湖北省东南省级示范高中教育教学改革联盟学校2021届高三期中联考(含听力)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省东南省级示范高中教育教学改革联盟学校2021届高三期中联考含听力英语试题 WORD版含解析 湖北省 东南
- 资源描述:
-
1、2020年秋季鄂东南省级示范高中教育教学改革联盟学校期中联考高三英语试卷第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的 A, B, C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What has happened to the cup with little hearts?A. It h
2、as been lost.B. It has been damaged.C. It has been given to the man.【答案】B【解析】【原文】W: Have you seen my favorite cup? The one with little hearts on it. I think Ive lost it.M: Sorry I meant to tell you that I broke it last week while washing it. But I got you this one to replace it.W: I love it!2. 【此处可播
3、放相关音频,请去附件查看】What did the man ask the woman to do?A. Sew some clothes.B. Clean up the floors.C. Be more careful next time.【答案】C【解析】【原文】M: Mindy, I found a needle on the floor. I almost stepped on it. You should be more careful.W: It wasnt me, Ben. It was my mother. She came over to help with the chi
4、ldrens clothes. But Ill sweep the floor right now to make sure there arent any more.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many classes does the girl have on Monday?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】B【解析】【原文】M: I have dance class first thing, and then music straight after lunch.W: Lucky you. For me, its a busy Monday.
5、I have double classes of math and then geography.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the woman advise the man to run?A. To catch the postman.B. To borrow some stamps.C. To reach the post office before closing.【答案】C【解析】【原文】M: Do you have any stamps I can borrow? I want to send this straight away.W: Im afra
6、id I dont. But if you run, you might just catch the post office.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is across from the new clothing store?A. A bank.B. A movie theater.C. A bookstore.【答案】B【解析】【原文】M: I was in that new clothing store next to the bank and they had some shirts that would really suit you.W: Is it o
7、pposite the cinema? What did the place use to be before the clothing store opened?M: Yeah, it was a bookstore before.第二节(共10小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How does the
8、 man feel?A Confident.B. Tired.C. Confused.7. Which country was the man born in?A. Japan.B. China.C. Australia.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Excuse me, can you help me? I cant understand part of this form.W: Certainly, sir. What part are you having problems with?M: Part 3A. Im not quite sure what its aski
9、ng. Ive read it several times but it does not make any sense.W: That part of the form is only for foreign travelers.M: Technically, I am. Im originally from Japan, but then I was raised in Australia before coming to China.W: Where do you live now?M: I live in Hong Kong.W: You are well traveled.M: I
10、am, but sometimes these forms still confuse me.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the relationship between the speakers?A. Classmates.B. Tutor and student.C. Mother and son.9. What subject is the mother not good at?A. Math.B. English.C. Geography.10. What activity is related to the womans
11、 job?A. Testing.B. Writing.C. Teaching.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: Malcolm, have you finished your homework yet?M: Not yet, I need dads help with one of the questions.W: Well, maybe I can help?M: Thanks, but dad knows more about algebra than you.W: I am just as capable as your father. We both went
12、 to university.M: But dad uses it all the time in his job. You write a lot in your job, so I come to you when I need help with my English tests.W: Thats very smart, but sometimes your father wont be able to help you. So if you need it, Im here. Im also good at geography.M: OK then. Can you tell me t
13、he answer to this one?W: No, but I can show you how to find the answer yourself.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where are the speakers probably?A. In a store.B. In a gallery.C. In the mans apartment.12. What color is the womans colored wall?A. Purple.B. Cream.C. Orange.13. Where is the wallpa
14、per located?A. Under the brushes.B. Next to the sheets.C. Across from the paint.【答案】11. A 12. A 13. C【解析】【原文】M: Excuse me, can you tell me where the paint section is?W: Its straight down there.M: Thank you. Were going to paint my apartment.W: Oh, I love decorating. What color are you going for?M: Ma
15、ybe something in cream or white. We might sell it soon, so we want it to look airy.W: A lot of people these days have one wall in a bright or distinct color to make it stand out. I have a purple one in my bedroom.M: I did see one at a friends house. He had painted one side of his living room orange.
16、 It looked very smart. Im just not sure I could do as good a job. Im not an artist.W: Well, we have all the tools you need next to the paint, like brushes and sheets to keep your furniture clean. Or if you want a challenge, the wallpaper is on the opposite side.M: Youve been most helpful.W: If you n
17、eed anything else, just let me know.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers mainly talking about?A. A missing pet.B. A late package.C. A wrong food order.15. Who is Tommy?A. The womans son.B. The womans pet.C. The womans boss.16. What is wrong with the delivery drivers?A. They a
18、re ill.B. They are out for lunch.C. They have left the company.17. What will the woman get the money for according to the man?A. Her lost item.B. Delivery costs.C. The call.【答案】14. B 15. B 16. A 17. C【解析】【原文】W: I have been on hold for half an hour trying to find out where my delivery is!M: I apologi
19、ze, Mrs. Smith. This is not the level of service we usually offer.W: Then what is the problem? Its a present for my little Tommy. Its his birthday tomorrow. I picked some dog food for him. Why havent I received his present yet?M: We had to use a delivery service instead of our own drivers.W: Why?M:
20、I shouldnt really say.W: I demand an explanation, or I want to speak to your boss.M: Our drivers all eat from the same restaurant at lunch. They have all got food poisoning.W: Well, Im sorry to hear that. I hope they are OK.M: Me, too. Because you are such a loyal customer, I would like to offer you
21、 a full refund for the item.W: I guess that would be acceptable. Hold on, theres someone at my door.M: Hello, Mrs. Smith?W: That was your driver. It arrived! Thank you so much.M: Im glad it all worked out fine. We would still like to offer you a refund, for the length of the call.W: Thank you. That
22、would be lovely.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. Why does the nursery offer the plans?A. To keep children safe.B. To make children healthy.C. To help children find their way.19. When are the teachers on duty?A. 8:00 p.m. on Monday.B. 7:00 a.m. on Thursday.C. 9:00 a.m. on Saturday.20. To whom is
23、the speaker mainly talking?A. Children at the nursery.B. New teachers.C. Childrens parents.【答案】18. A 19. B 20. C【解析】【原文】There is another thing to point out about safety before we start todays nursery tour. The safety of your children is, of course, our main concern and we are constantly working to i
24、mprove it in any possible way. We also try to make sure that your children enjoy their time at nursery and benefit from it as much as possible. The nursery offers two plans to ensure you know that your children are safe. The Bus Trip plan is to make sure that children get where they need to go after
25、 nursery with a teacher on duty to protect them, whether they are going straight home or somewhere else. The In-School plan gives you peace of mind when the children are being taught. A careful record is kept of where children are in the building so that we can locate them quickly at any time. You a
26、re provided with a number, so you can call the nursery between 7:00 a.m. and 7:00 p.m. on the weekdays. Requirements can also be made by text and email. All in all, we are trying our best to make sure your children are safe while they are attending the nursery.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5, 满
27、分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AChina Becomes Worlds Largest Movie MarketAs the clock hit midnight on Oct 15, China saw this years box office taking reach 12.95 million yuan ($1.93 billion), helping the country overtake the North America to soar as the worlds largest movie market.In spite o
28、f the COVID-19 blow, the domestic film industry has undergone a stable recovery, helped by summer and National Day holiday blockbusters including The Eight Hundred and My People, My Homeland. According to the movie information live tracker Beacon, nearly 85 percent of this years box office were earn
29、ed by Chinese films.Encouraged by the National Day box office bonanza, which reaped 3.95 billion yuan, a dozen of new films will open ahead of the 2021 Spring Festival holiday, one of the countrys most lucrative periods to attract floods of moviegoers.Among them include several big-budget films pull
30、ed from 2020 Spring Festival due to the pandemic, such as Detective Chinatown 3 and The Rescue, as well as some new releases, including the animated film New Gods: Nezha Reborn , Assassins in Red and Mulan.MulanMulan, directed by New Zealand director Niki Caro, boasts a majority-Chinese cast includi
31、ng Liu Yifei, Gong Li, as well as Donnie Yen, Jet Li, Yoson An and Tzi Ma. The film is based on the Chinese Ballad of Mulan. Set during the Northern Wei Dynasty, it tells of a young woman who disguised herself as a man to take her aging fathers position in the army.The film promises to be a more rea
32、listic interpretation of Chinese history and culture than its animated predecessor, which took the form of musical comedy and included comic relief elements such as a speaking dragon representative of the family ancestors.New Gods: Nezha RebornNew Gods: Nezha Reborn, a new animated film from Light C
33、haser Animation, the same production company behind the 2019 critically acclaimed animated movie White Snake, is eyeing a 2020 release. This movie revolves around the boy-god Nezha, who returns as an ordinary man to find his path toward becoming a true hero, some 3,000 years after he conquers the Dr
34、agon King and then disappears in mythological times.21. The following movies releases are influenced by the COVID-19 pandemic disease EXCEPT .A. Detective Chinatown 3B. The RescueC. My People, My Homeland.D. Nezha Reborn22. Which movie includes comic relief elements such as a speaking dragon?A. New
35、Gods: Nezha RebornB. MulanC. Detective Chinatown 3D. Mulans animated predecessor23. In which movie there is a boy-god who disappears in mythological times?A. White Snake.B. The Dragon KingC. New Gods: Nezha Reborn.D. Mulan.【答案】21. C 22. D 23. C【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了中国成为世界上最大的电影市场。【21题详解】细节理解题。根据第二段“In s
36、pite of the COVID-19 blow, the domestic film industry has undergone a stable recovery, helped by summer and National Day holiday blockbusters including The Eight Hundred and My People, My Homeland.”( 尽管受到了COVID-19的冲击,但在包括八佰和我和我的家乡在内的夏季和国庆假日大片的帮助下,国内电影业已经经历了稳定的复苏。)和第四段“Among them include several big-
37、budget films pulled from 2020 Spring Festival due to the pandemic, such as Detective Chinatown 3 and The Rescue, as well as some new releases, including the animated film New Gods: Nezha Reborn , Assassins in Red and Mulan.”( 其中包括几部因疫情大流行而从2020年春节期间撤下的大制作影片,如唐人街探案3和救援,以及一些新上映的电影,包括动画电影新神:哪吒的重生、红色刺客和
38、花木兰。)可知,我和我的家乡这部电影不受疫情影响。故选C。【22题详解】细节理解题。根据Mulan 电影简介中的“The film promises to be a more realistic interpretation of Chinese history and culture than its animated predecessor, which took the form of musical comedy and included comic relief elements such as a speaking dragon representative of the fami
39、ly ancestors.”( 相比之前的动画版,这部电影有望对中国历史和文化做出更现实的诠释。之前的动画版采用了音乐喜剧的形式,并加入了代表家族祖先的会说话的龙等喜剧元素。)可知,“Mulans animated predecessor”这部电影花木兰的动画版包括了会说话的龙等喜剧元素。故选D。【23题详解】细节理解题。根据最后一段“This movie revolves around the boy-god Nezha, who returns as an ordinary man to find his path toward becoming a true hero, some 3,0
40、00 years after he conquers the Dragon King and then disappears in mythological times.”( 这部电影围绕着小天神哪吒的故事展开。3000年前,哪吒战胜龙王,消失在神话时代,他以普通人的身份回归人间,找到了成为真正英雄的道路。)可知,新神:哪吒的重生这部电影中哪吒战胜龙王,消失在神话时代。故选C。BOur house was directly across a popular hospital. We rented the upstairs rooms to outpatients at the clinic.
41、One summer evening, there was a knock at the door. I opened it to see a truly awful looking man, his face lopsided from swelling, red and raw. He told me hed been hunting for a room since noon but he had no success. “I guess its my face. I know it looks terrible, but my doctor says with a few more t
42、reatments”For a moment I hesitated, but his next words convinced me: “I could sleep in this rocking chair on the porch. My bus leaves early in the morning.” I told him we would find him a bed, but to rest on the porch. It didnt take a long time to see that this old man had an oversized heart crowded
43、 into that tiny body. He told me he fished for a living to support his daughter, her five children, and her husband, who was hopelessly crippled from a back injury. He didnt tell it by way of complaint. He was grateful that no pain accompanied his disease.At bedtime, we put a camp cot in the childre
44、ns room for him. When I got up in the morning, the bed linens were neatly folded and the little man was out on the porch. Before he left for his bus, haltingly, he said, “Could I please come back and stay the next time I have a treatment? I can sleep fine in a chair.” He paused a moment and then add
45、ed, “Your children made me feel at home. Grownups are bothered by my face, but children dont seem to mind.” I told him he was welcome to come again.In the years he came to stay overnight with us. There was never a time that he did not bring us fish or oysters or vegetables from his garden. When I re
46、ceived these little remembrances, I often thought of a comment our next-door neighbor made after he left that first morning. “You can lose roomers by putting up such people!”Maybe we did lose roomers once or twice. But oh! If only they could have known him, perhaps their illnesses would have been ea
47、sier to bear. I know our family always will be grateful to have known him; from him we learned what it was to accept the bad without complaint and the good with gratitude.24. When the authors children saw the old fisherman, how did they react to him?A. They felt at home.B. They were bothered.C. They
48、 were terrified.D. They felt normal.25. What can we learn about the fisherman from the passage?A. He suffered from a back injury.B. He had a small body but a strong mind.C. He was cured of his disease.D. He felt hopeless about life.26. Why did the old fisherman give the author vegetables and seafood
49、?A. Because he wanted to sell them to the authorB. Because he wanted to pay the rent with themC. Because his garden had a good harvestD. Because he wanted to thank the author27. According to the story, what did the author want to tell us?A. God helps those who help themselves.B. Misfortune can be a
50、blessing in disguise.C. Never judge a book by its cover.D. Honesty is the best policy.【答案】24. D 25. B 26. D 27. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位因面部有伤而外貌骇人的渔夫,在求宿被拒得后到作者的帮助,他出于感激送作者鱼,蔬菜等,随着对老渔夫更多的了解,让作者看到了他的很多品质,并懂得了不能以貌取人。【24题详解】推理判断题。根据文章第三段“Your children made me feel at home. Grownups are bothered by my fac
51、e, but children dont seem to mind.”(你的孩子们使我感到宾至如归。大人会为我的脸烦恼,但孩子们似乎并不介意。)可推断,作者的孩子们没有因为其相貌丑陋而拒绝他,因此,他们抱着平常心态对待渔夫。故选D。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段“It didnt take a long time to see that this old man had an oversized heart crowded into that tiny body.”(没过多久,我们就看到这个老人虽然身材矮小,但内心强大。)可知,他身材矮小但内心很强大。故选B。【26题详解】推理判断题
52、。根据文章第三段“I told him he was welcome to come again.”(我告诉他欢迎他再来。)和第四段“In the years he came to stay overnight with us. There was never a time that he did not bring us fish or oysters or vegetables from his garden.”(多年来,他来我们这里过夜。他从来没有一段时间不给我们送来他花园里的蔬菜或者鱼、牡蛎。)可推知,老渔夫给了作者蔬菜和海鲜,因为他想感谢作者。故选D。【27题详解】推理判断题。根据最
53、后一段“ I know our family always will be grateful to have known him; from him we learned what it was to accept the bad without complaint and the good with gratitude.”我知道,我们一家人会永远感激能认识他;从他那里,我们学会了毫无怨言地接受不好的东西,心怀感激地接受好的东西。结合全文大意;一位因面部有伤而外貌骇人的老渔夫,在求宿被拒得后到“我”的帮助,他出于感激送“我”鱼,蔬菜等,随着对老渔夫更多的了解,让“我”看到了他的很多品质,并懂得
54、了不能以貌取人。由此判断出作者想告诉我们不要以貌取人。故选C。CParking in the CBD of any Australian city is expensive, hard to come by and often an unavoidable headache. But Rylan Kindness, a 16-year-old entrepreneur (企业家) from Brisbane, thinks he might have the answer to this problem.It was after Rylan realized his parents were
55、spending hours to try and find parking deals in the city that he came up with the idea for a centralized system. This system shows users the best price for parking in the area they want and offers users a daily deal with a discount .Rylan now doubles as a high school student and the CEO of Parking D
56、eals Australia, a role he took on four months ago. Parking Deals Australia isnt even Rylans first business. When he was barely 11, Rylan came up with an idea to sell wholesale scooter parts online, purely because he just wanted some extra money. On the side, hes succeeding in other passions as well.
57、 However, he admits it hasnt always been smooth sailing.“Ive learned so many crazy things through trial and error. Every day I fail somewhere but I always try to get better. My biggest failure was when I first set up everything and thought it was what everyone else would like but its a shock when I
58、see people not enjoying what Im doing. It makes me want to cry a little bit but then I polish the product and keep going.”he said.While Rylan didnt want to say exactly how much his now-bustling company is worth, he did admit hes making a tidy profit.“I earn more in one day than I was earning for thr
59、ee months working in a cafe but Im investing it all back into the business. what Ive learned is that if youre starting a business just to make money, youre definitely going to fail. Im there to help millions of people and thats what really gets me going,”he said.Rylans goal with Parking Deals Austra
60、lia is to take it countrywide and save millions of people millions of dollars.28. According to the article, the centralized system can .A. analyze users parking habitsB. recommend the cheapest parking spacesC. show the nearest parking lotD. show available parking spaces29. What can we learn about Ry
61、lan Kindness?A. He got the idea for the parking system from his parents directly.B. He left school to run his own company four months ago.C. He displayed a talent for business when he was about 11.D. He started his business purely for profits.30. What is Rylans main purpose for his business?A. To as
62、sist people while making a profit.B. To earn some extra money and make bigger investments.C. To get improvement by working through failures.D. To expand his influence on a national scale.31. How do you find Rylan?A. Hardworking and humor.B. Bright and curious.C. Generous and cautious.D. Ambitious an
63、d insistent.【答案】28. B 29. C 30. A 31. D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了16岁的小企业家Rylan的经商经历以及其目的,他甚至发明了一个能够推荐最便宜的停车位的系统。【28题详解】细节理解题。根据文章第二段“This system shows users the best price for parking in the area they want and offers users a daily deal with a discount”(这个系统显示用户在他们想要的区域停车的最佳价格,并提供用户每日交易的折扣。)可知,该系统每天可以为用户提供所在区
64、域内价格最优和打折的停车场,故选B。【29题详解】推理判断题。根据文章第三段“When he was barely 11, Rylan came up with an idea to sell wholesale scooter parts online, purely because he just wanted some extra money.”(当他还不到11岁时候,Rylan想出了在网上批发摩托车零件的主意,纯粹是因为他想要些额外的钱。)可知,Rylan在11岁的时候就展示出经商的头脑,在网上销售批发的儿童滑板车配件。故选C。【30题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“if you
65、re starting a business just to make money, youre definitely going to fail. Im there to help millions of people and thats what really gets me going”(如果你创业只是为了赚钱,你肯定会失败。我在那里帮助数百万人,这才是真正让我行动起来的东西。)可知,Rylan认为做生意的目的是赚钱的时候能帮助到别人。故选A。【31题详解】推理判断题。根据文章第四段“Ive learned so many crazy things through trial and e
66、rror. Every day I fail somewhere but I always try to get better.”(通过反复试验,我学到了很多疯狂的东西。每天我都有失败的地方,但我总是努力做得更好。)中可看出Rylan是insistent(坚持不懈的);其次从文章最后一段“Rylans goal with Parking Deals Australia is to take it countrywide and save millions of people millions of dollars.”(Rylan的目标是在全国范围内为数百万人节省数百万美元。)可得出Rylan是
67、ambitious(雄心勃勃的)。故选D。DYou awake with a pounding heart and sweaty hands. Relax, you think to yourself it was just a bad dream. But are nightmares truly benign(良性的)? Psychologists arent so sure. Although some continue to believe nightmares reduce psychological tensions by letting the brain act out its
68、 fears, recent research suggests that night ordeals (折磨) are more likely to increase anxiety in waking life.In one study Australian researchers asked 624 high school students about their lives and nightmares during the past year and assessed their stress levels. It is well known that stressful exper
69、iences cause nightmares, but if nightmares serve to ease that tension, troubled sleepers should have an easier time coping with emotional ordeals. The study, published in the journal Dreaming, did not confirm that hypothesis (假设) : not only did nightmares not stave off anxiety, but people who report
70、ed being distressed about their dreams were even more likely to suffer from general anxiety than those who experienced an upsetting event such as the divorce of their parents.It is possible, however, that something is going wrong in the brains of individuals who experience a lot of anxiety, so that
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565622.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
