宁夏平罗中学2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏平罗中学2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 宁夏 平罗 中学 2021 届高三上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、平罗中学2020-2021学年度高三年级第一次模拟考试英语试卷卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers now?A. In Tokyo. B. In Boston. C. In Florida.2. What time is it now?A. 4:30. B. 4:25. C. 4:20.3. How will
2、 the woman help the man?A. By asking for sick leave for him.B. By sending him to hospital.C. By telling him the assignments.4. What problem do the speakers have?A. They lack money. B. They are sick. C. They have no new clothes.5. What makes the woman surprised?A. Her stolen car is found.B. She is aw
3、arded a car.C She wins a flying competition.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers talking about?A. Having a conference. B. Preparing for a speech. C. Applying for a job.7. How should the m
4、an state his main points?A. By telling a personal story.B. By making closing remarks.C. By giving some examples.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why isnt the woman worried about the drought?A. She is used to it.B. The reservoir can provide water.C. The town makes efforts to conserve water.9. What does the woman th
5、ink the man has already stopped?A. Bathing. B. Over-farming. C. Cutting down trees.听第8段材料,回答第10至12题。10. What did Mark Zuckerberg promise?A. To concentrate his life on Facebook.B. To donate most of his money.C. To make more money from Facebook.11. What made Mark Zuckerberg make the decision?A. The bi
6、rth of his daughter.B. The inequality for children.C. The advance in human potential.12. Who is the most generous person in America?A. Mark Zuckerberg. B. Bill Gates. C. Warren Buffett.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the man want to be a teacher?A. To do an easy job.B. To work with young people.C. To
7、keep young all the time.14. What life lesson can young people get from sports?A. The importance of discipline.B. The importance of self-esteem.C. The importance of physical health.15. Why does the man have a passion for sports?A. He likes running marathons.B. He was born to be an athlete.C. His moth
8、er set a good example.16. What will the speakers do?A. Visit the college. B. Run in the playground. C. Go and meet the students.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did most people have cell phones?A. Ten years ago. B. Twenty years ago. C. A long time ago.18. When are smartphones most often used now?A. When p
9、eople are working. B. When people are walking.C. When people are waiting.19. Whats the speakers attitude toward the use of smartphones?A. Active. B. Negative. C. Indifferent.20. What affects peoples sleep?A. The weight of the smartphone.B. The light of the screen.C. The addiction of the game.第二部分:阅读
10、理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIts easy to get defeated completely by something negative in your daily life. Give these apps a try if you want to be more positive instead of being negative in your daily life.ShineShine is a text messaging service b
11、ased on the idea that sometimes you need some external phrases to guide your internal positive thinking.Visit the website, and youll have the ability to sign up to receive a daily text message all you need to provide is a first name and a phone number. Then youll receive one message per day with ins
12、pirational quotes from successful people from Monday through Friday.KwippyIn many cases, statements that come from other people can be more powerful than ones you make to yourself. Thats where Kwippy comes in.The app Kwippy has a positive, lively community focused on fun while keeping negativity out
13、. It is a new kind of social media platform that will send you random challenges throughout the day, prompting you to take a photo of something in your nearby environment.ThinkUpIf youre feeling confident and good about your place in life, download the app, come up with some positive statements abou
14、t yourself and record them for future generations. If youre feeling less creative or dont know what to say, don,t worry 一 the app also has a list of shared positive statements that you can choose from.Smiling MindSmiling Mind, a nonprofit organization, was founded by and is currently operated by psy
15、chologists and educators. Everything there is supported by scientific evidence. The app is free to use but you can make a donation if you want to continue supporting their efforts, displaying friendly and thoughtful acts to others.In the app, youll find different choices, which can help you remove n
16、egative thoughts and focus on the positivity of the present moments.1. Which app makes people feel encouraged regularly?A. Shine.B. Kwippy.C. ThinkUp.D. Smiling Mind.2. Who is Kwippy suitable for?A. Those who need to face a big life challenge.B. Those who look for a friendly neighborhood.C. Those wh
17、o long for a great sense of belonging.D. Those who want to live an enjoyable social life.3. What is the purpose of the article?A. To show the power of some advanced apps.B. To introduce some apps for avoiding people feeling down.C. To compare the advantages of some apps.D. To list the wide usage of
18、apps in our daily life.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文是一篇应用文,主要介绍四款可以让人在日常生活中更积极向上的App。【1题详解】细节理解题。根据第一款App中的youll receive one message per day with inspirational quotes from successful people from Monday through Friday可知它从星期一到星期五推送成功人士的励志名言,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Kwippy中的The app Kwippy has a positive, lively c
19、ommunity focused on fun while keeping negativity out.可知,Kwippy能帮助人们享受愉快的社交生活。D. Those who want to live an enjoyable social life.(那些想过愉快生活的的人)符合题意。故选D项。3题详解】推理判断题。根据第一段的something negative in your daily life. Give these apps a try if you want to be more positive instead of being negative in your daily
20、 life可知,此处是介绍四款可以让人在日常生活中更积极向上的App。故选B项。BMy father loves his garden. He planted some seeds in it. But at that time, I didnt understand why working in the dirt excited him so much.Unfortunately, in early May, my father was seriously injured in an accident. He had to stay in bed for a while. My mother
21、 had several business trips, so she couldnt take care of the garden. I didnt want my father to worry, so I said that I would take care of his garden until he recovered. I assumed that the little plants would continue to grow as long as they had water, and luckily it rained fairly often, so I didnt t
22、hink much about the garden.One Saturday morning, my father said to me, “Christine, the vegetables should be about ready to be picked. Lets have a salad today!” I went out to the garden and was upset to see that many of the lettuce leaves and carrots had been half eaten by bugs. There were hundreds o
23、f bugs all over them!I panicked for a moment but then I quietly went to the nearest store to buy some vegetables.When I gave the salad to him, he said, “Oh, Christine, what a beautiful salad! I cant believe the carrots are this big already. You must be taking very good care of my garden.” I felt a l
24、ittle bit guilty.Coming home, my mother saw the bag from the supermarket in the kitchen. I was embarrassed and I admitted, “Dad wanted a salad, but the garden was a disaster. I didnt want to disappoint him, so I went to the store.” She laughed but promised to help me in the garden and weeks later I
25、was finally able to pick some.I carefully made a salad and took it to my father. He looked at it with a hint of a smile. “Christine, the carrots are smaller in this salad, but they taste better.”Now, I better understand how putting a lot of effort into caring for something can help you appreciate th
26、e results more, however small they may be. Perhaps this was one of the reasons for my fathers love of gardening.4. Why did Christine originally promise she would do the gardening?A. She was asked by her father to do it.B. She was interested in growing vegetables.C. She knew it was important to her f
27、ather.D. She wanted to improve her gardening skills.5. Which of the following was a problem in the garden?A. Insects destroyed the lettuce and carrots.B. Animals often dug holes in the garden.C. The plants were given too much water.D. The vegetables were marked incorrectly.6. Why could Christine sec
28、retly make the salad from store-bought vegetables?A. Her mother helped her to buy the vegetables.B. Her mother regularly helped her to make a spray.C. Her father couldnt see the gardens progress.D. Her father went on a business trip at that time.7. What did Christine learn through her experience of
29、gardening?A. Always get ready for a rainy day.B. Dont be disappointed by bugs.C. Working alone produces results.D. Hard work can often be rewarding.【答案】4. C 5. A 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章通过讲述主人公在父亲生病期间帮助父亲打理菜园的故事,告诉我们努力工作是有回报的。4题详解】细节理解题。根据第二段关键句“I didnt want my father to worry, so I said that I would
30、 take care of his garden until he recovered.”可知,Christine知道菜园对父亲很重要,她不想让父亲在生病期间担心,所以答应帮他照顾菜园。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第三段关键句“I went out to the garden and was upset to see that many of the lettuce leaves and carrots had been half eaten by bugs. There were hundreds of bugs all over them!”可知,昆虫毁坏了莴苣和胡萝卜,有成百上
31、千只小虫子在它们的上面。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第二段关键句“Unfortunately, in early May, my father was seriously injured in an accident. He had to stay in bed for a while.”可知,Christine的父亲在车祸中受伤了,不得不卧床休息一段时间。可推断出父亲是看不到花园的进展情况的,所以在莴苣和胡萝卜被昆虫毁坏的情况下,Christine去商店买蔬菜来制作沙拉,不想让父亲失望。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“Now, I better underst
32、and how putting a lot of effort into caring for something can help you appreciate the results more, however small they may be.”可知,Christine明白了努力去做一件事总会有回报,也会让你更加重视回报,不管这些回报有多小。故选D项。CWhen talking about the Chinese Womens Volleyball Team, we will think of one person,Lang Ping. She uses her strong will
33、 and professional skill to help the team go to the world stage. For us, she is a heroLang Ping was born on December 10th, 1960 in Tianjin, China. She showed great interest in volleyball at a young age. Lang Ping started practicing volleyball in April 1973 and trained hard. In 1978, she started to pl
34、ay for the Chinese national team. She won many world competitions, including the World Championship crown in 1982 and a gold medal at the 1984 Summer OlympicsPeople in China like to call Lang Ping Tie Lang Tou. She was so strong and did a very good job in playing volleyball. Nobody could beat her. W
35、hats more, no matter what she did, she never gave upAfter retiring (退役) from the national team, Lang Ping moved to the US to study. There, she lived a quiet life and gave birth to a baby girl. In 1995, Lang Ping became the head coach of the Chinese national team. She led the team to win some world c
36、ompetitions. Later, Lang Ping left the national team because of health problemsLang Ping has become the coach of the Chinese Womens Volleyball Team since 2013. It is not easy for her to make the women volleyball players be trained better than beforeHowever,she never gave up. Finally, all her efforts
37、 paid off. On August 21, 2016, the Chinese Womens Volleyball Team won the gold medal in the Rio OlympicsLang Ping is a true hero. She always has a strong will to do everything. We can learn a lot from her8. Why did Lang Ping leave the Chinese national team as a head coach?A. Because she wanted to li
38、ve a busy lifeB. Because she had some health problemsC. Because she had to give birth to a babyD. Because she wanted to teach another team9 How old was Lang Ping when the Rio Olympics took place?A. 18B. 35C. 56D. 5310. What is the right order for the following events?a.Lang Ping moved to the US b. L
39、ang Ping started practicing volleyballc. Lang Ping became a coach d. Lang Ping retired from the national teamA. abdcB. badcC. bdcaD. bdac11. What can we learn from Lang Ping?A. We should always have a strong will and never give upB. We should learn how to become popular and famousC. We should keep p
40、laying volleyball to become healthyD. We should ask other people to call us Tie Lang Tou【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】本文是记叙文,介绍了中国女排教练朗平的生平,且赞扬了她坚强的意志。【8题详解】细节理解题。根据第四段“Later, Lang Ping left the national team because of health problems”后来,郎平因为健康问题离开了国家队。可知,郎平离开国家队的原因是她有健康问题。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段
41、“Lang Ping was born on December 10th, 1960 in Tianjin, China.”郎平1960年12月十号出生在中国天津,再根据第五段“On August 21, 2016, the Chinese Womens Volleyball Team won the gold medal in the Rio Olympics”2016年8月21日,中国女子排球队在里约热内卢奥运会上获得金牌。可知,里约热烈卢奥运会是2016年,郎平是1960年出生,根据年份可以推断郎平56岁,故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第二段“Lang Ping started
42、 practicing volleyball in April 1973”,郎平在1973年4月开始练习排球。根据第四段“After retiring (退役) from the national team, Lang Ping moved to the US to study. There, she lived a quiet life and gave birth to a baby girl. In 1995, Lang Ping became the head coach of the Chinese national team.” 从国家队退役后,郎平前往美国学习。在那里,她过着平静
43、的生活,生下了一个女孩。1995年,郎平出任中国国家队主教练。由此可知,郎平先练习排球,然后退役,接着去美国学习,最后成为中国国家队的主教练,故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“She always has a strong will to do everything. We can learn a lot from her” 她做任何事都有强烈的意志力。我们可以从她身上学到很多东西。由此判断出,我们可以从郎平身上学到要有强烈的意志,要永不言弃。故选A项。DIts the last dream for many to move to a big city and make a s
44、hining new life.But as we all know, metropolitan living comes at a cost, especially if you pick Hong Kong, Paris or London, which are the worlds most expensive cities according to a new research.The Economist Intelligence Unit (EIU)which rates 133 global cities, and compares the price of a basket of
45、 138 everyday items in eachhas ranked them as joint top of the table.The European cities have passed Singapore and Osaka, which tied with Hong Kong in the previous Worldwide Cost of Living Survey, carried out in March.The changes are especially marked this time around, with the report doubling as an
46、 assessment of the influence of the Covid-19 pandemic on prices around the world.Singapore and Osaka are now down to fourth and fifth respective, with Tel Aviv tying with Osaka in fifth place. An exodus of foreign workers during the pandemic is behind Singapores drop, which saw its population fall f
47、or the first time in 17 years, according to the EIU.The top 10 is completed by Geneva, New York City, Copenhagen and Los Angeles.The biggest rise is Tehran, which has climbed up the ladder from 106th to 79th, due to US sanctions impacting supplies. Reykjavik, Rio de Janeiro and Sao Paulo show the bi
48、ggest price drops. The EU owes the Brazilian cities rankings to “weak currency and rising poverty levels”. Brazil, of course, has suffered hugely during the pandemic.“The Covid-19 pandemic has caused the US dollar to weaken while western European and north Asian currencies have strengthened against
49、it, which in turn has shifted prices for goods and services said Upasana Dutt, head of worldwide cost of living at the EIU.“The pandemic has changed consumer behaviour, as lockdowns such as working from home have increased the prices of consumer electronics and at-home-meals have taken the place of
50、restaurant dining for middle-class families .As for the future, things dont look wonderful. The EIU predicts that the trends will continue, with people cautious about spending and sure to struggle to make ends meet during 2021.12. According to the passage, which of the following statements is true?A
51、. Living in Hong Kong means living a happy life.B. The pandemic forces people to work at the office and eat meals at home.C. People in Brazilian cities enjoy rising living standards because of the biggest price drop.D. Singapore and Osaka used to tie with Hong Kong in the Worldwide Cost of Living Su
52、rvey.13. The underlined word “exodus” is close in meaning to_.A. dramatic increaseB. sudden arrivalC. leave in massD. journey out of Egypt.14. What is the basic cause of the changes, according to the research?A. Population fall.B. The weaken US dollar.C. Transformed consumer behavior.D. Impact of th
53、e pandemic.15. What is the EIUs attitude towards the future?A. Optimistic.B. Pessimistic.C. Indifferent.D. Positive.【答案】12. D 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇新闻报道。文章主要说明了因为新冠疫情的影响,很多世界上的生活成本很高的大城市出现经济下滑。文章介绍了如今世界上生活成本最高的城市排名变化情况以及这背后的原因和影响。【12题详解】细节理解题。根据第四段“The European cities have passed Singapore and Os
54、aka, which tied with Hong Kong in the previous Worldwide Cost of Living Survey, carried out in March.(这些欧洲城市已经超过了新加坡和大阪。在今年3月进行的上一次全球生活成本调查中,大阪与香港并列)”可知,D选项“新加坡和大阪过去在全球生活成本调查中与香港不相上下”正确。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据画线词后文“of foreign workers during the pandemic is behind Singapores drop, which saw its populatio
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
