广西柳州第三中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西柳州第三中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 广西柳州 第三中学 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广西柳州第三中学高一年级上学期10月月考英语试题一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What are the speakers talking about?A.Going boating. B.The weather. C.Their friend Tom.2.Whe
2、re is the man going?A.To a supermarket.B.To the womans home.C.To a park.3.What can we learn from this conversation?A.Michael is playing in the garden.B.Sally is playing in the garden.C.Sally is not in the garden.4.Where does the conversation probably take place?A.In a shop. B.At a restaurant. C.At h
3、ome.5.Why do doctors want people to ride bikes?A.Because peoples legs are fat.B.Because riding a bike is environmental.C.Because riding a bike can improve peoples health.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白
4、读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where should the man move the coffee table?A.Next to a sofa. B.Near some chairs. C.Across from the bookshelf.7.How does the man feel about the furniture?A.It looks good now.B.It should be replaced.C.It doesnt need to be moved.听第7段材料,回答第8、9题。8.What was the woman trying to do?A.Sh
5、are her room with someone.B.Look for a new apartment.C.Get a new job in town.9.How does the woman want to pay the rent?A.Weekly.B.Monthly.C.Yearly.听第8段材料,回答第10至12题。10.What does the man find the most difficult in learning English?A.Speaking.B.Writing.C.Listening.11.What does the woman advise the man
6、to do about listening?A.Find an English penfriend.B.Listen to the radio and watch English programmes.C.Buy a radio and listen to English programmes.12.What should the man do in order to improve his writing?A.Listen to English programmes on the radio every day.B.Find an English penfriend.C.Do a lot o
7、f practice.听第9段材料,回答第13至16题。13.What does the woman want to buy?A.Some milk. B.Some books.C.Some water.14.Why doesnt the man want the woman to go to the store by car?A.Because its too far.B.Because its too late.C.Because there is going to be a snow.15.How long does it take to drive to the store?A.10
8、minutes.B.30 minutes.C.An hour.16.What will the woman probably do?A.Stay at home.B.Go to the store.C.Let the man drive.听第10段材料,回答第17至20题。17.What do the members of the reading club do together?A.They exchange books.B.They exchange notes.C.They exchange ideas.18.How many members does the music club ha
9、ve?A.80.B.85.C.90.19.When do the members of the bicycle club usually take a trip?A.On Wednesday.B.On Thursday.COn Saturday.20.Where should students go for more information?A.To the note board.B.To the studentsclub.C.To the school website.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C
10、、D四个选项中选出最佳选项。AIdeas of making the first weeks of high school easyFrank. aged 21I think almost every kid feels both nervous and excited before their first day, You will probably love it. I know I did. You should join some sports or activities that will make your high school experience more enjoyable
11、. Good luck!Sharon. aged 22The most important thing to keep in mind when going into high school is to be yourself. Besides, I dont know what your middle school was like, but high school teachers will not care about things such as how much homework you already have in one night. Its best to just lear
12、n to deal with things and manage your time wisely so you can achieve everything you need to do.Eddie. aged 20When I started high school, I was really nervous too, especially since I had been home schooled all through middle school and didnt really know anyone. I suppose the best advice would be to j
13、ust relax. The first couple of days can be a little bit hard. but things will become easier before you know it.David. aged 19Im not going to lie. The first day is kind of frightening. But youll get used to it. Dont be afraid of anyone; upperclassmen will pick on(J E )you more if you let them know yo
14、ure afraid. Just take it easy. Making some friends and staying with them will greatly help you get used to high school quickly. After the first week its really not bad at all. Dont worry.1. What can we infer( EN/)from Sharon about high school?A. Teachers are quite strict.B. Students often stay up at
15、 night.C. Teachers provide much care for studentsD. Students should make good use of their time.2. How did Eddie feel on his first day of high school?A. BoredB. ExcitedC. WorriedD. Relaxed3. Who mentions the importance of friends?A. FrankB. EddieC. SharonD. David【答案】1. D 2. C 3. D【解析】【分析】本文为议论文。文章从四
16、个年轻人的角度论述了如何让高中的第一周变得轻松。【1题详解】细节理解题。根据Sharon. aged 22部分的“Its best to just learn to deal with things and manage your time wisely so you can achieve everything you need to do.”(最好是学会处理事情,明智地管理你的时间,这样你就能完成你需要做的一切)可知,Sharon认为高中生应该学会利用好自己的时间。故D选项正确。【2题详解】细节理解题。根据Eddie. aged 20部分的“When I started high scho
17、ol, I was really nervous too”(当我上高中的时候,我也很紧张。)可知,Eddie上高中的第一天也感到担心。故C选项正确。3题详解】细节理解题。根据David. aged 19部分的“Making some friends and staying with them will greatly help you get used to high school quickly.”(交一些朋友,和他们待在一起会大大帮助你快速适应高中生活)可知,David提到了朋友的重要性。故D选项正确。【点睛】细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要事实的理解能力。它一
18、般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。此外,在阅读中可以使用定位法与跳读法解决细节理解题。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。以本文第1小题为例,本题运用定位法:我们根据题干What can we infer( EN/)from Sharon about high school?,其关键词是Sharon,从而直接定位到
19、Sharon. aged 22部分的Its best to just learn to deal with things and manage your time wisely so you can achieve everything you need to do.(最好是学会处理事情,明智地管理你的时间,这样你就能完成你需要做的一切。)可推知,Sharon认为高中生应该学会利用好自己的时间。故D选项正确。BWhen my daughter Sara was in the fifth grade, she came to me with a problem. “Marcy hates me!
20、” she cried. “Because Kathy is my friend, too. She wants me to be her friend and nobody elses. You talk to Marcy. You tell her that I want to be her friend, but I can have other friends, too!”Oh! I looked at her for a few moments, wondering how I got into this mess (困境), when suddenly an idea came t
21、o me.Picking up two baskets from the living room, I explained, “When everyone is born, he or she has a little basket. This little one here is yours. The big one is mine. As you grow, so does the basket. You can see your little basket is inside mine because when you were born, there were too many thi
22、ngs you couldnt do for yourself. I did everything you couldnt do on your own.”She nodded.“Well, as you grew older and began to do some things on your own, I began placing a few more things in your basket. When you learned to tie your shoes, that went in your basket.”She said softly, “I can tie my ow
23、n shoes.”“Right. As you grow older, there will be more and more things you must do on your own.” As I spoke, I gradually took her basket out of mine and handed it to her. “You will finally carry your own basket with things only you can do.”She looked up at me and said, “I understand. There are some
24、things that I have to do for myself because they are in my basket.”4. What was Saras problem?A. She didnt have a basket.B. She didnt want her own basket.C. She couldnt deal with her friendship.D. Her mother was too hard on her.5. What did the author feel when she heard her daughters problem?A. Angry
25、.B. Crazy.C. Proud.D. Helpless.6. We can infer that Sara _.A. would talk to Marcy herselfB. wouldnt make friends with KathyC. was too young to deal with anythingD. managed to persuade her mother to help her7. The baskets mentioned in the passage refer to _.A. gifts given by God when everyone is born
26、B. something that people use to keep vegetablesC. growing abilities as you grow upD. friendship that needs repairing【答案】4. C 5. D 6. A 7. C【解析】【分析】本文为记叙文。作者的女儿在处理和朋友之间的关系时遇到了一个棘手的问题。于是她要作者帮忙解决,作者用一种开导的方法让女儿解决自己的问题。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段中Sara和作者所说的话she came to me with a problem. “Marcy hates me!” she cr
27、ied. “Because Kathy is my friend, too. She wants me to be her friend and nobody elses. You talk to Marcy. You tell her that I want to be her friend, but I can have other friends, too!”可知Marcy想让Sara只做她的朋友,但Sara既想和她作朋友,也想有其他的朋友,由此可知Sara和Marcy之间的友谊出了问题, 无法解决。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段的“I looked at her fo
28、r a few moments, wondering how I got into this mess ”可知,对于女儿的哭诉,作者一时不知道怎么办,感到无能为力。分析选项可知D项符合题意。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段Sara所说的话“I understand. There are some things that I have to do for myself because they are in my basket.”文章开头,Sara因为不知如何处理与Kathy的关系,才向作者求助的,所以在作者的开导下,她决定自己解决自己的问题,就是自己会与Marcy谈。分析选项可知A符合
29、题意。【7题详解】推理判断题。根据文中作者和女儿的对话可知,作者把一个孩子能独立做的事比喻成可放在篮子的东西。随着孩子长大,自己能独立做的事就越来越多,篮子就越来越大。由此可知,文中的篮子就是随着孩子的长大,自己能独立做事的能力。分析选项可知C项符合题意。CIn America, when the eighth graders leave the middle school, they are often worried about moving to the high school. It is a hard time for them, but it can be an exciting
30、one as well. To make it easier, students need to get familiar with their school.Even though theyve done this already in the middle school, its still important to find where their classrooms are. Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year. And, mos
31、t schools also have a freshman (新生) speech for parents and students before the first year begins. Sometimes the main office will give away a map of the school. This can help students and parents to find different places in the school.One way to know your high school more and make new friends is to j
32、oin a club or play a sport. Schools often offer chances to join different clubs and sports. Fall activities begin in August before the first day of school. If you are not interested in sports, there are clubs for any interest, such as drama, dance, chess, photography, community service, etc. These c
33、lubs allow students from different grades. By joining an activity, students can find new friendships, not to mention improving their chances in future college applications (申请). The school office will have a list of activities offered at the school and information on how to join them.Whats more, to
34、have a great start to a high school year, students can write down some of their worries, and ask for help from teachers and school workers.8. According to the text, most students feel _ when entering the high school.A. excitedB. nervousC. lonelyD. disappointed9. Which of the following is TRUE about
35、the school clubs?A. There are fewer students from higher grades in the school clubs.B. The school clubs in high school only welcome sports fans.C. Summer activities begin before school starts.D. The school office can help new students join school clubs.10. When do many schools take students to visit
36、 their new high school?A. Before the eighth grade year starts.B. Right after the high school year starts.C. At the end of their eighth grade year.D. At the beginning of the new term in the high school.11. What is the purpose of this text?A. To tell the new students how to learn in high school.B. To
37、introduce new schools.C. To give the teachers some advice.D. To give advice to new high school students.【答案】8. B 9. D 10. C 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,在美国,当八年级的学生离开初中时,他们非常担心进入高中,文章介绍了让高中新生尽快适应高中生活的几点建议。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的In America, when the eighth graders leave the middle school, they are often worried
38、 about moving to the high school.可知,在美国,当八年级的学生离开初中时,他们非常担心进入高中,故选B。9题详解】细节理解题。根据第三段中的One way to know your high school more and make new friends is to join a club or play a sport. Schools often offer chances to join different clubs and sports.(了解你的高中和结交新朋友的方法之一是加入俱乐部或参加一项运动。学校经常有机会加入不同的俱乐部和运动)以及最后一句
39、The school office will have a list of activities offered at the school and information on how to join them.(学校办公室将提供一份学校提供的活动清单和如何加入这些活动的信息。)可知,学校为学生提供参加俱乐部和体育活动的机会来结识新朋友,故选D。【10题详解】细节理解题。根据第二段中Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year.可知,大多数学校让学
40、生在八年级末参观高中,故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章内容,特别是最后一段Whats more, to have a great start to a high school year, students can write down some of their worries, and ask for help from teachers and school workers.可知,为了在高中能有一个伟大的开端,高中新生可以向老师和学校工作人员寻求帮助,由此可知,这篇文章的目的是向高中新生提供建议,故选D。【易错分析】4. What is the purpose of this t
41、ext?A. To tell the new students how to learn in high school.B. To introduce new schools.C. To give the teachers some advice.D. To give advice to new high school students.第4题,根据文章内容,特别是最后一段“Whats more, to have a great start to a high school year, students can write down some of their worries, and ask
42、 for help from teachers and school workers.”可知,为了在高中能有一个伟大的开端,高中新生可以向老师和学校工作人员寻求帮助,由此可知,这篇文章的目的是向高中新生提供建议,文章没有说明新生如何学习、介绍新学校或给老师提供意见,A、B、C项属于无中生有。DStarting a new term always feels a little bit like a beginning of a new year.Last year, as a fresher,I felt a little worried at the beginning of each ter
43、m.Thats why, this year, I want to start the term with a positive (积极的)mind.I have collected some ways that can really help improve my confidence.It has been found that if we want to succeed, we should break our new plan into smaller tasks.It sounds easy, but how do we start? It is a good idea to wri
44、te down things you will do every evening.Start with the most important task and then focus on smaller tasks that you are sure you will be able to complete.If you are not a fan of a paper to-do list, there are so many fun apps.Sticking to the plan will stop you from doing everything at the last minut
45、e.It is also very important to stay active.Set a goal of 10,000 steps a day or go for a run with a friend.Honestly, you dont even need to go to a gym, because there are different kinds of exercises online.You can even stretch (伸展)for 15 minutes every day.Just choose whatever works for you.Exercise c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-374856.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
