山东省滨州市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 滨州市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省滨州市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分,共12页。满分150分。考试用时120分钟。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、县区和科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2.选择题部分每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.非选择题部分必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题指定区域内相应的位置不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶
2、带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分听力(共两节;满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读遍。1. What is the mans favorite animal?A. Elephants. B. Lions. C. Tigers2. How many books can be bor
3、rowed at one time at most?A.10. B.5. C.33. What does Henry usually wear to work?A. A suit. B. Shorts. C. Jeans4. Where is Fred at present?A. At home. B. A his office. C. In a classroom.5. What are the speakers doing?A. Taking a trip. B. Watching TV. C. Working on a program.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
4、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A.B.C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面段对话, 回答第6、7题。6. Where does the woman want to go?A. The square. B. The post office. C. The coffee house.7. How does the man suggest going?A. By taxi. B. By bike C. By underground.听
5、下面一段对话,回答第8、9题。8. What needs repairing in the womans apartment?A. The light. B. The TV set. C. The refrigerator.9. What will the man do next?A. Work on his report. B. Complain to the manager. C. Go to the womans home.听下面一段对话,回答第10至12题。10. Who is the man talking to?A. A salesgirl. B. A delivery perso
6、n. C. A customer service clerk.11 Why is the man calling?A. To change a delivery. B. To discuss a website. C. To check an order.12. When does the conversation take place?A. On Monday. B. On Thursday. C. On Friday.听下面一段对话,回答第13至16题。13. What do we know about Prof. Millers Shakespeare course?A. Its alr
7、eady full. B. Its very expensive. C. It requires a starter course.14. What problem does Kevin have?A. He cant take evening classes.B. He forgot to inform his boss.C. He failed to pass the exam.15. What will Kevin do?A. Give up his job at the cafe.B. Check the course at another college.C. Switch his
8、working hours with others16. How can we describe the woman?A. Helpful. B. Serious. C. Hard-working.听下面段独白,回答第17至20题。17. What makes the club different from others?A. Weight Training Gym. B. Huge Boxing Studio. C. Flexibility Center.18. What can club members enjoy?A. Free tickets every August.B. A fre
9、e private training course.C. Discounts on membership fees.19. What information is NOT needed in the form?A. The ID number. B. The zip code. C. The address.20. What is the purpose of the talk?A. To give some fitness instructions.B. To attract people to join the club.C. To introduce some training prog
10、rams.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABooks cant stop a global pandemic. But, for a short while, they can let us forget the world around us and transport us to different places, allowing us to travel in spirit. Here are some picks for this
11、month:Rohinton Mistry: A Fine BalanceMistrys novel focuses on the lives of four central characters whose lives are on a downward spiral, from poverty to outright destitution and, ultimately, death.Mistry does not whitewash the reality of urban poverty in India. But as readers, we become absorbed in
12、his characters lives we hope with them, we fear for them and, at the end, we cry for them.Elena Ferrante: M Brilliant FriendElena Feranter novels take us straight to the Italian city of Napoli Starting with My Brilliant Friend, the four novels chart the intensive relationship between two girl, Elena
13、 Greco (Len) and Raffaella Cerullo(Lila) who grow up in a poor neighborhood in the 1950s.Reading Ferrantes description calls forth images of Napoli and makes us feel like we are standing in the Piazza del Plebiscito. We can fell, hear and smell Napoli around us.Patrick Modiano: The Search WarrantThe
14、 Search Warrant pieces together the real-life story of Dora Bruder, a young Jewish girl who went missing in Paris in December 1941. Modiano attempts to retrace Doras movements across Paris and his book is full of evocative descriptions of quiet squares and streets.By tracing Doras possible steps, Mo
15、diano evocatively recreates the twilight atmosphere of Paris under occupation.Kazuo Ishiguro:The Remains of the DayThe Remains of the Day tells the story of Stevens, the aged butler of Darlington Hall, and his ill judged life choices that saw him being involved with British fascism in the interwar y
16、ears.This allusion to British fascism in particular is something that makes this novel stand out;it is a subject matter not often discussed or even taught.1. Which book is set in India?A. A Fine Balance.B. My Brilliant Friend.C. The Search Warrant.D. The Remains of the Day.2. What do My Brilliant Fr
17、iend and The Search Warrant have in common?A. Both novels tell real life stories.B. Both novels take place in Italy.C. Both are related to interpersonal relationship.D. Both give a vivid description of the surroundings.3. What is special about The Remains of the Day?A. Its moving story.B. Its misera
18、ble character.C. Its rarely mentioned subject.D. Its skillful techniques of description.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】这是一篇应用文。书籍不能阻止全球性的流行病。但是,在短时间内,它们可以让我们忘记周围的世界,把我们带到不同的地方,让我们在精神上旅行。文章主要介绍了四本书的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第三段中Mistry does not whitewash the reality of urban poverty in India.可知Mistry并没有粉饰印度城市贫困的现实。由此
19、可知,A Fine Balance是以印度为背景的。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第五段Reading Ferrantes description calls forth images of Napoli and makes us feel like we are standing in the Piazza del Plebiscito. We can fell, hear and smell Napoli around us.(读到Ferrante的描述,我们会联想起那不勒斯的景象,感觉自己仿佛站在了Piazza del Plebiscito广场上。我们可以感受到,听到,闻到那不勒斯
20、的味道)以及倒数第四段中Modiano attempts to retrace Doras movements across Paris and his book is full of evocative descriptions of quiet squares and streets.( Modiano试图追溯Dora在巴黎的活动,他的书中充满了对宁静广场和街道的令人回味的描述)可知,My Brilliant Friend 与The Search Warrant二者的共同点是两者都生动地描述了环境。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一段This allusion to British
21、 fascism in particular is something that makes this novel stand out;it is a subject matter not often discussed or even taught.可知尤其是对英国法西斯主义的提及使这部小说脱颖而出;这是一个很少被讨论甚至被教授的主题。由此可知,The Remains of the Day的特别之处在于它有很少被提及的话题。故选C。BId been retired for four years, when a friend suggested university. I thought he
22、 was joking -I was rubbish at school and failed my 11 plus. But we love to compete over Mastermind and University challenge, and he thought Id make it. And he was absolutely right!I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre (LLC), two nights a week
23、 and the odd Saturday. I did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree. Im passionate about art,and I always wanted to be here for the journey and not the destination. That sounds really corny, but it was the truth in my case.Initially it was a bit strange fitt
24、ing in with my course mates. They were all 18,straight out of sixth form or college. Over time, though, theyve all been fine -now, we all get on really well and there is no issue. Ive made plenty of friends m a member of the mature students society, and I do some volunteering through the LLC, chatti
25、ng to prospective students about my experience of coming to university. I tell them my story and basically encourage them to give it a go youve got nothing to lose. I like to think Ive convinced a few of them.I have no regrets at all. Enrolling in university was the best piece of advice Ive received
26、 in years, especially post- retirement. I needed routine in my life;I needed purpose. Im not going to spend my day in the bookies or the pub, If youve got a passion for something, you should pursue it.4. What do we learn from Paragraph 1?A. The author often competed with his friend at university,B.
27、The author was satisfied with his performance at school,C. The advice of his friend was a big challenge for the author.D. The authors friend told a joke when suggesting university.5. What was it that made him determined to pursue a full time degree?A. His long held passion for art.B. His boring reti
28、rement life.C. His success in the foundation course.D. His desire to travel to the destination.6. What is Panagraph 3 maitly about?A. How he got along with his course matesB. How be helped his friends at university.C. What activities be took part in at schoolD. What be experienced 2 a volunteer.7. W
29、hich of the following can serve as the title of the passage?A. Knowledge is power.B. Its never too old to learn.C Failure is the mother of success.D. A friend in need is a friend indeed.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】本文是一篇记叙文。文章讲叙了作者退休四年之后,在朋友的建议下进入大学学习,与年轻的大学生友好相处,并有信心获得全日制三年的学位。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段特别是“
30、But we love to compete over Mastermind and University challenge, and he thought Id make it.(但我们喜欢聪明人之间的竞争和大学挑战,他认为我能成功。)”可知,作者朋友的建议对作者来说是一个很大的挑战,但作者喜欢这种挑战。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“I did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree. (我学的很好,这给了我信心去攻读一个全日制的,三年的学位。)”可知
31、,作者因为在基础课程上取得了成功,所以决定攻读全日制学位。故选C。【6题详解】主旨大意题。根据文章第三段内容可知,由于作者与同学存在大的年龄差距,但随着时间的推移,他们相处得很好,并在学生社团中交了许多朋友。作者还和他们分享自己的故事,鼓励他们勇于尝试。所以本段的主要内容是作者和学生们的相处情况。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据全文内容可知,文章记叙了作者退休四年之后,在朋友的建议下进入大学学习,与年轻的大学生友好相处,并有信心获得全日制三年的学位。从作者的学习经历可知,Its never too old to learn.(活到老学到老)作为文章的标题最为合适。故选B。CTech gia
32、nts Apple and Google are teaming up to create a system that would let smart phone users know when theyve come into contact with someone who has COVID-19.The technology would rely on the Bluetooth signals that smart phones can both send out and receive 1aperscn tests positive(阳性) for COVID-19, they c
33、ould inform public health authorities through an app. Those public health apps would then warn anyone whose smart phones bad come tear the infected persons phone in the previous 14 days. The technology could be used on both Google Android phones and Apple iPhones.The companies insist that they will
34、preserve smart phone users privacy and their technology will be used only by public health authorities to trace the spread of COVID-19. Smart phone users can choose to use it. The software will not collect data on users physical locations or their personally identifiable information. People who test
35、 positive would remain unknown to the public, both to the people who came in contact with them and to Apple and Google. “Privacy is of greatest importance in this effort,” the companies said in a joint statement.The American Civil Liberties Union has warmed that using cellphone data to handle the pa
36、ndemic carries risks of “destruction of privacy”. In a statement on Friday, ACLU cyber security counsel Jennifer Granick said, The system also cant work well if people dont trust it”. She said that the joint Apple and Google project “appears to reduce the worst privacy risks, but there is still room
37、 for improvement.” She added that the contact tracing app should be used only for public health purposes and only for the duration of this pandemic.Public health officials say the contact tracing -finding people who have been in contact with an infected person will be a key step in lifting shelter i
38、n-place restrictions.It would allow people who are known to have been exposed to the virus to isolate themselves, while letting others recover normal activities.8. What is the main purpose of the passage?A. To advertise for public health.B. To introduce a contact tracing system.C. To warn the public
39、 of risks of COVID-19.D. To raise peoples awareness of privacy protection.9. What do the companies promise to do in particular?A. Warn people who test positive.B. Protect infected peoples privacy.C. Work with public health authorities.D. Collect data on users physical locations.10. What does the und
40、erlined sentence in Paragraph 4 suggest?A. Public health issues are traced accurately.B. Only peoples trust influences the system.C. The system is at the risk of being destroyed.D. Jennifer thinks the system should be better.11. The system is mainly designed to .A. ensure infected peoples recoveryB.
41、 guarantee peoples normal activitiesC. help prevent the spread of COVID-19D. encourage all the people to isolate themselves【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。科技巨头苹果公司和谷歌公司正在合作开发一个系统,该系统可以让智能手机用户知道他们已经接触了COVID-19患者。文章介绍了这一技术的工作原理,开发这个系统的公司就用户隐私问题做出了一些声明,其他相关组织和个人对此表达了自己的看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段Tech gia
42、nts Apple and Google are teaming up to create a system that would let smart phone users know when theyve come into contact with someone who has COVID-19.可知科技巨头苹果公司和谷歌公司正在合作开发一个系统,该系统可以让智能手机用户知道他们已经接触了COVID-19患者。结合文章介绍了这一技术的工作原理,开发这个系统的公司就用户隐私问题做出了一些声明,其他相关组织和个人对此表达了自己的看法。由此可推知,这篇文章的主要目的是介绍一种COVID-19
43、接触者追踪系统。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段The companies insist that they will preserve smart phone users privacy and their technology will be used only by public health authorities to trace the spread of COVID-19. Smart phone users can choose to use it. The software will not collect data on users physical locati
44、ons or their personally identifiable information. People who test positive would remain unknown to the public, both to the people who came in contact with them and to Apple and Google. “Privacy is of greatest importance in this effort,” the companies said in a joint statement.可知这些公司坚称,他们将保护智能手机用户的隐私
45、,而且他们的技术只会被公共卫生部门用于追踪COVID-19的传播。智能手机用户可以选择使用它。该软件不会收集用户的物理位置或个人身份信息。那些被检测为阳性的人将不会被公众所知,无论是接触过他们的人,还是苹果和谷歌公司。两家公司在一份联合声明中表示:“在这项努力中,隐私是最重要的。”由此可知,这些公司承诺保护感染者的隐私。故选B。【10题详解】句意猜测题。根据后文She added that the contact tracing app should be used only for public health purposes and only for the duration of thi
46、s pandemic.可知她补充说,接触者追踪应用程序只能用于公共卫生目的,而且只能在疫情持续期间使用。由此可知,Jennifer认为苹果和谷歌的合作项目“似乎降低了最严重的隐私风险,但仍有改进的空间,应该更好”。即,划线句子意思为“Jennifer认为这个系统应该更好”。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段It would allow people who are known to have been exposed to the virus to isolate themselves, while letting others recover normal activities.
47、可知它可以让已知接触过病毒的人隔离自己,同时让其他人恢复正常活动。由此可推知,该系统主要用于帮助防止COVID-19的传播。故选C。DThe governments top Great Barrier Reef scientist says a third mass coral bleaching (珊瑚白化) event in five years is a clear signal that the marine wonder is “calling for urgent help on climate change. Corals can recover from mild bleach
48、ing, but severe bleaching can kill corals.Prof Terry Hughes, director of the Centre of Excellence for Coral Reef Studies at James Cook University, surveyed 1,036 reefs from a plane over nine days in late March.The marine park authority also had an observer on the flights. The survey has released map
49、s showing that serious levels of bleaching occurred in 2020 in all three sections of the reef northern, central and southern. Some 25% of the reefs were seriously bleached-meaning that more than 60% of the corals on each reef had bleached.The Great Barrier Reel has experienced five mass bleaching ev
50、ents-1998. 2002,2016, 2017 and 2020 -all caused by rising ocean temperatures driven by global heating. Hughes said there probably would not be the same level of coral death in the north and central regions in 2020 as in previous years, but this was partly because previous bleaching outbreaks had kil
51、l off the less heat -tolerant species The 2020 bleaching was second only to 2016 for severity(严重性), Hughes said.Dr. David Wachenfeld,chief scientist at the Great Barrier Reef Marine Park Authority, told Guardian Australia My greatest fear is that people will lose hope for the reef. Without hope ther
52、es no action. People need to see these bleaching events, They are clear signals that the Great Barrier Reef is alling for urgent help and for us to do everything we can”.Measures to improve the ability of recovery of the reef include improving water quality, controlling outbreaks of coral-eating sta
53、rfish, and research and development to improve the heat tolerance of corals. However, climate change brings a new scale of impact unlike anything we have seen before. Thus, dealing with the climate problem is the basis for everything else to work, ” Wachenfeld said.12. What does the underlined word
54、“mild” in Paragraph 1 probably mean?A. SeriousB. Strong.C. Steady.D. Slight.13. What can we learn from Paragraphs2 & 3?A. The majority of the corals on each reef were bleached.B. The survey was carried out on a plane by Hughes alone.C. The 2020 bleaching killed off the less heat tolerant species.D.
55、The 2020 bleaching was worse than those of all the previous years.14. We can infer from Wachenfelds words that people seeing the bleaching events .A. have done everything they can for the reefB. are sure to lose hope for the reefC. will care more about the reefD. will have no action at all15. Which
56、is the essential measure to improve the ability of recovery of the reef?A. Improving water quality.B. Making efforts to prevent global warming.C. controlling outbreaks of coral-eating starfish.,D. Doing research on the heat tolerance of corals.【答案】12. D 13. A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。文章描述了五年内大堡礁发生第三次大
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
