2022届高考英语一轮复习 Unit 12 跨文化沟通、包容与合作训练(含解析)北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考英语一轮复习 Unit 12 跨文化沟通、包容与合作训练含解析北师大版 2022 高考 英语 一轮 复习 文化 沟通 包容 合作 训练 解析 北师大
- 资源描述:
-
1、跨文化沟通、包容与合作课时练(一)一、主题语基拓展练 (一)主题词汇盘查 (已会词汇,在内打“”;欠熟练词汇,多翻阅识记)barriercrisisconflict misunderstand cultural shock condemn controversial collision dilemma complicated embarrass difference communicate cooperation globalization exchange local traditional essential (二)主题词汇训练.选词填空(有两词多余)barrier, crisis, lo
2、cal, shock, collision, dilemma, conflict, cooperation, exchange, traditional 1He was faced with the dilemma of whether or not to return to his country.2I shook hands and exchanged a few words with the manager.3He has never recovered from the shock of your brothers death.4His car was in collision wit
3、h a motorbike.5Lack of confidence is a psychological barrier to success.6There is a need for understanding and cooperation as we approach the summit.7In times of crisis I know which friends I can turn to.8It was difficult to understand the local dialect.单句语法填空1The orchestra is very important for the
4、 cultural (culture) life of the city.2Its all very complicated (complicate) but Ill try and explain.3It can be embarrassing (embarrass) for children to tell complete strangers about such incidents.4There are no significant differences (different) between the education systems of the two countries.5D
5、octors do not always have good communication (communicate) skills.6Its traditional (tradition) in America to eat turkey on Thanksgiving Day.7Globalization (global) is a phenomenon of the 21st century.8His misunderstanding (misunderstand) of language was the primary cause of his other problems.二、主题语篇
6、押题练.阅读理解(2021荆门期末)A British friend told me he couldnt understand why Chinese people love eating sunflower seeds (嗑瓜子) as a snack so much.“Ive met a lot of older Chinese and many have a crack in their front teeth; I believe thats from cracking the seeds,” he said.I had never noticed the habit, but on
7、ce he mentioned it, I suddenly became more aware.I realized that whenever Im watching TV or typing a report, I always start mindlessly cracking sunflower seeds.My friend doesnt like sunflower seeds, and, to him, it seems unnecessary to work so much just to get one small seed.When we were young, the
8、whole family would usually get together for Chinese New Year.Then, we all lived close to one another, usually in a small city, and sometimes even neighbors would go doortodoor on Chinese New Years Eve to check out what every household was making.I remember my parents would be in the kitchen cooking.
9、Out in the living room, a large table would already be laid out, complete with fancy tablecloth, readymade dumpling fillings, and dishes full of candy, fruits and sunflower seeds.Some of the dishes were to be offered to our ancestors later, while others were for neighbors and children to eat before
10、the evening feast.I must have learned how to crack sunflower seeds back then.I dont think its right to criticize ones choice in food or eating habits, no matter how strange they may seem.Its not only in China.When I went abroad, I found people had all sorts of strange habits when it came to food.In
11、Denmark, they put salted red fish on bread and eat it for dinner, no matter how much it ruins your breath.They think its a delicacy (美味佳肴), and its connected to their certain culture.I think its a wonderful tradition.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。文章用中国人喜欢嗑瓜子和丹麦人喜欢吃面包配咸红鱼来证明饮食习惯来自特定的文化。1What did the writer become
12、aware of?AShe had ever typed a report about seeds.BShe had various snacks while watching TV.CShe damaged her teeth by eating sunflower seeds.DShe had a habit of cracking sunflower seeds.解析:选D细节理解题。根据第二段第一、二句可知,作者意识到自己有嗑瓜子的习惯,故选D。2What does the writer prove by mentioning Chinese New Year?AThe traditi
13、ons of celebrating it disappear.BEating sunflower seeds is related to it.CThe families get together for it.DChildren can eat delicious food on that day.解析:选B推理判断题。根据第四段的内容可知,作者提到春节是为了证明嗑瓜子和春节有关,故选B。3The writers attitude to Denmarks way of eating bread is _.Aneutral (中立的)Bcritical (批评的)Cacceptable Dd
14、oubtful解析:选C观点态度题。根据文章最后一句可知,作者认为丹麦人吃面包配咸红鱼是一个很好的传统;由此可知,作者接受这种吃法,故选C。4What lesson can we learn from the story?AOne kind of food doesnt necessarily suit everyone.BIt is good to form healthy eating habits.CEating habits come from a certain culture.DChanging your eating habits will change your life.解析
15、:选C推理判断题。根据最后一段中的丹麦人吃面包的习惯可知,这和他们特定的文化有关, 正如中国人喜欢嗑瓜子和春节文化有关;由此可知,饮食习惯来自特定的文化,故选C。.完形填空(2021合肥月考)Americans prefer to try every way to have fun.For example, they drive their own cars, some even tow (拖) a small boat after vehicle.They start from Los Angeles, California under sun, _1_ through four or fi
16、ve hundred miles to go to La Fulin, Colorado to spend weekends while Chinese people are still _2_ with work, and have dinner at home together with families at weekends or _3_ time watching TV.The difference is mainly due to cultural customs and traditions _4_ the two countries.It is said that Chines
17、e people are living for others, while Americans are for _5_.When Chinese people come to the United States, they fight for _6_ first, and then desperately make money after they are recognized by others.It seems that, the purpose to earn money is not to enjoy life, _7_ for their following generations:
18、 sons and daughters and even grandchildren.Chinese people prefer to save money _8_ emergency, such as illness.Although Chinese people with _9_ in the United States dont need to worry about their own social welfare and health insurance, they work still very hard, as they hope that they can _10_ more
19、money.Chinese peoples interest is in the amount on the passbook (存折), so they spend _11_ money usually.Most of Chinese are very thrifty (节约的), and they are _12_ to spend money, but there are exceptions.They are willing to spend money on their _13_.Many Chinese people think that, they endure (容忍) man
20、y _14_, so they wish that their children could live much better.Therefore, in the United States elementary schools, you can see that those who _15_ the best clothes, with more pocket money are Chinese students.In contrast, American children dress very simply, with just a little pocket money. _16_ Ch
21、inese, Americans believe in living for themselves.They do everything for their own. _17_, they earn money to enjoy a _18_ life, and pursue a higher quality of life.As for their own parents or children, they think that parents have their own pension and social welfare, and children should live a(n) _
22、19_ life when they are 18 years old.So they could boldly spend money on themselves. _20_, Americans save little money.In the street, it is easy for Chinese to take out 300400 dollars, but it is hard to say for Americans.语篇解读:本文是一篇议论文。由于中美两国文化和传统差异,两国人民对待钱的态度也非常不同。中国人努力挣钱、存钱,把钱留给下一辈;而美国人挣钱是为了享受更好的生活。
23、1A.runningBdrivingCgoing Dwalking解析:选B根据上文的“For example, they drive their own cars”可知,此处表示“开车”,drive为原词复现,故选B。2A.boring BpleasantCbusy Dangry解析:选C根据句意可知,此处考查短语be busy with sth.“忙于某事”,故选C。3A.spend BtakeCcost Dpay解析:选A根据句意可知,此处考查固定短语spend time (in) doing sth.“花时间做某事”,故选A。4A.through BforCamong Dbetween
24、解析:选D根据上下文可知,此处是指中国和美国两个国家之间的(between)文化和习俗,故选D。5A.themselves BtheirsCthem Dothers解析:选A根据空前的“Chinese people are living for others”可知,空处与之相对,表示美国人是为他们自己(themselves)而活。下文的“Americans believe in living for themselves”也是提示。故选A。6A.survival BremainderCexistence Dmaterial解析:选A当中国人到美国时,他们一开始是努力活下来(survival),
25、然后在被他人认可后开始拼命挣钱。故选A。7A.or BnorCbut Dand解析:选C根据句意可知,此处考查固定表达not . but .“不是而是”,故选C。8A.in possession of Bon account ofCin spite of Din case of解析:选D句意:中国人偏向于挣钱以防(in case of)突发情况,例如疾病。故选D。9A.identity BforceCfame Dpower解析:选A尽管有美国身份(identity)的中国人不用担心他们的社会福利和医保,但是他们仍然很努力工作,因为他们希望他们可以存(save)更多钱。故选A。10A.borro
26、w BgiveCuse Dsave解析:选D参见上题解析。11A.large BfewCmuch Dlittle解析:选D中国人的兴趣在于存折上钱的数量,因此他们平时几乎不(little)花钱。few只能修饰可数名词,故选D。12A.easy BreluctantCwilling Dhappy解析:选B根据上文的“Most of Chinese are very thrifty”可知,很多中国人不愿意(reluctant)花钱,故选B。13A.children BrelativesCparents Dfriends解析:选A根据上文的“for their following generatio
27、ns: sons and daughters and even grandchildren”可知,中国的父母愿意把钱花在孩子(children)身上,故选A。14A.hardships BproblemsCobsession Dconvenience解析:选A根据上下文可知,此处是指很多中国人因为自己吃了苦(hardships),所以希望孩子不吃苦,故选A。15A.match BdecorateCdress Dwear解析:选D在美国的小学,你可以看到那些穿(wear)最好的衣服、有更多零花钱的学生都是中国学生。16A.Different from BInterested inCSimilar
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346917.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级上册语文课件-语文百花园五|语文S版 (共27张PPT).ppt
