“四省八校”2021届高三上学期第一次开学考试英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- “四省八校”2021届高三上学期第一次开学考试英语试卷 WORD版含解析 四省八校 2021 届高三 上学 第一次 开学 考试 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、“四省八校”2021届高三第一学期开学考试英语注意事项:1. 本试卷由四个部分组成。其中第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。共150分,共4页。2. 全部答案在答题卡上相应区域内完成,在本试卷上作答无效。选择题请使用2B铅笔填涂,非选择题请使用0.5毫米黑色签字笔作答。要求字体工整、笔迹清晰。3. 请在答题卡规定的地方填写好个人信息,并认真核对答题卡上所粘贴的条形码是否与本人的信息一致。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.
2、5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man think of the reception last night?A. Boring. B. Tiring. C. Interesting2. How did the woman come to meet the man?A. By car and by subway. B. By subway and on foot. C. By bus and on fo
3、ot.3. When did the mans aunt come?A. On the 13th. B. On the 15th. C. On the 17th.4. Why is the man here?A. To collect the papers. B. To meet a customer. C. To sign the contracts.5. What are the speakers talking about?A. When to water the plant. B. What plant to grow C. Which flowers to remove.第二节(共1
4、5小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When is the woman available for vacation?A. In August. B. In September. C. In October.7. What is the probable relationship between the speakers?
5、A. Couple. B. Colleagues. C. Strangers.听第7段材料,回答第8、9题。8 What will the man probably do next?A. Have some food. B. Show his ID. C. Look for his boarding pass.9. What is the woman probably?A. A waitress. B. A stewardess. C. An airport staff.听第8段材料,回答第10至12题。10. Who does the man think is the most qualif
6、ied?A. Amy. B. Cameron. C. Hector.11. What is the woman unsatisfied with Karine?A. Her language ability. B. Her little enthusiasm. C. Her lack of confidence.12. Who expects the highest salary?A. Karine. B. Hector. C. Cameron.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is not a requirement for the FBT Award applicatio
7、n?A. Nationality. B.Grade. C.Age.14. What does the man need to do before June?A. Finish the exams. B. Provide the reference C. Submit the application.15. How many people can win the Bisiker Award every year?A. Two. B. Three. C. Five.16. What does the woman stress at last? A. The application should h
8、e neat.B. The summary should be long.C. The personal details should be real请听第10段材料,回答第17至20题。17. What can visitors do first near the main gate?A. See the bands. B. Attend the book fair. C. Watch the football match.18. Who is the third gate for?A. Book sellers. B. Folk singers. C. Craft exhibitors.1
9、9. What is on the left of the I-building?A. The information center. B. The restaurant. C. The exhibition center.20. What can listeners do with the yellow ticket?A. Park for free. B. Store the items. C. Collect the equipment.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从所给的四个选项(A、B、C、D)选出最佳选项,并在答
10、题卡上将选项涂黑。ANational Space Center, LeicesterAn interactive museum of super-size space experiences: from a giant planet Earth you can touch to the UKs biggest domed planetarium (穹顶天文台) and a 42-meter rocket tower. You cant miss the latter as you drive into Leicesterthe structure looks like its wrapped
11、in giant inflatable pillows. Inside, it houses Blue Streak and Thor Able rockets. Take in the full scale of them by riding a glass-sided lift up to the viewing platform. Elsewhere, there are six galleries with plenty of buttons to press and screens to touch. Its all under cover so its a good place t
12、o visit on a rainy day!What about lunch?The Boosters Cafe serves reasonably priced hot and cold snacks and drinks (hot dog from 4.95, plus jacket potatoes, soups, sandwiches and salads)at the foot of the centers two rockets The cafe offers vegetarian and vegan options too.Getting thereThere is a reg
13、ular bus service (No.54 with a stop two minutes walk from the center, as well as a park and ride service from Birstall. East Midlands Trains and Cross-Country Trains operate services to Leicester station, from which the center is a 25-minute bus ride. If driving, its just off the A6, north of the ci
14、ty center. Parking is 3 for the day.Value for moneyIts not cheap- adult: 15, 5 to 16-year-olds: 12, but once youve paid you can revisit as many times as you want in a year, and admission is free for kids under five.Opening hours10 am4 pm Monday to Friday, 10 am5 pm weekends and school holidays.1. Wh
15、ich of the following CANNOT be found when you visit the National Space Center?A. A big inflatable pillow.B. A domed planetarium.C. The Boosters Cafe.D. A high rocket tower.2. Which of the following statements is TRUE according to the article?A. Visitors can arrive at the entrance to the center by on
16、ly taking the No.54 bus.B. It takes visitors 25 minutes to get to the center from Leicester station by riding a bike.C. Snacks and drinks are served at reasonable prices.D. Although the parking fee is reasonable, there are limited parking lots.3. If a couple want to take their daughter a primary sch
17、ool student, and 15-year-old son to the space center, how much will they spend on the tickets?A. 45.B. 57.C. 42.D. 54【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章对于参观莱斯特国家航天中心的游览项目、午餐、到达方式、门票价格以及开放时间进行了介绍。【1题详解】细节理解题。根据第一段You cant miss the latter as you drive into Leicesterthe structure looks like its wrapped in
18、 giant inflatable pillows.(当你开车进入莱斯特时,你绝对不会错过后者这座建筑看起来像是被巨大的充气枕头包裹着)可知这里是在描述建筑物的外观像是被巨大的充气枕头包裹着,而不是在国家航天中心可以看到一个巨大的充气枕头。所以当你参观国家航天中心时,“一个大的充气枕头”是找不到的。故选A。【2题详解】细节理解题。根据What about lunch?部分The Boosters Cafe serves reasonably priced hot and cold snacks and drinks(Boosters咖啡馆提供价格合理的冷热小吃和饮料)可知C选项“小吃和饮料价格
19、合理”表述正确。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Value for money部分Its not cheap- adult: 15, 5 to 16-year-olds: 12, but once youve paid you can revisit as many times as you want in a year, and admission is free for kids under five.(这并不便宜成人:15英镑,5至16岁的孩子:12英镑,但一旦你付了钱,你可以在一年内任意多次重访,5岁以下的儿童免费入场)可知如果一对夫妇想带着女儿一个小学生,和15岁的儿子去太空中心
20、,他们需要买票花费:15+15+12+12=54。故选D。BThe decision on Tuesday by Japan and the International Olympic Committee (IOC) to postpone the Tokyo 2020 Olympic Games until next summer because of the novel coronavirus pandemic must have been a hard one to make.Although the Games have been canceledthree times in all,
21、 in 1916, 1940 and 1944due to the two world wars in the modern Olympics history of more than 120 years, never before have any Games been postponed to a different year.Nonetheless, the decision is the right one. If it is not brought under control, the harm done to human society by the pandemic could
22、be more serious and far-reaching than even the two world wars. Given the number of countries affected and social and economic shock waves that have been caused by the rapid spread of the virus, postponing the Games is the only right and sensible choice to make.After all, nothing is more important th
23、an peoples lives. Postponing the Games not only safeguards the health of athletes, audiences and everyone involved in the Games, but also reduces potential transmission of the virus from one place to another. Even looking at it from only a sporting level, the pandemic has already caused huge disrupt
24、ions to athletes training and the qualification process.It is undoubtedly a big blow for Japan, which has prepared meticulously for the largest sports event in the world, including renovating and upgrading its infrastructure and sports venues, such as rebuilding Tokyos Olympic Stadium at cost of $1.
25、45 billion. Japan will suffer huge loss at least in the short term.The international community owes a big “thank you” to Japan for all it has done for the Games despite the postponement. Thats why the Games will still be called the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 despite taking place in 2021
26、. The Olympic flame will also remain stored and displayed in Japan.More importantly, all members in the Olympic family, guided by the Olympic spirit of respect and understanding are morally bound to stand behind Japan to go through this most difficult moment in the Games history.4. What does the wor
27、d “it” in Paragraph 3 refer to?A. The decision.B. The Games.C. The pandemic.D. The war.5. What does the underlined word “meticulously” in Paragraph 5 probably mean?A. Wisely.B. Recently.C. Easily.D. Precisely.6. We know from the passage _.A. the Games should be put off in times of war and disasterB.
28、 the Games will still be called Tokyo 2020 Games for its sacrificeC postponing the Games will have a bad influence on the athletesD. the Olympic family will have to make up for the loss of Japan7. What can we learn from the last paragraph?A. The whole world will support Japan.B. Japan will keep the
29、Olympic flame burning.C. Postponing the Games will bring the world hope.D. Tokyo will become the symbol of the Games.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】这是一篇新闻报道。因为新型冠状病毒大流行,周二,日本和国际奥委会做出决定将2020年东京奥运会推迟到明年夏天举行。文章说明了历史其他几次奥运会取消的事件,考虑到受影响国家的数量以及病毒的迅速传播造成的社会和经济影响,推迟奥运会是唯一正确和明智的选择。日本为此次奥运会做出了巨大投入,尽管日本推迟了奥运会,但国际社
30、会应该感谢日本为奥运会所做的一切。【4题详解】词义猜测题。根据后文the harm done to human society by the pandemic could be more serious and far-reaching than even the two world wars.可知如果这种流行病不加以控制,那么大流行病对人类社会造成的危害可能比两次世界大战还要严重和深远。由此可知,it指的是“流行病”。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据后文for the largest sports event in the world, including renovating and
31、upgrading its infrastructure and sports venues, such as rebuilding Tokyos Olympic Stadium at cost of $1.45 billion可知,包括对基础设施和体育场馆进行翻新和升级,比如耗资14.5亿美元重建东京的奥林匹克体育场。由此可知,日本已经为这场世界上最大的体育赛事做了精确准备。所以划线词意思为“精确地”。A. Wisely.明智地;B. Recently.最近;C. Easily.容易地;D. Precisely.精确地。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中The internat
32、ional community owes a big “thank you” to Japan for all it has done for the Games despite the postponement. Thats why the Games will still be called the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 despite taking place in 2021.可知尽管日本推迟了奥运会,但国际社会应该感谢日本为奥运会所做的一切。这就是为什么2020年东京奥运会和残奥会的名称仍然是东京2020年奥运会和残奥会,尽管它
33、是在2021年举办的。由此可知,由于做出了巨大的牺牲,本届奥运会仍将被称为2020年东京奥运会。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段More importantly, all members in the Olympic family, guided by the Olympic spirit of respect and understanding are morally bound to stand behind Japan to go through this most difficult moment in the Games history.可知更重要的是,在以尊重和理解为中
34、心的奥林匹克精神指引下,奥林匹克大家庭的所有成员在道义上一定会支持日本,度过奥运会历史上这一最困难的时刻。由此可知,全世界都会支持日本。故选A。CIt is food news guaranteed to put a smile on your face. Scientists have found that eating dark chocolate appears to lower the risk of depression by a quarter. While 7.6 percent of the 13,000 people surveyed reported depressive
35、symptoms, just 1.5 percent of the chocolate eaters did.The study by University College London (UCL), the University of Calgary and Alberta Health Services Canada, also found that the people who consumed the most of any chocolate were also 57 percent less likely to report depressive symptoms. Lead au
36、thor Dr. Sarah Jackson said, “This study provides some evidence that consumption of chocolate, particularly dark chocolate, may be associated with reduced odds of clinically relevant depressive symptoms.”The study is the first to examine the association with depression according to the type of choco
37、late consumed. The team assessed data from 13,626 adults from the US National Health and Nutrition Examination Survey. A range of other factors including height, weight, marital status, ethnicity, education, household income, physical activity, smoking and chronic health problems were also taken int
38、o account to ensure the study only measured chocolates effect on depressive symptoms.After adjusting for these factors, it was found that individuals who reported eating any dark chocolate in two 24-hour periods had 70 percent lower odds of reporting clinically relevant depressive symptoms in the pr
39、evious two weeks than those who reported not eating chocolate at all.Chocolate contains a number of psychoactive ingredients which produce a feeling of euphoria similar to that of cannabinoid (大麻素), found in cannabis. It also contains phenyl ethylamine (苯乙胺), a neuromodulator (神经调节物质) which is belie
40、ved to be important for regulating peoples moods. Dark chocolate also has higher concentration of flavonoids (类黄酮), antioxidant chemicals which lower inflammation and can prevent the onset (发生) of depression.However, British scientists pointed out that the decision to eat dark chocolate could be lin
41、ked to other health factors. For example, people who choose dark chocolate may be more health conscious in general, which is known to protect against depression. Depressed people are also more likely to desire for more sugary fatty foods and so could be less likely to pick a dark alterative when cho
42、osing chocolate.8 Which of the following statements is TRUE of the study?A. minority of chocolate eaters suffer from depression.B. majority of people surveyed are depressive.C. All kinds of chocolate can help fight depression.D. Half of people with depression are surveyed.9. The study is typical in
43、that _.A. it pointed out the relationship between depression and chocolateB. it demonstrated the protective effects of black chocolateC. the findings were based on the type of chocolate consumedD. the researchers conducted the survey worldwide10. What is the fifth paragraph mainly about?A. The advan
44、tages of chocolate.B. The reasons for the protective effects.C. The causes of depression.D. The effects of chocolate.11. Whats the British scientists attitude toward the findings?A. Cautious.B. Supportive.C. Unimportant.D. Curious.【答案】8. A 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。说明了科学家发现,吃黑巧克力似乎可以降低四分之一的抑郁风险。在1
45、.3万名被调查者中,有7.6%的人有抑郁症状,而吃巧克力的人只有1.5%有抑郁症状。介绍了这项研究的过程,以及巧克力可以产生保护效果的原因以及英国科学家对此发现的态度。【8题详解】细节理解题。根据第一段中Scientists have found that eating dark chocolate appears to lower the risk of depression by a quarter. While 7.6 percent of the 13,000 people surveyed reported depressive symptoms, just 1.5 percent
46、of the chocolate eaters did.可知科学家发现,吃黑巧克力似乎可以降低四分之一的抑郁风险。在1.3万名被调查者中,有7.6%的人有抑郁症状,而吃巧克力的人只有1.5%有抑郁症状。由此可知,A选项“少数吃巧克力的人患有抑郁症”正确。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段中The study is the first to examine the association with depression according to the type of chocolate consumed.可知这项研究是第一次根据巧克力摄入的类型来研究巧克力与抑郁症之间的关系。由此可知,
47、这项研究的典型之处在于,研究结果是基于人们摄入的巧克力的类型。故选C。【10题详解】主旨大意题。根据第五段Chocolate contains a number of psychoactive ingredients which produce a feeling of euphoria similar to that of cannabinoid (大麻素), found in cannabis. It also contains phenyl ethylamine (苯乙胺), a neuromodulator (神经调节物质) which is believed to be import
48、ant for regulating peoples moods. Dark chocolate also has higher concentration of flavonoids (类黄酮), antioxidant chemicals which lower inflammation and can prevent the onset (发生) of depression.可知巧克力含有许多精神活性成分,能产生一种欣快感,类似于在大麻中发现的大麻素。它还含有苯乙胺,一种神经调节剂,被认为对调节人的情绪很重要。黑巧克力还含有更高浓度的类黄酮,抗氧化化学物质,可以降低炎症,防止抑郁症的发生
49、。由此可知,第五段主要讲了巧克力有保护效果的原因。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段However, British scientists pointed out that the decision to eat dark chocolate could be linked to other health factors. For example, people who choose dark chocolate may be more health conscious in general, which is known to protect against depression
50、. Depressed people are also more likely to desire for more sugary fatty foods and so could be less likely to pick a dark alterative when choosing chocolate.可知不过,英国科学家指出,决定吃黑巧克力可能与其他健康因素有关。例如,选择黑巧克力的人可能在一般情况下更注重健康,众所周知,黑巧克力可以防止抑郁症。抑郁症患者也更有可能渴望更多的含糖脂肪食物,因此在选择巧克力时,可能不太会选择黑巧克力的替代品。由此可推知,英国科学家对这些发现持谨慎态度。
51、故选A。DWaste sorting is a complex phenomenon that can be an important step toward a global circular economy. Maybe it even will be something we will look back on as one of the first steps toward an ecological society.But sorting of waste could also mean participating in an activity that gradually weak
52、ens sustainable development by allowing unsustainable companies to use recycling as a way to pretend they are sustainable.When Royal Dutch Shell, British-Dutch oil and gas company, wanted to dump an oil rig in the ocean in 1995 many people in Europe had just started to separate glass bottles and new
53、spapers. The companys plan was viewed as a sign of arrogance. The incident led to an important meeting, after which many companies started including environmental factors in their risk assessment.The situation is different today. It is no longer clear if the kind of waste sorting done in Western nat
54、ions is part of the problem or the solution. There are areas where the sorting of waste is working reasonably well, for example the glass and metal industries. But at a time when we are looking at a transformative system change and global sustainability, there is a need to fundamentally rethink wast
55、e sorting.In the coming decades, the world needs to eliminate (消除) the use of fossil fuels, become more resource efficient lift billions out of poverty and ensure greater equity. In order to ensure this, we need a resource-efficient circular economy, and waste sorting can play a key role. But that s
56、hould be a very different kind of waste sorting.China could initiate the next generation of waste sorting systems. Such a waste sorting system would be a driver for innovation and extreme resource efficiency and a true step toward ecological civilization.12. Waste sorting is a complex phenomenon bec
57、ause _.A. it is an important step toward a global circular economyB. it means economy and may be an activity that gradually weakens sustainable developmentC. it is a first step toward an ecological societyD. it is slowly moving into the center of conversation13. What did the behavior of Royal Dutch
58、Shell company result in?A. The dumping of oil rig.B. Separating glass bottles and newspapers.C. Including environment when assessing risks.D. Starting waste sorting in European countries.14. There is a need to fundamentally rethink waste sorting because _.A. the sorting of waste is working well in s
59、ome areasB. a transformative system change and global sustainability should be consideredC. the western recycling system does not fit for the whole worldD. people are concerned about greater equity15. What is the main purpose of the passage?A. To introduce Western recycling systems.B. To compare two
60、 recycling systems.C. To predict the change of ecological system.D. To advocate a more sustainable waste sorting system.【答案】12. B 13. C 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了,可持续的垃圾分类有助于人类回归生态社会。【12题详解】细节理解题。由第一段中的“Waste sorting is a complex phenomenon that can be an important step toward a global circular ec
61、onomy.”(垃圾分类是一个复杂的现象,可能是迈向全球循环经济的重要一步。)和第二段“But sorting of waste could also mean participating in an activity that gradually weakens sustainable development by allowing unsustainable companies to use recycling as a way to pretend they are sustainable.”(但垃圾分类也可能意味着参与一项活动,这项活动通过允许不可持续的公司利用回收来假装它们是可持续的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022九年级英语全册 Unit 6 When was it invented第一课时 Section A(1a-2d)作业课件(新版)人教新目标版.ppt
