四川省眉山市2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省眉山市2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 四川省 眉山市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、眉山市高中2022届第三学期期末教学质量监测英语试题卷(满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号和科目;2. 选择题部分请按题号用2B铅笔填涂方框,修改时用橡皮擦干净,不留痕迹;3. 非选择题部分请按题号用0.5毫米黑色墨水签字笔书写,否则作答无效;4. 在草稿纸、试题卷上答题无效;5. 请勿折叠答题卡。保持字体工整、笔迹清晰、卡面整洁。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.
2、5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Which doesnt the man order?A. Milk. B. A cupcake. C. Orange juice.2. Who did the best in this English exam?A. John. B. Frank. C. Gina.3. What does the man mean?A. The window cant be opened. B. He wil
3、l not open the window. C. The window is already open.4. Why does the man like the climate here?A. Its hot. B. Its warm. C. Its similar to that of his homeland.5. What kind of doctor did the man probably see?A. A heart doctor. B. A skin doctor. C. A dentist.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或
4、独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至7题。6. How will the two speakers go to visit Julie?A. By bus. B. By bike. C. On foot.7. Where will the two speakers meet?A. At the supermarket gate. B. At the bus stop. C. In front of th
5、e bookstore.听下面一段对话,回答第8至9题。8. What was the third room at first?A. A kitchen. B. A living room. C. A bedroom.9. Which room does the woman take?A. The one next to the kitchen. B. The living room. C. The room on the left.听下面一段对话,回答第10至12题。10. Who is David Smith?A. A patient of Dr. Greys. B. A friend o
6、f the womans. C. A visitor to the clinic.11. When does the clinic close on Saturday?A. At 3:00 pm. B. At 4:00 pm. C. At 10:00 pm.12. What time has finally been fixed for Mr. Smith?A. 6: 15 pm, Wednesday. B. 6: 15 pm, Thursday. C. 6: 15 pm, Friday. 听下面一段对话,回答第13至16题。13. What are the speakers discussi
7、ng?A. How to present their research.B. How to form clouds.C. How to explain different types of clouds.14. Why does the man suggest having small cards?A. To make the presentation more interesting.B. To remind him of what to say.C. To organize all the research.15. What will the man do?A. Prepare the c
8、ards.B. Make the PowerPoint.C. Look for pictures of clouds online.16. What part will the woman introduce?A. The low-level clouds part.B. The medium-level clouds part.C. The high-level clouds part.听下面一段独白,回答第17至20题。17. Whatdoallreadershavetodoeverytwoyears?A.Renewtheirpersonalinformation.B. Payforane
9、wmembershipcard.C.Registerinthelibraryagain. 18. Howlongwillthelibrarykeepthebookreservedinadvance? A. 5days. B.7days. C.14days.19. Whatcanbekeptforonly oneweek?A.Childrensbooks. B.Magazines. C.Dictionaries.20.Onwhatdaywillthelibrarycloseat7:00pm?A.Monday. B.Saturday. C.Sunday.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一
10、节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出最佳选项。AChicago Botanic Garden Events Midwest Fruit ExplorersMarch 31-April 10, 1-4 pmThe Midwest Fruit Explorers presents this hands-on workshop with step-by-step instructions on how to grow fruit trees. Midwest Daffodil Society ShowApril 22-28, 10 am
11、-4:30 pm The Midwest Daffodil Society Show features hundreds of daffodils on display that will be judged by the society. The show includes floral(花卉) design and photography competitions. Ikebana International ShowMay 11-19, 9 am-3: 30 pm (Saturday & Sunday only)The Ikebana International Society pres
12、ents an exhibition of traditional Japanese flower arranging. Gardeners of the North Shore Show & SaleThe Gardeners of the North Shore host this annual show.June 27-30, 9 am-4:30 pmThis show includes a judged exhibition with more than 500 entries of anything a home gardener can grow, including flower
13、s, vegetables, herbs, and houseplants.Service animalsService animals are welcome. No pets please.Electronic Convenience Vehicles(ECVs)They are available for rent in the Visitor Center on an unreserved, first-come-first-served basis. The following fees apply: members: $15, 1 nonmembers $20. ECVs will
14、 not be rented for indoor use.WheelchairsWheelchairs are available free at the Information Desk in the Visitor Center.Daily Hours: 8 am-7 pm Garden View Cafe: 8 am-4 pm Garden Shop: 10 am-4 pm1. What can you do at Midwest Fruit Explorers?A. Design flower patterns.B. Learn about fruit tree planting.C
15、. Take part in its photography competition.D. Buy some fruit at a good price.2. At which show can you enjoy traditional Japanese flowers?A. Midwest Fruit Explorers.B. Midwest Daffodil Society Show.C. Ikebana International Show.D. Gardeners of the North Shore Show Sale.3. What service can visitors en
16、joy in the garden?A. They can rent ECVs for indoor use.B. They can visit the garden with their pets.C. They can have free coffee from 8 am to 4 pm.D. They can use free wheelchairs if they need to.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了芝加哥植物园的四个展览的具体信息。【1题详解】细节理解题。根据Midwest Fruit Explorers这一标题下“The Midw
17、est Fruit Explorers presents this hands-on workshop with step-by-step instructions on how to graft and care for fruit trees.( 中西部水果探险家介绍了动手操作的工作坊,并逐步说明如何嫁接和照顾果树。)”这句话可知,这个展览主要介绍了如何种植果树。故此题选B。【2题详解】细节理解题。根据Ikebana International Show 这一标题下的 “The Ikebana International Society presents an exhibition of
18、traditional Japanese flower arranging.(宜家国际协会举办了一次传统日本插花展览)”这句话可知,在Ikebana International Show展览可以欣赏到日本传统花卉。故此题选C。【3题详解】细节理解题。根据Wheelchairs部分的“Wheelchairs are available free at the Information Desk in the Visitor Center.( 轮椅可在游客中心的服务台免费使用。) ”这句话可知,游客在园内,如果需要,他们可以使用免费轮椅。故此题选D。BI was born with bad eyes
19、ight. At high school I couldnt read the blackboard. By the time I got to the university of Bath to study Chemistry it had got to the point where I couldnt really see images at all, only the difference between light and dark. And a few years later, once I was in the first year of my PhD, I was almost
20、 completely blind.But climbing is my great passion. I started climbing when I was young. My dad taught me everything about climbing. When I was 11, I led my first climbing route outside. People are usually amazed when they discover that not only do I climb, but I also lead climbs.At university I joi
21、ned the Mountaineering Club and was able to climb much more frequently. We had regular trips to indoor walls and weekends away outdoors. I developed a great circle of climbing friends and went on several trips to Europe. After these I started Alpine climbing and ice climbing, too.When my sight dropp
22、ed to a level where I could no longer read, I thought I might have to give up leading. But I never thought I would stop climbing. I just learnt to adapt with the support of my friends.People often ask me, “Why rock climbing? It doesnt seem like a good activity for a blind person.”But when I think ab
23、out the danger, crossing the road is far more dangerous, and also, its something where Im not in control.Its quite possible that I wouldnt be such a good climber if I werent blind. If I didnt have these challenges, it wouldnt focus me. That determination is built through my disability.When I reach t
24、he top of a climb, I dont get to appreciate the view, but the feeling of achievement is extremely good.Climbing is a way to prove my way of thinking in life which is that Im not disabled, I m blind and able.4. When the author went to university, he .A. couldnt read the blackboardB. couldnt figure ou
25、t light and darkC. nearly couldnt see imagesD. was almost blind5. What did the author do when he couldnt read?A. He thought about quitting climbing.B. He learnt to adapt with others help.C. He continued leading climbs.D. He went on several trips to Europe.6. What can we learn from the passage?A. The
26、 author started climbing at the age of 11.B. The author began ice climbing when he got his PhD.C. The author is afraid of crossing the road.D. The author views blindness in a positive way.7. Which can best express the main idea of this passage?A. Nothing is impossible to a willing heart.B. All thing
27、s are difficult before they are easy.C. Actions speak louder than words.D. The eye is blind if the mind is absent.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者喜爱攀登,尽管已经失明,但他依旧追寻自己的喜爱成为了一名登山好手的故事,并呼吁人们只要勇于追寻内心所向往的事物就会成功。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“By the time I got to the university of Bath to study Chemistr
28、y it had got to the point where I couldnt really see images at all, only the difference between light and dark.(我到巴斯大学学习化学的时候,我已经完全看不到图像了,只有光和暗的区别)”可知,作者在上大学时几乎看不见图像。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第四段“When my sight dropped to a level where I could no longer read, I thought I might have to give up leading.(当我的
29、视力下降到不能再阅读的水平时,我想我可能不得不放弃引导)”以及“I just learnt to adapt with the support of my friends.(我只是在朋友的支持下学会了适应)”可知,当作者不能阅读时,他在别人的帮助下学会了适应。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第三段“Its quite possible that I wouldnt be such a good climber if I werent blind. If I didnt have these challenges, it wouldnt focus me. That determi
30、nation is built through my disability.(如果我不是盲人,很可能就不会成为这么好的登山好手。如果没有这些挑战,我就无法集中精力。这种决心是通过我的残疾建立起来的)”可判断,作者能够以积极的方式看待失明。故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据文章倒数第一段“Climbing is a way to prove my way of thinking in life which is that Im not disabled, I m blind and able.(攀岩是证明我的生活思维方式的一种方式我不是残疾人,我是盲人,我是能人)”以及全文内容可知,文章主要
31、讲述了作者喜爱攀登,尽管已经失明,但他依旧追寻自己的喜爱成为了一名登山好手的故事,呼吁人们只要勇于追寻自己内心所向往的事物就会成功。由此可知,Nothing is impossible to a willing heart.(心之所愿,无事不成)能最好地表达这篇文章的中心思想。故选A项。CWhen homework and tests keep you up late at night, you may plan to make up for your lost sleep during the weekends. But is it useful?A study published in t
32、he journal Current Biology shows that the habit of sleeping in on weekends doesnt fix the damage that has been done by a lack of sleep during the week. Even worse, it may damage your health.In the study, which was conducted over 10 days, 36 healthy young men and women with different sleep requiremen
33、ts were divided into three groups. The first group were asked to sleep nine hours a night and the second group five hours a night. The members of the third group slept for five hours on weekdays but rested as long as they wanted on the weekend.The researchers found that people who lacked sleep ate m
34、ore snacks and gained weight quickly. However, this wasnt the case for the first group.That could be partially due to the shifting of the biological clock and changes to certain body hormones, especially hunger hormones. In order to catch up on their sleep during weekends, people in the third group
35、would eat later as a habit. So their biological clocks shifted, which also changed the production of hunger hormones.“The hormone leptin(瘦素) decreases appetite(胃口), while the hormone ghrelin(饿素) increases appetite,” explained US researcher Vsevolod Polotsky. “Sleep shortage causes leptin to drop and
36、 ghrelin to rise, so youre hungry and eat more.”And even if they tried to sleep for as long as they wanted to during weekends, according to researchers, it was still not enough because they found it difficult to fall asleep.Moreover, short and insufficient sleep schedules will lead to an inability t
37、o change blood sugar and increase the risk of metabolic(新陈代谢) disease in the long term.8. Which of the following is true about the study?A. Participants were divided into two groups.B. Researchers studied 36 children and adults.C. It lasted for more than two weeks.D. Each group follow different slee
38、p requirements.9. What does the underlined word “shifting” in Paragraph 5 probably mean?A. increasingB. lackingC. changingD. shortening10. Why may people without enough sleep eat more?A. They need to create more energy.B. There is less leptin in their bodies.C. They have a lower blood sugar.D. Their
39、 bodies produce less hormones.11. What can be a suitable title for this passage?A. Appetite Affects our Sleep QualityB. Sleeping in Causes Weight LossC. Catching up on Sleep Harms Our BodyD. Men and Women Sleep Differently【答案】8. D 9. C 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了发表在当代生物学杂志上的一项研究表明,周末睡懒觉的习惯并不能弥补
40、工作日睡眠不足造成的损害。更糟糕的是,它可能会损害你的健康。【详解】1.细节理解题。根据第三段中“The first group were asked to sleep nine hours a night and the second group five hours a night. The members of the third group slept for five hours on weekdays but rested as long as they wanted on the weekend.”可知,第一组每晚睡9个小时,第二组每晚睡5个小时。第三组的成员在工作日睡5个小时,
41、但是在周末想睡多久就睡多久。所以参与的三组人员的睡眠要求不一样。选项D与文意相符。故选D。2.词句猜测题。根据下文中“ changes to certain body hormones, especially hunger hormones.”可知,某些身体荷尔蒙的变化,尤其是饥饿荷尔蒙。结合and,可以推测,此处与下文在意义上为并列关系,画线词应与changes 意思相近,所以此处指生物钟的改变。选项C符合题意。故选C。3.细节理解题。根据倒数第三段最后一句“Sleep shortage causes leptin to drop and ghrelin to rise, so youre
42、hungry and eat more.”可知,睡眠不足导致瘦素下降,饥饿激素上升,所以你饿了,吃得更多。选项B与文意一致,故选B。4.主旨大意题。结合第二段内容“A study published in the journal Current Biology shows that the habit of sleeping in on weekends doesnt fix the damage that has been done by a lack of sleep during the week. Even worse, it may damage your health.”可知,发表
43、在当代生物学杂志上的一项研究表明,周末睡懒觉的习惯并不能弥补工作日睡眠不足造成的损害。更糟糕的是,它可能会损害你的健康。同时结合第三段对此研究过程的介绍,研究中36名健康男女参与人员分成三组,每组人员的睡眠要求不同,结果表明第一组人员可能部分是因为生物钟的改变和身体某种荷尔蒙的改变外,其他两组表现出缺乏睡眠的人会吃更多的零食,体重增加很快。此外,睡眠时间短和不足会导致血糖无法改变,长期而言会增加患新陈代谢疾病的风险。因此,文章主要介绍的是补觉会伤害身体。选项C与文意一致。故选C。DIn the distant past, our ancestors relied on stars to gui
44、de them on a clear night. Today, we have navigational(导航的)systems to help us find our way, the latest of which is the Beidou Navigation Satellite System (BDS).The BDS is entirely built by Chinese engineers. With the launch of the last satellite from the Xichang Satellite Launch Center on June 23, th
45、e global network of 59 satellites has been completed. On July 31, Beidou started providing services covering our whole planet.Its difficult to imagine the great influence those satellites have on our daily lives. When you unlock one of Hellobikes bicycles, you are using the BDS. “The intelligent loc
46、k on each bike receives Beidou satellite signals and sends positioning information to the data center which will help collect big data on the bikes and predict users riding needs in advance according to the data,” Chu Yiqun, a manager of Hellobike mentioned. Users can also find shared bikes more acc
47、urately(精确地) thanks to Beidous global positioning accuracy of 2.34 meters.Beidou adopts a unique two-way communication system, including its ability to receive messages sent by people from areas with poor communication signals. Obviously this function isnt designed for users to chat online. Instead,
48、 it plays a role when disasters occur and communications are blocked.After the Wenchuan Earthquake in 2008, all ground-based communication facilities were interrupted. Though the first generation of Beidou could only send 120 characters in a single message at that time, communication between affecte
49、d areas and rescue(救援) centers was successful. Now, Beidous messaging ability has been increased to 1, 200 Chinese characters in a single message. It is widely used in disaster alarms, automatic identification and information release.As Sun Jiadong, former chief designer of the BDS said: “The applic
50、ation(应用) of Beidou is only limited by imagination.”12. What can we learn about the BDS from the passage?A. It was developed by Chinese and American engineers.B. It works better on clear nights.C. Its last satellite was launched on July 31.D. Its able to provide global coverage for navigation.13. Wh
51、y does the author mention Hellobike in Paragraph 3?A. To stress the excellent positioning ability of the BDS.B. To show how the BDS makes peoples daily lives easier.C. To present the advantages and disadvantages of the BDS.D. To explain how the BDS works.14. What is Beidous two-way communication sys
52、tem designed for?A. To help people when communication signals are poor.B. To make users daily communication more fun.C. To allow users to chat online more freely.D. To collect data from users for the data center.15. What does the underlined sentence in the last paragraph mean?A. Beidou may be more h
53、elpful than we know.B. Beidou inspires users imagination.C. Beidou needs to be further improved.D. Beidou is limited in application.【答案】12. D 13. B 14. A 15. A【解析】本文是说明文。文章介绍了北斗导航卫星系统在我们生活中的应用。【12题详解】细节理解题。文章第二段中提到“the global network of 59 satellites has been completed. On July 31, Beidou started pr
54、oviding services covering our whole planet. ”北斗系统的全球59颗卫星网络已经完成,北斗系统开始提供覆盖全球的服务。由此可知,北斗系统能够提供全球范围的导航服务。故选D。【13题详解】推理判断题。文章第三段中提到“Its difficult to imagine the great influence those satellites have on our daily lives.(很难想象这些卫星对我们日常生活的巨大影响)”;下文举出Hellobike的例子,“When you unlock one of Hellobikes bicycles,
55、 you are using the BDS.(当你解锁一辆Hellobike自行车时,你就使用了北斗系统)”和“Users can also find shared bikes more accurately(精确地) thanks to Beidous global positioning accuracy of 2.34 meters.(由于北斗全球卫星定位精度可达到2.34米,用户还可以更准确地找到共享自行车)”。由此可知,作者是以Hellobike为例说明北斗系统对人们日常生活的影响,以及如何让人们的日常生活更轻松。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段中“Beidou ado
56、pts a unique two-way communication system, including its ability to receive messages sent by people from areas with poor communication signals.(北斗系统采用独特的双向通信系统,能够接收来自通信信号较差地区的人们发送的信息)”和“it plays a role when disasters occur and communications are blocked. (当灾难发生、通讯中断时,它就会发挥作用)”可知,北斗双向通信系统是为了在通讯信号不好或者
57、信号中断时帮助人们。故选A。【15题详解】词句猜测题。最后一段中前首席设计师孙家栋说“The application of Beidou is only limited by imagination.(北斗的应用只受到想象力的限制)”,意即北斗系统还有更多的其他的应用,是人们还没有想象到的。北斗系统对我们的帮助可能比我们能想到的更多。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to protect a home from a hurricaneA hurricane is one of Mother
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-391483.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年秋七年级语文部编版上册课件:第三单元课外古诗词诵读(一) (共14张PPT).ppt
