山东省济南市章丘市第四中学2019-2020学年高二下学期第五次质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市章丘市第四中学2019-2020学年高二下学期第五次质量检测英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市
- 资源描述:
-
1、2018级第五次线上考试英语试卷第I卷第一部分: 听力(共两节,20小题;每小题1.5分,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1. What does the woman mean?A. She is willing to go on a picnic tomorrow.B. She likes going on a picnic every week.C. The weather will no
2、t be good for a picnic.2. How many bills has the man got?A. 5. B. 8. C. 20.3. How long does it take the man to drive home during rush hour?A. About 5 minutes.B. About 20 minutes.C. About 15 minutes.4. What happened to the man this morning?A. He got angry.B. He overslept.C. He forgot to set the clock
3、.5. Where are the speakers at the moment?A. In the library.B. In the classroom.C. In the hospital.第二节 (共 15小题 ;每小题 1.5 分,满分 22.5分)请听第6段材料,回答第6至8题。6. What are the speakers talking about?A. A weekend activity.B. A teachers learning suggestions.C. A summer vacation.7. Why doesnt the man want to go to t
4、he lake?A. It isnt interesting.B. It is dangerous.C. It is too far away.8. Where do the speakers decide to go?A. To the national park.B. To the farm.C. To the mountains.请听第7段材料,回答第9至11题。9. Why does the woman come to the mans company?A. To give a lecture.B. To attend a conference.C. To apply for a jo
5、b in the company.10. Which of the following statements is not true?A. The man works in the Public Relations Department.B. The woman felt a little bit tired on her trip.C. The woman is not content with the schedule.11. What will the woman do this evening?A. Visit the boss of the company.B. Have a din
6、ner with the staff of the company.C. Search for some information on the Internet.请听第8段材料,回答第12至14题。12. What can we know about the speakers apartment?A. Its newly built.B. It has no washroom.C. It has no dining room.13. How long have the speakers lived in the apartment?A. Since they got married.B. Si
7、nce they had a baby.C. Since the woman had a job.14. Why does the woman need an extra bedroom?A. Her husband gets a raise.B. Its convenient for her mother to visit them.C. Her apartment has only one bedroom.请听第9段材料,回答第15至17题。15. Why does the man call the woman?A. To ask if shes got the tickets on th
8、e play.B. To invite her out to a concert.C. To offer his help with her new flat.16. What does the woman like according to the conversation?A. Country music.B. Folk dance.C. Rock and roll.17. What is the woman going to do tomorrow night?A. Watch a tennis match.B. Clean up the new flat.C. Go to the th
9、eater with Margaret.请听第10段材料,回答第18至20题。18. What can we know about Professor Bumble?A. He likes going for a walk in the country.B. He likes playing jokes on others.C. He is absent-minded as well as short-sighted.19. What did Professor Bumble knock into first?A A large cow. B. A fat lady. C. A tall tr
10、ee.20. How did Professor Bumble feel about his second falling down?A. Sad. B. Angry. C. Unbelievable.第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AUS student Vanessa Tahay stands out from the other teenagers in her school. Her skin is dark, her accent is t
11、hick, and if you ask her, she will tell you these are the things she is proudest of. Tahay is a poet, and at 18 she was considered among the best in Los Angeles.When she is on the stage, audiences often go silent. They also laugh, shout and cry. But this doesnt come easily for someone who comes from
12、 a village that sits at the base of a huge mountain range in Central America. When she first appeared at school, she was teased by others for being short and different. She never spoke, so they called her “mouse”.“How do I defend myself?” Tahay thought. “I dont know how.”“Keep going,” her mother wou
13、ld tell her. “At some point, youll learn.”She spent hours after school and on weekends watching the same DVDs: English without Barriers.Tahays elder brother, Elmer, persuaded her to go to the after-school poetry club. In the last six years, her English teacher Laurie Kurnick has turned Cleveland Cha
14、rter High Schools poetry program into one of the most respected in the city. Her team draws from the likes of D.H. Laurence, Pat Mora and Kendrick Lamar to create poems about their own lives. The poems focus on many things some funny, some painful.The first time Tahay read the groups poems, chills w
15、ent up her spine (脊柱). “I wish I could write like that,” she thought. “I want to say something.”She wrote her first poem about her first year in America. She called it Invisible. The day her turn came to recite in front of the team, she broke down crying. She cried for 15 minutes. “I had so much hel
16、d in,” Tahay said. “I couldnt even finish it.”But she kept at it despite her less-than-perfect grammar, spelling and diction (措辞). Still, she wouldnt tell her friends about her poetry because she worried they would make fun of her.But with time, her poems changed her. “They gave me pride,” Tahay sai
17、d. “They told me that Im worth something.”“She had this innocence,” Kurnick said. “This willingness to be genuine and show you things you dont ever see.”1. What did Tahays mother suggest she do when she was teased by others?A. Fight with them bravely.B. Report them to her teachers.C. Try hard to mak
18、e friends with them.D. Ignore them and keep going.2. What are the themes of Tahay and her teams poems?A. Funny and painful stories about their lives.B. Their appreciation of natural beauty.C. Their expectations of a better future. D. Their admiration for the great poets.3. How did Tahay benefit from
19、 writing poems?A. She became the first student poet in the city.B. She won many national poetry competitions.C. She felt more confident about herself.D. She improved her grammar and spelling greatly.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】本文是一篇记叙文,讲述了皮肤黝黑的女生塔海经常被同学取笑,这让她很自卑,但是诗歌给了她自信。【1题详解】细节理解题。根据第四段“Keep going,” he
20、r mother would tell her. “At some point, youll learn.”可知,当被别人取笑时,塔海的妈妈告诉她不要理那些嘲笑的话,继续前进,故D项正确。2题详解】细节理解题。根据第六段中的“The poems focus on many things some funny, some painful.”可知,塔海和她的小组成员的诗歌专注于(主题是)生活中有趣和痛苦的事情,故A项正确。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段“But with time, her poems changed her. “They gave me pride,” Tahay sai
21、d. “They told me that Im worth something.”可知,但随着时间的推移,塔海的诗歌改变了她,诗歌让她感到自豪,让她知道自己是有价值的,也就是说诗歌给了她自信,故C项正确。BA large body of research has been developed in recent years to explain many aspects of willpower. Most of the researchers exploring self-control do so with an obvious goal in mind: How can willpow
22、er be strengthened? If willpower is truly a limited resource, as the research suggests, what can be done to make it stay strong?Avoiding temptation (诱惑) is an effective method for maintaining self-control, which is called the out of sight, out of mind principle. One recent study, for instance, found
23、 office workers less attracted to candy in the desk drawer than that on top of their desks, in plain sight.The research suggesting that we possess a limited reservoir of self-control raises a troubling question. When we face too many temptations, are we to fail? Not necessarily. Researchers dont bel
24、ieve that ones willpower is ever completely exhausted. Rather, people appear to hold some willpower in reserve, saved for future demands. The right motivation allows us to tap into those reserves, allowing us to carry on even when our self-control strength has been run down. High motivation might he
25、lp overcome weakened willpower-at least to a point.Willpower may also be made less vulnerable (脆弱) to being exhausted in the first place.Researchers who study self-control often describe it as being like a muscle that gets tired with heavy use. But there is another aspect to the muscle comparison, t
26、hey say. While muscles become exhausted by exercise in the short term, they are strengthened by regular exercise in the long term. Similarly, regular practices of self-control may improve willpower strength.The evidence from willpower-exhaustion studies also suggests that making a list of resolution
27、s on New Years Eve is the worst possible approach. Being exhausted in one area can reduce willpower in other areas, so it makes more sense to focus on a single goal at a time. In other words, dont try to quit smoking, adopt a healthy diet and start a new exercise plan at the same time. Taking goals
28、one by one is a better approach. Once a good habit is in place, Baumeister says, youll no longer need to draw on your willpower to maintain the behavior. Eventually healthy habits will become routine, and wont require making decisions at all.4. From the studies in the passage we learn that _.A. peop
29、le have unlimited self-controlB. high motivation ensures ones successC. too many temptations often lead to failureD. willpower is hardly completely exhausted5. The underlined phrase tap into in Paragraph 3 most probably means _.A. put up withB. make up forC. make use ofD. keep away from6. The author
30、 compares selfcontrol to muscles _.A. to explain the benefits of practicing self-controlB. to show the significance of regular exerciseC. to argue that self-control can he easily used upD. to prove the long-term effect of willpower7. To develop a good habit, which of the following does the author pr
31、efer?A. I will give up dessert and do exercise.B. I will set three goals this new semester.C. I will read an English novel every month.D. I will keep myself from any temptation.【答案】4. D 5. C 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章列举了关于意志力的几种研究和观点,作者认为有了明确的目标,良好的自我监督和练习,就可以在面对诱惑时使意志力保持坚强。【4题详解】细节理解题。根据第三段中“Resea
32、rchers dont believe that ones willpower is ever completely exhausted. Rather, people appear to hold some willpower in reserve, saved for future demands. ”可知,研究人员不相信人的意志力会完全耗尽,他们还有备用的和为将来需求节省的意志力。所以从文章中的研究了解到,意志力很难完全用尽。故选D项。【5题详解】词义猜测题。根据第三段中“The right motivation allows us to tap into those reserves,
33、 allowing us to carry on even when our self-control strength has been run down. ”可知,前句指出人们会保存一些意志力留作他用,而这里正是要利用保存下来的意志力让人们坚持下去。C选项make use of意为“使用,利用”,符合文意。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据第四段中的“While muscles become exhausted by exercise in the short term, they are strengthened by regular exercise in the long ter
34、m. Similarly, regular practices of self-control may improve willpower strength.”可知,虽然肌肉在短期内会因运动而疲惫不堪,但长期而言,会通过经常锻炼而加强,这对于意志力来说是一样的,通过自我控制就能增强意志力。作者用肌肉作比喻就是为了解释自我控制带来的好处。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“Taking goals one by one is a better approach. Once a good habit is in place, youll no longer need to draw
35、on your willpower to maintain the behavior. Eventually healthy habits will become routine, and wont require making decisions at all. ”可知,作者认为逐个制定目标继而养成习惯是一种更好的方法。C选项“我会每个月读一部英文小说”符合先设立目标然后养成习惯的模式,应该是更受作者喜欢的。故选C项。【点睛】词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,要求考生准确理解文中某些关键单词或词组的含义,包括对超纲词义的推断以及熟词生义的猜测,需要通过上下文得出其在特定场合的含义。猜测词
36、义的方法一般有以下几种:1.通过构词法(派生、合成、转化)猜测。2.通过已有的同义词或反义词猜测,即在上下文找出该生词的其他表示方法,由此推断其含义。3.通过同位语猜测。4.通过解释性的词语,如that is,that is to say,in other words等,以及标点符号,如破折号、括号等引出的对该词的解释性词、句猜测。5.通过具体语境中体现出来的某种关系,如因果关系、转折关系等进行猜测。第2小题对于“tap into”的猜测就是结合语境理清了其所在句子与前一句的关系,确定出“利用这些保存下来的意志力来付诸行动”的含义,从而选出正确答案。CThe worlds first hydr
37、ogen- powered trains have begun running in Germany. They began carrying passengers Monday in Germany s northern Lower Saxony state. The new train will run100-kilometer trips and can travel up to 140 kilometers an hour.A French railroad company called Alstom built the two trains. Team in Germany and
38、France cooperated on the project, which was supported by the German government. The new train model ,called the Coradia ilint, signals the beginning of efforts in Germany and other nations to move away from pollution-producing diesel(柴油) trains.Compared with the diesel trains, the Coradia iLint is d
39、esigned to run on non-electrified train 1ines with low levels of noise. It uses a process that combines hydrogen and oxygen to produce electrical power. If the system produces more energy than the train needs at that time, it can store the extra energy in batteries. The only emissions(排放物) are water
40、 and steam.A single tank of hydrogen can run a Coradia iLint train for about 1,000 kilometers. This is very similar to the distance a diesel-powered train can run on with a single tank.Hydrogen-powered trains cost more than diesel trains to build. But Alstom officials say the operating costs are muc
41、h lower. The company plans to provide another l4 Coradia iLint trains to Lower Saxony by 2021.The head of railroad operations in the area ,Carmen Schwabl, praised replacing diesel trains with hydrogen. She said the move was an important first step in using clean-burning technologies to reach climate
42、 protection goals. Officials say the areas many wind turbines (涡轮机) will produce part of the energy to create the hydrogen to power the trains. Alstom says several other European countries have also expressed interest in developing hydrogen train systems. France has already said it wants its first h
43、ydrogen train to be operating by 2022.8. Why did Germany build the new trains?A. To make traveling much easier.B. To carry more passengers.C. To replace diesel trains.D. To develop friendship with France.9. It can be concluded that hydrogen trains _.A. are widely usedB. can produce water and oxygenC
44、. can stop air pollutionD. are environmentally friendly10. What might be the best title for the text?A. Worlds First Hydrogen TrainsB. Efforts to Reduce EmissionsC. Saving Natural ResourcesD. A New Way to Make Electricity【答案】8. C 9. D 10. A【解析】本文是一篇科技说明文。文章介绍的是一种新型的氢动力火车。【8题详解】细节理解题。根据文中第二段最后一句The n
45、ew train model ,called the Coradia ilint, signals the beginning of efforts in Germany and other nations to move away from pollution-producing diesel(柴油) trains.(这款名为Coradia ilint的新列车标志着德国和其他国家开始努力摆脱产生污染的柴油列车。)可知德国建造新火车的目的是为了取代柴油火车。故选择C。【9题详解】推理判断题。由文中第三段Compared with the diesel trains, the Coradia i
46、Lint is designed to run on non-electrified train 1ines with low levels of noise.和The only emissions(排放物) are water and steam.可知,新的氢动力火车具有低噪音的特点,且其唯一的排放物是水和蒸汽,所以是环保的,故D为正确答案。【10题详解】主旨大意题。根据文章第一段“The worlds first hydrogen- powered trains have begun running in Germany.”和全文内容可知,本文主要介绍的是一种新型的氢动力火车的研制及其特点
47、。所以A项Worlds First Hydrogen Trains(世界上第一辆氢火车)符合文章大意。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why I Got Rid of My Cell PhoneIn 2017 I decided to take a break from my cell phone. Instead of shutting it off completely, I decided to turn it off for a month to see how it goes. By
48、the end of the month I found that I could live without a cell phone. It has been seven months since I have lived without a cell phone. I would like to share with you the reasons why I decided to get rid of my cell phone._11_ Checking my phone was the first thing I did when I woke up and the last thi
49、ng I did before going to sleep. Throughout the day I would check my phone countless of times. It became a bad habit of mine in which the only way to break it was to be far away from it.When I owned a phone, I was constantly connected to it. I wasnt taking enough time to see what was right in front o
50、f me. There was no end of the day when it came to work and there was not nearly enough time to relax. Instead, I was constantly going._12_13_ If I was having a conversation with someone, I would think about what else I could be doing or texting other people instead of being fully present in the conv
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-373802.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
安徽省中考语文 第一部分 古诗文阅读 专题二 古诗文默写第14首 使至塞上(知识)课件.pptx
