睡衣做作业,没人会在意,”她说,“你也有更多的机会。今年早些时候,我和家人度过了一个短暂的假期,去看了一场航展。我和兄弟姐妹过生日的时候可以休息一天。今年,我把时间花在阅读、弹钢琴和弹吉他上。”)”可知,Kayla喜欢在家学习因为她可以更自由地支配她的时间。故选A。【9题详解】词句猜测题。根据画线词后文“esp
43、ecially “the lack of people”. While she doesnt miss homework, al school, she did enjoy getting to see my friends every day.”可知,Kayla提到在家学习看不到人,虽然她从不错过家庭作业和学校,但她确实很享受每天都能见到我的朋友们。可知这是在家接受教育存在的问题,故画线词意思是“问题”。A. Concerns.关注;B. Reasons.理由;C. Changes.改变;D. Problem.问题。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“Yet the main
44、disadvantage was that he couldnt do many experiments in homeschooling unless taking classes at different places. “My interest in science has been growing quickly in recent years, so I chose to go to public school,” he says.(然而,主要的缺点是,除非在不同的地方上课,否则他不能在家庭教育方面做很多实验。“我对科学的兴趣近年来增长很快,所以我选择了公立学校,”他说)”可知,Ma
45、tthew选择去公立学校因为他想在实验室里做实验。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第一段“Is homeschooling good or bad? That is a question that many parents ask themselves. In my opinion, homeschooled kids can give reliable answers.(在家教育是好还是坏?这是许多父母会扪心自问的问题。在我看来,在家上学的孩子可以给出可靠的答案)”结合文章主要通过Kayla Murray和Matthew Dimmette两名学生论述了他们对于在家接受教育的看法,以及在
46、家接受教育的优缺点。文中没有涉及作者对在家接受教育的看法,即并不清楚作者对在家接受教育的态度。故选D。DI was at the hardware store the other day and overheard a woman tell Ed., the manager, that fall was her favorite time of year. Ed., because he liked to keep his customers happy, agreed that fall was a wonderful season, but I could tell he was lyin
47、g.I was going through my mind recently, trying to find sweet memories of fall. I failed. I met my wife in the summer and married her two summers later. My sons were born in the winter and summer, my granddaughter in the winter. Ive been fried twice in my life, both in fall. One October, a truck carr
48、ying tofu ran a red light and hit me, destroying my favorite car, combining the three things I most hate - trucks, tofu and October.Im not saying fall is without its attractions. The leaves are beautiful. But falls vacillation (立场摇摆)is troubling, its effort (努力)to please everyone, its continuous sea
49、rch for the middle ground to be all things to all people. Say what you will about summer and winter, at least they have the courage to keep their opinions strong, even if they kill us with extreme heat or cold.I recently read a story of a man coming out of a three-month coma (昏迷). It started in earl
50、y fall and ended just as winter came. I hope if I were ever in a coma I would be just as lucky as the man.Upon my awakening, one of my families who stood around my bed would ask. Dont you remember anything from the past three months?Not the first thing, I would happily report.If I ever have enough m
51、oney. Im going to buy a second home in Australia, so that when fall starts here, I can move there for three months, just when spring is starting.12. What did Ed think of the customers words according to the author?A. Ed understood them and supported the customer completely.B. Ed might hold a differe
52、nt opinion on the topic.C. Ed believed the customer wasnt telling the truth.D. Ed thought they stood for most peoples opinion.13. What can we infer from Paragraph 2?A The author has a big and loving family.B. The author is having a hard time at work.C. It is important to follow the rules of the road
53、.D. Nothing good has happened to the author in fall.14. Why does the author say the man in Paragraph 4 was lucky?A. Because he slept fall away.B. Because he ho sweet memories of fall.C. Because he dreamed of fill many times.D. Because he was met by his family when waking up.15. Which of the followin
54、g does the author most want to do?A. Drive tracks.B. Eat tofu dishes.C. Watch leaves falling in fall.D. Move to Australia in October.【答案】12. B 13. D 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章,作者谈论了自己不喜欢秋天,想逃避秋天。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Ed., because he liked to keep his customers happy, agreed that fall was a wonderfu
55、l season, but I could tell he was lying (埃德因为喜欢让他的客户高兴,同意秋天是一个美妙的季节,但我看得出他在撒谎。)”可推知,作者认为埃德对这个话题可能有不同的看法。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第二段“One October, a truck carrying tofu ran a red light and hit me, destroying my favorite car, combining the three things I most hate - trucks, tofu. and October.(有一年十月,一辆装豆腐的卡
56、车闯红灯撞了我,把我最喜欢的车撞坏了,其中包含了我最讨厌的三样东西卡车,豆腐和十月。) ”可推知,作者在秋天没发生过什么好事。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第四段“I recently read a story of a man coming out of a three-month coma. It started in early fall and ended just as winter came. I hope if I were ever in a coma I would be just as lucky as the man.(我最近读到一个故事,讲的是一个昏迷了三个月
57、的男人苏醒过来。它开始于初秋,在冬天来临的时候结束。我希望如果我真的昏迷了,我能和他一样幸运。) ”可知,作者认为这个男人很幸运,是因为这个男人在整个秋天都是昏迷的,不用面对秋天。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“If I ever have enough money. Im going to buy a second home in Australia, so that when fall starts here, I can move there for three months, just when spring is starting.(如果我有足够的钱。我打算在澳大利
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
