广东省2021年12月高三英语学业水平合格性考试模拟测试题(五)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2021 12 月高三 英语 学业 水平 合格 考试 模拟 测试 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021年12月高三英语学业水平合格性考试模拟测试题(五)(含解析)(本试卷共分为五部分,46小题,满分150分,考试时间90分钟)第一部分 情景交际(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下列简短对话,从A、B、C和D项中选出最佳答案,将对话补全。1. Alberts birthday is on next Saturday, and Im planning a surprise party for him._. Ill bring some wine.A. Sounds like funB. It dependsC. Just a minuteD. You are welcome【答
2、案】A【解析】【详解】考查交际用语。句意:艾伯特的生日在下个星期天,我计划给他办一个惊喜的晚会。听起来很有趣。我将带些酒来。A. Sounds like fun听起来很有趣;B. It depends看情况;C. Just a minute请稍等;D. You are welcome欢迎。根据语境及选项可知,A项符合语境。故选A。【点睛】交际英语注重运用,首先平时要多积累常用的交际用语,解题时要在上下文中进行,特别要注意与语境语义的联系。还有要注意中英文之间的差异,千万不要用汉语的思维,还要注意礼貌用语。这个题目是一个对话,上下文语境非常关键。2. -Are you sure you wont
3、 come for a drink with us?- , if you insist.A. Not at allB. It dependsC. All right thenD. I dont care【答案】C【解析】【详解】考查交际用语。句意“你确定不来和我们一起喝饮料吗?”“那么好吧,如果你坚持的话。A“不用谢”;B“看情况而定”;C“那么好吧”;D“我不在乎”。根据语境得知”故选C。3. -It was a wonderful trip. So, which city did you like better, Paris or Rome? -_. There were good thi
4、ngs and bad things about them.A. Its hard to sayB. I didnt get itC. You must be kiddingD. Couldnt be better【答案】A【解析】【详解】考查交际用语。句意:这是一次很棒的旅行。那么,你更喜欢哪个城市,巴黎还是罗马?很难说。它们都既有好的也有坏的事情。A.很难说;B.我不明白;C.你一定是在开玩笑吧;D.再好不过了。根据语境,故选A。【点睛】交际英语注重运用,首先平时要多积累常用的交际用语,解题时要在上下文中进行,特别要注意与语境语义的联系。还有要注意中英文之间的差异,千万不要用汉语的思维,还
5、要注意礼貌用语。这个题目是一个对话,上下文语境非常关键。4. -Marys been offered a job in a university, but she doesnt want to take it.-_? Its a very good chance.A. Guess whatB. So whatC. Who caresD. But why【答案】D【解析】【详解】考查交际用语。句意:-一所大学同意招玛丽,但是她不想去。-为什么呀?很好的机会呢!”. Guess what猜怎么了?. So what那又怎样?. Who cares谁在乎呀?. But why为什么呢?后面的Its
6、a very good chance暗示了应答者表示不理解。故选D。5. -Are you sure youre ready for the best? -_. Im well prepared for it.A. Im afraid notB. No problemC. Hard to sayD. Not really【答案】B【解析】【详解】考查交际用语。句意:你确定你准备好考试了吗?没问题。我已经做好准备了。A.恐怕不;B.没问题;C.很难说;D.不是真的。根据“Im well prepared for it.”得知,没有问题,故选B。【点睛】交际英语注重运用,首先平时要多积累常用的交际
7、用语,解题时要在上下文中进行,特别要注意与语境语义的联系。还有要注意中英文之间的差异,千万不要用汉语的思维,还要注意礼貌用语。这个题目是一个对话,上下文语境非常关键。Im afraid not应该是委婉地拒绝;Hard to say表示说话人没有把握;Not really是一种否定回答。第二部分 阅读理解(共15 小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AA week in ThailandArrive on March 30 for a seven-day stay,room only at the Regent Chalet,
8、Cha Am.160Tel:0871 664 0273Family trip in FloridaSeven nights at the Westgate Inn,Kissimmee.Set off on March 21.450Tel:0800 294 8844Farmhouse in MajorcaSeven nights stay for up to six people at Can Corso, next to SHorta. Accommodation(食宿) isnt included. Arrive on March 14.36Tel:0845 800 8080Family t
9、rip in MoroccoAn eight-day hiking(徒步旅行) in the Atlas Mountains. Accommodation is included. Arrive on April 18.260Tel:0871 230 85126. What phone number will Mr.Brown call if he wants to order tickets to Morocco?A. 0871 664 0273.B. 0800 294 8844.C. 0871 230 8512.D. 0845 800 8080.7. When will Jimmy com
10、e back if he travels to Florida on March 21?A. On March 14.B. On March 28.C. On March 29.D. On March 30.8. Where should Frank and his four friends go if they want to spend as little money as possible?A. Thailand.B. Morocco.C. Florida.D. Majorca.9. What can you do in the Atlas Mountains?A. Hike.B. Sw
11、im.C. Skate.D. Fish.10. Which of the following is NOT true according to the travel information?A. You can enjoy yourself in Thailand for seven days.B. Can Corso is very far from SHorta.C. During staying in Morocco,you can get free meals.D. If you travel to Thailand,you can stay at the Regent Chalet.
12、【答案】6. C 7. B 8. D 9. A 10. B【解析】本文是一篇应用文。主要介绍了四则旅游信息,包括目的地、旅行时长、价格和电话等信息。【6题详解】细节理解题。根据Family trip in Morocco(摩洛哥家庭旅行)部分中“Tel:0871 230 8512(电话:0871 230 8512)”可知,如果布朗先生想订去摩洛哥的票,他要打0871 230 8512。故选C。【7题详解】细节理解题。根据Family trip in Florida(佛罗里达家庭旅行)部分中“Seven nights at the Westgate Inn, Kissimmee. Set off
13、 on March 21.(在基西米的西门旅馆住七晚。3月21日出发)”可知,如果吉米3月21日去佛罗里达,他3月28日回来。故选B。【8题详解】细节理解题。根据A week in Thailand部分中的“160(160英镑)”;Family trip in Florida部分中“450(450英镑)”;Farmhouse in Majorca部分中“36(36英镑)”以及Family trip in Morocco部分中“260(260英镑)”可知,Majorca的费用最低。故选D。【9题详解】细节理解题。根据Family trip in Morocco部分中“An eight-day h
14、iking(徒步旅行) in the Atlas Mountains.(在阿特拉斯山脉的八天徒步旅行)”可知,在阿特拉斯山脉你能徒步旅行。故选A。【10题详解】细节理解题。根据Farmhouse in Majorca部分中“Seven nights stay for up to six people at Can Corso, next to SHorta.(在SHorta旁边的Can Corso住七晚,最多可住六个人)”可知,B选项“Can Corso离S Horta很远”不正确。故选B。BThere are three different kinds of friends in our l
15、ife. I classify (分类) them according to how well I know them and how well they know me. The first type of friend is just an acquaintance (熟人). This means that you only know their name. You might not even remember what they look like if you go away for a short vacation. You dont miss them when they ar
16、e elsewhere. It is also this type of friend who gives you the most amount of aggravation (恼怒). Since most of the time you are placed in a position where you have to act friendly, you would not normally tell an acquaintance when he or she is doing something that makes you feel angry, such as tapping
17、the fingers on a table or shouting loudly. I call them “pest friends”. The second kind of friend is a “guest friend”. They are just social partners. You meet them at a certain location and at the end of the meeting you go your separate way and they go theirs. You dont talk too often with this sort o
18、f friend, and you dont share each others secrets. Lastly, we have “best friends”. This sort of friend is there when you need them. They know you as a person and they are there through thick and thin. Best friends are the ones that you can lean and depend on no matter what happens. If you need a list
19、ening ear, they will be the one to lend support. Friends come in all different shapes and sizes. Every friend has an impact on our life. . . 11. According to the writer, when a friend of the first type acts in an annoying way, you .A. can tell him/her about it directlyB. should stay away from him/he
20、rC. should advise him/her to correct his/her behaviorD. may find it hard to tell him/her not to do so12. Which of the following statements is WRONG about the second type of friend?A. They are only social partners.B. You dont talk very often with them.C. You dont share your secrets with them.D. They
21、are called “pest friends” by the writer.13. If someone is with you through thick and thin, it means .A. he/she is your friend for sureB. he/she agrees with whatever you sayC. you spend most of your time togetherD. he/she is with you even when there are difficulties14. What will most probably be talk
22、ed about in Paragraph 5?A. How to make friends.B. How friends influence our life.C. How to improve friendship.D. How to get along well with the third type of friend.15. What is this passage mainly about?A. What a true friend is like.B. Three kinds of friends in our life.C. The role that friends play
23、 in our life.D. Why there are different kinds of friends.【答案】11. D 12. D 13. D 14. B 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了人生中的三种朋友。【11题详解】细节理解题。由第二段中的“Since most of the time you are placed in a position where you have to act friendly, you would not normally tell an acquaintance when he or she is doing something
24、that makes you feel angry, such as tapping the fingers on a table or shouting loudly.”(因为大多数时候你被安排在一个你必须表现友好的位置,你通常不会告诉一个熟人他或她正在做一些让你感到愤怒的事情,比如在桌子上敲击手指或大声喊叫。),可知在作者看来,当第一种朋友有恼人的行为时,你可能并不好意思直接跟他/她说不要这样做。故选D项。【12题详解】细节理解题。由第二段中的“I call them “pest friends”.”(我叫他们“害虫朋友”。),可知“pest friends”是作者用来形容第一种朋友的,D
25、项“第二种类型的朋友被作家称为“害虫朋友”错误。故选D项。【13题详解】推理判断题。第四段主要讲最好的朋友,由第四段中的“This sort of friend is there when you need them. They know you as a person and they are there through thick and thin. Best friends are the ones that you can lean and depend on no matter what happens.”(这种朋友会在你需要的时候出现。他们知道你是一个人,他们在那里,不顾艰难险阻。
26、最好的朋友是那些无论发生什么事你都可以依靠的人。),可知最好的朋友不管你平时有没有困难,都会不顾艰难险阻出现在你的身边,让你可以依靠,因此可推断出有人与你同甘共苦,它就意味着即使有困难,他/她也和你在一起。故选D项。【14题详解】推理判断题。由最后一段“Friends come in all different shapes and sizes. Every friend has an impact on our life. . .”(朋友有各种各样的形状和大小。每个朋友都会影响我们的生活),可推知接下来作者最有可能要谈论的是和“朋友如何影响我们的生活”有关的内容。故选B项。【15题详解】主旨
27、大意题。第一段讲“我们的生活中有三种不同的朋友”,第二段讲“第一种朋友是熟人”,第三段讲“第二种朋友是“客座朋友”,第四段讲“第三种朋友是“最好的朋友”,第五段讲“朋友对我们生活的影响”,通读全文,可知本文主要是讲生活中的三种朋友,B项“我们生活中有三种朋友”符合文意。故选B项。CThe period 713-756 AD was when the Tang Dynasty reached its top. It was also Chinas golden age of poetry. Then it is no surprise the period produced Chinas two
28、 greatest poets, Du Fu and Li Bai.Li Bai (701-762) was also called Tai Bai or Qing Lian Ju Shi as his poetic name. He is one of the most well-known and admired poets in China.A diligent reader in his youth, he was directed by both Confucianism and Taoism(儒教和道教). He started out at 25 to travel in the
29、 country. At the age of 42, a friend suggested him to the court(朝廷).He was greatly pleased at first and eager to serve the emperor like an ancient able politician. But the Emperor Xuanzong only had him as a palace poet to write unimportant poems while the emperor and Yang Guifei, his favorite imperi
30、al concubine(皇妃), were treating themselves. Unwilling to serve such a meaningless function, Li Bai left the capital in less than two years.Then Li Bai went on with his aimless wandering all over the country.Unfortunately, he was charged of being a member of the rebel and sentenced to exile(流放),thoug
31、h pardoned on the way.He died of illness at Dangtu in todays Anhui.Li Bai is considered as the first romantic poet in the Tang Dynasty (618-907).His political aim was destroyed,so he turned to drinking to hide from his sorrows and writing,which was described as “A hundred poems per glass wine.” His
32、poetry is still very popular and recited by Chinese children today.Here are some of his poems in English.16. Li Bai served in the court during _.A. 713-756B. 701-762C. 743-745D. 618-90717. Li Bai was fond of _.A. writing poemsB. travelingC. drinkingD. A,B and C18. Paragraph 3 mainly tells us _.A. wh
33、y the Tang Dynasty reached its topB. Li Bais days in the courtC. why Li Bai is regarded as a romantic poetD. why Li Bais poetry is still popular today19. When he was young, Li Bai liked _.A readingB. serving the emperorC. wandering aimlesslyD. drinking20. The underlined word “rebel” in the forth par
34、agraph refers to _.A. something about travelB. something against the courtC. something about poemsD. something about drinking【答案】16. C 17. D 18. B 19. A 20. B【解析】本文是一篇人物传记,介绍了唐代大诗人李白一生和影响。【16题详解】细节理解题。根据文章第三段“At the age of 42, a friend suggested him to the court(42岁时,一位朋友把他推荐到朝廷)”可知,李白在42岁的时候入朝做官。又根
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
