山东省德州市第一中学2021届高三英语10月份月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 德州市 第一 中学 2021 届高三 英语 10 月份 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省德州市第一中学2021届高三英语10月份月考试题(含解析)本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,第卷1至4页,第卷4至5页,共150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答第I卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷和答题卡相应位置上。2. 选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,不能答在本试卷上,否则无效。3. 答第II卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第I卷(选择题,共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后
2、有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did Jason like doing as a child?A. Jumping rope. B. Reading books. C. Doing ball sports.2. Why does Karen hardly eat red meat?A. She dislikes their taste. B. She wants to stay healthy. C. She isnt good at cooki
3、ng them.3. Where are the speakers probably?A. At home. B. At a toy shop. C. At an amusement park.4. What do we know about James?A. He has a poor memory. B. He is waiting for a call. C. He went to bed early.5. What are the speakers mainly talking about?A. The effect of film reviews.B. The cover figur
4、e of a magazine.C. An actors performance in a movie.第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What is the organization “motorbike sisters” aimed at?A. Reducing traffic j
5、ams in the capital.B. Helping more women ride motorbikes.C. Making motorbikes more popular worldwide.7. How does the woman most probably go to work?A. On foot. B. By bus. C. By motorbike.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. How many countries worldwide ban e-cigarettes completely?A. Over 13. B. Over 30. C. Over
6、43.9. Where are e-cigarettes promoted?A In the UK. B. In Germany. C. In Belgium.10. What is the man?A. A student. B. A shop assistant. C. A teacher.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What is Jennifers plan for this weekend?A Going to a movie. B. Watching a concert. C. Doing some reading.12. What kind of life
7、 do Esperanzas family live in California?A. Hard. B. Colorful. C. Quiet.13. How does Henry react to the book?A. Disappointed. B. Interested. C. Surprised.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. What is the woman doing?aA. Planning her budget.B. Conducting an interview.C. Giving advice on studies.15. What costs Ma
8、tt most each month?A. Food. B. Clothes. C. Books.16. How much does Matt spend on sports a month?A. About $15. B. About $30. C. About $50.17. What is the probable relationship between the speakers?A. Strangers. B. Co-workers. C. Schoolmates.听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. What percentage of the fire remain
9、s uncontrolled?A. 85%. B. 65%. C. 15%.19. What damage did the fire cause?aA. Destruction of 96 buildings in Sonoma County.B. Hundreds of thousands of homeless people.C. The burning down of the Getty Museum.20. What will the weather most probably be like in northern California?A. Rainy. B. Cloudy. C.
10、 Windy.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中(A、B、C和D),选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhats on your travel list for 2020? Ive consulted several travel experts to find out the top places in the USA worth visiting in 2020.Where: New Orleans, LouisianaWhy: New Orleans is known for its mu
11、sic and food scene-not to mention the festivals. It has about 130 festivals each year so theres really no bad time to visit. Bourbon Street is the obvious choice for food, drink and jazz and its definitely a must-visit location, especially for first-timers to the city.Where: Vail Village, Colorado W
12、hy: Vail is the perfect destination for travelers looking to find almost everything in one central spot. Stay at the amazing Four Seasons Resort and Residences Vail to be steps away from Vail Village, a popular town with cobblestone (鹅卵石) streets for wandering leisurely. The countrys largest free tr
13、ansportation system runs frequently, making it easy to access almost anywhere from Vail Village to Lionshead Village.Where: Hudson Valley, New YorkWhy: The Hudson Valley is where New Yorkers go to escape the city when they need a healthy dose of nature and relaxation. Just an hour and half north of
14、New York City, the Hudson Valley is made up of small, impossibly charming towns, where the air is fresher and things do move slower in the mountains.1. You can enjoy different things in New Orleans except _.A. sceneryB. musicC. festivalsD. food2. Which place would you prefer if you like wandering le
15、isurely?A. Bourbon Street.B. Vail Village.C. Lionshead Village.D. New Orleans.3. What can New Yorkers enjoy in the Hudson Valley?A. Ancient towns.B. Healthy diets.C. Slow movement.D. Inner peace.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三个2020年美国最值得去的地方,文章介绍了它们的位置和特色等信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段中New Orleans is k
16、nown for its music and food scene-not to mention the festivals.可知新奥尔良以其音乐和美食闻名更不用说节日了。由此可知,你可以在新奥尔良享受到音乐、节日和美食,除了风景。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中Stay at the amazing Four Seasons Resort and Residences Vail to be steps away from Vail Village, a popular town with cobblestone (鹅卵石) streets for wandering leisur
17、ely.可知入住令人惊艳的韦尔四季度假酒店和公寓,离韦尔村只有几步之遥,韦尔村是一个拥有鹅卵石街道的热门小镇,适合悠闲地漫步。由此可知,如果你喜欢悠闲地漫步,你会更喜欢Vail Village。故选B。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中The Hudson Valley is where New Yorkers go to escape the city when they need a healthy dose of nature and relaxation. Just an hour and half north of New York City, the Hudson Valley
18、 is made up of small, impossibly charming towns, where the air is fresher and things do move slower in the mountains.可知哈德逊谷是纽约人逃离城市的地方,在这里他们可以享受到自然和放松。哈德逊河谷位于纽约市以北一个半小时车程的地方,它由许多迷人得难以置信的小镇组成,那里的空气更新鲜,山里的生活节奏也更慢。由此可推知,纽约人在哈德逊河谷能享受到内心的平静。故选D。BTwenty years ago, I became involved in pet therapy (治疗) wor
19、k. As digging deeper into the job, I had an urge to be a recorder of their daily work to let more and more people know their efforts and contributions. After all, they could not say our languages. It was when I got familiar with the work that I got my golden retriever puppy (金毛寻回犬), whom I named Ang
20、el. As she matured and went through obedience training, I realized that she would be a good partner.Angel is ten now and still works every week. As a rule, she visits two hospitals, a day care for the elderly, and our librarys PAWS for Reading program. Angel has also helped out at a childrens specia
21、l-needs camp. She is so popular that everywhere we go people recognize her, especially the kids she has worked with.We have seen some very special things through our pet therapy work. I brought Angel to our local hospital to visit a woman who was completely paralyzed (瘫痪的) on her right side from a s
22、troke. One day, my husband, Jack asked her if she wanted to give Angel a treat. She nodded and gently took the treat, raised her right hand and started petting Angel. Her friend was in the room and said, “She hasnt been able to move that hand since she had her stroke!”Somehow it seems appropriate th
23、at when Angel visits the hospital, she also performs tricks for the patients with her paws. The best one is when she crouches on the floor and crosses her paws. She stays still and doesnt move until Jack says “Best wishes”. Its the best wishes for all the people Angel meets as well as for her.4. Why
24、 does the author want to be a recorder?A. Pets cannot record themselves.B. Pets should be highly praised.C. Pets labor should be made aware of.D. Pets daily work is important.5 How is Angels work?A. Busy but rewarding.B. Interesting but tiring.C. Funny and amusing.D. Important and demanding.6. What
25、did Angel do for the paralyzed woman?A. She cured her disease.B. She visited her at times.C. She gave her best wishes.D. She played tricks on her.7. What is the best title for the passage?A. A loyal dog.B. Selfless love.C. A silent angel.D. Great devotion.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述作者参与
26、宠物疗法(治疗)工作。并随着工作的深入,作者录下宠物的日常工作,在工作中,作者认识了金毛猎犬小狗(金毛寻回犬),取名天使。随着的宠物治疗工作的进行,作者看到了一些非常温暖人心的事情,他们虽然不会说话,但是他们以自己的方式给身边的人带来了良好的愿望。【4题详解】细节理解题。本题题干意为:为什么作者想成为一名记录员?根据第一段As digging deeper into the job, I had an urge to be a recorder of their daily work to let more and more people know their efforts and cont
27、ributions.随着工作的深入,我很想记录下他们的日常工作,让更多的人知道他们的努力和贡献。可知C项:宠物的劳动应该被大家注意到。符合题意;故答案为C。【5题详解】推理判断题。本题题干意为:安吉尔是怎样工作的?根据文章第二段As a rule, she visits two hospitals, a day care for the elderly, and our librarys PAWS for Reading program. Angel has also helped out at a childrens special-needs camp. She is so popular
28、 that everywhere we go people recognize her, especially the kids she has worked with.可知安吉尔工作非常忙里并且很受欢迎,故A项:忙碌但有所回报的。符合题意。B项:有趣,但是很累。C项:有趣的和有趣的。D:重要和要求高的。均不符合题意。故答案为A。【6题详解】推理判断题。本题题干意为:安吉尔为瘫痪的女人做了什么?根据文章第三段She nodded and gently took the treat, raised her right hand and started petting Angel. Her fri
29、end was in the room and said, “She hasnt been able to move that hand since she had her stroke!”和第四段Somehow it seems appropriate that when Angel visits the hospital, 可知安吉尔会去医院看他们。可知正确选项为B项:她有时去看她。A项:她治好了她的病。C项:她给了她最好的祝愿。D项:她捉弄了她;均不合题意。故答案为B。【7题详解】主旨大意题。通过全文概可知,文章主要介绍了作者认识了金毛猎犬小狗(金毛寻回犬),取名安吉尔。随着的宠物治疗工
30、作的进行,作者看到了一些非常温暖人心的事情,他虽然不会说话,但是他们以自己的方式给身边的人带来了良好的愿望。可知C项:一个无声的天使符合题意;故正确答案为C。CWhen you really love a book, or have just scored a new one that youre dying to read, it can be exciting to pick up a smooth, shiny hardcover copy that creaks a little bit when you open it. But those hardcover books can b
31、e heavy, and new ones arent cheap, either. Sometimes, youd just rather have a portable paperbackbut if its a new book youre after, you might have to wait a full year or so to get it in paperback form. Why are books released as hardcovers first?Not so long ago, hardcover books were the only type of b
32、ooks. Before the appearance of mass production, print runs were limited, and books were hard-bound and expensive. Around the 1930s, that changed with the production of mass-produced paperback books, which consisted with a huge surge in reading as a leisure activity around World War II. Paperback boo
33、ks were more affordable and cheaper to produce, which still holds true today.Despite the seeming advantages of paperbacks, there are several reasons why the hardcover has persisted. Because of its history, it conveys a bit more legitimacy (正统性) in the book world than the paperback does.” The hardbac
34、k is a mark of qualityit shows booksellers and reviewers that this is a book worth paying attention to,” Philip Jones, editor at the Bookseller, explains to The Guardian.But the major reason why books come out as hardeovers is that people buy them, despite their higher cost. The Economist compares i
35、t to movies being released in theaters several months before they arrive on DVD. “Just as film fans like to see films on the big screen, collectors enjoy the hardbacks superior quality,” according to The Economist. And because theyre profitable, publishers can gain more from hardcovers, which “will
36、often sell at twice the price of their paperback equivalent but do not cost twice as much to produce,” Jones explains.8. What can we learn about hardcover books from paragraph1?A. They appeal to real book-lovers.B. They are heavy but not expensive.C. They take a long time to come out.D. They are not
37、 preferred by book-lovers.9. What does the underlined word “surge” in paragraph 2 mean?A. Drop.B. Success.C. Blow.D. Increase.10. Why are hardback books still printed today?A. They are brilliantly edited.B. They are worth collecting.C. They convey correct information.D. They sell better than paperba
38、cks.11. What is the main purpose of the passage?A. To introduce hardcover books.B. To present a new social finding.C. To explain a confusing problem.D. To encourage people to read books.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】本文是一篇说明文。精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章主要就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。【8题详解】细节
39、理解题。根据第一段中When you really love a book, or have just scored a new one that youre dying to read, it can be exciting to pick up a smooth, shiny hardcover copy that creaks a little bit when you open it.可知当你真的很喜欢一本书,或者刚刚得到一本你非常想读的新书时,拿起一本光滑、闪亮的精装书是一件令人兴奋的事情,当你打开它的时候,它会吱吱作响。由此可知,精装书吸引了真正的图书爱好者。故选A。9题详解】词义
40、猜测题。根据划线词上文Around the 1930s, that changed with the production of mass-produced paperback books以及后文in reading as a leisure activity around World War II可知大约在20世纪30年代,随着大量生产的平装书的生产,加上在第二次世界大战前后,将阅读作为一种休闲活动的人数量增多了,所以都是精装书的情况发生了变化。由此可知,划线词意思为“增加”。A. Drop.落下;B. Success.成功;C. Blow.吹;D. Increase.增加。故选D。【10题
41、详解】细节理解题。根据最后一段中“Just as film fans like to see films on the big screen, collectors enjoy the hardbacks superior quality,” according to The Economist.可知经济学人称:“就像影迷喜欢在大屏幕上看电影一样,收藏者也喜欢精装书的高品质。”由此可知,精装书到今天还在印刷,因为它们值得收藏。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第一段最后一句Why are books released as hardcovers first?可知为什么书籍首先以精装书的形式
42、发行?结合文章说明了精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章主要就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。由此可推知,这篇文章的主要目的是为了解释一个令人困惑的问题。故选C。DThe World Wildlife Fund for Nature - WWF - reports that nearly 3 billion animals were killed or displaced by Australias wildfires in 2019 and 2020. The number, reported in late July, was
43、about three times higher than an earlier WWF estimate. “It ranks as one of the worst wildlife disasters in modern history,” said WWF - Australia Chief Executive officer Dermot O Gorman. The WWF said it used different methods to estimate wildlife populations, including information from over 100, 000
44、studies. The scientists created models to estimate the number of creatures found in areas destroyed by fire. Project leader Lily Van Eeden from the University of Sydney said the research was the first continent - wide examination of animals affected by wildfires. “Other nations can build upon this r
45、esearch to improve understanding of bushfire impacts everywhere,” she said. Those creatures that fled destroyed habitats faced a lack of food and shelter or the likelihood of moving into already occupied habitats. Researchers said the destruction will cause some species to become extinct before thei
46、r existence is even recorded. “We dont even know what we are losing,” said Chris Dickman, a professor of ecology at the University of Sydney. “These were species that were here and now they have gone. . . Its almost too tragic to think about,” Dickman added. The WWF report calls for improvements in
47、habitat connectivity to help species escape from fires. It also calls for identifying and protecting habitat that was not burned to help save threatened species. An expanded report on the study is expected later this year. The wildfires started in September 2019 and continued through March of this y
48、ear. Scientists say the fires were fueled by higher than normal temperatures and years of drought in the Australian bush. The fires caused 34 human deaths and destroyed nearly 3, 000 homes. The WWF said that over the past year, it had raised money from donors to allocate emergency aid to the front l
49、ines of the fires to help injured and displaced wildlife.12. What do we know about Australias wildfires in 2019 and 2020?A. They were the worst disasters in history.B. Over 3 billion animals died in the wildfires.C. They caused more damage than calculated earlier.D. Most animals moved to already occ
50、upied habitats.13. How did Chris Dickman feel about the extinction of some species?A. Astonished.B. Pained.C. Annoyed.D. Puzzled.14. What can be inferred from the last paragraph?A. The wildfires last a whole year.B. The wildfires were caused by the heat.C. The wildfires also cause damages to humans.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
