广东省深圳市宝安第一外国语学校2021-2022学年高一英语下学期期中试卷(Word版带解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 深圳市 第一 外国语学校 2021 2022 学年 英语 学期 期中 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、20212022年高一第二学期英语期中考试考试时长:2小时15分(135分钟) 全卷满分:150分第一部分 听力理解(共两节,12小题,每小题1.5分,共18分)第一节(共5小题,每小题放一遍)1. Where does the conversation take place?A. In a hotel. B. In a taxi. C. In the post office.2. What does the man want to know?A. When his mother will be home.B. When Grandma is coming over.C. When he sh
2、ould call the woman.3. What will Jeffs father do?A. Lose weight. B. Learn driving. C. Buy a car for Jeff.4. What does the woman mean?A. The new computer is cool.B. Her computer broke down.C. She needs a bigger computer.5. How does the man suggest the woman deal with the old shoes?A. Have them repair
3、ed. B. Throw them away. C. Sell them online.第二节(共3段对话,每段对话放两遍)6. What will Sam go to Russia for?A. His mothers wishes. B. Sightseeing. C. Business.7. Why does the woman refuse Sams invitation?A. She hasnt prepared for her trip.B. She is unsuitable for such a trip.C She prefers to travel with her sis
4、ter.8. Who is going to Singapore?A. Grace. B. Steve. C. Taylor.9. What does the man think of Taylor?A. Shy. B. Great. C. Bad-tempered.10. Where does the man want to go?A. Washington. B. New York. C. Chicago.11. Why does the man refuse to travel at night?A. Its too late. B. Its very tiring. C. Its da
5、ngerous.12. What time will the man arrive?A. At 8:40 am. B. At 7:36 am. C. At 6:06 am.第二部分 基础知识(共10小题; 每小题1分,共10分)单项选择 从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. _ their hats into the air, the fans of the winning team shouted happily.A. To throwB. ThrowingC. Having thrownD. Being thrown【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动
6、词。句意:获胜球队的球迷把帽子抛向空中,高兴地欢呼起来。分析句子可知,此处使用非谓语动词,作状语,fans与throw之间为逻辑上的主谓关系,用现在分词表主动,且shout与throw同时发生,所以用现在分词的一般式。故选B。2. The WTO cannot _ its name if it does not include a country that is home to one fifth of mankindA. turn intoB. keep in touch withC. break downD. live up to【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:如果世贸组
7、织不包括一个占世界五分之一人口国家,它就不能名副其实。A. turn into变成;B. keep in touch with与保持联系;C. break down分解;D.live up to符合,不负(盛名)。根据“if it does not include a country that is home to one fifth of mankind”及常识可知,此处表示“不负(盛名)”。故选D。3. The culture program is so _ that the viewers find themselves glued to it.A. sensitiveB. virtua
8、lC. temporaryD. appealing【答案】D【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:这个文化节目如此吸引人,以至于观众发现自己被吸引住了。A.sensitive敏感的;B. virtual虚拟的;C. temporary临时的;D.appealing吸引人的。根据“the viewers find themselves glued to it”可知,这个文化节目很吸引人,故选D。4. What _ me is our lack of preparation for the coming change.A. engagesB. concernsC. movesD. confus
9、es【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:让我担心的是我们对即将到来的变化缺乏准备。A. engages使参与,从事;B. concern使忧虑,使担心;C. moves感动;D. confuses使迷惑。根据后文“our lack of preparation for the coming change”可知,对变化缺乏准备令人担心。故选B项。5. Look! Im currently in the Louvre. What _ to you is Mona Lisa by Da Vinci.A. is presentedB. has presentedC. is being p
10、resentedD. has been presenter【答案】C【解析】【详解】考查动词语态。句意:看!我现在在卢浮宫。现在呈现在你面前的是达芬奇的蒙娜丽莎。根据句意“呈现给你(被呈现)”以及“Look! Im currently in the Louvre. ”可知,此处表示正在进行的被动动作,应用现在进行时的被动语态。故选C。6. The actress, _ for her wonderful acting skill, will be interviewed by Mongo TV next week.A. to knowB. knowingC. being knownD. kno
11、wn【答案】D【解析】【详解】考查过去分词。句意:这位以精湛演技著称的女演员将于下周接受芒果电视台的采访。本句中已存在谓语interview,动词know和逻辑主语The actress之间是动宾关系,应用过去分词作定语,故选D项。7. As far as I know, Han Gans talent and years of hard work _ his success.A. are due toB. contribute toC. are used toD. apologize to【答案】B【解析】【详解】考查固定(动词)短语词义辨析。句意:据我所知,Han Gan的成功得益于他的才
12、华和多年的努力。A. are due to是由于;B. contribute to贡献给,促成,有助于;C. are used to习惯于;D. apologize to向道歉。根据前文“talent and years of hard work”和后文“his success”可知,才华和努力有助于成功。故选B项。8. _ in her best suit, the girl tries to make herself _ in the party.A. Dressing; noticedB. Dressing; noticingC. Dressed; noticingD. Dressed;
13、 noticed【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:这个女孩穿着她最好的衣服,试图在聚会上引人注目。(be)dressed in是固定搭配,非谓语动词dress“给穿衣服”用其过去分词作状语;make后接复合宾语,非谓语动词notice和宾语herself之间是被动关系,故用其过去分词作宾补。故选D项。9. The Dragon Boat Festival _ in our country for centuries.A. has been celebratedB. is being celebratedC. is celebratedD. has celebrated【答案】A【
14、解析】【详解】考查时态语态。句意:我国庆祝端午节已有几个世纪了。The Dragon Boat Festival与celebrate之间是被动关系,再结合时间状语“ for centuries”可知用现在完成时的被动语态,故选A。10. You seem to be very upset this afternoon._. I should not have said so much about Jacks family.A. Never say neverB. Pull your weightC. Loose lips sink shipsD. Get a load of it【答案】C【解
15、析】【详解】考查情景交际。句意:你今天下午看起来很沮丧。言多必失。我不该对杰克的家人说那么多。A.Never say never永不言败;B.Pull your weight全力以赴;C.Loose lips sink ships言多必失;D.Get a load of it仔细看(听)。根据“I should not have said so much about Jacks family.” 可知此处表示“言多必失”,故选C。第三部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。AGer
16、many is famous for its history and culture, and it also has some of Europes most wild and wonderful scenery. Here are four parks worth visiting.The Bliesgau BiosphereThis place is home to almost half of all German flower species. The grasslands run for miles, drawing in different butterflies. Thanks
17、 to its great climate, this is an area of sustainable development. In fact, this park is an example of farming done right and offers a wealth of agricultural know-how to anyone eager to learn.Berchtesgaden nature parkBerchtesgaden is one of Germanys oldest and most beautiful conservation areas. Path
18、s go in and out of the forest, leading you along the banks of glassy lakes. The more adventurous visitors may choose paragliding (滑翔伞运动). Back on the ground, a network of more than 150 miles of walking paths goes through the forest.Southern Black Forest nature parkThe highland areas, with views over
19、 Switzerland and France, are a good place for food-lovers. Activities in the park range from hiking and fishing to mountain biking, while the slower travelers will enjoy the paths to get away from everyday life.Jasmund nature parkIt lies on the west coast of the offshore island of Rugen. This protec
20、ted site is the smallest of Germanys national park. It is here that painter Caspar David Friedrich found himself inspired to create one of his masterpieces, Chalk Cliffs on Rigen, in 1818. Here long paths can take you all the way to the Rugen coastline, where white-sand beaches and blue waters wait
21、for you.11. Where can visitors know of farming methods?A. The Bliesgau Biosphere.B. Berchtesgaden nature park.C. Southern Black Forest nature park.D. Jasmund nature park.12. What do Jasmund nature park and Berchtesgaden nature park have in common?A. They both have different flowers.B. They both offe
22、r beautiful grasslands.C. They both have long paths.D. They are good for travelers to fish.13. Where can this text come from?A. An advertisement.B. An essay.C. A short story.D. A report.【答案】11. A 12. C 13. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了德国四个值得参观的公园。【11题详解】细节理解题。根据The Bliesgau Biosphere部分的“In fact, this park
23、is an example of farming done right and offers a wealth of agricultural know-how to anyone eager to learn.(事实上,这个公园是正确耕作的一个例子,为任何渴望学习的人提供了丰富的农业知识。)”可知,在The Bliesgau Biosphere游客能知道耕作方法。故选A。【12题详解】细节理解题。根据Berchtesgaden nature park部分的“Back on the ground, a network of more than 150 miles of walking path
24、s goes through the forest.(回到地面上,一个超过150英里的步行小路穿过森林。)”和Jasmund nature park部分的“Here long paths can take you all the way to the Rugen coastline, where white-sand beaches and blue waters wait for you.( 在这里,长长的小径可以把你带到鲁根海岸线,那里有白色的沙滩和蓝色的海水等着你。)”可知,两个地方都有着漫长的步行小路。故选C。【13题详解】推理判断题。根据文章第一段“Germany is famous
25、 for its history and culture, and it also has some of Europes most wild and wonderful scenery. Here are four parks worth visiting.(德国以其历史和文化而闻名,它也有一些欧洲最狂野和最美妙的风景。这里有四个值得参观的公园。)”可知,文章介绍了德国的四个自然公园,应该属于广告。故选A。BFor Canaan Elementarys second grade in Patchogue, N. Y., today is speech day, and right now i
26、ts Chris Palaezs turn. The 8-year-old is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems like the kind of kid who would enjoy public speaking.But hes nervous. “Im here to tell you today why you should . should .” Chris trips on the “-ld,” pronunciation difficulty for many non-native English
27、 speakers. His teacher, Thomas Whaley, is next to him, whispering support. “. Vote for . me .” Except for some stumbles, Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion, Whaley invites the rest of the class to praise him.A son of immigrants, Chris started learning Engli
28、sh a little over three years ago. Whaley recalls how at the beginning of the year, when called upon to read, Chris would excuse himself to go to the bathroom.Learning English as a second language can be a painful experience. What you need is a great teacher who lets you make mistakes. “It takes a lo
29、t for any student,” Whaley explains, “especially for a student who is learning English as their new language, to feel confident enough to say, I dont know, but I want to know. ”Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their ha
30、nds if they thought they could never be a president. The answer broke his heart. Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast (夸耀)about themselves.“Boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very
31、difficult for a child who came into the classroom not feeling confident.”14. What made Chris nervous?A. Telling a story.B. Making a speech.C. Taking a test.D. Answering a question.15. What does the underlined word “stumbles” in paragraph 2 mean?A. Impolite behaviors.B. Spelling mistakes.C. Improper
32、stops.D. Silly jokes.16. We can infer that the purpose of Whaleys project is to _.A. help students see their own strengthsB. test students public speaking skillsC. prepare students for their future jobsD. inspire students love for politics17. Which of the following best describes Whaley as a teacher
33、?A. Humorous.B. Caring.C. Patient.D. Demanding.【答案】14. B 15. C 16. A 17. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了纽约州帕奇格的迦南小学二年级的教师Thomas Whaley在班里开展“总统竞选演讲”项目,以帮助学生树立自信。【14题详解】细节理解题。根据第一段的“The 8-year-old is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems like the kind of kid who would enjoy public speaking.
34、(这个8岁的孩子是班上的小丑。他有一双闪亮的黑眼睛,看起来是那种喜欢在公众场合演讲的孩子)”和第二段的“But hes nervous. (但是他很紧张)”可知,在班上演讲让Chris紧张。故选B。【15题详解】词句猜测题。根据第二段的“ “Im here to tell you today why you should . should .” Chris trips on the “-ld,” pronunciation difficulty for many non-native English speakers. (“我今天要告诉你为什么你应该应该”对于许多非母语为英语的人来说,克里斯遇
35、到了“ld”发音困难)”可知,Chris在发音发面有问题,因此常常出现不恰当的停顿。由此猜测划线词所在句子意为“除了一些停顿,Chris表现很好”,即stumble意为“不恰当的停顿”。故选C。【16题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast (夸耀)about themselves. (Whaley说,这个项目不仅仅是学习在公共场合阅读和说话。他想让这些
36、孩子学会自我夸耀)”和最后一段“Boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very difficult for a child who came into the classroom not feeling confident.” (Whaley说:夸耀自己和自己最好的品质,对于一个走进教室却不自信的孩子来说是很难的。)”推知,Whaley项目的目的是通过夸耀自己和自己的品质来帮助孩子们看到他们的优点。故选A。【17题详解】推理判断题。纵观全文,尤其第二段的“His teacher, Thomas W
37、haley, is next to him, whispering support. (他的老师ThomasWhaley坐在他旁边,低声表示支持)”和“When he brings his speech to a nice conclusion, Whaley invites the rest of the class to praise him. (当Chris的演讲结束时,Whaley邀请全班同学表扬他)”可知,Chris演讲时,Whaley在身旁默默地鼓励他。由此推知,Whaley是一个对学生关怀备至的老师。故选B。CPrince William, second in line to t
38、he British throne, gave his first TED Talk on Saturday to launch his Earthshot Prize, a competition that will award five 1 million prize money every year for the next decade to those who can come up with solutions to environmental problems.Any person, group or organization around the world is qualif
39、ied, and any suggestion is welcome, so long as it is applicable globally. It could be a new technology, a new approach, a new governmental policy or any other ideas toward five environmental goals -fixing the climate, purifying the air, protecting nature, cleaning oceans and handling waste.Earthshot
40、 was inspired by John F. Kennedys Moonshot, an ambitious 1961 mission to get a man on the moon within a decade. The purpose of the prize is partly to arouse excitement and offer what Prince William called “a bit of catalyst, a bit of hope, a bit of positivity at a time when the world needs. The mone
41、y will come from donors around the world. The prize committee includes many celebrities.Prince William has environmental activism in his blue blood. Both his grandfather, and his father Prince Charles were active environmentalists. Prince William acknowledged his heritage by saying he had always lis
42、tened, learned and believed what they were saying about the environment. Besides speaking wise words, he also puts forward a good prize. Over a million pounds is significantly more than a Nobel Prize and should inspire some serious and creative thinking about the difficulties of Planet Earth. Unlike
43、 the Nobel Prize money, the Earthshot money is supposed to be spent on the winning project. “If we achieve these goals, by 2030 our lives wont be worse, and we wont have to sacrifice everything we enjoy. Instead, the way we live will be healthier, cleaner, smarter, and better for all of us, he said.
44、18. What can be learned about The Earth shot Prize?A. It will be awarded to Britons.B. It aims to solve social problems.C. It is named after a moon mission.D. It offers 50 million in total.19. A person can win the prize for.A. a method to monitor sea levelsB. a new technology to forecast the weather
45、C. a new approach to recycling the wasteD. a local government policy to ban fishing20. What does the underlined word catalyst in paragraph 3 mean?A. Encouragement.B. Alarm.C. Challenge.D. Surprise.21. What can we infer from the last paragraph?A. Earthshot Prize equals Nobel Prize.B. Planet Earth wil
46、l be cleaned by 2030.C. Prince William only talks the talk.D. Prince William is influenced by his family.【答案】18. D 19. C 20. A 21. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了威廉王子由于受到家人的影响,也很关心环境问题,并设立了一个奖项“Earthshot Prize”用来奖励那些能够有效解决某些环境问题的人。18题详解】细节理解题。根据第一段“Prince William, second in line to the British throne, gav
47、e his first TED Talk on Saturday to launch his Earthshot Prize, a competition that will award five 1 million prize money every year for the next decade to those who can come up with solutions to environmental problems.(英国王位第二继承人威廉王子于上周六发表了他的首次TED演讲,宣布设立“Earthshot Prize”。在未来十年里,该奖项每年将向那些能想出环境问题解决方案的人
48、颁发500万英镑的奖金)”可知,该奖项单人将获得500万英镑,总共十年,因此总奖金为5000万英镑,故选D项。【19题详解】细节理解题。根据第二段“It could be a new technology, a new approach, a new governmental policy or any other ideas toward five environmental goals -fixing the climate, purifying the air, protecting nature, cleaning oceans and handling waste.(它可以是一项新技
49、术、一种新方法、一项新的政府政策或任何其他旨在实现五个环境目标的想法修复气候、净化空气、保护自然、清洁海洋和处理废物)”可知,一个人能够获得该奖项的条件是要提出一种循环处理废弃物的新方法,故选C项。【20题详解】词句猜测题。根据第三段“The purpose of the prize is partly to arouse excitement and offer what Prince William called “a bit of catalyst, a bit of hope, a bit of positivity at a time when the world needs. (设
50、立该奖项的部分目的是在这个世界需要的时候激起人们的兴奋,并提供威廉王子所说的“一点catalyst,一点希望,一点积极性”)”可知,catalyst与hope(希望),positivity(积极性)并列,其词性与含义都要与它们相近,表达正向的感觉,结合选项意思,A. 鼓励;B. 警告;C. 挑战;D. 惊喜,惊讶。最符合要求的是A项“鼓励”。故选A项。【21题详解】细节理解题。根据最后一段“Both his grandfather, and his father Prince Charles were active environmentalists. Prince William ackno
51、wledged his heritage by saying he had always listened, learned and believed what they were saying about the environment. (他的祖父和父亲查尔斯王子都是积极的环保主义者。威廉王子承认自己的传统,他说他一直在倾听、学习和相信他们对环境的看法)”可知,威廉王子重视环保的思想是受到了他的家人的影响。故选D项。D“The past is a different country, they do things differently there,” L.P. Hartley wrote
52、 in one of his best-known novels, The Go-Between. To the British novelist, the past was irrelevant. And one of my Asian students once told me “I have no interest in the past. Im only interested in the present and the future.” I have to disagree. “The past” is a very interesting country, and the more
53、 we know about it, the more we will be able to understand the present and thus, prepare ourselves for the future.An ideal place, as I see it, that can allow us to look back on the past is the museum. I prefer to visit museums as if you are sitting in the same room with some of the greatest men in hi
54、story. While no museums can claim to offer a complete picture of human history, the lessons we can learn from the events and wonders of the past are of great value.Thanks to modern technology, museums are being transformed from places of looking and learning to spaces of participation and interactio
55、n. A large number of immersive(沉浸式)multi-media displays, which allow visitors to engage with its exhibits during their visit, play a big part at the Shanghai Natural History Museum.The rise in technology has also made museums more accessible than ever. Since the outbreak of COVID-19, traditional mus
56、eums have started to think outside of the box in order to create new ways for visitors to experience their collections online. It is definitely good news for those who are fascinated by museums but are struggling to actually go there. However, you shouldnt expect to get the same experience that an i
57、n-person visit would provide, at least, that is, for now.International Museum Day is observed on May 18 every year. This is a quick reminder that you should always spare some time to visit museums and appreciate the “must-see em ” things that are an important part of the cultural heritage of humanki
58、nd.22. What does the writer think of “the past”?A. Different.B. Unrelated.C. Significant.D. Understandable.23. Why is the museum an ideal place to look back on the past?A. Its where the great minds once sat.B. Its where to learn and reflect.C. Its where to learn about previous events.D. Its where to
59、 appreciate ancient wonders.24. What does “outside of the box way” in paragraph 4 refer to?A. Allowing more in-person visits.B. Showing a complete picture of history.C. Adding multi-media displays.D. Offering online exhibits.25. Which could be the best title for the text?A. Technology Revives Museum
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-363454.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
19五年级下册语文课件-会飞的蒲公英1.ppt
