宁夏六盘山高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 六盘山 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏六盘山高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will James do tomorrow?A. Watch a TV program. B. Give a talk. C. Write a report.2. What can we say about the woman?A. S
2、hes generous. B. Shes curious. C. Shes helpful.3. When does the train leave?A. At 6:30. B. At 8:30. C. At 10:30.4. How does the woman go to work?A. By car. B. On foot. C. By bike.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.第二
3、节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What does the woman regret?A. Giving up her research.B. Dropping out of college.C. Changing her major.7. What is the woman interested i
4、n studying now?A. Ecology. B. Education. C. Chemistry.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the man?A. A hotel manager. B. A tour guide. C. A taxi driver.9. What is the man doing for the woman?A. Looking for some local foods.B. Showing her around the seaside.C. Offering information about a hotel.听下面一段对话,回答
5、第10至第12三个小题。10. Where does the conversation probably take place?A. In an office. B. At home. C. At a restaurant.11. What will the speakers do tomorrow evening?A. Go to a concert. B. Visit a friend. C. Work extra hours.12. Who is Alice going to call?A. Mike. B. Joan. C. Catherine.听下面一段对话,回答第13至第16四个小
6、题。13. Why does the woman meet the man?A. To look at an apartment.B. To deliver some furniture.C. To have a meal together.14. What does the woman like about the carpet?A. Its color. B. Its design. C. Its quality.15. What does the man say about the kitchen?A. Its a good size.B. Its newly painted.C. It
7、s adequately equipped.16. What will the woman probably do next?A. Go downtown.B. Talk with her friend.C. Make payment.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Who is the speaker probably talking to?A. Movie fans.B. News reporters.C. College students.18. When did the speaker take English classes?A. Before he left h
8、is hometown.B. After he came to America.C. When he was 15 years old.19. How does the speaker feel about his teacher?A. Hes proud.B. Hes sympathetic.C. Hes grateful.20. What does the speaker mainly talk about?A. How education shaped his life.B. How his language skills improved.C. How he managed his b
9、usiness well.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AKid-friendly attractions & hands-on museumsNational Geographic MuseumAnimal lovers young and old will look forward to a visit to the National Geographic Museum, which is near Farragut West. There are changing ex
10、hibits that always feature work by great photographers, as well as exhibits that show the efforts of international scientists to protect the natural worlds resources (资源) and animals. Children under 5 are free.National Air and Space MuseumThe National Air and Space Museum on the National Mall offers
11、 daily programs involving science experimentation. Kids are welcome to make and fly their own paper airplane, look through a real telescope (望远镜) with astronomy experts, watch a show at the Planetarium, climb in an aircraft, or watch an IMAX film.National Building MuseumKids can learn how engineers
12、construct architectural wonders by using soft blocks in the Great Hall of the National Building Museum. Little ones will love the Building Zone, where they can drive a bulldozer (推土机) and build a house.Renwick GalleryTake the kids to the Renwick Gallery, which hosts the Smithsonian American Art Muse
13、ums amazing collection of decorative art, and start a completely new conversation between kids and art.1. What is special about the museum near Farragut West?A. It enables kids to build a house on their own.B. It houses a vast collection of paintings.C. It teaches kids about the environment.D. It is
14、 free for both parents and kids2. Who is the Renwick Gallery for?A. Architects.B. Animal enthusiasts.C. Art lovers.D. Astronomy fans.3. Where does the text most probably come from?A. A news report.B. A travel brochure.C. A geography textbook.D. A culture magazine.【答案】1. C 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍
15、了适合儿童参观的景点,分别介绍了三个博物馆和一个画廊,并介绍了它们各自的特色。【1题详解】细节理解题。根据National Geographic Museum部分关键句“Animal lovers young and old will look forward to a visit to the National Geographic Museum, which is near Farragut West.”(无论老少,动物爱好者都期待着参观位于Farragut West附近的National Geographic Museum。)可知,National Geographic Museum位于
16、Farragut West附近。再根据这部分关键句“There are changing exhibits that always feature work by great photographers, as well as exhibits that show the efforts of international scientists to protect the natural worlds resources (资源) and animals.”(博物馆里有不断变化的展品,总是以伟大摄影师的作品为特色,也有表现出国际科学家为保护自然世界资源和动物所做出的努力的展品。)可知,在Nat
17、ional Geographic Museum,展出了一些国际科学家的展品,这些展品表现出了他们为保护自然世界资源和动物所做出的努力,也就是说,这些展品是关于自然环境的。由此可知,Farragut West附近的博物馆的特别之处在于它教孩子们有关环境的知识。故选C项。【2题详解】推理判断题。根据Renwick Gallery部分内容“Take the kids to the Renwick Gallery, which hosts the Smithsonian American Art Museums amazing collection of decorative art, and sta
18、rt a completely new conversation between kids and art.”(带孩子们去Renwick Gallery,那里拥有Smithsonian American Art Museum的装饰艺术的惊人收藏,开启孩子们和艺术之间全新的对话。)可知,Renwick Gallery那里展示了大量的艺术收藏,可以让孩子对艺术有全新的认识。由此可推断出,Renwick Gallery适合艺术爱好者去参观。故选C项。【3题详解】推理判断题。浏览文章内容,文章主要介绍了适合儿童参观的景点,分别介绍了三个博物馆和一个画廊,并介绍了它们各自的特色。由此可推断出,文章主要是
19、向游客介绍旅游景点的,“A travel brochure”意为“旅行手册”,符合文章出处。故选B项。BI was eleven years old standing outside in just my underwear while I watched the house that I grew up in rapidly burn to the ground.A few minutes earlier I had been in bed when a scream woke me up. My grandmas bedroom was just next to mine and my e
20、lder brothers. A fire had broken out there and awakened her. Hearing her scream my elder brother jumped to action, running from room to room quickly to wake everyone in the house. However, before we could do anything, the fire had consumed (烧毁) the old and wooden house.I stood there shivering (颤抖) w
21、hile the fire destroyed my books, clothes, and toys. I watched helplessly while my Mom cried and my Dad sighed. I wondered what was going to happen to us now that we had lost all of our things. As I looked around, though, I realized something for the first time: What matters arent things. I saw my e
22、lder brother running across the swinging (摇摆的) bridge by our house to get help. I saw my eldest brother who was on crutches (拐棍) from an earlier accident standing unsteadily on one leg. I saw my grandma and dad wrapped in each others arms and my mum holding our little dog. I realized at that moment
23、that we were all alive. Everything that was essential had survived the fire. Our lives would continue. We would survive without the “stuff” that was burning. We would all be around to love each other for many years to come. And that was all that mattered.I still think of that fire at night. It helpe
24、d me to become who I am today. It showed me for the very first time what is truly essential in life. It helped me to learn that the love we share is far more important than the things we possess.Live your life then for the things that matter, not for the things you own. Love others. Let the fire ins
25、ide of you make this world a warmer place. Let your soul shine bright.4. Who first found the house was on fire?A. The author.B. The grandma.C The elder brother.D. A passer-by.5. How did the author probably feel when they all made it outside?A. Exited and worried.B. Worried but lucky.C. Unhappy and u
26、pset.D. Happy but worried.6. What does the underlined word “essential” in Paragraph 4 probably mean?A. Important.B. Perfect.C. Amazing.D. Unique.7. What could be the best title for the passage?A. We all have each otherB. The magic of a fireC. Growing up with memoryD. Ways to be a better man【答案】4. B
27、5. B 6. A 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述作者在十一岁时经历了一场火灾,火灾事件让作者认识到家人的爱远比我们拥有的东西重要。【4题详解】推理判断题。根据第二段关键句“My grandmas bedroom was just next to mine and my elder brothers. A fire had broken out there and awakened her. Hearing her scream, my elder brother jumped to action, running from room to room quickly to wak
28、e everyone in the house.”(我奶奶的卧室就在我和我哥哥的隔壁,一场大火把她唤醒了。听到她的尖叫声,我哥哥跳了起来,迅速地从一个房间跑到另一个房间去叫醒屋里的每个人。)可知,大火先把奶奶唤醒了,然后奶奶发出尖叫声,哥哥听到后,跳起来去叫醒屋里的每个人。由此可知,是奶奶第一个发现房子着火了。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第三段关键句“I watched helplessly while my Mom cried and my Dad sighed. I wondered what was going to happen to us now that we had l
29、ost all of our things.”(我无助地看着,妈妈哭了,爸爸在叹气。我在想我们会发生什么,因为我们失去了所有的东西。)可知,看到大火毁掉了我们所拥有的一切,作者是无助的,他在为未来会发生的事而担心。再根据第三段关键句“I realized at that moment that we were all alive. Everything that was essential had survived the fire. Our lives would continue.”(那一刻我意识到我们都还活着。一切必要的东西都在火灾中幸免于难。我们的生活还会继续。)可知,作者意识到我和家
30、人们都还活着,生活还会继续,这是最重要的。由此可知,当作者在外面看到眼前发生的一切时,虽然对未来的生活担心,但同时家人能在火灾中幸免于难,这是很幸运的,“Worried but lucky”意为“担心的但幸运的”,能够描述作者的心情。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据画线单词后句“It helped me to learn that the love we share is far more important than the things we possess.”(它帮助我认识到,我们分享的爱远比我们拥有的东西重要。)可知,那晚的火灾让我认识到生活中重要的是家人间的爱,而不是我们拥有的
31、东西。由此可推断处,空格所在句指的是它第一次向我展示了生活中真正“重要的”东西,“Important”意为“重要的”,符合句意。故选A项。【7题详解】主旨大意题。文章主要讲述作者在十一岁时经历了一场火灾,火灾事件让作者认识到家人的爱远比我们拥有的东西重要。再结合最后一段关键句“Live your life then for the things that matter, not for the things you own. Love others.”(为重要的事情而活,而不是为你拥有的事情而活。爱别人。)可知,作者意识到家人远比自己拥有的其他东西更重要,我们要学会爱那些对我们重要的人。“We
32、 all have each other”意为“我们都拥有彼此”,表达了在生活中无论遇到什么困难,只有拥有彼此,就有希望,能够概括文章主题。故选A项。CShoppers in the United States have many different retail stores(零售店)to choose from. You can shop at large department stores, furniture stores,jewelry stores, electronic equipment stores and many others. Another type of retai
33、l storethe catalog(目录) store, has become popular in the U.S.Catalog stores offer much of the same goods as traditional retail stores. However, in these stores, shoppers select the items they wish to buy from large catalogs that are filled with photos and descriptions of all the different goods. The
34、variety of products listed in the catalogs includes everything from baby clothing to video equipment and watches. The prices of these items are very low. In fact, the same items often cost more in other retail stores. And thats the reason many people prefer to shop in catalog stores.Catalog stores u
35、sually dont have many salespeople, so customers cant expect to receive much help from them. Customers need to know about the features and the quality of the items they wish to buy before they shop, since there isnt much opportunity to ask questions or examine the product in the store.However, catalo
36、g stores offer quality items at lower prices, and consumers seem to like this.When shoppers go to a catalog store, if they are interested in purchasing an item, they need to follow this simple procedure.First, they go to a counter to find the stores catalog.They look in the catalog to find the exact
37、 item they wish to buy.Then, they fill out an order form with the name of the item, the item number from the catalog, the price, and their name and address.After completing the form, the customer gives it to a salesperson, who checks to see if the item is in stock.If the item is available, the stock
38、room sends it on a conveyor belt(输送带)to the pick-up counter. When the item arrives at the pick-up counter, the customers name is called, and the customer pays for the item.The whole procedure usually takes ten to twenty minutes. If the item isnt available, the salesperson can usually check the store
39、s computer and find out when it will be in stock again.8. What is the difference between the traditional retail stores and the catalog stores?A. The prices of products in catalog stores are higher.B. Shoppers select the items they need from large catalogs.C. Catalog Stores offer more products than t
40、he traditional stores.D. Catalog stores usually offer all the services that regular retail stores do.9. From the text we know that shopper of catalog stores_.A. become salespeople nowB. do the same as in retail storesC. have more chances to examine the goodsD. should know the information of the good
41、s ahead10. Catalog stores are popular mainly because they_A. offer quality goods at lower pricesB. have many salespersons for serviceC. can help save much time when doing shoppingD. offer the exact items the customer wishes to purchase11. Which of the following is the right procedure for a shopper i
42、n a catalog store?Check the catalog to select the items.Fill out the order form.Wait at the pick-up counterFind a catalog at a counter.Find a salesperson to cheek the form.A. B. C. D. 【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了美国流行的购物商店目录商店,购物流程及与传统商店的对比。【详解】1.细节理解题。根据第二段中“Catalog stores offer much
43、 of the same goods as traditional retail stores. However, in these stores, shoppers select the items they wish to buy from large catalogs that are filled with photos and descriptions of all the different goods”(目录商店提供的商品与传统零售商店差不多。然而,在这些商店里,购物者从大量的商品目录中选择他们想买的商品,这些目录中充满了所有不同商品的照片和描述。)可知,在目录商店里,顾客通过在
44、商品目录中选择他们想买的商品。故选B。2.细节理解题。根据文章第三段“Catalog stores usually dont have many salespeople, so customers cant expect to receive much help from them. Customers need to know about the features and the quality of the items they wish to buy before they shop, since there isnt much opportunity to ask questions
45、or examine the product in the store.”(目录商店通常没有很多销售人员,所以顾客不能指望从他们那里得到多少帮助。顾客在购物前需要了解他们想买的商品的特性和质量,因为在商店里没有太多机会问问题或检查产品。)可知,顾客在目录商店买东西时需要提前了解想买的商品的特性和质量,即提前知道商品的信息。故选D。3.细节理解题。根据文章第三段最后一句“However, catalog stores offer quality items at lower prices, and consumers seem to like this.”(然而,目录商店以较低的价格提供高质量的
46、商品,消费者似乎喜欢这样。)可知,目录商店受欢迎的主要原因是物美价廉。故选A。4.细节理解题。根据第四段中的购物流程“First, they go to a counter to find the stores catalog.They look in the catalog to find the exact item they wish to buy.Then, they fill out an order form with the name of the item, the item number from the catalog, the price, and their name
47、and address.After completing the form, the customer gives it to a salesperson, who checks to see if the item is in stock.If the item is available, the stockroom sends it on a conveyor belt(输送带)to the pick-up counter. When the item arrives at the pick-up counter, the customers name is called, and the
48、 customer pays for the item.(首先,他们到柜台去找商店的目录。他们在目录中寻找他们确切想买的商品。然后,他们填写一张订单,上面有商品的名称、目录上的商品编号、价格、名称和地址。填写完表格后,顾客把它交给店员,店员会检查商品是否有货。如果有这个商品,仓库把它发送在一个传送带到提货柜台。当商品到达提货柜台时,顾客的名字就会被呼叫,顾客就会为商品付款。)可知,购物的流程是去柜台找目录按目录选择商品填表找销售检查表格等待取货,即正确的顺序为。故选C。DEarthquake rescue robots experienced their final tests in Beij
49、ing. Their designers said with these robots, rescuers would be able to buy more time to save lives during an earthquake.This kind of robot looking like a helicopter is a flying robot. Its about 3 meters long, and it took about 4 years to develop the model. Its main functions (功能) are to collect info
50、rmation from the air, and send goods of up to 30 kilos to people trapped by an earthquake. It has a high-definition 360-degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and is also able to send the latest pictures from the quake area.Dr Qi Juntong, a researcher at Chinese Academy of Sciences
51、, said, “The most important feature of this flying robot is that it doesnt need a distant control. We just set the destination information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3, 000 meters, and as fast as 100 kilometers per hour.This robot has a different functioni
52、t can change as the environment changes. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers are unable to go. As well as a detector (探测器) that finds victims and detects poisonous gases, a camera is placed in the 3-metre-long robot, which can work in the dark. Another use
53、for the rescuers is the supply bot. With its 10-metre-long pipe, people who are trapped in the ruins will be able to get supplies including oxygen and liquids.Experts have said that the robots would enter production and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as possible.12. Wha
54、t does Dr Qi Juntong think makes this robot mainly different from the others?A. It has more functions.B. It has a unique shape.C. It has more advanced cameras.D. It can work by itself once given the information.13. What does the underlined word “which “ in Paragraph 4 refer to?A. A camera.B. A detec
55、tor.C. A rescuer.D. A supply.14. What can we learn about this robot from the text?A. It is carried by the helicopter.B. It weighs about 30 kilos.C. It is a machine with a length of 10 meters.D. It hasnt been put into production so far.15. What is the text mainly about?A. What the robot looks like.B.
56、 An introduction to a robot.C. How the robot is made.D. Information about earthquakes.【答案】12. D 13. A 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。本文主要介绍了一种地震救援机器人,这种机器人可以帮助救援人员在地震中争取到更多时间救人,并详细的介绍了这种机器人的功能。【12题详解】细节理解题。根据文章第三段Dr Qi Juntong 的话“The most important feature of this flying robot is that it doesnt need a dista
57、nt control. We just set the destination information on it, and then it takes off, and lands by itself.”(这种飞行机器人最重要的特点是不需要远距离控制。我们只需在上面设置目的地信息,然后它就可以自己起飞和降落。)可知,这种飞行机器人最重要的特点是在得到目的地信息后,可以自己起飞和降落,不需要远距离控制。由此可知,Dr Qi Juntong认为这个机器人与其他机器人的主要区别是一旦被给予信息,它就可以自己工作。故选D项。【13题详解】词义猜测题。根据画线单词前面的句子“As well as a
58、detector (探测器) that finds victims and detects poisonous gases, a camera is placed in the 3-metre-long robot”(除了一个探测器可以发现受害者和检测有毒气体外,这个3米长的机器人还装有一个摄像机)可知,句子讲述的是这个3米长的机器人还装有一个摄像机,画线单词所在句为非限制性定语从句,which在从句中作主语,由此可知,which代指的是上句中提到的camera,指“摄像机可以在黑暗中工作”。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段内容“Experts have said that
59、 the robots would enter production and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as possible.”(专家们表示,这些机器人将尽快投入生产,成为国家地震救援队一员。)可知,专家们表示这些机器人将尽快投入生产,也就是说,这些机器人还没有正式投入生产。由此可知,这种机器人到目前为止还没有投入生产。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Earthquake rescue robots experienced their final tests in Beijing.
60、 Their designers said with these robots, rescuers would be able to buy more time to save lives during an earthquake.”地震救援机器人在北京进行了最后的测试。他们的设计师说,有了这些机器人,救援人员就能在地震中争取到更多时间救人。以及下文详细的介绍了这种机器人的功能。“An introduction to a robot.”意为“对一种机器人的介绍”,能够概括文章主要内容。故选B项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
61、选项中有两项为多余选项。Promises, promisesWe make them and we break them, because some promises are very hard to keep. Here are the top five most common broken promises._16_You always hear this from builders, repairmen, and electricians. But the truth is very different. They wont come back until next week (or l
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
