江苏省常州高级中学2021届高三下学期新高考模拟英语试题(四) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省常州高级中学2021届高三下学期新高考模拟英语试题四 WORD版含解析 江苏省 常州 高级中学 2021 届高三 下学 新高 模拟 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省常州高级中学2021届高三下期新高考模拟试题(四)英语试题注意事项:1.本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。2.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解 (共两节, 满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。AVolun
2、teer opportunities for teens in 2020If you want to make a difference in your community, be a part of something bigger than yourself, or just earn some required volunteer hours, then these organizations with volunteer opportunities are good choices for you.Habitat for HumanityEveryone deserves to hav
3、e a place they call home. By volunteering with Habitat for Humanity, you can play a role in building up your community. Their Habitat Youth Programs accept volunteers between the ages of 5 and 40 for everything from home construction to affordable housing advocacy(宣传)The Humane SocietyWhether youre
4、a dog person or a cat person, you can join the Humane Society in their fight against animal cruelty. Find volunteer opportunities in your state and get involved in outreach(外展服务), phone banking or helping out at a local shelter.Meals on WheelsFor those teens who just got their license and love any r
5、eason to get behind the wheel, heres a volunteer opportunity thatll make driving worthwhile. Meals on Wheels is on a mission( 职 责 ) to meet the nutritional and social needs of seniors. 225 million meals have been delivered so farconnect with your local provider to find out how you can get involved.B
6、est BuddiesVolunteer with Best Buddies to help end the social, physical and economic isolation(孤立) of 200 million people with intellectual and developmental disabilities -and youll make some new pals in the process! Join a school chapter (or start your own) to use friendship as a tool for an inclusi
7、ve community.1. What is part of Habitat for Humanitys work?A. Bringing down housing prices.B. Building homes for the community.C. Preparing teens for their future jobs.D. Getting more teens involved in volunteering.2. Which organization is a good choice for pet lovers?A. Best BuddiesB. Meals on Whee
8、lsC. The Humane SocietyD. Habitat for Humanity3. Who does Meals on Wheels offer services to?A. Drivers on the street.B. Old people in needC. Disabled people suffering hunger.D. Teens wanting to get their driving license【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要介绍了几个为年轻人提供志愿者工作机会且可以使自己有所作为的组织。【1题详解】细节理解题。
9、根据第一个小标题下“By volunteering with Habitat for Humanity, you can play a role in building up your community.( 通过志愿服务于仁人家园,你可以在建立你的社区中扮演一个角色)”可知为社区建造家园是在人仁家园(Habitat for Humanity)志愿工作的一部分。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二个小标题下的“Whether youre a dog person or a cat person, you can join the Humane Society in their fight
10、against animal cruelty.( 无论你是爱狗人士还是爱猫人士,你都可以加入人道协会,与动物虐待作斗争。)”可知对于动物爱好者来说,加入人道协会(The Humane Society)是一个很好的选择。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第三个小标题下的“Meals on Wheels is on a mission( 职 责 ) to meet the nutritional and social needs of seniors.( 上门送餐服务的使命是满足老年人的营养和社会需求。)”可知Meals on Wheels这个项目主要为老年人提供服务。故选B。BI made a
11、n important decision when I was in Junior 3.Before I made that decision, I was one of the boys who tried too hard to act as an adult. I didnt know that only kids want to show themselves as adults.I didnt listen to my parents and teachers, and my grades became poor. Then came the high school entrance
12、 exam.At the turning point of my life, my mom wanted to have a conversation with me. I wanted to turn it down but when I looked at her eyes, I felt I couldnt refuse. Instead of asking me to study hard, to my surprise, Mom just asked what I wanted to do in the future. Without thinking too much, I jus
13、t said I would like to study hard.Mom smiled and asked again: “I asked: what do you WANT to do?”I never seriously thought about the question. So, I kept silent.“Whether you want to go on studying or enter the society, ” she went on, “it is your own decision. Your life should be decided by you, not b
14、y anyone else, including me.” After saying that, she had tears in her eyes.For the first time in my life, I was asked to make my own decision. I sat in my chair and thought about myself, my life and what kind of person I wanted to become.It took me what seemed to be ages to make the biggest decision
15、 so far in my lifeI wanted to be a man who makes a difference in the world. To achieve that, I needed to study hard.The path to my future became clear to me. I didnt act rebelliously any more. With passion in my heart, I studied hard. Now, Im one of the best students in the class.Thanks to that deci
16、sion, I have become what I am today.4. When did the boy make an important decision?A. When he was in Junior 3.B. When he was in high school.C. A year ago.D. When he was 17.5. Whats the Chinese meaning of the underlined word “passion”?A. 乘客B. 激情C. 传递D. 反对6. What did the mother do at the turning point
17、 of the boys life?A. She taught the boy the importance of study.B. She had a big fight with the boy.C. She had a conversation with the boy.D. She told the boy to study hard.7. Which of the following is NOT right?A. The boys grades were poor before he made the decision.B. The boys mother didnt force
18、him to study hard.C. He wanted to make a difference in the world.D. The boys mother made a decision for the boy.【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了一个成绩不好的男孩在初三时,和母亲谈话之后,自己做了一个重要的决定,决心努力学习成为一个能改变世界的人。【4题详解】细节理解题。根据第一段“I made an important decision when I was in Junior 3.(我在初中三年级的时候做了一个重要的决定)”可知
19、,这个男孩在初中三年级的时候做了一个重要的决定。故选A。【5题详解】词义猜测题。根据画线词后文“in my heart, I studied hard. Now, Im one of the best students in the class.”可知,作者怀着满腔的激情,努力学习。现在是班上最好的学生之一。故画线词意思是“激情”。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“At the turning point of my life, my mom wanted to have a conversation with me.(在我人生的转折点,我妈妈想和我谈一谈)”可知,在男孩生命的转折
20、点上,母亲和那个男孩进行了一次对话。故选C。【7题详解】细节理解题。根据第七段中“Whether you want to go on studying or enter the society, ” she went on, “it is your own decision. Your life should be decided by you, not by anyone else, including me.”(她接着说:“你是想继续学习,还是想进入社会,这是你自己的决定。你的生活应该由你自己决定,而不是其他人,包括我。”)”可知,D选项“男孩的母亲为男孩做了决定”不正确。故选D。CRen
21、ewable energy projects, including onshore and offshore wind and solar farms, have so far been subsidized (资助) by government support schemes. This has led to some to complain that clean energy is pushing up bills.However, the most recently approved offshore wind projects will most likely operate with
22、 negative subsidies paying money back to the government. The money will go towards reducing household energy bills as the offshore wind farms start producing power in the mid-2020s.This is the conclusion of an analysis by an international team led by Imperial College London researchers published tod
23、ay in Nature Energy.Lead researcher Dr Malte Jansen, from the Centre for Environmental Policy at Imperial, said: “Offshore wind power will soon be so cheap to produce that it will undercut fossil-fueled power stations and may be the cheapest form of energy for the UK. Energy subsidies used to push u
24、p energy bills, but within a few years cheap renewable energy will see them brought down for the first time. This is an astonishing development.”The analysis for five countries in Europe, including the UK, focused on a series of government auctions (拍卖) for offshore wind farms between February 2015
25、and September 2019. Companies that want to build wind farms bid in the auctions by stating the price at which they will sell the energy they produce to the government.These are known as contracts for difference or CfDs. If a companys bid is higher than the wholesale electricity price on the UK marke
26、t once the wind farm is up and running, then the company will receive a subsidy from the government to top up the price.However, if the stated price (规定价格) is less than the wholesale price, then the company will pay the government back the difference. This payback is then passed through to consumers
27、 energy bills, reducing the amount that homes and businesses will pay for electricity.The winning companies said they could build new offshore wind farms for around 40 per megawatt hour (MWh) of power. This was a new record set by these wind farms with bids 30 percent lower than just two years earli
28、er.8. What does the passage mainly talk about?A. Offshore wind farms to be built in the UK could reduce household energy bills by producing electricity very cheaply.B. Offshore wind farms will not be subsidized by government in the near future.C. The importance of CfDs.D. The operation of negative s
29、ubsidies.9. According to Paragraph 2 offshore wind farms _.A. will stop producing power in the mid-2020sB. are paying money back to the governmentC. will help reduce household energy billsD. will all operate with negative subsidies10. The underlined words “top up” in Paragraph 6 probably mean _.A. m
30、ake upB. take upC. coverD. fill up11. What can be inferred from the passage?A. The renewable energy projects will lead to some to complain that clean energy is pushing up bills.B. The company whose bid is less than the wholesale electricity price will receive a subsidy.C. The stated electricity pric
31、e is now higher than the wholesale electricity price.D. Fossil-fueled power will be soon produced cheaply.【答案】8. A 9. C 10. A 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了可再生能源项目,包括陆上和海上的风力和太阳能发电场,迄今一直受到政府支持计划的补贴。这导致一些人抱怨说,清洁能源正在推高账单,政府推出了一系列补贴政策来解决这个问题。【8题详解】主旨大意题。根据文章第二段“However, the most recently approved offshore
32、 wind projects will most likely operate with negative subsidies paying money back to the government. The money will go towards reducing household energy bills as the offshore wind farms start producing power in the mid-2020s.(然而,最近获得批准的海上风电项目很可能会以“负补贴”的方式运营将资金返还给政府。随着海上风力发电场在本世纪20年代中期开始发电,这笔钱将用于减少家庭
33、能源账单。)”和第四段“Offshore wind power will soon be so cheap to produce that it will undercut fossil-fueled power stations and may be the cheapest form of energy for the UK.(海上风力发电很快就会变得非常便宜,它将比化石燃料发电便宜,可能成为英国最便宜的能源形式)”可知,文章主要是讲将在英国建造的海上风力发电场能够以非常低廉的价格发电,从而降低家庭能源账单。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“However, the mos
34、t recently approved offshore wind projects will most likely operate with negative subsidies paying money back to the government. The money will go towards reducing household energy bills as the offshore wind farms start producing power in the mid-2020s.(然而,最近获得批准的海上风电项目很可能会以“负补贴”的方式运营将资金返还给政府。随着海上风力
35、发电场在本世纪20年代中期开始发电,这笔钱将用于减少家庭能源账单。)”可知,海上风力发电场将有助于减少家庭能源账单。故选C项。【10题详解】短语猜测题。根据画线词前文“subsidized (资助)”可知,名词subsidy意为“资助”,所以“the company will receive a subsidy from the government(这家公司会从政府得到资助)”是指这家公司会从政府那里得到资助,再根据上文“If a companys bid is higher than the wholesale electricity price on the UK market once
36、 the wind farm is up and running(如果一家公司的出价高于英国市场上的批发电价,一旦风电场建成并运行)”可知,此处是指这家公司会从政府得到资助来弥补价格。由此可知top up意为“弥补”,和make up含义相同。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据文章第五段 “Companies that want to build wind farms bid in the auctions by stating the price at which they will sell the energy they produce to the government.”(想要
37、建设风力发电场的公司在拍卖中通过说出他们把生产的能源出售给政府的价格来竞标。)”可知,风力发电公司想把生产的能源卖给政府。由此推知,目前国家规定的电价高于批发电价。故选C项。DDo you like writing a few paragraphs every day about your experiences hopes, memories or feelings? If you dont, its time to make a change now. Here is why.You will gradually become better at expressing yourself.
38、When I am forced to write every day because of a book deadline(最后期限), I am always amazed at how quickly my writing and verbal(口头的) communication skills improve. When we become lazy with words, it is more difficult to describe feelings, share experiences and make ourselves understood.You will remembe
39、r things long forgotten. As you write about memories, it is like opening an old photo album. Your pen begins to explore feelings and details you have forgotten, and dreams you have left behind. You suddenly remember people you would like to contact again. Writing is an activity that avoids distracti
40、ons(分心) long enough for you to explore those wonderful moments of the past. Sometimes they are frightening. Sometimes they are wonderful and almost always they are helpful.Writing about daily experiences and feelings provides a recorded history that will influence how you make future decisions. Ther
41、es a reason that the greatest leaders in history were students of history. They learned from what had happened before. Your history is important. Dont let it be forgotten.Writing reminds you of your dreams and keeps you moving toward them It is a means of keeping track of your purpose and the goals
42、that will lead you to achieve them. Reviewing what you have written is a perfect way to see your progress and to show when you have been distracted and may need to give all your attention again to your writing.Writing a little every day could provide the material that someday becomes a published boo
43、k. When I wrote about my four-year-old granddaughter who had lost in the mountains, I never dreamed it would be in a book.12. What did the author want to show by giving the example in Paragraph 2?A. We shouldnt be lazy with words.B. A deadline encourages us to work hard.C. Writing helps us better ex
44、press ourselves.D. Therere good ways to improve our writing skills,13. According to Paragraph 3, what does writing help us do?A. Improve our memory quickly.B. Think of our past experiences.C. Successfully achieve our dreams.D. Explore happy moments in others lives.14. What does Paragraph 5 mainly te
45、ll about writing?A. It can be encouraging.B. It can be distracting.C. It can be disappointing.D. It can be interesting.15. What is the purpose of the author in writing the passage?A. To tell how to publish books one day.B. To explain why the author loves writing.C. To tell how to improve our writing
46、 skills.D. To encourage us to write about our lives every day.【答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇议论文。作者认为每天坚持写作是非常有好处的,并从五个方面证明了自己的观点。【12题详解】推理判断题。根据第二段第一句“You will gradually become better at expressing yourself.”(你会逐渐变得更善于表达自己。)可知,本段主要讲了写作对自我表达的好处。作者随后举例子也是想证明写作可以帮助我们更好地表达自己。故选C项。【13题详解】细节理解题。根
47、据第三段中“Writing is an activity that avoids distractions(分心) long enough for you to explore those wonderful moments of the past.”可知,写作是这样一种活动,它可以让你避免分心太久,让你去探索过去那些美妙的时刻。也就是说,我们可以通过写作来重新思考和回忆过去的经历。故选B项。【14题详解】主旨大意题。首句“Writing reminds you of your dreams and keeps you moving toward them.”(写作让你想起自己的梦想,让你不断
48、朝着梦想前进。)是本段的中心句,可知全段都在写写作对于梦想和目标的推动作用。选项A中的encouraging意为:令人鼓舞的,鼓舞人心的。与中心句意思一致。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段中“If you dont, its time to make a change now. Here is why.”(如果你不喜欢,现在是时候做出改变了,以下是原因。)可知,全文内容都是作者列举的要养成写作习惯的原因。那么作者写这些原因的目的显然是说服读者“make a change now”做出改变,即:养成每天写一点东西的习惯。故选D项。第二节 (共5小题;每小题2.5分, 满分12.
49、5分)At the end of a long day, its all too easy to take a hot shower, brush your teeth, and then jump into bed. _16_ As it turns out, going to bed with wet hair isnt as harmless as you probably thought.The first negative result of sleeping with wet hair is purely cosmetic (美容). _17_ lf you try to styl
50、e your hair in the morning after sleeping on it wet, youre probably going to have trouble styling the resulting curliness (卷曲), funny waves, and flat sides.When you wake up, youre probably going to have to re-wet it again to properly dry it and regain control. _18_.Sleeping with wet hair does not im
51、mediately damage your hair, but it can certainly lead to hair breakage, because hair is weakest when wet._19_ First, you can swap your cotton pillowcases for silk ones. Silk has a much smoother surface, so you wont experience as much unfortunate breakage.Next, you can make sure to sleep with your ha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560730.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四川省资阳市2022-2023学年高三数学(理)上学期第一次诊断考试试卷(PDF版附答案).pdf
