云南省昭通市昭阳区2020-2021学年高一英语上学期期末联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 昭通市 昭阳区 2020 2021 学年 英语 学期 期末 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省昭通市昭阳区2020-2021学年高一英语上学期期末联考试题(含解析)本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。考试时间120分钟,共150分。第卷第一部分: 听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 此处可播放相关音频,请去附件查看】What fruit does Franks mother like best?A. Grapes.B. Oranges.C. Apples.【答案】A【解析】
2、【原文】W: What fruit does your mother like, Frank?M: She likes apples and oranges, but I think she likes grapes best.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who keeps the dictionary now?A. Rosa.B. Mary.C. David.【答案】C【解析】【原文】W: David, could you give my dictionary back tomorrow? Mary wants to borrow it.M: Sure, Rosa. Im so
3、rry to have kept it so long.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A new road.B. A vacation plan.C. The past weekend.【答案】B【解析】【原文】W: Do you want to take a road trip for the holidays?M: Sounds cool, but Id rather go sightseeing for a week in a beautiful city.4. 【此处可播放相关音频,
4、请去附件查看】What is Anna going to do this Sunday?A. Make some cakes.B. Go skating.C. Cycle with her friends.【答案】B【解析】【原文】M: What are you going to do this Sunday, Anna?W: Im going to skate. What about you, Jacky?M: My mother asked me to make some cakes while I myself plan to cycle with my friends.5. 【此处可播
5、放相关音频,请去附件查看】What does the girl think of the trip?A. Terrible.B. Just so-so.C. Great.【答案】C【解析】【原文】M: Did you go to the Panda Research Base yesterday?W: Yes. It was wonderful. We saw lots of pandas. They were really cute.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各
6、个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man look like two years ago?A. He was thin.B. He was overweight.C. He was short.7. What makes the man active?A. Healthy diet.B. Enough sleep.C. Basketball.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】W: Wow! You look so well. Two ye
7、ars ago, people called you “Mr. Fat”, but now Oh! Any secrets?M: Yes, basketball makes me look fit. I play basketball every afternoon instead of sleeping all day. And now Ive become healthy. W: Right. You look active. Would you mind teaching me to play basketball?M: Of course not. Id be glad to.听下面一
8、段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who is Mr. Ma?A. An engineer.B. A librarian.C. A manager.9. What does Gina plan to do next week?A. Listen to Mr. Mas talk.B. Study in the school library.C. Apply for a computer course.【答案】8. C 9. A【解析】【原文】M: Gina, Mr. Ma will give a talk in the City Library next wee
9、k. Would you like to go with me?W: Who is Mr. Ma?M: Oh, he is the manager of a big computer company. You said you were interested in computer, right? W: Yes, I like it very much. I have learned it since last year, and I want to be a computer engineer. M: Im sure your dream will come true. W: Thank y
10、ou! Ill go with you next week.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where will the speakers stay in Princeton?A. In the mans friends home.B. In Alices house.C. In a hotel.11. How will the speakers go to Princeton?A By car.B. By train.C. By plane.12. When will the speakers get there on Friday?A. In
11、the morning.B. In the late afternoon.C. At noon.【答案】10. A 11. A 12. B【解析】【原文】M: Would you like to come to Princeton with me over the spring break, Alice?W: Id love to, but where shall we stay? M: At a friends house. I always stay with him and there is a room for you, too. W: OK. Wont he mind? I thou
12、ght we would stay in a hotel. M: Of course not. Weve been best friends for years. Hes looking forward to meeting you. W: Will we drive to Princeton?M: Yes, it takes about six hours. We can leave at about noon and get there by suppertime. W: Well, when do we leave?M: How about Friday? Can you be read
13、y by noon?W: No problem.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the relationship between the speakers?A. Good friends.B. Husband and wife.C. Salesman and customer.14. What color skirt does the woman like?A. Orange.B. Brown.C. Green.15. What is the price for the boots?A. $29.B. $95.C. $55.16.
14、What will the woman do next?A. Ask for the mans advice.B. Pay at the counter.C. Try on a shirt.【答案】13. C 14. A 15. C 16. C【解析】【原文】M: Did you find everything you wanted, Miss?W: Yes, I think Ill take a few items. Oh dear, I want too many things in your store! Hmmwell, I definitely will get this orang
15、e skirt. I love it! It fits me perfectly. M: Nice choice. It does look good on you. So let me bring it up. The skirt costs $29 on sale. Its a good price. W: It sure is. And what is the price for the brown boots?M: The boots are $55. W: OK, Ill also buy them. And this green shirt here on the counter
16、is very pretty. I think I must try it on.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Where does the speaker usually play soccer with Tom?A. In Toms yard.B. In a park.C. On a playground.18. With whom does the speaker go shopping on Saturdays?A. His brother.B. His friend.C. His mother.19. Why does the speake
17、r like Saturday evening best?A. He can play computer games.B. He can have fun with his friends.C. He can stay up late watching TV.20. What does the speaker often do on Sundays?A. Go to the countryside.B. Read some books.C. Clean his room.【答案】17. B 18. A 19. B 20. A【解析】【原文】M: My free time is very imp
18、ortant to me. On weekdays, I am quite busy and I do not relax much. I have to go to school and do my homework. When I have some free time, I usually watch TV, listen to music or read. Sometimes, if my friend Tom is not busy, we meet and play computer games at home or play soccer in the park near his
19、 house. On weekends, I do many different things with my friends and family. On Saturday morning, I usually clean my room and go shopping with my brother. Saturday evening is my favorite time of the week. I enjoy meeting my friends and going to a fast food restaurant. On Sundays, I often spend the da
20、y with my family. We go for long drives in the country. I really like the countryside. We go on picnics or have lunch at different restaurants.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AFrench lessons in FranceWhatever your level is, choosing to take French lesson
21、s in France is the best way to learn French. Place yourself in the local culture and practice your newly found skills in your free time.You will be taught by native (本地的) French speakers who have a love for teaching and use excellent teaching techniques. Lessons are interesting and you will speak Fr
22、ench on the first day both inside and outside the classroom. Learners Suitable for all levels from beginners to advanced (高级的) Over 18 years oldClass Schedule (课表) Classes start on Mondays and run throughout the summer. Please arrive at the school by 815 am on your first day for a short level test.
23、It will help to place you in the right class. Classes run from Monday to Friday each week. Classes start at 845 am each day depending on your level. You will have 3 classes per day lasting 55 minutes each. You will have a short break between classes. Free Time and Tours The school offers a lot of cu
24、ltural activities throughout the week. These activities can include cooking lessons, wine and cheese tasting, visits to Paris, cycling, movies and much more. You will have plenty of free time to explore (探索) the local area and practice your newly found language skills or just relax on this learning
25、holiday with a difference.Other Information You should bring a small dictionary, pens and paper with you.Get more from your holiday, have fun, meet new people and take home a new language skill that will stay with you forever.21. What is special about the French courses?A. They are taught in small g
26、roups.B. The teachers are young French speakers.C. People learn French in and out of class.D. They will offer a wine tasting license.22. On the first day, the students should _.A. take a language testB. pay for their studyC. do a surveyD. introduce themselves to the class23. How many lessons are the
27、re in a week?A. 21.B. 30.C. 15.D. 12.【答案】21. C 22. A 23. C【解析】【分析】本文是说明文。在法国学法语,可以在课内外都学习。而且会根据你的水平分班,18岁以上都可以。课内外活动安排丰富多彩。【21题详解】细节理解题。根据第二段的“Lessons are interesting and you will speak French on the first day both inside and outside the classroom.(课程很有趣,你第一天就可以在教室内外说法语)”可知,法语课最特别的地方就是课内外都说法语。所以选C。【
28、22题详解】细节理解题。根据“Please arrive at the school by 8:15 am on your first day for a short level test. (第一天参加短期水平测试,请于早上8:15前到达学校。)”可知,第一次上课要进行小的等级测试。所以选A。【23题详解】细节理解题。根据文章中的“ Classes run from Monday to Friday each week.”和“You will have 3 classes per day lasting 55 minutes each.”可知,每天3节课,从周一到周五,共15节课。选C。 B
29、That warm day was the only day of the week without rain.I opened the door, took a seat and began to enjoy the wonderful sunshine.Suddenly, I noticed that the house near mine had been sold.An elderly lady was in front of the door, with some beautiful flowers beside her. I walked to her. She looked to
30、 be in her early eighties and had the prettiest white hair.“Hi!My name is Karmen,” I said smiling brightly at the old lady. She smiled back and said, “Hello,Karmen.Im Kitty.” Her voice was very strong for someone at her age. Later, I learned that she was alone and had no family or relatives to help
31、her. From that day on, I often visited her and helped her with her housework and sometimes she gave me some delicious food. A year passed, and I considered her to be one of my best friends.One day, I walked over for my morning visit and knocked on the door, but there was no answer. I knocked again,
32、and she still didnt turn up. So I let myself in, using the key she had given me. I checked her living room and then her kitchen. I finally went into her bedroom, and she was lying peacefully on her bed. Beside her there were two notes. One was her will (遗嘱), which said all that she had would be give
33、n to me. The other was a thank-you note. I went to her bedside and cried sadly. Though several years has gone by, I still miss her deeply. Whenever I look at the beautiful flowers in front of her house, I remember the wonderful friendship we had.24. What did the author learn about the old lady?A. Sh
34、e preferred to live alone.B. She disliked all her relatives.C. She had no one to look after her.D. She was looking for someone to help her.25. Why did the author help the old lady?A. Because he wanted her house.B. Because he felt pity for her.C. Because he liked to do housework.D. Because hed like t
35、o eat delicious food.26. What did the old lady decided to do to thank the author?A. Leave all that she had to the author.B. Give the author a key to her house.C. Give the author her favourite flowers.D. Let the author know she was her best friend.27. Which word can best describe the old lady?A. Fool
36、ish.B. Clever.C. Polite.D. Grateful.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者帮助一个孤寡老人,老太太为答谢作者,将自己的所有都留给了作者的故事。【24题详解】细节理解题。根据第一段“Later, I learned that she was alone and had no family or relatives to help her.(后来我了解到她很孤单,没有家人或亲戚帮助她)”可知,作者了解到没人照顾这位老太太。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第一段“Later, I learned
37、 that she was alone and had no family or relatives to help her. From that day on, I often visited her and helped her with her housework and sometimes she gave me some delicious food.(后来我了解到她很孤单,没有家人或亲戚帮助她。从那天起,我经常去看她,帮她做家务,有时她给我一些美味的食物)”可推断,作者是因为同情这位老太太才去帮她。故选B。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“One was her will
38、(遗嘱), which said all that she had would be given to me. The other was a thank-you note.(一是她的遗嘱,说她的一切都将给我。另一件是一封感谢信)”可知,老太太为感谢作者,于是把她的一切都留给作者。故选A。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“One was her will (遗嘱), which said all that she had would be given to me. The other was a thank-you note.(一是她的遗嘱,说她的一切都将给我。另一件是一封感谢信)”可
39、知,老太太为了答谢作者,将自己的一切都给了作者还给作者一封感谢信。由此可知,老太太是个有感恩心的人。故选D。CSometimes life can seem challenging and we usually get the feeling that however happy we are,we never seem to be satisfied .We usually feel upset with the troubles that life throws at usThe best thing to do at that point of time is to close our
40、eyes and start counting of all the blessings in life that God has given us If we think deeply, our life is full of blessings that we hardly recognizeListening to the singing of birds early in the morning,we realize that there are many people who spend their life in a world that is silent while many
41、others spend their lives in a world that is dark and may have never seen a rainbow(彩虹) or the setting sun When you go out for a drive,pull down the window and look at the poor beggar standing under the hot sun,begging for filling his hungry stomachWe get three meals a day without realizing its impor
42、tanceIsnt that a blessing? Whenever you are sad,look at the eyes of your parents and family filled with love and concern for you. There are many people who have never experienced the love of a familyIsnt that a blessing? As Mother Teresa once said,We dont need to do great thingsWe need to do small t
43、hings with great love The key to a happy life is when we consider others problems to be our own and try to help themWhen we love people without any expectations and help them,our heart is filled with a sense of happiness and peace So next time whenever life knocks you down,close your eyes and start
44、counting!28. What does the author intend to tell us?A. Love gives us courageB. Dont be unsatisfied with our lifeC. True happiness lies in becoming rich.D The singing of birds can make us happy29. What should we do when we fell sad?A. Drive outside and beg.B. Close our eyes and cry.C. Look for our pa
45、rents love and concern.D. Remember the happy time weve experienced.30. What can be learned from the text?A. It is a blessing to have three meals a dayB. Mother Teresa calls on us to do great things in lifeC. Its natural to see a rainbow or the setting sun in lifeD. We have already known that life is
46、 filled with blessings31. What is the key to a happy life?A. Considering our own things.B. Learning to love and help others.C. Letting our hearts fill with peace.D. Helping others with many expectations.【答案】28. B 29. D 30. A 31. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要是告诉我们不要对自己的生活不满意以及幸福生活的关键是学着去爱和帮助别人。【28题详解】推理判断题。
47、根据第一段“Sometimes life can seem challenging and we usually get the feeling that however happy we are,we never seem to be satisfied .We usually feel upset with the troubles that life throws at usThe best thing to do at that point of time is to close our eyes and start counting of all the blessings in l
48、ife that God has given us(有时生活似乎充满了挑战,我们常常觉得无论我们多么快乐,我们似乎都不会满足。我们常常对生活抛给我们的麻烦感到不安。到那个时候,最好的办法就是闭上眼睛,开始数一数上帝赐予我们的所有祝福。)”及全文可知,本文主要是告诉我们不要对自己的生活不满意。故选B。【29题详解】推理判断题。根据第二段“If we think deeply, our life is full of blessings that we hardly recognize(如果我们仔细想想,就会发现生活中充满了我们自己都认不出的祝福。)”以及第四段“Whenever you are
49、sad,look at the eyes of your parents and family filled with love and concern for you. There are many people who have never experienced the love of a familyIsnt that a blessing?(每当你难过的时候,看看你父母和家人的眼睛里充满了对你的爱和关心。有很多人从未体验过家庭的爱。这难道不是一种祝福吗?)”可推断,当我们感到悲伤时,我们应该记住我们一起经历的快乐时光。故选D。【30题详解】细节理解题。根据第三段“We get thr
50、ee meals a day without realizing its importanceIsnt that a blessing?(我们没有意识到一日三餐的重要性。这难道不是一种祝福吗?)”可知,从文章中,我们可以知道一日三餐是福。故选A。【31题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The key to a happy life is when we consider others problems to be our own and try to help them(幸福生活的关键是当我们把别人的问题看作是我们自己的问题,并试图帮助他们)”可知,幸福生活的关键是学着去爱和帮助别人。故选B
51、。DBeijing is a rather strange city to many western people. One of my foreign friends told me that when he came to Beijing, at first he couldnt understand why most people wear masks when spring comes to Beijing. He thought people wanted to keep their appearance a secret. Well, one of the symbols of s
52、pring coming to Beijing is that more and more people start wearing masks. The reason for it is the arrival of so called “sandstorms”.It is said that each year sandstorms hit Beijing 4 to 5 times. The sand is brought to Beijing by wind from the western part of China. Tons of soil and dust travel hund
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-434440.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
