广东省佛山市2015届高三教学质量检测(二)英语试卷.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 佛山市 2015 届高三 教学质量 检测 英语 试卷
- 资源描述:
-
1、2015年佛山市普通高中高三教学质量检测(二)英语试题第一部分 英语知识应用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C、D)中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Dancing is part of the human experience, like music and storytelling. These 1 were probably invented together. After all, dancing is a way to tell a story to music.Sci
2、entists say that animals dance, too, but their dancing is 2 . The “dances” of animals have a(n) 3 . They send messages to other animals about important physical 4 such as hunger, or desire. But when people dance, they express many different 5 love, joy, anger, and sadness. They also tell stories abo
3、ut people, places, life, or death. By dancing, people can share these feelings or 6 with others.All dances are good for you. For one thing, theyre good for you 7 . Dancing is good exercise. It makes you 8 your arms and legs, and it makes your heart work. Its an enjoyable way to keep 9 or to lose wei
4、ght.Besides, dancing makes you feel better about yourself. It gives you a chance to express your feelings. If you are angry or upset about something, it makes those feelings 10 . Youll probably feel relaxed and happy afterwards, although you may also be 11 . And if you are a quiet or fearful kind of
5、 person, dancing can help you be more 12 . When you are dancing, you can 13 yourself and your fears. And finally, theres another important point about dancing. Its a(n) 14 activity Some dances are for two people, and some are for 15 . But all kinds of dances give you a chance to meet new people or t
6、o do something enjoyable with friends. 【文章解读】这是一篇说明文阅读。文章主要说明跳舞对人的各种好处,它会让你的身体、精神等处于良好的状态。1. A. dancesB. artsC. songsD. stories【答案】B【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。dances跳舞;arts艺术;songs歌曲;stories故事。此处将dancing,music,storytelling看作是艺术。故选B。2. A. strangeB. amazingC. typicalD. different【答案】D【考查方向】考查形容词的用
7、法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。strange奇怪的;amazing令人惊奇的;typical典型的;different不同的。根据前文animals的跳舞应该是“不同的”。故选D。3. A. purpose B. advantage C. characteristic D. attitude【答案】A【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。purpose目的;advantage优点;characteristic特征;attitude态度。根据下文的send message应该是动物跳舞的“目的”。故选A。4. A. needsB. signsC. exerc
8、isesD. changes【答案】A【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。needs需要;signs签字;exercises锻炼;changes变化。根据下文的hunger or desire判断,故选A。5. A. attitudesB. ideasC. feelingsD. opinions【答案】C【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。attitude态度;ideas观点,主意;feelings感情;opinions意见。根据下文的love, joy, anger, and sadness可知选C。6. A. skillsB. liv
9、esC. valuesD. stories【答案】D【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。skills技能;lives生命;values价值;stories故事。根据前文的stories判断。故填D。7. A. naturallyB. unexpectedlyC. sociallyD. physically【答案】D【考查方向】考查副词的用法。【解析】本空考查副词基本含义的辨析。naturally自然地;unexpectedly意想不到地;socially社会地,社交地;physically身体地。根据下文的good exercise可知跳舞肯定对身体好。故选D。8.
10、 A. protectB. useC. cureD. examine【答案】B【考查方向】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。protect保护;use使用;cure治愈;examine检查。根据空后的arms ,legs判断是“使用”。故选B。9. A. silentB. calmC. healthyD. awake【答案】C【考查方向】考查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。silent沉默的;calm平静的;healthy健康的;awake醒着的。keep healthy保持健康,与下文的lose weight对应。故选C。10. A. developB.
11、 accumulateC. disappearD. grow【答案】C【考查方向】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。develop发展;accumulate积累;disappear消失;grow生长。根据前文的express your feelings和angry、upset等判断是“消失”。故选C。11. A. tiredB. guiltyC. confused,D. fearful【答案】A【考查方向】考查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。tired疲劳的;guilty有罪的;confused混淆的;fearful害怕的。根据前文的relaxed和alt
12、hough判断是“疲劳的”。故选A。12. A. energeticB. impressiveC. cautiousD. open【答案】D【考查方向】考查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。energetic精力充沛的;impressive有印象的;cautious谨慎的;open开放的,坦率的。根据前文的quiet和fearful判断。故选D。13. A. recognizeB. forgetC. understandD. measure【答案】B【考查方向】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。recognize承认,认出;forget忘记;understa
13、nd理解;measure测量。根据下文的yourself和your fears判断是“忘记”。故选B。14. A. popularB. socialC. formalD. attractive【答案】B【考查方向】考查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。popular受欢迎的;social社交的;formal正式的;attractive有吸引力的。根据下文判断是“社交的”,故选B。15. A. groupsB. classesC. acquaintancesD. strangers【答案】A【考查方向】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。group小组,集团;c
14、lasses班级;acquaintances认识;strangers陌生人。根据前文的two persons判断选A。第二节 语法填空(共10小题;每小题15分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或者括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为1625的相应位置上。When I was about ten years old, I remember my father coming into the room, looking terribly pleased with himself, to tell us that we we
15、re going to have 16 brother or sister. It was really beyond our 17 (expect), so we were both taken aback. I was actually delighted, 18 my brother was quite different. He was younger than me, and I dont think he was too impressed with the idea. He has a tendency to worry 19 things, and I think he was
16、 terrified by the fact 20 he might not be the center of attention all the time.When the big day came, 21 (luck) there were problems, and my mother had to stay in hospital. My brother and I werent allowed 22 (visit), and we all were worried and had no idea 23 to do. We tried to calm each other down,
17、but basically we were so upset that something awful 24 (happen). It all worked out well in the end though, and when I was finally able to see my little sister, I was happy to see 25 was so tiny, and special. And we all love her to bits.【文章解读】这是一篇英语故事阅读。作者主要讲述的是自己小时候家添小妹妹复杂和喜悦心情16. 【答案】another【考查方向】考
18、查限定词。【解析】根据前文的we说明家了不是作者一个孩子,再添一个,应用another。17.【答案】expectation(s)【考查方向】考查名词。【解析】根据前文的beyond是介词,后跟名词作宾语,故判断填expectations。18. 【答案】but 【考查方向】考查连词。【解析】根据空前后是转折关系判断,故填but。19. 【答案】about【考查方向】考查介词【解析】worry about为担心,故填about。20. 【答案】that 【考查方向】考查同位语从句。【解析】根据空前的the fact事实,后面的从句说明fact的内容,不缺少成分,应用that引导。故填that。
19、21. 【答案】unluckily【考查方向】考查副词。【解析】根据下文的problems判断是“不幸地”,应用副词修饰整个句子。故填unluckily。22. 【答案】to visit 【考查方向】考查非谓语动词。【解析】根据词组allow sb to do sth允许某人做某事,故填to visit。23. 【答案】what 【考查方向】考查疑问词。【解析】根据空后是不定式,不定式的do缺少宾语。故填what。24. 【答案】would happen【考查方向】考查时态。【解析】根据空前的so unpset说明害怕某事将会发生,应用过去将来时,判断填would happen。25. 【答案
20、】she【考查方向】考查代词。【解析】根据前文的my little sister判断。故填she。第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列四篇短文,从每题所给的四个选项(A、B、c和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AI have been overweight my entire life. I was born with a bone deformity (崎形) in my legs. From an early age I was limited on the type of activity I could do
21、because I was in so much pain. I was freed from gym in school growing up. I became lazy and accepted the fact that I would always be overweight. I didnt believe in myself. I overate all the time. I would eat lots of sweets, processed foods, chips and fast foods. I reached my heaviest of 287 pounds a
22、nd a size 24 jeans and XXXL shirts.In December 2013, my family and I went on a trip to Disneyland. We walked 10 miles each day we were there. To my surprise, I did not have any pain. I suddenly realized something. I knew from that point I needed to get moving to ease my pain and lose the weight. I h
23、ad walked before but never to that extent. I knew I had to push past the pain and the weight would come off.I was invited to train with a friend, and at first I couldnt make up my mind to go. I was tired of being in pain. After two weeks, I knew that I had to start somewhere. I took my friend up on
24、her invitation and began working out to lots of physical programs. I began eating non-processed foods. I ate lots of fruits and vegetables. I lost 92 pounds in a year. Now I rarely eat out. I would rather cook my meals from the very beginning so I know what is in them. I do allow myself a good meal
25、once a week. By allowing myself the good meal, I keep away from overeating.I believe in myself now. I am a better mother to my three boys. I feel stronger. I am a happier person all around. I have even registered for my very first 5K walk/run. I have a newfound love for life and want to inspire othe
26、rs to believe in themselves, so last October I became a BeachBody coach to help others in their fitness journeys. I have always enjoyed helping others, and now I want to be able to help people change their lives.【文章解读】这是一篇英语故事阅读。作者主要叙述了自己的减肥过程,拒绝不健康食品,健康饮食有利于身心健康。26. What can we infer about processe
27、d foods?A. They affected the writers appetite. B. They made the writer a lazy girl.C. They brought pain to the writers legs. D. They did harm to the writers health.【答案】D【考查方向】考查判断推理题。【解析】根据文章的第一段的I overate all the time. I would eat lots of sweets, processed foods, chips and fast foods. I reached my
28、heaviest of 287 pounds and a size 24 jeans and XXXL shirts可知processed food和sweets等一样危害了作者的身体健康。故选D。27. During her trip to Disneyland, the writer realized that _. A. it was best to stay with her family B. she was actually good at sportsC. she needed some changes in life D. it was easy for her to lose
29、 weight【答案】C【考查方向】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第二段的I knew from that point I needed to get moving to ease my pain and lose the weight可推断作者需要一些改变。故选C。28. Why did the writer hesitate about training at first?A. Because it would cause pain. B. Because she needed to start somewhere else.C. Because there were too many
30、 physical programs. D. Because she got invitation from others.【答案】A【考查方向】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第三段的第二句话I was tired of being in pain可知作者起先害怕锻炼会带来痛苦。故选A。29. The writer rarely eats out because _.A. theres no good food outside. B. she wishes to become a good cook.C. she wants to keep a healthier diet. D. she
31、 wants to treat herself with good meals.【答案】C【考查方向】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第三段的I would rather cook my meals from the very beginning so I know what is in them可知作者不在外面吃就是为了报纸一种更健康的饮食。故选C。30. By becoming a BeachBody coach, the writer wishes to _.A. learn to be a better mother B. feel stronger and happierC. fi
32、nd somebody to love her D. help others to be confident【答案】D【考查方向】考查细节辨认题。【解析】根据文章的最后一段的last October I became a BeachBody coach to help others in their fitness journeys可知作者是为了帮助别人更加自信才去做教练的。故选D。BPerhaps youre someone who lined up all of your dolls, action figures, and stuffed animals in front of a mi
33、ni-chalkboard when you were a kid. You read to them and taught them how to solve math problems. Maybe when older, you became an after-school tutor and thought, “Hey, Id like to do that full-time.”The inspiration to become a teacher hits some people when theyre young while others become teachers late
34、r in life. Whether you want to study to be a teacher right out of high school or you change from another career into teaching, the best teachers share a few things in common. Of course, teachers have to have at least an undergraduate degree, and many districts require teachers to earn a graduate tea
35、ching degree. Many school districts have begun requiring a masters degree. However, on top of education, good teachers also display some common characteristics that help to inspire and motivate their students.Some teachers prefer to teach in a very structured style while others prefer assigning grou
36、p work, encouraging class discussions, and letting students do independent projects. Both types of teachers can be very well-organized as long as they have a reason for what they do and theyve carefully planned their lessons. If youre good at making material not only fun but memorable and if you can
37、 present it in a brief way, then you probably have the organizational skills to become a teacher.Great teachers know the subjects that they teach inside and out. They can explain the history, current developments, and future trends of the subjects. Also, they understand the basic theories of their f
38、ields. Elementary school teachers need to have command of various subjects, while middle school and high school teachers usually focus on a single subject area and they develop in-depth knowledge of that subject.If you decide to become a teacher, you should commit to learning everything that you can
39、 while in high school and college. You also should develop good study habits that allow you to remember information about your field.【文章解读】这是一篇英语说明文阅读。文章主要讲述了成为一名好老师应该做好哪些准备。31. The underlined part “do that” in Paragraph 1 can be replaced by “_”:A. work as a teacher B. solve math problems C. work as
40、 a tutor D. take care of kids【答案】A【考查方向】考查判断推理题。【解析】根据文章的第一段的You read to them and taught them how to solve math problems可知是担任教师。故选A。32. The passage tells us that the basic requirement of being a teacher is _.A. an inspiration in an early age B. an undergraduate degreeC. a graduate teaching degree D.
41、 an experience of top education【答案】B【考查方向】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第二段的Of course, teachers have to have at least an undergraduate degree可知选B。33. What does Paragraph 3 mainly talk about?A. Different teachers hobbies. B. Different types of teachers.C. Teachers well-planned lessons. D. Teachers organizational
42、skills.【答案】D【考查方向】考查主旨大意题。【解析】通读文章第三段,并根据文章的第三段的最后一句话的if you can present it in a brief way, then you probably have the organizational skills to become a teacher可知本段讲述的是教师的组织技能。故选D。34. According to the passage, a person who wants to become a teacher should _.A. be able to explain the history of diffe
43、rent subjectsB. be clear about the future trend of teachersC. make good preparations in schools and collegesD. have a command of many kinds of subjects【答案】C【考查方向】考查判断推理题。【解析】通读全文,并根据文章的最后一段的If you decide to become a teacher, you should commit to learning everything that you can while in high school
44、and college可知想成为老师应该在学校里做好准备。故选C。35. Which is the best title for the passage?A. The Inspiration To Become A Teacher B. What It Takes To Be A Good Teacher C. The Future Of A Good Teacher D. College Courses For Teachers【答案】B【考查方向】考查主旨大意题。【解析】A成为老师的激励;B成为一名好老师需要做哪些事情;C一名好教师的未来;D老师们的大学课程。通读全文,并根据文章的最后一段
45、可知本文主要讲述了成为一名好老师需要做哪些事情。CThe Puritans (新教徒) get a bad reputation in America especially when it comes to alcohol. Mayflower, the first ship that came over from England to Massachusetts Bay, actually carried more beer than water. In fact the Founding Fathers of America liked a drink Samuel Adams was a
46、 partner in his father brewery, and Thomas Jefferson was famous for importing European wines.Early Americans took a healthful small drink for breakfast, whiskey was a typical lunchtime drinks ale (麦芽酒) accompanied supper and the day ended with another drink called nightcap. Most Americans in 1790 co
47、nsumed an average of 5.8 gallons of pure alcohol a year. In 1830, consumption reached 7.1 gallons a year and alcoholism was starting to have a serious influence on communities. Women and children might be in physical danger if the man of the house began drinking. If he became ill or lost his job thr
48、ough drinking, there was no social safety net to support or protect his family. Eventually, alcoholism was being treated as a disease.By the late 19th Century, support for Prohibition, banning the manufacture and sale of alcohol, was powerful. The first arrest for driving under the influence of alco
49、hol was in 1897. On 16 January 1919, Prohibition was set into law. However, by the 1930s when American economy was experiencing a hard time it was widely believed that making alcohol legal again would provide badly-needed jobs and taxes. So in February of 1933, Prohibition was ended. Still, Prohibit
50、ion had a great influence on alcohol drinking in this country. In 1955, Americans drank an average of 2.3 gallons of pure alcohol a year. The Prohibition movement was still quite strong after Prohibition ended and it led to a lot of local prohibition on alcohol.The American presidency has done a lot
51、 to rehabilitate alcohol and make it respectable again. Presidents Richard Nixon, Jimmy Carter, Bill Clinton, Ronald Reagan and Barack Obama can all be seen on film drinking socially and making official toasts with international celebrities.【文章解读】这是一篇历史知识阅读。本文主要讲述美国的饮酒简史。36. Which is TRUE about the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
