人教2016届高三英语大一轮复习《话题一 科普热点 第二节》文档.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 话题一 科普热点 第二节
- 资源描述:
-
1、第二节真题精练5年真题拓展训练(1)真题深度阅读训练Step One真题体验(2013新课标全国阅读理解B)The baby is just one day old and has not yet left hospital.She is quiet but alert(警觉)Twenty centimeters from her face researchers have placed a white card with two black spots on it.She stares at it carefully.A researcher removes the card and rep
2、laces it by another,this time with the spots differently spaced.As the cards change from one to the other,her gaze(凝视) starts to lose its focusuntil a third,with three black spots,is presented.Her gaze returns:she looks at it for twice as long as she did at the previous card.Can she tell that the nu
3、mber two is different from three,just 24 hours after coming into the world?Or do newborns simply prefer more to fewer?The same experiment,but with three spots shown before two,shows the same return of interest when the number of spots changes.Perhaps it is just the newness?When slightly older babies
4、 were shown cards with pictures of objects (a comb,a key,an orange and so on),changing the number of objects had an effect separate from changing the objects themselves.Could it be the pattern that two things make,as opposed to three?No again.Babies paid more attention to squares moving randomly on
5、a screen when their number changed from two to three,or three to two.The effect even crosses between senses.Babies who were repeatedly shown two spots became more excited when they then heard three drumbeats than when they heard just two;likewise(同样地) when the researchers started with drumbeats and
6、moved to spots.60The experiment described in Paragraph 1 is related to the babys .Asense of hearing Bsense of sightCsense of touch Dsense of smell答案B解析推理判断题。根据文章第一段可知,刚刚出生的孩子对于两个和三个斑点的卡片反应不同,可知是对孩子视觉的测验。61Babies are sensitive to the change in .Athe size of cards Bthe colour of picturesCthe shape of
7、patterns Dthe number of objects答案D解析细节理解题。由第一段第六句可知,随着卡片上黑点数量的变化,婴儿的注视也发生变化,表明婴儿对于数量的变化比较敏感。故选D项。62Why did the researchers test the babies with drumbeats?ATo reduce the difficulty of the experiment.BTo see how babies recognize sounds.CTo carry their experiment further.DTo keep the babies interest.答案
8、C解析推理判断题。根据文章最后两句“The effect even crosses between senses.”可知,研究人员在移动不同数量的斑点的同时,加入鼓声,以进一步验证孩子的反应,故答案为C项。63Where does this text probably come from?AScience fiction. BChildrens literature.CAn advertisement. DA science report.答案D解析文章出处题。通读全文可知本文是一篇科学报道。science fiction科幻小说;childrens literature儿童文学;an adv
9、ertisement广告。Step Two找出信息句学会分析1(61题信息句)As the cards change from one to the other,her gaze (凝视) starts to lose its focusuntil a third,with three black spots,is presented.分析:until连接时间状语从句;主句中含有as引导的状语从句;a third是until从句的主语,后省略了名词card;介词短语with three black spots作非限制性定语,修饰a third。翻译:随着这两张卡片反复地变换,她的注意力开始转移
10、直到给她看到了第三张,一张带有三个黑点的卡片。2(62题信息句)Babies who were repeatedly shown two spots became more excited when they then heard three drumbeats than when they heard just two;likewise(同样地) when the researchers started with drumbeats and moved to spots.分析:who引导定语从句,此从句修饰先行词babies;than引导比较状语从句,连接两个时间状语从句when they
11、then heard three drumbeats和when they heard just two。翻译:不断地被出示两个点卡片的婴儿,听到三声鼓声的时候会比听到两声的时候更激动;当研究人员先放鼓声,再改变点的数量的情况时,结果同样如此。Step Three深度阅读与拓展训练任务型阅读篇章结构Step Four知识积累1stare at盯着;凝视2remove移走;拿开3replace.by.用取代4focus注意;焦点5as long as和一样长;只要6previous先前的7be different from.和不一样8prefer.to.与相比更喜欢9the number of 的
12、数目10as opposed to与对照之下;而非11pay more attention to更注意12start with.以开始真题精选对应训练(2013浙江阅读理解C)The baby monkey is much more developed at birth than the human baby.Almost from the moment it is born,the baby monkey can move around and hold tightly to its mother.During the first few days of its life the baby
13、will approach and hold onto almost any large,warm,and soft object in its environment,particularly if that object also gives it milk.After a week or so,however,the baby monkey begins to avoid newcomers and focuses its attentions on “mother”the real mother or the mothersubstitute(母亲替代物)During the firs
14、t two weeks of its life warmth is perhaps the most important psychological(心理的) thing that a monkey mother has to give to its baby.The Harlows,a couple who are both psychologists,discovered this fact by offering baby monkeys a choice of two types of mothersubstitutesone covered with cloth and one ma
15、de of bare wire.If the two artificial mothers were both the same temperature,the little monkeys always preferred the cloth mother.However,if the wire model was heated,while the cloth model was cool,for the first two weeks after birth the baby monkeys picked the warm wire mothersubstitutes as their f
16、avorites.Thereafter they switched and spent most of their time on the more comfortable cloth mother.Why is cloth preferable to bare wire?Something that the Harlows called contact(接触) comfort seems to be the answer,and a most powerful influence it is.Baby monkeys spend much of their time rubbing agai
17、nst their mothers skins,putting themselves in as close contact with the parent as they can.Whenever the young animal is frightened,disturbed,or annoyed,it typically rushes to its mother and rubs itself against her body.Wire doesnt “rub” as well as does soft cloth.Prolonged (长时间的) “contact comfort” w
18、ith a cloth mother appears to give the babies confidence and is much more rewarding to them than is either warmth or milk.According to the Harlows,the basic quality of a babys love for its mother is trust.If the baby is put into an unfamiliar playroom without its mother,the baby ignores the toys no
19、matter how interesting they might be.It screams in terror and curls up into a furry little ball.If its cloth mother is now introduced into the playroom,the baby rushes to it and holds onto it for dear life.After a few minutes of contact comfort,it obviously begins to feel more secure.It then climbs
20、down from the mothersubstitute and begins to explore the toys,but often rushes back for a deep embrace(拥抱) as if to make sure that its mother is still there and that all is well.Bit by bit its fears of the new environment are gone and it spends more and more time playing with the toys and less and l
21、ess time holding onto its “mother.”50Psychologically,what does the baby monkey desire most during the first two weeks of its life?AWarmth. BMilk.CContact. DTrust.答案A解析细节理解题。根据第二段第一句“During the first two weeks of its life warmth is perhaps the most important psychological(心理的) thing that a monkey mot
22、her has to give to its baby.”可知。考生易误选B项,但题目要求是Psychologically(就心理而言),milk就不对了。51After the first two weeks of their life,baby monkeys prefer the cloth mother to the wire mother because the former is .Alarger in sizeBcloser to themCless frightening and less disturbingDmore comfortable to rub against答案
23、D解析细节理解题。根据文章第三段第五句“Wire doesnt rub as well as does soft cloth.”知选D项。52What does the baby monkey probably gain from prolonged “contact comfort”?AAttention. BSoftness.CConfidence. DInterest.答案C解析细节理解题。根据第三段最后一句中的“.to give the babies confidence.”可知。53It can be inferred that when the baby monkey feels
24、secure, .Ait frequently rushed back for a deep embrace when exploring the toysBit spends more time screaming to get rewardsCit is less attracted to the toys though they are interestingDit cares less about whether its mother is still around答案D解析推理判断题。根据文章最后一段最后一句可知。一旦小猴子感觉安全了,就很少再关心妈妈是否在周围了。54The mai
25、n purpose of the passage is to .Agive the reasons for the experimentBpresent the findings of the experimentCintroduce the method of the experimentDdescribe the process of the experiment答案B解析写作意图题。很显然此文就是为了给我们展示他们试验的结果。5年真题拓展训练(2)真题深度阅读训练Step One真题体验(2012新课标全国阅读理解B)Honey from the African forest is no
26、t only a kind of natural sugar,it is also delicious.Most people,and many animals,like eating it.However,the only way for them to get that honey is to find a wild bees nest and take the honey from it.Often,these nests are high up in trees,and it is difficult to find them.In parts of Africa,though,peo
27、ple and animals looking for honey have a strange and unexpected helpera little bird called a honey guide.The honey guide does not actually like honey,but it does like the wax in the beehives(蜂房)The little bird cannot reach this wax,which is deep inside the beesnest.So,when it finds a suitable nest,i
28、t looks for someone to help it.The honey guide gives a loud cry that attracts the attention of both passing animals and people.Once it has their attention,it flies through the forest,waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest.When they finally arrive at t
29、he nest,the follower reaches in to get at the delicious honey as the bird patiently waits and watches.Some of the honey,and the wax,always falls to the ground,and this is when the honey guide takes its share.Scientists do not know why the honey guide likes eating the wax,but it is very determined in
30、 its efforts to get it.The birds seem to be able to smell wax from a long distance away.They will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives,and will even enter churches when beeswax candles are being lit.60Why is it difficult to find a wild bees nest?AIts small in size.BI
31、ts hidden in trees.CIts covered with wax.DIts hard to recognize.答案B解析细节理解题。根据第一段中的“Often,these nests are high up in trees,and it is difficult to find them.”可知,野蜂窝难找是因为它通常都是隐藏在很高的树上。61What do the words “the follower” in Paragraph 2 refer to?AA bee. BA bird.CA honey seeker. DA beekeeper.答案C解析词义猜测题。画线词
32、指的是前面的passing animals and people或the curious animal or person,这些动物或人都是来找蜂蜜的,故C项正确。62The honey guide is special in the way .Ait gets its foodBit goes to churchCit sings in the forestDit reaches into bees nests答案A解析推理判断题。这种蜂蜜向导的特殊之处就在于它们获得食物的方式与众不同。根据第二段的叙述可知,这种鸟以一种蜂蜡为食,但是这种蜂蜡在蜂窝的深处,它们够不到,于是它们便找来喜欢蜂蜜的
33、帮手相助。63What can be the best title for the text?AWild Bees BWax and HoneyCBeekeeping in Africa DHoneyLovers Helper答案D解析标题归纳题。本文主要讲述的是非洲森林里的一种奇特的动物一种蜂蜜向导,它们帮助喜爱蜂蜜的人或其他动物寻找蜂蜜,并得到自己想要的蜂蜡,D项既概括了全文主旨,又不失风趣,helper一词很传神。为了得到不同的食物,人、动物和鸟儿互相帮助,各取所需。Step Two找出信息句学会分析1(60题信息句)Often,these nests are high up in tr
34、ees,and it is difficult to find them.In parts of Africa,though,people and animals looking for honey have a strange and unexpected helpera little bird called a honey guide.分析:though 此处是副词,意思是“然而,可是”,表明前后两部分是转折关系。例如:He said he would come;he didnt,though.他说他来,可是并没有来。翻译:通常这些巢穴是高高地挂在树上的,很难找到它们。在非洲的部分地区,尽
35、管这样,人们和动物仍有一种奇怪的和意想不到的帮手:一只称为蜂蜜向导的小鸟。2(61题信息句)Once it has their attention,it flies through the forest,waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest.分析:句子的主干是:it flies through the forest;once it has their attention是一个状语从句,表示条件,从句常常用一般现在时态表示将来;waiting from tim
36、e to time是现在分词短语作状语,表示伴随;as it leads them to the nest是一个时间状语从句。翻译:当吸引了他们的注意后,它便飞过森林,时不时地等待被它带领去蜂巢的好奇的动物或人类来蜜蜂的巢。Step Three深度阅读与拓展训练任务型阅读篇章结构任务型阅读阅读理解Read the article carefully and choose the best answer to each question.1How does the honey guide attract the attention of passing animals and people?AI
37、t has a loud cry.BIt flies in front of them.CIt finds bees nests.答案A2What does the honey guide do when it leads the animals or people to the nest?AIt flies without stopping.BIt constantly stops to wait for them.CIt flies impatiently.答案B3When does the honey guide get its share of beehives?AWhen it re
38、aches into the bees nest.BWhen some of the beehive falls to the ground.CWhen it smells the beeswax.答案B4What is the passage mainly about?AA bird that can help people and animals to find honey.BA bird that likes eating honey.CHow to get honey in the forest.答案AStep Four知识积累1high up在高处;社会地位高的人2actually实
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
