河北省唐山遵化市2019_2020学年高一英语上学期期中试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 唐山 遵化市 2019 _2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、遵化市20192020学年度第一学期期中考试高一英语试卷注意事项:本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,第卷第1至8页,第卷9至12页。本试卷共150分,考试时间120分钟。1、答第卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目用铅笔填涂在答题卡上。每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需要改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在试卷上。2、第卷答案一律写在试卷上。交卷时只交答题卡和第卷。第I卷 (共95分)第一部分 听力 (共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5
2、小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man prefer?A. Apples. B. Oranges. C. Bananas.2. What will the man do tomorrow?A. Work at his office.B. Attend a basketball game.C. Take the girl to see a doctor.3. What w
3、ill the weather be like tonight according to the woman?A. Rainy. B. Cloudy. C. Clear.4. What meal is the man going to eat?A. Breakfast. B. Lunch. C. Dinner.5. What are the speakers mainly talking about?A. A meeting. B. Fire practice. C. Plans for the weekend.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个
4、选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How many cats does the woman want?A. Three. B. Two. C. One.7. What color cat does the woman choose?A. Black. B. Gray. C. White.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the womans job?A. An artist. B. A designer. C. A police off
5、icer.9. How many paintings has the woman just sold?A. One. B. Two. C. Three.10. Where does the woman display her paintings?A. In an office. B. In a shop. C. In a gallery.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where are the speakers?A. In a shop. B. In a bank. C. In a park.12. What caused the mans poor eyesight?A. An
6、accident. B. His age. C. A disease.13. What does the man think about the woman?A. She is professional.B. She is smart.C. She is kind.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the probable relationship between the speakers?A. Co-workers.B. Husband and wife.C. Shopkeeper and customer.15. What is in the womans bask
7、et?A. Vegetables. B. Chips. C. Cookies.16. How much does the woman pay for the items?A. 6. B. 10. C. 12.17. How will the woman probably go home?A. On foot. B. By bus. C. By car.听第10段材料,回答第18至20题。18. Why is the speaker making a speech?A. She is retiring.B. She has won a prize.C. She will set up her b
8、usiness.19. How long has the speaker worked for the school?A. For 12 years. B. For 18 years. C. For 25 years.20. Who is the most important person the speaker met at the school?A. Her husband. B. A wise teacher. C. A star student.第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选
9、出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AVolunteer DayWhat better way is there to enjoy your own hobbies while helping others at the same time? Come to Volunteer Day and choose which activity youd like to join for the day. See below for a schedule of events on Volunteer Day.Volunteer Day schedule:7:30a.m.: Meet at the Co
10、mmunity (社区) Center for juice and bagels.8:008:30 a.m.: Choose which activity youd like to help with for the day.8:30 a.m.: Board the bus to your activity site.9:00 a.m.3:30 p.m.: Work as a volunteer.3:30 p.m.: Board the bus that will take you back to the Community Center.See below for a list of vol
11、unteer opportunities for Volunteer Day so you can begin thinking about which activity you might want to join.A list of volunteer activities:Paint houses: Do you enjoy making art? If so, this volunteer opportunity might be just right for you! Happy Homes is a local organization that provides home rep
12、airs for needy people in the form of painting. For elderly or physically disabled people who cannot do repairs to their homes, Happy Homes provides volunteer painters to repaint old homes; outside or in. Happy Homes also provides painters to create beautiful wall paintings inside schools or communit
13、y centers.Plant flowers: Do you enjoy being outside in nature? City Parks Association has many great opportunities for people who love to be outdoors. Help plant flowers and bushes in city parks; help lay paths at Cave Springs Park, or help pick up rubbish around the river banks. These activities ar
14、e very active, so remember to be prepared with plenty of drinking water!Read to children: Do you enjoy working with young children? Do you like books? Love and Learning is an organization that provides volunteers to help children with learning disabilities. Read books out loud to groups of children
15、four to six years old, or read one-on-one with struggling readers seven to eight years old.Play with animals: Do you love animals? Lovely Friends is an organization that visits local animal shelters and provides volunteers to spend time with the animals while their cages are being cleaned. Play with
16、 puppies, snuggle with cats, or hand-feed rabbits.1. At what time do volunteers leave for their activity sites?A. 7:30 a.m.B. 8:00 a.m.C. 8:30 a.m.D. 9:00 a.m.2. What do Lovely Friends volunteers do?A. Read books to children.B. Spend time with animals.C. Help plant bushes in parks.D. Pick up garbage
17、 along the river.3. The purpose of the passage is to _.A. educate childrenB. attract volunteersC. comfort the elderlyD. encourage the disabled【答案】1. C 2. B 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要讲述了志愿者日的活动安排,以及活动内容。【1题详解】细节理解题。根据文章Volunteer Day schedule介绍部分8:30 am: Board the bus to your activity site请在8点半的时候坐车去你的活动地点。
18、故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章最后一段Lovely Friends is an organization that visits local animal shelters and provides volunteers to spend time with the animals while their cages are being cleaned可知,Lovely Friends 是一个参观当地的动物避难所并且愿意花时间和动物待在一起的组织,因此成员要和动物待在一起。B. Spend time with animals.(花时间和动物呆在一起)故选B项。【3题详解】推理判断题
19、。根据文章第一段What better way is there to enjoy your own hobbies while helping others at the same time? Come to Volunteer Day and choose which activity youd like to join for the day See below for a schedule of events on Volunteer Day有什么更好的方法能让你在享受自己爱好的同时帮助别人呢?来参加志愿者日,选择你想参加的活动以下是义工日的活动时间表。文章主要讲述了志愿者日的活动安排
20、,以及活动内容,故推测目的在于吸引志愿者们前往参加。B. attract volunteers(吸引志愿者)符合以上推测,故选B项。BA year ago, my friend and I went to a nearby town to attend a wedding. After the reception, we were waiting for a public transport bus to go back home. It was nine oclock at night, and although many buses passed, none stopped. We wai
21、ted for an hour and were getting forlorn. We wouldnt be able to stay overnight because it was weekday, and we both needed to work the next day. It was almost 10 p.m. when a family who had attended the same wedding passed by in their car. Probably sensing that we were waiting for some means of transp
22、ort, they stopped and gave us a lift.I was so touched by their kindness, and I expressed my thanks to them. When we reached my hometown, the family dropped us at the nearest point from where we could catch a shared taxi to get back to the spot where we had parked our bike. On the way, a laborer stop
23、ped the taxi. The driver saw his clothes and asked him whether he had money to pay the fare.The laborer shook his head and said, “No.” On hearing this, the driver refused to take him. I remembered my own dilemma a few minutes earlier, and I told the driver to allow him to sit with us, as I would pay
24、 his fare. What an immediate opportunity to pass on the familys act of kindness!That night, I felt lightness in my heart, and I went to sleep happily and filled with joy about what I had gotten to do. How I wish this chain of kindness could continue all over the world with your help! That is why tod
25、ay I specially share my story with you again!4. The reason why the driver permitted the laborer to get in is that _.A. the driver showed mercy on the laborerB. the author promised to pay the laborers fareC. the laborer finally agreed to pay his own fareD. the driver wanted to share stories with the
26、laborer5. What does the underlined “forlorn” in the second paragraph mean?A. Hopeless.B. Excited.C. Happy.D. Calm.6. Which of the following can be the best title for the text?A. A poor laborer.B. A terrible trip.C. Magic chain of kindness.D. The power of friendship.【答案】4. B 5. A 6. C【解析】本文是一篇记叙文。文章主
27、要讲述作者和朋友去参加婚礼后打不到车回家,一起参加婚礼的一家人载他们到可以打车回到他们放自行车的地方,作者在那里搭出租车时遇到一个付不起钱坐出租车的人,作者让他上了车,并为他付了钱。作者希望通过这个故事,在我们大家的帮助下,全世界都有善意传递下去。【4题详解】细节理解题。根据文中的第四段的 I remembered my own dilemma a few minutes earlier, and I told the driver to allow him to sit with us, as I would pay his fare可知我记得几分钟前我陷入的困境,我告诉司机允许他和我们在一
28、起,因为我支付他的车费。B. the author promised to pay the laborers fare(作者承诺支付车费)符合以上说法,故选B项。【5题详解】词义猜测题。根据该单词的前文We waited for an hour与后文We wouldnt be able to stay overnight because it was a weekday, and we both needed to work the next day. 可知作者和朋友已经等了一个小时了,且第二天要上班,在着急的时候却打不到车,故推断划线词的意思是“绝望的”。A. Hopeless.(没有希望的
29、)符合以上说法,故选A项。【6题详解】主旨大意题。纵览全文通过作者传递爱心的亲身经历并根据May this chain of kindness continue!可知文章主要介绍了善意传递的故事,作者希望善意的链条可以传递下去。 C. Magic chain of kindness.(有魔力的善意链条)可以作为本文标题,故选C项。CFor the first time the World Health Organization has included Traditional Chinese Medicine (TCM) in its globally influential medical
30、compendium(手册), according to an international science journal.An article published by Nature on Wednesday said that TCM will be included in the latest version of the International Classification of Diseases (ICD)set to be released next year. Starting from the 1800s, the ICD has been improved and pub
31、lished in a series of editions,reflecting the advances in health and medical science over time. It serves as the foundation for the identification of global health trends, and the international standard for diseases and health conditions.The latest ICD is based largely on the work of the Internation
32、al Classification of Traditional Medicine (ICTM) projects experts from around the world. These experts had been working on traditional medicine research and practices for years.China has been promoting the modernization of TCM and pushing for TCM to gain acceptance worldwide. Tu Youyou, a Chinese ex
33、pert focusing on the scientific study of drugs and medicines, was awarded the Nobel Prize in Medicine in 2015 for her research in TCM. Her discovery has saved millions of lives in developing countries in South Asia, Africa and South America. TCM is sure to grow in popularity globally.Though the appl
34、ication of traditional Chinese medicine, acupuncture(针灸) and other traditional medical practices has been on the rise, theres still a shortage of global classification and terminology(术语) tools for traditional medicine, according to officials of the WHO.“The decision is to promote the safe and effec
35、tive use of traditional medicine by regulating, researching and combining traditional medicine products, practitioners and practice into health systems, where appropriate, the WHO was quoted as saying by Nature.7. What can we learn about the ICD from Paragraph 2?A. It has included TCM this year.B. I
36、t has a history of over 300 years.C. It is published in various languages.D. It provides standards for diseases worldwide.8. Why does the author mention Tu Youyou in Paragraph 4?A. To imply the worldwide popularity of TCM.B. To prove TCMs gaining worldwide acceptanceC. To introduce a breakthrough in
37、 the medical field.D. To show Chinese people deserve the Nobel Prize for their contribution.9. Which aspect of TCM has shown an upward trend worldwide?A. The classification of TCM.B. The standard of TCM terms.C. The official promotion of TCM.D. The use of traditional Chinese medicine10. Which column
38、 of website is the text most probably taken from?A Lifestyle.B. OpinionC. Health.D. Tech【答案】7. C 8. B 9. D 10. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了中医首次被纳入世界卫生组织全球医药纲要,开始被国际认可,但广泛传播仍然面临很多的困难。【7题详解】推理判断题。根据第二段中Starting from the 1800s, the ICD has been improved and published in a series of editions, reflecting the adv
39、ances in health and medical science over time. It serves as the foundation for the identification of global health trends, and the international standard for diseases and health conditions.可知,自从19世纪以来,ICD被以各种版本出版,它为全球健康趋势的识别和疾病和健康状况的国际标准奠定了基础。所以ICD是被翻译成各种语言出版,让全球大多数国家采用这种疾病分类,故选C项。【8题详解】推理判断题。根据段落结构
40、可知本段第一句为中心句。根据China has been promoting the modernization of TCM and pushing for TCM to gain acceptance worldwide.可知中国一直在促进中药的现代化和推行中医在全世界受到普及,故推测举屠呦呦的例子是为了证明中药被世界接受。B. To prove TCMs gaining worldwide acceptance(为了证明中医得到世界的接受)符合以上说法,故选B项。【9题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段的Though the application of traditional Chi
41、nese medicine, acupuncture(针灸) and other traditional medical practices has been on the rise,可知中药的应用和针灸以及其它传统医疗实践现在呈上升趋势。D. The use of traditional Chinese medicine(传统中药的使用)符合以上说法,故选D项。【10题详解】推理判断题。根据文章第一段For the first time, the World Health Organization has included Traditional Chinese Medicine (TCM)
42、 in its globally influential medical compendium(手册), according to an international science journal.可知本文主要讲述中医被纳入世界卫生组织医药纲要,以及和中医相关的事项,故推测本文很有可能出现在网站的健康版块。故选C项。第二节 七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you enjoy your work? Maybe you do or maybe you dont. Chances are that yo
43、u fall somewhere in the middle: you have good days and bad days, and you could definitely be happier than you currently are._11_Be Friendly to Your ColleaguesIn some big offices, people might not even say “good morning” to one another. _12_. You might think that you have nothing in common with them,
44、 but if you strike up a conversation, you may well find that they share some of your interests, hopes or ambitions.Focus on How Youre Helping ClientsSome jobs are pretty tiresome theres no way round that. Whatever youre doing, though, youre helping someone.Perhaps you work in McDonalds, helping cust
45、omers who want a cheap, quick meal. Perhaps you do data entry, helping a big company to get their records organized so that they can take better care of their clients. In most jobs,youve got the potential to make someone elses day that bit better._13_Do Your Hardest Task FirstHave you ever put off a
46、 difficult phone call or a highpressure task for days and days, only to find it appears larger and larger in your mind? Ive read a lot of productivity advice over the past few years, and something that almost all experts seem to agree on is that its a good idea to get tough tasks out of the way as q
47、uickly as possible._14_Plus, youll constantly have that task hanging over you and dragging your mood down._15_Try eating at regular intervals and go for healthy, tasty foods which make you feel energized rather than sluggish. Fresh fruit is a great snack option, or you can have dried fruit, nuts and
48、/or seeds. Dont forget to drink enough water, too.These are all little, but significant, ways to be happier at work today. Put them into practice and you will feel inspired!AEat Sensibly and RegularlyBEat Outside during Your Lunch BreakCHere are several ways to be happier at workDThe longer you wait
49、, the more resistant you will feelEDoing that will almost certainly put a smile on your faceFIt costs nothing to be polite and friendly to your colleaguesGLook for some small items to bring a bit of happiness into your day【答案】11. C 12. F 13. E 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了几个让你在工作中更快乐的方法。【11题详解】空前提
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
