河北省保定市徐水区第一中学2020-2021学年高一英语上学期10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 保定市 徐水 第一 中学 2020 2021 学年 英语 上学 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省保定市徐水区第一中学2020-2021学年高一英语上学期10月月考试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选
2、项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When will the meeting start?A. At 8:15. B. At 8:45 C. At 9:00. 2.Where does the woman suggest going?A. To the shopping mall. B. To the bookstore. C. To the movies.3.Who are the speakers going to see?A The womans father. B. The mans uncle. C. The mans fat
3、her.4.Where can the woman be?A. At the library. B. At the doctors. C. At a bookshop.5.What does the man want to find?A. His pencils. B. His books. C. His bag.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答
4、第6、7题。6. How does the woman feel?A.A little sad. B.A little nervous. C.A little disappointed.7Where is the woman going?A. England B. America. C. Australia.听第7段材料,回答第8、9题。8. Whats wrong with the woman?A. She has a fever. B. She has a headache. C. She has a cough.9.How many times should the woman take
5、 the medicine a day?A Twice. B. Three times. C. Four times.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where is the man going?A. To a video store. B. To another company C. To a lunch meeting.11.When will the man call people back?A. During lunch. B. In the afternoon. C. Tomorrow.12. What might be the relationship between t
6、he speakers?A. Husband and wife. B. Boss and secretary. C. Teacher and student.听第9段材料,回答第13至16题。13.What is the woman interested in now?A. Running. B. Jumping. C. Swimming.14.Who runs the fastest?A. Amy. B. Lily. C. Mike.15.What is true about Lily?A. She swims fast.B. She will take part in the long j
7、ump.C. She is in the same class with Amy.16. When did the man win first prize?A. Last week. B. Last month. C. Last year.听第10段材料,回答第17至20题。17. What kinds of stories can be heard in the program Talk Face-to-Face?A. Stories about different countries.B. Stories about peoples work and life.C. Stories abo
8、ut making money.18. When is the Sports News?A. At 6:00 p.m. B. At 6:40 p.m. C. At 7:40 p.m.19. Which program is the most popular?A. Talk Face-to-Face. B. Beijing News. C. Tell Me Your Problems.20.Who will come to the Talk Show?A. Some stars B. Famous writers. C. Some children.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节
9、(共15小题;每小题2.5分,满分375分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWinter-swimming has become popular in Beijing. Three years ago, few people would go swimming in the city waters. But now there is a Winter-swimming Enthusiasts Club(冬泳爱好者协会) and it has more than 2, 000 members. The oldest is 84 years of age and
10、 the youngest is only 7. The members are from all ways of life. They may be workers, peasants, soldiers, teachers, students.Though it is now the coldest part of the season and the water temperature in the citys lakes is around 0C, many winter-swimmers still swim in the icy waters, even when it is sn
11、owing. They enjoy themselves in the lake, while the people by the side of the lake are wearing heavy clothes.Why are so many people interested in winter-swimming? Because winter-swimming can be good for ones health.Bei Sha is a good example. He is 69 years old, and he once suffered from heart troubl
12、e for 26 years. After ten years of winter-swimming he is now in good health. Scientists are now studying the effects of winter-swimming on health.1. Among the winter-swimmers the oldest man is _ years older than the youngest one.A. 91B. 84C. 77D. 72. Guess what “The members are from all ways of life
13、” means.A. The members do different jobs at different places.B. They come from all parts of Beijing.C. They are persons of different ages.D. They are men and women, old and young.3. Winter-swimming has become popular in Beijing because _.A. more and more people like to swim in winterB. it is more in
14、teresting than swimming in summerC. winter-swimmers are brave menD. winter-swimming does a lot of good to ones health4. The best title for this passage should be _.A. People in Beijing Like Swimming in WinterB. Winter-swimming A Craze(狂热) in BeijingC. People Benefit from Winter-swimmingD. Winter-swi
15、mmers Are Brave Men【答案】1. C 2. A 3. D 4. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文报道了北京人流行冬泳的现象,并分析了其原因。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段倒数第3句The oldest is 84 years of age and the youngest is only 7可知,年龄最大的比年龄最小的大77岁。故选C。【2题详解】词句猜测题。根据其下文They may be workers, peasants, soldiers, teachers, students.可推知,这句话的意思是他们来自于各行各业,做不同的工作。故选A。【3题详解】
16、细节理解题。根据文章第三段第2句Because winter-swimming can be good for ones health.可知,人们喜欢冬泳的原因是冬泳对人的健康有好处。故选D。【4题详解】主旨大意题。根据文章第一句Winter-swimming has become popular in Beijing及全文内容可知,文章主要介绍冬泳这一运动项目。故选B。【点睛】猜测词义题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是猜测词句意。这种题型的解法主要是找到其释义句。例如本题中
17、的第二题,我们由需要猜测句意的句子后的一句话“They may be workers, peasants, soldiers, teachers, students.”就可以很轻松推断出这句话的意思。同学们做这种题时需要有理有据,不要根据字面意思猜测。BIf you are a teenager without a job,you probably do not have much extra money. Sometimes parents will give their children a weekly pocket money for doing small housework,but
18、 it is often not enough once the children grow into teenagers and want to do things with their friends all of the time. How to make money is an important thing for teens to learn. If youre wondering how a teenager can make good money,some ideas might be:Getting a part-time job at a local restaurant
19、or store is always a sure way to make money as a teen. But getting a job somewhere like this might be hard,considering mangy jobs in local stores are being taken by adults more and more often. Babysitting is always a good way to make money as a teenager,and finding jobs as a babysitter is often easi
20、er than finding a job at a stores.Doing landscaping(绿化)is something that most adults do not like to do,and teens can usually find jobs around their neighbourhood doing the landscaping of friends and family.Some teens are good at something such as writing or photography. These teens can make money by
21、 doing things such as writing articles for newspapers or magazines or selling their photos online.Teens who live in a country area can try raising their own animals such as chickens,and selling them or their products.Looking for jobs can seem hard at first ,but if you have a try ,it should not be to
22、o hard to find a job or way to make money.5. What problem do teenagers have to face when finding a job in local stores?A. Low pay.B. Heavy word.C. Long working hours.D. Competition with grown-ups.6. Which of the following is easier for teens form the country if they want to earn extra money?A. Babys
23、itting.B. Doing landscaping.C. Selling photos online.D. Raising animals.7. What can we learn form the text?A. Most grown-ups hate doing landscaping.B. Getting a part-time job is hard for teens.C. Pocket money form parents is often enough for teens.D. Looking after babies is easier than serving custo
24、mers in a restaurant.8. What can be the best title for the text?A. The Necessary Skills to Make MoneyB. How Important Is Money to a TeenagerC. How Can a Teenager Make Extra MoneyD. Teenagers Should Depend on Themselves【答案】5. D 6. D 7. A 8. C【解析】【分析】这是一篇说明文。青少年往往需要较多零花钱,文章就青少年如何挣取零用钱给出了一些建议。【5题详解】细节理
25、解题。根据第二段第二句“But getting a job somewhere like this might be hard, considering many jobs in local stores are being taken by adults more and more often. ”可知,在当地商店大都给成年人提供工作,青少年势必要与其竞争工作岗位。D选项“与成年人的竞争”符合文意。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Teens who live in a country area can try raising their own animals such a
26、s chickens,and selling them or their products.”可知,乡下的青少年可以尝试养自家的家畜然后进行售卖。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据第三段中“Doing landscaping(绿化)is something that most adults do not like to do”可知,大部分成年人都不喜欢搞绿化,与A选项描述一致。故选A项。【8题详解】主旨大意题。本文在第一段的最后点出主题“If youre wondering how a teenager can make good money,some ideas might be:”下文
27、也是该内容的具体介绍。C选项“青少年如何挣零用钱”符合主题。故选C项。【点睛】阅读理解中主旨大意题是重难点题型之一,其中标题判断是较为常见的一个类型,要求在阅读并理解表面文字的基础上做出判断和推论,从而得到文章的隐含意思和深层意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等推断出作者索要表达的态度观点。为了能找出符合题意的一项,我们必须排除干扰项,一般干扰项包括以下几种类型:1.夸大事实型对于原文中的细节或论断的某方面程度进行了夸大处理;2.无中生有型捏造原文并不存在的信息;3.推理过头型引申过度,使得结论过于绝对化。第4小题就是标题判断题型,本文的结构比较清晰简单,只要考生能
28、抓住“青少年如何赚取零用钱”这一主干信息,就不难对文章的大意做出推断。其中A选项“赚钱的必需技巧”,B选项“金钱对于青少年的重要性”,D选项“青少年应该独立自主”都与文章主题不符,由此也可以确定正确答案。CAs you grow rapidly through your teenage years,you will experience a lot of changes. The changes may seem difficult and they may seem to happen quickly. Dont panic(恐慌)!You will deal successfully wi
29、th them!You are a young adult now!With more responsibility,you will find more freedom to make your own choices. This is a time to be well informed(知晓)about your choices so that you can make healthy balanced decisions that will help shape your future. You may already know your career path or you may
30、have no idea at all what you want to do. Both situations are fine!Work hard and the right opportunity will present(展现)itself to you. Young adulthood means greater freedom and more choices. You will probably want to be independent. But try not to shut your family out of your life. You should learn to
31、 think of others even though you are old enough to look after yourself. Your family have been with you since you came into this world. It is also perfectly natural in this time for you to spend more time with your friends than your family. Choose your friends wisely. A true friend will stand by you
32、no matter what happens. This period is part of the life cycle. There are some people who will be with you throughout lifes journey and there will be some people with whom you par(分离)and go separate ways. Leaving school can be hard. The reality is that you may not ever see all of your classmates agai
33、n.You are a young adult. It is your life. No one can live it for you. The choices that you make from now on will be your choices. So making the right choices will be important to you. Life is for living. Enjoy your life wisely!9. Who do the underlined words some people in Paragraph 4 probably mean _
34、?A. your parentsB. your classmatesC. true friendsD. your relatives10. As far as the author is concerned(=in the authors opinion), teenage years are _.A. a period of complete freedomB. too hard for young people to get throughC. an important time for the young to make the right choicesD. a very import
35、ant period for young students to leave their parents11. Who is the passage mainly intended for _?A. TeenagersB. Teachers.C. Young parentsD. Adults.【答案】9. B 10. C 11. A【解析】【分析】本文是说明文,文章介绍了少年时光过得很快,会经历很多,成年早期意味着较多的自由和较多的选择,要正确做出选择。【9题详解】指代猜测题。根据下文的Leaving school can be hard. The reality is that you ma
36、y not ever see all of your classmates again.(毕业时会很难受。现实是你可能再也见不到你所有的同学了)可知,此处some people指代句中的your classmates,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第二段中的With more responsibility,you will find more freedom to make your own choices. This is a time to be well informed(知晓)about your choices so that you can make healthy bal
37、anced decisions that will help shape your future.(有了更多的责任,你会找到更多的自由来做自己的选择。这是一个对你的选择有充分了解的时候,这样你就可以做出健康平衡的决定,这将有助于塑造你的未来)可知,青少年是做出正确选择的关键时期,故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段中的Dont panic(恐慌)!You will deal successfully with them!You are a young adult now!(别慌!你会成功对付它们的!你现在是个年轻人了)及最一段中的You are a young adult. It is
38、 your life. No one can live it for you. The choices that you make from now on will be your choices.(你是一个年轻人。这是你的生活。没人能为你活下去。从现在开始,你所做的选择将是你自己的选择)可推知,这篇文章是写给青少年的。故选A。【易错分析】第1小题:容易受前文Choose your friends wisely. A true friend will stand by you no matter what happens.(明智地选择你的朋友。真正的朋友无论发生什么事都会支持你)的影响而错选C
39、项true friends(真正的朋友);A项和D项容易排除。本段答题线索是下文的Leaving school can be hard. The reality is that you may not ever see all of your classmates again.(离开学校可能很难。现实是你可能再也见不到你所有的同学了)可知,此处some people指代句中的your classmates,故小题1选B。DWe all know the saying, “Nobody is perfect.” It has been planted in our brains since we
40、 were children, and of course, it is the truth. So if nobody is perfect, why do we have such a hard time admitting when we are in trouble or need help?Like many other young people trying to get through their first year of college, I felt anxiety, and it had its grips on me pretty tight. It began get
41、ting in the way of my life, and I had to sit down and tell myself that my behavior was not healthy and there was a solution. Finally, I decided to turn to therapy(精神疗法).Therapy. It has such a negative stigma (污名), but why? Does going to therapy mean that you are failing as a person or that you canno
42、t fix your problems on your own? No. Going to therapy means that you are strong enough to recognize that something inside your head is not working correctly, and you are brave enough to try to fix it.After a couple of weeks, many parts of my life became so much clearer. I began to understand that I,
43、 myself, am my worst enemy, which was pretty frightening. But, although frightened, I knew that it was only I who could guide me towards feeling better, and that was extremely empowering.I have been guided towards a healthier mindset, one that is positive and powerful. I have been able to understand
44、 that no matter what happens in my life. I will always be okay.A lot of people do not understand that it is normal to have negative feelings and sometimes to feel like we have lost control over certain parts of our lives. Seeing a therapist can greatly change your way of thinking about something if
45、you keep your mind open and I am so thankful that I decided to go and do something for myself.If you are in need of help you can go to therapy and then everything will be okay.12. In the authors opinion, going to therapy _.A. means you are failing as a personB. youre brave enough to solve your probl
46、emsC. can make others think wrongly about youD. can be quite unnecessary and helpful13. After a couple of weeks, how did the author react?A. She became more positive and confident.B. She became too frightened of her own life.C. She became worried about her anxiety.D. She realized college was her wor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-356836.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
第13讲 九上课标古诗词复习(课件)-2024年中考语文一轮复习讲练测(全国通用).pptx
