分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型山东省菏泽市2019-2020学年高一英语下学期期中试题(B)(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:357275
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:103KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    山东省 菏泽市 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
    资源描述:

    1、山东省菏泽市2019-2020学年高一英语下学期期中试题(B)(含解析)第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who will look after kids?A. The woman. B. The man s sister. C. The mans friend

    2、.2. What food did the speakers eat last weekend?A. American food. B. Mexican food. C. Italian food.3. What does the man suggest the woman do?A. Work harder. B. Get some rest. C. Drink some tea.4. What will the woman do tonight?A. Cook dinner herself. B. Visit the mans house. C. Look after her grandm

    3、other.5. What are the speakers mainly talking about?A. An injury. B. A meal. C. A piece of art.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man want the woman to do?A. Watch a movi

    4、e. B. Read a book. C. Play basketball.7. Why does the woman want to stay home?A. She is upset. B. She is tired. C. She is sick.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where does the conversation take place?A. At the mans garage. B. At a car repair shop. C. In a tool store.9.Whats does the man want to do with his car by

    5、himself?A. Repair it. B. Change the oil. C. Change a part.10. How will the man fix his problem?A. With a tool. B. With some oil. C. With his hands.听第8段材料,回答第11至13题。11. Whats the relationship between the speakers?A. Co-workers. B. Husband and wife. C. House agent and customer.12. When will the man pr

    6、obably get a raise?A. In half a year. B. In one year. C. In two years.13. What is the main reason the man wants to move?A. To have more space. B. To have a nicer house. C. To live in a better area.听第9段材料,回答第14至17题。14. What kind of dog does Carol want?A. A loud one. B. A kind one. C. A large one.15.

    7、When did Carol last see Spot?A. A day ago. B. A month ago. C. A year ago.16. Who dislikes Spot?A. Steves neighbors. B. Carols sister. C. Steve.17. Why doesnt Steve want to get a carpet in his apartment?A. Spot will get sick. B. Spot will be noisy. C. Spot will run around.听第10段材料,回答第18至20题。18. What i

    8、s the speaker?A. A chef. B. A doctor. C. A teacher.19. Why didnt Tom have lunch?A. He was too busy studying to eat. B. He was unable to afford food. C. He was embarrassed to buy it.20. How was the speaker to Tom?A Thankful. B. Respectful. C. Helpful.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列

    9、短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ASmart Things on Their WayGoogle ClipsGoogle Clips is designed to be put somewhere in a room to take pictures by itself. It can also be attached to an object or a persons clothing.Google says machine Learning helps the camera choose the best times and situations for ta

    10、king pictures ancl videos. Interested buyers can join a waiting list for the product to be on the market.GoPro HeroGoPro also uses machine learning to power its QuikStories characteristic. This tool takes existing photos and videos and automatically (自动地)creates a finished video piece, complete with

    11、 music and effects.Snap SunglassesMessaging app Snapchat sells a pair of sunglasses with a built-in camera that can record short videos with the push of a button. Snap Inc. says the product is designed to “catch the moment, without taking you out of it.The glasses can record short video clips that c

    12、an be shared with Snapchat users. Snap Inc. has started selling its sunglasses online.Apple iPhone XApples new iPhone X has a new Face ID system that it says will unlock the phone just by having the user look at it. This replaces the Touch ID on previous ones that used a fingerprint to unlock the ph

    13、one.Apple says the system works by projecting more than 30, 000 dots on the face to create a kind of map. Apple says its facial recognition is even safe enough to allow payments through its Apple Pay service.1. What is the special function of Google Clips?A. It can share videos on the phone.B. It ca

    14、n take pictures by itself.C. It can change photos into videos.D. It can provide music and effects.2. Which is sure to be bought now on the Internet according to the passage?A. Google Clips.B. GoPro Hero.C. Snap Sunglasses.D. Apple iPhone X.3. How does Apple iPhone X make facial recognition?A. By rep

    15、lacing the users fingerprint.B. By projecting a map of the users face.C. By pressing a special button.D. By allowing payments on the phone.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了几款如何更好的拍摄照片的智能相机。【1题详解】细节理解题。由Google Clips中的 “Google Clips is designed to be put somewhere in a room to take pictures by itsel

    16、f.”直接理解可知,它能够自动进行拍照。故选B项。【2题详解】细节理解题。由Snap Sunglasses中的“Snap Inc. has started selling its sunglasses online.”直接理解可知,Snap Sunglasses可在网上购买。故选C项。【3题详解】细节理解题。由Apple iPhone X中“Apple says the system works by projecting more than 30, 000 dots on the face to create a kind of map. Apple says its facial reco

    17、gnition is even safe enough to allow payments through its Apple Pay service”可知,iPhone通过面部识别来开锁。故选B项。BWhen I was 8 years old, I decided to run away from home after a quarrel with my mother. With my suitcase packed and some sandwiches in a bag, I started for the front door.My mom asked where I was goi

    18、ng. “Im leaving home,” I said.“Whats that youre carrying?” she asked“Some clothes and food,” I replied.“If you want to run away, thats all right,” she said. “But you came into this home without anything and you can leave the same way.”I threw my suitcase and sandwiches on the floor and started for t

    19、he door again.“Wait a minute,” Mom said. “You didnt have any clothes on when you arrived, and I want them back.”This infuriated me. I tore my clothes off shoes, socks, underwear and all and shouted, “Can I go now?”“Yes,” my mom answered, “but once you close that door, dont expect to come back.”I was

    20、 so angry that I shut the door forcefully and stepped out of my home. Then I noticed down the street two neighbor girls walking toward our house. I was so shy that I saw the big spruce (云杉) tree in our yard and jumped under the low-hanging branches (树枝). A pile of dried-up brown needles (针状物) were b

    21、eneath the tree, and you cant imagine the pain those sharp needles caused to my body.After I was sure the girls had passed by, I ran to the front door and knocked at it loudly.“Its Billy! Let me in!”The voice behind the door answered, “Billy doesnt live here anymore. He ran away from home.”Looking b

    22、ehind me to see if anyone else was coming down the street, I said, “Mom! Im sorry. Im still your son. Let me in!”The door opened and Moms smiling face appeared. “Did you change your mind about running away?” she asked.“Whats for supper?” I smiled back.4. When the author was leaving home, his mother

    23、ordered him to _.A. stay at homeB. take some sandwichesC. leave everything behindD. check his suitcase carefully5. The underlined word “infuriated” probably means “_”.A. surprisedB. warnedC. encouragedD. angered6. Why did the author jump under the low-hanging branches?A. To avoid being seen.B. To fi

    24、nd some needles.C. To play a joke on the two girls.D. To attract the two girls attention.7. The last sentence “Whats for supper?” mainly shows that the author _.A. changed his plan to leave homeB. felt very hungry at that timeC. wished to eat something before leavingD. wanted to know what his mother

    25、 prepared for supper【答案】4. C 5. D 6. A 7. A【解析】这是一篇记叙文。作者八岁时和妈妈吵架,准备离家出走,妈妈让他不带任何东西,甚至不准他穿家里的衣服,作者刚出门就不得不回家。【4题详解】细节理解题。根据文章第五段的But you came into this home without anything and you can leave the same way.可知作者妈妈让他离家出走时什么都不能带。C. leave everything behind(留下所有东西)符合以上说法,故选C项。【5题详解】词义猜测题。根据画线部分后面的I tore my

    26、 clothes off shoes, socks, underwear and all and shouted, “Can I go now?”可知,作者怒气冲冲地脱下所有东西,然后大喊到“现在我能走了吗?”,这是生气的表现,故推测画线词的意思是“使生气”。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章第十段的 I noticed down the street two neighbor girls walking toward our house. I was so shy that I saw the big spruce (云杉) tree in our yard and jumped u

    27、nder the low-hanging branches (树枝).可知,脱光了的作者看到有人走过来,感到很害羞,所以跳到低垂的树枝下,故推测他跳到树枝下的目的是避免被别人看见。A. To avoid being seen.(避免被看见)符合以上推测,故选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后两段中的“Did you change your mind about running away?” she asked. “Whats for supper?” I smiled back.可知,当作者妈妈问他是否改变离家出走的想法时,他的回答是“晚饭吃什么”,故推测作者已经决定不离家出走了。A. c

    28、hanged his plan to leave home(改变他离家出走的计划)符合以上推测,故选A项。CYour house may have an effect on your figure. Experts say the way you design your home could play a role in whether you pack on the pounds or keep them off. You can make your environment work for you instead of against you. Here are some ways to

    29、turn your home into part of your diet plan.Open the curtains and turn up the lights. Dark environments are more likely to encourage overeating, for people are often less selfconscious (难为情) when theyre in poorly lit placesand so more likely to eat lots of food. If your home doesnt have enough window

    30、 light, get more lamps and flood the place with brightness.Mind the colors. Research suggests warm colors fuel our appetites. In one study, people who ate meals in a blue room consumed 33 percent less than those in a yellow or red room. Warm colors like yellow make food appear more appetizing, while

    31、 cold colors make us feel less hungry. So when its time to repaint, go blue.Dont forget the clockor the radio. People who eat slowly tend to consume about 70 fewer calories (卡路里) per meal than those who rush through their meals. Begin keeping track of the time, and try to make dinner last at least 3

    32、0 minutes. And while youre at it, actually sit down to eat. If you need some help slowing down, turn on relaxing music. It makes you less likely to rush through a meal.Downsize the dishes. Big serving bowls and plates can easily make us fat. We eat about 22 percent more when using a 12inch plate ins

    33、tead of a 10inch plate. When we choose a large spoon over a smaller one, total intake (摄入) jumps by 14 percent. And well pour about 30 percent more liquid into a short, wide glass than a tall, skinny glass.8. The text is especially helpful for those who care about _.A. their home comfortsB. their bo

    34、dy shapeC. house buyingD. healthy diets9. A home environment in blue can help people _.A. digest food betterB. reduce food intakeC. burn more caloriesD. regain their appetites10. What are people advised to do at mealtimes?A. Eat quickly.B. Play fast music.C. Use smaller spoons.D. Turn down the light

    35、s.11. What can be a suitable title for the text?A. Is Your House Making You Fat?B. Ways of Serving DinnerC. Effects of SelfConsciousnessD. Is Your Home Environment Relaxing?【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】试题分析:想要减肥,除了少吃外,还和房间有关系。建议有4条:1.房间要明亮;2.用冷色系会减少食欲;3.放一些舒缓的音乐就餐;4. 用小的碗碟。【8题详解】B 推理判断题。根据全文第一段Here

    36、are some ways to turn your home into part of your diet plan.可知,这篇文章更可能是对那些在乎自己的体型的人有帮助。故选B。【9题详解】B 细节理解题。根据第三段第二句话in one study,可知在蓝色的房间内人吃的相对较少。故选B。【10题详解】C 推理判断题。最后一段介绍,要想少吃,要用小碗小勺,前面介绍说到,吃得快,房间暗会增加饮食,放舒缓的音乐有助于减少饮食的速度和进食量。故选C。【11题详解】A主旨大意题。根据开头的后文Here are some ways to turn your home into part of yo

    37、ur diet plan.可知,本文就房间的布置给那些想减肥的人士提了一些建议。所以选A可以更好地概括全文。考点:科普类短文阅读DThe common cold is the worlds most widespread illness, which is probably why there are more myths about it than any of the other illnesses.The most widespread mistake of all is that colds are caused by cold. They are not. They are caus

    38、ed by viruses passing on from person to person. You catch a cold by coming into contact, directly or indirectly, with someone who already has one. If cold causes colds, it would be reasonable to expect the Eskimos to suffer from them forever. But they do not. And in isolated Arctic regions explorers

    39、 have reported being free from colds until coming into contact again with infected (感染的) people from the outside world by way of packages and mail dropped from airplanes.At the Common Cold Research Unit in England, volunteers took part in Experiments. After taking hot baths, they put on bathing suit

    40、s, allowed themselves to be doused (浸入) with cold water, and then stood about dripping wet in drafty (通风的) rooms. Some wore wet socks all day while others exercised in the rain until close to exhaustion. Not one of the volunteers came down with a cold unless a cold virus was actually dropped in his

    41、nose.If, then, cold and wet have nothing to do with catching colds, why are they more frequent in the winter? One explanation offered by scientists is that people tend to stay together indoors more in cold weather than at other times, and this makes it easier for cold viruses to be passed on.No one

    42、has yet found a cure for the cold. There are drugs and pain suppressors (止痛片) such as aspirin, but all they do is to relieve the symptoms.12. What does the fact that the Eskimos dont suffer colds show?A. Colds are really full of myths.B. Viruses are the factors causing colds.C. Colds are more severe

    43、 than other illnesses.D. The idea that cold leads to colds doesnt stand up.13. What did the experiments mentioned in Paragraph 3 prove?A. Being doused with cold water did harm to ones body.B. Taking hot baths made the volunteers easy to be tired.C. It was viruses not wet and cold that made people ha

    44、ve colds.D. People who would like to exercise in the rain got colds more easily.14. Why are colds commonly seen in winter, according to the passage?A. Staying together indoors makes it easier for viruses to pass on.B. People are usually weak because of the extreme cold in winterC. Viruses can go int

    45、o peoples warm bodies more easily in winter.D. There is great difference between indoor and outdoor temperature.15. What does the passage mainly discuss?A. The myths about colds.B. The experiments on colds.C. The continued spread of common colds.D. The reason and the way people catch colds.【答案】12. D

    46、 13. C 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。本文通过大量实验和实例来证明,普通的感冒不是由寒冷引起的,而是由病毒感染引起的。冷会让很多人在室内的时间更长,更容易传播病菌。【12题详解】细节理解题。根据第二段第五句If cold causes colds, it would be reasonable to expect the Eskimos to suffer from them forever.可知,如果感冒是寒冷引起的话,那么有理由认为爱斯基摩人将永远遭受感冒之苦。根据常识可知,爱斯基摩人并没有永远得感冒,这说明感冒不是因为寒冷引起的。故选D。【13题详解】细节理解题。根

    47、据第三段的最后一句Not one of the volunteers came down with a cold unless a cold virus was actually dropped in his nose.可知,没有一个志愿者患感冒,除非感冒病毒真的被滴进了他的鼻子里。由此可知,实验证明是病毒而不是湿冷的空气让人感冒。故选C。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段第二句One explanation offered by scientists is that people tend to stay together indoors more in cold weather th

    48、an at other times, and this makes it easier for cold viruses to be passed on.可知,科学家给出的一种解释是,与其他时候相比,人们在寒冷的天气里更倾向于呆在室内,这使得感冒病毒更容易传播。由此可知,人们在冷天更容易得感冒是因为经常一起待在室内,病毒更容易传播。故选A。【15题详解】主旨大意题。阅读全文可知,本文通过大量实验和实例来证明,普通的感冒不是由寒冷引起的,而是由病毒感染引起的。由此可知,The reason and the way people catch colds.(人们感染感冒的原因和方式)能够概括本文主旨

    49、。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。You will experience a lot of changes through your teenage years. The changes may seem difficult. They may seem to happen quickly. Dont panic! _16_ You are a young adult now!With more duty, you will find more freedom to make your own

    50、choices. This is a time to be well informed about making choices. In this way you can make healthy balanced decisions. _17_ You may already know your career path or you may have no idea at all what you want to do. Both situations are fine! Work hard and the right chance will present itself to you._1

    51、8_ You will probably want to be independent. But try not to shut your family out of your life. You should learn to think of others even though you are old enough to look after yourself. It is also perfectly natural at this time for you to spend more time with your friends than your family. Choose yo

    52、ur friends wisely. _19_This period is a part of the life cycle. These are some people who will be with you throughout lifes journey. There will be some people with whom you part and go separate ways. Leaving school can be hard. The reality is that you may not even see all of your classmates again.Yo

    53、u are a young adult. It is your life. No one can live it for you. The choices that you make from now on will be your choices. _20_ Life is for living. Enjoy your life wisely!A. They will help shape the future.B. You will deal with them successfully!C. You may appreciate friendship in your own life.D

    54、. So making the right choices will be important to you.E. A true friend will stand by you no matter what happens.F. Young adulthood means greater freedom and more choicesG. Your family has been with you since you came into this world.【答案】16. B 17. A 18. F 19. E 20. D【解析】这是一篇说明文。本文告诉我们年华易逝,要珍惜大好的青少年时

    55、光,做出正确的抉择,过好自己的生活。【16题详解】由前文可知,在整个青少年时代你将面临着诸多变化,有的困难,有的很快发生,不要惊慌!_ 你已经是成年人了。B项You will deal with them successfully(你会成功地处理它们)承上启下,此处them是指上文中的a lot of changes。【17题详解】由前面的句子In this way you can make healthy balanced decisions可知,用这种方式你能做出健康平衡的决定,而这些决定将有助于塑造未来。这里的they是指上句中healthy balanced decisions,故选A

    56、。【18题详解】根据本段第二句话You will probably want to be independent.可知,成年意味着有更大的自由和更多的选择,所以你才可能想要独立。故选F。【19题详解】根据上一句It is also perfectly natural at this time for you to spend more time with your friends than your family. Choose your friends wisely.可知,朋友的重要性,要明智地选择朋友,因为不管发生什么事,真正的朋友都会支持你。选E。【20题详解】根据本段主题可知,你就是你

    57、,没有人可以替你生活,因而,你的选择对于你自己来说就尤为重要了。选D。第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。When I was eight years old, Mother told me to put my coat on because we were going to go someplace _21_ Usually, that meant we were going to see someone important or_22_

    58、 I would at least get a new toy. I asked which one it would be that day, and she told me that I would be getting something_23_ than a toy. She said I would get “access to a world of toys.”But we did not _24_ at any toy store. Nor did we finally see anyone we knew. _25_, Mother _26_ her car at Marcy

    59、Public Library. Mother led me directly to the reception desk. “Id like to get my daughter a library card,” she told the man_27_ the desk. He asked her to fill out a form and smiled at me. “What kind of books do you like?” he asked. I was too shy to_28_ then. I simply smiled back and shrugged my shou

    60、lders. “Well, youll figure it out _29_,” He said.I do not remember what I_30_that first day, but I know that in the years that _31_ I read everything I could find_32_ at that old library. I read through all the Nancy Drew books before advancing to Judy Blume, then the_33_ : Charles Dickens, Mark Twa

    61、in, Shakespeare. Then I read books on history, books of poetry, and books about art. The library opened up a world that I_34_ knew existed.So Mother was_35_ Getting a library card was like getting access to a world of toys.21. A. specialB. strangeC. scaryD. social22. A. thatB. whichC. whenD. where23

    62、. A. lessB. smallerC. betterD. fewer24 A. bring upB. end upC. take upD. pass by25. A. StillB. HoweverC. SoD. Instead26. A. pushedB. pulledC. rolledD. picked27. A. onB. aboveC. throughD. behind28. A. replyB. recoverC. returnD. request29. A. in orderB. in realityC. in turnD. in time30. A. checked inB.

    63、 checked atC. checked outD. checked over31. A. followedB. followingC. passingD. passed32. A. in placeB. of interestC. by accidentD. on purpose33. A. romanticsB. classicsC. economicsD. politics34. A. everB. alwaysC. yetD. never35. A. trueB. realC. rightD. sincere【答案】21. A 22. A 23. C 24. B 25. D 26.

    64、B 27. D 28. A 29. D 30. B 31. A 32. B 33. B 34. D 35. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的母亲有一天带作者去了图书馆,从此作者就爱上了阅读,在知识的海洋里遨游,明白了书和知识的重要性。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我八岁时的一天,母亲让我穿上外套,因为我们要去某个特别的地方。A. special特别的;B. strange奇怪的;C. scary可怕的;D. social社会的。从下一句作者对于母亲意图的猜测来看,所指的都是比较正向、良好的含义,选项中只有A项“特别的”适合表达这层含义。故选A项。【22题详解】考查连接词词义

    65、辨析。句意:通常那意味着我们要去看什么重要的人或者至少我会得到一个新玩具。A. that引导名词性从句,只起连接作用、无实意;B. which哪个;C. when何时;D. where何地。分析句子结构可知,连词or连接meant的两个宾语从句,空白后的句子成分齐全,应使用只起连接作用、无实意的that引导。故选A项。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:而母亲说我会得到比一个玩具更好的东西。A. less更少的;B. smaller更小的;C. better更好的;D. fewer更少的。从后句母亲的进一步解释来看,“授人以鱼不如授人以渔”,通往玩具世界的途径显然比一个玩具要好得多。故选C

    66、项。【24题详解】考查动词短语辨析。句意:但是我们并没有停留在任何一家玩具店。A. bring up提出,养育;B. end up结束;C. take up占据;D. pass by路过。从下文的情节来看,这里要用end up表示行程并未在某个玩具店结束,即母亲带作者去的目的地并非玩具店。故选B项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:取而代之的是,母亲开着她的车来到了Marcy公共图书馆。A. Still仍然;B. However然而;C. So所以;D. Instead而不是,取而代之。与前面的两个否定句呼应,这里要用instead表示“反而,取而代之的是”。故选D项。【26题详解】考查动

    67、词词义辨析。句意:取而代之的是,母亲开着她的车来到了Marcy公共图书馆。A. pushed推动;B. pulled拉,拖;C. rolled滚动;D. picked挑选。分析句意可知,这里就表示母亲开车来到图书馆,pull配合车辆作宾语可表示“停车,驻车”。故选B项。【27题详解】考查介词词义辨析。句意:她跟桌子后面的人这样说道。A. on在上面;B. above在之上;C. through穿过;D. behind在后面。联系生活实际,母亲来到接待处,接待人员应该是在桌子的后面(或里面)。故选D项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:那时我很害羞,不敢回答。A. reply回应;B. re

    68、cover恢复;C. return返回,归还;D. request要求。前句图书馆接待员向作者询问喜欢的书籍类型,这里指作者害羞不敢回答。故选A项。【29题详解】考查介词短语辨析。句意:好吧,你早晚会搞清楚的。A. in order整齐,按顺序;B. in reality事实上;C. in turn转而,轮流;D. in time及时,适时地。分析句意可知,这里要用in time,表示接待员劝慰作者“适当的时候总会知道的”。故选D项。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:我不记得那天。A. checked in检查,核对;B. checked at在检查、确定;C. checked out结账

    69、离开;D. checked over检查。这里指的是作者不记得在那一天选定的书是什么了,what I checked作宾语,at that first day是时间状语,符合文意。故选B项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:但是我知道接下来的许多年里,我在那所旧图书馆里把感兴趣的所有书都读了一遍。A. followed跟随;B. following跟随;C. passing通过;D. passed通过。the years that followed意为“接下来的那些年”,表明作者从此喜欢上了阅读,符合文意。故选A项。【32题详解】考查介词短语辨析。句意:但是我知道接下来的许多年里,我在那所

    70、旧图书馆里把感兴趣的所有书都读了一遍。A. in place适当的;B. of interest有兴趣,利益性;C. by accident偶然;D. on purpose故意。根据常理推断,作者的读书行为也应该是兴趣使然。故选B项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:然后是古典文学:查尔斯狄更斯、马克吐温和莎士比亚。A. romantics浪漫;B. classics古典,经典;C. economics经济学;D. politics政治学。从冒号后列举出的三位作家可以推断,这里指的是文学经典。故选B项。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:图书馆向我展现了一个我从未知晓其存在的世界。A.

    71、ever曾经;B. always总是;C. yet至今;D. never从不。与前文指出的作者第一次来图书馆对应,这里表示作者从此进入了书本的海洋、知识的世界,这些以前都是从未接触过的。故选D项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:所以母亲说的没错。A. true真实的;B. real真的;C. right正确的;D. sincere真诚的。与前文She said I would get “access to a world of toys.”呼应,作者明白了母亲的话,也通过亲身体会对此表示了肯定。故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当

    72、的单词或括号内单词的正确形式。At age 18, instead of following the _36_ (tradition) path of marriage like the majority of girls, Lin Qiaozhi chose to study medicine. Eight years later, she graduated from Peking Union Medical College (PUMC) with Wenhai Scholarship, the_37_ (high) prize given to graduates. After work

    73、ing in the OB-GYN department of the PUMC Hospital for a few years, she was sent_38_ (study) in Europe and then, in 1939, in the US. She greatly impressed her American colleagues, _39_invited her to stay. Dr Lin, however, rejected the offer. She wanted to serve the women and children at home.In 1941,

    74、 Dr Lin became the first Chinese woman ever to be appointed director of the OB-GYN department of the PUMC Hospital, _40_just a few months later, the department _41_(close) because of the war. _42_ (think) of all the people still in need of help, Dr Lin opened a private clinic. She charged very low f

    75、ees to treat patients and often reduced costs for poor patients.Since New China was born, she held many important _43_(position). However, she was more interested in tending patients, publishing medical research _44_care for women and children, and training the next generation of doctors. “The OB-GY

    76、N department_45_ (care) for two lives,” she told new staff in her department. “As doctors, we should be responsible for the patients and treat them as our sisters.”【答案】36. traditional 37. highest 38. to study 39. who 40. but 41. was closed 42. Thinking 43. positions 44. on 45. cares【解析】这是一篇说明文。文章介绍了

    77、林巧稚从医的经历和取得的成就。【36题详解】考查形容词。句意:18岁时,没像大多数女孩一样走传统的婚姻道路,林巧稚选择学医。空白处应该填形容词修饰名词path,故填traditional。【37题详解】考查形容词最高级。句意:八年后,她从北京协和医学院毕业,还获得了文海奖学金,这是最高的毕业生奖励。空白处位于定冠词the后,应填最高级,修饰名词prize,故填highest。【38题详解】考查固定搭配。句意:在医院妇产科工作几年后,她被送去欧洲学习,之后1939年又去了美国。be sent to do意为“被送去做”,故填to study。【39题详解】考查定语从句。句意:她给她的美国同事留下

    78、了深刻的印象,他们邀请她留下来。分析句子可知,空白处引导非限制性定语从句,先行词为her American colleagues,关系词在从句中作主语,指人,that不能引导非限制性定语从句,用关系代词who。故填who。【40题详解】考查连词。句意:1941年,林博士成为第一名被任命为中华人民共和国协和医院妇产科主任的中国女性,但是几个月后,这个部门因战争而关闭。分析句子可知,空白前后是转折关系,应该用but。故填but。【41题详解】考查动词时态和语态。句意:1941年,林博士成为第一名被任命为中华人民共和国协和医院妇产科主任的中国女性,但是几个月后,这个部门因战争而关闭。句子陈述过去的事

    79、实,应用一般过去时;空白处作句子的谓语,且主语the department与close之间是被动关系,用被动语态。故填was closed。【42题详解】考查非谓语动词。句意:想到所有人仍然需要帮助,林医生开了一间私人诊所。分析句子可知,opened 是句子的谓语,因此think要用非谓语形式;think与逻辑主语Dr Lin是主动关系,用现在分词短语作原因状语,且位于句首,故填 Thinking。【43题详解】考查名词复数。句意:自新中国诞生以来,她担任了许多重要职务。position作“职务”解时,是可数名词;空白处被many修饰,应填复数形式,故填positions。【44题详解】考查介

    80、词。句意:她对照顾病人、出版关于妇幼保健的医学研究和培养下一代医生更感兴趣。on意为“关于”,research on指“关于的研究”,故填on。【45题详解】考查动词时态。句意:“妇产科照顾两条生命,”她告诉她部门的新员工。句子是直接引语的内容,用一般现在时态;主语The OB-GYN department是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数。故填cares。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)46.假设你是李华,你校英语辩论社团招收成员,你想申请加入。请你用英语写一封邮件,内容包括:1.个人简介(性格、特长等);2.表达期望。注意:1.词数80左右(格式已给

    81、出,不计入总词数);2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。Dear Sir or Madam,_Yours, Li Hua【答案】Dear Sir or Madam,My name is Li Hua, a student of Class One Grade One. Im 16 years old. Outgoing and Warm-hearted, I am able to fit in well with others. I look good, think fast and play hard. Making English spe

    82、eches is what I am good at. I was once awarded the title of Best Debater in junior high school. It is really a good chance to prepare myself for my dream, to be a great speaker like Abraham Lincoln. I am looking forward to joining the club. Yours .Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文写作。【详解】第1步:根据提示可知, 本篇为一封电子邮件;假设

    83、你是李华,你校英语辩论社团招收成员,你想申请加入。请你用英语写一封邮件,内容包括:1.个人简介(性格、特长等);2.表达期望。第2步:根据写作要求, 确定关键词(组), 如:outgoing and warm-hearted(性格外向热心);be able to(能够);fit in well with others(和他人相处良好);be good at(擅长)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句, 注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文, 注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡, 书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文

    84、内容完整, 语言规范, 语篇连贯, 词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式, 如Making English speeches is what I am good at.运用了表语从句;It is really a good chance to prepare myself for my dream, to be a great speaker like Abraham Lincoln.非谓语动词的运用。全文中没有中国式英语的句式, 显示了很高的驾驭英语的能力。另外, 文章思路清晰、层次分明, 上下句转换自然, 为文章增色添彩。第二节 读后续写(满分25分)47.阅读下面材料,根据其内容

    85、和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。For many years, I had a recurring (重复出现的) dream. I was a little girl again, rushing about, trying to get ready for school.“Hurry, youll be late for school,” my mother called to me.“I am hurrying, Mom! What did I do with my books?”Deep inside I knew where the dre

    86、am came from. It was about some unfinished business in my life. As a kid, I loved everything about school. I loved books, teachers, tests and homework. Most of all 1 longed to someday march down the aisle (通道) to receive my diploma. That seemed more appealing even than getting married.But at 15, I h

    87、ad to drop out because my parents couldnt afford tuition. My hope of getting a diploma(毕业证书) was dead, or so I thought. Pretty soon, I married and had three children, and I thought: “There goes my diploma.”Even so, I wanted my children to be educated. But Linda, our youngest child, had juvenile arth

    88、ritis (幼年型关节炎) in her hands and knees, which made it impossible for her to function in a normal classroom. I felt really sorry for her and I didnt want her to live her life with regret. I didnt give up hope of her being back to school in some way.One day, I saw an ad in the newspaper for evening cou

    89、rses. “Thats the answer,” I said to myself. Linda always feels better in the evening, so Ill just sign her up for night school.Linda was busy filling out enrollment (入学) forms when the secretary said: “Mrs. Schantz, why dont you come back to school?”I laughed: “Theres no way! Im 55!” But he persiste

    90、d, and before I knew what I had done, I was enrolled for classes in English and crafts. “This is only an experiment,” I warned him, but he just smiled. So, I told myself to try for just a semester and to see if it would work. Anyway, my dream was still there in my heart.Paragraph 1:It was exciting t

    91、o go to school again but it was no game._Paragraph 2:Linda and I helped each other through the time. _【答案】It was exciting to go to school again but it was no game. Sitting in a classroom full of kids was awkward, even if most of them were respectful and encouraging. During the day, I was still a bus

    92、y married woman having loads of housework to do. In the evening, I was a hardworking student working on my courses. To my surprise, both Linda and I did very well in night school. I went back again the next semester, and my grades steadily improved.Linda and I helped each other through the time. Whe

    93、n I was down, Linda encouraged me. “Mom, you cant quit now!” And when she was down, I encouraged her. I have to say it was a time which was really hard on both of us. But neither of us gave up. At last, I got my diploma. To my surprise, almost all of my classmates voted for me to be class speaker, a

    94、nd I got a $3,000 college scholarship. The unfinished business in my dreams was eventually finished.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。本文讲述了作者努力完成自己的梦想完成学业,和自己的小女儿Linda一起上夜校的故事。【详解】读写任务型写作是将阅读与写作有机结合,要求考生既能读懂文章信息,又要依据要求规范连贯地表达内容,其中准确概括很有挑战且十分重要,根据记叙文、议论文、说明文等不同文体作相应概括,总的来说,遵循以下步骤:确定主题句;寻找关键词;重构主题句;重组支持句,写作时注意准确运用时

    95、态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次,平时需注意积累短语和重要句型。通过阅读所给文章可知,文章在开头向我们谈起了作者重复出现的梦:重回小女孩的时期,上学。接着讲到了因为经济原因,在15岁时被迫辍学。结婚后,尽管已经是三个孩子的母亲,但作者想实现自己求学,获得毕业证书的报负并未消逝。在一次偶尔看报纸广告的时候,得知可以通过上夜校实现自己的夙愿。最终选择和身患疾病的小女儿-无法在正常的教室里上学,一起报名参加了夜校的学习。续写部分分为两段,第一段开头是:再次去学校的感觉很刺激,但这不是游戏。所以接下来的描写中要写自己在学

    96、校的生活是如何的刺激。第二段开头是:琳达和我互相帮助渡过难关。本段应该写到自己和女儿是通过什么方式来互帮互助通过难关,最终实现自己的夙愿。【点睛】本篇续写言简意赅,行文连贯,要点齐全,言简意赅,目的明确, 充分完成了写作任务。还使用一些连词, 让文章条理清楚。使用了一些复杂句和复合句,使文章更加生动而流畅,这些都体现了较强的驾驭语言的能力。具体如下: Sitting in a classroom full of kids was awkward, even if most of them were respectful and encouraging.运用了动名词做主语;During the day, I was still a busy married woman having loads of housework to do.运用了现在分词做定语;When I was down, Linda encouraged me.运用了时间状语从句;I have to say it was a time which was really hard on both of us.运用了定语从句;

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:山东省菏泽市2019-2020学年高一英语下学期期中试题(B)(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357275.html
    相关资源 更多
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考话题重组练6 (阅读理解:科普类) WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考话题重组练6 (阅读理解:科普类) WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考话题重组练1 (阅读:生态环保类;完形:记叙文) WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考话题重组练1 (阅读:生态环保类;完形:记叙文) WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考仿真练(二) WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考仿真练(二) WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考仿真练(一) WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习高考仿真练(一) WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练9 第1部分 必修2 UNIT 4 WILDLIFE PROTECTION WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练9 第1部分 必修2 UNIT 4 WILDLIFE PROTECTION WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练7 第1部分 必修2 UNIT 2 THE OLYMPIC GAMES WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练7 第1部分 必修2 UNIT 2 THE OLYMPIC GAMES WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练4 第1部分 必修1 UNIT 4 EARTHQUAKES WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练4 第1部分 必修1 UNIT 4 EARTHQUAKES WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练35 第1部分 选修7 UNIT 5 TRAVELLING ABROAD WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练35 第1部分 选修7 UNIT 5 TRAVELLING ABROAD WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练33 第1部分 选修7 UNIT 3 UNDER THE SEA WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练33 第1部分 选修7 UNIT 3 UNDER THE SEA WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练30 第1部分 选修6 UNIT 5 THE POWER OF NATURE WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练30 第1部分 选修6 UNIT 5 THE POWER OF NATURE WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练29 第1部分 选修6 UNIT 4 GLOBAL WARMING WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练29 第1部分 选修6 UNIT 4 GLOBAL WARMING WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练28 第1部分 选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练28 第1部分 选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练26 第1部分 选修6 UNIT 1 ART WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练26 第1部分 选修6 UNIT 1 ART WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练24 第1部分 必修5 UNIT 4 MAKING THE NEWS WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练24 第1部分 必修5 UNIT 4 MAKING THE NEWS WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练18 第1部分 必修4 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练18 第1部分 必修4 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练14 第1部分 必修3 UNIT 4 ASTRONOMY:THE SCIENCE OF THE STARS WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练14 第1部分 必修3 UNIT 4 ASTRONOMY:THE SCIENCE OF THE STARS WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练10 第1部分 必修2 UNIT 5 MUSIC WORD版含答案.doc2018高三英语(浙江专版)一轮复习题型组合课时练10 第1部分 必修2 UNIT 5 MUSIC WORD版含答案.doc
  • 云南省云龙县第二中学2013-2014学年高一下学期二调考试英语试题 扫描版含答案.doc云南省云龙县第二中学2013-2014学年高一下学期二调考试英语试题 扫描版含答案.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:选修7-MODULE3 LITERATURE WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:选修7-MODULE3 LITERATURE WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:选修7-MODULE2 HIGHLIGHTS OF MY SENIOR YEAR WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:选修7-MODULE2 HIGHLIGHTS OF MY SENIOR YEAR WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:选修6-MODULE2 FANTASY LITERATURE WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:选修6-MODULE2 FANTASY LITERATURE WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修5-MODULE4 CARNIVAL WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修5-MODULE4 CARNIVAL WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修5-MODULE3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修5-MODULE3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA WORD版含解析.doc
  • 云南省云龙县2013-2014学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含答案.doc云南省云龙县2013-2014学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE6 UNEXPLAINED MYSTERIES OF THE NATURAL WORLD WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE6 UNEXPLAINED MYSTERIES OF THE NATURAL WORLD WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE5 A TRIP ALONG THE THREE GORGES WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE5 A TRIP ALONG THE THREE GORGES WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE3 BODY LANGUAGE AND NON VERBAL COMMUNICATION WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE3 BODY LANGUAGE AND NON VERBAL COMMUNICATION WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE2 TRAFFIC JAM WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修4-MODULE2 TRAFFIC JAM WORD版含解析.doc
  • 2018高三英语外研版一轮课时训练:必修3-MODULE5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA WORD版含解析.doc2018高三英语外研版一轮课时训练:必修3-MODULE5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA WORD版含解析.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1